Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010PC0444

    Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind neincluderea substanței 1,3-diclorpropenă în anexa I la Directiva 91/414/CEE a Consiliului

    /* COM/2010/0444 final */

    52010PC0444

    /* COM/2010/0444 final */ Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind neincluderea substanței 1,3-diclorpropenă în anexa I la Directiva 91/414/CEE a Consiliului


    [pic] | COMISIA EUROPEANĂ |

    Bruxelles, 1.9.2010

    COM(2010) 444 final

    2010/0239 (NLE)

    Propunere de

    DECIZIE A CONSILIULUI

    privind neincluderea substanței 1,3-diclorpropenă în anexa I la Directiva 91/414/CEE a Consiliului

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    EXPUNERE DE MOTIVE

    Proiectul anexat de propunere de directivă a Consiliului se referă la neincluderea substanței 1,3-diclorpropenă ca substanță activă pe lista substanțelor autorizate (anexa I) din Directiva 91/414/CEE a Consiliului. Propunerea de neincludere se bazează pe o serie de aspecte problematice identificate pe parcursul celei de-a doua evaluări a acestei substanțe active, care nu este aprobată din septembrie 2007.

    Directiva 91/414/CEE a Consiliului privind introducerea pe piață a produselor de uz fitosanitar stabilește un cadru armonizat pentru autorizarea și introducerea pe piață a produselor de protecție a plantelor. Articolul 8 alineatul (2) din această directivă prevede un program care trebuie realizat într-un interval de 12 ani pentru examinarea graduală a substanțelor active conținute în pesticide, existente pe piață, în vederea includerii în anexa I la directiva respectivă. Regulamentul (CE) nr. 451/2000 și Regulamentul (CE) nr. 1490/2002 prevăd normele de punere în aplicare a celei de a doua și de a treia faze ale programului de lucru menționat anterior.

    1,3-diclorpropena este una dintre substanțele active vizate de cea de a doua etapă a programului de lucru. Această substanță nu a fost inclusă în anexa I la Directiva 91/414/CEE de Decizia 2007/619/CE a Comisiei, în special din cauza eliberării în mediu a unor cantități importante de impurități policlorate cunoscute și necunoscute, pentru care nu au fost disponibile informații privind persistența, comportamentul toxicologic, absorbția din culturi, acumularea, soarta metabolică și nivelul de reziduuri, din cauza caracterului neconclusiv al evaluării riscului pentru consumatori, precum și din cauza riscului de contaminare potențială a apelor subterane, a riscului pentru păsări, mamifere, organisme acvatice și alte organisme nevizate.

    În iunie 2008, notificatorul substanței active a retransmis un nou dosar în conformitate cu procedura accelerată prevăzută de Regulamentul (CE) nr. 33/2008. Dosarul a fost evaluat de statul membru raportor desemnat (Spania) și de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), care, la 30 septembrie 2009, a prezentat concluziile sale privind evaluarea riscului aferent substanței 1,3-diclorpropenă.

    Cu toate acestea, datele și informațiile suplimentare furnizate de notificator nu au permis eliminarea tuturor aspectelor problematice specifice care au determinat inițial neincluderea substanței. Prin urmare, la 9 iulie 2010, Comisia a prezentat Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală un proiect de decizie a Comisiei privind neincluderea substanței 1,3-diclorpropenă în anexa I la Directiva 91/414/CEE a Consiliului.

    Comitetul nu a emis niciun aviz, iar rezultatele votului au fost următoarele:

    - 14 state membre au votat în favoare (150 de voturi)

    - 11 state membre au votat împotrivă (154 de voturi)

    - 2 state membre s-au abținut (41 de voturi)

    În consecință, în conformitate cu articolul 19 din Directiva 91/414/CEE și cu articolul 5 din Decizia 1999/468/CE a Consiliului, Comisia este invitată să prezinte Consiliului o propunere privind măsurile care trebuie luate, Consiliul dispunând de trei luni pentru a acționa prin majoritate calificată.

    Proiectul de decizie nu face obiectul dreptului de control al Parlamentului European (articolul 8 din Decizia 1999/468/CE a Consiliului).

    2010/0239 (NLE)

    Propunere de

    DECIZIE A CONSILIULUI

    privind neincluderea substanței 1,3-diclorpropenă în anexa I la Directiva 91/414/CEE a Consiliului

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Directiva 91/414/CEE a Consiliului din 15 iulie 1991 privind introducerea pe piață a produselor de uz fitosanitar[1], în special articolul 8 alineatul (2) al patrulea paragraf,

    întrucât:

    1. Prin Decizia 2007/619/CE a Comisiei[2], s-a hotărât neincluderea substanței active 1,3-diclorpropenă în anexa I la Directiva 91/414/CEE. Decizia respectivă a fost luată în cadrul celei de a doua faze din programul de lucru prevăzut în Regulamentele (CE) nr. 451/2000[3] și (CE) nr. 703/2001 ale Comisiei[4] care prevăd normele de punere în aplicare a celei de a doua faze din programul de lucru menționat la articolul 8 alineatul (2) din Directiva 91/414/CEE și stabilesc o listă de substanțe active care urmează să fie evaluate în vederea posibilei lor includeri în anexa I la Directiva 91/414/CEE.

    2. Notificatorul inițial a transmis o nouă cerere în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Directiva 91/414/CEE și al Regulamentului (CE) nr. 33/2008 al Comisiei din 17 ianuarie 2008 de stabilire a normelor de aplicare a Directivei 91/414/CEE a Consiliului în privința unei proceduri ordinare și a unei proceduri accelerate de evaluare a substanțelor active prevăzute în programul de lucru menționat la articolul 8 alineatul (2) din directiva respectivă, dar care nu au fost incluse în anexa I la aceasta[5]. Notificatorul a solicitat aplicarea procedurii accelerate, în temeiul capitolului III din Regulamentul (CE) nr. 33/2008 și a transmis un dosar actualizat. Cererea a fost transmisă Spaniei, care a fost desemnată stat membru raportor prin Regulamentul (CE) nr. 451/2000.

