Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52007XC0801(01)

    Publicarea unei cereri de înregistrare în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare

    JO C 179, 1.8.2007, p. 15–18 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    1.8.2007   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 179/15


    Publicarea unei cereri de înregistrare în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare

    (2007/C 179/06)

    Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de înregistrare, în temeiul articolului 7 din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului (1). Declarațiile de opoziție trebuie să parvină Comisiei în termen de șase luni de la data prezentei publicări.

    FIȘĂ REZUMAT

    REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI

    „MIÓD WRZOSOWY Z BORÓW DOLNOŚLĄSKICH”

    NR. CE: PL/PGI/005/0449/18.02.2005

    DOP ( ) IGP ( X )

    Această fișă rezumat prezintă cu titlu informativ principalele elemente ale caietului de sarcini al produsului.

    1.   Autoritatea competentă din statul membru:

    Nume:

    Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

    Adresa:

    ul. Wspólna 30, PL-00-930 Warszawa

    Telefon

    (48-22) 623 27 07

    Fax

    (48-22) 623 25 03

    E-mail:

    jakub.jasinski@minrol.gov.pl

    2.   Grup:

    Nume:

    Regionalny Związek Pszczelarzy we Wrocławiu

    Grupul este alcătuit de asemenea din producători de miere de iarbă-neagră reuniți în cadrul următoarelor organizații:

    Związek Pszczelarzy Ziemi Legnickiej

    Regionalny Związek Pszczelarzy w Jeleniej Górze

    Regionalne Zrzeszenie Pszczelarzy w Oławie

    Stowarzyszenie Pszczelarzy Rzeczypospolitej Polskiej we Wrocławiu

    Adresa:

    ul. Mazowiecka 17, PL-50-412 Wrocław

    Telefon

    (48-71) 363 28 99

    Fax

    (48-71) 363 28 99

    E-mail:

    hurtownia@oleje.net

    Compoziția:

    Producători/prelucrători ( X ) Alte categorii ( )

    3.   Tipul produsului:

    Clasa 1.4 — Miere

    4.   Caiet de sarcini:

    [rezumatul cerințelor prevăzute la articolul 4 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006]

    4.1.   Nume: „Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich”

    4.2.   Descriere:

    Caracteristici organoleptice:

    Înainte de cristalizare, mierea prezintă o culoare galben-ambră până la maroniu-roșcat, iar după cristalizare capătă o culoare gălbui-portocalie spre maroniu. Produsul are o constistență groasă și formează un lichid gelatinos, datorită procesului de thixotropie, fenomen propriu anumitor materii care, în suspensie coloidală, pot trece de la starea solidă la starea de gel. Mierea din plante de iarbă-neagră formează cristale de dimensiuni medii. Gustul este dulce, ușor picant și amărui. Produsul prezintă o aromă pronunțată de iarbă-neagră.

    Caracteristici fizico-chimice:

    conținut de apă inferior sau egal cu 22 %,

    conținut de glucoză și fructoză superior sau egal cu 60 g/100 g,

    conținut de zaharoză inferior sau egal cu 4 g/100 g,

    conținut de materii insolubile în apă inferior sau egal cu 0,1 g/100 g,

    indice diastazic (scala Schade) superior sau egal cu 8,

    conținut în 5-hidroximetilfurfural (HMF) inferior sau egal cu 40 mg/hg,

    conținut în prolină superior sau egal cu 30 mg/100 g,

    pH cuprins între 4 et 4,5.

    Conținutul mediu de prolină liberă în miere este în general ridicat și se situează în jurul valorii de 64,6 mg/100 g. Acesta poate varia considerabil, de la 30,9 la 103,3 mg/100 g. Conținutul de acizi aminați liberi în Miód Wrzosowy z Borów Dolnośląskich este de aproximativ 36 mg/100 g. Conținutul de acizi aminați liberi și de proteine obținute prin hidroliză se ridică, pentru 100 g de miere, la aproape 875 mg, din care 700 mg de fenilalanină, compus declanșator al fenomenului de thixotropie.

    Caracteristici microscopice:

    Procentul de polen de iarbă-neagră (Calluna Vulgaris) ca polen dominant nu trebuie să fie mai mic de 50 %. Acest polen provine de la arbuștii de iarbă-neagră din familia Ericacee (ordinul Erica).

    4.3.   Zona geografică: Limitele ariei geografice unde se găsesc speciile de iarbă-neagră din care se obține Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich sunt următoarele:

    Frontiera meridională a zonei geografice se întinde de la orașul Zgorzelec de-a lungul drumului național 353, până la autostrada E40, în direcția Bolesławiec și continuă de-a lungul drumului care leagă Bolesławiec de Chojnów (E40 și, începând de la Lubkowek, prelungirea acesteia, drumul național 94).

