Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52007PC0443

    Propunere de regulament al Parlamentului european şi al Consiliului privind înfiinţarea Fundaţiei Europene de Formare (reformare)

    /* COM/2007/0443 final - COD 2007/0163 */

    52007PC0443




    [pic] | COMISIA COMUNITĂŢILOR EUROPENE |

    Bruxelles, 25.7.2007

    COM(2007) 443 final

    2007/0163 (COD)

    Propunere de

    REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI

    privind înfiinţarea Fundaţiei Europene de Formare (reformare)

    (prezentată de Comisie)

    EXPUNERE DE MOTIVE

    Introducere

    Fundaţia Europeană de Formare, denumită în continuare ETF sau „fundaţia”, este o agenţie UE descentralizată, creată în temeiul Regulamentului (CEE) nr. 1360/90 al Consiliului din 7 mai 1990[1]. Fundaţia îşi are sediul la Torino, Italia.

    În conformitate cu regulamentul de instituire, fundaţia are ca obiectiv general să contribuie la dezvoltarea unor sisteme de formare profesională în ţări partenere care intră în domeniul său de acţiune geografic.

    Fundaţia a fost creată iniţial pentru a sprijini punerea în aplicare a programului PHARE de asistenţă externă în domeniul formării profesionale. Cu toate acestea, după trei modificări consecutive ale regulamentului de instituire a fundaţiei, domeniul de acţiune geografic al fundaţiei s-a extins, incluzând şi ţări care beneficiau de fostele programe TACIS, CARDS şi MEDA.

    De la ultima modificare a regulamentului de instituire a fundaţiei, perspectivele politice ale UE, atât în materie de educaţie şi de formare, cât şi în materie de relaţii externe, au cunoscut o evoluţie importantă, în timp ce au fost adoptate noi instrumente pentru a pune în aplicare aceste politici. În consecinţă, se simte necesitatea unei noi modificări a regulamentului de instituire a fundaţiei, care să ia în considerare evoluţiile recente, să actualizeze rolul şi funcţiile fundaţiei şi să asigure o bază solidă pentru activităţile viitoare ale acesteia.

    În 2005 Comisia a prezentat un proiect de acord interinstituţional privind cadrul de funcţionare al agenţiilor europene de reglementare[2]. Deşi acest cadru, care se află încă în etapa de propunere, este în esenţă destinat să sprijine Comisia în crearea de noi agenţii descentralizate, principiile sale ar trebui, de asemenea, luate în considerare atunci când sunt propuse modificări semnificative la regulamentele de instituire ale agenţiilor existente, obiectivul pe termen lung fiind atingerea unui nivel înalt de convergenţă asupra unor aspecte esenţiale. Prezenta propunere a fost pregătită luându-se în considerare principiile proiectului de acord interinstituţional (denumit în continuare IIAOFA).

    În plus, prezenta propunere legislativă are ca scop să ofere o versiune reformată a regulamentului de constituire a fundaţiei, în conformitate cu acordul interinstituţional din 28 noiembrie 2001 privind o utilizare mai structurată a tehnicilor de reformulare a documentelor juridice[3].

    Contextul şi obiectivele propunerii

    Evoluţii recente în sistemul de educaţie şi formare profesională

    În cadrul competenţelor sale tematice, astfel cum sunt descrise în regulamentul de instituire, fundaţia are ca obiectiv să contribuie la dezvoltarea unor sisteme de formare profesională în ţări partenere.

    Ultimii ani au înregistrat o schimbare în politica UE de educaţie şi formare - de la analizarea separată a diferitelor sectoare s-a trecut la adoptarea unei perspective a învăţării pe toată perioada vieţii, implicând o viziune globală asupra educaţiei şi formării ca parte a unui întreg sistem de învăţare format din învăţământul primar şi secundar, învăţământul superior, educaţia şi formarea profesională iniţială şi continuă, precum şi educaţia permanentă şi cea a adulţilor.

    În plus, se consideră că învăţarea pe toată perioada vieţii este un factor esenţial pentru îndeplinirea obiectivelor de la Lisabona, graţie căreia oamenii pot dobândi cunoştinţe, aptitudini şi competenţe mai largi pentru a munci şi a trăi ca cetăţeni activi într-o societate şi o economie dinamice şi aflate în schimbare rapidă.

    În acest context, formarea profesională tradiţională, definită ca o procedură care permite oamenilor să dobândească competenţe profesionale de uz imediat pe piaţa muncii, nu poate fi analizată separat de evoluţiile din alte domenii de educaţie sau de tendinţele pe termen lung de pe piaţa muncii.

    Noi instrumente ale politicii de relaţii externe

    În urma unor modificări succesive ale regulamentului de instituire, domeniul de acţiune geografic al fundaţiei a fost până acum definit în raport cu programele de relaţii externe în cadrul cărora aceasta îşi derula activitatea (PHARE, CARDS, TACIS, MEDA).

    Începând din 2007, aceste programe au fost înlocuite cu noi instrumente ale politicii de relaţii externe, în principal instrumentul de asistenţă pentru preaderare (IPA) şi instrumentul european de vecinătate şi parteneriat (ENPI).

    Introducerea acestor noi instrumente ale politicii de relaţii externe marchează un nou pas important către o abordare bazată pe politici, şi nu pe programe, a asistenţei externe în cadrul unei perspective sectoriale. Aceste instrumente sunt destinate să sprijine ţările partenere în cadrul reformelor interne din diferite sectoare.

    În acest nou context, fundaţia va trebui din din în ce mai mult să furnizeze Comisiei informaţii şi analize în cadrul etapei de elaborare a politicilor şi de programare a asistenţei şi să contribuie, la cererea Comisiei, la analizarea eficacităţii de ansamblu a asistenţei în domeniul formării profesionale, acordate ţărilor partenere. De asemenea, atenţia se va concentra pe sprijinirea ţărilor partenere să-şi dezvolte capacităţile necesare pentru a defini şi a pune în aplicare strategii de reformă adaptate contextului naţional, precum şi pe promovarea creării de reţele şi a schimbului de bune practici între UE şi ţările partenere şi în rândul ţărilor partenere.

    Evaluarea externă a fundaţiei

    În conformitate cu articolul 17 din regulamentul de instituire a fundaţiei, astfel cum a fost modificat prin Regulamentul 1572/98 al Consiliului[4], în 2005 a fost efectuată o evaluare externă a activităţilor fundaţiei pentru perioada 2002 - 2005. Concluziile finale ale acestei evaluări, împreună cu o serie de recomandări, au fost prezentate Comisiei în 2006 şi au făcut obiectul unei comunicări din partea Comisiei către Consiliu şi Parlamentul European, adoptată la data de 19 decembrie 2006[5].

    Evaluarea a confirmat valoarea adăugată recunoscută a activităţilor fundaţiei şi a dus la concluzia că serviciile Comisiei şi delegaţiile CE percep în mod favorabil competenţele fundaţiei în domeniul educaţiei şi formării profesionale.

    De asemenea, evaluatorii au adresat o serie de recomandări, solicitând acţiuni atât din partea Comisiei, cât şi din partea fundaţiei înseşi. Comisia a evaluat constatările, concluziile şi recomandările evaluatorilor şi le-a luat în considerare în mod corespunzător atunci când a elaborat prezenta propunere legislativă. Cele mai importante recomandări în acest context sunt expuse mai jos.

    Competenţele tematice ale fundaţiei

    Evaluatorii au constatat că limitarea competenţelor tematice ale fundaţiei la domeniul educaţiei şi formării profesionale este prea restrictivă şi, cu toate că în ultimii ani Comisia, dar şi fundaţia, le-au interpretat cu o anumită flexibilitate, ei au recomandat ca, prin revizuirea regulamentului de instituire a fundaţiei, să fie definit rolul fundaţiei, ţinând cont că educaţia şi formarea profesională fac parte dintr-un program mai vast de dezvoltare a resurselor umane.

    Domeniul de acţiune geografic

    Evaluatorii au pledat pentru o mai mare flexibilitate în domeniul de acţiune geografic al fundaţiei, ceea ce ar permite Comisiei să utilizeze competenţele specifice ale acesteia în ţări aflate în etape de dezvoltare comparative şi care se confruntă cu provocări socio-economice similare. În acelaşi timp, evaluatorii au subliniat faptul că această flexibilitate trebuie însoţită de o stabilirea exactă a priorităţilor activităţilor fundaţiei.

    Structuri de conducere

    Evaluatorii au subliniat în concluziile lor faptul că rolul strategic al consiliului de conducere ar trebui întărit şi că forumul consultativ, deşi acţionează ca o reţea importantă şi utilă de experţi, nu-şi poate îndeplini rolul de a acorda asistenţă consiliului de conducere şi, probabil, actuala sa funcţie statutară nu ar mai trebui păstrată.

    Concluzie

    În lumina celor de mai sus, Comisia propune următoarele:

    - competenţele tematice ale fundaţiei ar trebui extinse pentru a include dezvoltarea resurselor umane, vizând mai ales educaţia şi formarea într-o perspectivă a învăţării pe toată durata vieţii, precum şi problemele conexe legate de piaţa muncii;

    - în plus, domeniul de acţiune geografic al fundaţiei trebuie actualizat şi redefinit în raport cu noile instrumente şi priorităţi ale politicii UE în materie de relaţii externe;

    - în cadrul acestui nou mediu de lucru, funcţiile fundaţiei trebuie adaptate în consecinţă, atenţia fiind în continuare concentrată pe priorităţile stabilite clar împreună cu Comisia;

    - structurile de conducere ale fundaţiei trebuie modernizate pentru a creşte eficienţa procesului decizional şi pentru a contribui la convergenţa pe termen lung cu alte agenţii, astfel cum prevede IIAOFA.

    Justificarea propunerii Comisiei

    Prezenta propunere prevedere modificări necesare care trebuie aduse regulamentului de instituire şi contribuie la simplificarea legislaţiei cu privire la fundaţie.

    Alegerea instrumentului juridic: regulament reformat

    În urma adoptării sale în 1990, regulamentul de instituire a fundaţiei a fost modificat de trei ori (în 1994, 1998 şi 2000), pentru a extinde domeniul de acţiune geografic al fundaţiei la ţările care beneficiau de programele TACIS, CARDS şi respectiv MEDA. În plus, regulamentul de instituire a fost modificat pentru a patra oară, în 2003, pentru a-l aduce în conformitate cu noul regulament financiar.

    Deoarece există nevoia unei modificări substanţiale a prezentului regulament, astfel cum s-a explicat la alineatul 2 de mai sus, Comisia consideră că acum este ocazia să utilizeze tehnica reformării, descrisă în acordul interinstituţional din 28 noiembrie 2001 privind o utilizare mai structurată a tehnicilor de reformulare a documentelor juridice[6], pentru a adopta un singur text legislativ care, în acelaşi timp, face modificările dorite, codifică modificările respective cu dispoziţiile neschimbate ale actelor precedente şi abrogă actele în cauză.

    Temeiul juridic

    Articolul 235 din Tratatul de instituire a Comunităţii Europene (în prezent articolul 308) a constituit temeiul juridic pentru regulamentul de instituire a fundaţiei.

    Cu toate acestea, punctul 4.1 din comunicarea privind cadrul operaţional pentru agenţiile europene de reglementare[7] prevede că „ instrumentul juridic prin care se creează [o agenţie] trebuie să se bazeze pe dispoziţia din Tratat care constituie temeiul juridic specific al politicii respective ”

    Comisia consideră că noile competenţe tematice ale fundaţiei, astfel cum sunt descrise în prezentul regulament reformat, deşi vizează mai multe aspecte decât formarea profesională „tradiţională”, rămân strâns legate de politica UE în acest domeniu specific.

    Prin urmare, articolul 150 din Tratat privind formarea profesională şi în special alineatul 3, care prevedere că „ Comunitatea şi statele membre stimulează cooperarea cu terţe ţări organizaţiile internaţionale competente în domeniul formării profesionale ”, pare să constituie temeiul juridic corespunzător pentru regulamentul de instituire a fundaţiei.

    Alineatul 4 din acelaşi articol prevede că documentul juridic propus trebuie adoptat în conformitate cu procedura menţionată în articolul 251 din Tratat (codecizie).

    Observaţii privind textul propus

    Versiunea reformată a regulamentul de instituire conţine în total 27 de articole. Majoritatea articolelor existente au fost completate cu noi referinţe sau elemente suplimentare, în timp ce altele au fost deplasate în altă parte din text şi/sau reformulate în aşa fel încât să ofere o versiune mai lizibilă şi succintă. Au fost adăugate câteva articole complet noi, în special pentru a aborda elemente recomandate în cadrul IIAOFA. O serie de articole au rămas neschimbate, în timp ce altele au fost şterse, fiind învechite sau redundante.

    Referinţa la temeiul juridic s-a schimbat, deoarece vechiul articol 235 (în prezent 308) din Tratat a fost înlocuit cu articolul 150 din motivele explicate la punctul 5 de mai sus.

    Considerentele au fost modificate după cum urmează: un prim considerent a fost adăugat pentru a indica faptul că noul document juridic reprezintă o reformare a documentului anterior; un nou considerent se referă la sediul fundaţiei; trei noi considerente au fost adăugate pentru a clarifica situaţia cu privire la modificările anterioare ale regulamentului de instituire; trei noi considerente au fost adăugate ca referinţă la noile instrumente ale politicii UE în materie de relaţii externe şi nevoia de dezvoltare a resurselor umane în ţări care beneficiază de aceste instrumente.

    În plus, un nou considerent se referă la recenta evaluare externă a fundaţiei şi comunicarea respectivă din partea Comisiei către Consiliu şi Parlamentul European, deoarece prezenta propunere ia în considerare concluziile comunicării.

