Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008PC0428

    Propunere de directivă a Consiliului de modificare a Directivei 2006/112/CE în ceea ce priveşte cotele reduse ale taxei pe valoarea adăugată {SEC(2008) 2190} {SEC(2008) 2191}

    /* COM/2008/0428 final - CNS 2008/0143 */

    52008PC0428

    Propunere de directivă a Consiliului de modificare a Directivei 2006/112/CE în ceea ce priveşte cotele reduse ale taxei pe valoarea adăugată {SEC(2008) 2190} {SEC(2008) 2191} /* COM/2008/0428 final - CNS 2008/0143 */


    [pic] | COMISIA COMUNITĂŢILOR EUROPENE |

    Bruxelles, 7.7.2008

    COM(2008) 428 final

    2008/0143 (CNS)

    Propunere de

    DIRECTIVĂ A CONSILIULUI

    de modificare a Directivei 2006/112/CE în ceea ce privește cotele reduse ale taxei pe valoarea adăugată

    (prezentată de Comisie) SEC(2008) 2190}{SEC(2008) 2191}

    EXPUNERE DE MOTIVE

    1. CONTEXTUL PROPUNERII

    1.1. Motivele și obiectivele propunerii

    Pe baza studiului privind cotele reduse de TVA care se aplică bunurilor și serviciilor în statele membre ale Uniunii Europene prezentat de Copenhagen Economics (denumit în continuare „studiul CE”), la data de 5 iulie 2007, Comisia a adoptat o comunicare privind cotele de TVA altele decât cotele standard de TVA [COM(2007)380] (denumită în continuare „comunicarea din 2007”), care analizează direcțiile de urmat în domeniul cotelor reduse de TVA, ca punct de plecare pentru o dezbatere politică amplă în cadrul altor instituții UE și cu toate părțile interesate. Toate opiniile relevante referitoare la acest aspect vor servi la elaborarea, pe termen mediu, a unei propuneri durabile și bine echilibrate privind viitorul domeniu de aplicare al cotelor reduse de TVA.

    În paralel cu această dezbatere în curs de desfășurare, Comisia prezintă o propunere legislativă limitată, de modificare a dispozițiilor Directivei 2006/112/CE din 21.11.2006 (denumită în continuare „Directiva TVA”) privind aspectele urgente, care nu necesită niciun alt studiu suplimentar substanțial decât cel menționat în comunicarea sa și detaliat în documentul de lucru al serviciilor Comisiei [SEC(2007) 910]. Prezenta propunere ar trebui considerată ca o primă acțiune în domeniul cotelor reduse de TVA.

    Obiectivul Comisiei este să asigure oportunități egale pentru statele membre, precum și mai multă transparență, coerență și o bună funcționare a pieței interne în ceea ce privește cotele reduse de TVA pentru serviciile prestate la nivel local, inclusiv serviciile cu utilizare intensivă a forței de muncă și serviciile de restaurant. De asemenea, prezenta propunere prevede și anumite adaptări tehnice.

    1.2. Contextul general

    Comunicarea din 2007 se bazează pe necesitatea simplificării, buna funcționare a pieței interne, reducerea costurilor aferente respectării legislației și coerență. În acest context, dezbaterea privind o revizuire aprofundată a domeniului de aplicare al cotelor reduse de TVA la nivelul UE nu se află decât la început, în special prin dezbaterea din cadrul Consiliului privind eficiența și eficacitatea cotelor reduse pentru dinamizarea îndeplinirii anumitor obiective strategice. Prin urmare, este nevoie de mai mult timp pentru a reuni toate elementele care vor fi luate în considerare, precum și contribuțiile altor instituții ale UE și ale părților interesate. Doar pe această bază se va putea identifica o direcție de acțiune adecvată și durabilă.

    De asemenea, oportunitatea de a autoriza aplicarea unei cote reduse pentru materialele care permit economisirea energiei și alte produse sau servicii care respectă mediul (în special serviciile legate de economisirea energiei și de eficiența energetică, precum inspecțiile, auditurile energetice și certificările de performanță energetică) este în prezent analizată de Comisie, în conformitate cu solicitarea formulată de Consiliul European în martie 2008. La toamnă, Comisia va prezenta rezultatele analizei sale, însoțite de propuneri și recomandări relevante, precum și propuneri care abordează oportunitatea desființării cotelor reduse pentru produsele care dăunează mediului, precum pesticidele.

    O revizuire mai aprofundată a întregii structuri a cotelor reduse de TVA va fi efectuată ulterior.

