Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008DC0449

    Raport al Comisiei - Direcţia Generală Ajutor Umanitar (ECHO): Raport anual pentru 2007 {SEC(2008) 2236}

    /* COM/2008/0449 final */

    52008DC0449

    Raport al Comisiei - Direcţia Generală Ajutor Umanitar (ECHO): Raport anual pentru 2007 {SEC(2008) 2236} /* COM/2008/0449 final */


    [pic] | COMISIA COMUNITĂŢILOR EUROPENE |

    Bruxelles, 9.7.2008

    COM(2008) 449 final

    RAPORT AL COMISIEI

    Direcția Generală Ajutor Umanitar - (ECHO) Raport anual pentru 2007

    {SEC(2008) 2236}

    CUPRINS

    1. INTRODUCERE 3

    2. ASPECTE DE POLITICă GENERALă 4

    3. PREZENTAREA GLOBALă A OPERAțIUNILOR UMANITARE ALE DG ECHO ÎN 2007 6

    3.1. Generalități 6

    3.2. Intervenții principale în 2007 pe regiuni și alocarea fondurilor 8

    3.3. Analiză comparativă 10

    3.4 Finanțare tematică 10

    3.5. Activități de pregătire pentru apărarea împotriva catastrofelor 11

    3.6. Legătura dintre ajutorul în caz de urgență, reabilitare și dezvoltare (LRRD) 12

    3.7. Parteneri principali în operațiunile umanitare 12

    4. RELAțII CU ALTE INSTITUțII UE, CU STATELE MEMBRE, CU PARTENERII UMANITARI MAJORI șI CU DONATORII NECOMUNITARI 12

    5. ALTE ACTIVITățI 13

    6. CONCLUZIE 13

    Anexă:

    Prezentarea detaliată, pe țări, a operațiunilor umanitare, a relațiilor cu partenerii, a rezultatelor evaluărilor și a tabelelor financiare.

    1. INTRODUCERE

    DG ECHO este serviciul Comisiei Europene responsabil cu furnizarea de asistență umanitară pentru victimele conflictelor sau catastrofelor, atât naturale cât și cauzate de om , din țările terțe. Acest obiectiv general contribuie la obiectivul strategic al Comisiei – „Europa ca partener mondial”, inclus în obiectivul general al Relațiilor externe[1], stabilit în Tratatul privind Uniunea Europeană (UE). Mandatul DG ECHO constă în salvarea și protejarea de vieți, reducerea sau prevenirea suferințelor și protejarea integrității și a demnității populațiilor afectate de crize umanitare , astfel cum este descris în Regulamentul nr. 1257/96 al Consiliului.

    În 2007, prin intermediul bugetului pentru ajutor umanitar, UE a asigurat asistență umanitară unui număr estimat la 127 de milioane de beneficiari din țările terțe[2]. În plus, 19,5 milioane de oameni au beneficiat de pe urma acțiunilor legate de pregătirea pentru apărarea împotriva catastrofelor și îmbunătățirea capacității de răspuns la potențialele riscuri.

    Prin aceste cifre, Uniunea Europeană continuă să fie principalul donator de asistență umanitară din lume.

    DG ECHO sprijină operațiunile de ajutor umanitar în conformitate cu principiile umanitare stabilite la nivel internațional, într-o manieră neutră , imparțială și nediscriminatorie , în conformitate cu dreptul umanitar internațional („DIU[3]") și apără spațiul și principiile umanitare din ce în ce mai amenințate. Pentru DG ECHO, cel mai bun mod de a ocroti acest spațiu umanitar este acela de a menține un nivel ridicat de angajare în principiile „bunelor practici privind acțiunile umanitare” (GHD[4]), de a rămâne angajat în asistența de înaltă calitate și de a întreține un dialog transparent cu alți actori-cheie .

    Deciziile și măsurile luate de acest serviciu sunt determinate exclusiv prin evaluarea nevoilor umanitare și nu sunt ghidate de considerații politice sau supuse acestora, în afară de afirmarea solidarității Uniunii Europene cu persoanele aflate în nevoie. Ajutorul este destinat să ajungă direct la cei aflați în suferință, indiferent de rasă, religie sau convingeri politice.

    DG ECHO nu implementează ea însăși programe de asistență. Este un donator care își exercită misiunea prin finanțarea de acțiuni umanitare comunitare prin intermediul partenerilor care au semnat acorduri-cadru de parteneriat (ACP), cum ar fi ONG-urile europene și organizațiile internaționale (instituțiile Crucii Roșii) sau acorduri-cadru financiare și administrative (ACFA) în cazul agențiilor ONU (în 2007, în principal UNICEF[5], ICNUR[6] și PAM[7]).

