Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010PC0761

    Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CE) nr. 485/2008 al Consiliului privind controalele efectuate de către statele membre cu privire la operațiunile care fac parte din sistemul de finanțare prin Fondul european de garantare agricolă

    /* COM/2010/0761 final - COD 2010/0366 */

    52010PC0761

    Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CE) nr. 485/2008 al Consiliului privind controalele efectuate de către statele membre cu privire la operațiunile care fac parte din sistemul de finanțare prin Fondul european de garantare agricolă /* COM/2010/0761 final - COD 2010/0366 */


    [pic] | COMISIA EUROPEANĂ |

    Bruxelles, 17.12.2010

    COM(2010) 761 final

    2010/0366 (COD)

    Propunere de

    REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

    de modificare a Regulamentului (CE) nr. 485/2008 al Consiliului privind controalele efectuate de către statele membre cu privire la operațiunile care fac parte din sistemul de finanțare prin Fondul european de garantare agricolă

    EXPUNERE DE MOTIVE

    1. Contextul propunerii

    - Motivele și obiectivele propunerii

    Alinierea competențelor de executare conferite Comisiei prin Regulamentul (CE) nr. 485/2008[1] al Consiliului la diferențierea dintre competențele delegate și competențele de executare ale Comisiei introdusă prin articolele 290 și respectiv 291 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE).

    - Contextul general

    Articolele 290 și 291 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) stabilesc o distincție între două tipuri de acte ale Comisiei:

    - Articolul 290 din TFUE autorizează legislatorul să delege Comisiei competența de a adopta acte fără caracter legislativ și cu domeniu de aplicare general, care completează sau modifică anumite elemente neesențiale ale unui act legislativ. Actele juridice adoptate astfel de Comisie sunt, potrivit terminologiei utilizate în tratat, „acte delegate” [articolul 290 alineatul (3)].

    - Articolul 291 din TFUE permite statelor membre să ia toate măsurile de drept intern necesare pentru a pune în aplicare actele obligatorii din punct de vedere juridic ale Uniunii. Aceste acte pot conferi Comisiei competențe de executare, în cazul în care sunt necesare condiții unitare pentru punerea lor în aplicare. Actele juridice adoptate astfel de Comisie sunt, potrivit terminologiei utilizate în tratat, „acte de punere în aplicare” [articolul 291 alineatul (4)].

    - Dispoziții în vigoare în domeniul propunerii

    Articolele 290 și 291 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE).

    - Coerența cu celelalte politici și obiective ale Uniunii

    Nu se aplică.

    2. Consultarea părților interesate și evaluarea impactului

    - Consultarea părților interesate

    - Obținerea și utilizarea expertizei

    Având în vedere că propunerea de aliniere a Regulamentului (CE) nr. 485/2008 al Consiliului la Tratatul de la Lisabona este o problemă interinstituțională care va viza toate regulamentele Consiliului, nu a fost necesară consultarea părților interesate și nici obținerea expertizei. Modificările care au drept scop simplificarea au o sferă limitată și sunt de natură pur tehnică.

    - Evaluarea impactului

    Având în vedere că propunerea de aliniere a Regulamentului (CE) nr. 485/2008 al Consiliului la Tratatul de la Lisabona este o problemă interinstituțională care va viza toate regulamentele Consiliului, nu a fost necesară o evaluare a impactului. Modificările care au drept scop simplificarea au o sferă limitată și sunt de natură pur tehnică.

    3. Elementele juridice ale propunerii

    - Rezumatul acțiunii propuse

    Identificarea competențelor delegate și a competențelor de executare ale Comisiei prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 485/2008 al Consiliului și stabilirea procedurii corespunzătoare de adoptare a actelor respective.

    - Temeiul juridic

    Articolul 43 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

    - Principiul subsidiarității

    Politica agricolă este o competență partajată între Uniunea Europeană și statele membre. Aceasta înseamnă că statele membre își mențin competența atâta vreme cât UE nu legiferează în domeniu. În ceea ce privește controalele, asistența și cooperarea dintre autoritățile competente ale statelor membre și Comisie, trebuie adoptată o abordare la nivel european, fiind justificată consolidarea unor norme uniforme referitoare la schimbul de informații.

    - Principiul proporționalității

    Propunerea respectă principiul proporționalității.

    - Alegerea instrumentelor

    Instrumentul propus: Regulament al Parlamentului European și al Consiliului.

    Alte instrumente nu ar fi adecvate din următorul motiv: un regulament trebuie modificat printr-un alt regulament.

    4. Implicațiile bugetare

    Măsura de față nu presupune cheltuieli suplimentare pentru UE.

    2010/0366 (COD)

    Propunere de

    REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

    de modificare a Regulamentului (CE) nr. 485/2008 al Consiliului privind controalele efectuate de către statele membre cu privire la operațiunile care fac parte din sistemul de finanțare prin Fondul european de garantare agricolă

    PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 42 primul paragraf și articolul 43 alineatul (2),

    având în vedere propunerea Comisiei Europene[2],

    după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

    având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European[3],

    în conformitate cu procedura legislativă ordinară[4],

    întrucât:

    1. Regulamentul (CE) nr. 485/2008 al Consiliului[5] conferă competențe Comisiei în vederea punerii în aplicare a unora dintre dispozițiile regulamentului respectiv.

    2. Ca urmare a intrării în vigoare a Tratatului de la Lisabona, competențele conferite Comisiei în temeiul Regulamentului (CE) nr. 485/2008 trebuie să se alinieze la articolele 290 și 291 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (denumit în continuare „tratatul”).

