Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52007PC0069

    Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI privind recensământul populaţiei şi al locuinţelor

    /* COM/2007/0069 final - COD 2007/0032 */


    RO

    COMISIA COMUNITĂŢILOR EUROPENE

    Bruxelles, 23.2.2007

    COM(2007) 69 final

    2007/0032 (COD)

     

    Propunere de

    REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI

    privind recensământul populaţiei şi al locuinţelor

    (prezentată de Comisie)

    MEMORANDUM EXPLICATIV

    CONTEXTUL PROPUNERII:

    110

    ·Motivele şi obiectivele propunerii

    Instituţiile internaţionale, europene şi naţionale trebuie să deţină informaţii suficient de sigure referitoare la populaţia şi la locuinţele din Uniunea Europeană. Aproape în fiecare domeniu de politici în care UE este activă, fie acesta economic, social sau legat de mediu, este nevoie de informaţii de înaltă calitate privind populaţia pentru a contribui la formularea obiectivelor operaţionale şi evaluarea progresului. Datele de recensământ fac posibile comparaţii valide între statele membre ale UE. Datele pot fi folosite direct (de ex. Câte persoane sunt afectate de o anumită problemă/măsură?) sau ca şi numitor 'per persoană' pentru a realiza comparabilitatea.

    În afară de aceasta, datele care se pot compara la nivel european reprezintă scheletul estimărilor anuale privind populaţia, al anchetelor prin sondaj şi al analizelor regionale.

    În fond, prezenta propunere de regulament al Parlamentului European şi al Consiliului pune bazele colecţionării de date comparabile la nivel european privind locuinţele.

    1) Datele furnizate în fiecare deceniu pe baza acestei propuneri vor acoperi o serie adecvată de variabile. Obiectivul major este de a oferi o imagine destul de detaliată a structurii şi a caracteristicilor populaţiei, ceea ce ar permite o analiză aprofundată necesară planificării, administrării şi monitorizării multor domenii de politici. Numeroase politici au o componentă europeană, iar instituţiile Uniunii Europene, precum şi statele membre solicită comparaţii de încredere în contextul european.

    2) Datele furnizate conform acestei propuneri ajută la întreţinerea calităţii ridicate a estimărilor anuale referitoare la populaţie. Estimările anuale referitoare la populaţie se bazează de obicei fie pe registre, fie pe alte calcule demografice actualizate pe baza actelor administrative. Este pe deplin recunoscut faptul că acestea necesită verificări/ajustări periodice, bazate pe recensăminte, pentru a depista erorile statistice şi tehnice. Intervalul de timp între două runde de verificare/ajustare bazată pe recensământ a estimărilor anuale referitoare la populaţie nu ar trebui să depăşească în jur de zece ani. Conform acestei propuneri, procesul de colectare a datelor va avea un efect pozitiv asupra estimării anuale referitoare la populaţie.

    Cerinţele calitative pentru datele referitoare la populaţie sunt foarte mari, după cum arată următoarele exemple:

    - Procesul democratic în interiorul Uniunii Europene necesită estimări anuale de cea mai înaltă calitate referitoare la populaţie. Articolul 11 alineatul (5) din regulamentul de procedură al Consiliului Uniunii Europene defineşte procedeul de votare cu majoritate calificată în interiorul Consiliului. Unul dintre criterii prevede ca majoritatea calificată să reprezinte state membre cuprinzând cel puţin 62% din populaţia Uniunii.

    - Uniunea Europeană sprijină dezvoltarea regiunilor sale mai puţin prospere. Obiectivul „convergenţei” al Fondurilor Structurale este principala prioritate a politicii de coeziune a UE. Regiunile a căror dezvoltare este rămasă în urmă sunt identificate ca fiind cele al căror produs intern brut pe cap de locuitor este sub 75% din media Comunităţii (UE-25). Sunt necesare date de înaltă calitate referitoare la populaţie la nivel regional pentru stabilirea regiunilor eligibile. Calitatea estimărilor regionale referitoare la populaţie depinde de o repartizare regională detaliată a sursei pe care se bazează aceste estimări. Cadrul legislativ actual care stabileşte dispoziţiile generale pentru Fondurile Structurale este Regulamentul (CE) nr. 1083/2006 al Consiliului din 11 iulie 2006.

    - Datele referitoare la populaţie pot afecta indirect contabilităţile naţionale.

    3) Uniunea Europeană are competenţă în domeniul coeziunii regionale, cu regularitate unul dintre cele mai mari posturi bugetare. Conform prezentului regulament, colectarea de date prevede, la nivel regional, spectrul datelor referitoare la populaţie necesare evaluării progresului coeziunii regionale.

    4) Multe anchete importante prin sondaj care sunt armonizate în interiorul UE necesită date statistice referitoare la structura populaţiei la nivel regional pentru a realiza sondajele şi pentru a extrapola rezultatele (de ex. sondajele referitoare la forţa de muncă). Cadrul statistic trebuie armonizat la nivel european pentru a asigura comparabilitatea rezultatelor anchetelor. Conform acestei propuneri, colectarea de date conferă acest cadru statistic.

    5) Propunerea stabileşte baza pentru colectarea datelor de înaltă calitate şi comparabile referitoare la locuinţe. Situaţia populaţiei cu privire la locuinţe are implicaţii esenţiale.

