EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32024R0369

Regulamentul delegat (UE) 2024/369 al Comisiei din 23 ianuarie 2024 de completare a Directivei (UE) 2020/2184 a Parlamentului European și a Consiliului prin stabilirea procedurii referitoare la includerea pe listele pozitive europene sau eliminarea de pe aceste liste a substanțelor inițiale, a compozițiilor și a constituenților

C/2024/240

JO L, 2024/369, 23.4.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2024/369/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2024/369/oj

European flag

Jurnalul Ofícial
al Uniunii Europene

RO

Seria L


2024/369

23.4.2024

REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2024/369 AL COMISIEI

din 23 ianuarie 2024

de completare a Directivei (UE) 2020/2184 a Parlamentului European și a Consiliului prin stabilirea procedurii referitoare la includerea pe listele pozitive europene sau eliminarea de pe aceste liste a substanțelor inițiale, a compozițiilor și a constituenților

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva (UE) 2020/2184 a Parlamentului European și a Consiliului din 16 decembrie 2020 privind calitatea apei destinate consumului uman (1), în special articolul 11 alineatul (5),

întrucât:

(1)

Directiva (UE) 2020/2184 prevede stabilirea unor liste pozitive europene ale substanțelor inițiale, compozițiilor sau constituenților pentru fiecare tip de materiale, și anume organice, metalice, pe bază de ciment, emailuri, ceramice sau alte materiale anorganice, care sunt autorizate să fie utilizate la fabricarea de materiale sau produse care intră în contact cu apa destinată consumului uman. Cererile de includere pe listele menționate anterior sau de eliminare de pe acestea și de revizuire a substanțelor inițiale, a compozițiilor sau a constituenților care figurează pe aceste liste se depun la Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA). Comisia urmează să stabilească procedura pentru aceste cereri.

(2)

Potențialii solicitanți ar trebui încurajați să își grupeze eforturile și să evite testarea inutilă pe animale, pregătind o singură cerere pentru aceeași substanță inițială, aceeași compoziție sau același constituent. De asemenea, pentru a permite planificarea prealabilă a prelucrării cererilor și pentru ca aceste cereri să fie prelucrate în mod eficient și în timp util, potențialii solicitanți trebuie să notifice ECHA intenția lor cu 12 luni înainte de depunerea cererii.

(3)

Persoanele care nu sunt stabilite în Uniune ar trebui să poată să solicite includerea pe listele pozitive europene sau eliminarea de pe aceste liste a unei substanțe inițiale, a unei compoziții sau a unui constituent, dacă numesc un reprezentant stabilit în Uniune în acest scop.

(4)

Pentru a proteja sănătatea umană, Comisia ar trebui să poată iniția o procedură solicitând Comitetului pentru evaluarea riscurilor din cadrul ECHA să elaboreze un aviz privind includerea pe listele pozitive europene sau eliminarea de pe aceste liste a unei substanțe inițiale, a unei compoziții sau a unui constituent.

(5)

Cererea ar trebui să conțină toate informațiile necesare pentru a putea fi evaluată în conformitate cu metodologiile de testare și acceptare stabilite în Decizia de punere în aplicare (UE) 2024/365 a Comisiei (2).

(6)

În cazul unui polimer cu o greutate moleculară ridicată care este utilizat ca aditiv într-un material organic și care nu este obținut din fermentație microbiană, cererea ar trebui să fie introdusă pentru monomer, deoarece se preconizează că monomerul va fi mai reactiv și, prin urmare, prezintă o relevanță mai mare pentru sănătatea umană. De asemenea, evaluarea fiecărui polimer fabricat din acest monomer nu ar fi proporțională. În cazul unui prepolimer pentru unii siliconi sau pentru învelișuri, evaluarea este abordată mai eficient și mai proporțional la nivelul prepolimerului. În cazul unei mixturi pentru materiale pe bază de ciment, cererea ar trebui să fie introdusă pentru polimer, deoarece polimerul poate fi compus din mai mulți monomeri a căror interacțiune poate fi evaluată numai dacă cererea se referă la polimer.

(7)

Pentru a proteja informațiile confidențiale, un solicitant, altul decât o autoritate relevantă, ar trebui să poată să numească un reprezentant care să poată fi desemnat în locul operatorului economic respectiv în orice comunicare publică.