    În final, o serie de noi considerente se referă la rolul consiliului de conducere şi obligaţia fundaţiei de a aplica normele şi procedurile comunitare referitoare la: aspectele bugetare şi financiare, lupta împotriva fraudei, a corupţiei şi a activităţilor ilicite, accesul public la documente şi prelucrarea datelor cu caracter personal. Ultimul considerent confirmă faptul că regulamentul propus respectă drepturile fundamentale şi principiile recunoscute în special de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

    Principalele modificări substanţiale sunt descrise mai jos:

    Articolul 1 (Obiect şi domeniu de aplicare)

    Astfel cum s-a explicat mai sus, importanţa crescândă a învăţării pe toată durata vieţii ca metodă de abordare a educaţiei şi a formării, precum şi importanţa continuă în activitatea fundaţiei a problemelor legate de piaţa muncii au însemnat că, în practică, fundaţia s-a preocupat întotdeauna de domenii mai largi decât cele vizate numai de competenţele sale tematice.

    Pentru a oficializa această stare de fapt, se propune extinderea competenţelor tematice ale fundaţiei pentru a include „ dezvoltarea resurselor umane, vizând mai ales educaţia şi formarea într-o perspectivă a învăţării pe toată durata vieţii, precum şi problemele conexe legate de piaţa muncii ”.

    Comisia consideră că fundaţia, care are resurse limitate, ar trebui să-şi păstreze domeniul de acţiune geografic. Prin urmare, se propune ca principalul domeniu de acţiune al fundaţiei să fie definit în raport cu instrumentul de asistenţă pentru preaderare (IPA) şi instrumentul european de vecinătate şi parteneriat (ENPI). Pentru a permite fundaţiei să-şi deruleze activitatea în conformitate cu priorităţile de relaţii externe în zone care nu intră în domeniul său de acţiune geografic (cum ar fi ţările din Asia Centrală), consiliul de conducere ar trebui să ia o decizie ad-hoc, la propunerea Comisiei.

    Vechea noţiune de „ţări eligibile” este acum înlocuită cu noţiunea de „‎‏ţări partenere”.

    Articolul 2 (Funcţii)

    Având în vedere noul său rol prevăzut în cadrul noilor instrumente ale politicii de relaţii externe, fundaţia ar trebui să aibă funcţii redefinite după cum urmează:

    - furnizează informaţii, analize strategice şi consultanţă pe probleme legate de dezvoltarea resurselor umane şi legăturile lor cu obiectivele politicii sectoriale în ţările partenere;

    - sprijină părţile interesate în cauză din ţările partenere să-şi dezvolte capacităţile în domeniul dezvoltării resurselor umane;

    - facilitează schimbul de informaţii şi experienţă între donatorii angajaţi în reforma dezvoltării resurselor umane în ţările partenere;

    - sprijină asistenţa comunitară furnizată ţărilor partenere în domeniul dezvoltării resurselor umane;

    - difuzează informaţii şi încurajează crearea de reţele şi schimburile de experienţă şi bune practici între Uniunea Europeană şi ţările partenere, precum şi în rândul ţărilor partenere, pe probleme legate de dezvoltarea resurselor umane;

    - contribuie, la cererea Comisiei, la analizarea eficacităţii de ansamblu a asistenţei în domeniul formării profesionale, acordate ţărilor partenere.

    Articolul 3 (Dispoziţii generale)

    Sediul fundaţiei este menţionat la alineatul 2, iar alte detalii privind cooperarea cu Centrul european pentru dezvoltarea formării profesionale (CEDEFOP) sunt oferite la alineatul 3, în timp ce alineatele 4 şi 5 includ dispoziţii privind controlul administrativ al Ombudsmanului european, precum şi modalităţile de stabilire a acordurilor de cooperare într fundaţie şi alte organisme relevante.

    Articolele 4 (Transparenţă), 5 (Confidenţialitate) şi 6 (Căi de atac)

    Aceste articole extind domeniul de aplicare al vechiului articol 4a privind accesul la documente, prin includerea unor dispoziţii legate de transparenţă şi confidenţialitate recomandate în cadrul IIAOFA şi prevăd căile de atac necesare în acest context.

    Articolele 7 (Consiliul de conducere), 8 (Reguli de votare şi sarcinile preşedintelui) şi 9 (Competenţele consiliului de conducere)

    Pentru a creşte eficienţa procesului decizional şi a minimiza cheltuielile de exploatare, articolul 7 propune o restructurare a consiliului de conducere al fundaţiei, luând în considerare principiile stabilite în cadrul IIAOFA, după cum urmează:

    - numărul reprezentanţilor care alcătuiesc consiliul de conducere este limitat la cincisprezece;

    - Comisia şi consiliul ar trebui să desemneze un număr egal şi limitat de membri (câte şase de fiecare);

    - în interesul transparenţei, Comisia va desemna, de asemenea, trei reprezentanţi ai ţărilor partenere ca membri fără drept de vot în cadrul consiliului;

    - toţi membrii consiliului vor fi numiţi pe baza experienţei lor în sectorul respectiv şi ţinând cont de egalitatea între sexe, pentru un mandat de cinci ani (în locul celui actual de trei ani).

    Articolul 9 defineşte funcţiile şi sarcinile consiliului de conducere într-un mod succint şi mai coerent.

    Vechiul articol 6 (Forumul consultativ)

    Deoarece forumul consultativ nu mai are o funcţie statutară ca organ de conducere al fundaţiei, acest articol este eliminat din regulamentul de instituire. Cu toate acestea, forumul consultativ îşi poate continua activitatea în cadrul fundaţiei sub forma unor seminarii regionale. Această poziţie este sprijinită de concluziile evaluării externe.

    Articolul 10 (Directorul)

    Prezentul articol adaptează procedura de numire a directorului în conformitate cu recomandările IIAOFA şi discuţiile mai recente la nivel interinstituţional pe această problemă. Sunt incluse dispoziţii specifice privind evaluarea directorului şi posibilitatea de prelungire a mandatului acestuia pentru o singură dată, pe o durată maximă de trei ani. Funcţiile directorului sunt definite într-un mod succint şi mai coerent. La alineatul 5 a fost adăugată o dispoziţie clară privind rolul consiliului de conducere în sancţionarea disciplinară şi revocarea directorului.

    Articolul 11 (Interesul public şi independenţa)

    Acest nou articol este în conformitate cu recomandările IIAOFA.

    Articolul 12 (Programul anual de activitate)

    Acesta este un nou articol care prezintă într-un mod succint şi mai coerent procedura de pregătire şi de adoptare a programului anual de activitate, prevăzut anterior în vechiul articol 5. Un program pe patru ani este propus în locul celui actual pe trei ani.

    Articolul 13 (Raportul anual de activitate)

    Acesta este un nou articol care prezintă în mod detaliat procedura de pregătire şi de adoptare a raportului anual de activitate. Anterior, această procedură a fost parţial reglementată la alienatul 9 din vechiul articol 5.

    Articolul 14 (Legături cu alte acţiuni comunitare)

    Acest articol conţine o prezentare mai cuprinzătoare şi viabilă a vechiului articol 8, fără a face trimitere la acţiuni specifice.

    Articolele 15 (Buget), 16 (Procedura bugetară) şi 17 (Execuţia şi controlul bugetului)

    Aceste articole rămân în mare parte neschimbate, cu unele simplificări minore. Un nou alineat 11 este adăugat la articolul 17 pentru a garanta că directorul va lua măsurile necesare pentru a da curs observaţiilor ce însoţesc decizia de descărcare.

    Articolul 18 (Parlamentul European şi Consiliul)

    Acest articol prevede, în conformitate cu recomandările IIAOFA, posibilitatea ca Parlamentul European şi Consiliul să ceară audierea directorului fundaţiei pe orice probleme legate de activităţile acestuia.

    Articolul 19 (Norme financiare)

    Au fost adăugate alineatele 2 - 4 pentru a garanta că fundaţia aplică norme contabile de calitate şi măsuri energice de combatere a fraudei.

    Articolele 20 (Privilegii şi imunităţi), 21 (Statutul personalului), 22 (Răspundere) şi 23 (Participarea ţărilor terţe)

    Aceste articole rămân în mare parte neschimbate. La articolul 21 (Statutul personalului) este adăugată o teză pentru a include, în conformitate cu recomandările IIAOFA, o trimitere la dispoziţiile articolului 110 din Statutul funcţionarilor şi ale articolului 127 din Regimul aplicabil celorlalţi agenţi, precum şi posibilitatea de a detaşa experţi naţionali în cadrul fundaţiei. La primul alineat din articolul 23, fraza „în domeniul formării profesionale asigurate ţărilor eligibile” a fost înlocuită cu „în domeniul resurselor umane asigurate ţărilor partenere”, pentru a adapta terminologia la dispoziţiile articolului 1, în timp ce o teză adăugată la sfârşitul aceluiaşi alineat clarifică condiţiile de participare a ţărilor terţe.

    Articolul 24 (Evaluare)

    Acest articol este completat în conformitate cu recomandărilor IIAOFA şi prevede o prelungire a ciclului de evaluare la patru ani, pentru a ţine cont de perspectiva de programare pe patru ani.

    Articolul 25 (Reexaminare)

    Acest articol condiţionează revizuirile viitoare ale regulamentului de instituire de evoluţiile viitoare şi prevede posibilitatea de abrogare a regulamentului de instituire dacă existenţa fundaţiei nu mai este justificată în raport cu obiectivele care i-au fost atribuite.

    Articolul 26 (Abrogare)

    Prezentul articol abrogă regulamentele anterioare şi prevede că trimiterile la actele respective sunt considerate ca trimiteri la regulamentul reformat şi se citesc în conformitate cu tabelul de corespondenţă anexat acestuia, conform cerinţelor articolului 7 litera (b) din acordul interinstituţional din 28 noiembrie 2001 privind o utilizare mai structurată a tehnicilor de reformulare a documentelor juridice

    Articolul 27: Intrarea în vigoare

    Subsidiaritate şi proporţionalitate

    Sarcinile fundaţiei, astfel cum sunt reformulate în prezenta propunere, sunt „ să contribuie, în cadrul politicilor UE în materie de relaţii externe, la îmbunătăţirea dezvoltării resurselor umane, vizând mai ales educaţia şi formarea într-o perspectivă a învăţării pe toată durata vieţii, precum şi problemele conexe legate de piaţa muncii ” în anumite ţări partenere. prezenta propunere include o listă de funcţii specifice care vor fi exercitate de fundaţie „ respectând competenţele atribuite consiliului de conducere şi în conformitate cu orientările generale definite la nivel comunitar ”. În acest fel, fundaţia respectă principiile subsidiarităţii şi proporţionalităţii.

    Implicaţii bugetare

    Prezenta propunere nu introduce activităţi noi pentru fundaţie. Obiectivul propunerii este, mai degrabă, de a actualiza şi de a preciza funcţiile actuale ale fundaţiei în contextul unor competenţe tematice mai vaste şi al unui domeniu de acţiune geografic reînnoit. Cu toate acestea, se consideră că extinderea competenţelor tematice, precum şi accentul pus pe sarcinile de informare şi analiză strategică (în paralel cu reducerea gestiunii proiectelor începând cu anul 2008) ar trebui să implice o mărire a volumului de muncă, ceea ce implică o investiţie importantă din partea fundaţiei în formarea şi calificarea personalului. Prin urmare, la prezenta propunere este ataşată o fişă financiară legislativă care explică nevoile bugetare ale fundaţiei pentru următorii ani.

    2007/0163 (COD)

    ò nou

    Propunere de

    ê 1360/90

    ð nou

    REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI

    privind înfiinţarea Fundaţiei Europene de Formare

    ð (reformare) ï

    PARLAMENTUL EUROPEAN ŞI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    ê 1360/90 (adaptat)

    ð nou

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunităţii Economice Europene şi, în special, articolul 235ð 150 ï al acesteia,

    având în vedere propunerea Comisiei [8],

    având în vedere avizul Parlamentului European,

    având în vedere avizul Comitetului Economic şi Social ð European ï [9] ,

    ò nou

    având în vedere avizul Comitetului Regiunilor[10],

    hotărând în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 251 din Tratat[11],

    întrucât:

    ò nou

    1. Regulamentul (CEE) nr. 1360/90 al Consiliului din 7 mai 1990 privind înfiinţarea Fundaţiei Europene de Formare a fost modificat substanţial de mai multe ori[12]. Deoarece urmează să se opereze noi modificări, regulamentul menţionat ar trebui reformat, pentru asigurarea clarităţii.

    ê 1360/90 (adaptat)

    ð nou

    2. întrucât,La reuniunea sa de la Strasbourg din 8 şi 9 decembrie 1989, Consiliul European a invitat Consiliul să adopte, la începutul anului 1990, deciziile necesare pentru înfiinţarea Fundaţiei Europene de Formare pentru Europa Centrală şi de Est, hotărând la propunerea Comisiei;. ð În acest scop, la 7 mai 1990, Consiliul a adoptat Regulamentul (CEE) nr. 1360/90 care a instituit fundaţia în cauză. ï

    ò nou

    3. În temeiul unei decizii luate de comun acord de reprezentanţii guvernelor statelor membre întruniţi la nivel de şefi de stat şi de guvern la Bruxelles la 29 octombrie 1993[13], fundaţia îşi are sediul la Torino, Italia.

    ê 1360/90 (adaptat)

    4. întrucâtLa 18 decembrie 1989 Consiliul adoptă Regulamentul (CEE) nr. 3906/89[14] privind ajutorul economic acordat Republicii Ungare şi Republicii Populare Polone, care prevede formarea profesională pentru a sprijini procesul de reformă economică şi socială în Ungaria şi Polonia;.

    5. întrucâtConsiliul poate oferi Ö a oferit Õ ulterior un astfel de sprijin altor ţări din Europa Centrală şi de Est în temeiul unui act juridic relevant Ö unor acte juridice relevante Õ ;.

