Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32024R2146

    Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2024/2146 al Comisiei din 2 august 2024 privind măsuri de urgență temporare de derogare, pentru anul 2024, de la anumite dispoziții din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului și din Regulamentul delegat (UE) 2017/891 al Comisiei, în vederea soluționării unor probleme specifice din sectorul vitivinicol și din sectorul fructelor și legumelor cauzate de fenomene meteorologice nefavorabile

    C/2024/5645

    JO L, 2024/2146, 5.8.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2024/2146/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2024/2146/oj

    European flag

    Jurnalul Ofícial
    al Uniunii Europene

    RO

    Seria L


    2024/2146

    5.8.2024

    REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2024/2146 AL COMISIEI

    din 2 august 2024

    privind măsuri de urgență temporare de derogare, pentru anul 2024, de la anumite dispoziții din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului și din Regulamentul delegat (UE) 2017/891 al Comisiei, în vederea soluționării unor probleme specifice din sectorul vitivinicol și din sectorul fructelor și legumelor cauzate de fenomene meteorologice nefavorabile

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 și (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului (1), în special articolul 221 alineatul (1),

    întrucât:

    (1)

    Seceta persistentă înregistrată în toamna anului 2023, precum și în iarna și primăvara anului 2024 a continuat să afecteze grav sectorul vitivinicol, în special în sudul Italiei și în Spania. Precipitațiile excesive de-a lungul unor perioade îndelungate în primăvara anului 2024 în alte regiuni producătoare, în special în nordul Italiei și în Franța, au împiedicat viticultorii să efectueze anumite operațiuni la timp. Viticultorii din regiunile afectate s-au confruntat cu dificultăți excepționale. Spania, Italia și Franța au informat Comisia cu privire la această situație și i-au cerut să ia măsurile corespunzătoare în ceea ce privește autorizațiile pentru plantări de viță-de-vie care expiră în 2024. Alte state membre au fost, de asemenea, afectate de aceste fenomene grave, cu efecte similare, și ar putea identifica, la rândul lor, regiunile vitivinicole de pe teritoriul lor drept regiuni deosebit de afectate.

    (2)

    În special, seceta excepțională, pe de o parte, și precipitațiile cumulate excesive, pe de altă parte, au împiedicat viticultorii să efectueze lucrările care sunt efectuate în mod obișnuit pe plantațiile lor viticole în perioadele de toamnă, iarnă și primăvară, cum ar fi curățarea și pregătirea solului, noi plantări de viță-de-vie sau altoirea. În regiunile afectate de secetă excepțională sau de precipitații excesive, astfel de activități nu pot fi realizate din cauza uscăciunii solului și a condițiilor extrem de nefavorabile pentru efectuarea de noi plantări sau din cauza imposibilității de a avea acces la parcele și de a efectua lucrări ale solului în cazul precipitațiilor excesive.

    (3)

    Articolul 62 alineatul (3) primul paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 prevede că autorizațiile pentru plantări și replantări de viță-de-vie sunt valabile timp de trei ani de la data la care au fost acordate. Articolul 68 alineatul (2) primul paragraf din regulamentul respectiv prevede că autorizațiile acordate în urma unei conversii a drepturilor de plantare au aceeași perioadă de valabilitate ca și drepturile de plantare inițiale. În cursul perioadei de valabilitate a fiecărei autorizații acordate, viticultorii vor lua, de obicei, decizii cu privire la soiuri și la tipurile de vin pe care le vor produce în noile plantații viticole, vor pregăti solul toamna sau iarna și se vor aproviziona cu noi plante de viță-de-vie, care sunt apoi plantate primăvara, deoarece primăvara este cea mai potrivită perioadă a anului pentru plantare.

    (4)

    Din cauza fenomenelor meteorologice nefavorabile, viticultorii care dețin autorizații pentru plantări utilizabile în regiunile afectate de secetă sau de precipitații excesive care expiră în 2024 nu au putut să-și utilizeze autorizațiile în primăvara ultimului an de valabilitate a acestora, astfel cum era prevăzut. Întrucât este imposibil să se prevadă cât timp vor dura astfel de fenomene meteorologice nefavorabile și consecințele lor, nu este sigur că viticultorii respectivi vor avea posibilitatea de a-și utiliza autorizațiile pentru plantări în limitele perioadelor de valabilitate corespunzătoare. Viticultorii ar fi nevoiți să planteze vița-de-vie în timpul sezonului cald, așadar într-un moment mai puțin potrivit al ciclului de cultivare, în condiții dificile și cu costuri suplimentare, în contextul în care sectorul vitivinicol suferă deja de pe urma unor condiții de piață nefavorabile.

    (5)

    Prin urmare, pentru a se evita pierderea autorizației pentru plantări noi sau deteriorarea rapidă a condițiilor în care plantările ar trebui efectuate în regiunile care urmează să fie identificate de statele membre ca fiind afectate de secetă sau de precipitații excesive în 2024, este necesar să se permită, fără întârziere, prelungirea cu un an a valabilității autorizațiilor pentru plantări și replantări care expiră în 2024 în regiunile afectate de secetă sau de precipitații excesive.

