EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008DC0032

Comunicare a Comisiei către Parlamentul european, Consiliu, Comitetul Economic şi Social şi Comitetul Regiunilor - A doua analiză strategică a programului pentru o mai bună legiferare în Uniunea Europeană {COM(2008) 33 final} {COM(2008) 35 final} {SEC(2008) 120}

/* COM/2008/0032 final */

52008DC0032




[pic] | COMISIA COMUNITĂŢILOR EUROPENE |

Bruxelles, 30.1.2008

COM(2008) 32 final

COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL ȘI COMITETUL REGIUNILOR

A doua analiză strategică a programului pentru o mai bună legiferare în Uniunea Europeană

{COM(2008) 33 final}{COM(2008) 35 final}{SEC(2008) 120}

COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL ȘI COMITETUL REGIUNILOR

A doua analiză strategică a programului pentru o mai bună legiferare în Uniunea Europeană

I. INTRODUCERE

Actuala Comisie a acordat cea mai mare prioritate simplificării și îmbunătățirii mediului de legiferare în Europa. Acest demers se înscrie în obiectivul mai larg de a obține rezultate pentru cetățeni și întreprinderi. Adoptat în 2005, programul pentru o mai bună legiferare vizează atât garantarea calității superioare a tuturor noilor inițiative, cât și modernizarea și simplificarea dispozițiilor în vigoare. Prin aceasta, se contribuie la stimularea spiritului antreprenorial și a inovației, la exploatarea pe deplin a potențialului pieței interne și, astfel, la promovarea creșterii economice și a creării de locuri de muncă. Prin urmare, programul pentru o mai bună legiferare este un element cheie al strategiei de la Lisabona de creștere și ocupare a locurilor de muncă. Programul pentru o mai bună legiferare ajută UE să răspundă globalizării și să modeleze legiferarea mondială, decât să se lase modelată de către aceasta.

Comisia face progrese în diferite etape ale procesului de elaborare a politicilor. O mai bună legiferare nu înseamnă delegiferarea sau amânarea noilor dispoziții europene când acestea sunt necesare, ci faptul că propunerile legislative sau de politici sunt, de acum înainte, evaluate sistematic și că, pentru fiecare inițiativă, sunt examinate o gamă largă de opțiuni – atât cu caracter de legiferare cât și fără caracter de legiferare. Calitatea acestor evaluări este verificată de un Comitet independent de evaluare a impactului. Legislația existentă este simplificată și codificată și se depun eforturi concertate pentru reducerea costurilor administrative a legislației UE. Propunerile în curs sunt analizate și retrase dacă nu mai sunt relevante sau coerente cu prioritățile Comisiei. În prezent, în parteneriat cu statele membre, se elaborează o strategie mai eficientă pentru a surmonta dificultățile de punere în aplicare și de asigurare a conformității cu dreptul comunitar.

Agenda pentru o mai bună legiferare oferă, deja, avantaje concrete pentru întreprinderi și pentru consumatori. Cu toate acestea, avantaje depline vor fi obținute doar dacă toate instituțiile europene precum și statele membre vor lucra împreună. Prezenta comunicare examinează progresul realizat și subliniază domeniile în care este nevoie de eforturi suplimentare. De asemenea, aceasta contribuie la bilanțul realizat de Consiliul European în martie 2008 privind o mai bună legiferare.

II. MODERNIZAREA MASEI LEGISLATIVE EXISTENTE

Legislația europeană simplifică adesea lucrurile pentru întreprinderi, cetățeni și administrațiile publice, înlocuind 27 de seturi de reguli cu unul singur. Cu toate acestea, într-o lume care se schimbă rapid, legislația adoptată acum 50 de ani trebuie să fie constant revizuită și modernizată.

1. Simplificarea legislației existente

Programul continuu de simplificare al Comisiei vizează să simplifice și să modernizeze legislația UE. Acesta vizează 164 de măsuri pentru perioada 2005-2009 și face parte de acum înainte din programul anual de lucru. Comisia a propus sau a adoptat deja 91 dintre aceste măsuri, iar în 2008 va prezenta 44 noi măsuri.

