EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52009XC0926(04)

Publicarea unei cereri în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare

JO C 232, 26.9.2009, p. 27–30 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

26.9.2009   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 232/27


Publicarea unei cereri în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare

2009/C 232/13

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cerere în temeiul articolului 7 din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului. Declarațiile de opoziție trebuie să parvină Comisiei în termen de șase luni de la data prezentei publicări.

FIȘĂ-REZUMAT

REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI

„ΕΞΑΙΡΕΤΙΚO ΠΑΡΘEΝΟ ΕΛΑΙOΛΑΔΟ ΣEΛΙΝΟ ΚΡHΤΗΣ” (EXERETIKO PARTHENO ELEOLADO SELINO KRITIS)

NR. CE: EL-PDO-0005-0515-20.12.2005

DOP ( X ) IGP ( )

Această fișă-rezumat prezintă, cu titlu informativ, principalele elemente ale caietului de sarcini al produsului.

1.   Autoritatea competentă din statul membru:

Denumire:

Διεύθυνση Βιολογικής Γεωργίας, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Departamentul de Agricultură Ecologică al Ministerului Dezvoltării Rurale și Alimentației)

Adresă:

Αχαρνών 29 (Aharnon 29)

Αθήνα (Athens)

ΕΛΛΑΔΑ/GREECE

Telefon

+30 2108232025

Fax

+30 2108821241

E-mail:

ax29u029@minagric.gr, ax29u030@minagric.gr

2.   Grup:

Denumire:

Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σελίνου (Uniunea Cooperativelor Agricole din Selino)

Adresă:

Παλαιοχώρα Κάνδανος Χανιών (Palaiohora Kandanos Hanion)

ΤΚ 73001

ΕΛΛΑΔΑ/GREECE

Telefon

+30 2823041209 / 41306

Fax

+30 282341463

E-mail:

easselin@otenet.gr

Componență:

Producători/prelucrători ( X ) Alte categorii ( )

3.   Tip de produs:

Clasa: 1.5.

Uleiuri și grăsimi

4.   Caiet de sarcini:

[rezumatul cerințelor prevăzute la articolul 4 alineatul (2) din regulamentul (CE) nr. 510/2006]

4.1.   Denumire:

„Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Σέλινο Κρήτης” (Exeretiko Partheno Eleolado Selino Kritis)

4.2.   Descrierea:

Ulei de măsline extravirgin, de culoare verde închis spre verde, cu abatere medie egală cu zero, cu gust de fructe, ușor amar și picant și cu parfum de măsline, cu valoarea medie a atributului fructat de cel puțin 3,2. Aciditatea maximă este de 0,7 % (procentajul în greutate al acidului oleic) și indicele de peroxid (exprimat în miliechivalenți de oxigen activ per kg de ulei) de maximum 15. Coeficienții de extincție K270 și K232 și variația coeficientului de extincție au valori maxime de 0,15, 2,5 și, respectiv, 0,00.

Uleiul de măsline se obține din măsline din soiul „tsounati”, în proporție de 60 % cel puțin, și din măsline din soiul „koroneiki”, în proporție de maximum 40 %.

Caracteristicile fizico-chimice și organoleptice ale „Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Σέλινο Κρήτης” (Exeretiko Partheno Eleolado Selino Kritis) se datoresc în special condițiilor specifice de climă (mult soare, ploi abundente, umiditate relativă scăzută) și geomorfologice (teren în pantă și cu variații de altitudine semnificative) din aria geografică, precum și exploatării avantajelor comparative conferite de proprietățile soiurilor „tsounati” și „koroneiki” cultivate în zonele de diferite altitudini ale ariei geografice delimitate.

4.3.   Aria geografică:

Măslinele și uleiul de măsline sunt produse în aria geografică delimitată, și anume provincia Selino, situată în partea de sud-vest a prefecturii Chania. Aceasta cuprinde suprafețele administrative ale localităților Kandanos, Pelekanos și Anatoliko Selino. Regiunea este predominant muntoasă, cu altitudini de peste 1 000 de metri. Există aici multe livezi de măslini, care constituie cultura principală a populației rurale din provincia Selino.

4.4.   Dovada originii:

Trasabilitatea produsului este garantată în fiecare etapă a procesului de producție, de la cultivarea măslinilor, la presarea, depozitarea, transportul și standardizarea produsului și până la momentul în care ajunge la consumatorul final.