    6. întrucât procesul de reformă economică şi socială va contribui la dezvoltarea reciproc avantajoasă a relaţiilor economice şi sociale între ţările Europei Centrale şi de Est şi Comunitate; întrucât intensificarea acestor relaţii va contribui, de asemenea, la dezvoltarea armonioasă a activităţilor economice din cadrul Comunităţii;

    ò nou

    7. La data de 27 iulie 1994 Consiliul a adoptat Regulamentul (CE) nr. 2063/94[15] de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 1360/90 pentru a include, în cadrul activităţilor Fundaţiei Europene de Formare, ţările care primesc asistenţă în temeiul Regulamentului (CE, Euratom) nr. 2053/93 (programul TACIS).

    8. La data de 17 iulie 1998 Consiliul a adoptat Regulamentul (CE) nr. 1572/98[16] de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 1360/90 pentru a include, în cadrul activităţilor Fundaţiei Europene de Formare, teritoriile şi ţările nemembre mediteraneene beneficiare ale măsurilor financiare şi tehnice care însoţesc reforma structurilor lor economice şi sociale în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1488/96.

    9. La data de 5 decembrie 2000 Consiliul a adoptat Regulamentul (CE) nr. 2666/2000[17] privind ajutorul acordat Albaniei, Bosniei şi Herţegovinei, Croaţiei, Republicii Federale Iugoslavia şi Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei şi de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 1360/90 pentru a include, în cadrul activităţilor Fundaţiei Europene de Formare, statele din Balcanii de Vest care intră în domeniul de aplicare al regulamentului.

    10. Programele de asistenţă externă pentru ţările care intră în domeniul de acţiune al Fundaţiei Europene de Formare trebuie înlocuite cu noi instrumente ale politicii de relaţii externe, în principal instrumentul instituit prin Regulamentul (CE) nr. 1085/2006 al Consiliului de instituire a unui instrument de asistenţă pentru preaderare (IPA)[18] şi cel instituit prin Regulamentul (CE) nr. 1638/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului de stabilire a dispoziţiilor generale privind instituirea unui instrument european de vecinătate şi de parteneriat (ENPI)[19].

    11. Sprijinind dezvoltarea resurselor umane în cadrul politicii sale de relaţii externe, UE contribuie la dezvoltarea economică a acestor state asigurând competenţele necesare pentru stimularea productivităţii şi a ocupării forţei de muncă şi sprijină coeziunea socială promovând participarea civică.

    12. În cadrul eforturilor întreprinse de aceste state în vederea reformării structurilor lor economice şi sociale, dezvoltarea resurselor umane este esenţială pentru stabilitatea şi prosperitatea pe termen lung şi, în special, pentru echilibrul socio-economic.

    ê 1360/90 (adaptat)

    ð nou

    13. întrucâtFundaţia Europeană de Formare îşi poate aduce o contribuţie importantă ð , în cadrul politicii UE în materie de relaţii externe, ï la asigurarea efectivă de asistenţă în domeniul formării profesionale ţărilor Europei Centrale şi de Est eligibile pentru ajutorul economic oferit în vederea sprijinirii procesului de reformă ð îmbunătăţirea dezvoltării resurselor umane, în special a educaţiei şi formării într-o perspectivă a învăţării pe toată durata vieţii ï ;.

    14. întrucâtPentru realizarea contribuţiei sale, Fundaţia Europeană de Formare va trebui să recurgă la experienţa dobândită în cadrul Comunităţii în domeniul formării profesionale ð Uniunii Europene ï în procesul de punere în aplicare a unei politici comune pentru formarea profesională ð în ceea ce priveşte ï ð educaţia şi ï formarea ð într-o perspectivă a învăţării pe toată durata vieţii ï şi la experienţa instituţiilor comunitare din domeniul formării ð implicate în această activitate ï ;.

    15. întrucâtÎn Comunitate şi în ţările terţe, inclusiv în ţările Europei Centrale şi de Est ð care intră în domeniul de acţiune al Fundaţiei Europene de Formare ï , există infrastructuri regionale şi/sau naţionale, publice şi/sau private, care pot fi invitate să colaboreze pentru asigurarea unui sprijin eficient în domeniul formării profesionale ð dezvoltării resurselor umane, mai ales al educaţiei şi formării într-o perspectivă a învăţării pe toată durata vieţii ï ;.

    16. întrucâtStatutul şi structura Fundaţiei Europene de Formare trebuie să faciliteze un răspuns flexibil la cerinţele specifice şi diferite ale ţărilor individuale ce trebuie asistate şi să îi permită să-şi îndeplinească funcţiile în strânsă cooperare cu instituţiile ð organismele ï naţionale şi internaţionale existente ;.

    17. întrucâtFundaţia Europeană de Formare trebuie învestită cu personalitate juridică, menţinând în acelaşi timp o strânsă legătură cu Comisia şi respectând în totalitate răspunderile politice ð şi operaţionale ï ale Comunităţii şi ale instituţiilor sale;.

    18. întrucâtFundaţia Europeană de Formare trebuie să stabilească legături strânse cu Centrul European pentru Dezvoltarea Formării Profesionale (Cedefop), cu Programul transeuropean de cooperare pentru învăţământul superior (Tempus) şi cu alte programe stabilite de Consiliu pentru a asigura un ajutor Ö ţărilor Õ Europei Centrale şi de Est ð care intră în domeniul său de acţiune ï ;.

    19. întrucâtFundaţia Europeană de Formare ar trebui să fie deschisă participării ţărilor care nu sunt membre ale Comunităţii şi care împărtăşesc angajamentul Comunităţii şi al statelor membre în ceea ce priveşte asigurarea de asistenţă Europei Centrale şi de Est ð pentru ţările care intră în domeniul de acţiune al Fundaţiei Europene de Formare ï în domeniul formării profesionale ð dezvoltării resurselor umane, mai ales al educaţiei şi formării într-o perspectivă a învăţării pe toată durata vieţii, ï în conformitate cu înţelegerile ce urmează a se stabili prin acorduri între Comunitate şi acestea;.

    ò nou

    20. Comisia şi statele membre ar trebui să fie reprezentate în cadrul unui consiliu de conducere pentru a controla în mod eficient funcţiile fundaţiei. Consiliului ar trebui să i se încredinţeze competenţele necesare pentru stabilirea bugetului, verificarea execuţiei bugetare, adoptarea normelor financiare adecvate, instituirea unor proceduri de lucru transparente pentru luarea deciziilor de către fundaţie şi numirea directorului.

    21. Pentru a se garanta autonomia şi independenţa deplină a fundaţiei, acesteia ar trebui să i se acorde un buget autonom alimentat în principal din contribuţiile Comunităţii. Procedura bugetară comunitară ar trebui să se aplice în măsura în care se referă la contribuţia comunitară şi la orice alte subvenţii de la bugetul general al Uniunii Europene. Auditarea conturilor ar trebui efectuată de Curtea de Conturi.

    22. Fundaţia este un organism creat de Comunităţi în sensul articolului 185 alineatul (1) din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului din 25 iunie 2002 privind regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităţilor Europene[20] (denumit în continuare „regulamentul financiar”) şi ar trebui să adopte normele financiare în consecinţă.

    23. Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2343/2002 al Comisiei din 19 noiembrie 2002 privind regulamentul financiar cadru pentru organismele menţionate la articolul 185 din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului privind regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităţilor Europene[21] ar trebui să se aplice fundaţiei.

    24. În vederea combaterii fraudei, a corupţiei şi a altor activităţi ilegale, dispoziţiile Regulamentului (CE) nr. 1073/1999 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 mai 1999 privind investigaţiile efectuate de Oficiul european de luptă antifraudă (OLAF)[22] ar trebui să se aplice fără restricţii fundaţiei.

    25. Regulamentul (CE) nr. 1049/2001 al Parlamentului European şi al Consiliului din 30 mai 2001 privind accesul public la documentele Parlamentului European, ale Consiliului şi ale Comisiei[23] se aplică şi documentelor deţinute de fundaţie.

    26. Regulamentul (CE) nr. 45/2001 al Parlamentului European şi al Consiliului din 18 decembrie 2000 privind protecţia persoanelor fizice cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituţiile şi organele comunitare şi privind libera circulaţie a acestor date[24] ar trebui să se aplice prelucrării datelor cu caracter personal de către fundaţie.

    27. Deoarece obiectivele acţiunii ce va fi întreprinsă, şi anume dezvoltarea resurselor umane, vizând în special educaţia şi formarea într-o perspectivă a învăţării pe toată durata vieţii şi problemele conexe legate de piaţa muncii nu pot fi atinse în suficientă măsură de statele membre, putând fi mai bine realizate la nivel comunitar, Comunitatea poate adopta măsuri în conformitate cu principiul subsidiarităţii stabilit la articolul 5 din Tratat. În conformitate cu principiul proporţionalităţii, prevăzut la articolul menţionat, prezentul regulament nu depăşeşte ceea ce este necesar pentru realizarea obiectivelor în cauză.

    28. Prezentul regulament respectă drepturile fundamentale şi principiile recunoscute în special de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. În special, prezentul regulament încearcă să promoveze aplicarea articolului 43 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene,

    ê 1360/90

    29. întrucât tratatul nu prevede, pentru hotărârea respectivă, alte atribuţii decât cele prevăzute la articolul 235,

    ê 1360/90 (adaptat)

    ADOPTĂ PREZENTUL REGUALAMENT:

    Articolul 1

    Ö Obiectul şi domeniul de aplicare Õ Obiective

    ê 2666/2000 art. 16 (adaptat)

    ð nou

    Prezentul regulament instituie Fundaţia Europeană de Formare (denumită în continuare «„fundaţia”»), ale cărei obiective sunt de a contribui la dezvoltarea sistemelor de formare profesională ale: ð , în cadrul politicilor UE în materie de relaţii externe, la îmbunătăţirea dezvoltării resurselor umane, vizând mai ales educaţia şi formarea într-o perspectivă a învăţării pe toată durata vieţii, precum şi problemele conexe legate de piaţa muncii în următoarele ţări: ï

    - din ţările Europei Centrale şi de Est desemnate de Consiliu ca eligibile pentru ajutorul economic în Regulamentul (CEE) nr. 3906/89 sau în orice act juridic relevant adoptat ulterior,

    - din statele independente din fosta Uniune Sovietică şi din Mongolia beneficiare ale programului de asistenţă pentru reformă şi redresare economică în temeiul Regulamentului (Euratom, CE) nr. 1279/96 sau al oricărui act juridic relevant adoptat ulterior,

    - din teritoriile şi ţările terţe mediteraneene beneficiare ale măsurilor financiare şi tehnice care însoţesc reforma structurilor lor economice şi sociale în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1488/96 sau ale oricărui act juridic relevant adoptat ulterior şi

    - din ţările care beneficiază de Regulamentul (CE) nr. 2666/2000[25] sau de orice act juridic relevant adoptat ulterior.

    Aceste ţări sunt denumite în continuare «ţări eligibile».

    ò nou

    a) ţări eligibile pentru sprijin în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1085/2006 al Consiliului şi al oricărui act juridic relevant adoptat ulterior;

    b) ţări eligibile pentru sprijin în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1638/2006 şi al oricărui act juridic relevant adoptat ulterior;

    c) alte ţări desemnate prin decizia consiliului de conducere, la propunerea Comisiei, în conformitate cu priorităţile Uniunii Europene în materie de relaţii externe şi în limita resurselor disponibile.

    Ţările menţionate la literele a), b) şi c) sunt denumite în continuare „ţări partenere”.

    ê 1360/90

    Fundaţia trebuie, în special:

    - să promoveze cooperarea eficientă între Comunitate şi ţările eligibile în domeniul formării profesionale,

    - să contribuie la coordonarea asistenţei asigurate de către Comunitate, statele membre şi ţările terţe menţionate la articolul 16.

    ê 1572/98 art. 1.2

    Articolul 2

    Domeniul de aplicare

    În conformitate cu orientările generale definite la nivel comunitar, fundaţia îşi desfăşoară activitatea în domeniul formării profesionale, care se referă la formarea profesională iniţială şi permanentă, precum şi la reciclarea tinerilor şi adulţilor, inclusiv, în special, formarea profesională în materie de gestionare.