    Sarcina DG ECHO este aceea de a se asigura că bunurile și serviciile ajung rapid în zonele de criză prin intermediul acestor parteneri. Rapiditatea acordării ajutorului este facilitată de prevederile speciale din regulamentul financiar și de măsurile de punere în aplicare a acestora. Aceste măsuri structurale îi permit, de asemenea, DG ECHO să utilizeze asistenți tehnici (experți ECHO) pe teren, asigurând astfel identificarea părților vulnerabile ale societății, o evaluare precisă a nevoilor, identificarea rapidă a partenerilor potriviți și a proiectelor pentru a satisface aceste nevoi. Apoi urmează monitorizarea la fața locului a progreselor înregistrate de parteneri și proiecte pentru a asigura o bună gestionare financiară în sprijinul declarației de asigurare potrivit căreia resursele au fost folosite în scopurile avute în vedere.

    Asistența DG ECHO vizează, de asemenea, facilitarea, împreună cu alte instrumente de ajutorare, a întoarcerii populațiilor la un nivel de autosuficiență, oriunde și oricând este posibil, și eliminarea graduală a finanțării DG ECHO, în condiții bune. Din această perspectivă, DG ECHO este angajată activ în implementarea unei strategii de legătură între ajutorul de urgență, reabilitare și dezvoltare „LRRD” și în dezvoltarea unei cooperări mai strânse cu alte servicii ale Comisiei sau cu alți donatori.

    Pe baza experienței sale în răspunsul în caz de catastrofe, DG ECHO lucrează, de asemenea, la promovarea pregătirii pentru apărarea împotriva catastrofelor în vederea reducerii atât a vulnerabilității, cât și a expunerii oamenilor la riscuri și la catastrofe, precum și în vederea reducerii costurilor economice ale acestor catastrofe. În vederea executării eficiente a mandatului său, DG ECHO poate sprijini – acolo unde este corespunzător și necesar – măsurile de consolidare a capacităților partenerilor însărcinați cu punerea în aplicare.

    Acest raport rezumă principalele activități ale DG ECHO din 2007. Anexa oferă o imagine cuprinzătoare asupra operațiunilor finanțate în diferitele țări și regiuni în care DG ECHO oferă asistență prin partenerii săi și asupra statisticilor extrase din raportul financiar din anul 2007[8].

    Prezentul raport este redactat pentru a îndeplini cerința articolului 19 din regulamentul pentru ajutor umanitar:

    „La finele fiecărui exercițiu financiar, Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului un raport financiar conținând rezumatul operațiunilor finanțate pe parcursul exercițiului respectiv. Rezumatul conține în special informații privind agențiile cu care au fost puse în aplicare acțiunile umanitare. Raportul include, de asemenea, o prezentare a unui eventual exercițiu extern de evaluare care a fost efectuat cu privire la operațiuni specifice.”

    2. ASPECTE DE POLITICă GENERALă

    În general, în utimele decenii, s-a înregistrat o creștere a magnitudinii, forței și numărului catastrofelor naturale . De asemenea, a crescut și numărul persoanelor afectate, iar populațiile cele mai sărace au fost afectate în mod disproporționat. Previziunile indică o posibilitate de creștere a acestei tendințe în viitor.

    În paralel, numărul de conflicte nu s-a modificat semnificativ, dar conflictele actuale tind să dureze mai mult și sunt din ce în ce mai distructive, în pofida scăderii numărului de refugiați din ultimii ani.

    Contextul internațional în care se derulează ajutorul umanitar s-a modificat considerabil și noi actori au apărut pe scenă. În acest context, cele trei instituții (Parlamentul European, Consiliul și Comisia) au semnat un Consens european privind ajutorul umanitar[9] în decembrie 2007, recunoscând cadrul din ce în ce mai dificil pentru un răspuns umanitar și pentru a încuraja o abordare comunitară mai eficientă și mai bine coordonată. Acest consens va fi urmat în 2008 de un plan de acțiune care reprezintă transpunerea concretă și operațională a numeroaselor angajamente politice cuprinse în Consensul european privind ajutorul umanitar .