Exercițiul de simplificare aduce beneficii concrete. De exemplu, agricultorii și întreprinderile agricole dispun acum de un cadru legislativ mult simplificat: 21 de organizări comune ale pieței au fost reunite într-un sistem unic. Întreprinderile beneficiază de reguli simplificate în materie de ambalare, deoarece au fost abrogate cerințele de preambalare referitoare la aproximativ 70 de produse de consum. Au fost acordate reduceri de taxe și asistență administrativă IMM-urilor care înregistrează produse farmaceutice. Proceduri simplificate de omologare vor facilita înmatricularea și vânzarea vehiculelor cu motor, menținând în același timp standardele de securitate. O piață a plăților mai eficientă și mai competitivă va permite ca orice plată în interiorul Uniunii Europene să poată fi efectuată la fel de ușor, ieftin și sigur precum cele efectuate astăzi în interiorul unui stat membru. Întreprinderile vor beneficia de reguli mai simple în materie de asigurare odată cu adoptarea, în viitorul apropiat, a revizuirii legislației în vigoare în materie de asigurări (Solvency II). Acestea vor beneficia, de asemenea, de un cod vamal modernizat, și se bucură deja de crearea unui mediu fără suport de hârtie pentru vămi și comerț.

Acțiunea de simplificare a legislației UE a atins viteza de croazieră. Comisia va menține această dinamică. Aceasta va încheia analiza întregii legislații UE în vigoare în vederea identificării eventualelor domenii asupra cărora trebuie să se concentreze activitățile de simplificare și va integra rezultatele în varianta actualizată a programului continuu de simplificare ce urmează a fi prezentat la începutul anului 2009. Vor fi pregătite mai multe inițiative de simplificare cu evaluarea impactului[1]. Comisia va acorda prioritate simplificărilor care vor aduce beneficii IMM-urilor și va implica mai mult părțile interesate în procesul de pregătire. De asemenea, Comisia va folosi sistemul de evaluare a impactului pentru a se asigura că noile inițiative legislative folosesc fiecare oportunitate de simplificare.

Din ce în ce mai des, Comisia reformează[2] legislația și continuă procesul de codificare[3]. Dintre cele 400 de acte legislative care pot fi codificate, Comisia a finalizat 152: 87 au fost adoptate și 65 sunt în curs de adoptare de către Consiliu și Parlament. Programul de codificare ar trebui încheiat în următoarele 18 luni. De asemenea, Comisia identifică și abrogă actele caduce care nu mai produc efecte concrete, dar care sunt încă în vigoare. Acest proces, care privește aproximativ 2500 de acte legislative, ar putea fi accelerat dacă Parlamentul European și Consiliul ar aproba procedura accelerată pentru abrogarea legislației caduce.

În cele din urmă, Comisia analizează cu regularitate toate propunerile în curs de adoptare de către co-legislatori pentru a se asigura că acestea sunt relevante și îndeplinesc standardele de calitate. Începând din 2005, 78 de propuneri au fost retrase și alte 30 de propuneri au fost identificate în Programul legislativ și de lucru al Comisiei pentru 2008.

2. Reducerea poverii administrative

În ianuarie 2007, Comisia a prezentat un program de acțiune în vederea reducerii cu 25%, până în 2012[4], a poverii administrative asupra întreprinderilor în UE. Consiliul European a aprobat programul de acțiune în martie 2007. Acesta a fost de acord cu obiectivul privind poverile administrative rezultând din legislația UE și a invitat statele membre ca „până în anul 2008 să își stabilească propriile obiective naționale de amploare comparabilă, în limitele sferelor lor de competență”[5]. Doisprezece state membre au răspuns acestei invitații[6].

Unul dintre elementele esențiale din programul de acțiune constă în măsurarea poverii administrative care grevează întreprinderile pentru a se conforma obligației de a oferi informații prevăzute în legislația UE și în dispozițiile de aplicare naționale. Exercițiul de măsurare a fost lansat în iulie 2007 și vizează 43 acte legislative (din 13 domenii prioritare) estimate să reprezinte peste 80% din povara administrativă rezultând din legislația UE[7].