(8)

Verificarea conformității ar trebui să asigure faptul că numai cererile care sunt complete și de o calitate suficientă sunt examinate de Comitetul pentru evaluarea riscurilor din cadrul ECHA. Verificarea conformității ar trebui, de asemenea, să excludă cererile care nu intră în domeniul de aplicare al articolului 11 din Directiva (UE) 2020/2184. Anozii de sacrificiu, membranele și rășinile schimbătoare de ioni sunt substanțe chimice de tratare a apei și/sau medii filtrante și intră sub incidența articolului 12 și, prin urmare, sunt în afara domeniului de aplicare al articolului 11. Aplicarea verificării conformității ar trebui, de asemenea, să permită gruparea cererilor care au trecut de verificarea conformității, astfel încât un eventual număr ridicat de cereri să poată fi evaluate concomitent și eficient.

(9)

Pentru a facilita verificarea conformității cu condițiile de utilizare și limitele de migrare stabilite în listele pozitive europene, cererile ar trebui să conțină informații privind metodele analitice relevante pentru măsurarea migrării speciilor chimice relevante în apa potabilă. Informațiile respective ar trebui să permită verificarea identității substanțelor care migrează în apa destinată consumului uman și cuantificarea acestor substanțe atunci când o substanță inițială, o compoziție sau un constituent care figurează pe lista pozitivă europeană este utilizat la fabricarea materialelor sau a produselor care intră în contact cu apa destinată consumului uman. Calibrarea metodelor analitice și a echipamentelor de măsurare asociate ar putea necesita testări fizice ale migrării, care ar putea fi efectuate numai în cazul în care solicitantul furnizează un etalon al substanței inițiale corespunzătoare sau al constituentului organic pe bază de ciment corespunzător ori un eșantion din compoziție. Prin urmare, solicitantul trebuie să furnizeze Comisiei un etalon al substanței inițiale sau al constituentului organic pe bază de ciment ori un eșantion reprezentativ din compoziția acceptată de materiale metalice, emailuri, ceramică sau alte materiale anorganice, în urma unui aviz pozitiv din partea Comitetului pentru evaluarea riscurilor din cadrul ECHA.

(10)

Pentru ca ECHA, dar și operatorii economici și autoritățile relevante să aibă suficient timp pentru a se pregăti, prezentul act se va aplica de la 31 decembrie 2026. Cu toate acestea, articolul 2 ar trebui să se aplice de la 31 decembrie 2025,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Capitolul I

Dispoziții generale

Articolul 1

Definiție

În sensul prezentului regulament, se aplică următoarea definiție:

1.

„etalon” înseamnă un eșantion fizic care este reprezentativ dintr-o substanță inițială sau dintr-un constituent organic pe bază de ciment ce face obiectul unei cereri în conformitate cu prezentul regulament și care este utilizat la calibrarea echipamentului sau la o procedură de măsurare.

Capitolul II

NOTIFICAREA INTENȚIEI

Articolul 2

Notificarea intenției

(1)   Un solicitant potențial depune la ECHA o notificare a intenției sale de a prezenta, într-un interval de timp determinat, o cerere de includere a unei substanțe inițiale, a unei compoziții sau a unui constituent pe listele pozitive europene. Cu excepția cazului în care solicitantul potențial este o autoritate competentă relevantă pentru o cerere introdusă din motive de urgență, notificarea intenției se efectuează cu 12 luni înainte de depunerea cererii.

(2)   ECHA confirmă primirea notificării intenției.

Capitolul III

PROCEDURA DE DEPUNERE A CERERII

Articolul 3

Cererea

(1)   ECHA îi confirmă solicitantului, fără întârzieri nejustificate, faptul că a primit cererea depusă în vederea includerii pe listele pozitive europene sau a eliminării de pe aceste liste a unei substanțe inițiale, a unei compoziții sau a unui constituent.

(2)   Comisia poate, de asemenea, să inițieze procedura solicitând ECHA să emită un aviz privind includerea pe listele pozitive europene sau eliminarea de pe aceste liste a unei substanțe inițiale, a unei compoziții sau a unui constituent.

(3)   Solicitanții care nu sunt stabiliți în Uniune numesc un reprezentant stabilit în Uniune.

Solicitanții stabiliți în Uniune, alții decât o autoritate relevantă, pot, de asemenea, să numească un reprezentant.