    Până atunci, Comisia consideră că este important să soluționeze aspectele cele mai urgente. Este vorba despre probleme juridice și politice care au apărut deopotrivă din cauza interpretărilor divergente ale directivei sau din cauza lipsei unor condiții de egalitate pentru toate statele membre referitor la posibilitatea statelor membre de a aplica cote reduse în domeniile în care buna funcționare a pieței interne nu este afectată. În special, pe baza analizei efectuate în studiul CE, Comisia consideră că statele membre pot beneficia de o mai mare autonomie și certitudine în stabilirea de cote reduse pentru anumite servicii locale, în conformitate cu eforturile de a îmbunătăți mediul de afaceri pentru IMM-uri, care reprezintă unul dintre domeniile de acțiune prioritare în cadrul Strategiei de la Lisabona pentru creștere și locuri de muncă și, în special, al legii privind întreprinderile mici (Small Business Act).

    Prin urmare, prezenta propunere se referă, în special, la principalele dispoziții temporare, care expiră la sfârșitul anului 2010, cu privire la serviciile locale pentru care studiul CE oferă suficiente informații pentru o evaluare de impact. Aceasta conține dispoziții permanente, actualizate privind serviciile cu utilizare intensivă a forței de muncă enumerate în anexa IV la Directiva TVA, care expiră la 31 decembrie 2010. De asemenea, documentul propune includerea anumitor alte servicii prestate la nivel local, inclusiv servicii de restaurant, în actuala anexă III la Directiva TVA (lista bunurilor și serviciilor eligibile pentru o cotă redusă). Adaptările tehnice prevăzute de prezenta propunere se referă atât la îmbunătățiri ale formulării juridice, clarificări, actualizări menite să ia în considerare progresul tehnic, cât și la eliminarea actualelor incoerențe.

    1.3. Evaluarea Comisiei

    Studiul CE ajunge la concluzia că orientarea către o structură mai uniformă a cotelor de TVA prezintă avantaje considerabile din punct de vedere strict economic. Cu toate acestea, cotele reduse de TVA atent direcționate pot oferi avantaje specifice, în special în termeni de creștere economică: acestea pot determina consumatorii să transfere activități din gospodărie (de tipul do-it-yourself ) și economia „subterană” către economia formală. În plus, atunci când sunt aplicate serviciilor prestate la nivel local, acestea nu par să genereze probleme la nivelul funcționării pieței interne. De asemenea, există argumente în favoarea introducerii cotelor reduse de TVA în sectoarele care utilizează numeroși lucrători necalificați, astfel încât să se creeze în mod permanent locuri de muncă pentru aceștia.

    Pe această bază, Comisia concluzionează că există motive întemeiate pentru a include serviciile locale pe lista bunurilor și serviciilor eligibile pentru cote reduse de TVA. Prin urmare, Comisia propune, pe de o parte, includerea în anexa III a tuturor categoriilor din anexa IV care, în temeiul articolului 107, sunt locale și nu sunt susceptibile să cauzeze denaturări ale concurenței și, pe de altă parte, extinderea domeniului de aplicare al cotelor reduse de TVA la anumite alte servicii care sunt locale datorită caracteristicilor lor fundamentale. Este vorba despre serviciile care, în conformitate cu dispozițiile referitoare la locul prestării acestora, sunt impozitate la locul de consum, care nu pot fi furnizate de la distanță, care sunt, în mare parte, destinate pieței locale a consumatorilor finali și ai căror furnizori și clienți se află într-o zonă geografică limitată. Modificările propuse vor permite, de asemenea, statelor membre să aplice cote reduse de TVA pentru lucrările de renovare și reparare, care vizează sporirea economisirii de energie și a eficienței.

    1.4. Dispoziții în vigoare în domeniul prezentei propuneri

    Propunerea implică modificări la titlul VIII (Cote) din Directiva TVA.

    1.5. Coerența cu celelalte politici și obiective ale Uniunii

    Prezenta propunere este în deplin acord cu politica UE în materie de TVA, precum și cu alte politici și obiective ale UE. În special, obiectivul acesteia este de a asigura buna funcționare a pieței interne. De asemenea, prezenta propunere face parte din legea privind întreprinderile mici, adoptată la 25 iunie 2008. Deși nu se adresează în exclusivitate IMM-urilor, propunerea va avea un efect pozitiv asupra acestora, deoarece IMM-urile reprezintă o parte importantă a sectoarelor vizate, și va asigura certitudinea juridică privind menținerea aplicării cotelor reduse de TVA în sectoarele respective.