Sute de obligații decurgând din legislația UE sunt identificate și repertoriate. Cu ajutorul puncte unice de contact numite în fiecare stat membru, se analizează, de asemenea, modalitatea în care legislațiile naționale au transpus cerințele UE. Se preconizează ca ambele procese să fie încheiate la începutul anului 2008. Comisia va evalua apoi timpul și banii pe care întreprinderile le-au investit pentru a răspunde acestor cerințe. Acest exercițiu va ilustra ce obligații depășesc cerințele UE și ce preț antrenează acestea. O comparație la această scară nu are precedent și va ajuta identificarea celor mai bune practici în procesul de transpunere. Recomandările pentru reducerea poverilor administrative ar trebui să fie definitivate până la sfârșitul anului 2008. În ceea ce privește dreptul societăților comerciale, exercițiul se desfășoară în avans față de calendarul prevăzut, prin urmare, Comisia va fi în măsură să înainteze propuneri în această materie în vara anului 2008. Exercițiile de evaluare ale statelor membre indică existența unor poveri importante în acest domeniu: în consecință, o acțiune rapidă ar aduce beneficii semnificative.

De asemenea, Comisia examinează sugestiile trimise de către statele membre și de către respondenții unei consultări electronice privind reducerea poverilor administrative[8]. Aceasta va beneficia, de asemenea, de consultanță din partea „Grupului la nivel înalt de părți interesate independente privind povara administrativă” prezidat de dr. Edmund Stoiber, care și-a început activitatea în ianuarie 2008. Grupul numără printre membrii săi lideri ai mai multor organisme de supraveghere a programelor care vizează reducerea birocrației în statele membre, precum și reprezentanți ai mediului industrial, ai întreprinderilor mici și mijlocii, ai organizațiilor de protecție a mediului înconjurător și a consumatorilor, toți cu o experiență directă în domeniul unei mai bune reglementări. Comisia va continua, de asemenea, să reducă poverile administrative inutile prin promovarea folosirii tehnologiilor informației și comunicațiilor.

Pentru a obține rezultate rapide, programul de acțiune a identificat, de asemenea, 10 „acțiuni accelerate” care vizează să aducă beneficii semnificative (estimate la 1,3 miliarde €) prin intermediul unor schimbări relativ minore în legislația existentă. Comisia a adoptat patru pachete de măsuri legislative respective în aproximativ șase luni. O propunere a fost aprobată prin codecizie în timp record; restul de cinci ar trebui adoptate la începutul anului 2008. Comisia va prezenta un număr de acțiuni accelerate suplimentare înainte de Consiliul de primăvară[9].

III. FOLOSIREA EVALUăRILOR IMPACTULUI ÎN PROCESUL DE ELABORARE A POLITICILOR

Sistemul integrat al Comisiei de evaluare a impactului ajută instituțiile UE să conceapă politici și legi mai bune. Evaluarea impactului permite un proces de luare a deciziilor mai bine documentat pe tot parcursul procesului legislativ, îmbunătățește calitatea propunerilor, promovează respectarea principiilor subsidiarității și proporționalității și asigură conformitatea cu obiective la nivel înalt cum ar fi strategia de la Lisabona și cea de dezvoltare durabilă. De asemenea, permite Comisiei să își comunice politicile într-un mod mai eficient. Începând din 2003, Comisia a efectuat și publicat 284 de evaluări ale impactului. Aceste evaluări sunt publice și un rezumat al acestora este disponibil în toate limbile oficiale[10].

În contextul unei schimbări culturale mai generale, evaluările impactului au fost integrate în practica de lucru și în procesul de luare a deciziilor ale Comisiei și au modificat modul de elaborare a politicilor. Deciziile Comisiei privind oportunitatea și modalitatea de a lua o inițiativă se bazează pe probe transparente, pe contribuțiile părților interesate și pe analize amănunțite ale opțiunilor, inclusiv colegiferarea și autolegiferarea. De exemplu, în 2007, Comisia a blocat trei inițiative planificate pe baza evaluării impactului, deoarece aceste au demonstrat că acțiunea UE nu ar aduce suficientă valoare adăugată în acel moment[11]; aceste inițiative se refereau la stabilirea unei proporționalități depline între capital și drepturile de control,la modificarea celei de-a paisprezecea directive în domeniul dreptului societăților comerciale, privind transferurile transfrontaliere și sediile sociale, precum și la protecția martorilor. De asemenea, se întâmplă ca serviciile Comisiei să aibă inițiativa realizării unei evaluarea impactului chiar dacă acest lucru nu este obligatoriu în mod oficial[12]. Comitetul de evaluare a impactului oferă controale de calitate independente și ajută la dezvoltarea metodologiei.

