Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52009XC0916(04)

Publicarea unei cereri în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare

JO C 223, 16.9.2009, p. 20–22 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

16.9.2009   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 223/20


Publicarea unei cereri în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare

2009/C 223/10

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de înregistrare, în temeiul articolului 7 din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului. Declarațiile de opoziție trebuie să parvină Comisiei în termen de șase luni de la data prezentei publicări.

FIȘĂ-REZUMAT

REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI

„HOPFEN AUS DER HALLERTAU”

NR. CE: DE-PGI-005-0529-14.03.2006

DOP ( ) IGP ( X )

Această fișă-rezumat prezintă cu titlu informativ principalele elemente ale caietului de sarcini al produsului.

1.   Autoritatea competentă din statul membru:

Denumire:

Bundesministerium der Justiz

Adresă:

Mohrenstraße 37

10117 Berlin

DEUTSCHLAND

Tel.

+49 3020259333

Fax

+49 3020258251

E-mail:

2.   Grup:

Denumire:

Hopfenpflanzerverband Hallertau e.V.

Adresă:

Kellerstraße 1

85283 Wolnzach

DEUTSCHLAND

Tel.

+49 8442957200

Fax

+49 8442957270

E-mail:

info@deutscher-hopfen.de

Componență:

Producători/prelucrători ( X ) Alte categorii ( )

3.   Tipul produsului:

Hamei, clasa 1.8:

Alte produse menționate în anexa I la tratat

4.   Caiet de sarcini:

[rezumatul cerințelor prevăzute la articolul 4 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006]

4.1.   Denumire:

„Hopfen aus der Hallertau”

4.2.   Descriere:

 

Botanică:

Hameiul aparține aceleiași familii ca și cânepa (Cannabinaceae) și aceluiași ordin ca și urzica (Urticaceae). Este o plantă dioică, ceea ce înseamnă că aceeași plantă posedă doar flori feminine sau doar flori masculine. Doar plantele feminine formează flori (Lupuli strobulus), cunoscute de obicei sub denumirea de „conuri” sau „strobili”.

 

Produse:

Protecția conferită prin Regulamentul (CE) nr. 510/2006, cerută pentru denumirea „Hopfen aus der Hallertau”, se aplică exclusiv conurilor de hamei uscate (Lupuli strobulus), precum și produselor obținute prin prelucrarea acestora, cum ar fi granulele de hamei sau extractele de hamei. Printre produsele tradiționale din hamei se numără, de exemplu, granulele de tip 90 și granulele de tip 45 îmbogățite cu lupulină, precum și hameiul extras cu ajutorul CO2 și al etanolului. În cursul granulării, hameiul este măcinat și supus unei presiuni pentru formarea granulelor. În cursul procesului de extracție sunt utilizați solvenți pe bază de CO2 și de etanol, pentru extragerea diferitelor substanțe din granule.

 

Utilizare:

Peste 99 % din „Hopfen aus der Hallertau” și din produsele obținute prin prelucrarea sa sunt utilizate pentru fabricarea berii. Într-adevăr, substanțele amare și uleiurile esențiale prezente în tipurile de hamei cultivate în regiunea Hallertau exercită o influență considerabilă asupra valorii brasicole specifice a hameiului.

În prezent, aproximativ o treime din producția mondială de hamei provine din regiunea Hallertau, cea mai mare zonă nefragmentată de cultură a hameiului. Numărul de varietăți de hamei cultivate, atât amare, cât și aromate, este la fel de ridicat.

Exemple de varietăți amare cultivate în regiunea Hallertau:

Hallertauer Magnum;

Hallertauer Taurus;

Herkules;

Northern Brewer.

Exemple de varietăți aromate cultivate în regiunea Hallertau:

Hallertauer Tradition;

Perle;

Spalter Select;

Saphir;

Hallertauer Mittelfrüh;

Hersbrucker Spät.

4.3.   Aria geografică:

Aria geografică de producție a hameiului din Hallertau cuprinde districtele Eichstätt, Freising, Kehlheim, Landshut, Nürnberger Land și Pfaffenhofen.