    ê 1360/90 (adaptat)

    Articolul 32

    Funcţii

    ê 1572/98 art. 1.3 (adaptat)

    Pentru atingerea obiectivelor prevăzute la articolul 1, fundaţia, respectând competenţele atribuite consiliului de conducere şi în conformitate cu orientările generale definite la nivel comunitar Ö , are următoarele funcţii Õ :

    ê 1360/90

    (a) asigură asistenţă în definirea necesităţilor şi priorităţilor de formare profesională prin punerea în aplicare a măsurilor de asistenţă tehnică în domeniul formării profesionale şi prin cooperarea cu instituţiile corespunzătoare desemnate din ţările eligibile;

    (b) acţionează ca centru de informare pentru a furniza Comunităţii, statelor membre şi ţărilor terţe menţionate la articolul 16, împreună cu ţările eligibile şi toate părţile interesate, informaţii privind iniţiativele curente şi necesităţile viitoare în domeniul formării profesionale şi asigură un cadru prin care pot fi dirijate ofertele de asistenţă;

    ê 2063/94 art. 1.2

    (c) în temeiul literelor (a) şi (b);

    - examinează posibilitatea de a crea societăţi comune de asistenţă în formarea profesională, inclusiv proiecte pilot, pentru constituirea de echipe multinaţionale specializate în proiecte speciale şi pentru identificarea operaţiunilor care ar putea fi cofinanţate;

    - finanţează proiectarea şi elaborarea unor astfel de proiecte, a căror punere în aplicare poate fi finanţată prin contribuţii din partea uneia sau mai multor ţări, împreună cu fundaţia, sau, în cazuri excepţionale, numai din partea fundaţiei;

    ê 1572/98 art. 1.4

    - pune în aplicare, la cererea Comisiei sau a ţărilor eligibile şi în cooperare cu consiliul de conducere, programe în domeniul formării profesionale convenite între Comisie şi una sau mai multe ţări eligibile în cadrul politicii comunitare de asistenţă acordată acestor ţări, utilizând echipe pluridisciplinare de specialişti în strânsă colaborare cu autorităţile competente din ţările respective şi beneficiind în mod activ de experienţa programelor comunitare de formare profesională; în ceea ce priveşte selecţia proiectelor ce urmează a fi gestionate de fundaţie, au prioritate cele cu valoare inovatoare şi, pentru ţările candidate la aderare, proiectele în relaţie directă cu programele Comunităţii în domeniul formării profesionale;

    ê 1360/90

    (d) veghează ca, în privinţa activităţilor şi proiectelor care sunt finanţate, studiul, elaborarea, punerea în aplicare şi/sau administrarea proiectelor pe o bază descentralizată şi flexibilă să fie asigurare de organismele publice şi/sau private a căror experienţă în domeniul formării profesionale este recunoscută şi care au calificarea necesară;

    ê 1572/98 art. 1.5

    (e) atribuie consiliului de conducere competenţa de a stabili procedurile de atribuire în ceea ce priveşte proiectele finanţate sau cofinanţate de fundaţie, luând în considerare în mod corespunzător procedurile stabilite în cadrul Regulamentului (CEE) nr. 3906/89, în special articolul 7, Regulamentului (Euratom, CE) nr. 1279/96, în special articolele 6 şi 7, Regulamentului (CE) nr. 1488/96, în special articolul 8 sau prin orice alt act juridic relevant adoptat ulterior;

    ê 1360/90

    (f) în colaborare cu Comisia, asistă monitorizarea şi evaluarea eficacităţii de ansamblu a asistenţei în domeniul formării profesionale, acordate ţărilor eligibile;

    (g) difuzează informaţii şi încurajează schimburile de experienţă prin intermediul publicaţiilor, întâlnirilor şi al altor mijloace adecvate;

    ò nou

    a) furnizează informaţii, analize strategice şi consultanţă pe probleme legate de dezvoltarea resurselor umane şi legăturile acestora cu obiectivele politicii sectoriale în ţările partenere;

    b) sprijină părţile interesate în cauză din ţările partenere să-şi dezvolte capacităţile în domeniul dezvoltării resurselor umane;

    c) facilitează schimbul de informaţii şi experienţă între donatorii angajaţi în reforma dezvoltării resurselor umane în ţările partenere;

    d) sprijină asistenţa comunitară furnizată ţărilor partenere în domeniul dezvoltării resurselor umane;

    e) difuzează informaţii şi încurajează crearea de reţele şi schimburile de experienţă şi bune practici între Uniunea Europeană şi ţările partenere, precum şi în rândul ţărilor partenere, pe probleme legate de dezvoltarea resurselor umane;

    f) contribuie, la cererea Comisiei, la analizarea eficacităţii de ansamblu a asistenţei în domeniul formării profesionale, acordate ţărilor partenere;

    ê 1360/90 (adaptat)

    (h) Ö g) Õ în cadrul general al prezentului regulament, întreprinde şi alte acţiuni ce pot fi convenite între consiliul de conducere şi Comisie Ö , în cadrul general al prezentului regulament Õ .

    Articolul 43

    Dispoziţii generale

    1. Fundaţia are personalitate juridică. Fundaţia dispune, în fiecare dintre statele membre, de cea mai largă capacitate juridică recunoscută persoanelor juridice de către legislaţiile interne; poate, în special, dobândi sau înstrăina bunuri mobile şi imobile şi se poate constitui parte în procedurile legale. Fundaţia este un organism fără scop lucrativ.

    ò nou

    2. Fundaţia îşi are sediul la Torino, Italia.

    ê 1572/98 art. 1.6 (adaptat)

    ð nou

    3. Fundaţia cooperează cu alte organisme relevante ale Comunităţii, în special cu Cedefop, cu sprijinul Comisiei. ð Fundaţia cooperează, mai ales, cu Centrul european pentru dezvoltarea formării profesionale (Cedefop) în cadrul unui program anual comun de activitate anexat la programul anual de activitate al fiecărei agenţii, obiectivul fiind de a promova sinergia dintre activităţile celor două agenţii. ï

    ê 1360/90

    2. Reprezentanţii partenerilor sociali la nivel european care sunt deja activi în munca instituţiilor Comunităţii şi organizaţiile internaţionale active în domeniul formării profesionale pot fi asociaţi activităţilor fundaţiei, în special în baza dispoziţiilor articolului 5 alineatul (8) şi articolului 6 alineatele (1) şi (2).

    ò nou

    4. În conformitate cu articolul 43 din Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene, fundaţia este supusă controlului administrativ al Ombudsmanului european, în temeiul condiţiilor prevăzute la articolul 195 din Tratatul CE.

    5. Fundaţia poate institui acorduri de cooperare cu alte organisme relevante active în domeniul dezvoltării resurselor umane la nivelul UE şi la nivel internaţional. Consiliul de conducere adoptă aceste acorduri pe baza unui proiect trimis de director şi după ce Comisia şi-a dat avizul. Acordurile de lucru conţinute trebuie să respecte legislaţia comunitară.

    ê 1648/2003 art. 1.1 (adaptat)

    Articolul 4 a

    Accesul la documente Ö Transparenţa Õ

    ò nou

    1. Fundaţia îşi desfăşoară activitatea cu o mare transparenţă şi respectă dispoziţiile alineatelor 2 - 4.

    2. Fundaţia face publice şi fără întârziere:

    a) propriul regulament de procedură şi cel al consiliului de conducere;

    b) raportul său anual de activitate.

    3. La propunerea directorului, consiliul de conducere poate autoriza reprezentanţi ai părţilor interesate, în cazuri corespunzătoare, să participe la reuniuni ale organismelor fundaţiei în calitate de observatori.

    4. Regulamentul (CE) nr. 1049/2001 se aplică documentelor deţinute de fundaţie.

    Consiliul de conducere adoptă dispoziţiile practice de aplicare a regulamentului menţionat mai sus.

    ò nou

    Articolul 5

    Confidenţialitate

    1. Fără a aduce atingere articolului 4 alineatul (4), fundaţia nu poate divulga unor terţe părţi informaţii confidenţiale pe care le-a primit şi pentru care s-a solicitat ori este justificat un tratament confidenţial.

    2. Membrii consiliului de conducere şi directorul se supun cerinţei de confidenţialitate menţionate în articolul 287 din Tratatul CE.

    3. Informaţiile strânse de fundaţie în conformitate cu actul său de bază se supun dispoziţiilor Regulamentului (CE) nr. 45/2001.

    ê 1648/2003 art. 1.1 (adaptat)

    ð nou

    1. Regulamentul (CE) nr. 1049/2001 al Parlamentului European şi al Consiliului din 30 mai 2001 privind accesul public la documentele Parlamentului European, ale Consiliului şi ale Comisiei[26] se aplică şi documentelor deţinute de fundaţie.

    2. Consiliul de conducere adoptă dispoziţiile practice de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1049/2001 în termen de şase luni de la intrarea în vigoare a Regulamentului (CE) nr. 1648/2003 al Consiliului din 18 iunie 2003 de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 1360/90 privind instituirea Fundaţiei Europene de Formare[27].

    Articolul 6

    Ö Căi de atac Õ

    3. Deciziile adoptate de fundaţie în aplicarea articolului 8 din Regulamentul (CE) nr. 1049/2001 pot face obiectul unei plângeri adresate Ombudsmanului sau al unei acţiuni în faţa Curţii de Justiţie Ö a Comunităţilor Europene Õ , în condiţiile prevăzute la articolele 195 şi 230 din Tratat.

    ê 1360/90 (adaptat)

    Articolul 5 7

    Consiliul de conducere

    1. Fundaţia are un consiliu de conducere alcătuit din câte un reprezentant al fiecărui stat membru şi trei reprezentanţi ai Comisiei.

    Un membru supleant poate reprezenta sau însoţi fiecare membru din consiliul de conducere; când însoţeşte un membru, membrul supleant participă la şedinţe fără a avea drept de vot.

    2. Reprezentanţii statelor membre sunt numiţi de către statele membre interesate.

    Comisia numeşte membrii care urmează să o reprezinte.

    ò nou

    1. Fundaţia are un consiliu de conducere alcătuit din câte şase reprezentanţi ai statelor membre şi şase reprezentanţi ai Comisiei, precum şi trei reprezentanţi ai ţărilor partenere.

    Reprezentanţii pot fi înlocuiţi de supleanţi numiţi în acelaşi timp.

    2. Reprezentanţii statelor membre sunt numiţi de Consiliu pe baza experienţei şi competenţelor lor în domeniul de activitate al fundaţiei.

    Comisia numeşte proprii săi reprezentanţi.

    Reprezentanţii ţărilor partenere sunt numiţi de Comisie.

    Comisia şi Consiliul fac toate eforturile pentru asigura o reprezentare echilibrată a bărbaţilor şi femeilor în cadrul consiliului de conducere.

    ê 1360/90 (adaptat)

    ð nou

    3. Mandatul reprezentanţilor este de trei ð cinci ï ani. El poate fi reînnoit ð o singură dată ï .

    4. Consiliul de conducere este prezidat de unul dintre reprezentanţii Comisiei. ð Mandatul preşedintelui expiră la încetarea calităţii sale de membru al consiliului de conducere. ï Preşedintele nu are drept de vot.

    5. Consiliul de conducere îşi adoptă propriul regulament de procedură.

    ê 1572/98 art. 1.8 (adaptat)

    ð nou

    Articolul 8

    Ö Reguli de votare şi sarcinile preşedintelui Õ

    1. Reprezentanţii statelor membre ð şi ai Comisiei ï în cadrul consiliului de conducere dispun fiecare de câte un vot. Reprezentanţii Comisiei dispun împreună de un vot.

    ð Reprezentanţii ţărilor partenere nu au drept de vot. ï

    ê 1360/90 (adaptat)

    ð nou

    Deciziile consiliului de conducere impun întrunirea unei majorităţi de 2/3 din membrii consiliului, cu excepţia cazului menţionat la alineatul 52.

    5.2. Consiliul de conducere stabileşte, cu unanimitatea membrilor săi, reglementările care guvernează limbile folosite de Fundaţie, luându-se în considerare necesitatea de a se asigura accesul şi participarea tuturor părţilor interesate la activitatea Fundaţiei.

    6.3. Preşedintele convoacă consiliul de conducere cel puţin de două ori pe an şi la cererea a cel puţin unei majorităţi simple ð de două treimi ï a membrilor consiliului.

    Preşedintele răspunde de informarea consiliului în legătură cu alte activităţi comunitare privind activitatea fundaţiei şi aşteptările ð Comisiei ï legate de aceasta pentru anul următor.

    ê 1572/98 art. 1.9

    7. Pe baza unui proiect prezentat de directorul fundaţiei, consiliul de conducere examinează, prin consultare cu Comisia, până la 30 noiembrie cel târziu, anteproiectul programului anual de activitate pentru anul următor. Adoptarea definitivă a programului de activitate are loc la începutul fiecărui exerciţiu, în cadrul unui program continuu de trei ani. Programul poate fi adaptat în cursul exerciţiului, dacă este necesar, utilizându-se aceeaşi procedură, pentru asigurarea unei eficacităţi crescânde a politicilor comunitare.

    Proiectele şi activităţile din programul anual de activitate sunt însoţite de o estimare a cheltuielilor necesare şi de o alocare a resurselor umane şi bugetare.

    ê 1360/90

    8. Consiliul de conducere aprobă, dacă este necesar şi de la caz la caz, constituirea unor grupuri de lucru sectoriale ad hoc , implicând toate ţările şi organizaţiile care contribuie la finanţarea diferitelor proiecte în cauză, precum şi alte părţi interesate, inclusiv, dacă este cazul, reprezentanţi ai partenerilor sociali.

    ê 1648/2003 art. 1.2

    9. Consiliul de conducere adoptă raportul anual al fundaţiei şi îl transmite până la 15 iunie Parlamentului European, Consiliului, Comisiei, Comitetului Economic şi Social European şi Curţii de Conturi. Acest raport se transmite, de asemenea, statelor membre şi, spre informare, ţărilor eligibile.

    10. Fundaţia transmite anual autorităţii bugetare orice informaţie pertinentă cu privire la rezultatul procedurilor de evaluare.

    ò nou

    Articolul 9

    Competenţele consiliului de conducere

    Consiliul de conducere are următoarele funcţii şi competenţe:

    a) Numeşte şi, după caz, revocă directorul fundaţiei în conformitate cu dispoziţiile articolului 10.5;

    b) exercită autoritate disciplinară asupra directorului;

    c) adoptă programul anual de activitate al fundaţiei pe baza unui proiect transmis de directorul fundaţiei şi după ce Comisia şi-a dat avizul, în conformitate cu dispoziţiile articolului 12;

    d) elaborează un deviz anual al cheltuielilor şi veniturilor fundaţiei şi îl trimite Comisiei;

    e) adoptă bugetul definitiv şi schema de personal ale fundaţiei, la finalul procedurii bugetare anuale, în conformitate cu dispoziţiile articolului 16;

    f) adoptă raportul anual de activitate al fundaţiei, în conformitate cu dispoziţiile articolului 13 şi îl trimite instituţiilor şi statelor membre;

    g) adoptă regulamentul de procedură al fundaţiei pe baza unui proiect transmis de director şi după ce Comisia şi-a dat avizul;

    h) adoptă normele financiare aplicabile fundaţiei pe baza unui proiect transmis de director şi după ce Comisia şi-a dat avizul, în conformitate cu dispoziţiile articolului 19;

    i) adoptă procedurile de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1049/2001, în conformitate cu dispoziţiile articolului 4 din prezentul regulament.