    (6)

    Prin urmare, valabilitatea autorizațiilor pentru plantări și replantări care au fost eliberate în temeiul articolului 64, al articolului 66 sau al articolului 68 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, care expiră în 2024 și care urmează să fie utilizate în regiunile identificate de statele membre ca fiind afectate de secetă sau de precipitații excesive în primăvara anului 2024 trebuie prelungită cu încă 12 luni de la data lor actuală de expirare în 2024, pentru a li se permite viticultorilor în cauză să planteze viță-de-vie în 2025.

    (7)

    Având în vedere dificultățile respective, viticultorilor din regiunile afectate de secetă sau de precipitații excesive trebuie, de asemenea, să li se permită să renunțe la autorizațiile pentru plantări și replantări care expiră în 2024, fără a suporta sancțiunea administrativă menționată la articolul 62 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, în cazul în care nu doresc să își extindă suprafața viticolă.

    (8)

    Din cauza fenomenelor meteorologice nefavorabile grave care au avut loc în primăvara anului 2024 în mai multe regiuni din statele membre, producția de fructe și legume a suferit daune semnificative. Intensitatea înghețurilor înregistrate în aprilie 2024 în Austria, Cehia și Polonia, precum și a grindinei înregistrate în Polonia în mai 2024 a fost extraordinară, afectând suprafețe semnificative și o parte considerabilă a producției naționale. Fenomenele meteorologice nefavorabile din primăvara anului 2024 au afectat producția de fructe și legume și din alte regiuni de producție din Uniune.

    (9)

    Pentru a aborda consecințele înghețului din aprilie 2024 și ale grindinei din mai 2024, Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2024/2030 al Comisiei (2) prevede sprijin financiar de urgență pentru producătorii din sectorul fructelor și legumelor și din sectorul vitivinicol afectați de fenomenele climatice nefavorabile din Austria, Cehia și Polonia. Sprijinul financiar respectiv este destinat producătorilor afectați, însă fenomenele meteorologice nefavorabile au cauzat, de asemenea, probleme mai ample organizațiilor de producători recunoscute din sectorul fructelor și legumelor.

    (10)

    Având în vedere respectivele fenomene meteorologice nefavorabile grave, numeroase organizații de producători recunoscute și asociații de organizații de producători din sectorul fructelor și legumelor a căror activitate principală are loc în regiunile afectate se confruntă cu o reducere importantă a producției membrilor lor producători. Pentru a aborda consecințele acestei reduceri a producției și pentru a atenua impactul ei asupra statutului lor de recunoaștere și posibila suspendare a plăților pentru programele lor operaționale în curs, organizațiile de producători situate în regiunile afectate trebuie să fie exceptate în 2024 de la dispozițiile prevăzute la articolul 11 alineatul (2) din Regulamentul delegat (UE) 2017/891 al Comisiei (3) în ceea ce privește obligația ca valoarea economică a produselor vândute de la producători care nu sunt membri ai organizației de producători sau ai asociației de organizații de producători să fie inferioară valorii producției comercializate a organizației de producători sau a asociației de organizații de producători.

    (11)

    Consecințele fenomenelor meteorologice nefavorabile grave asupra sectorului vitivinicol și al fructelor și legumelor descrise mai sus nu constituie perturbări ale pieței în sensul articolului 219 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013. Într-adevăr, impactul direct al fenomenelor meteorologice menționate constă, pe de o parte, în imposibilitatea de a efectua operațiunile planificate de plantare a viței-de-vie și, pe de altă parte, în reducerea drastică a valorii activității organizațiilor de producători desfășurate cu propriii membri producători. Niciuna dintre aceste două situații nu constituie o perturbare a pieței. Ele nu sunt nici rezultatul bolilor animalelor sau plantelor sau al crizei de încredere a consumatorilor care intră sub incidența articolului 220 din regulamentul respectiv. Situațiile la care este menit să răspundă prezentul regulament constituie probleme specifice în sensul articolului 221 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 care nu pot fi abordate prin măsuri luate în temeiul articolului 219 sau al articolului 220 din regulamentul respectiv.

    (12)

    Având în vedere amploarea fenomenelor meteorologice nefavorabile grave din primăvara anului 2024 și incertitudinile existente pe piață în sectorul vitivinicol din anumite regiuni, este necesar să se atenueze dificultățile respective prin impunerea unei derogări, numai în măsura strict necesară și numai pentru anul 2024, de la anumite dispoziții din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 și din Regulamentul delegat (UE) 2017/891 aplicabile autorizațiilor pentru plantări noi de viță-de-vie care expiră în 2024 și autorizațiilor pentru replantări de viță-de-vie valabile și neutilizate încă la intrarea în vigoare a prezentului regulament în sectorul vitivinicol, precum și organizațiilor de producători recunoscute din sectorul fructelor și legumelor din regiunile afectate.

    (13)

    Statele membre trebuie să informeze Comisia cu privire la punerea în aplicare a prezentului regulament, pentru a permite Uniunii să monitorizeze eficiența măsurilor introduse prin acesta.