4.4.   Dovada originii:

Datorită procedurii existente de certificare oficială a varietăților, a anilor de recoltă și a zonelor de producție, există în prezent un sistem de monitorizare închis și controlat oficial de-a lungul întregului ciclu de producție, de la cultivarea și prelucrarea hameiului la producția berii. Din motive de control, fiecare etapă de prelucrare și de comercializare face obiectul unei proceduri de certificare oficială, care este înregistrată de un organism oficial de supraveghere. La sfârșitul recoltării hameiului, toate loturile de hamei sunt analizate în laborator și, după încheierea procedurii de certificare oficială, ele sunt transmise întreprinderilor de prelucrare și de comercializare a hameiului.

4.5.   Metoda de obținere:

 

Cultivarea:

„Hopfen aus der Hallertau” este cultivat în plantațiile situate în zona de producție. Lucrările de primăvară încep în luna martie cu tăierea și cu instalarea aracilor, urmate de legarea de spalier, prășirea, măsurile de protecție a plantelor și cultivarea mecanică a solului. Hameiul este recoltat între sfârșitul lunii august și jumătatea lunii septembrie, în funcție de varietate.

 

Prelucrarea:

Pentru a garanta calitatea hameiului „Hopfen aus der Hallertau”, acesta trebuie să fie depozitat încă din prima fază de comercializare într-un loc răcoros, imediat după recoltare și după împachetarea efectuată de producător. Între timp, comercianții internaționali de hamei din regiunea Hallertau au creat depozite cu o capacitate adecvată. După depozitarea sa într-un loc răcoros, „Hopfen aus der Hallertau” în stare brută este transformat în produse din hamei, respectiv granule și extracte de hamei. În cursul granulării, conurile de hamei uscate sunt mai întâi măcinate și transformate în granule prin aplicarea unei anumite presiuni. O parte a granulelor produse sunt transformate în extracte. Această operațiune este efectuată prin extragerea diferitelor substanțe din granule.

4.6.   Legătura cu aria geografică:

Tradiția de cultivare a hameiului în regiunea Hallertau datează de peste 1 100 de ani, prima mențiune a hameiului datând din anul 860. Regiunea Hallertau oferă condiții pedologice și climatice favorabile cultivării hameiului. Situația geografică a regiunii – pe colinele terțiare, caracterizată prin soluri adânci și spongioase, prin absența înghețurilor începând cu sfârșitul lunii aprilie, printr-o temperatură medie de 7,7 °C, printr-o durată moderată de expunere la razele soarelui de 1 673 de ore pe an și prin precipitații abundente de 816 mm pe an – reprezintă un factor deosebit de important. Datorită condițiilor sale climatice și pedologice deosebite, regiunea Hallertau este extrem de apreciată de către producătorii de bere din lumea întreagă. Experiența acumulată din generație în generație de către cultivatorii de hamei din regiune și sfaturile specializate pe care aceștia le oferă în permanență sunt de o deosebită importanță pentru cultivarea hameiului „Hopfen aus der Hallertau”, a cărui producție este exportată în proporție de aproximativ 70 % către peste 100 de țări din întreaga lume. Pentru majoritatea producătorilor de bere din lume, „Hopfen aus der Hallertau” reprezintă în prezent garanția unei înalte calități și se bucură de o excelentă reputație atât la nivel național, cât și internațional. Atenția și grija deosebită cu care se prelucrează hameiul reprezintă un alt factor care contribuie la buna reputație de care se bucură „Hopfen aus der Hallertau” în cadrul industriei producătoare de bere la nivel internațional. Datorită calității sale deosebite, numeroși cumpărători au încredere doar în acest produs, care a devenit, astfel, un element indispensabil pentru procesul lor de producție. Sărbătorile populare tradiționale ale hameiului, cum ar fi Wolnzacher Volksfest în luna august sau Mainburger Gallimarkt la începutul lunii octombrie, precum și alegerea anuală a reginei hameiului, oferă zonei de producție un farmec inconfundabil.

4.7.   Organism de control:

Denumire:

Bayerische Landesanstalt für Landwirtschaft, Institut für Ernährungswirtschaft und Markt

Adresă:

Menzinger Strasse 54

80638 München

DEUTSCHLAND

Tel.

+49 8917800333

Fax

+49 8917800332

E-mail:

4.8.   Etichetare:


Top