    Pentru a îmbunătăți răspunsul Comisiei la catastrofe și în cadrul strategiei UE de întărire a răspunsului la catastrofele și crizele din țările terțe[10], DG ECHO a continuat creșterea numărului de experți pe teren, pentru a asigura evaluarea rapidă a nevoilor și reacția rapidă în eventualitatea unei catastrofe. Consolidarea procedurilor operaționale și contractuale ale DG ECHO, aplicabile partenerilor săi de punere în aplicare (ONG-uri europene, agenții ONU și organizații internaționale), precum și capacitatea sa crescută pe teren[11] au îmbunătățit timpul de răspuns în acordarea ajutorului umanitar. Aceste îmbunătățiri ale serviciului asigură o contribuție semnificativă la dezvoltarea capacității UE de a soluționa crizele și catastrofele, care devine tot mai mult o prioritate politică, după cum se menționează în comunicările post-tsunami, în raportul Barnier[12] și în concluziile relevante ale președinției cu ocazia Consiliului European de la Bruxelles din decembrie 2007.

    Principiul unui „ instrument unic pe domeniu de intervenție ”, stabilit în comunicarea Comisiei[13] în vederea creșterii eficienței acțiunii comunitare, alături de comunicarea Comisiei privind perspectivele financiare în perioada 2007-2013, a transferat responsabilitatea pentru gestionarea ajutorului alimentar cu caracter umanitar de la DG AIDCO la DG ECHO începând cu 1 ianuarie 2007. DG ECHO a concentrat bugetul ajutorului alimentar, în cadrul mandatului său, asupra salvării și ocrotirii vieții în situațiile de urgență și imediat ulterioare, cu același principiu, al evaluării nevoilor, care se aplică tuturor intervențiilor sale.

    Datorită integrării ajutorului alimentar și a ajutorului acordat populațiilor dezrădăcinate în cadrul DG ECHO, bugetul inițial pentru ajutor umanitar disponibil pentru anul 2007 s-a ridicat la 722 milioane de euro, cu o creștere anuală indicativă estimată la 3% (2% inflație și 1% creștere netă).

    3. PREZENTAREA GLOBALă A OPERAțIUNILOR UMANITARE ALE DG ECHO ÎN 2007

    3.1. Generalități

    Comparativ cu anii anteriori, în anul 2007 nu s-au înregistrat noi crize majore în domeniul ajutorului umanitar, fie catastrofe naturale, fie urgențe complexe. Cu toate acestea, catastrofele naturale, accentuate de schimbările climatice, continuă să crească în ceea ce privește frecvența și gravitatea, afectând mai des și mai puternic oameni care sunt deja vulnerabili. Din anul 1975, numărul catastrofelor naturale a crescut de la 75 la peste 400[14] pe an. În mod deosebit, numărul mediu de catastrofe hidro-meteorologice raportate a fost de 195 pentru perioada 1987-1998 și a crescut cu 187%, ajungând la o medie de 365 pentru perioada 2000-2006[15].

    În 2007, catastrofele naturale au produs daune semnificative: cutremure la scară mijlocie în Peru și Insulele Solomon; inundații în Africa, India, Indonezia, Coreea de Nord, Vietnam și America Latină; cicloane în Nicaragua (Felix), Mozambic (Favio) și Bangladesh (Sidr); uraganul Dean în Caraibe; furtuni tropicale în Haiti și Republica Dominicană (Noel) și secete în Republica Moldova, Paraguay, Kenya, Somalia și regiunea Sahel. DG ECHO a trebuit să reacționeze rapid pentru a ajuta mii de persoane aflate în suferință, unele dintre ele fiind deja afectate și de alte crize.

    În ciuda continuării situațiilor de urgență complexe și a daunelor produse de catastrofele naturale menționate mai sus, lipsa crizelor majore la scară largă a determinat ca DG ECHO să rămână în limitele fondurilor puse la dispoziție de autoritatea bugetară, la care s-au adăugat resursele FED și fondurile reangajate. De aceea, spre deosebire de anii anteriori, DG ECHO nu a trebuit să recurgă la rezerva pentru ajutoare de urgență a Comisiei (EAR).

    Reacția DG ECHO la crizele umanitare din 2007 a făcut obiectul a 85 de decizii de finanțare. Punerea în aplicare a creditelor de angajament a fost de 100%. Țările ACP au fost cei mai mari beneficiari de ajutoare (422,7 milioane de euro (respectiv 55% din bugetul final total), urmate de Asia și America Latină (157,4 de milioane de euro – 20,5%) și de Europa de Est, noile state independente, Orientul Mijlociu și țările mediteraneene (124,9 milioane de euro – 16,2%).