    ê 1360/90

    Articolul 6

    Forumul consultativ

    1. Fundaţia are un forum consultativ numit de consiliul de conducere.

    ê 1572/98 art. 1.10

    Membrii forumului sunt selectaţi dintre experţi în formare profesională şi din alte cercuri preocupate de activitatea Fundaţiei, având în vedere nevoia de a se asigura prezenţa reprezentanţilor partenerilor sociali şi a organizaţiilor internaţionale active în domeniul asigurării asistenţei pentru formare profesională, precum şi a ţărilor eligibile.

    ê 1360/90

    Se numesc doi experţi din fiecare stat membru, din fiecare ţară eligibilă şi dintre partenerii sociali la nivel european.

    ê 1572/98 art. 1.11

    2. Consiliul de conducere solicită numiri din partea:

    - fiecăruia dintre statele membre;

    - fiecăreia dintre ţările eligibile;

    - Comisiei;

    - partenerilor sociali la nivel european care sunt deja prezenţi în activitatea instituţiilor Comunităţii şi

    - organizaţiilor internaţionale relevante.

    ê 1360/90

    3. Mandatul membrilor forumului consultativ este în mod normal de trei ani, cu condiţia examinării periodice de către consiliul de conducere.

    4. Sarcina forumului consultativ este de a prezenta avize consiliului de conducere la solicitarea consiliului sau din proprie iniţiativă privind programul anual de lucru al fundaţiei, menţionat la articolul 5 alineatul (7).

    Toate avizele sunt comunicate consiliului de conducere.

    5. Directorul fundaţiei este preşedintele forumului consultativ.

    Forumul consultativ stabileşte propriul regulament de procedură, sub rezerva aprobării acestuia de către consiliul de conducere.

    6. Forumul consultativ este convocat de către preşedinte o dată pe an.

    Articolul 710

    Directorul

    ê 1572/98 art. 1.12

    ð nou

    1. Directorul fundaţiei este numit de către consiliul de conducere la propunerea Comisiei, pentru o perioadă de cinci ani. Acest mandat poate fi prelungit o singură dată pentru o perioadă ce nu va putea depăşi cinci ani. ð pe baza unei liste de candidaţi propusă de Comisiei, pentru o perioadă de cinci ani. Înainte de a fi numit în funcţie, candidatul selectat de către consiliul de conducere poate primi invitaţia de a se adresa comitetului/comitetelor competent al(e) Parlamentului European şi de a răspunde întrebărilor puse de membrii acestuia/acestora. ï

    ò nou

    În cele nouă luni care preced termenul limită al acestui mandat, Comisia iniţiază un proces de evaluare. Aspectele principale ale acestui proces de evaluare sunt următoarele:

    - rezultatele obţinute de director;

    - sarcinile şi necesităţile fundaţiei pentru anii următori.

    Consiliul de conducere, hotărând la propunerea Comisiei şi având în vedere raportul de evaluare şi numai în acele cazuri în care decizia poate fi justificată de sarcinile şi necesităţile fundaţiei, poate prelungi durata mandatului directorului o singură dată, pentru o perioadă ce nu va putea depăşi trei ani.

    Consiliul de administraţie informează Parlamentul European în legătură cu intenţia sa de a prelungi durata mandatului directorului. Cu maxim o lună înainte de prelungirea mandatului său, directorul poate primi invitaţia de a se adresa comitetului/comitetelor competent(e) al(e) Parlamentului european şi de a răspunde întrebărilor puse de membrii acestuia/acestora.

    Dacă durata mandatului nu este prelungită, directorul poate să rămână în funcţie până la numirea succesorului său.

    2. Directorul este numit pe baza meritului său, a aptitudinilor sale de administrare şi de conducere, precum şi a competenţelor şi a experienţei sale în domeniul de activitate al fundaţiei.

    3. Directorul este reprezentantul legal al fundaţiei.

    ê 1572/98 art. 1.12 (adaptat)

    4. Directorul este însărcinat cu Ö are următoarele funcţii şi competenţe Õ :

    - pregătirea şi organizarea activităţilor consiliului de conducere, ale oricărui grup de lucru ad hoc înfiinţat de consiliul de conducere şi, în special, cu pregătirea proiectului de program anual de activitate al fundaţiei, luând în considerare orientările generale definite la nivel comunitar;

    - administrarea curentă a fundaţiei;

    ê 1648/2003 art. 1.3

    - pregătirea estimării veniturilor şi cheltuielilor, precum şi pentru executarea bugetului fundaţiei;

    ê 1572/98 art. 1.12

    - pregătirea şi publicarea rapoartelor prevăzute de prezentul regulament;

    - toate chestiunile privind personalul;

    - îndeplinirea atribuţiilor pe care le are în temeiul articolului 3, precum şi a celor stabilite de programul anual de activitate prevăzut la articolul 5 alineatul (7);

    - executarea deciziilor consiliului de conducere şi a orientărilor definite pentru activităţile fundaţiei.

    ò nou

    a) pregăteşte, pe baza orientărilor generale definite de Comisie, programul anual de activitate, estimarea veniturilor şi cheltuielilor fundaţiei, regulamentul de procedură al fundaţiei şi cel al consiliului de conducere, normele financiare şi activitatea consiliului de conducere, precum şi activitatea oricăror grupuri de lucru ad hoc convocate de consiliul de conducere;

    b) participă, fără a avea drept de vot, la reuniunile consiliului de conducere;

    c) execută deciziile consiliului de conducere;

    d) execută programul anual de activitate al fundaţiei şi răspunde solicitărilor de asistenţă din partea Comisiei;

    e) îndeplineşte sarcina de ordonator de credite, în conformitate cu articolele 33 - 42 din Regulamentului (CE), Euratom nr. 2343/2002 al Comisiei.

    f) execută bugetul fundaţiei;

    g) pune în practică un sistem eficient de monitorizare pentru a permite realizarea evaluărilor regulate menţionate în articolul 24 şi, pe această bază, pregăteşte un proiect de raport anual privind activităţile fundaţiei;

    h) prezintă raportul în faţa Parlamentului European;

    i) răspunde de toate problemele legate de personal şi în special îşi exercită competenţele prevăzute la articolul 21;

    j) defineşte structura organizatorică a fundaţiei şi o transmite spre aprobare consiliului de conducere;

    k) reprezintă fundaţia în faţa Parlamentului European şi a Consiliului în conformitate cu dispoziţiile articolului 18.

    ê 1360/90 (adaptat)

    ð nou

    2.5. Directorul răspunde pentru activitățile sale ð acţiunile sale ï şi participă la şedinţele acestuia în fața consiliului de conducereð , care poate elibera directorul din funcţie înainte de expirarea mandatului acestuia, la propunerea Comisiei. ï

    3. Directorul asigură reprezentarea juridică a fundaţiei.

    ò nou

    Articolul 11

    Interesul public şi independenţa

    Membrii consiliului de conducere şi directorul acţionează în interesul public şi independent de orice influenţă externă. În acest scop, aceştia depun anual o declaraţie scrisă de angajament şi o declaraţie scrisă de interese.

    Articolul 12

    Programul anual de activitate

    1. Programul anual de activitate corespunde obiectului, domeniului de acţiune şi funcţiilor fundaţiei, astfel cum sunt definite în articolele 1 şi 2 din prezentul regulament.

    2. El este elaborat în cadrul unui program continuu de patru ani, în cooperare cu serviciile Comisiei şi în raport cu priorităţile de relaţii externe pentru ţările şi regiunile interesate.

    3. Proiectele şi activităţile din programul anual de activitate sunt însoţite de o estimare a cheltuielilor necesare şi de o alocare a resurselor umane şi bugetare.

    4. Directorul transmite consiliului de conducere un proiect de program de activitate, după ce Comisia şi-a dat avizul cu privire la acesta.

    5. Consiliul de conducere adoptă programul anual de activitate pentru anul următor până cel târziu la data de 30 noiembrie. Adoptarea definitivă a programului de activitate are loc la începutul fiecărui exerciţiu.

    6. Programul poate fi adaptat în cursul exerciţiului, dacă este necesar, utilizându-se aceeaşi procedură, pentru asigurarea unei eficacităţi crescânde a politicilor comunitare.

    Articolul 13

    Raportul anual de activitate

    1. Directorul prezintă consiliului de conducere un raport despre rezultatele obţinute în exercitarea funcţiilor sale, sub forma unui raport anual de activitate.

    2. Acest raport conţine informaţii financiare şi de gestiune indicând rezultatele operaţiunilor faţă de obiectivele stabilite, riscurile asociate acestor operaţiuni, utilizarea resurselor furnizate şi modul de funcţionare a sistemului intern de control.

    3. Consiliul de conducere pregăteşte o analiză şi o evaluare a raportului anual de activitate pentru exerciţiul financiar precedent.

    4. Consiliul de conducere adoptă raportul anual de activitate al directorului şi îl transmite, împreună cu analiza sa şi o evaluare, Parlamentului European, Consiliului, Comisiei, Comitetului Economic şi Social şi Curţii de Conturi până cel târziu la data de 15 iunie. Raportul este transmis, de asemenea, spre informare, ţărilor eligibile.

    ê 1572/98 art. 1.13

    ð nou

    Articolul 814

    Legăturile cu alte acţiuni comunitare

    Comisia, acţionând în cooperare cu consiliul de conducere şi, după caz, în conformitate cu procedurile prevăzute la articolul 9 din Regulamentul (CEE) nr. 3906/89, la articolul 8 din Regulamentul (Euratom, CE) nr. 1279/96 şi la articolul 11 din Regulamentul (CE) nr. 1488/96 sau în orice alt act juridic relevant adoptat ulterior, asigură coerenţa şi, la nevoie, complementaritatea dintre activităţile fundaţiei şi alte acţiuni la nivel comunitar întreprinse atât în cadrul Comunităţii, cât şi în cadrul asistenţei acordate ţărilor eligibile ð partenere ï , ţinând, în special, seama de acţiunile desfăşurate în baza programului Tempus, precum şi de alte programe şi acţiuni destinate formării profesionale puse în aplicare la nivel comunitar, inclusiv Med-Campus.

    ê 1360/90 (adaptat)

    Articolul 915

    Bugetul Conţinutul bugetului

    1. Estimările tuturor veniturilor şi cheltuielilor fundaţiei se întocmesc pentru fiecare exerciţiu financiar şi se indică în bugetul fundaţiei, care include un plan de fundamentare, iar fiecare exerciţiu financiar corespunde anului calendaristic.

    2. Veniturile şi cheltuielile indicate în bugetul fundaţiei se regăsesc în bilanţ.

    3. Veniturile fundaţiei cuprind, fără a aduce atingere altor tipuri de venituri, o subvenţie de la bugetul general al Comunităţilor Europene, plăţi făcute cu titlu de remuneraţie pentru serviciile prestate, precum şi finanţare din alte surse.

    4. Bugetul cuprinde, de asemenea, detalii privitoare la orice fonduri puse la dispoziţie de către ţările eligibile Ö partenere Õ pentru proiecte ce beneficiază de asistenţă financiară din partea fundaţiei.

    ê 1648/2003 art. 1.4

    Articolul 1016

    Procedura bugetară

    1. În fiecare an, consiliul de conducere, pe baza unui proiect întocmit de director, elaborează estimarea veniturilor şi cheltuielilor fundaţiei pentru exerciţiul financiar următor. Această estimare, care cuprinde un proiect al schemei de personal, este transmisă de către consiliul de conducere Comisiei până la data de 31 martie .

    ò nou

    2. Comisia analizează estimarea, ţinând cont de limitele propuse pentru suma globală necesară pentru acţiuni externe şi înscrie în proiectul preliminar de buget general al Uniunii Europene resursele pe care le consideră necesare în ceea ce priveşte schema de personal şi valoarea subvenţiei care urmează a fi suportată din bugetul general al Uniunii Europene (denumit în continuare „bugetul general”).

    ê 1648/2003 art. 1.4 (adaptat)

    ð nou

    2.3. Estimarea se transmite de către Comisie Parlamentului European şi Consiliului (denumite în continuare «"autoritate bugetară"») împreună cu proiectul preliminar de buget general al Uniunii Europene.

    3. Comisia examinează estimarea, ţinând seama de priorităţile în materie de formare profesională din ţările eligibile şi de orientările financiare globale cu privire la ajutorul economic în favoarea acestor ţări. Pe baza estimării, Comisia înscrie în proiectul preliminar de buget general al Uniunii Europene estimările pe care le consideră necesare în ceea ce priveşte schema de personal şi valoarea subvenţiei care urmează a fi suportată din bugetul general, în legătură cu care sesizează autoritatea bugetară conform articolului 272 din tratat.

    Comisia stabileşte, pe această bază şi în limitele propuse pentru suma globală necesară pentru ajutorul economic în favoarea ţărilor eligibile, contribuţia anuală la bugetul fundaţiei care urmează a fi înscrisă în proiectul preliminar de buget general al Uniunii Europene.

    4. Autoritatea bugetară autorizează alocările reprezentând subvenţii destinate fundaţiei.

    Autoritatea bugetară adoptă schema de personal a fundaţiei.

    5. Consiliul de conducere adoptă bugetul fundaţiei ð şi schema de personal ï. Acesta Ö Acestea Õ devin definitiv Ö definitive Õ după adoptarea definitivă a bugetului general al Uniunii Europene. După caz, bugetul fundaţiei ð Dacă este necesar, bugetul şi schema de personal ï se ajustează în mod corespunzător.

    6. Consiliul de conducere notifică, cât mai curând posibil, autoritatea bugetară cu privire la intenţia sa de a realiza orice proiect care poate avea implicaţii financiare semnificative asupra finanţării bugetului, în special proiectele de natură imobiliară, cum sunt închirierile sau achiziţionarea de imobile. Acesta informează şi Comisia cu privire la aceasta.

    Atunci când o componentă a autorităţii bugetare îşi manifestă intenţia de a emite un aviz, aceasta transmite avizul respectiv consiliului de conducere în termen de şase săptămâni de la notificarea proiectului.