Comisia s-a angajat să continue îmbunătățirea sistemului de evaluarea impactului. Aceasta actualizează metodologia și consolidează evaluarea impactului în circuitul politic, inspirându-se din experiența serviciilor Comisiei, din sugestiile primite de la celelalte instituții, de la statele membre și de la părțile interesate precum și din rezultatele evaluării externe realizate în 2007[13]. Potrivit concluziilor evaluării, Comisia a progresat în ceea ce privește obiectivele sale în materie de evaluarea impactului: îmbunătățirea calității propunerilor, oferirea de sprijin efectiv în procesul de luare a deciziilor și consolidarea transparenței. Cu toate acestea, evaluarea a identificat, de asemenea, nevoia de a clarifica conceptul de evaluare proporțională (evaluare conformă cu importanța propunerii) și, în consecință, de a identifica mai clar inițiativele care trebuie evaluate. Se recomandă ca evaluările impactului să fie pregătite mai devreme în procesul de dezvoltare a politicilor și ca sprijinul calitativ, inclusiv accesul la sursele de date, să fie îmbunătățit. Evaluarea a indicat existența unei percepții conform căreia se efectuau prea multe evaluări ale impactului pentru a justifica o opțiune politică prestabilită.

Comisia a răspuns aducând ameliorările prezentate în continuare. Vor urma alte îmbunătățiri în cadrul revizuirii orientărilor Comisiei privind evaluările impactului care va fi încheiată după ce Consiliul European va revizui progresul în domeniul unei mai bune legiferări în martie 2008.

1. Consolidarea evaluării impactului în procesul de luare a deciziilor

Sistemul de evaluarea impactului este judicios și și-a dovedit utilitatea ca sprijin în procesul de luare a deciziilor, în primul rând pentru Comisie însăși, dar și pentru celelalte instituții. În plus, Comisia s-a asigurat că evaluările impactului și avizele corespunzătoare ale Comitetului de evaluare a impactului să fie utilizate pe parcursul procesului de luare a deciziilor. Bazându-se pe acest progres, există domenii în care sistemul poate fi îmbunătățit. Unul dintre aceste domenii este planificarea. Evaluările impactului trebuie să fie efectuate mai devreme în procesul de elaborare a politicilor, astfel încât direcțiile de acțiune alternative să poată fi examinate în detaliu înainte ca propunerea să fie înaintată . Aceasta înseamnă determinarea din timp a elementelor evaluării impactului și consilierea din partea Comitetului de evaluare a impactului cu privire la activitatea planificată. Comisia va continua să dezvolte această coordonare „în amonte” precum și sprijinul calitativ al evaluărilor impactului privind inițiativele esențiale.

2. Concentrarea resurselor asupra temelor cu un nivel ridicat de valoare adăugată

Când a fost introdus sistemul de evaluarea impactului, toate punctele care figurau în programul legislativ și de lucru al Comisiei făceau obiectul unei evaluarea impactului. Experiența a demonstrat că această abordare trebuie perfecționată. Evaluările impactului ar trebui realizate în cazul celor mai importante propuneri precum și în cazul propunerilor cu repercusiuni profunde, indiferent dacă acestea sunt sau nu incluse în programul legislativ și de lucru al Comisiei (PLLC). Evaluările ar trebui să fie proporționale cu importanța inițiativei respective, mai exact, cerințele în materie de evaluare a impactului în cazul inițiativelor cu efecte limitate sau strict generale vor fi reduse sau anulate. În 2008, Comisia va realiza aproximativ 180 de evaluarea impactului, comparativ cu 130 în 2007. Mai mult de jumătate dintre acestea se referă la inițiative care nu sunt incluse în PLLC, inclusiv măsuri adoptate prin procedura comitologiei.

3. Oferirea unui sprijin mai important

Sprijinul și orientarea calitativă trebuie să fie consolidate; Comisia va realiza acest lucru în special prin intermediul orientărilor sale privind evaluările impactului și al comitetului de evaluare a impactului. Domeniile care necesită atenție sunt:

- fixarea unui nivel proporțional de evaluare pentru fiecare evaluare a impactului, luând în calcul importanța efectelor eventuale și gradul de sensibilitate politică a inițiativei;

- subsidiaritatea și proporționalitatea : decizia privind oportunitatea și modalitățile acțiunii UE face parte integrantă din procesul de evaluarea a impactului. Comisia recunoaște că efectele la nivel regional și național – de cele mai multe ori importante pentru a asigura respectarea principiilor de subsidiaritate și proporționalitate – necesită o atenție sporită. Va fi nevoie de noi instrumente (în acest scop);