    - Asigurarea accesului la locuinţe decente este o preocupare majoră a politicii sociale. Cu ocazia Consiliul European de la Laeken din 2001, statele membre au accentuat necesitatea de a crea indicatori comuni privind incluziunea socială, cu referire explicită la locuinţe, precum şi necesitatea de a consolida mecanismul statistic în această privinţă. Oricum, indicatorii referitori la locuinţe încă lipsesc atât la nivel european, cât şi la nivel naţional. Ministerele responsabile de locuinţe din statele membre au confirmat în mod repetat necesitatea datelor comparabile referitoare la locuinţe.

    - Clădirile care adăpostesc gospodării private sunt consumatoare importante de energie, apă şi alte bunuri şi servicii, care au o componentă de mediu.

    – Locuinţa are o semnificaţie economică importantă (ofertă şi cerere de locuinţe, finanţare, construcţie, renovare).

    120

    ·Contextul general

    Eşecul de a atinge obiectivele acestei propuneri legislative va atrage după sine consecinţe negative pentru multe părţi ale Sistemului Statistic European, precum şi pentru îndeplinirea obligaţiilor legale (de ex. vot cu majoritate, fonduri structurale) şi pentru calitatea analizei şi a evaluării politicilor bazate pe respectivele statistici.

    Ultimul Recensământ al Populaţiei şi al Locuinţelor în Uniunea Europeană a fost efectuat în anul de raportare 2001. Nu s-a bazat pe o legislaţie europeană, ci pe un acord pe bază de încredere. S-a dovedit în mod clar că un acord pe bază de încredere nu garantează suficient calitatea necesară scopului căruia datele îi servesc pe viitor.

    - Variaţiile mari ale datelor de referinţă au redus semnificativ comparabilitatea. Datele de referinţă cuprind o perioadă de 39 de luni, din martie 1999 (Franţa) până în mai 2002 (Polonia); datele pentru Malta se referă chiar la noiembrie 1995.

    - Nu s-a asigurat punctualitatea: cu toate că acordul pe bază de încredere propunea ca toate datele să fie transmise la Eurostat până la 30 iunie 2003, ultimele date au fost primite la mijlocul anului 2005, decalând publicarea până în septembrie 2005, adică 44 de luni după încheierea anului de referinţă.

    - Datele furnizate iniţial erau deseori incomplete, nevalidate în întregime sau inconsistente. Numeroase cereri de a revizui datele au întârziat considerabil procesul de producţie. Luând în considerare întrebuinţările importante ale datelor recensămintelor, se solicită standarde mai înalte de asigurare a calităţii şi a metadatei.

    139

    ·Prevederi în vigoare în domeniul propunerii

    Nu există prevederi în domeniul propunerii.

    140

    ·Coerenţa cu alte politici şi obiective ale Uniunii

    Legislaţia europeană prevede ca Eurostat să furnizeze date referitoare la populaţie de o calitate cât mai ridicată (de ex. vot cu majoritate, fonduri structurale; a se vedea mai sus punctul 2) din „Motivele şi obiectivele propunerii”). În afară de aceasta, multe politici în care UE este activă solicită date referitoare la populaţie şi/sau la locuinţe pentru a ajuta la formularea obiectivelor operaţionale şi la evaluarea progresului. Datele trebuie să fie comparabile în întregime la nivel european şi deseori sunt solicitate la nivel de detaliu regional, cu o repartizare variabilă şi la o calitate care poate fi garantată de legislaţia europeană privind Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor.

    2)CONSULTAREA PĂRŢILOR INTERESATE ŞI EVALUAREA IMPACTULUI

    ·Consultarea părţilor interesate

    211

    Metode de consultare, principalele sectoare vizate şi profilul general al respondenţilor

    Un proiect de regulament privind recensământul populaţiei şi al locuinţelor în Uniunea Europeană a fost prezentat „directorilor statisticilor sociale” (de la instituţiile naţionale responsabile de recensăminte) la data de 28 septembrie 2005, precum şi Comitetului pentru program statistic la data de 30 noiembrie 2005. A avut loc o consultare intensă între CEE-ONU şi UE cu privire la tematicile ce trebuie acoperite de un recensământ al populaţiei şi al locuinţelor în această regiune. Numeroşi experţi din ţările europene au fost implicaţi în această consultare. În afară de aceasta, Eurostat a efectuat un studiu de fezabilitate în legătură cu tematicile ce trebuie acoperite şi nivelul lor de detaliu regional. Acest studiu a inclus o anchetă la institutele naţionale de statistică.

    212

    Rezumat al răspunsurilor şi modul de luare în considerare al acestora

    Comitetul pentru program statistic şi-a exprimat sprijinul substanţial pentru proiectul legislativ şi abordarea sa. La cererea unor state membre s-a adăugat ca şi anexă la regulament o listă amplă a tematicilor ce trebuie acoperite.

    ·Obţinerea şi folosirea expertizei

    221

    Domeniile ştiinţifice/de expertiză în cauză

    Metodologia şi tehnologia recensământului; tematicile şi caracteristicile recensămintelor.

    222

    Metodologia folosită

    În cadrul sistemului statistic european este o bună practică luarea în considerare a recomandărilor Conferinţei Statisticienilor Europeni pentru recensămintele populaţiei şi ale locuinţelor (recomandări CSE), care reflectă principalele cerinţe naţionale şi internaţionale, precum şi comunitare pentru datele referitoare la populaţie şi locuinţe. Recomandările CSE stabilesc metodologia şi tehnologia recensământului, precum şi tematicile ce trebuie acoperite.

    Conform acestei propuneri, lista tematicilor pentru recensămintele din Uniunea Europeană este compatibilă cu cea a recomandărilor CSE. Acestea au fost identificate ca fiind esenţiale în urma unor ani de muncă aprofundată şi de consultări ale utilizatorilor. Statele membre au recunoscut datele conform recomandărilor CSE ca fiind relevante pentru scopurile lor naţionale.

