Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32024D1074

    Decizia (PESC) 2024/1074 a Consiliului din 12 aprilie 2024 de modificare a Deciziei (PESC) 2020/1999 privind măsuri restrictive împotriva încălcărilor grave ale drepturilor omului și a abuzurilor grave împotriva drepturilor omului

    ST/7948/2024/INIT

    JO L, 2024/1074, 12.4.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2024/1074/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2024/1074/oj

    European flag

    Jurnalul Ofícial
    al Uniunii Europene

    RO

    Seria L


    2024/1074

    12.4.2024

    DECIZIA (PESC) 2024/1074 A CONSILIULUI

    din 12 aprilie 2024

    de modificare a Deciziei (PESC) 2020/1999 privind măsuri restrictive împotriva încălcărilor grave ale drepturilor omului și a abuzurilor grave împotriva drepturilor omului

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind Uniunea Europeană, în special articolul 29,

    având în vedere Decizia (PESC) 2020/1999 a Consiliului din 7 decembrie 2020 privind măsuri restrictive împotriva încălcărilor grave ale drepturilor omului și a abuzurilor grave împotriva drepturilor omului (1), în special articolul 5 alineatul (1),

    având în vedere propunerea Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate,

    întrucât:

    (1)

    La 7 decembrie 2020, Consiliul a adoptat Decizia (PESC) 2020/1999.

    (2)

    La 8 decembrie 2020, în Declarația formulată de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate (denumit în continuare „Înaltul Reprezentant”), în numele Uniunii Europene, referitoare la regimul mondial de sancțiuni al UE în materie de drepturi ale omului, Uniunea și statele sale membre și-au reafirmat angajamentul ferm față de promovarea și apărarea drepturilor omului în întreaga lume. Regimul global de sancțiuni al UE în materie de drepturi ale omului pune în evidență hotărârea Uniunii de a-și consolida rolul în cadrul eforturilor de combatere a încălcărilor grave ale drepturilor omului și a abuzurilor grave împotriva acestora la nivel mondial. Asigurarea exercitării efective a drepturilor omului de către fiecare individ reprezintă un obiectiv strategic al Uniunii. Respectarea demnității umane, a libertății, a democrației, a egalității, a statului de drept și a drepturilor omului reprezintă o valoare fundamentală a Uniunii și a politicii sale externe și de securitate comune.

    (3)

    În concluziile sale din 14 noiembrie 2022, Consiliul și-a exprimat preocuparea față de efectul disproporționat pe care conflictele armate continuă să îl aibă asupra femeilor și fetelor din întreaga lume, precum și față de prevalența violenței sexuale și bazate pe gen, inclusiv a violenței sexuale legate de conflicte, atât offline, cât și online. Consiliul s-a angajat să intensifice eforturile de combatere a acestui tip de violență în vederea asigurării tragerii la răspundere depline și a combaterii impunității. Totodată, în concluziile sale din iunie 2014, Consiliul a subliniat necesitatea unor politici coordonate la toate nivelurile relevante pentru combaterea și eliminarea tuturor formelor de violență împotriva femeilor, precum și o abordare cuprinzătoare care să vizeze aspectele esențiale, și anume prevenirea, denunțarea insuficientă, protecția, sprijinul acordat victimelor și urmărirea penală a autorilor faptelor, precum și alte măsuri. Utilizarea strategică a măsurilor restrictive consolidează această abordare prin creșterea presiunii de a preveni noi încălcări și abuzuri și, în coordonare cu alte instrumente ale Uniunii din setul de instrumente privind drepturile omului, atrage atenția asupra acestor încălcări și abuzuri, precum și asupra celor răspunzători.

    (4)

    La 7 octombrie 2023, Înaltul Reprezentant a formulat în numele Uniunii Europene o declarație referitoare la atacurile împotriva Israelului, condamnând în termenii cei mai fermi atacurile multiple și fără discriminare comise de Hamas în Israel și deplângând profund pierderile de vieți omenești.

    (5)

    În concluziile sale din 26-27 octombrie 2023, Consiliul European a condamnat din nou în termenii cei mai fermi cu putință Hamasul pentru atacurile sale teroriste brutale și fără discriminare asupra Israelului.

    (6)

    În acest context, trei entități ar trebui să fie incluse pe lista persoanelor fizice și juridice, a entităților și a organismelor cărora li se aplică măsuri restrictive, prevăzută în anexa la Decizia (PESC) 2020/1999.

    (7)

    Prin urmare, Decizia (PESC) 2020/1999 ar trebui să fie modificată în consecință,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Anexa la Decizia (PESC) 2020/1999 se modifică în conformitate cu anexa la prezenta decizie.

    Articolul 2

    Prezenta decizie intră în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Adoptată la Luxemburg, 12 aprilie 2024.

    Pentru Consiliu

    Președintele

    V. VAN PETEGHEM


    (1)   JO L 410 I, 7.12.2020, p. 13.


