Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008PC0904

    Comunicare a Comisiei către Parlamentul european în conformitate cu articolul 251 alineatul (2) paragraful al doilea din Tratatul CE privind poziţia comună a Consiliului referitoare la adoptarea Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului de retragere a Regulamentului (CE) nr. 1228/2003 al Parlamentului European şi al Consiliului privind condiţiile de acces la reţea pentru schimburile transfrontaliere de energie electrică

    /* COM/2008/0904 final/2 - COD 2007/0198 */

    52008DC0904

    Comunicare a Comisiei către Parlamentul european în conformitate cu articolul 251 alineatul (2) paragraful al doilea din Tratatul CE privind poziţia comună a Consiliului referitoare la adoptarea Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului de retragere a Regulamentului (CE) nr. 1228/2003 al Parlamentului European şi al Consiliului privind condiţiile de acces la reţea pentru schimburile transfrontaliere de energie electrică /* COM/2008/0904 final/2 - COD 2007/0198 */


    [pic] | COMISIA COMUNITĂŢILOR EUROPENE |

    Bruxelles, 8.1.2009

    COM(2008) 904 final

    2007/0198 (COD)

    COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN în conformitate cu articolul 251 alineatul (2) paragraful al doilea din Tratatul CE privind

    poziția comună a Consiliului referitoare la adoptarea Regulamentului Parlamentului European și al Consiliului de retragere a Regulamentului (CE) nr. 1228/2003 al Parlamentului European și al Consiliului privind condițiile de acces la rețea pentru schimburile transfrontaliere de energie electrică

    2007/0198 (COD)

    COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN în conformitate cu articolul 251 alineatul (2) paragraful al doilea din Tratatul CE privind

    poziția comună a Consiliului referitoare la adoptarea Regulamentului Parlamentului European și al Consiliului de retragere a Regulamentului (CE) nr. 1228/2003 al Parlamentului European și al Consiliului privind condițiile de acces la rețea pentru schimburile transfrontaliere de energie electrică

    1. CONTEXT

    Propunere transmisă către Parlamentul European și Consiliu [document COM(2007) 531– 2007/0198/COD] la data de: | 19.9.2007 |

    Avizul Comitetului Economic și Social European emis la data de: | 22.4.2008 |

    Avizul Comitetului Regiunilor emis la data de: | 10.4.2008 |

    Avizul Parlamentului European (prima lectură) emis la data de: | 18.6.2008 |

    Poziția comună adoptată cu unanimitate la data de: | 9.1.2009 |

    2. OBIECTIVUL PROPUNERII COMISIEI

    Prezenta propunere face parte din cel de-al treilea pachet legislativ privind piața internă a gazelor și energiei electrice a Uniunii Europene („al treilea pachet”), care include două directive și trei regulamente.

    Obiectivul principal al pachetului este de a institui cadrul de reglementare necesar pentru ca deschiderea pieței să devină pe deplin eficientă și de a crea o piață unică a gazelor și energiei electrice în interesul cetățenilor și industriei din Uniunea Europeană. Acest lucru va permite menținerea unor prețuri cât se poate de scăzute și ridicarea standardelor privind serviciile și securitatea aprovizionării..

    Acest lucru se realizează prin intermediul următoarelor măsuri principale:

    - supravegherea reglementară mai eficace de către autoritățile naționale de reglementare independente;

    - instituirea unei agenții care să garanteze cooperarea eficientă dintre autoritățile naționale de reglementare și să ia decizii în privința tuturor chestiunilor transfrontaliere pertinente;

    - cooperarea obligatorie între operatorii de rețea în vederea armonizării tuturor normelor legate de transportul de energie pe întregul teritoriu al Europei și a coordonării planurilor de investiții;

    - separarea efectivă a producției de transportul de energie astfel încât să se elimine orice conflict de interese, să se promoveze investițiile în rețea și să se prevină orice comportament discriminatoriu;

    - creșterea transparenței și mai buna funcționare a pieței cu amănuntul;

    - solidaritate și cooperare regională sporite între statele membre pentru garantarea unei mai bune securități a aprovizionării.