(4)   În cazul în care utilizarea preconizată a unui polimer este de substanță inițială sau constituent organic pe bază de ciment la fabricarea materialelor pe bază de ciment, altele decât mixturile, cererea trebuie depusă pentru oricare dintre următoarele:

(a)

monomer, în cazul unui polimer care nu este utilizat ca aditiv;

(b)

monomer sau alt reactant, în cazul unui polimer fără o parte polimerizată cu o greutate moleculară sub 1 000 Da, care este utilizat ca aditiv și nu este obținut prin fermentație microbiană;

(c)

prepolimer, în cazul organopolisiloxanilor utilizați la fabricarea siliconilor, cauciucurilor, lubrifianților și tratării suprafețelor pentru materialele de umplutură sau în cazul învelișurilor;

(d)

polimer, în toate celelalte cazuri.

(5)   În cazul în care utilizarea preconizată a unui polimer este de constituent organic pe bază de ciment la fabricarea mixturilor, cererea trebuie să acopere toți monomerii incluși în polimerul respectiv.

(6)   O cerere a unei autorități relevante poate viza mai multe substanțe inițiale, mai multe compoziții, mai mulți constituenți organici pe bază de ciment, mai multe nanoforme sau intrări.

O cerere a unei persoane, alta decât o autoritate relevantă, se referă la o singură substanță inițială, o singură compoziție, un singur constituent organic pe bază de ciment sau o singură nanoformă.

(7)   Cererea trebuie să conțină informațiile enumerate în anexă.

(8)   În cazul în care o cerere privind o intrare existentă de pe una din listele pozitive europene este depusă după finalizarea primei examinări menționate la articolul 11 alineatul (4) al patrulea paragraf din Directiva (UE) 2020/2184, se aplică următoarele dispoziții:

(a)

prin derogare de la literele (c) și (d) din anexă, informațiile se pot limita la o trimitere la intrarea existentă;

(b)

prin derogare de la literele (e)-(i) din anexă, în ceea ce privește informațiile deja transmise care sunt conforme cu Decizia de punere în aplicare (UE) 2024/365, solicitantul trebuie să prezinte doar informații noi sau actualizate.

(9)   În cazul unei cereri a unei autorități relevante care se referă la revizuirea unei intrări existente pe o listă pozitivă europeană și care este justificată de o preocupare pentru sănătatea umană, se aplică următoarele dispoziții:

(a)

prin derogare de la literele (c) și (d) din anexă, informațiile se pot limita la o trimitere la intrarea existentă;

(b)

prin derogare de la literele (e)-(i) din anexă, solicitantul trebuie doar să abordeze aspectele care prezintă interes pentru sănătatea umană și să transmită informațiile disponibile relevante pentru aceste aspecte.

(10)   Informațiile menționate la litera (h) din anexă se prezintă sub forma unui rezumat detaliat al studiului.

Informațiile menționate la litera (e) din anexă se prezintă sub forma unui rezumat al studiului.

Informațiile menționate la litera (f) din anexă se prezintă sub forma unui raport complet al studiului care respectă cerințele de raportare stabilite în standardul EN corespunzător sau în standardul stabilit de ECHA în conformitate cu secțiunea 1 punctul 1.2 din anexa IV la Decizia de punere în aplicare (UE) 2024/365.

Articolul 4

Verificarea conformității

(1)   ECHA evaluează dacă cererea unui solicitant respectă următoarele cerințe:

(a)

furnizează informațiile necesare și suficiente pentru a fi conformă cu articolul 3 alineatul (7);

(b)

intră în domeniul de aplicare al articolului 11 alineatul (5) din Directiva (UE) 2020/2184 și respectă dispozițiile articolului 3 alineatele (3)-(6).

(2)   În cazul în care cererea nu îndeplinește criteriul de la articolul 4 alineatul (1) litera (a), ECHA notifică motivele solicitantului. În termen de șase luni de la data primirii motivelor de la ECHA, solicitantul asigură conformitatea cererii.

În cazul în care cererea nu îndeplinește criteriul de la articolul 4 alineatul (1) litera (b), ECHA notifică această concluzie solicitantului. În termen de o lună de la data primirii motivelor de la ECHA, solicitantul transmite observațiile sale.

(3)   În cazul în care cererea nu îndeplinește cerințele prevăzute la articolul 4 alineatul (1), procedura se încheie, iar ECHA notifică acest lucru solicitantului.

(4)   ECHA informează solicitantul cu privire la conformitatea cererii sale, fără întârzieri nejustificate, indicând data la care s-a finalizat verificarea conformității.