    Propunerea se referă explicit la recomandările CSE pentru a asigura faptul că deciziile se vor baza pe consultare şi analiză corespunzătoare. Recomandările CSE sunt pregătite de un număr mare de experţi din cadrul organismelor responsabile de efectuarea şi analiza recensământului. Recomandările CSE sunt rezultatul unor discuţii detaliate şi schimburi de opinie prin intermediul conferinţelor, întâlnirilor, grupurilor de lucru, grupurilor operative şi consultaţiei scrise.

    223

    Principalele organizaţii consultate/principalii experţi consultaţi

    Divizia de Statistică a Organizaţiei Naţiunilor Unite (DS-ONU), Comisia Economică pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite (CEE-ONU), birourile naţionale de statistică.

    2249

    Rezumat al sfaturilor primite şi utilizate

    Absenţa datelor de recensământ de înaltă calitate referitoare la populaţia UE poate prezenta riscuri serioase cu consecinţe ireversibile pentru formularea şi evaluarea politicilor, pentru managementul administrativ şi financiar.

    225

    Sfaturile consultării sunt reflectate în recomandările CSE, precum şi în rezultatele studiului de fezabilitate în cadrul statelor membre.

    226

    Mijloacele folosite pentru a face publice sfaturile experţilor

    Versiunea actuală a recomandărilor CSE poate fi găsită la http://www.unece.org/stats/documents/ece/ces/ge.41/2006/zip.1.e.pdf

    230

    ·Analiza impactului

    S-au luat în considerare următoarele opţiuni:

    A) Nici o armonizare a Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor în UE: pe termen mediu, aceasta înseamnă că nu au fost disponibile date complete referitoare la populaţie şi locuinţe în UE. Acest lucru ar avea consecinţe negative serioase atât legal (de ex. vot cu majoritate, fondurile structurale), cât şi politic (de ex. formularea şi evaluarea politicilor).

    B) Un acord pe bază de încredere asupra recensământului populaţiei şi al locuinţelor în UE: acest lucru ar avea ca rezultat date de calitate inferioară referitoare la populaţie şi locuinţe în UE. Comparabilitatea nu poate fi garantată. Acest lucru ar avea, de asemenea, consecinţe negative majore pe plan juridic şi politic.

    C) O directivă privind populaţia şi locuinţele în UE. Există un risc semnificativ de devieri şi influenţe indirecte prin transpunerea cerinţelor tehnice în legislaţia naţională, cu probabilitatea de a avea ca rezultat pierderi substanţiale în comparabilitate şi astfel consecinţe negative majore pe plan juridic şi politic.

    D) Legislaţia europeană privind recensământul populaţiei şi al locuinţelor în UE (Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului + punerea în aplicare a Regulamentului Comisiei). Legislaţia trebuie să fie orientată spre rezultat şi nu spre resurse. Trebuie să clarifice responsabilităţi şi roluri, precum şi cerinţe comune privind calitatea şi transparenţa rezultatelor şi metodelor. Acest lucru ar garanta disponibilitatea unor date comparabile, de înaltă calitate referitoare la populaţia UE. Obligaţiile legale şi politice ar putea fi îndeplinite.

    E) Legislaţia europeană privind recensământul populaţiei şi al locuinţelor în UE (Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului + punerea în aplicare a Regulamentului Comisiei). Legislaţia trebuie să fie orientată spre resurse. Trebuie să specifice în detaliu ce fel de surse de date să folosească statele membre (chestionare, registre etc.) şi cum să se obţină din aceste surse datele solicitate. Cheltuielile legate de această metodă sunt imense. Statele membre vor trebui să adapteze toate registrele folosite la recensământ, în special toate registrele de persoane şi locuinţe. Multe persoane rezidente pot avea de completat chestionare care implică muncă de teren elaborată de către birourile de recensământ şi intervievatori. Implicaţiile financiare ale unei intervenţii UE ar fi semnificative în contextul bugetelor naţionale.

    Opţiunea preferată este opţiunea D. Aceasta poate garanta rezultate ale recensămintelor sigure, transparente şi suficient de comparabile. Legislaţia trebuie să fie orientată spre rezultat şi nu spre resurse, lăsând la latitudinea statelor membre alegerea surselor de date şi modul de determinare a rezultatelor. Chiar dacă statele membre au libertatea de a alege modul considerat ca fiind cel mai adecvat desfăşurării recensămintelor în ţările lor, calitatea, în special comparabilitatea, ar fi garantată suficient, întrucât legislaţia ar obliga statele membre să respecte standarde-cheie şi cerinţe calitative specifice. Metodologia şi tehnologia folosite trebuie descrise clar pentru ca procesele şi rezultatele recensămintelor din statele membre să fie transparente.

    Opţiunea D minimalizează sarcina suplimentară în urma intervenţiei la nivel UE. Sarcina este limitată la ceea ce este necesar pentru a raporta cu privire la tematicile stabilite şi pentru a îndeplini cerinţele calitative comune, precum şi sarcina care revine institutelor de statistică (redactarea raporturilor de calitate şi furnizarea metadatelor şi a altor documente explicative).

    231

    3)ASPECTELE LEGALE ALE PROPUNERII

    305

    ·Rezumat al acţiunii propuse

    Propunerea clarifică responsabilităţile şi rolurile în furnizarea decenală de date complete referitoare la populaţie şi locuinţe, precum şi cerinţele comune privind calitatea şi transparenţa rezultatelor şi metodelor. Aceasta lasă la latitudinea statelor membre să colecteze datele necesare în modul în care consideră ele că este cel mai bine în ţările respective. Aceasta include alegerea sursei din care statele membre doresc să preia datele. În acelaşi timp, propunerea garantează calitatea datelor, în special comparabilitatea la nivel european. În esenţă, abordarea nu este orientată spre resurse, ci spre rezultat.

