Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32024R1048

    Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2024/1048 al Comisiei din 9 aprilie 2024 de autorizare a introducerii pe piață a concentratului proteic din Lemna gibba și Lemna minor ca aliment nou și de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2017/2470

    C/2024/2258

    JO L, 2024/1048, 10.4.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2024/1048/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2024/1048/oj

    European flag

    Jurnalul Ofícial
    al Uniunii Europene

    RO

    Seria L


    2024/1048

    10.4.2024

    REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2024/1048 AL COMISIEI

    din 9 aprilie 2024

    de autorizare a introducerii pe piață a concentratului proteic din Lemna gibba și Lemna minor ca aliment nou și de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2017/2470

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (UE) 2015/2283 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 noiembrie 2015 privind alimentele noi, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 258/97 al Parlamentului European și al Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 1852/2001 al Comisiei (1), în special articolul 12 alineatul (1),

    întrucât:

    (1)

    Regulamentul (UE) 2015/2283 prevede că doar alimentele noi autorizate și incluse în lista cu alimente noi a Uniunii pot fi introduse pe piața Uniunii.

    (2)

    În conformitate cu articolul 8 din Regulamentul (UE) 2015/2283, Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 al Comisiei (2) a stabilit o listă a Uniunii cu alimente noi.

    (3)

    La 28 decembrie 2018, societatea ABC Kroos BV (denumit în continuare „solicitantul”) a transmis Comisiei o cerere, în conformitate cu articolul 10 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2015/2283, în vederea introducerii pe piața Uniunii ca aliment nou a concentratului proteic din Lemna gibba și Lemna minor. Solicitantul a cerut ca alimentul nou să fie utilizat ca aliment în bazele pentru băuturi sub formă de pulbere, în batoanele de cereale, în pâine și chifle, în fideaua destinată populației generale și în suplimentele alimentare, astfel cum sunt definite în Directiva 2002/46/CE a Parlamentului European și a Consiliului (3), numai pentru populația adultă.

    (4)

    La 28 decembrie 2018, solicitantul a înaintat, de asemenea, Comisiei o cerere de protecție a următoarelor date care fac obiectul unui drept de proprietate: datele privind compoziția (4), datele privind stabilitatea (5), analiza digestiei ileale (6), analiza proteomică (7), analizele de screening al bacteriilor endofitice (8), testul de mutație inversă pe bacterii (9) și testul de micronucleu in vitro (10).

    (5)

    La 13 mai 2021, Comisia a solicitat Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (denumită în continuare „autoritatea”) să efectueze o evaluare a concentratului proteic din Lemna gibba și Lemna minor ca aliment nou.

    (6)

    La 28 februarie 2023, autoritatea a adoptat avizul său științific privind „Siguranța concentratului proteic de lintiță provenit dintr-un amestec de Lemna gibba și Lemna minor ca aliment nou în temeiul Regulamentului (UE) 2015/2283” (11), în conformitate cu articolul 11 din Regulamentul (UE) 2015/2283.

    (7)

    În avizul său științific, autoritatea a concluzionat că alimentul nou, concentratul proteic din Lemna gibba și Lemna minor, este sigur în condițiile de utilizare propuse. Prin urmare, avizul științific respectiv conține suficiente motive pentru a se stabili că, în condițiile de utilizare propuse, concentratul proteic din Lemna gibba și Lemna minor îndeplinește condițiile de introducere pe piață în conformitate cu articolul 12 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2015/2283.

    (8)

    În avizul său științific, autoritatea a remarcat, de asemenea, că concluzia sa privind siguranța alimentului nou s-a bazat pe datele privind compoziția, datele privind stabilitatea, pe analiza digestiei ileale, analiza proteomică, analizele de screening al bacteriilor endofitice, pe testul de mutație inversă pe bacterii și testul de micronucleu in vitro, fără de care nu ar fi putut evalua alimentul nou și nu ar fi putut ajunge la concluzia sa.

