Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32024D1336

    Decizia (PESC) 2024/1336 a Consiliului din 14 mai 2024 de modificare a Deciziei (PESC) 2023/1532 privind măsuri restrictive având în vedere sprijinul militar acordat de Iran pentru războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei

    ST/9148/2024/INIT

    JO L, 2024/1336, 15.5.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2024/1336/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2024/1336/oj

    European flag

    Jurnalul Ofícial
    al Uniunii Europene

    RO

    Seria L


    2024/1336

    15.5.2024

    DECIZIA (PESC) 2024/1336 A CONSILIULUI

    din 14 mai 2024

    de modificare a Deciziei (PESC) 2023/1532 privind măsuri restrictive având în vedere sprijinul militar acordat de Iran pentru războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind Uniunea Europeană, în special articolul 29,

    având în vedere propunerea Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate,

    întrucât:

    (1)

    La 20 iulie 2023 Consiliul a adoptat Decizia (PESC) 2023/1532 (1).

    (2)

    În concluziile sale din 21 și22 martie 2024, Consiliul European a declarat că accesul Rusiei la produse și tehnologii sensibile cu relevanță pentru câmpul de luptă trebuie să fie restricționat în măsura maximă posibilă, inclusiv prin vizarea entităților din țările terțe care facilitează eludarea sancțiunilor. Consiliul European a invitat Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate (denumit în continuare „Înaltul Reprezentant”) și Comisia să pregătească sancțiuni suplimentare împotriva Belarusului, a Coreei de Nord și a Iranului. În plus, Consiliul European a declarat că Uniunea Europeană va continua să colaboreze intens cu partenerii regionali și internaționali pentru a preveni o nouă escaladare în regiune, în special în Liban și în zona Mării Roșii. Consiliul European a făcut apel către toți actorii, în special Iran, să se abțină de la acțiuni cu efect de escaladare.

    (3)

    La 14 aprilie 2024, în declarația Înaltului Reprezentant în numele Uniunii, Uniunea a condamnat în termenii cei mai fermi atacurile iraniene cu drone și rachete împotriva Israelului din 13 aprilie 2024, ca fiind o escaladare fără precedent și o amenințare la adresa securității regionale.

    (4)

    În concluziile sale din 17 aprilie 2024, Consiliul European a condamnat cu fermitate și fără echivoc atacul Iranului asupra Israelului și și-a reafirmat solidaritatea deplină cu poporul israelian și angajamentul față de securitatea Israelului și față de stabilitatea regiunii. Consiliul European a solicitat Iranului și interpușilor săi să înceteze toate atacurile și a solicitat ferm tuturor părților să dea dovadă de cea mai mare reținere și să se abțină de la orice acțiune care ar putea spori tensiunile în regiune. În plus, în concluziile Consiliului European se afirmă că Uniunea va lua măsuri restrictive suplimentare împotriva Iranului, în special în ceea ce privește vehiculele aeriene fără pilot (UAV) și rachetele. În cele din urmă, Consiliul European a reamintit că Uniunea își menține angajamentul deplin în ceea ce privește contribuirea la detensionare și securitatea în regiune.

    (5)

    Rusia utilizează UAV produse de Iran în sprijinul războiului său de agresiune împotriva Ucrainei, care încalcă suveranitatea, independența și integritatea teritorială a țării respective, inclusiv împotriva civililor și a infrastructurii civile. Programul sponsorizat de statul iranian pentru dezvoltarea și producția de UAV contribuie, prin urmare, la încălcarea Cartei Organizației Națiunilor Unite și a principiilor fundamentale ale dreptului internațional.

    (6)

    Uniunea este extrem de îngrijorată de relatările potrivit cărora Iranul ar putea transfera rachete Rusiei pentru a fi utilizate în războiul său de agresiune împotriva Ucrainei.

    (7)

    Proliferarea UAV și a rachetelor produse în Iran, precum și a tehnologiilor conexe în beneficiul grupărilor armate nestatale din Orientul Mijlociu și din afara acestuia reprezintă un aspect esențial care suscită îngrijorare. Iranul a transferat UAV și rachete produse în Iran unor grupări și entități armate, inclusiv Hamas, Hezbollah, Houthi și miliții din Siria și Irak, precum și unor părți la conflictul din Sudan.

    (8)

    Programul iranian de rachete, care se bazează pe societăți deținute de stat și pe societăți private și beneficiază de capabilități de cercetare interne, este gestionat de Ministerul Apărării și Suportului Logistic pentru Forțele Armate din Iran și de Corpul Gardienilor Revoluției Islamice, ambele organisme fiind sancționate de Uniune. Programul iranian de rachete include achiziționarea, dezvoltarea, producția și transferul de rachete.

    (9)

    Iranul menține o relație de lungă durată cu grupări și entități armate din Orientul Mijlociu și din regiunea Mării Roșii, inclusiv cu organizații teroriste precum aripa militară Hezbollahului și a Hamasului, și le-a pus la dispoziție rachete produse în Iran și mijloace de producție.

    (10)

    Furnizarea continuă de către Iran de arme și materiale conexe către Houthi încalcă Rezoluția 2216 (2015) a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite.

    (11)

    Atacurile asupra rutelor centrale de transport maritim comise de Houthi în Orientul Mijlociu și în regiunea Mării Roșii reprezintă o preocupare centrală în ceea ce privește interesele Uniunii și ale statelor membre. Decizia (PESC) 2024/632 a Consiliului (2) a lansat o operație de securitate maritimă a Uniunii Europene pentru protejarea libertății de navigație în contextul crizei din Marea Roșie (EUNAVFOR ASPIDES). Este în interesul Uniunii și al statelor membre să adopte măsuri în cadrul politicii externe și de securitate comune pentru a împiedica mișcarea Houthi să obțină un acces suplimentar la arme produse în Iran, cum ar fi rachetele și UAV.

