Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52009PC0081

    Propunere de decizie a Consiliului privind încheierea de către Comunitatea Europeană a Protocolului privind legea aplicabilă obligaţiilor de întreținere

    /* COM/2009/0081 final - CNS 2009/0023 */

    52009PC0081

    Propunere de decizie a Consiliului privind încheierea de către Comunitatea Europeană a Protocolului privind legea aplicabilă obligaţiilor de întreținere /* COM/2009/0081 final - CNS 2009/0023 */


    [pic] | COMISIA COMUNITĂŢILOR EUROPENE |

    Bruxelles, 23.2.2009

    COM(2009)81 final

    2009/0023 (CNS)

    Propunere de

    DECIZIE A CONSILIULUI

    privind încheierea de către Comunitatea Europeană a Protocolului privind legea aplicabilă obligațiilor de întreținere

    EXPUNERE DE MOTIVE

    1. OBIECTIV

    Propunerea privește încheierea de către Comunitate a Protocolului privind legea aplicabilă obligațiilor de întreținere, încheiat la 23 noiembrie 2007 în cadrul Conferinței de la Haga privind dreptul internațional privat. Protocolul este conceput pentru a oferi o mai mare securitate și predictibilitate juridică creditorilor și debitorilor obligațiilor de întreținere. Întrucât o vastă majoritate a cererilor de întreținere au ca obiect copiii, protocolul este, în primul rând, o măsură de protecție a copiilor.

    2. DEZVOLTAREA UNUI SPAțIU JUDICIAR COMUN ÎN CADRUL COMUNITățII

    Comunitatea Europeană și-a stabilit obiectivul de a crea un veritabil spațiu judiciar bazat pe principiul recunoașterii reciproce a hotărârilor judecătorești.

    La 18 decembrie 2008, Consiliul a adoptat Regulamentul (CE) nr. 4/2009 privind competența, legea aplicabilă, recunoașterea și executarea hotărârilor și cooperarea în materie de obligații de întreținere[1]. În conformitate articolul 15 din regulament, legea aplicabilă obligațiilor de întreținere se determină în conformitate cu Protocolul de la Haga din 23 noiembrie 2007 privind legea aplicabilă obligațiilor de întreținere în statele membre în care se aplică instrumentul în cauză.

    Aplicarea protocolului în cadrul Comunității va garanta aplicarea în statele membre de norme unitare și armonizate privind legislația aplicabilă în materie de obligații de întreținere.

    În plus, normele armonizate privind legislația aplicabilă sunt o condiție prealabilă pentru a elimina exequaturul pentru hotărârile referitoare la obligații de întreținere. Ca urmare, hotărârile emise în statele membre în care se aplică protocolul vor circula liber în alte state membre, fără nicio formă de control cu privire la fondul acestora în statul membru în care se solicită executarea. Astfel se va îndeplini obiectivul politic care a fost pe ordinea de zi începând cu reuniunea Consiliului European de la Tampere, în 1999.

    Datorită legăturii strânse dintre obiectivul Regulamentului (CE) nr. 4/2009 și normele privind legislația aplicabilă, protocolul ar trebui să se aplice în cadrul Comunității cel târziu la data de aplicare a regulamentului, respectiv la 18 iunie 2011.

    3. PROTOCOLUL DIN 2007 PRIVIND LEGEA APLICABILă OBLIGAțIILOR DE ÎNTREțINERE

    Obiectivul protocolului este de a îmbunătăți securitatea și predictibilitate juridică prin crearea de dispoziții comune privind legea aplicabilă obligațiilor de întreținere. Scopul principal al armonizării normelor privind legislația aplicabilă este de a permite creditorilor să acționeze în deplină cunoștință a situației, fără a fi afectați de diversele sisteme naționale. Protocolul încearcă să stabilească un echilibru între drepturile creditorului și cele ale debitorului obligației de întreținere.

    Protocolul determină legislația aplicabilă obligațiilor de întreținere care decurg dintr-o relație de familie, filiație, căsătorie sau afinitate, inclusiv orice tip de obligație de întreținere față de un copil, indiferent de starea civilă a părinților [articolul 1 alineatul (1)].

