Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52009TA1215(25)

    Raportul privind conturile anuale ale Fundației Europene de Formare pentru exercițiul financiar 2008, însoțit de răspunsurile fundației

    JO C 304, 15.12.2009, p. 136–141 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    15.12.2009   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 304/136


    RAPORTUL

    privind conturile anuale ale Fundației Europene de Formare pentru exercițiul financiar 2008, însoțit de răspunsurile fundației

    2009/C 304/25

    CUPRINS

     

    Puncte

    Pagina

    INTRODUCERE…

    1-2

    137

    DECLARAȚIA DE ASIGURARE…

    3-12

    137

    OBSERVAȚII PRIVIND GESTIUNEA BUGETARĂ ȘI FINANCIARĂ…

    13-14

    138

    Tabel…

    139

    Răspunsurile fundației

    141

    INTRODUCERE

    1.

    Fundația Europeană de Formare (denumită în continuare „fundația”), cu sediul la Torino, a fost instituită prin Regulamentul (CEE) nr. 1360/90 al Consiliului (1). Scopul fundației este să sprijine reforma formării profesionale în țările partenere ale Uniunii Europene. Astfel, fundația asistă Comisia în aplicarea unor diverse programe (PHARE, TACIS, CARDS și MEDA) (2).

    2.

    Bugetul fundației pentru exercițiul 2008 s-a ridicat la 22,4 milioane de euro, în comparație cu 21,1 milioane de euro pentru exercițiul precedent. La sfârșitul exercițiului, numărul de angajați ai fundației era de 124, în comparație cu 131 pentru exercițiul precedent.

    DECLARAȚIA DE ASIGURARE

    3.

    În conformitate cu dispozițiile articolului 248 din tratat, Curtea a auditat conturile anuale (3) ale fundației, care cuprind „situațiile financiare” (4) și „rapoartele privind execuția bugetară” (5) pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2008, și a auditat, de asemenea, legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestor conturi.

    4.

    Această declarație de asigurare este adresată Parlamentului European și Consiliului, în conformitate cu articolul 185 alineatul (2) din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului (6).

    Responsabilitatea directorului

    5.

    În calitate de ordonator de credite, directorul execută veniturile și cheltuielile bugetare în conformitate cu normele financiare ale fundației, pe propria răspundere și în limitele creditelor autorizate (7). Directorul este responsabil de punerea la punct (8) a structurii organizatorice și a sistemelor și procedurilor de gestiune internă și de control intern necesare pentru întocmirea unor conturi finale (9) care să nu fie afectate de denaturări semnificative – fie rezultate din acte de fraudă, fie rezultate din erori – și de garantarea conformității operațiunilor subiacente acestor conturi cu legile și reglementările în vigoare.

    Responsabilitatea Curții

    6.

    Responsabilitatea Curții este de a furniza, pe baza auditului pe care l-a desfășurat, o declarație de asigurare cu privire la fiabilitatea conturilor anuale ale fundației și la legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora.

    7.

    Auditul Curții a fost efectuat în conformitate cu standardele internaționale de audit și codurile deontologice IFAC și ISSAI (10). Aceste standarde impun Curții respectarea unei serii de cerințe de natură etică, precum și planificarea și efectuarea auditului astfel încât să se obțină o asigurare rezonabilă referitor la prezența sau la absența unor denaturări semnificative în cadrul conturilor și la conformitatea operațiunilor subiacente cu legile și reglementările în vigoare.

    8.

    Auditul efectuat de Curte implică aplicarea unor proceduri în vederea obținerii de probe de audit privind sumele și informațiile furnizate în conturi și privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora. Alegerea procedurilor de audit depinde de raționamentul auditorilor Curții, inclusiv de evaluarea riscului ca în cadrul conturilor să se regăsească denaturări semnificative, iar la nivelul operațiunilor să existe neconformități cu legile și reglementările în vigoare, fie că aceste denaturări sau neconformități sunt cauzate de fraudă, fie că sunt cauzate de eroare. În cadrul acestor evaluări ale riscului, se analizează controlul intern referitor la întocmirea și prezentarea conturilor de către entitate, scopul fiind acela de a defini proceduri de audit corespunzătoare în raport cu circumstanțele. Auditul Curții include, în egală măsură, aprecierea caracterului adecvat al politicilor contabile utilizate și a caracterului rezonabil al estimărilor contabile elaborate de conducere, precum și evaluarea prezentării globale a conturilor.

    9.

    Curtea consideră că probele de audit obținute sunt suficiente și adecvate pentru a sta la baza opiniilor prezentate în continuare.

    Opinia privind fiabilitatea conturilor

    10.

    În opinia Curții, conturile anuale ale fundației (11) prezintă în mod fidel, sub toate aspectele semnificative, situația financiară a acesteia la 31 decembrie 2008, precum și rezultatele operațiunilor sale și fluxurile sale de numerar pentru exercițiul încheiat la această dată, în conformitate cu dispozițiile regulamentului său financiar.

