Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52007SC1720

    Document de lucru al serviciilor Comisiei - Document însoţitor Propunere de regulament al Parlamentului Euroepan şi al Consiliului privind apropierea legislaţiilor statelor membre cu privire la emisiile provenite de la vehicule grele şi accesul la informaţiile privind repararea vehiculelor - Evaluarea impactului – rezumat {COM(2007) 851 final} {SEC(2007) 1718}

    /* /2007/1720 final */

    52007SC1720

    Document de lucru al serviciilor Comisiei - Document însoţitor Propunere de regulament al Parlamentului Euroepan şi al Consiliului privind apropierea legislaţiilor statelor membre cu privire la emisiile provenite de la vehicule grele şi accesul la informaţiile privind repararea vehiculelor - Evaluarea impactului – rezumat {COM(2007) 851 final} {SEC(2007) 1718} /* /2007/1720 final */


    [pic] | COMISIA COMUNITĂŢILOR EUROPENE |

    Bruxelles, 21.12.2007

    SEC(2007) 1720

    DOCUMENT DE LUCRU AL SERVICIILOR COMISIEI

    document însoțitor Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROEPAN ȘI AL CONSILIULUI privind apropierea legislațiilor statelor membre cu privire la emisiile provenite de la vehicule grele și accesul la informațiile privind repararea vehiculelor Evaluarea impactului – rezumat {COM(2007) 851 final}{SEC(2007) 1718}

    DOCUMENT DE LUCRU AL SERVICIILOR COMISIEI

    document însoțitor Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROEPAN ȘI AL CONSILIULUI privind apropierea legislațiilor statelor membre cu privire la emisiile provenite de la vehicule grele și accesul la informațiile privind repararea vehiculelor Evaluarea impactului - rezumat

    De-a lungul ultimului deceniu, calitatea aerului s-a îmbunătățit, însă există încă probleme considerabile cu privire la calitatea aerului în întreaga Uniune Europeană, în special în zonele urbane și în regiunile intens populate.

    În anul 2020, Uniunea Europeană va fi încă departe de realizarea obiectivelor celui de-al șaselea Program de acțiune în domeniul mediului. În ciuda punerii în aplicare eficiente a legislației existente, vor persista efecte negative semnificative asupra sănătății și asupra mediului.

    Pentru a soluționa aceste probleme, s-au luat în considerare măsuri suplimentare și s-au evaluat următoarele opțiuni:

    - Menținerea politicii actuale

    - Abordarea reglementării la nivel european

    - Reglementarea în statele membre

    - Acordarea de stimulentele fiscale de către statele membre

    - Abordarea nelegislativă

    Evaluarea impactului a evidențiat faptul că este necesară reducerea în continuare a valorilor limită de emisie pentru vehiculele grele (Euro VI) în vederea îmbunătățirii calității aerului, menținând în același timp funcționalitatea pieței interne.

    Poluarea cu pulberi îngrijorează din ce în ce mai mult comunitatea științifică, iar armonizarea valorilor limită de emisie la nivelul Uniunii Europene este necesară pentru a evita impunerea de restricții cu privire la distribuția și circulația vehiculelor grele și pentru a reduce în mod substanțial emisiile de pulberi de la aceste vehicule pe întreg teritoriul Uniunii Europene. Se propune reducerea cu 66% a valorii limită pentru pulberi, și anume o limită de emisie de 0,01 g/kWh, care, având în vedere tehnologia actuală, va necesita instalarea de filtre pentru pulberi la toate vehiculele diesel.

    Sunt justificate, de asemenea, acțiuni suplimentare în ceea ce privește emisiile de oxid de azot (NOx) și hidrocarbură (HC)[1], având în vedere faptul că statele membre nu vor putea îndeplini altfel cerințele Directivei privind plafoanele naționale de emisie (2001/81/CE) și ale propunerii de revizuire a directivelor privind calitatea aerului (COM(2005) 447)[2]. Se propune reducerea cu 80% a NOx până la o limită de emisie de 0,4 g/kWh. Pentru a respecta limitele de emisie de NOx, este necesară sporirea utilizării tehnologiei motoarelor și a tehnologiei de tratament suplimentar.

    În cadrul prezentei evaluări a impactului, sunt discutate o serie de modificări ale legislației existente. Efectul general al acestora este de a reduce în continuare limitele de emisie a vehiculelor, reducând astfel riscul ca vehiculele să producă niveluri nedorite de poluare. Aceasta se va realiza fără impunerea unor costuri excesive, prin intermediul unor cerințe de reglementare mai puternice și globale. De asemenea, acestea asigură accesul standardizat la informațiile privind repararea vehiculelor.

    Evaluarea impactului concluzionează că este adecvată alinierea viitoarelor valori de emisie la cele ale Statelor Unite. Majoritatea părților interesate, inclusiv industria, sprijină alinierea la valorile limită ale Statelor Unite, iar evaluarea impactului indică faptul că aceasta este rentabilă.

    Va rezulta îmbunătățirea considerabilă a calității aerului, precum și reducerea costurilor pentru dezvoltarea și testarea motoarelor. Concret, propunerea va permite fabricanților să producă motoare cu grad foarte scăzut de poluare atât pentru piața americană, cât și pentru cea europeană.

    De asemenea, propunerea va permite statelor membre să îndeplinească cerințele directivei privind calitatea aerului.

    [1] Hidrocarburi (HC) și compuși organici volatili (COV) sunt denumiri utilizate în mod interșanjabil în acest document.

    [2] Această propunere pentru o Directivă privind calitatea aerului ambiant ar modifica legislația existentă în materie de calitate a aerului, și anume Directiva 96/62/CE („Directiva cadru”), JO L 296, 21.11.1996, p.55, și trei „directive derivate” 1999/30/CE, 2000/69/CE, 2002/3/CE, precum și Decizia 97/101/CE a Consiliului.

    Top