EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52007XC0201(03)

Aviz de deschidere a unei reexaminări intermediare parțiale a măsurilor antidumping care se aplică importurilor de uree originare din Rusia

JO C 23, 1.2.2007, p. 8–9 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

1.2.2007   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 23/8


Aviz de deschidere a unei reexaminări intermediare parțiale a măsurilor antidumping care se aplică importurilor de uree originare din Rusia

(2007/C 23/04)

Comisia a primit o cerere de reexaminare intermediară parțială în conformitate cu articolul 11 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 384/96 al Consiliului privind protecția împotriva importurilor care fac obiectul unui dumping din partea țărilor care nu sunt membre ale Comunității Europene („regulamentul de bază“) (1).

1.   Cererea de reexaminare

Cererea a fost înaintată de societatea pe acțiuni „Mineral and Chemical Company EuroChem“ („solicitantul“), producător exportator din Rusia.

Obiectul cererii se limitează la examinarea dumpingului în ceea ce îl privește pe solicitant.

2.   Produsul

Produsul reexaminat este ureea originară din Rusia („produsul în cauză“), clasificat în prezent cu codurile NC 3102 10 10 și 3102 10 90. Aceste coduri NC sunt menționate doar cu titlu informativ.

3.   Măsuri existente

Măsurile aflate în vigoare în prezent sunt o taxă antidumping definitivă instituită de Regulamentul (CE) nr. 901/2001 al Consiliului (2) privind importurile de uree originară din Rusia.

Pe 4 mai 2006 s-a publicat un aviz de deschidere a unei reexaminări în temeiul expirării măsurilor și a unei reexaminări intermediare parțiale, limitate la forma măsurilor, privind măsurile care se aplică importurilor produsului în cauză originar din Rusia (3). Aceste reexaminări sunt încă în desfășurare.

4.   Motivele reexaminării

Cererea în conformitate cu articolul 11 alineatul (3) conține elemente de probă prima facie, furnizate de solicitant, că împrejurările pe baza cărora au fost instituite măsurile s-au modificat și că aceste modificări sunt durabile.

Solicitantul invocă și prezintă elemente de probă prima facie că o comparație între propriile sale costuri și prețuri de export ar avea ca rezultat reducerea dumpingului cu mult sub nivelul măsurilor actuale. Așadar, pentru a contrabalansa dumpingul la acest nivel, nu mai este necesară menținerea măsurilor bazate pe marja de prejudiciu stabilită anterior.

5.   Procedura de constatare a dumpingului

Întrucât a concluzionat după consultarea comitetului consultativ că există elemente de probă suficiente pentru a justifica deschiderea unei reexaminări intermediare parțiale, Comisia inițiază o reexaminare în conformitate cu articolul 11 alineatul (3) din regulamentul de bază.

Ancheta va evalua necesitatea de a continua, de a înlătura sau de a modifica măsurile existente în legătură cu unicul solicitant.

În cazul în care se constată că măsurile ar trebui înlăturate sau modificate în ceea ce îl privește pe solicitant, poate fi necesar să se modifice valoarea taxei aplicate în prezent importurilor produsului în cauză provenind de la alți producători exportatori, în conformitate cu articolul 1 din Regulamentul (CE) nr. 901/2001.

(a)   Chestionare

Pentru a obține informațiile pe care le consideră necesare pentru anchetă, Comisia va trimite chestionare solicitantului și autorităților din țara exportatoare în cauză. Aceste informații precum și elementele de probă trebuie să fie comunicate Comisiei în termenul prevăzut la punctul 6 (a).

(b)   Culegerea de informații și desfășurarea audierilor

Toate părțile interesate sunt invitate prin prezentul aviz să își prezinte punctele de vedere, să comunice și alte informații, pe lângă răspunsurile date în chestionar și să aducă elemente de probă pentru susținerea lor. Aceste informații, precum și elementele de probă trebuie să fie comunicate Comisiei în termenul prevăzut la punctul 6 (a).