- consolidarea evaluării anumitor impacte specifice : serviciile Comisiei vor acorda o atenție sporită evaluării anumitor domenii, cum ar fi efectele sociale și ale repartiției, efectele în ceea ce privește piața internă, consumatorii și IMM-urile, autoritățile locale și regionale, precum și efectele internaționale. De asemenea, trebuie anticipate mai bine aspectele legate de transpunere și punere în aplicare;

- cuantificarea : evaluările impactului ar trebui să cuantifice efectele atunci când acest lucru este posibil și proporțional, fără a disimula incertitudinile adiacente. În ciuda progresului, (de exemplu, costurile administrative sunt luate în calcul în mod sistematic și, dacă acest lucru este semnificativ, măsurate folosindu-se modelul UE de cost standard) absența datelor suficiente sau fiabile împiedică procesul de cuantificare. Un sprijin și o orientare mai bune presupun consolidarea cooperării cu statele membre, Comitetul Regiunilor, Comitetul Economic și Social și părțile interesate în această privință;

- Contribuția părților interesate și a experților este indispensabilă. În prezent, consultarea a devenit o practică curentă și opiniile părților interesate sunt luate în calcul de la începutul procesului de elaborare a politicilor. Experți externi sunt implicați într-o mare măsură în acest proces. Comisia a revizuit standardele minime în materie de consultare externă în 2007. Aceasta a confirmat regulile existente și a decis să le aplice mai eficient prin îmbunătățirea feedback-ului, garantând pluralitatea opiniilor, etc[14]. Comitetul de evaluare a impactului verifică dacă aceste standarde sunt aplicate corect.

4. Asigurarea unui control riguros al calității

Spre sfârșitul anului 2006, Comisia a creat un comitet de evaluare a impactului sub autoritatea președinției și alcătuit din înalți funcționari ai Comisiei care lucrează independent de serviciile însărcinate cu elaborarea propunerilor. Acest comitet oferă consultanță, verifică metodologia și calitatea și poate recurge la experți externi, dacă este cazul. Avizele comitetului sunt utilizate atunci când Comisia ia decizia finală și sunt făcute publice odată ce inițiativa a fost adoptată[15].

Comisia a evaluat activitatea comitetului după primul său an de funcționare, bazându-se, parțial, pe propriul raport întemeiat de acesta[16]. Comisia salută autoritatea imparțială a comitetului și apreciază recomandările profesionale ale acestuia, care au dus în cele mai multe cazuri la îmbunătățiri reale ale evaluărilor impactului. Comitetul a sprijinit creșterea nivelului standardelor și a oferit orientări și metodologie utile. Îmbunătățiri suplimentare vor fi realizate în materie de metode și proceduri interne de lucru. De exemplu, asigurarea faptului că evaluările impactului realizate de serviciile Comisiei pentru anumite propuneri țin seama de recomandările comitetului înainte ca propunerile respective să fie înaintate Colegiului pentru decizia politică.

IV. ÎMPĂRTĂȘIREA RESPONSABILITĂȚII

Normele UE sunt propuse de către Comisie și adoptate de către Parlamentul European și Consiliu. Guvernele și parlamentele naționale transpun aceste norme în legi interne și, de asemenea, adoptă legislație din sfera propriei responsabilități, care de obicei este completată de norme regionale și locale. Toate aceste norme au un impact asupra întreprinderilor și cetățenilor. Prin urmare, programul pentru o mai bună legiferare trebuie continuat în cadrul unui efort comun al instituțiilor UE și al statelor membre[17]. În acest context, Comisia va continua schimburile valoroase cu grupul de experți naționali la nivel înalt în materie de legiferare.

1. Rezultate prin intermediul procesului UE de luare a deciziilor

Exercițiul mai bunei reglementări va produce beneficii concrete doar în momentul în care îmbunătățirile legislative propuse de către Comisie vor fi adoptate și vor intra în vigoare. Acest proces este de durată. Standardele de înaltă calitate sporesc timpul necesar Comisiei pentru a pregăti inițiative. Adoptarea de către co-legislatori durează, în medie, doi ani. Dacă se ține cont și de termenele necesare transpoziției și intrării în vigoare a noilor directive[18], este necesară o perioadă de patru ani, sau, de cele mai multe ori, dublul acesteia, din momentul conceperii până în momentul punerii în aplicare a unei inițiative UE.