    (9)

    Este adecvat ca includerea concentratului proteic din Lemna gibba și Lemna minor ca aliment nou în lista Uniunii cu alimente noi să conțină informațiile menționate la articolul 9 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2015/2283. În acest sens, în conformitate cu condițiile de utilizare a suplimentelor alimentare care conțin concentrat proteic din Lemna gibba și Lemna minor, astfel cum au fost propuse de solicitant și evaluate de autoritate, este necesar să se informeze consumatorii prin utilizarea unei etichetări adecvate că suplimentele alimentare care conțin concentrat proteic din Lemna gibba și Lemna minor ar trebui să fie consumate numai de adulți. În avizul său, autoritatea a remarcat, de asemenea, că aportul de aliment nou poate duce la un consum de filochinonă (vitamina K1) de până la 480 μg/zi pentru adulți (160 μg/zi din suplimente alimentare) și poate constitui un risc pentru pacienții care urmează un tratament cu medicamente anticoagulante. Prin urmare, în cazul în care produsul final conține o cantitate de vitamina K care este considerată semnificativă în conformitate cu punctul 2 din partea A din anexa XIII la Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului (12), declarația nutrițională ar trebui să indice cantitatea de vitamina K.

    (10)

    Comisia a cerut solicitantului să clarifice suplimentar justificarea deținerii dreptului său de proprietate asupra datelor și studiilor respective și să clarifice pretenția sa privind deținerea unui drept exclusiv de a face trimiteri la datele și studiile respective în conformitate cu articolul 26 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul (UE) 2015/2283.

    (11)

    Solicitantul a declarat că deținea drepturi de proprietate și drepturi exclusive de a face trimiteri la datele privind compoziția, datele privind stabilitatea, analiza digestiei ileale, analiza proteomică, analizele de depistare a bacteriilor endofitice, testul de mutație inversă pe bacterii și testul de micronucleu in vitro la momentul depunerii cererii și că părțile terțe nu pot accesa, utiliza sau face trimitere în mod legal la datele respective.

    (12)

    Comisia a evaluat toate informațiile furnizate de solicitant și a considerat că acestea au justificat în mod suficient îndeplinirea cerințelor prevăzute la articolul 26 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2015/2283. Prin urmare, datele privind compoziția, datele privind stabilitatea, analiza digestiei ileale, analiza proteomică, analizele de screening al bacteriilor endofitice, testul de mutație inversă pe bacterii și testul de micronucleu in vitro ar trebui protejate în conformitate cu articolul 27 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2015/2283. În consecință, numai solicitantul trebuie să fie autorizat să introducă concentratul proteic din Lemna gibba și Lemna minor pe piața Uniunii pentru o perioadă de cinci ani de la intrarea în vigoare a prezentului regulament.

    (13)

    Cu toate acestea, restricționarea autorizării concentratului proteic din Lemna gibba și Lemna minor și a trimiterilor la datele incluse în dosarul solicitantului în sensul utilizării exclusive de către acesta nu împiedică alți solicitanți să solicite o autorizație de introducere pe piață a aceluiași aliment nou, cu condiția ca cererea lor să se bazeze pe informații obținute în mod legal, care să susțină autorizarea.

    (14)

    Concentratul proteic din Lemna gibba și Lemna minor trebuie inclus în lista cu alimente noi a Uniunii prevăzută în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470. Prin urmare, anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 trebuie modificată în consecință.

    (15)

    Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    (1)   Concentratul proteic din Lemna gibba și Lemna minor este autorizat pentru a fi introdus pe piață în Uniune.

    Concentratul proteic din Lemna gibba și Lemna minor trebuie inclus în lista cu alimente noi a Uniunii prevăzută în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470.

    (2)   Anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

    Articolul 2

    Numai societatea ABC Kroos BV (13) este autorizată să introducă pe piața Uniunii alimentul nou menționat la articolul 1, pentru o perioadă de 5 ani de la 30 aprilie 2024, cu excepția cazului în care un solicitant ulterior obține o autorizație pentru alimentul nou respectiv fără a face trimitere la datele științifice protejate în temeiul articolului 3 sau cu acordul ABC Kroos BV.