    2. CONSULTAREA PăR Ț ILOR INTERESATE Ș I EVALUAREA IMPACTULUI

    2.1. Consultarea părților interesate

    A fost lansată o consultare a tuturor părților interesate. Aceasta viza în principal publicul și întreprinderile, dar au participat, de asemenea, și anumite autorități naționale.

    În ansamblu, consultarea nu a evidențiat argumente care să nu fi fost deja incluse în evaluarea de impact sau argumente pertinente pentru aceasta. Mai mult, nu s-a evidențiat aproape nicio dată relevantă în evaluarea efectelor pozitive sau negative ale unei reduceri a cotelor de TVA în diferite sectoare în care se solicită o cotă redusă. Majoritatea respondenților au susținut analiza prezentată de Comisie în documentul său consultativ și completarea anexei III cu serviciile prestate la nivel local, inclusiv serviciile cu utilizare intensivă a forței de muncă care în prezent se regăsesc în anexa IV, restaurante, locuințe și anumite eventuale adaptări tehnice. De asemenea, respondenții susțin în mare parte abordarea în două etape propusă de către Comisie, care constă în abordarea rapidă a aspectelor urgente și în continuarea dezbaterii ample lansate în 2007 privind domeniul de aplicare al cotelor reduse de TVA, pentru a ajunge la o soluție mai globală și mai durabilă pentru viitor. Un raport de sinteză detaliat privind rezultatele consultării publice va fi publicat cât mai curând posibil.

    Consultarea s-a desfășurat pe internet, în perioada 11.3.2008 – 12.5.2008. Comisia a primit peste 550 de răspunsuri. Rezultatele consultării vor fi disponibile la următoarea adresă de internet:http://ec.europa.eu/taxation_customs/common/consultations/tax/article_4850_en.htm

    2.2. Obținerea și utilizarea expertizei

    Nu a fost necesar să se recurgă la expertiză externă. Studiul realizat de Copenhagen Economics cu privire la cotele reduse constituie o bază suficientă.

    2.3. Evaluarea impactului

    Prezenta propunere este o inițiativă prioritară înscrisă în programul legislativ și de lucru al Comisiei pentru 2008. Necesitatea de a prezenta o propunere referitoare la aspectele urgente a impus o evaluare a impactului proporțională, care să se concentreze exclusiv asupra acestora. Problemele constatate referitor la actualele dispoziții sunt legate, în principal, de constrângeri politice și juridice și opțiunile de politică definite în evaluarea impactului reflectă această situație.

    Următoarele opțiuni de politică au fost evaluate din punct de vedere economic, social și ecologic:

    - (1) Menținerea politicii actuale.

    - (2) Dispozițiile actuale, inclusiv posibilitatea statelor membre de a aplica cote reduse pentru anumite servicii cu utilizare intensivă a forței de muncă (enumerate în anexa IV), devin permanente și accesibile pentru toate statele membre.

    - (3) Lista serviciilor cu utilizare intensivă a forței de muncă eligibile pentru cote reduse este extinsă la un număr de alte (mici) servicii similare prestate la nivel local exclusiv pentru gospodăriile private.

    - (4) Lista serviciilor cu utilizare intensivă a forței de muncă este extinsă la un număr de alte (mici) servicii similare pentru alți clienți necomerciali, precum reparațiile, întreținerea și curățarea lăcașurilor de cult, a patrimoniului cultural și a monumentelor istorice.

    - (5) Statele membre pot opta pentru aplicarea de cote reduse pentru serviciile de restaurant.

    - (6) Statele membre pot, de asemenea, să aplice cote reduse pentru construirea și transformarea (semnificativă) a locuințelor private și pentru furniturile aferente.

    - (7) Statele membre pot, de asemenea, să aplice cote reduse pentru construirea și renovarea semnificativă și transformarea unor clădiri fără caracter comercial (precum lăcașuri de cult, patrimoniu cultural și monumente istorice) și pentru furniturile aferente.

    Raportul de evaluarea a impactului [SEC(2008) 2190] și rezumatul acestuia [SEC(2008) 2191] pot fi accesate pe site-ul internet al DG Impozitare și Uniune Vamală. Pe scurt și fără a lua în considerare implicațiile bugetare pentru statele membre, pe care, în primul rând, acestea vor trebui să le evalueze, în general se preferă includerea opțiunilor 2, 3, 5 și 6 în propunere.