    Aplicarea principiilor bazate pe necesități a contribuit la următoarea repartizare geografică[16] a fondurilor angajate pentru ajutor umanitar în 2007. Trebuie remarcat că cifrele pentru 2006 nu includ ajutorul alimentar, deoarece în acel an acesta era încă gestionat de DG AIDCO (în '000):

    Asistența umanitară în 2007 (inclusiv ajutorul alimentar) | Comparativ cu 2006 |

    Unitate/regiune | Total | % | Total | % |

    A/1: Africa, Caraibe, Pacific | 422 760 | 55,0% | 322 060 | 48,0% |

    Întreaga Africă | 2 000 |

    Cornul Africii | 217 950 | 161.050 |

    Marile Lacuri | 89 500 | 84 050 |

    Africa de Vest | 46 600 | 56 150 |

    Caraibe și Pacific | 16 310 | 1 610 |

    Africa de Sud, Oceanul Indian | 50 400 | 19 200 |

    A/2: Noile state independente, Orientul Mijlociu, statele mediteraneene | 124 897 | 16,2% | 177 900 | 26,5% |

    NSI (Cecenia, Caucaz, Tadjikistan …) | 25 807 | 33 000 |

    Orientul Mijlociu, statele mediteraneene | 99 090 | 144 900 |

    A/3: Asia și America Latină | 157 366 | 20,5% | 124 540 | 18,6% |

    Asia | 117 301 | 99 940 |

    America Latină | 40 065 | 24 600 |

    Instrumente negeografice |

    Finanțare tematică + subvenții | 28 900 | 3,8% | 20 500 | 3,1% |

    Asistență tehnică (experți și reprezentanțe locale) | 25 400 | 3,3% | 19 000 | 2,8% |

    Utilizarea veniturilor reatribuite | 307 | 817 |

    Cheltuieli de sprijin (audit, evaluare, informare, etc.) | 8 900 | 1,2% | 6 189 | 1,0% |

    TOTAL | 768 530 | 100% | 671 006 | 100% |

    [pic]

    DG ECHO acordă asistență financiară victimelor conflictelor sau catastrofelor naturale din țările terțe, pe baza evaluării necesităților umanitare . Metodologia[17] aplicată clasează țările terțe în funcție de vulnerabilitatea lor globală (= indicele de vulnerabilitate)[18] și în funcție de măsura în care trec printr-o criză umanitară (= indicele de criză[19]). Ca urmare a acestui exercițiu, 50 de țări/teritorii au fost identificate ca fiind în stare de criză, 23 dintre acestea au fost identificate drept cele mai vulnerabile și 18 fiind situate în Africa subsahariană. Apoi, aceste rezultate sunt comparate cu evaluările efectuate pe teren de experții DG ECHO și de unitățile geografice ale DG ECHO, pentru a defini strategia pentru țările/regiunile în cauză.

    În conformitate cu metodologia folosită, DG ECHO a alocat, în 2007, 94,6% din bugetul planificat inițial pentru linia bugetară principală consacrată ajutorului umanitar (23.2.01) în domeniile prioritare în care nevoile umanitare sunt importante .

    Pentru a-și planifica acțiunile în favoarea populațiilor care necesită cel mai mult ajutor umanitar, strategia de ajutor a DG ECHO a continuat să se concentreze asupra crizelor uitate (situații în care nevoi umanitare importante nu beneficiază de multă atenție din partea donatorilor – ceea ce se reflectă prin nivelul scăzut de ajutor primit – și din partea mass-media). Analiza și metodologia DG ECHO pentru identificarea crizelor uitate se bazează atât pe date cantitative (lipsa de acoperire din partea mass-media sau asistența redusă din partea donatorilor combinată cu nevoile ridicate), cât și pe factori calitativi (evaluare pe teren de către experții și responsabilii de caz ai DG ECHO).

    Crizele uitate identificate în 2007 au fost: refugiații Sahraoui din Algeria, Cecenia și republicile învecinate afectate, populațiile din India afectate de tulburări în Jammu și Kashmir, criza persistentă a refugiaților din Bhutan, precum și insurecția maoistă din Nepal, populațiile afectate de conflictul din Birmania/Myanmar, atât în interiorul țării, cât și în țările învecinate și populațiile afectate de criza din Columbia, precum și din țările învecinate. În afara celei din Columbia, aceste crize au fost deja identificate ca fiind „crize uitate” în 2006.

    În 2007, acestor crize li s-a alocat un sprijin financiar de 60,7 milioane de euro, ceea ce reprezintă 13% din bugetul operațional inițial[20].