    ê 1360/90

    Articolul 1117

    Execuţia şi controlul bugetului

    1. Directorul execută bugetul fundaţiei.

    ê 1648/2003 art. 1.5

    2.1. Până la data de 1 martie, după încheierea exerciţiului financiar, contabilul fundaţiei comunică situaţia provizorie a conturilor împreună cu raportul asupra gestiunii bugetare şi financiare a exerciţiului financiar contabilului Comisiei. Contabilul Comisiei efectuează consolidarea situaţiei provizorii a conturilor instituţiilor şi organismelor descentralizate conform articolului 128 din regulamentul financiar general general.

    3.2. Până la data de 31 martie, după încheierea exerciţiului financiar, contabilul Comisiei transmite situaţia provizorie a conturilor fundaţiei împreună cu raportul asupra gestiunii bugetare şi financiare a exerciţiului financiar Curţii de Conturi. Raportul asupra gestiunii bugetare şi financiare a exerciţiului financiar se transmite, de asemenea, Parlamentului European şi Consiliului.

    ò nou

    3. Directorul execută bugetul fundaţiei.

    ê 1648/2003 Art. 1.5

    4. După primirea observaţiilor formulate de Curtea de Conturi cu privire la situaţia provizorie a conturilor fundaţiei, în temeiul dispoziţiilor articolului 129 din regulamentul financiar general, directorul elaborează situaţia definitivă a conturilor fundaţiei pe proprie răspundere şi o transmite pentru aviz consiliului de conducere.

    5. Consiliul de conducere emite un aviz privind situaţia definitivă a conturilor fundaţiei.

    6. Directorul transmite situaţia definitivă a conturilor, împreună cu avizul consiliului de conducere, până la data de 1 iulie, după încheierea exerciţiului financiar, Parlamentului European, Consiliului, Comisiei şi Curţii de Conturi.

    7. Situaţia definitivă a conturilor se publică.

    8. Directorul fundaţiei adresează Curţii de Conturi un răspuns la observaţiile acesteia până la 30 septembrie cel târziu. El transmite acest răspuns şi consiliului de conducere.

    9. Directorul prezintă Parlamentului European, la cererea acestuia, conform dispoziţiilor articolului 146 alineatul (3) din regulamentul financiar general, orice informaţie necesară pentru buna desfăşurare a procedurii de descărcare pentru exerciţiul financiar în cauză.

    10. Parlamentul European, la recomandarea Consiliului care hotărăşte cu majoritate calificată, înainte de 30 aprilie a anului N + 2, îi dă descărcare directorului pentru executarea bugetului exerciţiului financiar N.

    ò nou

    11. Directorul ia toate măsurile impuse, dacă este necesar, în urma observaţiilor care însoţesc decizia de descărcare de gestiune.

    Articolul 18

    Parlamentul European şi Consiliul

    Fără a aduce atingere controalelor menţionate mai sus şi, în special, procedurii bugetare şi celei de descărcare de gestiune, Parlamentul European şi Consiliul pot solicita în orice moment, şi mai ales în momentul publicării raportului anual de activitate al fundaţiei, audierea directorului pe orice probleme legate de activităţile fundaţiei.

    ê 1648/2003 Art. 1.6

    Articolul 1219

    Norme financiare

    1. Normele financiare aplicabile fundaţiei sunt adoptate de către consiliul de conducere, după consultarea Comisiei. Acestea nu se pot abate de la dispoziţiile Regulamentului (CE, Euratom) nr. 2343/2002 al Comisiei din 19 noiembrie 2002 privind regulamentul financiar cadru pentru organismele menţionate la articolul 185 din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului privind regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităţilor Europene[28] cu excepţia cazului în care cerinţele specifice funcţionării fundaţiei o cer şi numai cu acordul prealabil al Comisiei.

    ò nou

    2. În conformitate cu Articolul 133 alineatul (1) din regulamentul financiar, fundaţia aplică normele contabile adoptate de contabilul Comisiei astfel încât conturile sale să fie consolidate cu cele ale Comisiei.

    3. Regulamentul (CE) nr. 1073/1999 se aplică în întregime fundaţiei.

    4. Fundaţia aderă la acordul interinstituţional din 25 mai 1999. Consiliul de conducere oficializează această aderare şi adoptă măsurile necesare pentru facilitarea anchetelor interne efectuate de OLAF.

    ê 1360/90

    Articolul 1320

    Privilegii şi imunităţi

    Protocolul privind privilegiile şi imunităţile Comunităţilor Europene se aplică fundaţiei.

    ê 2063/94 art. 1.8 (adaptat)

    ð nou

    Articolul 1421

    Statutul personalului

    Personalul fundaţiei se supune reglementărilor aplicabile funcţionarilor şi altor angajaţi ai Comunităţilor Europene.

    Fundaţia exercită, în ceea ce priveşte personalul propriu, competenţele care revin autorităţii de numire.

    Consiliul de conducere, de comun acord cu Comisia, adoptă normele de aplicare adecvate ð în conformitate cu dispoziţiile prevăzute la articolul 110 din Statutul funcţionarilor Comunităţilor Europene şi la articolul 127 din Regimul aplicabil celorlalţi agenţi ai Comunităţilor Europene. ï

    ò nou

    Consiliul de conducere poate adopta dispoziţii care să permită angajarea la agenţie de experţi naţionali detaşaţi din statele membre sau ţările partenere.

    ê 1360/90 (adaptat)

    Articolul 1522

    Răspunderea juridică

    1. Obligaţiile contractuale ale fundaţiei sunt supuse legii aplicabile contractului respectiv.

    2. În cazul obligaţiilor necontractuale, fundaţia, în conformitate cu principiile generale comune legislaţiilor statelor membre, răspunde de orice prejudicii provocate de fundaţie sau de reprezentanţii săi în îndeplinirea îndatoririlor lor.

    Curtea de Justiţie este competentă în litigiile referitoare la repararea unor astfel de prejudicii.

    3. Răspunderea personală a reprezentanţilor fundaţiei faţă de aceasta este supusă dispoziţiilor relevante aplicabile personalului fundaţiei.

    Articolul 1623

    Participarea ţărilor terţe

    ê 1572/98 art. 1.15 (adaptat)

    ð nou

    1. Fundaţia este deschisă participării ţărilor care nu sunt membre ale Comunităţii Europene şi care împărtăşesc obligaţiile asumate de aceasta şi de statele membre în privinţa ajutorului acordat în domeniul formării profesionale ţărilor eligibile ð domeniul resurselor umane ţărilor partenere ï definite la articolul 1, pe baza unor înţelegeri care trebuie să facă parte din acorduri încheiate între Comunitate şi aceste ţări, în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 228 Ö 300 Õ din Tratat.

    ê 1360/90 (adaptat)

    ð nou

    Acordurile specifică, inter alia, caracterul şi anvergura, precum şi normele detaliate pentru participarea acestor ţări la activitatea fundaţiei, inclusiv dispoziţii privind contribuţiile financiare şi personalul. ð Se poate ca aceste acorduri să nu prevadă ca ţările terţe să fie reprezentate cu drept de vot în consiliul de conducere, ori să conţină dispoziţii care să nu fie în conformitate cu Statutul personalului menţionat în articolul 21 de mai sus. ï

    2. Participarea acestor ţări la grupurile de lucru ad hoc prevăzute la articolul 5 alineatul (8) poate fi hotărâtă, după necesităţi, de către consiliul de conducere, fără obligaţia încheierii unui acord.

    ê 1572/98 Art. 1.16 (adaptat)

    ð nou

    Articolul 1724

    Procedura de control şi eEvaluare

    ò nou

    1. În conformitate cu articolul 25 alineatul (4) din regulamentul financiar cadru, fundaţia va efectua cu regularitate evaluări ex ante şi ex post ale activităţilor sale, în cazul în care acestea necesită cheltuieli semnificative. Consiliul de conducere este informat despre rezultatele acestor evaluări.

    ê 1572/98 art. 1.16 (adaptat)

    ð nou

    2. Comisia, după consultarea consiliului de conducere, adoptă o procedură de control şi evaluare a experienţei dobândite în cursul activităţilor fundaţiei ð efectuează, o dată la patru ani, o evaluare a punerii în aplicare a prezentului regulament, a rezultatelor obţinute de fundaţie şi a metodelor de lucru ale acesteia în conformitate cu obiectivele, mandatul şi funcţiile definite în prezentul regulament ï. Această procedură ar trebui să fie îndeplinită Ö Evaluarea este efectuată Õ cu asistenţă din partea experţilor externi. Comisia comunică primele rezultate ale rezultatele acestei proceduri într-un raport pe care îl prezintă Ö evaluării Õ Parlamentului European, Consiliului şi Comitetului Economic şi Social Ö European Õ înainte de 31 decembrie 2000, iar ulterior la fiecare trei ani.

    ò nou

    3. Fundaţia ia toate măsurile adecvate pentru a remedia orice probleme care pot apărea în contextul procesului de evaluare.

    ê 1360/90

    Articolul 1825

    Reexaminare

    Prezentul regulament se reexaminează de către Consiliu la propunerea Comisiei în termen de cinci ani de la intrarea sa în vigoare.

    ò nou

    În urma evaluării, Comisia prezintă, dacă este necesar, o propunere de revizuire a dispoziţiilor prezentului regulament. În cazul în care Comisia constată că existenţa fundaţiei nu mai este justificată în raport cu obiectivele care i-au fost atribuite, ea poate propune abrogarea regulamentului.

    ò nou

    Articolul 26

    Abrogare

    Regulamentele (CEE) nr. 1360/90, (CE) nr. 2063/94, (CE) nr. 1572/98, (CE) nr. 1648/2003 ale Consiliului şi articolul 16 din Regulamentul (CE) nr. 2666/2000 al Consiliului, astfel cum sunt enumerate în anexa I, se abrogă.

    Trimiterile făcute la regulamentele abrogate se interpretează ca trimiteri la prezentul regulament şi se citesc în conformitate cu tabelul de corespondenţă care figurează la anexa II.

    ê 1360/90 (adaptat)

    ð nou

    Articolul 1927

    Ö Intrarea în vigoare Õ

    Prezentul regulament intră în vigoare Ö în a douăzecea zi Õ în ziua următoare celei în care autorităţile competente decid asupra sediului fundaţiei[29] Ö de la data publicării sale în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene Õ .

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale şi se aplică direct în toate statele membre.

    ANEXA I

    Regulamentul abrogat şi modificările sale succesive

    Regulamentul (CEE) nr. 1360/90 al Consiliului din 7 mai 1990

    (JO L 131, 23.5.1990, p. 1.)

    Regulamentul (CE) nr. 2063/94 al Consiliului din 27 iulie 1994

    (JO L 216, 20.08.1994, p. 9.)

    Regulamentul (CE) nr. 1572/98 al Consiliului din 17 iulie 1998

    (JO L 206, 23.07.1998, p. 1.)

    Articolul 16 din Regulamentul (CE) nr. 2666/2000 al Consiliului din 5 decembrie 2000

    (JO L 306, 07.12.2000, p. 1.)

    Regulamentul (CE) nr. 1648/2003 al Consiliului din 18 iunie 2003

    (JO L 245, 29.09.2003, p. 22.)

    ñ

    ANEXA II

    Tabel de corespondenţă

    Regulamentul (CEE) nr. 1360/90 | Prezentul regulament |

    Articolul 1 termeni introductivi Articolul 1 sfârşitul termenilor introductivi Articolul 1 prima până la a patra liniuţă Articolul 1 teza a doua – – – Articolul 2 Articolul 3 termeni introductivi Articolul 3 literele a) - g) – Articolul 3 litera h) Articolul 4 alineatul (1) – Articolul 4 alineatul (3) prima teză – Articolul 4 alineatul (2) – – Articolul 4a alineatul (1) Articolul 4a alineatul (2) – Articolul 4a alineatul (3) Articolul 5 alineatul (1) Articolul 5 alineatul (2) – Articolul 5 alineatul (3) Articolul 5 alineatul (4) primul paragraf – Articolul 5 alineatul (4) al doilea paragraf Articolul 5 alineatul (4) al treilea şi al patrulea paragraf – Articolul 5 alineatul (4) ultimul paragraf Articolul 5 alineatele (5) şi (6) Articolul 5 alineatele (7)-(10) - Articolul 6 Articolul 7 alineatul (1) primii termeni Articolul 7 alineatul (1) sfârşitul primei şi celei de-a doua teze – – Articolul 7 alineatul (2) Articolul 7 alineatul (3) – – – – Articolul 8 (parţial) Articolul 9 Articolul 10 alineatul (1) – Articolul 10 alineatul (2) Articolul 10 alineatul (3) Articolul 10 alineatele (4)-(6) Articolul 11 alineatul (1) Articolul 11 alineatele (2) şi (3) Articolul 11 alineatele (4)-(10) – – Articolul 12 – Articolul 13 Articolul 14 – Articolul 15 Articolul 16 alineatul (1) – Articolul 16 alineatul (2) – Articolul 17 (parţial) – Articolul 18 – – Articolul 19 - | Articolul 1 termeni introductivi – – – Articolul 1 sfârşitul termenilor introductivi Articolul 1 literele a) - c) Articolul 1 teza a doua – Articolul 2 termeni introductivi – Articolul 2 literele a) - f) Articolul 2 litera g) Articolul 3 alineatul (1) Articolul 3 alineatul (2) Articolul 3 alineatul (3) prima teză Articolul 3 alineatul (3) a doua teză – Articolul 3 alineatele (4) şi (5) Articolul 4 alineatele (1)-(3) Articolul 4 alineatul (4) primul paragraf Articolul 4 alineatul (4) al doilea paragraf Articolul 5 Articolul 6 Articolul 7 alineatul (1) Articolul 7 alineatul (2) primul şi al doilea paragraf Articolul 7 alineatul (2) al treilea şi al patrulea paragraf Articolul 7 alineatul (3) Articolul 7 alineatul (4) prima teză Articolul 7 alineatul (4) a doua teză Articolul 7 alineatul (5) Articolul 8 alineatul (1) primul paragraf Articolul 8 alineatul (1) al doilea paragraf Articolul 8 alineatul (1) ultimul paragraf Articolul 8 alineatele (2) şi (3) – Articolul 9 – Articolul 10 alineatul (1) primii termeni – Articolul 10 alineatul (1) sfârşitul primei teze, a celei de-a doua teze şi a paragrafelor (2) - (4) Articolul 10 alineatul (2) Articolul 10 alineatul (5) prima teză Articolul 10 alineatul (3) Articolul 10 alineatul (4) punctele a) - k) Articolul 11 Articolul 12 Articolul 13 Articolul 14 Articolul 15 Articolul 16 alineatul (1) Articolul 16 alineatul (2) Articolul 16 alineatul (3) – Articolul 16 alineatele (4)-(6) Articolul 17 alineatul (3) Articolul 17 alineatele (1) şi (2) Articolul 17 alineatele (4)-(10) Articolul 17 alineatul (11) Articolul 18 Articolul 19 alineatul (1) Articolul 19 alineatele (2)-(4) Articolul 20 Articolul 21 prima şi a doua teză şi primii termeni din a treia teză Articolul 21 ultimii termeni din a treia teză şi ultima teză Articolul 22 Articolul 23 alineatul (1) primul paragraf şi prima teză din al doilea paragraf Articolul 23 alineatul (1) ultima teză din primul paragraf Articolul 23 alineatul (2) Articolul 24 alineatul (1) Articolul 24 alineatul (2) Articolul 24 alineatul (3) – Articolul 25 Articolul 26 Articolul 27 Anexă |