    310

    ·Temei legal

    Articolul 285 din Tratatul de instituire a Comunităţii Europene reprezintă temeiul legal pentru statisticile comunitare. Consiliul, acţionând în conformitate cu procedura de codecizie, va adopta măsuri pentru producţia de statistici în măsura în care acestea sunt necesare pentru desfăşurarea activităţilor comunităţii. Acest articol prevede cerinţele legate de producerea statisticilor comunitare şi conformitatea cu standarde de imparţialitate, fiabilitate, obiectivitate, independenţă ştiinţifică, rentabilitate şi confidenţialitate statistică.

    320

    ·Principiul subsidiarităţii

    Principiul subsidiarităţii se aplică în măsura în care propunerea nu intră în competenţa exclusivă a Comunităţii.

    Obiectivele propunerii nu pot fi atinse în măsură suficientă de către statele membre din următoarele motive:

    331

    O preocupare centrală privind datele statistice o reprezintă comparabilitatea. Având în vedere că datele referitoare la populaţie şi locuinţe se folosesc pentru a contribui la aplicarea legislaţiei europene, pentru a evalua politicile europene şi/sau pentru a compara rezultatele politicilor naţionale la nivel european, este evident esenţial ca datele de bază să fie comparabile la nivel european. Statele membre nu pot realiza acest lucru în măsura necesară fără un cadru european clar, fără o legislaţie europeană care să stabilească prevederile pentru caracteristici statistice şi cerinţe calitative comune. În afară de aceasta, transparenţa metodologiei şi tehnologiei recensământului în diferitele ţări este o condiţie pentru realizarea comparabilităţii. La rândul ei, transparenţa prevede o legislaţie europeană şi o colaborare structurată, bazată pe această legislaţie, între organismele de statistică la nivel naţional şi european.

    Experienţa din trecut arată clar că o înţelegere informală fără un cadru convenit, clar şi supravegheat, nu duce la rezultate statistice la nivelul calitativ necesar în viitor.

    332

    Acţiunea comunitară va atinge obiectivele propunerii cu rezultate mai bune din următoarele motive:

    Legislaţia europeană propusă este necesară pentru a garanta calitate, în special comparabilitate. Regulamentul identifică prevederi comune care să asigure acest lucru, precum şi transparenţa metodologiei şi a tehnologiei utilizate în statele membre.

    - Statele membre sunt obligate să asigure calitatea datelor şi a metadatelor transmise, precum şi faptul că sursele de date şi metodologia alese întrunesc, la cel mai înalt nivel posibil, caracteristicile esenţiale ale recensămintelor populaţiei şi ale locuinţelor, în special enumerarea individuală, simultaneitatea, universalitatea în cadrul unui teritoriu definit, disponibilitatea datelor cu arie restrânsă şi periodicitatea definită.

    - Statele membre trebuie să raporteze asupra surselor de date utilizate pentru îndeplinirea obligaţiilor, să explice de ce au ales acele surse şi ce impact poate avea alegerea sursei de date asupra rezultatelor prezentate. Trebuie să raporteze asupra măsurii în care sursele de date alese şi metodologia întrunesc caracteristicile esenţiale ale recensămintelor populaţiei şi ale locuinţelor.

    - Principalele tematici ce trebuie acoperite vor fi identice pentru toate ţările.

    - Data de referinţă a datelor trebuie să aparţină aceluiaşi an calendaristic în toate ţările.

    - Datele trebuie transmise în decurs de 24 de luni după încheierea anului de referinţă în formatul tehnic prevăzut de Comisie (Eurostat).

    - Populaţia va trebui să acopere toate persoanele care au reşedinţa în ţara respectivă. Regulamentul defineşte acest concept.

    - Regulamentul defineşte conceptele „naţional” şi „regional”.

    - Regulamentul se limitează la a stabili cerinţe comune şi lasă la latitudinea statelor membre să le îndeplinească în modul considerat ca fiind cel mai bun pentru ţara lor.

    4)Implicaţii bugetare

    409

    Propunerea nu are implicaţii cu privire la bugetul comunitar.

    5)Informaţii suplimentare

    510

    ·Simplificare

    511

    Propunerea prevede simplificarea procedurilor administrative pentru autorităţile publice (UE sau naţionale).

    513

    S-a recunoscut faptul că cerinţele comune prevăzute în proiectul de regulament reprezintă soluţii fiabile şi furnizează orientare clară pentru organismele naţionale ce realizează recensământul. Absenţa oricărei armonizări ex-post a rezultatelor statistice cu privire la definiţii şi concepte simplifică procedurile administrative în cadrul Birourilor de Statistică.

    ·Spaţiul Economic European

    Actul propus este de relevanţă pentru SEE şi astfel trebuie extins asupra Spaţiului Economic European.

    6)foaie de parcurs

    511

    Este dificil să se propună o foaie de parcurs detaliată pentru adoptarea regulamentului şi a măsurilor sale de aplicare astăzi, întrucât activităţile viitoare depind de rezultatul negocierilor în desfăşurare în cadrul Comisiei Europene, în Consiliu şi în Parlamentul European şi de cât de repede se adoptă formal regulamentul. Cu toate acestea, un plan provizoriu ar putea arăta în felul următor (acesta ar putea fi modificat în funcţie de data de intrare în vigoare a regulamentului):

    Al doilea semestru al anului 2006

    Proiectul de regulament a fost supus unei consultări interservicii în cadrul Comisiei Europene. Traducerea propunerii legislative oficiale a Comisiei Europene în toate limbile oficiale ale UE.