    Rezultatele evaluării globale a nevoilor și evaluării crizelor uitate sunt disponibile pe site-ul Europa http://ec.europa.eu/echo/policies/strategy_en.htm.

    3.2. Intervenții principale în 2007 pe regiuni și alocări de fonduri

    În ceea ce privește crizele, nu s-au produs crize complexe noi în 2007, dar Comisia s-a confruntat cu înrăutățirea situațiilor umanitare, uneori prelungite, situații complexe de urgență existând deja în anii anteriori. Unul dintre exemple este Sudanul , unde situația rămâne foarte îngrijorătoare: violența și extorcarea de fonduri îndreptate împotriva populaței civile continuă și i-au determinat pe numeroși oameni să se stabilească în altă parte a țării sau să se refugieze în țările învecinate. Inundațiile care au afectat nordul Sudanului, inclusiv Darfur, în iulie 2007, au agravat situația.

    În Republica Democratică Congo , luptele și tensiunile din estul țării au reînceput în vara anului 2007, mai ales în partea de nord și de sud a provinciei Kivu, producând multe deplasări ale populației și noi nevoi umanitare. Somalia s-a confruntat, de asemenea, cu catastrofe naturale (secete) și violență, determinând multe persoane să își părăsească locuințele.

    Intervențiile menționate în secțiunile următoare sunt detaliate în anexă – secțiunea I.

    3.2.1. Africa, Caraibe și Pacific (țările ACP)

    În 2007, DG ECHO a alocat o sumă totală de 422 milioane de euro (respectiv 55% din bugetul total final) țărilor ACP , cele mai multe fonduri fiind alocate Sudanului, cu un total de 110,45 milioane de euro și Republicii Democratice Congo (50 milioane de euro). Celelalte intervenții majore din Africa, ce au necesitat finanțări de peste 20 de milioane de euro, au fost cele din Ciad (30,5 milioane de euro), Zimbabwe (30,2 milioane de euro), Sahel (25,5 milioane de euro), Uganda (24 milioane de euro) și Etiopia (20 milioane de euro).

    3.2.2. Orientul Mijlociu și noile state independente

    În Orientul Mijlociu , situația umanitară s-a deteriorat și mai mult în 2007. DG ECHO și-a continuat reacția, acordând ajutoare de peste 88 milioane de euro, care au acoperit nevoile populațiilor celor mai vulnerabile din Cisiordania și Fâșia Gaza și ale refugiaților palestinieni din Liban, Iordania și Syria. Această sumă a fost folosită, de asemenea, pentru a răspunde crizelor interne din Irak, inclusiv pentru ajutorarea refugiaților din țările învecinate.

    În nordul Caucazului , Comisia a continuat să finanțeze victimele conflictului din Cecenia, aprobând o sumă totală de 20,8 milioane de euro.

    3.2.3. Asia

    În țările din Asia , 27 milioane de euro au vizat populațiile vulnerabile afectate de criza afgană și de catastrofele naturale din Afganistan, Iran și Pakistan și 19 milioane de euro au fost alocate pentru ajutorarea populațiilor vulnerabile din cadrul refugiaților din Myanmar și Birmania de-a lungul graniței dintre Thailanda și Myanmar, precum și 19,5 milioane de euro țărilor din sudul Asiei, fără a ține cont de fondurile pentru pregătirea catastrofelor, în scopul reabilitării comunităților afectate de inundații.

    3.2.4. America Latină

    În cele din urmă, în America Latină , finanțarea a continuat să ofere asistență victimelor conflictului din Columbia (12 milioane de euro). Cu toate acestea, o serie de catastrofe naturale au afectat atât America Centrală și de Sud (cutremurul din Peru, uraganul din Nicaragua, inundațiile din Bolivia și Columbia, valurile de frig din Peru și seceta și incendiile grave din Paraguay) și au necesitat o intervenție ECHO neplanificată, în valoare totală de 19 milioane de euro.

    3.3. Analiză comparativă

    Analiza comparativă din graficul de mai jos a distribuției geografice a deciziilor de finanțare pentru anii 2003-2007 arată că finanțarea relativă acordată țărilor ACP se află într-o creștere constantă, cu excepția anului 2005, când această tendință a fost inversată, majoritatea finanțării revenind Asiei pentru cele două crize principale din acea parte a lumii: tsunami-ul și cutremurul din Kashmir. Dintr-o perspectivă pe cinci ani, ar trebui să se sublinieze, de asemenea, că finanțările acordate diverselor regiuni și părți ale lumii sunt foarte variabile, ceea ce confirmă faptul că intervenția DG ECHO este, prin natură și definiție, orientată pe termen scurt. Ar trebui să se observe, de asemenea, că peste 96% din bugetul pentru ajutor umanitar vizează finanțarea operațiunilor umanitare, în timp ce mai puțin de 4% vizează cheltuielile suplimentare și administrative (informări, auditări, evaluări, personal de sprijin, etc.). A se vedea anexa, secțiunea VI.