    Comisia a efectuat o evaluare a impactului prezentată în programul de lucru, al cărei raport poate fi consultat la următoarea adresă de internet: http://ec.europa.eu/taxation_customs/taxation/vat/key_documents/legislation_proposed/index_en.htm.

    3. ELEMENTELE JURIDICE ALE PROPUNERII

    3.1. Rezumatul acțiunii propuse

    Prin modificarea actualei anexe III la Directiva TVA, prezenta propunere introduce posibilitatea generală pentru toate statele membre de a aplica cote reduse de TVA pentru anumite servicii prestate la nivel local, inclusiv pentru servicii cu utilizare intensivă a forței de muncă și servicii de restaurant. De asemenea, prezenta propunere prevede și anumite adaptări tehnice.

    3.2. Temei juridic

    Articolul 93 din tratat.

    3.3. Principiul subsidiarității

    Principiul subsidiarității se aplică în măsura în care propunerea nu ține de competența exclusivă a Comunității. Obiectivele propunerii nu pot fi realizate într-o măsură suficientă de statele membre din următoarele motive:

    Comunitatea a stabilit deja dispoziții armonizate privind aplicarea cotelor reduse de TVA și anume prin Directiva TVA. Aceste dispoziții pot fi modificate sau prelungite numai printr-un act comunitar, iar legislațiile statelor membre nu se pot abate de la normele armonizate.

    Din motivele enumerate mai sus, numai prin acțiuni la nivel comunitar se pot realiza obiectivele propunerii și se poate asigura un tratament egal pentru cetățenii din Uniunea Europeană Prin urmare, propunerea respectă principiul subsidiarității.

    3.4. Principiul proporționalității

    Propunerea respectă principiul proporționalității din următoarele motive:

    Prezenta propunere extinde domeniul de aplicare al cotelor reduse la anumite categorii noi. Propunerea menține actuala opțiune de care dispun statele membre pentru a aplica cote reduse de TVA. Prin urmare, propunerea nu impune nicio obligație.

    Având în vedere domeniul său de aplicare limitat, măsura este proporțională cu obiectivul urmărit. Directiva nu implică niciun cost financiar pentru Comunitate. Cotele reduse de TVA pot genera reduceri la nivelul veniturilor unui stat, însă nu constituie o povară financiară pentru agenții economici; în același timp, consumatorii ar trebui să beneficieze, în principiu, de pe urma aplicării în continuare a cotelor reduse, care se reflectă la nivelul prețurilor finale.

    3.5. Alegerea instrumentelor

    Instrumentul propus: directivă.

    Alte mijloace nu ar fi potrivite, deoarece:

    Prezenta propunere modifică dispozițiile privind cotele reduse de TVA deja stabilite printr-o directivă.

    4. IMPLICA Ț II BUGETARE

    Propunerea nu are implicații asupra bugetului comunitar.

    5. INFORMA Ț II SUPLIMENTARE

    5.1. Tabel de corespondențe

    Statele membre sunt obligate să comunice Comisiei textul dispozițiilor de drept intern care transpun directiva, precum și un tabel de corespondență între respectivele dispoziții și prezenta directivă.

    5.2. Clauza de reexaminare/revizuire/caducitate

    Propunerea nu include o clauză de caducitate.

    5.3. Explicarea detaliată a propunerii

    Conform concluziilor pozitive ale studiului CE privind utilitatea aplicării de cote reduse pentru serviciile prestate la nivel local, unde aceste măsuri sunt foarte bine orientate și condițiile de piață specifice sunt îndeplinite, Comisia propune încorporarea permanentă în anexa III a serviciilor prestate la nivel local, inclusiv a serviciilor cu utilizare intensivă a forței de muncă, a serviciilor de restaurant, a serviciilor legate de sectorul locuințelor și anumite alte bunuri imobile. Sunt prevăzute, de asemenea, alte îmbunătățiri de ordin juridic.

    Articolul 1:

    - (1) Articolul 101: întrucât Comisia a prezentat deja raportul de evaluare solicitat, această prevedere devine caducă și, prin urmare, este eliminată.

    - (2) Articolul 102 alineatul (1): formularea acestei dispoziții este îmbunătățită pentru a se lua în considerare evoluția tehnologică și pentru a se adapta terminologia utilizată în alte acte legislative ale UE.