    3. Cererea respectivă este conformă cu cerințele de fond și de procedură de la articolul 15 din Regulamentul (CE) nr. 33/2008 și a fost transmisă în perioada de timp prevăzută la articolul 13 a doua teză din regulamentul menționat anterior.

    4. Spania a evaluat noile informații și date transmise de notificator și a pregătit un raport suplimentar la 15 aprilie 2009.

    5. Raportul suplimentar a făcut obiectul unei examinări inter pares de către statele membre și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară, denumită în continuare „EFSA”, și a fost prezentat Comisiei la 30 septembrie 2009, sub forma Concluziei EFSA privind substanța 1,3-diclorpropenă[6]. Raportul a fost examinat de statele membre și de Comisie în cadrul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală și a fost finalizat la 9 iulie 2010, sub forma unui raport de examinare al Comisiei privind substanța 1,3-diclorpropenă.

    6. Noua evaluare realizată de statul membru raportor și noua concluzie a EFSA s-au concentrat asupra aspectelor problematice care au avut ca rezultat neincluderea substanței și care au fost cauzate de eliberarea în mediu a unor cantități importante de impurități policlorate cunoscute și necunoscute, pentru care nu au fost disponibile informații privind persistența, comportamentul toxicologic, absorbția din culturi, acumularea, soarta metabolică și nivelul de reziduuri, precum și de caracterul neconclusiv al evaluării riscului pentru consumatori, de riscul de contaminare potențială a apelor subterane, de riscul pentru păsări, mamifere, organisme acvatice și alte organisme nevizate.

    7. Notificatorul a transmis, în dosarul actualizat, noi date și informații pentru a răspunde aspectelor problematice care au determinat neincluderea substanței, în special cu privire la identitatea unui număr de impurități, la nivelul preconizat de reziduuri în culturi, la riscul de contaminare a apelor subterane, precum și la riscul pentru păsări, mamifere, organisme acvatice și organisme nevizate. S-a realizat o nouă evaluare, inclusă în raportul suplimentar și în Concluzia EFSA privind substanța 1,3-diclorpropenă.

    8. Cu toate acestea, datele și informațiile suplimentare transmise de notificator nu au permis eliminarea tuturor aspectelor problematice specifice care au determinat neincluderea substanței.

    9. Există, în special, aspectul problematic legat de expunerea consumatorilor la unsprezece impurități neidentificate rezultate din procesul de prelucrare. În plus, contaminarea potențială a apelor subterane cu 1,3-diclorpropenă, cu produsul ei de degradare relevant din punct de vedere toxicologic și anume acidul ( EZ )-3-cloroacrilic, și unsprezece impurități neidentificate rezultate din procesul de prelucrare nu au fost evaluate corespunzător și există un potențial de transport în atmosferă, pe distanțe lungi, a zece impurități rezultate din procesul de prelucrare. Totodată, nu s-a demonstrat că riscul pentru organismele nevizate este acceptabil.

    10. Comisia a invitat notificatorul să își prezinte observațiile cu privire la rezultatele examinării inter pares și la intenția sa de a susține sau nu în continuare includerea substanței în anexă. În plus, în conformitate cu articolul 21 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 33/2008, Comisia a invitat notificatorul să formuleze observații la proiectul de raport privind examinarea. Notificatorul și-a prezentat observațiile, acestea fiind examinate cu atenție.

    11. Cu toate acestea, în ciuda argumentelor invocate de notificator, aspectele problematice identificate nu au putut fi eliminate, iar evaluările efectuate pe baza informațiilor transmise și examinate în cursul întâlnirilor experților EFSA nu au demonstrat că, în condițiile de utilizare propuse, produsele de protecție a plantelor care conțin 1,3-diclorpropenă ar îndeplini în general cerințele prevăzute la articolul 5 alineatul (1) literele (a) și (b) din Directiva 91/414/CEE.

    12. Prin urmare, substanța 1,3-diclorpropenă nu ar trebui inclusă în anexa I la Directiva 91/414/CEE.

    13. Decizia 2007/619/CE ar trebui abrogată.

    14. Prezenta decizie nu exclude transmiterea unei alte cereri pentru 1,3-diclorpropenă, în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Directiva 91/414/CEE și al capitolului II din Regulamentul (CE) nr. 33/2008.

    15. Comitetul permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală nu a emis un aviz în termenul stabilit de președinte,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    1,3-diclorpropenă nu se include, ca substanță activă, în anexa I la Directiva 91/414/CEE.

    Articolul 2

    Decizia 2007/619/CE se abrogă.

    Articolul 3

    Prezenta decizie se adresează statelor membre.

    Adoptată la Bruxelles,

    Pentru Consiliu,

    Preşedintele

    [1] JO L 230, 19.8.1991, p. 1.

    [2] JO L 249, 25.9.2007, p. 11.

    [3] JO L 55, 29.2.2000, p. 25.

    [4] JO L 98, 7.4.2001, p. 6.

    [5] JO L 15, 18.1.2008, p. 5.

    [6] Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară; Concluzie privind examinarea inter pares a evaluării riscului utilizării ca pesticid a substanței active ( EZ )-1,3-diclorpropenă, ca urmare a unei solicitări din partea Comisiei Europene. EFSA Journal 2009; 7(10):1341. [p. 102]. doi:10.2903/j.efsa.2009.1341. Document disponibil la adresa: www.efsa.europa.eu.

    Top