    ANEXĂ

    Pe lista persoanelor fizice și juridice, a entităților și a organismelor care figurează în secțiunea B. „Persoane juridice, entități și organisme” din anexa la Decizia (PESC) 2020/1999 se adaugă rubricile următoare:

     

    Nume (transcriere cu caractere latine)

    Nume

    Informații de identificare

    Motivele includerii pe listă

    Data includerii pe listă

    „24.

    Al-Quds Brigades (Brigăzile Al-Quds)

    alias Sarāyā al-Quds

    سرايا القدس

    (ortografie arabă)

    Regiuni în care acționează: Fâșia Gaza, Cisiordania, sudul Libanului

    Brigăzile Al-Quds sunt aripa armată a organizației teroriste Jihadul Islamic Palestinian (JIP), căreia i se aplică măsurile restrictive ale Uniunii.

    La 7 octombrie 2023, luptătorii Brigăzilor Al-Quds au comis împreună cu Hamas atacuri teroriste brutale și fără discriminare asupra Israelului. În cursul acestora au comis, de asemenea, pe scară largă și în mod sistematic, acte de violență sexuală și bazată pe gen, utilizându-le ca armă de război.

    În special, luptătorii Brigăzilor Al-Quds au fost implicați în atacuri asupra unor kibbutzuri, cum ar fi Kfar Aza și Nahal Oz, în care au fost comise forme grave de violență sexuală și bazată pe gen, inclusiv violuri, uciderea fetițelor și răpiri deliberate de femei și fete.

    Prin urmare, Brigăzile Al-Quds sunt răspunzătoare de încălcări grave ale drepturilor omului sau de abuzuri grave împotriva drepturilor omului, inclusiv de comiterea sistematică și pe scară largă a unor acte de violență sexuală și bazată pe gen, ceea ce reprezintă, de asemenea, un motiv serios de îngrijorare din perspectiva obiectivelor politicii externe și de securitate comune, astfel cum sunt prevăzute la articolul 21 din Tratatul privind Uniunea Europeană.

    12.4.2024

    25.

    Nukhba Force (Forța Nukhba)

    alias Al-Nukhba

    نخبة

    (ortografie arabă)

    Regiuni în care acționează: Fâșia Gaza, Cisiordania, sudul Libanului

    Forța Nukhba este o unitate de forțe speciale a organizației teroriste Hamas căreia i se aplică măsurile restrictive ale Uniunii.

    La 7 octombrie 2023, luptătorii Forței Nukhba au comis atacuri teroriste brutale și fără discriminare asupra Israelului. În cursul acestora au comis, de asemenea, pe scară largă și în mod sistematic, acte de violență sexuală și bazată pe gen, utilizându-le ca armă de război.

    În special, luptătorii Forței Nukhba s-au infiltrat, printre altele, în kibbutzul Kfar Aza și au pătruns cu parapanta asupra festivalului de muzică Re’im (Nova). În ambele locuri, luptătorii Forței Nukhba au comis, pe scară largă și în mod sistematic, acte de violență sexuală și bazată pe gen, inclusiv violarea și apoi uciderea fetițelor, mutilarea cadavrelor, precum și mutilări genitale.

    Prin urmare, Forța Nukhba este răspunzătoare de încălcări grave ale drepturilor omului sau de abuzuri grave împotriva drepturilor omului, inclusiv de comiterea sistematică și pe scară largă a unor acte de violență sexuală și bazată pe gen, ceea ce reprezintă, de asemenea, un motiv serios de îngrijorare din perspectiva obiectivelor politicii externe și de securitate comune, astfel cum sunt prevăzute la articolul 21 din Tratatul privind Uniunea Europeană.

    12.4.2024

    26.

    Qassam Brigades (Brigăzile Qassam)

    alias Izz ad-Din al-Qassam Brigades (Brigăzile Izz ad-Din al-Qassam); AQB

     

    Regiuni în care acționează: Fâșia Gaza, Cisiordania, sudul Libanului

    Brigăzile Qassam sunt aripa militară a organizației teroriste Hamas căreia i se aplică măsurile restrictive ale Uniunii.

    La 7 octombrie 2023, luptătorii Brigăzilor Qassam au comis atacuri teroriste brutale și fără discriminare asupra Israelului. În cursul acestora au comis, de asemenea, pe scară largă și în mod sistematic, acte de violență sexuală și bazată pe gen, utilizându-le ca armă de război, inclusiv abuzuri sexuale asupra minorilor și asupra cadavrelor, mutilări genitale și răpiri deliberate de femei și fete.

    Prin urmare, Brigăzile Qassam sunt răspunzătoare de încălcări grave ale drepturilor omului sau de abuzuri grave împotriva drepturilor omului, inclusiv de comiterea sistematică și pe scară largă a unor acte de violență sexuală și bazată pe gen, ceea ce reprezintă, de asemenea, un motiv serios de îngrijorare din perspectiva obiectivelor politicii externe și de securitate comune, astfel cum sunt prevăzute la articolul 21 din Tratatul privind Uniunea Europeană.

    12.4.2024”


    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2024/1074/oj

    ISSN 1977-0782 (electronic edition)


    Top