Mai mult decât atât, Comisia poate audia părțile interesate, cu condiția ca acestea să trimită o solicitare din care să reiasă că au motive speciale pentru care trebuie să fie audiate. Solicitarea trebuie făcută în termenul prevăzut la punctul 6 (b).

6.   Termene

(a)   Pentru părți în vederea prezentării, pentru a răspunde la chestionar și pentru orice alte informații

Pentru ca demersurile părților să fie luate în considerare în timpul anchetei, toate părțile interesate trebuie să se prezinte, contactând Comisia, și, în lipsa unei prevederi contrare, să își prezinte punctele de vedere și să transmită răspunsurile la chestionare sau orice alte informații în termen de 40 de zile de la data publicării prezentului aviz în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Este de subliniat faptul că majoritatea drepturilor procedurale prevăzute în regulamentul de bază pot fi exercitate numai dacă părțile s-au făcut cunoscute în termenul menționat anterior.

(b)   Audierile

Toate părțile interesate pot, de asemenea, să solicite audierea de către Comisie în același termen de 40 de zile.

7.   Observații scrise, răspunsuri la chestionare și corespondență

Toate observațiile și cererile părților interesate trebuie prezentate în scris (nu în format electronic, cu excepția unei indicații exprese în acest sens) și trebuie să menționeze numele, adresa, adresa de e-mail, telefonul și numărul de fax ale părților interesate. Toate observațiile comunicate în scris, inclusiv informațiile solicitate prin acest aviz, răspunsurile la chestionare și corespondența cu părțile interesate, furnizate cu titlu confidențial, poartă mențiunea „Acces limitat“ (4) (Limited) și, în conformitate cu articolul 19 alineatul (2) din regulamentul de bază, trebuie să fie însoțite de o versiune neconfidențială, care să poarte mențiunea „VERSIUNE DESTINATĂ CONSULTĂRII DE CĂTRE PĂRȚILE INTERESATE“.

Adresa de corespondență a Comisiei:

Comisia Europeană

Direcția Generală Comerț

Directoratul H

Birou: J-79 5/16

B-1049 Bruxelles

Fax (32-2) 295 65 05

8.   Lipsa cooperării

În cazul în care o parte interesată nu permite accesul la informațiile necesare sau nu le furnizează în termenul prevăzut sau obstrucționează în mod semnificativ ancheta, se pot stabili concluzii pozitive sau negative, pe baza datelor disponibile, în conformitate cu articolul 18 din regulamentul de bază.

În cazul în care se constată că partea interesată a furnizat informații false sau eronate, informațiile nu sunt luate în considerare și se pot utiliza probele disponibile, în conformitate cu articolul 18 din regulamentul de bază. În cazul în care o parte interesată nu cooperează sau cooperează doar parțial și sunt folosite datele disponibile, rezultatul anchetei poate fi mai puțin favorabil acelei părți decât în cazul în care aceasta ar fi cooperat.

9.   Programul anchetei

În conformitate cu articolul 6 alineatul (9) din regulamentul de bază, ancheta trebuie încheiată în termen de 15 luni de la data publicării prezentului aviz în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.


(1)  JO L 56, 6.3.1996, p. 1. Regulament, astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 2117/2005 (JO L 340, 23.12.2005, p. 17).

(2)  JO L 127, 9.9.2001, p. 11.

(3)  JO L 105, 4.5.2006, p. 12.

(4)  Aceasta înseamnă că documentul este destinat exclusiv uzului intern. Este protejat în conformitate cu articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 1049/2001 al Parlamentului şi Consiliului privind accesul public la documentele Parlamentului European, ale Consiliului şi ale Comisiei (JO L 145, 31.5.2001, p. 43). Este un document confidenţial, în conformitate cu articolul 19 din regulamentul de bază şi cu articolul 6 din Acordul OMC privind punerea în aplicare a articolului VI din GATT 1994 (Acordul antidumping).


Top