    - (3) Capitolul 3 din titlul VIII (articolele 106-108) (servicii cu utilizare intensivă a forței de muncă): dispozițiile acestui capitol se referă la măsura temporară experimentală (până la sfârșitul anului 2010) privind aplicarea de cote reduse pentru serviciile cu utilizare intensivă a forței de muncă. Aceste dispoziții vor deveni caduce odată ce vor fi permanent încorporate în anexa III (noile categorii 10a și 21-23). Prin urmare, acest capitol este eliminat.

    - punctele 4-11 articolul 114 alineatul (1) paragraful al doilea, articolele 115, 116, 117 alineatul (1), 123, 125 alineatul (2), 128 alineatele (2) și (4) și 129 alineatele (1) și (2): întrucât serviciile de restaurant și locuințele sunt încorporate în anexa III (categoriile 10 și 10a pentru locuințe și categoria 12a pentru serviciile de restaurant), nu mai este necesar să fie incluse în derogările prevăzute în aceste dispoziții.

    - (12) Anexa III: această anexă a fost revizuită în vederea integrării serviciilor prestate la nivel local, inclusiv a serviciilor cu utilizare intensivă a forței de muncă prevăzute în anexa IV și a serviciilor de restaurant, referitor la care comunicarea din 2007 a ajuns la concluzia că nu există nici un eventual pericol pentru buna funcționare a pieței interne. De asemenea, au fost efectuate și unele adaptări, în principal pentru raționalizare și simplificare, care consistă în corecțiile și clarificările necesare, precum și în anumite îmbunătățiri tehnice de redactare. Modificările efectuate sunt următoarele:

    - Adaptări tehnice de redactare:

    - Categoria 3 (produse farmaceutice): această categorie este precizată și ușor extinsă, pentru a cuprinde în mod clar deopotrivă protecția igienică feminină și scutecele pentru copii, prin utilizarea unei formulări generice.

    - Categoria 4 (echipamente pentru persoane cu handicap): actualizare pentru a ține pasul cu progresul tehnic. În prezent, categoria 4 include doar echipamente medicale, materiale auxiliare și alte aparate destinate atenuării sau tratării handicapurilor. Conceptul de handicap este suficient de cuprinzător pentru a se referi și la afecțiuni grave sau cronice. Cu toate acestea, echipamentele sau aparatele special proiectate sau adaptate pentru peroanele cu handicap (de exemplu, tastatura Braille, mașini special adaptate etc.) nu sunt eligibile pentru cotele reduse, chiar dacă răspund acelorași nevoi. Prin urmare, Comisia propune includerea acestora în categoria 4.

    - Categoria 6 (cărți etc.): formularea actuală se referă doar la cărțile pe suport de hârtie. Din motive de imparțialitate, se impune extinderea acestei formulări, pentru a include și cărțile în format CD, CD-ROM sau pe alt suport fizic similar, care reproduc în cea mai mare parte aceleași informații ca și cărțile în format de hârtie. Așadar, sunt incluse numai înregistrările care reproduc exact textul scris al unei cărți. O înregistrare care conține materiale suplimentare, precum jocuri, funcții de căutare, legături către alte materiale și funcționalități similare, rămân în continuare supuse cotei normale de TVA.

    - Categoria 8 (recepționarea serviciilor de radiodifuziune și televiziune): acestea sunt prestări de servicii impozabile, spre deosebire de recepționarea lor: prin urmare, aceste cuvinte au fost eliminate.

    - Categoria 9 (prestarea de servicii de către scriitori etc.): deoarece drepturile de autor nu sunt servicii vizate de TVA, ci sunt remunerare pentru anumite servicii, textul a fost reformulat.

    - Categoria 16 (prestarea de servicii de către pompele funebre etc.): pentru a separa obiectul definiției cotei reduse de calitatea de furnizor, se propune asocierea definiției cu tipul de serviciu prestat și se face referire mai degrabă la serviciile de pompe funebre.

    - Categoria 18 (curățarea străzilor, tratarea deșeurilor menajere etc.): domeniul de aplicare al acestei categorii este prea strict definit, astfel încât servicii foarte similare sunt tratate în mod diferit în ceea ce privește cotele. De exemplu, în timp ce curățarea străzilor și colectarea deșeurilor menajere sunt eligibile pentru cote reduse, nu există nicio referință privind serviciile de canalizare. De asemenea, cota redusă se poate aplica tratării deșeurilor, dar nu reciclării acestora. Se propune eliminarea acestor incoerențe. Referința la organismele menționate la articolul 13 a fost eliminată, deoarece este caduc să se repete ceea ce este deja reglementat prin dispoziția respectivă.