(5)   Trecerea de etapa verificării conformității nu aduce atingere avizului Comitetului pentru evaluarea riscurilor în conformitate cu articolul 6.

(6)   În cazul în care o cerere de revizuire a unei intrări existente, care se limitează la indicarea adoptării unei clasificări și etichetări armonizate în temeiul secțiunii 3 din anexa VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 al Parlamentului European și al Consiliului (3) sau la includerea unei substanțe pe lista substanțelor candidate stabilită în temeiul articolului 59 din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului (4), ECHA poate adresa cererea respectivă direct Comisiei după finalizarea verificării conformității. În acest caz, nu se aplică articolele 5 și 6 din prezentul regulament.

(7)   În cazul unei cereri prezentate în temeiul articolului 3 alineatul (9) pentru care nu sunt disponibile informații actualizate, ECHA poate adresa cererea respectivă direct Comisiei după finalizarea verificării conformității. În acest caz, nu se aplică articolul 6.

(8)   În cazul cererilor cărora li se poate aplica anexa VI secțiunea 1 punctul 3 din Decizia de punere în aplicare (UE) 2024/365, ECHA poate adresa părțile corespunzătoare din cererea respectivă direct Comitetului pentru evaluarea riscurilor. În acest caz, nu se aplică articolul 5.

(9)   În cazul în care cererea este transmisă ECHA în vederea revizuirii unei intrări de pe una din listele pozitive menționate la articolul 1 din Decizia de punere în aplicare (UE) 2024/367 a Comisiei (5), intrarea respectivă este valabilă după data de expirare până în momentul în care Comisia ia o decizie cu privire la cererea de revizuire a intrării respective cu condiția ca cererea să fie depusă la ECHA cel târziu cu 18 luni înainte de data expirării.

Articolul 5

Consultarea părților interesate

În termen de patru săptămâni de la publicarea unei cereri pe site-ul ECHA, aceasta din urmă invită părțile interesate să prezinte informații științifice.

Articolul 6

Consultarea solicitantului și avizul

(1)   Pe baza Deciziei de punere în aplicare (UE) 2024/365, Comitetul pentru evaluarea riscurilor prezintă un aviz cu privire la riscurile la adresa sănătății umane care decurg din utilizarea substanței inițiale, a compoziției sau a constituentului organic pe bază de ciment care face obiectul cererii.

Comitetul pentru evaluarea riscurilor elaborează un proiect de aviz, ținând seama de toate informațiile transmise de părțile interesate în termen de 10 luni de la publicarea cererii sau în termen de 13 luni de la data publicării, în cazul unui aviz comun, în conformitate cu dispozițiile de mai jos.

Proiectul de aviz poate fi un proiect de aviz comun care acoperă mai multe cereri în următoarele cazuri:

(a)

în cazul în care cererile se referă la aceeași substanță inițială, aceeași compoziție sau același constituent organic pe bază de ciment;

(b)

în cazul în care cererile se referă la aceleași specii adăugate neintenționat;

(c)

în cazul în care cererile au la bază informații toxicologice similare;

(d)

în cazul în care cererile prezintă considerații similare, în special în cazul în care nu s-au identificat efecte adverse;

(e)

în orice alt caz justificat în mod corespunzător.

(2)   ECHA transmite solicitantului proiectul de aviz al Comitetului pentru evaluarea riscurilor, fără întârzieri nejustificate. ECHA informează în același timp solicitantul cu privire la dreptul de a prezenta observații în termen de 30 de zile.

(3)   Comitetul pentru evaluarea riscurilor își finalizează avizul ținând seama de observațiile primite de la solicitant cu privire la proiectul de aviz, dacă este cazul.

(4)   ECHA transmite solicitantului și Comisiei avizul Comitetului pentru evaluarea riscurilor, fără întârzieri nejustificate.

(5)   Comisia decide fără întârzieri nejustificate cu privire la cerere, ținând seama de avizul Comitetului pentru evaluarea riscurilor, în conformitate cu articolul 11 alineatul (4) din directivă.

Capitolul IV

TRATAMENTUL INFORMAȚIILOR

Articolul 7

Transmiterea informațiilor

Toate informațiile se transmit ECHA utilizând formatul și instrumentele de transmitere puse la dispoziție gratuit de ECHA, precum și Baza de date internațională uniformizată pentru substanțe chimice pentru notificarea intenției și cereri.