    Primul semestru al anului 2007

    Prezentarea unei propuneri de proiect Colegiului pentru adoptarea formală. Prezentarea propunerii legislative oficiale a Comisiei Europene Consiliului UE pentru prima lectură.

    Al doilea semestru al anului 2006 / întreg anul 2007

    Întruniri ale grupului operativ asupra chestiunilor tehnice privind regulamentul. Specificări adăugate la Recomandările ONU-CEE/Eurostat pentru recensăminte. Pregătirea unui Regulament de aplicare al Comisiei.

    2007/0032 (COD)

    Propunere de

    REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI

    privind recensământul populaţiei şi al locuinţelor

    (Text cu relevanţă pentru SEE)

    PARLAMENTUL EUROPEAN ŞI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunităţii Europene şi în special articolul 285 alineatul (1),

    având în vedere propunerea Comisiei 1 ,

    după consultarea Comitetului pentru programul statistic (SPC) instituit prin Decizia Consiliului 89/382/CEE, Euratom 2

    hotărând în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 251 din tratat 3 ,

    întrucât:

    (1)Comisia trebuie să deţină date suficient de sigure, detaliate şi comparabile referitoare la populaţie şi locuinţe, astfel încât să îndeplinească sarcinile ce i-au fost atribuite, în special prin articolul 2 şi 3 din tratat. La nivel comunitar trebuie asigurată o comparabilitate suficientă cu privire la metodologie, definiţii şi programul datelor şi metadatelor statistice.

    (2)Datele statistice periodice referitoare la populaţie şi la principalele caracteristici familiale, sociale, economice şi privind locuinţele persoanelor individuale sunt necesare pentru studiul şi definirea politicilor regionale şi sociale care afectează anumite sectoare ale comunităţii.

    (3)Astfel de date ar trebui să se refere la un anumit an ce urmează a fi menţionat, astfel încât în compararea datelor între statele membre să se utilizeze cât mai judicios aceste date.

    (4)În conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 322/97 al Consiliului din 17 februarie 1997 privind statisticile comunitare 4 care reprezintă cadrul de referinţă pentru prevederile prezentului regulament, este necesar ca ansamblul de statistici să fie conform standardelor de imparţialitate, fiabilitate, obiectivitate, independenţă ştiinţifică, rentabilitate, şi confidenţialitate statistică.

    (5)La momentul realizării şi diseminării statisticilor comunitare în temeiul prezentului regulament, autorităţile naţionale şi comunitare de statistică ar trebui să ia în considerare principiile prevăzute în Codul comunitar al bunelor practici statistice adoptat de Comitetul pentru programul statistic la data de 24 februarie 2005 şi ataşat recomandării Comisiei privind independenţa, integritatea şi responsabilitatea autorităţilor statistice naţionale şi comunitare 5 .

    (6)Dat fiind faptul că obiectivele acţiunii ce urmează a fi întreprinsă, şi anume colectarea şi stabilirea statisticilor comunitare comparabile şi complete referitoare la populaţie şi locuinţe, nu pot fi atinse suficient de către statele membre, din cauza absenţei caracteristicilor statistice şi cerinţelor calitative comune, ci mai degrabă la nivel comunitar în scopul unui cadru statistic comun, Comunitatea poate adopta măsuri în conformitate cu principiile subsidiarităţii, astfel cum sunt prevăzute la articolul 5 din tratat. În conformitate cu principiul proporţionalităţii, astfel cum este prevăzut la articolul menţionat, prezentul regulament privind recensămintele populaţiei şi ale locuinţelor nu depăşeşte ceea ce este necesar în vederea atingerii acestor obiective.

    (7)Măsurile necesare pentru punerea în aplicare a prezentului regulament ar trebui adoptate în conformitate cu Decizia 1999/468/CE a Consiliului din 28 iunie 1999 de stabilire a normelor de exercitare a competenţelor de punere în aplicare conferite Comisiei 6 .

    (8)În special, ar trebui să se acorde Comisiei competenţa de a stabili condiţiile pentru adaptarea definiţiilor, pentru stabilirea viitorilor ani de referinţă şi pentru adoptarea programului de date şi metadate statistice. Având în vedere faptul că acele măsuri au un domeniu general de aplicare şi sunt prevăzute pentru modificarea elementelor neesenţiale ale prezentului regulament, acestea ar trebui adoptate în conformitate cu procedura de reglementare prin validare, astfel cum este prevăzut la articolul 5 a din Decizia 1999/468/CE,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Obiectul

    Prezentul regulament prevede reguli comune pentru furnizarea decenală de date complete referitoare la populaţie şi locuinţe.