    - Extinderea unei categorii existente

    - Se modifică categoria 10 și se adaugă categoria 10a pentru a acoperi într-un sens mai larg sectorul locuințelor. Această modificare constă în raționalizarea și extinderea posibilității statelor membre de a aplica cote reduse în sectorul locuințelor, prin eliminarea limitării la locuințe „furnizate în cadrul unei politici sociale” și adăugarea reparațiilor, întreținerii și curățării locuințelor (în prezent categoriile 2 și 3 din anexa IV). Posibilitatea aplicării unei cote reduse de TVA este, de asemenea, extinsă la serviciile prestate în lăcașurile de cult recunoscute de statul în cauză, clădirile care fac parte din patrimoniul cultural și monumentele istorice, dată fiind autentica lor importanță culturală. Nu este probabil ca aceste modificări să denatureze concurența pe piața internă: locul de impozitare al serviciilor legate de bunurile imobile este întotdeauna locul unde este situat bunul imobil respectiv. Prin urmare, toți furnizorii de servicii referitoare la bunuri imobile se supun acelorași condiții în ceea ce privește cotele, indiferent de statul membru în care sunt stabiliți.

    - Categorii noi

    - Categoria 12a (servicii de restaurant și de catering): această adăugare este efectuată atât pentru a oferi un tratament egal tuturor statelor membre, cât și pentru că serviciile de catering și de restaurant îndeplinesc aceleași criterii ca și alte servicii prestate la nivel local care au fost incluse. Cu toate acestea, în vederea asigurării coerenței cu categoria 1 referitoare la alimente, furnizarea de băuturi alcoolice este exclusă. Ca derogare de la principiul „o singură cotă pentru o singură tranzacție” care ar trebui să se aplice în cazul serviciilor de restaurant, excluderea băuturilor alcoolice pare oportună pentru a evita ca acest tip de băuturi să se supună unei cote standard de TVA, atunci când sunt cumpărate ca atare și unei cote reduse de TVA atunci când sunt furnizate în cadrul unui serviciu de restaurant. Natura acestor servicii și dispozițiile care se aplică referitor la locul de impozitare au drept consecință că riscul de delocalizare este minim. În plus, cazarea în hoteluri și alte unități de cazare similare este deja inclusă în anexa III. Astfel, adăugarea serviciilor de restaurant și de catering poate fi considerată drept o raționalizare justificată și asigură oportunități egale pentru toate statele membre.

    - Categoriile 19-23 (servicii prestate la nivel local): includerea serviciilor altele decât serviciile cu utilizare intensivă a forței de muncă, dar similare este necesară din motive de coerență și tratament egal. Cu toate acestea, enumerarea serviciilor în cauză este oportună în vederea asigurării certitudinii juridice.

    - (13) Anexa IV (servicii cu utilizare intensivă a forței de muncă): ca urmare a eliminării capitolului 3 din titlul VIII (articolele 106-108) și această anexă trebuie eliminată. Conținutul dispozițiilor acesteia se regăsește în prezent în anexa III

    Articolele 2-4:

    - Articolele 2, 3 și 4 : acestea sunt dispoziții finale.

    2008/0143 (CNS)

    Propunere de

    DIRECTIVĂ A CONSILIULUI din […]

    de modificare a Directivei 2006/112/CE în ceea ce privește cotele reduse ale taxei pe valoarea adăugată

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolul 93,

    având în vedere propunerea Comisiei[1],

    având în vedere avizul Parlamentului European[2],

    având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European[3],

    întrucât:

    (1) Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată[4] autorizează statele membre să aplice una sau două cote reduse care nu pot fi mai mici de 5% și se aplică numai unei liste restrictive de livrări de bunuri și prestări de servicii.

    (2) În comunicarea sa privind cotele de TVA altele decât cotele standard de TVA[5] prezentată Consiliului și Parlamentului European în 2007, Comisia consideră că un nou cadru juridic pentru aplicarea de cote reduse pentru taxa pe valoare adăugată (TVA) ar trebui să aibă drept rezultat raționalizarea și simplificarea sistemului actual, fără a aduce atingere posibilității ca statele membre să beneficieze de o mai mare flexibilitate în adoptarea cotelor reduse, în special referitor la serviciile prestate la nivel local. Ca răspuns la comunicarea menționată, o dezbatere amplă a fost lansată în cadrul Consiliului, al Parlamentului European și cu alte părți interesate.