Cu toate acestea, în acest context, este nevoie să se asigure că programul continuu de simplificare este susținut în mod constant de către toate instituțiile europene. Doar 16 inițiative din cadrul programului continuu au fost adoptate până în acest moment de către Consiliu și Parlament. Comisia va continua să introducă propuneri de simplificare în 2008, cu speranța că cei legislatori vor acorda prioritate asigurării adoptării acestora până în primăvara anului 2009. În mod similar, în 2008 și începutul lui 2009, Comisia speră ca adoptarea propunerilor ce vizează reducerea poverii administrative să fie o prioritate pentru co-legislatori.

Deși Parlamentul și Consiliul folosesc, din ce în ce mai mult, evaluările impactului realizate de Comisie atunci când examinează propunerile, eforturile acestora trebuie consolidate. Aceștia trebuie să efectueze, de asemenea, propriile evaluări ale impactului atunci când preconizează să aducă modificări semnificative unei propuneri a Comisiei în ceea ce privește aspecte care nu fac obiectul evaluării impactului realizată de Comisiei. De asemenea, Comisia va încerca să asigure că evaluările impactului anticipează mai bine aspectele susceptibile de a fi ridicate de către Consiliu și Parlament, de exemplu alegerea instrumentului de acțiune a UE. Consiliul și Parlamentul pot, de asemenea, să ceară Comisiei să aprofundeze anumite aspecte ale evaluării inițiale. Deși aceste evaluări sunt destinate, în principal, să orienteze procesul decizional al Comisiei, aceasta din urmă va decide în mod constructiv și de la caz la caz în legătură cu modalitatea de a răspunde acestor cereri. Revizuirea „Abordării comune a evaluării impactului”[19] de către trei instituții la mijlocul anului 2008 va fi o ocazie pentru a realiza progrese suplimentare în ceea ce privește aceste aspecte.

2. Aplicarea dreptului comunitar

Comisia acordă cea mai mare prioritate corectei aplicări a dreptului comunitar. În septembrie 2007, Comisia a sugerat forme de colaborare cu statele membre pentru a îmbunătăți sistemul actual de rezolvare a problemelor și a produce rezultate mai bune și mai rapide[20]. Aceasta a identificat, de asemenea, modalități care să permită Comisiei și statelor membre să se concentreze asupra acțiunii de prevenire și Comisiei să administreze mai eficient încălcările și să ofere mai multe informații. Comisia va dezvolta și va pune în aplicare aceste inițiative în lunile următoare și va evalua progresul realizat în 2009.

V. MODELAREA REGLEMENTĂRII MONDIALE

Într-o lume din ce în ce mai globalizată și după mulți ani de acțiuni în vederea eliminării baierelor tarifare, barierele netarifare, cum ar fi divergențele normative, sunt identificate, din ce în ce mai mult, ca obstacole în calea comerțului internațional și a investițiilor. Numeroase diferențe normative reflectă alegeri legitime de politici și sunt conforme cu regulile OMC și cu alte acorduri internaționale. Cu toate acestea, câteva diferențe apar ca efecte secundare nedorite rezultând din felul în care legiferează fiecare parte, și pot fi inutile sau nefaste pentru întreprinderile și consumatori.

În elaborarea inițiativelor, Comisia beneficiază deja de contribuția țărilor terțe în procesul de consultare. Mai mult, sistemul evaluării impactului necesită luarea în calcul a impactelor externe. Comisia va asigura că aceste impacturi externe, de exemplu cele asupra comerțului și investițiilor precum și asupra țărilor în curs de dezvoltare, să fie examinate în detaliu. Dacă există norme internaționale, evaluările impactului vor examina opțiunea de a se baza pe acestea în locul prezentării unei inițiative specifice europene.

Comisia are o experiență îndelungată în materie de dialog privind aspectele legate de legiferare în organizații multilaterale, cum ar fi OCDE și ONU, precum și cu parteneri comerciali cheie. Pentru a prezenta strategia de la Lisabona în străinătate, Comisia va folosi dialogul internațional pentru a surmonta barierele orizontale și sistemice și pentru a facilita, în măsura posibilului, convergența. Abordarea UE privind o mai bună legiferare poate fi o sursă de inspirație în străinătate și viceversa.