    FIŞĂ FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ

    1. DENUMIREA PROPUNERII:

    Propunere de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului privind înfiinţarea Fundaţiei Europene de Formare (reformare)

    2. CADRUL ABM/ABB (gestionare/întocmire a bugetului pe activităţi)

    Domeniul/domeniile politicilor în cauză şi activitatea asociată/activităţile asociate: Relaţii externe şi dezvoltarea resurselor umane într-o perspectivă a învăţării pe toată perioada vieţii.

    3. LINII BUGETARE

    3.1. Linii bugetare [linii operaţionale şi linii aferente de asistenţă tehnică si administrativă (foste linii B..A)] inclusiv titlurile:

    15 02 27 Fundaţia Europeană pentru Formare15 02 27 01 Fundaţia Europeană pentru Formare - Subvenţie la titlurile 1 şi 215 02 27 02 Fundaţia Europeană pentru Formare - Subvenţie la titlul 3

    3.2. Durata acţiunii şi a impactului financiar:

    nedeterminată (subvenţie anuală destinată unei organizaţii înfiinţate astfel cum se menţionează la articolul 185 din regulamentul financiar).

    3.3. Caracteristici bugetare:

    Linia bugetară | Tip de cheltuieli | Noi | Contribuţie AELS | Contribuţii din partea ţărilor candidate | Rubrica perspectiva financiară |

    15 02 27 01 | Obligatorie | CD (diferenţiate) | NU | NU | NU | Nr [4] |

    15 02 27 02 | Obligatorie | CD (diferenţiate) | NU | NU | NU | Nr [4] |

    4. SINTEZA RESURSELOR

    4.1. Resurse financiare

    4.1.1. Sinteza creditelor de angajament (CA) şi al creditelor de plată (CP)

    milioane de euro (cu 3 zecimale)

    Natura cheltuielilor | Secţiunea nr. | Anul 2008 | Anul 2009 | Anul 2010 | Anul 2011 | Anul 2012 | Anul 2013 şi ulterior | Total |

    Cheltuieli operaţionale[30] |

    Credite de angajament (CA) | 8.1. | a | 17.984 | 19.872 | 20.271 | 19.528 | 19.918 | 20.317 | 117.890 |

    Credite de plată (CP) | b | 17.984 | 19.872 | 20.271 | 19.528 | 19.918 | 20.317 | 117.890 |

    Cheltuieli administrative incluse în suma de referinţă[31] |

    Asistenţă tehnică şi administrativă (CND) | 8.2.4. | c |

    SUMA TOTALĂ DE REFERINŢĂ |

    Credite de angajament | a+c | 17.984 | 19.872 | 20.271 | 19.528 | 19.918 | 20.317 | 117.890 |

    Credite de plată | b+c | 17.984 | 19.872 | 20.271 | 19.528 | 19.918 | 20.317 | 117.890 |

    Cheltuieli administrative care nu sunt incluse în suma de referinţă[32] |

    Resurse umane şi cheltuieli conexe (CND) | 8.2.5. | d |

    Cheltuieli administrative, altele decât resurse umane şi costuri conexe, care nu sunt incluse în suma de referinţă (CND) | 8.2.6. | e |

    Totalul indicativ al costului acţiunii |

    TOTAL CA, inclusiv costul resurselor umane | a+c+d+e | 17.984 | 19.872 | 20.271 | 19.528 | 19.918 | 20.317 | 117.890 |

    TOTAL CP, inclusiv costul resurselor umane | b+c+d+e | 17.984 | 19.872 | 20.271 | 19.528 | 19.918 | 20.317 | 117.890 |

    Detalii privind cofinanţarea

    Nu se aplică

    4.1.2. Compatibilitatea cu programarea financiară

    ( Propunerea este compatibilă cu programarea financiară existentă.

    ( Propunerea necesită reprogramarea rubricii corespunzătoare din perspectiva financiară.

    ( Propunerea poate necesita aplicarea dispoziţiilor Acordului interinstituţional[33] (şi anume instrumentul de flexibilitate sau revizuirea perspectivei financiare).

    4.1.3. Incidenţa financiară asupra veniturilor

    ( Propunerea nu are impact financiar asupra veniturilor.

    ( Propunerea are impact financiar – efectul asupra veniturilor este următorul: Nu există

    4.2. Resursele umane FTE (inclusiv funcţionari, personal temporar şi extern) – a se vedea detaliile de la punctul 8.2.1.

    Necesar anual | Anul 2008 | Anul 2009 | Anul 2010 | Anul 2011 | Anul 2012 | Anul 2013 şi ulterior |

    În schema de personal Numărul total de agenţi temporari | 96 | 96 | 96 | 96 | 96 | 96 |

    În afara schemei de personal Personal total extern FTE | 34 | 30 | 30 | 30 | 30 | 30 |

    5. CARACTERISTICI ŞI OBIECTIVE

    5.1. Realizare necesară pe termen scurt sau lung

    Reformare a regulamentului în vederea actualizării domeniului de acţiune şi a obiectivelor Fundaţiei Europene de Formare în conformitate cu evoluţiile din cadrul agendei UE de la Lisabona şi legate de învăţarea pe toată durata vieţii, precum şi în vederea redefinirii funcţiilor fundaţiei în raport cu noile instrumente ale politicii UE în materie de relaţii externe.

    5.2. Valoarea adăugată a implicării comunitare, compatibilitatea propunerii cu alte instrumente financiare şi eventuala sinergie

    Concluziile şi recomandările evaluării externe a activităţilor fundaţiei în perioada 2005-2006 au fost în mare măsură împărtăşite de Comisie, astfel cum este indicat în COM (2006) 832 final Evaluarea a confirmat valoarea adăugată recunoscută a activităţilor fundaţiei şi faptul că serviciile Comisiei şi delegaţiile CE percep în mod favorabil competenţele fundaţiei în domeniul educaţiei şi formării profesionale şi a legăturilor fundaţiei cu piaţa muncii. Valoarea sa adăugată se datorează înţelegerii contextului reformei, reţelei sale de experţi şi capacităţii sale de a răspunde solicitărilor în mod rapid şi flexibil.

    5.3. Obiective, rezultate estimate şi indicatori adiacenţi ai propunerii în cadrul gestiunii pe activităţi (GPA)

    5.3.1 Obiectivele fundaţiei

    Fundaţia va contribui la calitatea sistemelor de învăţare pe toată durata vieţii şi la capacitatea acestora de a sprijini ocuparea forţei de muncă, competitivitatea şi coeziunea socială în ţări partenere. Acest lucru necesită o adaptare a activităţilor stabilite la un domeniu tematic mai larg, o scară geografică mai mare şi o abordare bazată pe politici pentru a îndeplini cerinţele noilor instrumente ale politicii de relaţii externe.

    În acest context, fundaţia va trebui să investească mai mult în proiecte pilot de dezvoltarea a capacităţilor şi de cercetare-acţiune pe măsură ce-şi lărgeşte aria de competenţe şi abordări necesare pentru noul său mandat.

    De asemenea, fundaţia trebuie să-şi adapteze funcţiile la noile instrumente ale politicii UE în materie de relaţii externe în jurul reformei bazate pe politici, şi nu pe programe.

    În prezent, fundaţia asigură şi asistenţă tehnică în cadrul programului Tempus. Acest lucru este preconizat să înceteze în 2008, anul trecerii de la regulamentul actual la cel reformat.

    5.3.2 Rezultate preconizate

    În ţările care beneficiază de instrumentul de asistenţă pentru preaderare şi instrumentul european de vecinătate şi parteneriat, regulamentul reformat prevede că fundaţia:

    - va furniza informaţii, analize strategice şi consultanţă pe probleme legate de dezvoltarea resurselor umane şi legăturile lor cu obiective politice mai largi în ţările partenere;

    - va sprijini părţile interesate în cauză din ţările partenere să-şi dezvolte capacităţile în domeniul dezvoltării resurselor umane;

    - va facilita schimbul de informaţii şi experienţă între donatorii angajaţi în reforma dezvoltării resurselor umane în ţările partenere;

    - va sprijini asistenţa comunitară furnizată ţărilor partenere în domeniul dezvoltării resurselor umane;

    - va difuza informaţii şi va încuraja crearea de reţele şi schimburile de experienţă şi bune practici între Uniunea Europeană şi ţările partenere, precum şi în rândul ţărilor partenere, pe probleme legate de dezvoltarea resurselor umane;

    - va contribui, la cererea Comisiei, la analizarea eficacităţii de ansamblu a asistenţei în domeniul formării profesionale, acordate ţărilor partenere.

    5.3.3 Indicatori pentru regulamentul reformat

    Activităţi ale fundaţiei | Indicatori ai contribuţiei fundaţiei la competitivitate, ocuparea forţei de muncă şi coeziunea socială prin îmbunătăţirea calităţii sistemelor de învăţare pe toată durata vieţii, având ca scop creşterea nivelului de dezvoltare a resurselor umane în ţările partenere. |

    1. Contribuţie la reforma educaţiei în regiunile care beneficiază de instrumentul de asistenţă pentru preaderare (IPA), instrumentul european de vecinătate şi parteneriat (ENPI) şi instrumentul de cooperare pentru dezvoltare (DCI) (Asia Centrală) | Analiză şi consultanţă privind politica sectorială a fundaţiei, adoptate de părţile interesate pentru modernizarea sectorului educaţiei şi a legăturilor acestuia cu ocuparea forţei de muncă, în conformitate cu politicile UE în materie de relaţii externe; Capacităţi consolidate ale părţilor interesate de a defini şi a pune în aplicare reforma din sectorul educaţiei şi conştientizare a experienţei UE în materie; Analiză sectorială, programare şi sprijin pentru proiecte, adoptate în cadrul asistenţei IPA; Părţi interesate din sectorul educaţiei, parteneri sociali şi societatea civilă, angajaţi activ în procesul de reformă a educaţiei. |

    4. Sprijin în elaborarea politicilor Comisiei Europene şi ale ţărilor partenere prin inovaţie şi învăţare | Capacităţi în materie de informaţii, analize strategice şi consultanţă, dezvoltate în ţările partenere; Abordări ale capacităţilor dezvoltate şi puse în aplicare ale părţilor interesate Capacităţi dezvoltate în materie de schimb de informaţii între organizaţiile internaţionale şi donatorii angajaţi în dezvoltarea resurselor umane în ţările partenere; Metodologii dezvoltate şi experimentate privind politica sectorială şi sprijin pentru programare destinat programelor de asistenţă comunitară în domenii relevante; Învăţăminte adecvate trase şi evaluate din contexte UE şi alte contexte relevante privind difuzarea în/între ţările partenere |

    5.3.4 Rezultate aşteptate

    În general, rezultatele aşteptate din tabelul de mai jos sunt definite pe baza funcţiilor preconizate, propuse de Comisie în COM (2006) 832 final şi pe baza experienţei în sprijinirea reformelor, dobândită de fundaţie în perioada 2000 - 2006. Cu toate acestea, complexitatea şi costul vor creşte o dată cu regulamentul reformat.