Fiecare persoană implicată păstrează informațiile referitoare la procesele de producție și de standardizare astfel încât organismul de supraveghere competent (și anume O.P.E.G.E.P.) poate verifica dacă au fost îndeplinite întocmai toate procedurile în vederea asigurării trasabilității produsului.

4.5.   Metodă de obținere:

Soiurile „tsounati” și „koroneiki” se cultivă extensiv, utilizându-se foarte puține inputuri (fertilizatori, irigații, produse pentru protecția plantelor). Soiul „koroneiki” se cultivă pe terenuri situate la o altitudine de maximum 500 m, iar soiul „tsounati” poate fi cultivat la înălțimi mai mari. Acolo unde terenul nu prezintă pante foarte accentuate, se pot efectua lucrări ale solurilor în special cu mijloace mecanice. Având în vedere faptul că majoritatea solurilor din regiune sunt neutre sau acide, nu se utilizează fertilizatori pe bază de sulf, însă din când în când se efectuează stropiri cu var. Măslinii reacționează bine la un aport anual de azot, iar reacția la fertilizatori pe bază de potasiu este pozitivă, deși nu foarte importantă. În aria geografică există foarte puține livezi de măslini irigate. Principalul dușman al culturilor de măslini este musca Bactrocera oleae; direcția pentru dezvoltare rurală a prefecturii Chania luptă împotriva acestei insecte utilizând preventiv momeli otrăvite. Populațiile de dăunători Bactrocera oleae sunt monitorizate prin utilizarea unor capcane adecvate. Pentru a evita apariția ulcerațiilor la măslini, zonele afectate sunt stropite preventiv și dezinfectate cu preparate adecvate, în special în cazul soiului „koroneiki”. Deși soiul „tsounati” este foarte sensibil la ciuperca Cycloconium oleaginum, nu sunt considerate necesare măsuri specifice, deoarece, grație geomorfologiei regiunii, are loc o circulație adecvată a aerului, iar umiditatea relativă a acestuia se menține la niveluri care nu permit dezvoltarea bolii.

Recoltarea măslinelor din soiul „koroneiki” debutează la începutul lunii noiembrie și se încheie în decembrie; măslinele din soiul „tsounati” se coc în etape iar recoltarea începe la sfârșitul lunii decembrie – începutul lunii ianuarie, se întrerupe în anotimpul rece și începe iarăși la sfârșitul lunii februarie, încheindu-se în aprilie. Majoritatea măslinelor din soiul „tsounati” care se utilizează pentru obținerea uleiului de măsline extravirgin Selino se recoltează însă până la sfârșitul lunii ianuarie; așadar, uleiul de măsline produs este conform specificațiilor de calitate necesare. Criteriile utilizate pentru a determina gradul de maturitate a fructului sunt:modificarea completă a culorii epicarpului de la verde gălbui la mov închis, precum și faptul că cel puțin jumătate din pulpă este de culoare violet închis.

Măslinele sunt culese cu ajutorul dispozitivelor mecanice de scuturare; se adună, de asemenea, prin utilizarea unor plase și măslinele care cad natural pe sol. Măslinele se transportă, în principal, în pungi confecționate din materiale ușoare sau în recipiente de plastic și sunt depozitate în spații speciale, în condiții controlate pentru a nu-și pierde calitățile specifice. Având în vedere faptul că măslinele trebuie prelucrate în primele 24 de ore de la recoltare, intervalul de timp pentru transport și depozitare trebuie să fie cât mai scurt posibil: împreună, ambele operațiuni nu trebuie să dureze mai mult de 24 de ore.

Uleiul de măsline se extrage prin procedee mecanice la o temperatură maximă de 25 °C la presele de măsline din aria geografică, autorizate de autoritatea competentă de supraveghere Uleiul de măsline obținut în principal din soiul „koroneiki”, dar și din soiul „tsounati” se depozitează corespunzător timp de una până la trei luni înainte de a fi amestecat în bidoane. Particulele solide și resturile care s-au sedimentat în timpul depozitării, se elimină prin decantarea uleiului de măsline într-un bidon curat, evitându-se expunerea la oxigen și reducând la minimum contactul uleiului cu aerul.