    Articolul 2

    Definiţii

    1.    În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiţii:

    (a)    „populaţie” se referă la populaţia naţională şi regională la domiciliul habitual al acesteia la data de referinţă menţionată la articolul 5 alineatul (2);

    (b)    „locuinţe” se referă la unităţi şi clădiri de locuit, precum şi la relaţia dintre populaţie şi spaţiile de locuit la nivelurile naţionale şi regionale la data de referinţă. „Clădiri” se referă la acele clădiri care includ în fapt sau potenţial unităţi de locuit;

    (c)    „domiciliul habitual” se referă la locul în care o persoană îşi petrece în mod normal perioada de odihnă zilnică, independent de absenţele temporare în scopul recreării, al vacanţei, al vizitelor la prieteni şi rude, al afacerilor, al tratamentului medical sau al pelerinajelor religioase; sau, în lipsa acestuia, locul domiciliului legal sau înregistrat;

    (d)    „data de referinţă” este data la care se referă respectivul stat membru, în conformitate cu articolul 5 alineatul (2) al prezentului regulament;

    (e)    „naţional” se referă la teritoriul statului membru;

    f)    „regional” se referă la NUTS nivel 1, NUTS nivel 2 şi NUTS nivel 3, astfel cum este definit în clasificarea unităţilor teritoriale de statistică (NUTS) stabilit în Regulamentul (CE) nr. 1059/2003 al Parlamentului European şi al Consiliului 7 în versiunea validă la data de referinţă, precum şi nivel 2 al unităţilor administrative locale (LAU nivel 2);

    (g)    „caracteristici esenţiale ale recensămintelor populaţiei şi ale locuinţelor” se referă la enumerarea individuală, simultaneitate, universalitate în cadrul unui teritoriu definit, disponibilitatea unor date de arie restrânsă şi periodicitate definită;

    (h)    „microdate anonime” se referă la registre statistice individuale care au fost modificate pentru a minimaliza, în conformitate cu bunele practici actuale, riscul identificării unităţilor statistice la care se raportează.

    2.    Dacă este necesar, Comisia poate adapta definiţiile la care se face referire în primul paragraf în conformitate cu procedura menţionată la articolul 7 alineatul (3).

    Articolul 3

    Prezentarea datelor

    Statele membre trebuie să prezinte Comisiei (Eurostat) date referitoare la populaţie şi locuinţe, incluzând caracteristici determinate demografice, sociale, economice şi de locuinţă ale persoanelor individuale, ale gospodăriilor, ale unităţilor de locuit şi ale clădirilor la nivel naţional şi regional, astfel cum se prevede în anexă.

    Articolul 4

    Sursele şi calitatea datelor

    1.    Statele membre pot elabora statistici pe baza diferitelor surse de date, în special pe:

    (a) recensământul convenţional;

    (b) recensământul pe bază de registru;

    (c) combinaţia de recensământ convenţional şi anchetă prin sondaj;

    (d) combinaţia de recensământ pe bază de registru şi anchetă prin sondaj;

    (e) combinaţia de recensământ pe bază de registru şi recensământ convenţional;

    (f) ancheta specifică cu sondaje prin rotaţie (recensământ rulant).

    2.    Statele membre trebuie să asigure că sursele de date şi metodologia folosite pentru a se conforma cu cerinţele prezentului regulament întrunesc caracteristicile esenţiale ale recensămintelor populaţiei şi ale locuinţelor la nivelul cel mai ridicat posibil, astfel cum sunt definite la articolul 2 alineatul (1).

    3.    Statele membre trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a asigura calitatea datelor şi metadatelor transmise. Comisia (Eurostat), în colaborare cu autorităţile competente ale statelor membre şi cu organizaţiile internaţionale, va trebui să furnizeze recomandări metodologice şi cerinţe destinate asigurării calităţii datelor şi a metadatelor produse, în special recomandările Conferinţei statisticienilor europeni cu privire la recensămintele populaţiei şi ale locuinţelor.

    4.    Statele membre trebuie să raporteze Comisiei (Eurostat) cu privire la sursele de date folosite, motivele alegerii acestor surse şi efectele surselor de date alese asupra calităţii statisticilor (raport de calitate). În acest context, statele membre trebuie să raporteze asupra măsurii în care sursele de date şi metodologia alese întrunesc caracteristicile esenţiale ale recensămintelor privind populaţia şi locuinţele, astfel cum sunt definite la articolul 2 alineatul (1).

    5.    Statele membre trebuie să informeze Comisia (Eurostat) fără întârziere cu privire la reviziile şi corecturilor statisticilor furnizate conform prezentului regulament, precum şi asupra oricăror schimbări ale metodelor şi ale surselor de date folosite.

    6.    Comisia defineşte conţinuturile raportului de calitate, precum şi criteriile calitative pentru producerea şi diseminarea datelor în conformitate cu procedura menţionată la articolul 7 alineatul (3).

    Articolul 5

    Transmiterea datelor

    1.    Statele membre trebuie să furnizeze Comisiei (Eurostat) date şi metadate validate, astfel cum este specificat în prezentul regulament, în principal la începutul fiecărui deceniu. 

    2.    Fiecare stat membru trebuie să determine data la care se referă datele (data de referinţă). Această dată de referinţă trebuie să fie inclusă într-un an specificat pe baza prezentului regulament (an de referinţă). Primul an de referinţă va fi anul 2011. Comisia stabileşte următorii ani de referinţă în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 7 alineatul (3). 

    3.    Datele se furnizează în decurs de 24 de luni după încheierea anului de referinţă.

    4.    În conformitate cu procedura stabilită la articolul 7 alineatul (3), Comisia adoptă un program al datelor şi al metadatelor statistice ce urmează a fi transmise pentru îndeplinirea cerinţelor de colectare a datelor. Tematicile incluse pentru un anumit nivel geografic, conform prezentului regulament, nu le pot depăşi pe cele listate în anexă pentru acel nivel geografic.

    5.    Programul de date statistice poate cuprinde, pe lângă datele agregate (sub forma unui program de tabele), un eşantion de microdate făcute anonime.

    6.    Statele membre transmit Comisiei (Eurostat) datele şi metadatele validate în format electronic. În conformitate cu procedura menţionată la articolul 7 alineatul (2), Comisia adoptă formatul tehnic adecvat ce urmează a fi utilizat la transmiterea datelor solicitate.