    Protocolul prevede, ca regulă generală, că obligațiile de întreținere sunt reglementate de legislația statului în care creditorul își are reședința obișnuită [articolul 3 alineatul (1)]. Norme speciale asigură protecția creditorului obligației de întreținere în situațiile în care acesta nu poate obține întreținere în conformitate cu legislația statului în care își are reședința obișnuită (articolul 4). În caz de întreținere între soți, oricare dintre părți poate solicita aplicarea legii unui alt stat care are o legătură mai strânsă cu căsătoria (articolul 5). O normă specială privind apărarea oferă debitorului, în anumite condiții, posibilitatea de a contesta o cerere de întreținere pe motiv că nu există o astfel de obligație în conformitate cu legislația statului de reședință obișnuită a debitorului și cu legislația statului a cărui cetățenie comună o au ambele părți, în cazul în care acestea au aceeași cetățenie (articolul 6). În sfârșit, părțile pot alege legea aplicabilă unei cereri de întreținere fie în scopul unei anumite proceduri (articolul 7), fie în general (articolul 8).

    Aplicarea legislației stabilite în temeiul protocolului poate fi refuzată numai în măsura în care efectele sale sunt vădit contrare ordinii publice din statul forului (articolul 13). La stabilirea valorii întreținerii, trebuie luate în considerare nevoile creditorului și resursele debitorului, chiar dacă legea aplicabilă prevede altfel (articolul 14).

    Protocolul prevede posibilitatea ca o organizație de integrare economică regională să devină parte la acesta (articolul 24).

    4. PROPUNERILE COMISIEI

    În conformitate cu jurisprudența[2] Curții de Justiție, Comunitatea a dobândit competență externă exclusivă în domeniile reglementate de Regulamentul (CE) nr. 4/2009. Acest regulament prevede că normele privind legea aplicabilă se determină în conformitate cu protocolul și că acesta trebuie să intre în vigoare în statele membre cel târziu la data aplicării regulamentului. Prin urmare, Comisia propune încheierea de către Comunitate doar a protocolului.

    Articolul 24 din protocol permite Comunității Europene sa facă o declarație în momentul semnării, acceptării, aprobării sau aderării cu privire la faptul că aceasta exercită competență asupra tuturor aspectelor reglementate de protocol și că statele sale membre care i-au transferat competența sunt obligate să respecte dispozițiile protocolului. Comisia propune efectuarea unei astfel de declarații.

    Articolul 76 din regulament prevede că acesta se aplică de la 18 iunie 2011, cu condiția ca la acea dată Protocolul de la Haga din 2007 să fie în vigoare în Comunitate. În caz contrar, regulamentul se aplică de la data de aplicare a protocolului în cadrul Comunității.

    În conformitate cu articolul 25 din protocol, acesta intră în vigoare după o perioadă de timp ulterioară depunerii celui de-al doilea instrument de ratificare, de acceptare, de aprobare sau de aderare. Protocolul nu a fost ratificat încă de niciun stat. Astfel, Comunitatea ar putea fi prima parte care încheie protocolul.

    Deoarece protocolul ar trebui să se aplice în cadrul Comunității cel mai târziu la data aplicării regulamentului, respectiv 18 iunie 2011, Comisia propune să fie utilizat mecanismul privind aplicarea provizorie a unui acord internațional înainte de intrarea în vigoare a acestuia. Aplicarea provizorie este prevăzută la articolul 300 alineatul (2) din Tratatul de instituire a Comunității Europene. Comisia propune efectuarea unei declarații unilaterale în acest sens la încheierea protocolului.