4.6.   Legătură:

Factori istorici

În bazinul Kantanos există măslini monumentali, numiți „dekaoktouses”, care au peste 1 500 de ani, cu trunchiuri având diametrul de până la 12,3 m; de asemenea, cântecele folclorice cretane („mantinades”) confirmă faptul că Selino este o regiune unde se produc măsline.

Factori naturali

În ceea ce privește terenurile, în aria geografică delimitată predomină șisturile, existând însă și soluri calcaroase, în proporție redusă. Regiunea este predominant muntoasă, situându-se la peste 400 m altitudine, cu terenuri în general în pantă; bazinul Kantanos face excepție, fiind, din punct de vedere al morfologiei, un podiș. Trăsăturile caracteristice ale ariei geografice sunt: ploile abundente, umiditatea relativă redusă și numărul mic de zile înnorate.

Oferind livezilor de măslini cea mai bună expunere la lumina soarelui, terenul în pantă care coboară spre câmpie contribuie la creșterea concentrației de alcaloizi care îi conferă produsului final caracterul fructat. Pe lângă aceasta, conținutul organic redus al solului sporește valoarea componentelor aromatice ale uleiului de măsline produs. Gustul ușor amar și picant este atribuit cantității mici de măsline din soiul „koroneiki” care se adaugă produsului final și este dat de substanțele fenolice pe care le conțin măslinele în momentul recoltării. Culoarea verde închis se datorește concentrației crescute de clorofilă, în special de feofitină și pireofeofitină.

Condițiile climatice din regiune (umiditate, temperatură) favorizează dezvoltarea deplină a trăsăturilor caracteristice soiului „tsounati”, despre care se poate spune că se află aici în habitatul său natural. Caracterul tardiv al acestui soi, care se traduce printr-o înflorire și o rodire târzie, deci o maturizare târzie a fructelor, este influențat de temperatură și de umiditatea relativă a aerului și a solului care au valori optime în perioadele esențiale. Rezistența la temperaturi scăzute a soiului „tsounati” înseamnă, de asemenea, că acesta poate fi cultivat pe suprafețe întinse în aria geografică delimitată. Soiul „koroneiki” poate fi cultivat cel mai bine la altitudini mai mici și pe soluri suficient de umede, valorificându-se astfel cât se poate de bine terenul specific al ariei geografice delimitate.

Cultivarea soiurilor „tsounati” și „koroneiki” și, prin extensie, producția de ulei de măsline extravirgin Selino constituie singura soluție economică în cazul ariei geografice delimitate, deoarece predominanța solurilor șistoase sărace și, în mare măsură, acide îngreunează trecerea la culturi sau la soiuri diferite, precum și adoptarea metodelor de cultură intensivă, care ar duce la producții mai mari. Mai mult, se păstrează astfel frumusețea naturală a peisajului deoarece rețeaua bogată de rădăcini de suprafață a soiului „tsounati”, în special, împiedică scurgerile de suprafață și erodarea acestui teren șistos, deosebit de fragil.

4.7.   Organism de control:

În conformitate cu legislația națională, controlul și aplicarea măsurilor privind uleiul de măsline cu denumire de origine protejată constituie responsabilitatea următoarelor organisme de control:

Denumire:

Διεύθυνση Γεωργίας του Ν. Χανίων (Direcția pentru agricultură a Prefecturii Chania)

Adresă:

Σφακίων 26 (Sfakion 26)

TK 73174 Χανιά (Hania)

ΕΛΛΑΔΑ/GREECE

Telefon

28210 56463

Fax

28210 28047

E-mail:

u14901@minagric.gr

Denumire:

Όνομα: Οργανισμός Πιστοποίησης και Ελέγχου Γεωργικών Προϊόντων, Ο.Π.Ε.Γ.Ε.Π [Organismul de certificare și de control al produselor agricole (O.P.E.G.E.P.)]

Adresă:

Άνδρου 1 και Πατησίων (Androu 1 and Patision)

TK 11257

ΕΛΛΑΔΑ/GREECE

Telefon

+30 2108231277

Fax

+30 2108231438

E-mail:

info@agrocert.gr

4.8.   Etichetare:

Ambalajele uleiului de măsline trebuie să poarte mențiunea: „Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Σέλινο Κρήτης” (Exeretiko Partheno Eleolado Selino Kritis), precum și informațiile necesare în conformitate cu legislația națională și comunitară.


Top