    Opinia privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente conturilor

    11.

    În opinia Curții, operațiunile subiacente conturilor anuale ale fundației pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2008 sunt, sub toate aspectele semnificative, conforme cu legile și reglementările în vigoare.

    12.

    Observațiile prezentate în continuare nu pun în discuție opiniile exprimate de Curte.

    OBSERVAȚII PRIVIND GESTIUNEA BUGETARĂ ȘI FINANCIARĂ

    13.

    În urma auditului procedurilor de recrutare s-au constatat diverse deficiențe. Rapoartele de ansamblu elaborate de comitetele de evaluare privind recrutarea nu furnizează suficiente informații cu privire la procedurile urmate. Justificările deciziilor și datele acestora din urmă au fost omise, ceea ce face dificilă evaluarea regularității acestor proceduri și limitează transparența acestora.

    14.

    În cel puțin două cazuri, unor agenți care aveau dreptul la indemnizația de expatriere (12) li s-a refuzat acordarea acesteia pe baza unei interpretări eronate a normelor în vigoare. Fundația ar trebui să ia măsuri de remediere în aceste cazuri și să efectueze verificările necesare pentru a se asigura pe deplin că alți agenți nu se află într-o situație similară.

    Prezentul raport a fost adoptat de Curtea de Conturi la Luxemburg, în ședința sa din 8 octombrie 2009.

    Pentru Curtea de Conturi

    Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

    Președinte

    Tabel

    Fundația Europeană de Formare (Torino)

    Domenii de competență comunitară conform tratatului

    Competențele fundației, astfel cum sunt definite prin Regulamentul (CEE) nr. 1360/90 al Consiliului

    Organizare

    Resurse puse la dispoziția fundației în 2008

    (date pentru 2007)

    Produse și servicii furnizate în 2008

    Comunitatea desfășoară, în cadrul competențelor sale, acțiuni de cooperare economică, financiară și tehnică cu țări terțe. Aceste acțiuni sunt complementare celor întreprinse de statele membre și coerente cu politica de dezvoltare a Comunității.

    (articolul 181A din tratat)

    Obiective

    Să contribuie la dezvoltarea sistemelor de formare profesională ale țărilor din Europa Centrală și de Est, ale statelor independente din fosta Uniune Sovietică beneficiare ale programului de sprijin al reformei și redresării economice, precum și ale teritoriilor și ale țărilor terțe mediteraneene care beneficiază de măsuri de însoțire financiare și tehnice în sprijinul reformei structurilor lor economice și sociale.

    Să promoveze coordonarea asistenței acordate țărilor eligibile.

    Sarcini

    În conformitate cu orientările generale stabilite de Comunitate, fundația acționează în domeniul formării profesionale, acoperind formarea profesională inițială și de-a lungul vieții, precum și reorientarea profesională pentru tineri și adulți, prin intermediul sarcinilor următoare:

    asistență în definirea necesităților și priorităților de formare profesională prin punerea în aplicare a măsurilor de asistență tehnică în domeniul formării profesionale și prin cooperarea cu instituțiile corespunzătoare desemnate din țările eligibile;

    acționează ca centru de informare pentru a furniza Comunității, statelor membre și țărilor terțe vizate informații privind inițiativele curente și necesitățile viitoare în domeniul formării profesionale și asigură un cadru prin care pot fi dirijate ofertele de asistență.

    Consiliul de conducere

    Un reprezentant al fiecărui stat membru

    Trei reprezentanți ai Comisiei

    Prezidat de Comisie

    Directorul

    Numit de către consiliul de conducere, la propunerea Comisiei

    Forumul consultativ

    Numit de consiliul de conducere

    Doi experți din fiecare stat membru

    Doi experți din fiecare țară eligibilă

    Doi experți din partea partenerilor sociali la nivel european

    Auditul extern

    Curtea de Conturi Europeană

    Auditul intern

    Serviciul de audit intern al Comisiei

    Autoritatea responsabilă de descărcarea de gestiune

    Parlamentul European, la recomandarea Consiliului

    Buget

    19,2 (21,1) milioane de euro, dintre care 18 (19,7) milioane de euro provin dintr-o subvenție a Comisiei, iar 1,2 (1,4) milioane de euro provin de la alte organisme, ca venituri alocate.

    Situația personalului la 31 decembrie 2008

    96 (100) de posturi de agenți temporari în schema de personal, dintre care 86 (91) de posturi ocupate

    38 (40) alte posturi (agenți auxiliari, agenți locali, agenți contractuali)

    Total personal: 124 (131), repartizat după cum urmează:

    sarcini operaționale: 64 (72)

    sarcini administrative: 38,5 (40)

    sarcini mixte: 21,5 (19)

    Activități

    Asistența furnizată de fundație acoperă o gamă largă de domenii tehnice, printre care: formarea profesională inițială, învățarea de-a lungul vieții, formarea continuă (destinată adulților), dezvoltarea resurselor umane în întreprinderi, politicile de ocupare a forței de muncă, formarea șomerilor, reducerea sărăciei și incluziunea socială, precum și formarea în vederea încurajării dezvoltării locale.

