EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32024C03357

Declarația Comisiei privind monitorizarea importurilor de cereale din Ucraina cu ocazia adoptării Regulamentului (UE) 2024/1392 al Parlamentului European și al Consiliului privind măsurile de liberalizare temporară a comerțului în completarea concesiilor comerciale aplicabile produselor ucrainene în temeiul Acordului de asociere dintre Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Ucraina, pe de altă parte

ST/8965/2024/ADD/1

JO C, C/2024/3357, 29.5.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/3357/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/3357/oj

European flag

Jurnalul Ofícial
al Uniunii Europene

RO

Seria C


C/2024/3357

29.5.2024

Declarația Comisiei privind monitorizarea importurilor de cereale din Ucraina cu ocazia adoptării Regulamentului (UE) 2024/1392 al Parlamentului European și al Consiliului privind măsurile de liberalizare temporară a comerțului în completarea concesiilor comerciale aplicabile produselor ucrainene în temeiul Acordului de asociere dintre Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Ucraina, pe de altă parte

(C/2024/3357)

Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a perturbat lanțurile de aprovizionare preexistente. UE oferă sprijin Ucrainei pentru a relua fluxul normal de cereale și de alte mărfuri, în special prin culoarele de solidaritate, și pentru a se asigura că exporturile de cereale pot ajunge la destinație, în special pe piețele terțe, pentru a sprijini securitatea alimentară mondială.

Comisia s-a angajat să sprijine Ucraina, protejând totodată interesele producătorilor de cereale din UE și asigurând o funcționare adecvată a pieței cerealelor în UE.

Având în vedere importanța producției de cereale și a piețelor cerealelor, Comisia va acorda o atenție deosebită monitorizării importurilor de cereale, în special de grâu, și concentrării acestor importuri în statele membre învecinate cu Ucraina. În cadrul dialogului său periodic cu Ucraina, Comisia va aborda orice problemă identificată în cadrul acestei monitorizări. Comisia reamintește că importurile din Ucraina pot face obiectul unor măsuri de supraveghere în temeiul capitolului IV din Regulamentul (UE) 2015/478 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2015 privind regimul comun aplicabil importurilor, măsuri care pot lua forma licențelor de import, în cazul în care evoluția importurilor amenință să cauzeze un prejudiciu producătorilor din Uniune și dacă interesele Uniunii impun acest lucru. În acest sens, Comisia va utiliza instrumentele de care dispune, în funcție de necesități. Comisia va continua să raporteze cu regularitate statelor membre cu privire la rezultatele dialogului periodic cu Ucraina.

Pentru produsele acoperite de măsuri comerciale autonome, Comisia reamintește că regulamentul prevede, de asemenea, un mecanism de salvgardare consolidat. Pentru prima dată, Comisia a introdus posibilitatea și este pregătită să activeze acest mecanism în cazul unor efecte negative asupra pieței unuia sau mai multor state membre, nu numai pentru piața UE în ansamblu. În acest sens, Comisia își va utiliza pe deplin competențele pentru a activa din oficiu mecanismul de salvgardare consolidat pentru importurile de grâu din Ucraina.

Comisia reamintește că, în 2022 și 2023, a adoptat măsuri de sprijinire a fermierilor europeni din toate statele membre, în special din statele membre învecinate cu Ucraina.


ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/3357/oj

ISSN 1977-1029 (electronic edition)


Top