Articolul 8

Accesul la informații al Comitetului pentru evaluarea riscurilor

(1)   În scopul pregătirii avizului său în temeiul prezentului regulament, Comitetul pentru evaluarea riscurilor poate, în cazul în care consideră necesar, să facă trimitere la orice informații relevante transmise ECHA, Comisiei, altor organe și agenții ale Uniunii sau statelor membre în sensul altor regulamente sau directive, ținând seama în special de cele mai recente evoluții științifice și tehnologice. Organele și agențiile Uniunii, precum și statele membre care dețin informațiile solicitate le furnizează ECHA, la cerere, aducând în același timp la cunoștința ECHA eventualele cereri valabile de confidențialitate referitoare la informații.

(2)   Informațiile menționate la alineatul (1) nu pot fi utilizate pentru a înlocui în cadrul cererii testele sau informațiile standard solicitate prin Decizia de punere în aplicare (UE) 2024/365 care lipsesc.

Articolul 9

Publicare

ECHA publică fără întârziere următoarele:

(a)

notificările intenției;

(b)

data depunerii unei cereri;

(c)

cererile care au trecut de verificarea conformității;

(d)

avizele Comitetului pentru evaluarea riscurilor;

(e)

o notificare privind retragerea unei cereri pentru o durată de 30 de zile;

(f)

data încheierii procesului aferent cererii;

(g)

în urma deciziei Comisiei cu privire la o cerere, o descriere a metodei analitice indicate de solicitant în cererea sa pentru fiecare specie chimică relevantă identificată în temeiul secțiunii 3 din anexa IV la Decizia de punere în aplicare (UE) 2024/365.

Articolul 10

Confidențialitate

(1)   Informațiile transmise ECHA sunt considerate neconfidențiale și pot fi puse la dispoziția publicului.

(2)   Prin derogare de la alineatul (1), următoarele informații sunt considerate confidențiale și nu pot fi puse la dispoziția publicului:

(a)

informațiile privind identificarea unui solicitant în cazul unui reprezentant desemnat;

(b)

informațiile privind procesul de fabricație a unei substanțe inițiale, a unei compoziții sau a unui constituent organic pe bază de ciment sau privind procesul de fabricație în care substanța, compoziția sau constituentul respectiv este implicat;

(c)

informațiile privind orice legătură între operatorii din același lanț de aprovizionare;

(d)

informațiile transmise ECHA de un alt organ al Uniunii, de o altă agenție a Uniunii sau de un alt stat membru care a tratat informațiile respective drept confidențiale;

(e)

informațiile referitoare la o impuritate, cu excepția cazului în care impuritatea respectivă este o specie chimică relevantă.

Capitolul V

DISPOZIȚII FINALE

Articolul 11

Modificarea notificatorului sau a solicitantului

(1)   Rolul de notificator în temeiul articolului 2 poate fi transferat de comun acord între un notificator existent și un notificator potențial înainte de depunerea cererii.

(2)   Rolul de solicitant poate fi transferat de comun acord între un solicitant existent și un solicitant potențial până la primirea proiectului de aviz de către solicitant în temeiul articolului 6 alineatul (2).

(3)   Notificarea menționată la alineatul (1) sau (2) se transmite în comun ECHA de către notificatorii sau solicitanții potențiali și existenți.

Articolul 12

Retragerea cererii

În cazul în care cererea se retrage înainte ca solicitantul să primească proiectul de aviz, retragerea se notifică ECHA. Retragerea produce efecte în termen de 60 de zile de la publicarea notificării privind retragerea menționată la articolul 9 litera (e), cu excepția cazului în care, înainte de expirarea termenului respectiv, se notifică o modificare a solicitantului în conformitate cu articolul 11 alineatul (3).

Articolul 13

Obligații suplimentare ale solicitantului

(1)   Solicitantul cooperează cu ECHA. La cererea ECHA, solicitantul prezintă un raport complet al studiului pentru toate studiile care fac obiectul cererii. De asemenea, solicitantul răspunde la întrebările ECHA fără întârzieri nejustificate.

(2)   În termen de două luni de la publicarea unui aviz al Comitetului pentru evaluarea riscurilor referitor la includerea, menținerea sau modificarea unei intrări de pe una dintre listele pozitive europene, solicitantul furnizează Comisiei un etalon al substanței inițiale sau al constituentului organic pe bază de ciment ori un eșantion reprezentativ din compoziția acceptată de materiale metalice, emailuri, ceramică sau alte materiale anorganice.