    [pic]

    3.4. Finanțare tematică

    Dat fiind rolul central jucat de principalele organizații internaționale cu mandat umanitar (agențiile Națiunilor Unite, Comitetul Internațional al Crucii Roșii, Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie, etc.) în acordarea eficientă de ajutor umanitar, DG ECHO a continuat în 2007 să sprijine consolidarea capacităților instituționale ale acestora, prin programe de finanțare tematică.

    În 2007, DG ECHO a sprijinit agențiile ONU și organizațiile mișcării Crucii Roșii, ca agenții principale, cu o sumă totală de 27,5 milioane de euro.

    S-a pus accentul pe următoarele lacune care vor viza crearea unei capacități eficiente de răspuns: evaluarea capacității de sector, consolidarea capacității de efort intensificat, creșterea accesului la echipamentele de ajutor umanitar la apariția unor noi situații de urgență, dezvoltarea procedurilor standard de operare, aplicarea unor criterii de referință pentru a evalua performanța și îmbunătățirea coordonării și susținerii metodei de grup conduse de ONU pentru a aborda aspectele menționate mai sus.

    3.5. Activități de pregătire pentru apărarea împotriva catastrofelor

    În conformitate cu Regulamentul nr. 1257/96 al Consiliului, DG ECHO, în afară de asistență umanitară, promovează și pregătirea pentru catastrofe prin activități de coordonare, sensibilizare și prin programul specific DIPECHO. Consecințele catastrofelor, precum și recunoașterea mai largă a schimbărilor climatice globale și a impactului acestora arată că acest angajament este atât relevant, cât și corespunzător.

    La nivel strategic, DG ECHO a continuat consolidarea resurselor sale instituționale legate de pregătirea pentru catastrofe, în vederea integrării sistematice a pregătirii pentru catastrofe în cadrul programelor de asistență umanitară și de reabilitare. Acest lucru este în conformitate deplină cu atenția globală față de activitățile de reducere a riscului catastrofelor în rândul donatorilor umanitari și de dezvoltare și cu monitorizarea prevăzută în Cadrul pentru Acțiune Hyogo 2005-2015 .

    În 2007, DG ECHO a continuat să se angajeze în activități de sensibilizare orientate spre asigurarea faptului că donatorii de dezvoltare încorporează în activitatea lor componentele de reducere a riscului de catastrofe în regiunile cu risc de catastrofe naturale cum ar fi cutremure, inundații, cicloane, etc., și pentru sprijinirea măsurilor practice de reducere a acestor riscuri. DG ECHO sprijină, de asemenea, abordările de reducere a riscului de catastrofe la nivel local care sporesc capacitatea de reacție a comunităților vulnerabile.

    Țările în curs de dezvoltare sunt în mod special expuse la riscuri din cauza slăbiciunilor semnificative privind capacitatea de reacție națională și posibilitatea comunităților locale de a reacționa la consecințele unei catastrofe. Proiectele DIPECHO sunt proiecte de pregătire pentru dezastre, la nivel local, concentrate asupra comunităților care sunt cel mai expuse la catastrofe naturale și au o capacitate de reacție redusă. Proiectele au un scop demonstrativ și repetabil, orientat spre integrarea în strategii naționale și de dezvoltare pe termen lung. În afară de operațiunile la nivel național, planurile de acțiune DIPECHO cuprind și proiecte regionale. Raționamentul din spatele acestui lucru este simplu: catastrofele naturale nu se limitează la granițele statale. În 2007, DG ECHO a consacrat un total de 19,5 milioane de euro pentru planurile de acțiune DIPECHO în America Centrală, America Latină, Asia de Sud și Caraibe.

    În plus, DG ECHO integrează, atunci când este cazul și când este posibil, componentele pregătirii în caz de catastrofe în răspunsul sau umanitar la catastrofele naturale. În 2007, acest lucru s-a realizat prin 18 decizii de finanțare lansate ca răspuns la catastrofele naturale din 17 țări (Insulele Solomon, Haiti, Jamaica, Republica Dominicană, Belize, Dominica, Santa Lucia, India, Nepal, Bangladesh, Sri Lanka, Afganistan, Vietnam, Nicaragua, Paraguay, Peru și Columbia), cu contracte aferente în valoare de aproximativ 2 135 milioane de euro. În plus, DG ECHO a alocat 4 milioane de euro pentru consolidarea capacității IFRC de răspuns la catastrofele naturale în regiunile selectate cu risc ridicat.