    7.    În cazul reviziilor şi al corecturilor în conformitate cu articolul 4 alineatul (5) al prezentului regulament, statele membre transmit fără întârziere datele modificate Comisiei (Eurostat).

    Articolul 6

    Măsuri de aplicare

    1.    Următoarele măsuri necesare punerii în aplicare a prezentului regulament se adoptă în conformitate cu procedura menţionată la articolul 7 alineatul (2).

    (a)    adoptarea formatului tehnic corespunzător, astfel cum este prevăzut la articolul 5 alineatul (6).

    2.    Următoarele măsuri necesare punerii în aplicare a prezentului regulament se adoptă în conformitate cu procedura menţionată la articolul 7 alineatul (3):

    (a)    adaptarea definiţiilor, astfel cum sunt prevăzute la articolul 2 alineatul (2);

    (b)    definiţia conţinutului raportului de calitate, astfel cum este prevăzut la articolul 4 alineatul (6);

    (c)    definiţia criteriilor de calitate, astfel cum sunt prevăzute la articolul 4 alineatul (6);

    (d)    anii de referinţă, astfel cum sunt prevăzuţi la articolul 5 alineatul (2);

    (e)    adoptarea programului de date şi metadate statistice, astfel cum este prevăzut la articolul 5 alineatul (4).

    3.    Trebuie luat în considerare principiul conform căruia beneficiile actualizării trebuie să prevaleze asupra costurilor, precum şi principiul conform căruia costurile şi sarcinile suplimentare se încadrează în limite rezonabile.

    Articolul 7

    Comitetul

    1.    Comisia este sprijinită de Comitetul pentru programul statistic, instituit prin Decizia 89/382/CEE, Euratom.

    2.    Când se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolele 5 şi 7 din Decizia 1999/468/CE, având în vedere dispoziţiile de la articolul 8. Termenul prevăzut la articolul 5 alineatul (6) din Decizia 1999/468/CE se fixează la trei luni.

    3.    Atunci când se face o trimitere la prezentul alineat, se aplică articolele 5 alineatele (1) până la (4) şi articolul 7 din Decizia 1999/468/CE a Consiliului, având în vedere dispoziţiile articolului 8. 

    4.    Comitetul îşi aprobă regulamentul de procedură.

    Articolul 8

    Intrarea în vigoare

    Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale şi se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles,

    Pentru Parlamentul European    Pentru Consiliu

    Preşedintele    Preşedintele

       

    ANEXĂ

    Tematici ce trebuie incluse în Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor

    1    Tematici legate de populaţie

    1.1    Tematici obligatorii pentru nivelurile geografice: NUTS 3, LAU 2

    1.1.1    Tematici nederivate

    - Locul domiciliului habitual

    - Sexul

    - Vârsta

    - Starea civilă legală

    - Ţara/locul naşterii

    - Ţara cetăţeniei

    - Locul domiciliului anterior şi data sosirii la domiciliul actual sau Domiciliul cu un an înainte de recensământ

    - Legăturile de rudenie dintre membrii familiei

    1.1.2    Tematici derivate

    - Populaţia totală

    - Localitatea

    - Statutul gospodăriei

    - Starea civilă

    - Tipul nucleului familial

    - Mărimea nucleului familial

    - Tipul gospodăriei private

    - Mărimea gospodăriei private

    1.2    Tematici obligatorii pentru nivelurile geografice: nivelul naţional, NUTS 1, NUTS 2

    1.2.1    Tematici nederivate

    - Locul domiciliului

    - Localizarea locului de muncă

    - Sexul

    - Vârsta

    - Starea civilă legală

    - Statutul din punct de vedere al activităţii curente

    - Ocupaţia

    - Industria (ramura de activitate economică)

    - Statutul profesional

    - Nivelul de studii

    - Ţara/locul naşterii

    - Ţara cetăţeniei

    - Domiciliul eventual în străinătate şi anul sosirii în ţara respectivă

    - Domiciliul anterior şi data sosirii la domiciliul actual sau Domiciliul cu un an înainte de recensământ

    - Legătura de rudenie dintre membrii familiei

    - Statutul de ocupare a locuinţelor

    1.2.2    Tematici derivate

    - Populaţia totală

    - Localitatea

    - Statutul gospodăriei

    - Starea civilă

    - Tipul nucleului familial

    - Mărimea nucleului familial

    - Tipul gospodăriei private

    - Mărimea gospodăriei private

    1.3    Tematici recomandate pentru nivelurile geografice: 

    nivelul naţional, NUTS 1, NUTS 2, NUTS 3, LAU 2

    1.3.1    Se recomandă statelor membre să raporteze cu privire la toate tematicile care sunt obligatorii pentru nivelul regional NUTS 2, precum şi cu privire la toate nivelurile regionale mai profunde, până la nivelul regional cel mai profund disponibil.