    3. OBSERVA ȚII PRIVIND POZIȚIA COMUNĂ

    3.1. Observa ții generale

    Pozițiile comune adoptate de Consiliu cu privire la cele cinci texte care constituie „cel de-al treilea pachet” conțin toate elementele esențiale din propunerea Comisiei care sunt necesare pentru asigurarea funcționării corespunzătoare a pieței interne a gazelor și energiei electrice și, în sens mai general, pentru atingerea obiectivelor principale stabilite anterior. Prin urmare, acestea pot fi, în general, susținute de Comisie (a se vedea în continuare punctul 3.2).

    Prima lectură s-a concentrat asupra obținerii acordului în cadrul Consiliului. Amendamentele adoptate de către Parlamentul European nu au fost, prin urmare, încorporate în mod formal în poziția comună. Negocierile în acest sens vor avea loc cu ocazia celei de a doua lecturi. Unele dintre amendamentele adoptate de Parlamentul European sunt, totuși, luate în considerare în poziția comună (a se vedea în continuare punctul 3.3). Comisia consideră că un număr de amendamente care nu sunt incluse în prezent ar trebui luate în considerare cu ocazia celei de a doua lecturi (a se vedea în continuare punctul 3.4).

    3.2. Observa ții specifice

    Principalele modificări față de propunerea Comisiei sunt următoarele:

    3.2.1 Stabilirea și modificarea codurilor de rețea

    Poziția comună modifică propunerea Comisiei în ceea ce privește procesul de stabilire și de modificare a codurilor de rețea. Poziția comună introduce noul concept de orientări-cadru, elaborate de agenție, care trebuie să fie aplicate de operatorii de rețele de transport la proiectarea codurile europene de rețea. (a se vedea punctul 3.3 pentru evaluarea Comisiei)

    3.2.2 Planul de investiții privind rețelele

    Comisia propusese ca ENTSO pentru energie electrică să elaboreze la fiecare doi ani un plan de investiții privind rețelele. Consiliul a modificat această propunere, ENTSO urmând să elaboreze un plan de dezvoltare privind rețelele cu titlu orientativ și neobligatoriu. (a se vedea punctul 3.3 pentru evaluarea Comisiei)

    3.2.3 Tarife

    Comisia propusese ca tarifele să fie aprobate ex ante de autoritățile de reglementare. Consiliul a inclus posibilitatea ca numai metodologia să fie stabilită ex ante, lucru care este considerat acceptabil de către Comisie.

    3.2.4 Orientări

    Comisia propusese o listă extensivă de orientări, care acopereau atât orientările existente, noi tematici, cât și orientări care se vor baza pe codurile de rețea.

    Consiliul a eliminat, în primă fază, toate trimiterile explicite la orientările deja menționate în lista codurilor de rețea. Comisia poate fi de acord cu această opțiune de redactare legislativă.

    Totuși, Consiliul a eliminat, de asemenea, posibilitatea de a stabili orientări. Comisia propusese posibilitatea de stabilire de orientări pentru piețele cu amănuntul. Statelor membre li se cere să definească proceduri pentru schimbul de date și schimbarea furnizorului, însă Consiliul a mutat acest articol în directivă. În același timp, Consiliul a eliminat posibilitatea de a stabili orientări. Comisia poate fi de acord cu ambele, însă consideră că este necesar să păstreze toate orientările rămase astfel încât să se garanteze că sistemul de stabilire de norme obligatorii pentru piața internă a energiei electrice să funcționeze corect.

    3.3. Aspecte din pozi ția comună care reflectă amendamentele Parlamentului European

    Un număr de amendamente ale Parlamentului European sunt încorporate în poziția comună, fie în aceeași redactare, fie în fond. Acestea sunt următoarele:

    3.3.1 Competen ța agenției de a dezvolta orientări-cadru și coduri

    Atât poziția comună a Consiliului, cât și amendamentele Parlamentului European (amendamentul 32) modifică propunerea Comisiei în ceea ce privește procesul de stabilire a codurilor de rețea. Poziția comună introduce noul concept de orientări-cadru, elaborate de agenție, care trebuie să fie aplicate de către TSO la proiectarea codurilor de rețea europene.

    Comisia susține definirea unui rol mai clar pentru agenție în procesul de elaborare a normelor. În loc să își dea avizul numai după ce TSO au definit un cod, agenția va defini ex ante cerințele pentru coduri sub forma unor orientări-cadru într-un domeniu specific.