    (3) Deși această dezbatere nu s-a încheiat încă, este necesar să se abordeze deja anumite aspecte urgente și importante în vederea asigurării de oportunități egale pentru statele membre, precum și mai multă transparență, coerență și o bună funcționare a pieței interne. Cu toate acestea, pentru a nu prejudicia rezultatul dezbaterii în curs, domeniul de aplicare al măsurii adoptate ar trebui să fie limitat.

    (4) În comunicarea menționată, s-a ajuns la concluzia că cotele diferite de TVA aplicate serviciilor prestate la nivel local nu ridică probleme efective pentru buna funcționare a pieței interne Prin urmare, este oportun să se ofere statelor membre posibilitatea de a aplica cote reduse de TVA pentru servicii precum serviciile cu utilizare intensivă a forței de muncă, care fac obiectul unor dispoziții temporare până la sfârșitul anului 2010, serviciile legate de sectorul locuințelor, serviciile de îngrijire personală și serviciile de restaurant. Aceste modificări vor permite statelor membre să aplice cote reduse de TVA pentru lucrările de renovare și reparare, care vizează sporirea economisirii de energie și a eficienței.

    (5) Ca principiu general, o singură cotă se aplică pentru o singură tranzacție. Întrucât băuturile alcoolice sunt deja excluse din categoria alimentelor, faptul de a autoriza aplicarea de cote reduse de TVA pentru băuturile alcoolice în cadrul serviciilor de restaurant și de catering ar crea incoerențe și ar permite eventuale eludări. Prin urmare, este oportun se excludă aceste băuturi din categoria respectivă.

    (6) Este necesar să se includă adaptări tehnice menite să clarifice dispozițiile, să le adapteze la progresul tehnic sau să elimine actualele incoerențe. În special, aceste adaptări ar trebui să ofere aceeași posibilitate de a aplica cote reduse de TVA pentru toate produsele igienice absorbante (inclusiv scutecele pentru bebeluși) și cărțile în format CD, CD-ROM sau pe orice alt suport fizic care reproduce în cea mai mare parte aceeași informație ca și cărțile în format de hârtie.

    (7) Anumite dispoziții legate de derogări care au fost incluse în lista livrărilor de bunuri și prestărilor de servicii care ar putea face obiectul unei cote reduse sunt în prezent caduce. Prin urmare, acestea ar trebui eliminate.

    (8) Prin urmare, Directiva 2006/112/CE ar trebui modificată în consecință,

    ADOPTĂ PREZENTA DIRECTIVĂ:

    Articolul 1

    Directiva 2006/112/CE se modifică după cum urmează:

    (1) Articolul 101 se elimină;

    (2) La articolul 102, primul alineat se înlocuiește cu următorul text:

    „Statele membre pot aplica o cotă redusă pentru livrările de gaze naturale, electricitate și încălzire sau răcire furnizate prin intermediul rețelelor de încălzire sau de răcire, cu condiția ca acestea să nu determine nici un risc de denaturare a concurenței.”;

    (3) La titlul VIII, se elimină capitolul 3;

    (4) La articolul 114 alineatul (1), al doilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:

    „Statele membre menționate la primul paragraf pot aplica, de asemenea, această cotă pentru îmbrăcămintea și încălțămintea pentru copii.”;

    (5) Articolul 115 se înlocuiește cu următorul text:

    „Articolul 115

    Statele membre care, la 1 ianuarie 1991, aplicau o cotă redusă pentru îmbrăcămintea sau încălțămintea pentru copii pot continua să aplice această cotă pentru livrarea acestor bunuri sau pentru prestarea acestor servicii.”;

    (6) Articolul 116 se elimină;

    (7) La articolul 117, alineatul (1) se elimină;

    (8) Articolul 123 se elimină;

    (9) La articolul 125, alineatul (2) se elimină;

    (10) La articolul 128, se elimină alineatele (2), (3) și (4);

    (11) Articolul 129 se elimină;

    (12) Anexa III se modifică în conformitate cu anexa la prezenta directivă;

    (13) Anexa IV se elimină.

    Articolul 2

    Comisiei îi sunt comunicate de îndată de către statele membre textele actelor cu putere de lege și ale actelor administrative pe care le adoptă în domeniul reglementat de prezenta directivă și un tabel de corespondență între acele dispoziții și prezenta directivă.

    Atunci când statele membre adoptă aceste dispoziții, ele conțin o trimitere la prezenta directivă sau sunt însoțite de o asemenea trimitere la data publicării lor oficiale. Statele membre stabilesc modalitatea de efectuare a acestei trimiteri.