    La nivel internațional, DG ECHO colaborează cu principalii actori din domeniul cooperării pentru dezvoltare. Scopul este o mai bună integrare a reducerii riscurilor catastrofelor în activitățile pentru dezvoltare și asigurarea unei legături mai puternice cu eforturile legate de adaptarea schimbărilor climatice în țările care prezintă un grad ridicat de risc.

    3.6. Legătura dintre ajutorul în caz de urgență, reabilitare și dezvoltare (LRRD)

    DG ECHO se angajează să elaboreze o tranziție corectă și strategii corespunzătoare pentru asistență umanitară ( legătura dintre ajutorul de urgență, reabilitare și dezvoltare „LRRD” ). În 2007, au intrat în vigoare noi instrumente externe (Instrumentul de cooperare pentru dezvoltare, în special instrumente de stabilitate), care vor prezenta un nou mediu pentru punerea în aplicare a LRRD. Serviciile relevante ale Comisiei au făcut un efort deosebit pentru a asigura o mai bună coordonare între asistența umanitară și cooperarea pentru dezvoltare. A fost întocmită o listă de țări pilot, în care abordarea LRRD a beneficiat de o atenție deosebită. Această listă neexhaustivă a inclus Kenya, Liberia, Mauritania, Sudan și Uganda. DG ECHO a contribuit, de asemenea, la operațiunile conduse de DG Dezvoltare în țările aflate într-o situație de fragilitate.

    3.7. Principalii parteneri în operațiunile umanitare

    Ajutorul umanitar furnizat de DG ECHO este pus în aplicare prin intermediul partenerilor. DG ECHO lucrează cu aproximativ 200 de organizații neguvernamentale, agenții ONU și organizații internaționale, precum Comitetul Internațional al Crucii Roșii și Federația Internațională a Societăților Naționale ale Crucii Roșii și Semilunii Roșii.

    Pentru DG ECHO este important să aibă o gamă largă și diversificată de parteneri. Acest lucru asigură acoperirea eficientă a unui număr în creștere de nevoi din toată lumea. DG ECHO a dezvoltat relații de muncă apropiate cu partenerii săi, atât la nivelul problemelor de politică, cât și la nivelul gestionării operațiunilor umanitare.

    În 2007, DG ECHO și-a pus în aplicare operațiunile prin ONG-uri (47%), agenții ONU (42%) și organizații internaționale (11%). Pentru mai multe detalii cu privire la repartizarea anuală în cadrul grupurilor de parteneri, a se vedea secțiunea VI.6 din anexă.

    4. RELAțII CU ALTE INSTITUțII UE, CU STATELE MEMBRE, CU PRINCIPALII PARTENERI UMANITARI șI CU DONATORII NECOMUNITARI

    La fel ca în anii precedenți, DG ECHO și-a continuat relația activă cu alte instituții, cu statele membre și cu organizațiile internaționale și a continuat să promoveze respectarea dreptului umanitar internațional și a principiilor umanitare (umanitate, imparțialitate, nediscriminare și neutralitate), mai ales în legătură cu activitățile din domeniul politicii externe și de securitate comună, precum EUFOR Ciad.

    De asemenea, s-a asigurat că obligația de a respecta spațiul umanitar în timpul situațiilor de urgență a fost luată în considerare în cadrul dezbaterilor europene și internaționale. De asemenea, DG ECHO a întreținut o relație de lucru solidă cu raportorul umanitar recent numit al Parlamentului European.

    În cadrul relațiilor sale cu donatorii necomunitari, DG ECHO a menținut contacte cu Statele Unite (USAID[21] și PRM[22]), în special prin videoconferințe periodice, abordând aspectele politice generale și operațiunile umanitare din țările specifice cu scopul asigurării unui răspuns coerent și complementar.

    În cele din urmă, pentru a asigura un dialog strategic și de încredere între DG ECHO și partenerii săi, DG ECHO organizează anual dialoguri de parteneriat strategic (SPD) cu fiecare organizație [agențiile ONU, ONG-uri și mișcarea Crucii Roșii (ICRC și IFRC)].

    În secțiunea VI.6 din anexă se găsesc mai multe detalii cu privire la acești parteneri.