VI . URMĂTORII PAȘI

Această revizuire indică faptul că UE își respectă angajamentele de a legifera bine. Cu toate acestea, Comisia, Parlamentul, Consiliul și statele membre pot face mai mult, acționând împreună.

Simplificarea legislației

- Comisia intenționează să prezinte 45 de inițiative în cadrul programului continuu de simplificare ca parte a programului său de lucru pentru 2008 și 8 inițiative în 2009. Programul de codificare va fi încheiat în următoarele 18 luni.

- Consiliul și Parlamentul ar trebui să asigure adoptarea accelerată a propunerilor de simplificare în curs, care în acest moment sunt în număr de aproximativ 45, și să asigure continuarea procesului de simplificare.

- Comisia solicită Consiliului și Parlamentului să examineze în comun opțiunile existente în materie de proceduri accelerate pentru abrogarea legislației caduce .

- Comisia continuă să analizeze acquis -ul UE , având în vedere că au fost propuse noi inițiative într-un ritm constant. Aceasta va încheia exercițiul de evaluare înainte de sfârșitul mandatului său.

- Comisia continuă analizarea propunerilor în curs , ca parte a programului său anual de lucru. Aceasta reiterează recomandarea ca viitoarele Comisii , în momentul preluării mandatului, să analizeze propunerile în curs pentru a asigura coerența propunerilor legislative cu prioritățile politice.

Reducerea costurilor administrative

- Având în vedere că doar printr-un efort colectiv se va ajunge la reducerea birocrației, Comisia propune ca statele membre care nu au făcut acest lucru, să adopte sau să anunțe obiectivele proprii de reducere până în martie 2008, pentru a permite Consiliului de primăvară să realizeze un bilanț și să adopte noi orientări.

- Comisia invită Consiliul și Parlamentul European să adopte propunerile de acțiuni accelerate aflate în așteptare la Consiliul european și să acorde prioritate propunerilor de acțiuni accelerate pe care Comisia le va înainta în 2008.

- Comisia va conlucra cu statele membre și va acorda asistență.

- Comisia va prezenta rezultatele exercițiului de măsurare până la sfârșitul acestui an, precum și un număr de măsuri suplimentare pentru a atinge obiectivul de 25%. Propunerile de reducere a poverii în ceea ce privește dreptul societăților comerciale vor fi formulate până în vară. Informațiile obținute în cadrul acestui exercițiu vor ajuta statele membre să reducă povara rezultând din transpunerea și punerea în aplicare a legislației comunitare.

Folosirea evaluărilor impactului pentru propunerile de inițiative

- În 2008, Comisia preconizează să realizeze peste 180 de evaluarea impactului.

- În primăvara 2008, Comisia va revizui orientările sale în materie de evaluări ale impactului și va elabora măsuri de orientare și de sprijin în sensul acestei comunicări.

- Comisia va consolida rolul comitetul de evaluare a impactului .

- Consiliul și Parlamentul ar trebui să recurgă mai des la folosirea evaluărilor impactului în procesul legislativ , prin examinarea evaluărilor Comisiei și prin realizarea de evaluarea impactului privind modificările substanțiale. Comisia invită celelalte instituții la o mai mare transparență a propriilor activități în materie de evaluare a impactului, astfel cum se prevede în abordarea comună a evaluării impactului.

- În cadrul revizuirii abordării comune a evaluării impactului, Comisia speră încheierea unui angajament de a realiza evaluarea impactului privind inițiativele statelor membre în domeniul vizat de titlul VI din TUE (cooperare polițienească și judiciară în materie penală).

Împărtășirea responsabilității

- În 2008, Consiliul European va examina progresul în materie de o mai bună legiferare , iar Parlamentul, Consiliul și Comisia vor examina împreună „ Abordarea comună a evaluării impactului ”.

Aplicarea dreptului comunitar

- Comisa cere statelor membre să conlucreze cu aceasta pentru a asigura corecta aplicare a dreptului comunitar.

Sprijinirea modelării legislației mondiale

- Comisia va consolida, unde va fi cazul, evalua impactului internațional al acțiunii UE, pentru a facilita comerțul și investițiile internaționale și pentru a sprijini țările în curs de dezvoltare.

- Comisia va lucra în strânsă legătură cu organizațiile internaționale și cu țările terțe pentru a dezvolta abordările respective în materie de legiferare și pentru a promova, în măsura posibilului, convergența.