    Sprijin pentru Comisie

    În 2008, s-au primit din partea Comisiei 111 noi solicitări directe de sprijin. Majoritatea acestor solicitări au venit din partea delegațiilor (49 %). Nivelul de satisfacție a Comisiei în ceea ce privește răspunsul fundației la solicitări a fost de 97 %.

    Cele mai frecvente solicitări au fost în domeniul politicilor și al contribuțiilor pentru pregătirea instrumentelor europene de vecinătate (32 %), urmate de cele legate de formularea (21 %), de programarea (11 %), de identificarea proiectelor (10 %) și de urmărirea acestora.

    Activitățile operaționale sunt clasificate în funcție de realizări (cifre pentru 2008), în conformitate cu următoarele categorii:

     

    Examinări și analize ale politicilor: 73 de realizări

    37 (IPA), 20 (IEVP), 8 (ICD), 8 (ILP)

     

    Acțiuni de consolidare a capacităților: 83 de realizări

    35 (IPA), 32 (IEVP), 16 (ICD)

     

    Sprijin pentru ciclul de programare: 25 de realizări

    11 (IPA), 9 (IEVP), 5 (ICD)

     

    Difuzare și creare de rețele: 32 de realizări

    13 (IPA), 9 (IEVP), 7 (ICD), 3 (ILP)

     

    Analiza eficacității: 10 realizări

    6 (IPA), 1 (IEVP), 2 (ICD), 1 (ILP)

     

    Total 102 (IPA), 71 (IEVP), 38 (ICD), 12 (ILP)

    223 de realizări

    Instrumente utilizate

    IPA:

    :

    Instrumentul de asistență pentru preaderare

    IEVP:

    :

    Instrumentul european de vecinătate și parteneriat

    ICD:

    :

    Instrumentul de cooperare pentru dezvoltare

    ILP:

    :

    Programele „Inovație și învățare” (Innovation and Learning Programs)

    Sursa: Informații furnizate de fundație.

    RĂSPUNSURILE AGENȚIEI

    13.

    În urma constatărilor unui audit intern realizat de IAS în 2008, ETF a efectuat o revizuire atentă a procedurilor sale de recrutare și a luat o serie de măsuri, inclusiv îmbunătățirea documentației și a transparenței procedurilor de selecție.

    14.

    ETF ia notă de observația Curții privind indemnizația de expatriere, iar în urma analizării cazurilor individuale respective a făcut modificările corespunzătoare.


    (1)  JO L 131, 23.5.1990, p. 1.

    (2)  În tabel sunt prezentate în mod sintetic și în scop informativ competențele și activitățile fundației.

    (3)  Aceste conturi sunt însoțite de un raport privind gestiunea bugetară și financiară din cursul exercițiului, în care se prezintă, printre altele, rata de execuție a creditelor, cu informații în formă sintetizată referitoare la transferurile de credite de la un post bugetar la altul.

    (4)  Situațiile financiare cuprind bilanțul, contul rezultatului economic, tabelul fluxurilor de numerar, situația modificărilor de capital și anexa la situațiile financiare, în care este inclusă descrierea principalelor politici contabile, alături de o serie de alte informații cu rol explicativ.

    (5)  Rapoartele privind execuția bugetară cuprind contul rezultatului bugetar și anexa la acesta.

    (6)  JO L 248, 16.9.2002, p. 1.

    (7)  Articolul 33 din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2343/2002 al Comisiei din 23 decembrie 2002 (JO L 357, 31.12.2002, p. 72).

    (8)  Articolul 38 din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2343/2002 al Comisiei.

    (9)  Normele referitoare la prezentarea conturilor și la ținerea contabilității de către agenții sunt prevăzute la titlul VII capitolul 1 din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2343/2002 al Comisiei, modificat ultima dată prin Regulamentul (CE, Euratom) nr. 652/2008 al Comisiei din 9 iulie 2008 (JO L 181, 10.7.2008, p. 23), și sunt încorporate ca atare în regulamentul financiar al fundației.

    (10)  Federația Internațională a Contabililor (International Federation of Accountants – IFAC) și Standardele internaționale ale instituțiilor supreme de audit (International Standards of Supreme Audit Institutions – ISSAI).

    (11)  Conturile anuale finale au fost întocmite la data de 15 iunie 2009 și au fost primite de către Curte la data de 30 iunie 2009. Conturile anuale finale, consolidate cu cele ale Comisiei, se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene până la data de 15 noiembrie a exercițiului următor. Aceste documente sunt disponibile la adresa http://eca.europa.eu sau la adresa http://www.etf.europa.eu/Archive

    (12)  Aceștia nu sunt cetățeni italieni și au venit în Italia în cursul perioadei de referință definite pentru stabilirea dreptului la indemnizația de expatriere.


    Top