    (14)

    Dată fiind necesitatea de a se lua măsuri imediate, prezentul regulament trebuie să intre în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    (15)

    Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului pentru organizarea comună a piețelor agricole,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Derogări temporare de la Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 în ceea ce privește autorizațiile pentru plantări de viță-de-vie

    (1)   Statele membre identifică regiunile de producție a vinului de pe teritoriul lor care, în iarna și primăvara anului 2024, au fost afectate de secetă severă sau de precipitații excesive într-o măsură atât de mare încât viticultorii nu au putut să desfășoare operațiunile necesare legate de plantarea viței-de-vie în timpul sezoanelor respective.

    (2)   Prin derogare de la articolul 62 alineatul (3) primul paragraf prima teză și de la articolul 68 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, autorizațiile pentru plantări și replantări acordate în conformitate cu articolul 64, cu articolul 66 sau cu articolul 68 alineatul (1) din regulamentul respectiv care expiră în anul 2024 și sunt destinate a fi utilizate în regiunile menționate la alineatul (1) din prezentul articol expiră la 12 luni de la data inițială de expirare.

    (3)   Prin derogare de la articolul 62 alineatul (3) primul paragraf a doua teză din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, viticultorii care dețin autorizații pentru plantări și replantări care expiră în 2024 și sunt destinate a fi utilizate în regiunile menționate la alineatul (1) din prezentul articol nu sunt supuși sancțiunilor administrative dacă nu folosesc autorizațiile, cu condiția să informeze autoritățile competente până la 31 decembrie 2024 că nu intenționează să utilizeze autorizația și că nu doresc să beneficieze de prelungirea valabilității prevăzută la alineatul (1) sau la alineatul (2) din prezentul articol.

    Articolul 2

    Derogare temporară de la articolul 11 alineatul (2) din Regulamentul delegat (UE) 2017/891

    Prin derogare de la articolul 11 alineatul (2) din Regulamentul delegat (UE) 2017/891, în 2024, limitarea conform căreia o organizație de producători poate vinde produse de la producători care nu sunt membri ai unei organizații de producători sau ai unei asociații de organizații de producători numai cu condiția ca valoarea economică a activității respective să fie inferioară valorii producției sale comercializate nu se aplică organizațiilor de producători care sunt afectate de fenomenele meteorologice nefavorabile din primăvara anului 2024.

    Articolul 3

    Notificări

    (1)   Până la 31 martie 2025, statele membre informează Comisia dacă au pus sau nu în aplicare derogările prevăzute la articolul 1 pentru sectorul vitivinicol și transmit, după caz, următoarele informații:

    (a)

    regiunile în care au fost aplicate derogările menționate la articolul 1 alineatele (2) și (3);

    (b)

    suprafața care face obiectul autorizațiilor pentru plantări și replantări a căror valabilitate a fost prelungită cu 12 luni în conformitate cu articolul 1 alineatul (2);

    (c)

    suprafața care face obiectul autorizațiilor pentru plantări și replantări care au expirat în 2024 și în cazul cărora viticultorul care le deține a renunțat la prelungirea valabilității lor în conformitate cu articolul 1 alineatul (3).

    (2)   Până la 31 martie 2025, statele membre informează Comisia dacă au pus sau nu în aplicare derogarea prevăzută la articolul 2 pentru sectorul fructelor și legumelor și transmit, după caz, următoarele informații:

    (a)

    regiunile în care a fost aplicată derogarea menționată la articolul 2;

    (b)

    numărul organizațiilor de producători recunoscute care aplică derogările menționate la articolul 2.

    (3)   Notificările adresate Comisiei menționate la prezentul articol se efectuează în conformitate cu Regulamentul delegat (UE) 2017/1183 al Comisiei (4).

    Articolul 4

    Intrarea în vigoare și aplicarea

    Prezentul regulament intră în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Se aplică până la 5 august 2025.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 2 august 2024.

    Pentru Comisie

    Președinta

    Ursula VON DER LEYEN


    (1)   JO L 347, 20.12.2013, p. 671, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2013/1308/oj.

    (2)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2024/2030 al Comisiei din 23 iulie 2024 de acordare a unui sprijin financiar de urgență pentru sectorul fructelor și legumelor și pentru sectorul vitivinicol afectate de fenomene climatice nefavorabile în Austria, Cehia și Polonia, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L, 2024/2030, 24.7.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2024/2030/oj).

    (3)   Regulamentul delegat (UE) 2017/891 al Comisiei din 13 martie 2017 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește sectorul fructelor și legumelor și sectorul fructelor și legumelor prelucrate, de completare a Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește sancțiunile care trebuie aplicate în sectoarele menționate și de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 al Comisiei (JO L 138, 25.5.2017, p. 4, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2017/891/oj).

    (4)  Regulamentul delegat (UE) 2017/1183 al Comisiei din 20 aprilie 2017 de completare a Regulamentelor (UE) nr. 1307/2013 și (UE) nr. 1308/2013 ale Parlamentului European și ale Consiliului în ceea ce privește notificările către Comisie de informații și documente (JO L 171, 4.7.2017, p. 100, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2017/1183/oj).


    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2024/2146/oj

    ISSN 1977-0782 (electronic edition)


    Top