    Frontiera estică a zonei geografice se întinde de-a lungul drumului național 335 începând din dreptul orașului Chojnów și trecând prin Brunów, Szklary Dolne și Trzmielów, până la Chocianów. Începând de la Chocianów, zona geografică urmează drumul național 331 până în dreptul localității Parchów, situată la frontiera de nord-est a cantonului forestier Chocianów. Zona se prelungește de-a lungul frontierei de vest, de est și de nord a cantonului forestier Przemków, până la frontiera Direcției Regionale a Pădurilor Naționale (Kanał Północny), apoi până la drumul 328, în direcția Niegosławice.

    Frontiera de nord a zonei geografice se întinde de la localitatea Niegosławice, de-a lungul drumului care duce la Szprotawa, trecând prin localitățile Sucha Dolna și Henryków Wichlice. Începând de la Szprotawa, traseul urmează drumul național 12 până în Żagań, traversează orașul Żary și continuă până în dreptul localității Żarki Wielkie, situată la frontiera occidentală a Poloniei cu Germania Federală.

    Frontiera occidentală se întinde de-a lungul graniței polono-germane, de la Żarki Wielkie, înspre sud, până la orașul Zgorzelec.

    4.4.   Dovada originii: Controlul originii și al calității Miód Wrzosowy z Borów Dolnośląskich înglobează mai multe etape, începând cu producția și terminând cu controlul produsului finit pus în vânzare. Controalele efectuate creează un sistem coerent de monitorizare, care permite garantarea calității produsului final.

    Indicația geografică protejată Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich se aplică exclusiv mierii fabricate de producătorii înscriși în registrele ținute de organismul de control. Organismul de control ține următoarele registre:

    registrul operatorilor activi în sectorul fabricării și ambalării mierii, autorizați să amplaseze stupi pe teritoriul pădurilor din Silesia de Jos,

    registrul etichetelor utilizate de operatorii activi în sectorul fabricării și ambalării mierii.

    Operatorii care figurează în registre sunt supuși unei verificări efectuate de către organismul de control, al cărei obiectiv este să constate în ce măsură produsele purtând indicația geografică protejată Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich au fost elaborate în conformitate cu regulamentul și cu caietul de sarcini. Controalele constau inspecții ale operatorilor activi în sectorul fabricării și ambalării mierii. Se verifică de asemenea documentația, cât și calitatea produsului finit pus în vânzare. Controalele verifică totodată corespondența dintre cantitățile vândute și cantitățile produse.

    4.5.   Metoda de obținere: Înainte de transportul albinelor la locul de hrană, se centrifughează miere din alte surse, iar pe stupi se montează rame conținând sirop de zahăr, pentru a suplimenta hrana coloniilor de albine, dacă este cazul. Siropul de zahăr se administrează în cantități mici, de maxim 0,5 kg la 24 de ore. Hrănirea cu sirop de zahăr trebuie oprită cu minim șapte zile înainte de transportul stupilor la locul de hrană cu nectar de iarbă-neagră. Este interzisă hrănirea albinelor pe perioada recoltării nectarului utilizat la producerea Miód Wrzosowy z Borów Dolnośląskich.

    Transportul albinelor trebuie să aibă loc cu respectarea regulilor de igienă și cu asigurarea unui nivel corespunzător de aerisire a stupilor. Recoltarea nectarului are loc în regiunea Borów Dolnośląskich (Silesia de Jos) între august și septembrie (atunci când arbuștii de iarbă-neagră sunt în floare). Centrifugarea mierii cu ajutorul dispozitivelor de extracție (centrifuge — tangențiale sau radiale) se desfășoară în ateliere mobile la locul de obținere sau în anumite locații deținute de apicultori.

    Mierea se introduce în recipienți alimentari care se conformează criteriilor din Codul de bune practici apicole și dispozițiilor în vigoare. Recipienții pot fi de diferite tipuri și nu depășesc în general capacitatea de 1 500 g. Filtrarea, separarea și pasteurizarea mierii, cât și încălzirea artificială a acesteia sunt interzise. Temperatura mierii în stup nu trebuie să depășească 45 °C în nicio etapă a procesului de obținere.

    Pentru producerea de Miod wrzosowego z Borów Dolnośląskich se utilizează numai albine din următoarele specii sau încrucișări ale acestora:

    Apis mellifera mellifera (albina europeană),

    Apis mellifera carnica (albina carnică),

    Apis mellifera caucasica (albina caucaziană).