VII. CONCLUZII

Au fost realizate progrese importante în ceea ce privește dezvoltarea unei mai bune reglementări în cadrul UE. Este nevoie de timp, resurse financiare și umane, precum și de modificări la nivelul structurilor instituționale și administrative pentru a îmbunătăți cadrul de legiferare și a oferi avantaje cetățenilor și întreprinderilor. Acest lucru nu poate fi realizat fără sprijin politic constant.

Comisia este ferm hotărâtă să își asume partea sa de responsabilitate, investind profund în programul său continuu de simplificare și în programul său de acțiune privind reducerea poverii administrative, precum și prin consolidarea continuă a sistemului său de evaluare a impactului. Deoarece succesul final va depinde de angajamentul celorlalte instituții europene, al statelor membre, al autorităților locale/regionale și al părților interesate, Comisia îi invită pe aceștia să se alăture acestui efort colectiv.

[1] Aproape jumătate dintre viitoarele inițiative ale Comisiei în cadrul programului continuu de simplificare (76) vor fi acompaniate de o evaluare a impactului, comparativ cu aproximativ 10% în trecut.

[2] Reformarea reunește un act legislativ și toate modificările precedente ale acestuia într-un singur act legislativ, atunci când se adoptă noi modificări.

[3] Codificarea regrupează într-un singur act legislativ toate modificările succesive aduse unei dispoziții legislative, fără a se efectua modificări noi. Aceasta reduce volumul legislației și oferă texte mai clare din punct de vedere legal.

[4] COM(2007) 23.

[5] Concluziile președinției Consiliului European (martie 2007), p. 10.

[6] A se vedea Documentul de lucru al serviciilor Comisiei „Reducerea poverii administrative în UE”, COM(2008) 35.

[7] http://ec.europa.eu/enterprise/admin-burdens-reduction/admin_burdens_en.htm. În plus, a fost deja efectuat și publicat un studiu care evaluează povara administrativă a exploatațiilor agricole rezultând din politica agricolă comună.

[8] http://ec.europa.eu/enterprise/admin-burdens-reduction/index_en.htm.

[9] A se vedea COM(2008) 35

[10] De asemenea, ar trebui notat faptul că, în 2007, Comisia și-a consolidat politica de evaluare Comunicarea intitulată „Răspunzând la nevoile strategice: consolidarea folosirii evaluării”. SEC(2007) 213 și intenționează să evalueze mai sistematic legislația și celelalte activități pentru a verifica ipotezele lansate în etapa evaluării impactului.

[11] Aceste evaluarea impactului au fost publicate A se vedea http://ec.europa.eu/governance/impact/cia_2007_en.htm și COM(2007) 693. Începând din 2008, Comisia va publica, de asemenea, evaluarea impactului privind inițiativele menționate în programul legislativ și de lucru al Comisiei și care au fost întrerupte ca urmare a evaluării impactului.

[12] În 2006 și 2007, serviciile Comisiei au realizat aproximativ 10 și respectiv 15 evaluarea impactului „voluntare”; pentru 2008 sunt planificate aproximativ 50.

[13] Evaluarea sistemului Comisiei de evaluare a impactului de către The Evaluation Partnership este publicată la adresa http://ec.europa.eu/governance/impact/key_en.htm. Comisia a examinat acest document la o conferință publică a părților interesate in iunie 2007 și cu grupul său de experți naționali la nivel înalt în materie de legiferare.

[14] Comunicarea privind Acțiunile întreprinse în aplicarea cărții verzi „Inițiativa europeană în materie de transparență” COM(2007) 127, 21.3. 2007.

[15] http://ec.europa.eu/governance/impact/docs_en.htm.

[16] A se vedea Raportul 2007 atașat.

[17] În ceea ce privește progresul înregistrat în statele membre, a se vedea al doilea raport anual privind punerea în aplicarea a strategiei de la Lisabona COM(2006) 816.

[18] De exemplu, inițiativa de simplificare care modifică Directiva 70/156/CEE privind omologarea de tip a autovehiculelor, publicată în Jurnalul Oficial în octombrie 2007, dar care intră în vigoare în aprilie 2009. Comisia a înaintat propunerea în iunie 2003 COM(2003) 418.

[19] Adoptată în cadrul Acordului interinstituțional privind o mai bună legiferare din 2003.

[20] Comunicarea – „Către o Europă a rezultatelor – aplicarea dreptului comunitar”. COM(2007) 502.

Top