    1.3.2    Tematici nederivate

    - Localizarea şcolii, a colegiului sau a universităţii

    - Modalitatea de transport la locul de muncă

    - Modalitatea de transport la şcoală, colegiu sau universitate

    - Distanţa parcursă până la locul de muncă şi timpul necesar

    - Distanţa parcursă până la şcoală, colegiu sau universitate şi timpul necesar

    - Starea civilă de fapt

    - Numărul total al copiilor născuţi vii

    - Data (datele): i) primei căsătorii şi ii) actualei căsătorii a femeii 

    - Data (datele): i) primei legături bazate pe consimţământul mutual şi ii) actualei legături bazate pe consimţământul mutual a femeii

    - Statutul activităţii obişnuite

    - Prestatori de servicii neplătite, voluntari

    - Tipul sectorului (unitatea instituţională)

    - Ocupaţie informală

    - Tipul locului de muncă

    - Timpul de lucru efectuat în general

    - Ocuparea insuficientă a forţei de muncă raportată la timp

    - Durata şomajului

    - Numărul persoanelor ce lucrează în unitatea locală a instituţiei

    - Principala sursă de existenţă

    - Venituri

    - Nivelul de instruire

    - Domeniul de studiu

    - Nivelul de şcolarizare

    - Alfabetizarea

    - Alfabetizarea informatică

    - Ţara domiciliului anterior în străinătate

    - Durata totală a reşedinţei în acea ţară

    - Locul domiciliului cinci ani înainte de recensământ

    - Motivul migrării

    - Ţara de origine a părinţilor

    - Dobândirea cetăţeniei

    - Etnia

    - Limba

    - Religia

    - Statutul invalidităţii

    - Locuinţă individuală sau împărţită

    - Chiria

    - Produsele de consum durabile deţinute de gospodărie

    - Numărul de maşini disponibile pentru uzul gospodăriei

    - Disponibilitatea locurilor de parcare

    - Telefonul şi conexiunea la internet

    - Producţia agricolă pe cont propriu (la nivel de gospodărie)

    - Caracteristicile tuturor locurilor de muncă în agricultură pe perioada anului anterior (la nivel individual)

    1.3.3    Tematici derivate

    - Zonele urbane şi rurale

    - Grupurile socio-economice

    - Persoanele de origine străină/naţională

    - Grupurile de populaţie relevante pentru migraţia internaţională

    - Populaţia cu statut de refugiat

    - Persoanele strămutate intern

    - Parteneriate între persoane de acelaşi sex

    - Statutul familiei extinse

    - Tipul familiei recompuse

    - Tipul familiei extinse

    - Compoziţia gospodăriilor private în funcţie de generaţii

    2    Variabile cu privire la locuinţe

    2.1    Tematici obligatorii pentru nivelurile geografice: NUTS 3, LAU 2

    2.1.1    Tematici nederivate

    - Tipul cartierelor de locuinţe

    - Localizarea cartierelor de locuinţe

    - Regimul de ocupare a locuinţelor convenţionale

    - Numărul ocupanţilor

    - Spaţiul locuibil şi/sau numărul de camere pe unitate de locuit

    - Locuinţele în funcţie de tipul clădirii

    - Locuinţele în funcţie de perioada de construcţie

    2.1.2    Tematici derivate

    - Standardul densităţii

    2.2    Tematici obligatorii pentru nivelurile geografice: nivelul naţional, NUTS 1, NUTS 2

    2.2.1    Tematici nederivate

    - Aranjamentele de locuit

    - Tipul cartierelor de locuinţe

    - Localizarea cartierelor de locuinţe

    - Regimul de ocupare a locuinţelor convenţionale

    - Tipul de proprietate

    - Numărul ocupanţilor

    - Spaţiul locuibil şi/sau numărul de camere pe unitate de locuit

    - Sistemul de furnizare a apei

    - Instalaţiile sanitare

    - Instalaţiile de igienă

    - Tipul de încălzire

    - Locuinţele în funcţie de tipul clădirii

    - Locuinţele în funcţie de perioada de construcţie

    2.2.2    Tematici derivate

    - Standardul densităţii

    2.3    Tematici recomandate pentru nivelurile geografice: 

    nivelul naţional, NUTS 1, NUTS 2, NUTS 3, LAU 2

    2.3.1    Se recomandă statelor membre să raporteze cu privire la toate tematicile care sunt obligatorii pentru nivelul regional NUTS 2, precum şi cu privire la toate nivelurile regionale mai profunde, până la nivelul regional cel mai profund disponibil.

    2.3.2    Tematici nederivate

    - Disponibilitatea şi caracteristicile locuinţelor secundare, de sezon şi libere

    - Ocuparea în funcţie de numărul gospodăriilor private

    - Tipul camerelor

    - Apa caldă

    - Încălzirea apei de uz sanitar

    - Tipul de sistem de eliminare a reziduurilor

    - Bucătăria

    - Instalaţiile de gătit

    - Sursele de energie folosite pentru încălzire

    - Izolarea termică a locuinţei

    - Disponibilitatea electricităţii

    - Producţia de electricitate

    - Gazul prin reţeaua de distribuţie

    - Aerul condiţionat

    - Ventilaţia

    - Poziţia locuinţei în clădire

    - Accesul la locuinţă

    - Ascensorul

    - Locuinţele din clădire în funcţie de numărul etajelor

    - Locuinţele în funcţie de materialele din care sunt construite anumite părţi ale clădirii ce includ locuinţa

    - Locuinţele în funcţie de stadiul de reparare a clădirilor

    - Separarea reziduurilor în gospodărie

    (1)    JO C […], […], p. […].
    (2)    JO L 181, 28.6.1989, p. 47.
    (3)    JO C […], […], p. […].
    (4)    JO L 52, 22.2.1997, p. 1. Regulament, astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (CE) 1882/2003 al Parlamentului European şi al Consiliului (JO L 284, 31.10.2003, p.1)..
    (5)    COM(2005) 217 final.
    (6)    JO L 184, 17.7.1999, p. 23. Decizia, astfel cum a fost modificată prin Decizia 2006/512/EC(JO L 200, 22.7.2006, p.11).
    (7)    JO L 154, 21.6.2003, p. 1.
    Top