    În conformitate cu articolul 22 din protocol, acesta nu se aplică întreținerii solicitate într-un stat contractant cu privire la o perioadă anterioară intrării sale în vigoare în statul în cauză. În cadrul Comunității, noul Regulament (CE) nr. 4/2009 privind obligațiile de întreținere se aplică acțiunilor judiciare introduse, tranzacțiilor judiciare aprobate sau încheiate și actelor autentice redactate oficial sau înregistrate ulterior datei de punere în aplicare a acestuia (articolul 75). Prin urmare, regulamentul poate fi aplicat, de asemenea, în cazurile în care întreținerea este solicitată pentru o perioadă de timp anterioară datei de aplicare a regulamentului. Aplicarea regulamentului coroborată cu articolul 22 din protocol ar conduce la un efect nedorit prin care aceeași cerere ar putea fi supusă unor legi diferite în funcție de perioada pentru care se solicită întreținerea. În plus, normele privind eliminarea exequaturului se referă numai la acele decizii care sunt pronunțate pe baza normelor armonizate privind legislația aplicabilă. Comisia propune ca normele din protocol să se aplice și în cazul în care se solicită întreținere în temeiul regulamentului referitor la o perioadă anterioară punerii în aplicare a protocolului în cadrul Comunității, precum și să se efectueze o declarație unilaterală în acest sens în momentul încheierii protocolului.

    Propunerea Comisiei de regulament al Consiliului privind competența, legea aplicabilă, recunoașterea și executarea hotărârilor și cooperarea în materie de obligații de întreținere, adoptată la 15 decembrie 2005, a fost însoțită de o evaluare a impactului. Deoarece această evaluare a impactului a inclus armonizarea propusă a normelor privind legislația aplicabilă, nu este nevoie să se efectueze o nouă evaluare a impactului.

    2009/0023 (CNS)

    Propunere de

    DECIZIE A CONSILIULUI

    privind încheierea de către Comunitatea Europeană a Protocolului privind legea aplicabilă obligațiilor de întreținere

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, și în special articolul 61 litera (c), coroborat cu articolul 300 alineatele (2) și (3),

    având în vedere propunerea Comisiei[3],

    având în vedere avizul Parlamentului European[4],

    întrucât:

    (1) Comunitatea depune eforturi pentru crearea unui spațiu judiciar comun bazat pe principiul recunoașterii reciproce a hotărârilor.

    (2) Regulamentului (CE) nr. 4/2009 privind competența, legea aplicabilă, recunoașterea și executarea hotărârilor și cooperarea în materie de obligații de întreținere (denumit în continuare „regulamentul”), adoptat la 18 decembrie 2008, prevede că legea aplicabilă obligațiilor de întreținere se determină în conformitate cu Protocolul de la Haga din 23 noiembrie 2007 privind legea aplicabilă obligațiilor de întreținere (denumit în continuare „protocolul”) în statele membre în care se aplică instrumentul în cauză.

    (3) Protocolul aduce o contribuție valoroasă în eforturile de oferire a unui grad mai mare de securitate și predictibilitate juridică creditorilor și debitorilor obligației de întreținere. Aplicarea unor norme unitare privind legea aplicabilă va permite libera circulație a hotărârilor privind obligațiile de întreținere în cadrul Comunității, fără nicio formă de control în statul membru în care se solicită executarea.

    (4) Articolul 24 din protocol permite Comunității să semneze, să accepte, să aprobe sau să adere la protocol.

    (5) Comunitatea are competență exclusivă în toate aspectele reglementate de protocol.

    (6) Protocolul se aplică între statele membre cel mai târziu la 18 iunie 2011, data aplicării regulamentului.

    (7) Din cauza legăturii strânse dintre protocol și regulament, protocolul ar trebui să fie aplicat în Comunitate în mod provizoriu în cazul în care acesta nu a intrat în vigoare la 18 iunie 2011, data de aplicare a regulamentului. O declarație unilaterală ar trebui să fie făcută în acest sens la încheierea protocolului.

    (8) Protocolul ar trebui să se aplice tuturor deciziilor care pot fi recunoscute și executate în conformitate cu normele privind eliminarea exequaturului prevăzute în regulament, inclusiv întreținerii solicitate în statele membre și privind o perioadă anterioară intrării în vigoare a protocolului în cadrul Comunității. O declarație unilaterală ar trebui să fie făcută în acest sens la încheierea protocolului.