    Articolul 3

    Datele științifice conținute în dosarul de cerere și care îndeplinesc condițiile prevăzute la articolul 26 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2015/2283 nu se utilizează în beneficiul unui solicitant ulterior pentru o perioadă de 5 ani de la data intrării în vigoare a prezentului regulament fără ABC Kroos BV.

    Articolul 4

    Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 9 aprilie 2024.

    Pentru Comisie

    Președinta

    Ursula VON DER LEYEN


    (1)   JO L 327, 11.12.2015, p. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2015/2283/oj.

    (2)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 al Comisiei din 20 decembrie 2017 de stabilire a listei cu alimente noi a Uniunii în conformitate cu Regulamentul (UE) 2015/2283 al Parlamentului European și al Consiliului privind alimentele noi (JO L 351, 30.12.2017, p. 72, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2017/2470/oj).

    (3)  Directiva 2002/46/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 10 iunie 2002 referitoare la apropierea legislațiilor statelor membre privind suplimentele alimentare (JO L 183, 12.7.2002, p. 51, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2002/46/2022-09-30).

    (4)  Secțiunile 2.4.3 și 2.9; Secțiunile 2.11. (p. 76-78); Apendicele D2, D3, D4, D5, D6, D7.

    (5)  Secțiunea 2.4.4; Apendicele D1, D8, D9, D10, D17;

    (6)  Secțiunile 2.8 și 2.9 (p. 65, 68), apendicele B4 și D11;

    (7)  Apendicele D12;

    (8)  Apendicele D20, D22, D23, D24;

    (9)  Apendicele D26;

    (10)  Apendicele D27;

    (11)   EFSA Journal 2023;21(4):7903.

    (12)  Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1924/2006 și (CE) nr. 1925/2006 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European și a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE și 2008/5/CE ale Comisiei și a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei (JO L 304, 22.11.2011, p. 18, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2011/1169/2018-01-01).

    (13)   Drosteweg 8, 8101 NB Raalte, Țările de Jos.


    ANEXĂ

    Anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 se modifică după cum urmează:

    1.

    În tabelul 1 (Alimente noi autorizate), se introduce următoarea rubrică:

    Aliment nou autorizat

    Condițiile în care poate fi utilizat alimentul nou

    Cerințe specifice suplimentare privind etichetarea

    Alte cerințe

    Protecția datelor

    Concentrat proteic din Lemna gibba și Lemna minor

    Categorie specifică de alimente

    Niveluri maxime

    1.

    Denumirea alimentului nou menționat pe eticheta produselor alimentare care îl conțin este «concentrat proteic din plantele Lemna gibba și Lemna minor» sau «concentrat proteic din planta Lemna gibba», în funcție de prezența plantei Lemna minor.

    2.

    În cazul în care alimentele care conțin alimentul nou includ o cantitate de vitamina K care este considerată semnificativă în conformitate cu punctul 2 din partea A din anexa XIII la Regulamentul (UE) nr. 1169/2011, declarația nutrițională trebuie să indice cantitatea de vitamina K.

     

    Autorizat la 30 aprilie 2024. Această includere se bazează pe dovezi științifice și date științifice care fac obiectul unui drept de proprietate, protejate în conformitate cu articolul 26 din Regulamentul (UE) 2015/2283.

    Solicitant: ABC KROOS BV, Drosteweg 8, 8101 NB Raalte, Țările de Jos. Pe perioada protecției datelor, alimentul nou «concentrat proteic din Lemna gibba și Lemna minor» este autorizat pentru introducerea pe piața Uniunii numai de către ABC Kroos BV, cu excepția cazului în care un solicitant ulterior obține autorizația pentru alimentul nou fără a face trimitere la dovezile științifice sau datele științifice care fac obiectul unui drept de proprietate, protejate în conformitate cu articolul 26 din Regulamentul (UE) 2015/2283 sau cu acordul ABC Kroos BV.

    Data de încheiere a protecției datelor: 30 aprilie 2029”

    Batoane din cereale

    10 g/100 g

    Pâine și chifle preambalate

    1,7 g/100 g

    Amestecuri de băuturi cu pulbere

    20 g/100 g

    Fidea

    6 g/100 g

    Suplimente alimentare, astfel cum sunt definite în Directiva 2002/46/CE, destinate populației adulte

    1 g/zi

    1.