(3)   După adoptarea de către Comisie a deciziei de a include o intrare pe una dintre listele pozitive europene, solicitantul păstrează toate informațiile de care a avut nevoie pentru a-și îndeplini atribuțiile care îi revin în temeiul prezentului regulament pentru o perioadă de cel puțin 20 de ani de la data la care autorizația a fost retrasă sau a expirat.

Solicitantul prezintă informațiile menționate la primul paragraf sau le pune la dispoziție fără întârzieri nejustificate în urma unei cereri a oricărei autorități relevante din țara în care este stabilit sau a ECHA.

În cazul în care un solicitant își încetează activitatea sau transferă o parte ori totalitatea operațiunilor sale către un terț, partea responsabilă cu lichidarea întreprinderii solicitantului sau cu asumarea răspunderii pentru operațiunile în cauză se angajează să îndeplinească obligațiile prevăzute la alineatele (1) și (2) în locul solicitantului.

Articolul 14

Intrare în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Acesta se aplică de la 31 decembrie 2026.

Cu toate acestea, articolul 2 se aplică de la 31 decembrie 2025.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 23 ianuarie 2024.

Pentru Comisie

Președinta

Ursula VON DER LEYEN


(1)   JO L 435, 23.12.2020, p. 1.

(2)  Decizia de punere în aplicare (UE) 2024/365 a Comisiei din 23 ianuarie 2024 de stabilire a normelor de aplicare a Directivei (UE) 2020/2184 a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește metodologiile de testare și de acceptare a substanțelor inițiale, a compozițiilor și a constituenților care urmează să fie incluși pe listele pozitive europene (OJ L, 2024/365, 23.4.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2024/365/oj).

(3)  Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor și a amestecurilor, de modificare și de abrogare a Directivelor 67/548/CEE și 1999/45/CE, precum și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1907/2006 (JO L 353, 31.12.2008, p. 1).

(4)  Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 decembrie 2006 privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice (REACH), de înființare a Agenției Europene pentru Produse Chimice, de modificare a Directivei 1999/45/CE și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 793/93 al Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 1488/94 al Comisiei, precum și a Directivei 76/769/CEE a Consiliului și a Directivelor 91/155/CEE, 93/67/CEE, 93/105/CE și 2000/21/CE ale Comisiei (JO L 396, 30.12.2006, p. 1).

(5)  Decizia de punere în aplicare (UE) 2024/367 a Comisiei din 23 ianuarie 2024 de stabilire a normelor de aplicare a Directivei (UE) 2020/2184 a Parlamentului European și a Consiliului prin instituirea listelor pozitive europene de substanțe inițiale, compoziții sau constituenți autorizați să fie utilizați la fabricarea de materiale sau produse care intră în contact cu apa destinată consumului uman (OJ L, 2024/367, 23.1.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2024/367/oj).


ANEXĂ

CONȚINUTUL CERERII

(a)

Identificarea solicitantului;

(b)

identificarea reprezentantului menționat la articolul 3 alineatul (3), dacă este cazul;

(c)

identificarea substanței inițiale, a compoziției sau a constituentului organic pe bază de ciment în conformitate cu anexa I la Decizia de punere în aplicare (UE) 2024/365;

(d)

informațiile privind utilizarea preconizată menționate în anexa II la Decizia de punere în aplicare (UE) 2024/365;

(e)

informațiile privind proprietățile fizico-chimice menționate în anexa III la Decizia de punere în aplicare (UE) 2024/365;

(f)

informațiile privind migrarea menționate în anexa IV la Decizia de punere în aplicare (UE) 2024/365;

(g)

identificarea speciilor relevante pentru testarea toxicologică și evaluarea riscurilor în conformitate cu articolul 3 alineatul (5) din Decizia de punere în aplicare (UE) 2024/365;

(h)

informațiile privind proprietățile toxicologice menționate în anexa V la Decizia de punere în aplicare (UE) 2024/365;

(i)

o evaluare a riscurilor care documentează aplicarea metodologiei de acceptare menționată în anexa VI la Decizia de punere în aplicare (UE) 2024/365;

(j)

în cazul unei cereri referitoare la o substanță inițială, o compoziție sau un constituent organic pe bază de ciment care intră sub incidența articolului 3 din Decizia de punere în aplicare (UE) 2024/367, orice document necesar care să ateste autorizarea corespunzătoare acordată de autoritățile naționale competente.


ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2024/369/oj

ISSN 1977-0782 (electronic edition)


Top