    Funcţie/acţiune | Rezultat aşteptat limitat la sub-sectoarele educaţiei şi formării profesională şi al ocupării forţei de muncă, 2000 - 2006 | Rezultat aşteptat care include întregul sector al educaţiei şi legăturile acestuia cu competitivitatea, ocuparea forţei de muncă şi coeziunea socială, 2007 - 2013 |

    Informare şi analiză strategică | Evaluare a politicilor şi consultanţă | Evaluare a politicilor şi consultanţă, cu participarea activă a părţilor interesate la nivel naţional şi local. |

    Dezvoltarea capacităţilor | Seminarii regionale, evaluare colegială şi vizite la faţa locului pentru părţile interesate din ţări partenere | Evenimente naţionale pentru părţile interesate |

    Schimb de informaţii între organizaţiile internaţionale şi donatorii în cauză | Creare de reţele şi reuniuni periodice între organizaţiile internaţionale şi organizaţiile de ajutor în cauză | Creare de reţele şi reuniuni periodice între organizaţiile internaţionale şi organizaţiile de ajutor în cauză |

    Sprijin pentru asistenţa comunitară | Analiză de programare şi identificare de proiecte | Sprijin pentru fiecare ţară prioritară, incluzând analiză sectorială, programare, sprijin pentru ciclul de proiecte, rapoarte privind progresele înregistrate |

    Difuzare şi creare de reţele | Crearea şi administrarea de reţele de părţi interesate la nivel (sub-)regional şi de ţară parteneră, în vederea difuzării abordărilor strategice ale UE în sub-sector | Crearea şi administrarea de reţele de părţi interesate la nivel (sub-)regional şi de ţară parteneră, în vederea difuzării abordărilor strategice ale UE în sectorul educaţiei |

    Evaluarea eficacităţii asistenţei în domeniul formării | Evaluare periodică a asistenţei în domeniul educaţiei şi formării profesionale într-o ţară parteneră la cererea Comisiei | Evaluare periodică a asistenţei în sectorul educaţiei într-o ţară parteneră la cererea Comisiei |

    Dezvoltarea de capacităţi în domeniul educaţiei şi formării profesionale | Activităţi de perfecţionare a personalului pentru a menţine competenţele în domeniul educaţiei şi formării profesionale | Activităţi de recrutare şi perfecţionare a personalului pentru a menţine competenţele în domeniul educaţiei şi formării profesionale şi a dezvolta capacităţile |

    Cercetare-acţiune în domeniul educaţiei şi formării profesionale | Proiecte pilot de cercetare-acţiune pentru a testa modele de reformă pe baza abordărilor strategice ale UE în ţări partenere | Proiecte pilot de cercetare-acţiune pentru a testa modele de reformă pe baza abordărilor strategice ale UE în ţări partenere |

    5.4. Modalităţi de punere în aplicare (indicative)

    ( Gestiune centralizată

    ( direct de către Comisie

    ( indirect, prin delegare către:

    ( agenţii executive

    ( organisme înfiinţate de Comunităţi, astfel cum sunt menţionate la articolul 185 din regulamentul financiar

    ( organisme naţionale din sectorul public/organisme naţionale în serviciul public

    ( Gestiune comună sau descentralizată

    ( împreună cu statele membre

    ( împreună cu ţări terţe

    ( Gestiune în comun cu organizaţii internaţionale (a se preciza)

    Observaţii:

    6. MONITORIZARE ŞI EVALUARE

    6.1. Sistemul de monitorizare

    Fundaţia a pus în practică o politică de monitorizare şi evaluare, precum şi un sistem de gestiune bazat pe rezultate pentru a măsura performanţa în raport cu obiectivele declarate, rezultatele preconizate şi resursele alocate. În cadrul programului său anual de activitate, fundaţia a stabilit indicatori la nivel corporativ, de activitate şi de proiect. În temeiul regulamentului reformat, fundaţia va include din ce în ce mai mult măsurarea sprijinului oferit şi a rezultatelor obţinute în raport cu funcţiile revizuite, propuse de Comisie.

    În plus, fundaţia dispune de un sistem de evaluare a performanţelor şi a impactului la nivel de proiect şi de ţară, pe lângă auditarea sistemului său de control intern. Fundaţia investeşte 10% din fondurile acordate în temeiul titlului III pentru a evalua şi audita performanţele sale cu sprijinul unor experţi externi.

    6.2. Evaluare

    6.2.1. Evaluare ex ante

    Evaluări ex ante efectuate de Comisie în conformitate cu articolul 25 alineatul (4) din regulamentul financiar general

    6.2.2. Măsuri luate ca urmare a unei evaluări intermediare/ex post (concluzii din experienţe similare anterioare)

    Evaluări ex post efectuate de Comisie în conformitate cu articolul 25 alineatul (4) din regulamentul financiar general, cu sprijinul unor evaluatori externi

    6.2.3. Condiţiile şi frecvenţa evaluărilor viitoare

    Propunerea prevede o evaluare ex post cel puţin o dată la patru ani.

    7. Măsuri antifraudă

    Fundaţia este supusă controlului din partea serviciului de audit intern şi al Curţii de Conturi Europene. Din 2006, fundaţia dispune de un organism propriu de audit intern.

    8. DETALII PRIVIND RESURESELE

    8.1. Obiectivele propunerii în termeni de costuri

    Tabelul anexat se bazează pe următoarele ipoteze:

    - Alocarea indicativă de resurse către fundaţie, în perspectiva financiară comunitară 2007 - 2013

    - Continuitate în alocarea de resurse către fundaţie, în conformitate cu priorităţile de relaţii externe ale Comunităţii şi dezvoltarea continuă ca centru de expertiză:

    - IPA 32,5%

    - ENPI 32,5%

    - DCI 15%[34]

    - Inovaţie şi învăţare 20%[35]

    - Fundaţia îşi va concentra activităţile în ţările partenere în care Comunitatea investeşte activ în dezvoltarea resurselor umane şi în care sunt puse în aplicare condiţiile prealabile pentru reformă (un mediu instituţional stabil şi un angajament către reformă în domeniul educaţiei).

    - Pe baza raportului de evaluare externă, a experienţei fundaţiei şi a ipotezelor de planificare în cadrul perspectivei pe termen mediu, fundaţia are ca funcţii principale să ofere analize strategice şi consultanţă şi să asigure sprijin pentru asistenţa comunitară. La aceste funcţii contribuie dezvoltarea capacităţilor, difuzarea, schimbul de informaţii şi evaluarea asistenţei în domeniul formării. Distribuţia propusă a resurselor fundaţiei este prezentată mai jos:

    - 20% analiză şi sprijin destinate politicii în domeniul educaţiei

    - 24% dezvoltarea capacităţilor în cadrul politicilor ţărilor partenere;

    - 39% sprijin pentru ciclul de proiecte şi programarea sectorială a Comisiei;

    - 10% difuzare şi creare de reţele;

    - 3,5% schimb de informaţii între donatori şi organizaţiile internaţionale;

    - 3,5% evaluarea asistenţei în domeniul formării.

    Actuala repartizare a resurselor va fi determinată de schimbări în cadrul operaţional al fundaţiei, de evoluţia priorităţilor UE şi de cerinţele specifice ale Comisiei.

    - Defalcarea costurilor bugetare bazate e activitatea fundaţiei, în care un procentaj de 70% din subvenţii este investit în activităţi operaţionale, în timp ce 30% în cheltuieli generale. Titlul III reprezintă aproximativ 15% din resursele fundaţiei.

    Anexă – Punctul 8.1. Obiectivele propunerii în termeni de costuri

    [pic]

    8.2. Cheltuieli administrative

    8.2.1. Numărul şi tipul de resurse umane

    Tipuri de posturi | Personal care urmează să fie alocat pentru gestionarea acţiunii prin utilizarea resurselor existente şi/sau suplimentare (număr de posturi/ENI) |

    Anul 2008 | Anul 2009 | Anul 2010 | Anul 2011 | Anul 2012 | Anul 2013 |

    Funcţionari sau agenţi temporari[36] (XX 01 01) | A*/AD | 54 | 54 | 54 | 54 | 54 | 54 |

    B*, C*/AST | 42 | 42 | 42 | 42 | 42 | 42 |

    Personal finanţat[37] în temeiul articolului XX 01 02 |

    Alte tipuri de personal[38] finanţat în temeiul articolului XX 01 04/05 | 34 | 30 | 30 | 30 | 30 | 30 |

    TOTAL | 130 | 126 | 126 | 126 | 126 | 126 |

    8.2.2. Descrierea sarcinilor care decurg din acţiune

    8.2.3. Originea resurselor umane (statutare)

    ( Posturi alocate în prezent pentru gestionarea programului şi care vor fi înlocuite sau extinse

    ( Posturi prealocate în cadrul exerciţiului SPA/PPB pentru anul n

    ( Posturi de solicitat în cadrul următoarei proceduri SPA/PPB

    ( Posturi care vor fi redistribuite utilizându-se resursele existente în cadrul serviciului de gestionare (reorganizare internă)

    ( Posturi necesare pentru anul n, deşi nu au fost prevăzute în exerciţiul SPA/PPB pentru anul în cauză

    N.B.: Resurse umane statutare, conform Strategiei de personal multianuale a fundaţiei pentru perioada 2007-2010.

    8.2.4. Alte cheltuieli administrative incluse în suma de referinţă (XX 01 04/05 – Cheltuieli de gestiune administrativă)

    milioane de euro (cu 3 zecimale)

    Linia bugetară (numărul şi titlul) | Anul n | Anul n+1 | Anul n+2 | Anul n+3 | Anul n+4 | Anul n+5 şi ulterior | TOTAL |

    Altă asistenţă tehnică şi administrativă |

    - intra muros |

    - extra muros |

    Total asistenţă tehnică şi administrativă |

    8.2.5. Costul resurselor umane şi costuri conexe care nu sunt incluse în suma de referinţă

    milioane de euro (cu 3 zecimale)

    Tipul de resurse umane | Anul n | Anul n+1 | Anul n+2 | Anul n+3 | Anul n+4 | Anul n+5 şi ulterior |

    Funcţionari şi agenţi temporari (XX 01 01) |

    Personal finanţat conform articolului XX 01 02 (personal auxiliar, END, agenţi contractuali, etc.) (indicaţi linia bugetară) |

    Costul total al resurselor umane şi costuri conexe (care NU sunt incluse în suma de referinţă) |

    Calcul– Funcţionari şi agenţi temporari

    Se va face trimitere la punctul 8.2.1, dacă este cazul

    Calcul– Personal finanţat în temeiul articolului XX 01 02

    Se va face trimitere la punctul 8.2.1, dacă este cazul

    8.2.6. Alte cheltuieli administrative care nu sunt incluse în suma de referinţă milioane de euro (cu 3 zecimale) |

    Anul n | Anul n+1 | Anul n+2 | Anul n+3 | Anul n+4 | Anul n+5 şi ulterior | TOTAL |

    XX 01 02 11 01 – Misiuni |

    XX 01 02 11 02 – Reuniuni şi conferinţe |

    XX 01 02 11 03 – Comitete[40] |

    XX 01 02 11 04 – Studii şi consultări |

    XX 01 02 11 05 – Sisteme de informare |

    2 Total alte cheltuieli de gestionare (XX 01 02 11) |

    3 Alte cheltuieli administrative (a se specifica, incluzând trimiterea la linia bugetară) |

    Total cheltuieli administrative, altele decât cele pentru resurse umane şi costuri conexe (care NU sunt incluse în suma de referinţă) |

    Calcul - Alte cheltuieli administrative care nu sunt incluse în suma de referinţă

    [1] JO L 131, 23.5.1990, p. 1.

    [2] COM (2005) 59 final din 25.2.2005. Vezi, de asemenea, Comunicarea privind cadrul de funcţionare al agenţiilor europene de reglementare, COM (2002) 718 final din 11.12.2002.

    [3] JO C 77, 28.3.2002, p. 1.

    [4] JO L 206, 23.7.1998, p. 1.

    [5] COM (2006) 832 final.

    [6] JO C 77, 28.3.2002, p. 1.

    [7] COM (2002) 718 final din 11.12.2002.

    [8] JO nr. C 86, 4. 4. 1990, p. 12. Ö JO C […], […], p. […]. Õ

    [9] Aviz emis la 25 aprilie 1990 (nepublicat încă în Jurnalul Oficial) Ö JO C […], […], p. […]. Õ .

    [10] JO C […], […], p. […].

    [11] JO C […], […], p. […].

    [12] JO L 131, 23.5.1990, p. 1. Regulament modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1648/2003 al Consiliului din 18 iunie 2003 (JO L 245, 29.9.2003, p. 22).

    [13] JO L 323, 30.11.1993, p. 1.

    [14] JO nr. L 375, 23. 12. 1989, p. 11.

    [15] JO L 216, 20.8.1994, p. 9.

    [16] JO L 206, 23.7.1998, p. 1.

    [17] JO L 306, 7.12.2000, p. 1.

    [18] JO L 210, 31.7.2006, p. 82.

    [19] JO L 310, 9.11.2006, p. 1.

    [20] JO L 248, 16.9.2002, p. 1.

    [21] JO L 357, 31.12.2002, p. 72.

    [22] JO L 136, 31.5.1999, p. 1.

    [23] JO L 145, 31.5.2001, p. 43.

    [24] JO L 8, 12.1.2001, p. 1.

    [25] JO L 306, 7.12.2000, p. 1.

    [26] JO L 145, 31.5.2001, p. 43.

    [27] JO L 245, 29.9.2003, p. 22.

    [28] JO L 357, 31.12.2002, p. 72, cu rectificare în JO L 2, 7.1.2003, p. 39.

    [29] Data intrării în vigoare a regulamentului se publică în Jurnalul Oficial.

    [30] Cheltuieli care nu intră sub incidenţa capitolului xx 01 al titlului xx respectiv.

    [31] Cheltuieli care intră sub incidenţa articolului xx 01 04 din titlul xx.

    [32] Cheltuieli în cadrul Capitolului xx 01, altele decât articolele xx 01 04 sau xx 01 05.

    [33] A se vedea punctele 19 şi 24 din acordul interinstituţional.

    [34] Reprezintă o uşoară creştere în comparaţie cu alocarea de resurse în cadrul perspectivei pe termen mediu 2007 - 2010 a fundaţiei, ţinând cont de iniţiativa comunitară privind Asia Centrală

    [35] Investiţia în inovaţie şi învăţare este esenţială pentru adaptarea capacităţii fundaţiei la regulamentul reformat

    [36] Pentru care costurile NU sunt acoperite de suma de referinţă

    [37] Pentru care costurile NU sunt acoperite de suma de referinţă

    [38] Pentru care costurile sunt incluse în suma de referinţă

    [39] Este necesar să se menţioneze fişa financiară legislativă care se referă în mod specific la agenţia/agenţiile executivă(e) în cauză.

    [40] Precizaţi tipul comitetului, precum şi grupul de care aparţine.

    Top