    3. Comisia trebuie să dispună de competența de a adopta acte delegate, în conformitate cu articolul 290 din tratat, în vederea completării sau a modificării anumitor elemente neesențiale ale Regulamentului (CE) nr. 485/2008. Trebuie definite elementele asupra cărora poate fi exercitată competența menționată, precum și condițiile cărora li se supune delegarea respectivă.

    4. Pentru a asigura o aplicare uniformă a Regulamentului (CE) nr. 485/2008 în toate statele membre, Comisia trebuie să dispună de competența de a adopta acte de punere în aplicare în conformitate cu articolul 291 din tratat. Comisia trebuie, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, să dispună în special de competența de a adopta norme uniforme privind schimbul de informații. Comisia trebuie să adopte respectivele acte de punere în aplicare fiind asistată de Comitetul privind Fondurile agricole, instituit prin articolul 41d alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1290/2005 al Consiliului din 21 iunie 2005 privind finanțarea politicii agricole comune[6] în conformitate cu dispozițiile Regulamentului (UE) nr. XX/XXXX al Parlamentului European și al Consiliului privind …[urmează a se completa după adoptarea Regulamentului privind mecanismele de control, conform dispozițiilor de la articolul 291 alineatul (3) din TFUE, care face în prezent obiectul dezbaterii în Parlamentul European și în Consiliu].

    5. Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 485/2008 trebuie modificat în consecință,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Regulamentul (CE) nr. 485/2008 se modifică după cum urmează:

    6. La articolul 1 alineatul (2), a doua teză se înlocuiește cu următorul text:

    „Pentru a exclude de la aplicarea prezentului regulament măsurile care sunt, prin natura lor, inadecvate pentru un control ex-post prin verificarea documentelor comerciale, Comisia poate stabili, prin intermediul unor acte delegate în conformitate cu condițiile menționate la articolele 13a, 13b și 13c din prezentul regulament, o listă cu alte măsuri în cazul cărora nu se aplică prezentul regulament.”

    7. Articolul 7 se modifică după cum urmează:

    (a) la alineatul (1), a doua teză din al doilea paragraf se elimină;

    (b) alineatul (5) se elimină.

    8. Articolul 13 se elimină.

    9. Se introduc următoarele articole:

    „Articolul 13a

    Competențele de a adopta actele delegate menționate în prezentul regulament sunt conferite Comisiei pentru o perioadă de timp nedeterminată.

    Imediat după ce adoptă un act delegat, Comisia notifică acest act simultan Parlamentului European și Consiliului.

    Articolul 13b

    Parlamentul European sau Consiliul poate revoca delegarea de competențe menționată la articolul 13a.

    Instituția care a inițiat o procedură internă pentru a decide dacă revocă delegarea competențelor depune eforturi pentru a informa cealaltă instituție și Comisia într-un interval de timp rezonabil înainte de luarea deciziei finale, indicând competențele delegate care ar putea fi revocate și eventualele motive ale revocării.

    Prin decizia de revocare ia sfârșit delegarea competențelor specificate în decizia respectivă. Decizia de revocare intră în vigoare imediat sau la o dată ulterioară specificată în respectiva decizie. Decizia de revocare nu aduce atingere valabilității actelor delegate care sunt deja în vigoare. Decizia se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene .

    Articolul 13c

    Parlamentul European și Consiliul pot formula obiecții la actul delegat în termen de două luni de la data notificării. La inițiativa Parlamentului European sau a Consiliului, acest termen se prelungește cu o lună.

    În cazul în care, la expirarea acestui termen, nici Parlamentul European, nici Consiliul nu au formulat obiecții la actul delegat, acesta se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și intră în vigoare la data prevăzută în cuprinsul său.

    Actul delegat poate fi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și poate intra în vigoare înainte de expirarea termenului respectiv, dacă atât Parlamentul European, cât și Consiliul au informat Comisia că nu intenționează să prezinte obiecții.

    În cazul în care Parlamentul European sau Consiliul formulează obiecții cu privire la un act delegat, acesta nu intră în vigoare. Instituția care formulează obiecții expune motivele care au stat la baza acestora.

    Articolul 13d

    Comisia adoptă, dacă este necesar, prin intermediul unor acte de punere în aplicare în conformitate cu procedura menționată la articolul 42d alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1290/2005, dispozițiile prin care se urmărește obținerea unei aplicări uniforme a prezentului regulament în Uniune, în special în ceea ce privește:

    (a) coordonarea acțiunilor comune menționate la articolul 7 alineatul (1);

    (b) detaliile și mențiunile privind conținutul, forma și modul de depunere a cererilor, conținutul, forma și modul de notificare și furnizarea și schimbul de informații care sunt necesare în cadrul prezentului regulament;

    (c) condițiile și modalitatea de publicare sau normele și condițiile specifice de difuzare sau punerea la dispoziție de către Comisie pentru autoritățile competente din statele membre a informațiilor care sunt necesare în cadrul prezentului regulament.”

    Articolul 2

    Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene .

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la […],

    Pentru Parlamentul European Pentru Consiliu

    Președintele Președintele

    [1] JO L 143, 3.6.2008, p. 1.

    [2] JO C […], […], p. […].

    [3] JO C […], […], p. […].

    [4] JO C […], […], p. […].

    [5] JO L 143, 3.6.2008, p. 1.

    [6] JO L 209, 11.8.2005, p. 1.

    Top