    4.6.   Legătura: Primele referințe la apicultura practicată în aceste ținuturi figurează în referințe scrise datând din vremea domniei lui Carol cel Mare, la sfârșitul secolului al VIII-lea și începutul secolului al IX-lea Acestea relatează despre un bir impus triburilor cucerite constând din miere și ceară de albine. Producția de miere în această regiune, în special a mierii iarbă-neagră, este atestată în numeroase alte lucrări literare din diferite epoci.

    Zona în care crește iarba-neagră atât de apreciată de apicultori s-a extins considerabil în urma incendiilor de pădure din anul 1900. Acestea au condus la distrugerea copacilor și la dezvoltarea de câmpuri întinse de arbuști de Ericacee. Un studiu efectuat în anul 1958 a arătat că cel mai mare conținut de polen, ca polen dominant, cuprins între 59 % și 98 %, se regăsește în mierea produsă din iarba-neagră din pădurile din Silesia de Jos (Borów Dolnośląskich).

    Principalii factori care influențează renumele Miod wrzosowego z Borów Dolnośląskich sunt tradiția apicolă îndelungată din această zonă și calitatea ridicată a mierii produse. Acest renume a fost confirmat și de numeroasele distincții primite cu ocazia Festivalului Mierii și al Vinului organizat la Przemków, de rezultatele unei anchete de piață cu privire la mierea produsă și vândută, organizate în rândurile expozanților, consumatorilor și oaspeților, cât și de prețul de vânzare — cu 3 până la 8 PLN mai mare decât al altor varietăți de miere de iarbă-neagră. Renumele Miod wrzosowego z Borów Dolnośląskich a fost demonstrat și de faptul că acest produs, unica miere din regiune, este inclus într-un coș al specialităților locale, pe care președintele voievodatului Dolnośląskie îl oferă oaspeților săi de peste hotare. Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich este un produs regional de primă clasă, un simbol al voievodatului Dolnośląskie în diverse târguri și expoziții de produse regionale poloneze tipice.

    Faptul că, în regiunea Borów Dolnośląskie, arbuștii de iarbă-neagră cresc din abundență a condus la numeroase inițiative locale care au legătură cu acestea. În micul sătuc Borówki se află deja în construcție o „cabană a ierbii-negre”, un mic muzeu ecologic unde se găsesc la vânzare diferite produse locale, iar grupul local de acțiune format din reprezentanți din regiune poartă numele de „ținutul ierbii-negre” („Wrzosowa Kraina”).

    Porțiunea acoperită de arbuști de iarbă-neagră din regiunea Bory Dolnośląskie se întinde pe 10 000 ha, în special în zonele de antremente militare cuprinse între Świętoszow și Przemkow. Regiunea se caracterizează printr-o temperatură medie anuală ridicată și o vreme însorită, elemente de bază care garantează abundența nectarului la Ericacee, în special în anii ploioși. Regiunea este una eminamente agricolă, cu distanțe importante până la principalele centre urbane.

    Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich nu este numai renumită, bine-cunoscută și asociată cu regiunea de origine, ci este în același timp caracterizată de compoziția sa unică. Produsul prezintă un conținut ridicat de prolină (minim 30 mg/100 g), un conținut scăzut de zaharoză (maxim 4 g/100 g) și un conținut scăzut de apă (maxim 22 %). Produsul prezintă de asemenea un pH stabil (cuprins între 4 și 4,5), un nivel ridicat de polen de iarbă-neagră ca polen dominant (în procent de minim 50 %) și este produs exclusiv cu ajutorul albinelor din specii atent selecționate.

    4.7.   Organism de control:

    Nume:

    Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

    Adresa:

    ul. Wspólna 30, PL-00-930 Warszawa

    Telefon

    (48-22) 623 29 00

    Fax

    (48-22) 623 29 98, (48-22) 623 29 99

    E-mail:

    sekretariat@ijhars.gov.pl

    4.8.   Etichetare: Toți producătorii care comercializează Miód Wrzosowy z Borów Dolnośląskich trebuie să utilizeze o etichetă comună pe recipienții cu miere. Etichetele se distribuie de către Asociația Regională a Apicultorilor din Varșovia. Regulile și procedurile privind distribuția acestora se transmit organismului de control. Aceste reguli și proceduri adoptate nu pot face discriminări față de producătorii care nu fac parte din Asociația Regională a Apicultorilor din Varșovia.


    (1)  JO L 93, 31.3.2006, p. 12.


    Top