    (12)

    Având în vedere gravitatea situației și ca răspuns la sprijinul militar acordat de Iran în războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, precum și la furnizarea de către Iran de UAV și rachete grupurilor și entităților armate din Orientul Mijlociu și din regiunea Mării Roșii, care subminează pacea și securitatea, precum și suveranitatea statelor, este oportun să se introducă măsuri restrictive suplimentare în ceea ce privește Iranul. Măsurile respective ar trebui să fie reexaminate în mod constant și ar trebui să poată fi suspendate ori retrase sau pot fi completate cu alte măsuri restrictive, în funcție de evoluțiile pe teren.

    (13)

    În special, titlul Deciziei (PESC) 2023/1532 ar trebui modificat și ar trebui impuse restricții de călătorie și măsuri de înghețare a activelor împotriva persoanelor care sunt responsabile de programul de rachete al Iranului, sprijină programul respectiv sau sunt implicate în acesta sau care furnizează ori vând rachete sau UAV sau tehnologii conexe din Iran către Rusia ori sunt implicate în alt mod în transferul acestora pentru a sprijini războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, sau către grupuri și entități armate cu scopul de a submina pacea și securitatea în Orientul Mijlociu și în regiunea Mării Roșii ori cu încălcarea Rezoluției 2216 (2015) a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite.

    (14)

    Este, de asemenea, oportun să se interzică exportul din Uniune către Iran al altor componente care ar putea fi utilizate la dezvoltarea și producția de UAV.

    (15)

    Sunt necesare acțiuni suplimentare din partea Uniunii pentru punerea în aplicare a anumitor măsuri.

    (16)

    Prin urmare, Decizia (PESC) 2023/1532 ar trebui să fie modificată în consecință,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Decizia (PESC) 2023/1532 se modifică după cum urmează:

    1.

    Titlul se înlocuiește cu următorul text:

    „Decizia (PESC) 2023/1532 a Consiliului din 20 iulie 2023 privind măsuri restrictive având în vedere sprijinul militar acordat de Iran pentru războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și pentru grupuri și entități armate din Orientul Mijlociu și din regiunea Mării Roșii”.

    2.

    Articolul 2 alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

    „(1)   Statele membre iau măsurile necesare pentru a împiedica intrarea pe teritoriul lor sau tranzitarea acestuia de către persoane fizice care:

    (a)

    sunt responsabile pentru programul iranian privind UAV sau rachete, sprijină acest program sau sunt implicate în acest program;

    (b)

    furnizează sau vând UAV sau rachete sau tehnologii conexe din Iran ori sunt implicate în alt mod în transferul acestora:

    (i)

    către Rusia în sprijinul războiului de agresiune al acestei țări împotriva Ucrainei;

    (ii)

    către grupuri și entități armate care subminează pacea și securitatea în Orientul Mijlociu și în regiunea Mării Roșii;

    (iii)

    către persoane fizice sau juridice, entități sau organisme care acționează cu încălcarea Rezoluției 2216 (2015) a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite; sau

    (c)

    sunt asociate cu persoanele fizice menționate la litera (a) sau (b) sau cu persoane juridice, entități sau organisme incluse pe listă în temeiul articolului 3 alineatul (1),

    astfel cum sunt enumerate în anexă.”

    3.

    Articolul 3 alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

    „(1)   Se îngheață toate fondurile și resursele economice care aparțin sau se află în proprietatea unor persoane fizice sau juridice, entități sau organisme ori sunt deținute sau controlate de persoane fizice sau juridice, entități sau organisme care:

    (a)

    sunt responsabile pentru programul iranian privind UAV sau rachete, sprijină acest program sau sunt implicate în acest program;

    (b)

    furnizează sau vând UAV sau rachete sau tehnologii conexe din Iran ori sunt implicate în alt mod în transferul acestora:

    (i)

    către Rusia în sprijinul războiului de agresiune al acestei țări împotriva Ucrainei;

    (ii)

    către grupuri și entități armate care subminează pacea și securitatea în Orientul Mijlociu și în regiunea Mării Roșii;

    (iii)

    către persoane fizice sau juridice, entități sau organisme care acționează cu încălcarea Rezoluției 2216 (2015) a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite; sau

    (c)

    sunt asociate cu persoanele fizice sau juridice, entitățile sau organismele menționate la litera (a) sau (b),

    astfel cum sunt enumerate în anexă.”

    Articolul 2

    Prezenta decizie intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Adoptată la Bruxelles, 14 mai 2024.

    Pentru Consiliu

    Președintele

    V. VAN PETEGHEM


    (1)  Decizia (PESC) 2023/1532 a Consiliului din 20 iulie 2023 privind măsuri restrictive având în vedere sprijinul militar acordat de Iran pentru războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei (JO L 186, 25.7.2023, p. 20).

    (2)  Decizia (PESC) 2024/632 a Consiliului din 19 februarie 2024 de lansare a operației de securitate maritimă a Uniunii Europene pentru protejarea libertății de navigație în contextul crizei din Marea Roșie (EUNAVFOR ASPIDES) (JO L, 2024/632, 20.2.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2024/632/oj).


    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2024/1336/oj

    ISSN 1977-0782 (electronic edition)


    Top