    Articolul 3

    Prezenta directivă intră în vigoare la 1 ianuarie 2011.

    Articolul 4

    Prezenta directivă se adresează statelor membre.

    Adoptată la Bruxelles,

    Pentru Consiliu,

    Președintele

    ANEXĂ

    Anexa III la Directiva 2006/112/CE se modifică după cum urmează:

    (1) Punctele 3 și 4 se înlocuiesc cu următorul text:

    „3. produsele farmaceutice de tipul celor utilizate pentru îngrijirea sănătății, prevenirea bolilor și ca tratament în scopuri medicale și veterinare, inclusiv produsele folosite în scopul contracepției și produsele igienice absorbante;

    4. echipamentele medicale, materialele auxiliare și alte aparate destinate atenuării sau tratării handicapurilor, pentru utilizarea personală exclusivă a persoanelor cu handicap, și aparate și echipamente electrice, electronice sau de alt tip și mijloace de transport, special proiectate sau adaptate pentru persoanele cu handicap, precum și leasing-ul sau închirierea și repararea acestor bunuri;”

    (2) Se introduce următorul punct 4a:

    „4a. scaune pentru copii pentru automobil;”

    (3) Punctul 6 se înlocuiește cu următorul text:

    „6. livrarea, inclusiv împrumutul din biblioteci, a cărților (inclusiv broșuri, pliante și alte materiale tipărite similare, albume, cărți de desenat sau de colorat pentru copii, partituri imprimate sau în manuscris, hărți și planșe hidrografice sau alte reprezentări grafice similare, precum și cărți audio, cărți în format CD, CD-ROM sau pe orice alt suport fizic similar, care reproduc în cea mai mare parte aceleași informații ca și cărțile în format de hârtie), ziare și periodice, altele decât materialele destinate în totalitate sau în mod predominant publicității;”

    (4) Punctele 8, 9 și 10 se înlocuiesc cu următorul text:

    „8. serviciile de radiodifuziune și televiziune;

    9. prestarea de servicii de către scriitori, compozitori și artiști-interpreți (sau executanți), inclusiv cele care sunt remunerate prin drepturile de autor de care aceștia beneficiază;

    10. furnituri și construcții de locuințe;”

    (5) Se introduce următorul punct 10a:

    „10a. prestarea de servicii care constau în renovarea, repararea, transformarea, întreținerea și curățarea locuințelor, a lăcașurilor de cult, a clădirilor care fac parte din patrimoniul cultural și a monumentelor istorice recunoscute de statul membru în cauză;”

    (6) Se introduce următorul punct 12a:

    „12a. prestarea de servicii de restaurant și de catering, cu excepția furnizării de băuturi alcoolice;”

    (7) Punctele 16, 17 și 18 se înlocuiesc cu următorul text:

    „16. prestarea de servicii de pompe funebre sau servicii de incinerare și furnizarea de bunuri conexe;

    17. prestarea de servicii de îngrijire medicală și dentară și de tratament termal, în măsura în care aceste servicii nu sunt scutite în temeiul articolului 132 alineatul (1) literele (b)-(e);

    18. prestarea de servicii furnizate pentru curățarea străzilor, epurarea și reciclarea apelor reziduale, canalizare, colectarea și tratarea deșeurilor menajere sau reciclarea deșeurilor menajere și serviciile care permit reutilizarea acestora;”

    (8) Se adaugă următoarele puncte 19-23:

    „19. prestarea de servicii de grădinărit, amenajare peisagistică și întreținere a grădinilor;

    20. reparații minore ale bunurilor mobile corporale, inclusiv biciclete și triciclete de toate tipurile, cu excepția oricăror alte mijloace de transport;

    21. servicii de curățare și întreținere pentru bunuri mobile corporale;

    22. prestarea de servicii de îngrijire la domiciliu, precum asistența la domiciliu și îngrijirea copiilor, a vârstnicilor, a bolnavilor sau a persoanelor cu handicap;

    23. servicii de îngrijire personală de tipul celor prestate în saloanele de coafură și saloanele de estetică corporală.”

    [1] JO C , , p. .

    [2] JO C , , p. .

    [3] JO C , , p. .

    [4] JO L 347, 11.12.2006, p. 1. Directivă modificată ultima dată prin Directiva 2008/8/CE (JO L 44, 20.2.2008, p. 11).

    [5] COM(2007) 380 final din 5 iulie 2007.

    Top