    (9) În conformitate cu articolul 3 din Protocolul privind poziția Regatului Unit și a Irlandei, anexat la Tratatul privind Uniunea Europeană și la Tratatul de instituire a Comunității Europene, Irlanda va participa la adoptarea și aplicarea prezentei decizii. [Regatul Unit nu va participa la adoptarea prezentei decizii.]

    (10) În conformitate cu articolele 1 și 2 din Protocolul privind poziția Danemarcei, Danemarca nu va participa la adoptarea prezentei decizii, care nu este obligatorie pentru Danemarca și nu i se aplică,

    DECIDE:

    Articolul 1

    Protocolului privind legea aplicabilă obligațiilor de întreținere este aprobat în numele Comunității.

    Președintele Consiliului este autorizat să numească persoana (persoanele) împuternicită(e) să semneze protocolul pentru a exprima consimțământul Comunității de asumare a obligațiilor care decurg din acesta.

    Textul protocolului este anexat la prezenta decizie.

    Articolul 2

    La încheierea protocolului, Comunitatea va face următoarea declarație, in conformitate cu articolul 24 din protocol:

    „Comunitatea Europeană declară, în conformitate cu articolul 24 din protocol, că exercită competență asupra tuturor aspectelor reglementate de protocol. Statele sale membre nu vor semna, accepta, aproba sau adera la protocol, ci acesta va fi obligatoriu pentru ele în temeiul încheierii acestuia de către Comunitatea Europeană.

    În sensul prezentei declarații, termenul „Comunitatea Europeană” nu include Danemarca, în temeiul articolelor 1 și 2 din Protocolul privind poziția Danemarcei, anexat la Tratatul privind Uniunea Europeană și la Tratatul de instituire a Comunității Europene [și Regatul Unit, în temeiul articolului 3 din Protocolul privind poziția Regatului Unit și a Irlandei, anexat la Tratatul privind Uniunea Europeană și la Tratatul de instituire a Comunității Europene].”

    Articolul 3

    Protocolul se aplică în mod provizoriu de la 18 iunie 2011, data de aplicare a regulamentului, în cazul în care protocolul nu a intrat încă în vigoare la acea dată. La încheierea protocolului, Comunitatea face declarația următoare:

    „Comunitatea Europeană declară că va aplica protocolul în mod provizoriu de la 18 iunie 2011, data punerii în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 4/2009 privind competența, legea aplicabilă, recunoașterea și executarea hotărârilor și cooperarea în materie de obligații de întreținere, în cazul în care protocolul nu a intrat în vigoare la acea dată.”

    Articolul 4

    Protocolul se aplică, în cadrul Comunității, și întreținerii solicitate în statele sale membre referitor la o perioadă anterioară intrării în vigoare sau a aplicării provizorii a protocolului în cadrul Comunității, în situațiile în care acțiunile sunt introduse, tranzacțiile judiciare sunt aprobate sau încheiate, iar actele autentice sunt redactate după 18 iunie 2011, data de aplicare a regulamentului.

    La încheierea protocolului, Comunitatea face declarația următoare:

    „Comunitatea Europeană declară că va aplica protocolul și cu privire la întreținerea solicitată în statele sale membre pentru o perioadă anterioară intrării în vigoare sau a aplicării provizorii a protocolului în cadrul Comunității, în situațiile în care acțiunile sunt introduse, tranzacțiile judiciare sunt aprobate sau încheiate, iar actele autentice sunt redactate după 18 iunie 2011, data de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 4/2009 privind competența, legea aplicabilă, recunoașterea și executarea hotărârilor și cooperarea în materie de obligații de întreținere.”

    Adoptată la Bruxelles,

    Pentru Consiliu

    Președintele

    [1] JO L 7, 10.1.2009, p. 1.

    [2] Opinia 1/03 a Curții din 7 februarie 2006 privind competența Comunității de a încheia noua Convenție de la Lugano privind competența judiciară, recunoașterea și executarea hotărârilor în materie civilă și comercială.

    [3] OJ C , , p. .

    [4] OJ C , , p. .

    Top