    5. ALTE ACTIVITățI

    În contextul activităților sale, DG ECHO trebuie să abordeze și alte aspecte de sprijinire a acordării și a calității ajutorului umanitar:

    1. dezvoltarea politicii de securitate și siguranță a DG ECHO pentru personalul implicat în furnizarea de ajutor umanitar;

    2. întărirea capacității sale de reacție rapidă în domeniu prin organizarea de echipe multisectoriale;

    3. strategia de comunicare și de informare ;

    4. privind inițiativele de formare profesională, DG ECHO sprijină Rețeaua privind asistența umanitară (NOHA), care oferă o diplomă post-universitară multidisciplinară.

    În secțiunea IV din anexă se oferă mai multe detalii cu privire la aceste activități.

    Punerea corectă în aplicare a operațiunilor finanțate de DG ECHO este asigurată prin mai multe niveluri de inspecții și controale, în diverse etape ale ciclului de proiect al operațiunilor umanitare. Diferite aspecte ale strategiei de control elaborate de DG ECHO, procedurile sale de supraveghere și de monitorizare sunt descrise în secțiunea V din anexă.

    6. CONCLUZIE

    În 2007 , nu s-a înregistrat nicio nouă criză umanitară majoră. Cu toate acestea, catastrofele naturale au produs pagube foarte grave și este probabil ca magnitudinea, forța și frecvența acestora să continue să crească în viitor, accentuate de schimbările climatice. În paralel, numărul conflictelor nu s-a modificat, dar acestea tind să dureze mai mult și sunt din ce în ce mai distructive, afectând de multe ori populații care sunt deja vulnerabile.

    [1] Un nou articol 10c – alineatul (2) din Tratatul UE

    [2] Din această sumă, DG ECHO a oferit asistenţă unui număr de 12 milioane de refugiaţi şi unui număr stabil de 25 de milioane de persoane deplasate (în propria ţară), în peste 50 de ţări – www.internal-displacement.org (IDMC, Centrul de monitorizare a deplasărilor interne, Prezentare globală a tendinţelor şi evoluţiilor din 2006).

    [3] http://www.icrc.org/Web/Eng/siteeng0.nsf/htmlall/section_ihl_in_brief?OpenDocument

    [4] http://www.goodhumanitariandonorship.org/

    [5] Fondul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Copii

    [6] Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi

    [7] Programul alimentar mondial al Naţiunilor Unite

    [8] Disponibil la http://ec.europa.eu/echo/funding/key_figures/echo_en.htm

    [9] Pe baza Comunicării „ Spre un consens european privind ajutorul umanitar ” adoptate la 13.6.07 [COM(2007)317 final]

    [10] COM(2005) 153

    [11] Numărul experţilor a crescut de la 83 la 96 între 2005 şi 2007

    [12] Pentru o forţă europeană de protecţie civilă: Europe aid http://ec.europa.eu/commission_barroso/president/pdf/rapport_barnier_en.pdf

    [13] COM(2004) 101

    [14] Sursă: Centrul de cercetare în domeniul epidemiologiei dezastrelor (CRED), numărul de dezastre din 2006 http://www.unisdr.org/eng/media-room/press-release/2007/2006-Disaster-in-number-CRED-ISDR.pdf

    [15] Sursă: id. Bilanţul statistic al catastrofelor anuale, Cifre şi tendinţe, 2006 http://www.em-dat.net/documents/Annual%20Disaster%20Statistical%20Review%202006.pdf

    [16] Repartizarea pe linii bugetare, inclusiv FED, a totalului angajat în 2007, este disponibilă în partea VI

    [17] http://ec.europa.eu/echo/files/policies/strategy_en.htm

    [18] Indicele de vulnerabilitate încearcă să măsoare capacitatea naţională de a absorbi şi de a reduce efectele unei crize. Cuprinde diferite măsurători, de la indicele dezvoltării umane (HDI) la rata mortalităţii copiilor sub 5 ani. http://ec.europa.eu/echo/files/policies/strategy/strategy_2008_en.pdf

    [19] Indicele de criză evaluează proximitatea în timp a unui incident grav – un război sau o catastrofă naturală – sau măsurarea unei populaţii de refugiaţi sau persoane deplasate intern din populaţia totală a ţării respective.

    [20] Linia bugetară consacrată ajutorului umanitar

    [21] Agenţia Statelor Unite pentru dezvoltare internaţională (USAID)

    [22] Biroul pentru populaţie, refugiaţi şi migraţie – Statele Unite (PRM)

    Top