    Parlamentul European propune, de asemenea, ca agenția să adopte coduri de rețea obligatorii (amendamentul 14), în vreme ce Consiliul menține cerința ca numai Comisia să poată stabili caracterul obligatoriu al codurilor. Comisia nu poate susține încercarea Parlamentului de a face agenția mai puternică, deoarece acest lucru este în contradicție cu hotărârea Curții de Justiție în cauza Meroni, în care se stabilește că Comisia nu poate delega puteri discreționare unui alt organism.

    3.3.2 Consultarea și monitorizarea de către ENTSO

    Atât poziția comună a Consiliului, cât și amendamentele Parlamentului European modifică propunerea Comisiei cu privire la consultarea și monitorizarea de către ENTSO în sectorul energiei electrice. Poziția comună clarifică rolul ENTSO prin comparație cu consultarea și monitorizarea de către Agenție. Amendamentele Parlamentului merg în aceeași direcție, însă sunt prea restrictive pentru a menține o anvergură suficientă pentru consultarea și monitorizarea de către ENTSO.

    3.3.3 Costurile ENTSO

    Atât poziția comună, cât și amendamentele Parlamentului European adaugă cerința ca autoritățile de reglementare să aprobe costurile ENTSO, cu condiția ca acestea să fie rezonabile și proporționale.

    3.3.4 Utilizarea tarifelor de congestionare

    Propunerea Comisiei prevedea utilizarea obligatorie a tarifelor de congestionare fie pentru confirmarea capacității transfrontaliere, fie pentru investiții în rețele. Acest lucru este propus de asemenea în amendamentul 23 al Parlamentului, adăugându-se totodată cerința aprobării de către agenție a utilizării tarifelor de congestionare pentru reducerea tarifelor. Poziția comună reintroduce posibilitatea de utilizare a tarifelor de congestionare pentru reducerea tarifelor.

    În viziunea Comisiei, utilizarea tarifelor de congestionare pentru reducerea tarifelor slăbește stimulentele în sensul construirii de noi infrastructuri utilizându-se tarifele de congestionare. Totuși, poziția comună stabilește o prioritate clară pentru utilizarea tarifelor de congestionare pentru confirmarea capacității transfrontaliere sau pentru investiții în rețele față de utilizarea acestora pentru reducerea tarifelor în rețea. Amendamentul Parlamentului merge în direcția corectă. Poziția comună, combinată cu amendamentul Parlamentului, este acceptabilă pentru Comisie ca o soluție de compromis.

    3.4. Amendamente ale Parlamentului European aprobate de către Comisiei, dar neagreate de către Consiliu

    3.4.1 Competen ța agenției în ceea ce privește planurile de investiții

    Potrivit poziției comune, ENTSO adoptă un plan orientativ de dezvoltare privind rețelele pe o perioadă de 10 ani. Acest plan este examinat de către agenție, care poate propune Comisiei și ENTSO modificări ale planului. Parlamentul European propune ca agenția să adopte un plan de investiții privind rețelele cu caracter obligatoriu, care să fie elaborat de ENTSO. Comisia nu poate fi de acord cu acordarea de competențe discreționare agenției pentru adoptarea unui plan de investiții cu caracter obligatoriu. Comisia poate, totuși, să susțină adoptarea de către agenție a unui plan neobligatoriu de investiții sau faptul că agenția poate să joace un rol în monitorizarea coerenței dintre planurile naționale de investiții adoptate de autoritățile naționale de reglementare și planul ENTSO de dezvoltare privind rețelele pe o perioadă de 10 ani.

    3.4.2 Cooperarea tehnică cu țări terțe

    Amendamentele Parlamentului propun monitorizarea de către autoritățile naționale de reglementare și agenție a cooperării tehnice cu operatorii de rețele de transport din țări terțe.

    3.4.3 Eliminarea barierelor administrative în vederea cre șterii capacității

    Amendamentele Parlamentului propun ca statele membre să își revizuiască procedurile pentru a elimina barierelor administrative în vederea creșterii capacității de interconectare.

    4. CONCLUZII

    Comisia consideră că poziția comună menține punctele-cheie din propunerea Comisiei. Comisia este de părere că, în chestiuni substanțiale, poziția comună asigură un echilibru bun și reușește un compromis viabil, care va permite buna funcționare a pieței gazelor și energiei electrice. Comisia consideră, totuși, că un număr de amendamente adoptate de Parlamentul European în prima lectură ar trebui încorporate numai cu ocazia celei de-a doua lecturi.

    Top