    Denumirea alimentului nou menționat pe eticheta produselor alimentare care îl conțin este «concentrat proteic din plantele Lemna gibba și Lemna minor» sau «concentrat proteic din planta Lemna gibba», în funcție de prezența plantei Lemna minor.

    2.

    Etichetarea suplimentelor alimentare care conțin alimentul nou trebuie să conțină o mențiune conform căreia acestea ar trebui să fie consumate numai de adulți.

    3.

    În cazul în care suplimentele alimentare care conțin alimentul nou includ o cantitate de vitamina K care este considerată semnificativă în conformitate cu punctul 2 din partea A din anexa XIII la Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 și cu articolul 8 din Directiva (CE) nr. 2002/46, etichetarea suplimentelor alimentare care conțin alimentul nou trebuie să indice cantitatea de vitamina K.

    2.

    În tabelul 2 (Specificații), se introduce următoarea rubrică: [OP, a se insera în ordine alfabetică în limba engleză.]

    Alimente noi autorizate

    Specificații

    Concentrat proteic din Lemna gibba și Lemna minor

    Descriere/Definiție:

    Alimentul nou este un concentrat proteic produs din speciile de plante Lemna gibba (70-100 %) și Lemna minor (0-30 %). Procesul de fabricație a concentratului proteic implică separarea mecanică a fracțiunii proteice de fibrele insolubile, urmată de precipitare în condiții acide, pasteurizare și uscare prin pulverizare.

    Cultivarea se efectuează în bazine amplasate în sere în condiții controlate. Apa utilizată pentru cultivare este filtrată și tratată cu UV. Condițiile de cultivare sunt monitorizate pentru a controla creșterea algelor, a drojdiilor și a ciupercilor. PH-ul este menținut între 5,5 și 6,5.

    Caracteristici/compoziție:

    Aspect: pulbere verde

    Umiditate: 1,5-8 %

    Proteine (Nx6,25): 60-75 %

    Cenușă: 4-12 %

    Grăsimi: 2-11 %

    Fibră: 6-17 %

    Cenușă: 4-12 %

    Vitamine:

    Beta-Caroten: < 755 mg/kg

    Vitamina K1 (filochinonă): < 16 mg/100 g

    Minerale:

    Bor: < 10 mg/kg

    Cupru: < 12 mg/kg

    Molibden: < 40 mg/kg

    Fier: < 670 mg/kg

    Zinc: < 50 mg/kg

    Mangan: < 100 mg/kg

    Factori antinutriționali:

    Acid oxalic: < 1 900 mg/kg

    Metale grele:

    Plumb (mg/kg): ≤ 0,3

    Cadmiu (mg/kg): ≤ 0,2

    Mercur (mg/kg): ≤ 0,1

    Arsen (mg/kg): ≤ 0,2

    Cianotoxine:

    Microcistină-/Nodularină: < 0,19 mg/kg

    Alți contaminanți:

    Lizino-alanină (legată): < 500 mg/kg

    Lizino-alanină (liberă): < 10 mg/kg

    Nitrat: < 3 000 mg/kg

    Pesticide:

    Niveluri de pesticide în conformitate cu numărul de cod 0254000 («Subgrupa (d) năsturel» din grupa Legume cu frunze, plante aromatice și flori comestibile) stabilite în Regulamentul (CE) nr. 396/2005.

    Criterii microbiologice:

    Număr total de colonii: < 104 UFC/g

    Bacillus cereus: < 100 UFC/g

    Clostridium perfringens: < 100 UFC/g

    Stafilococi coagulazo-pozitivi: < 100 UFC/g

    Escherichia coli: < 10 UFC/g

    Enterobacterii: < 10 UFC/g

    Listeria monocytogenes: nedetectată în 25 g

    Specii de Salmonella: nedetectate în 25 g

    Drojdii și mucegaiuri: < 10 UFC/g

    UFC: unități formatoare de colonii.”


    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2024/1048/oj

    ISSN 1977-0782 (electronic edition)


    Top