EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023Y0503(01)

STATUTUL ACTRIS ERIC 2023/C 156/02

C/2023/2646

JO C 156, 3.5.2023, p. 2–21 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

3.5.2023   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 156/2


STATUTUL ACTRIS ERIC

(2023/C 156/02)

PREAMBUL

ÎNTRUCÂT știința schimbărilor climatice și a calității aerului necesită o înțelegere a variabilității spațiale și temporale a constituenților atmosferici cu ciclu de viață scurt;

ÎNTRUCÂT o înțelegere mai profundă a forțelor determinante ale schimbărilor climatice și ale poluării aerului necesită observarea distribuției cvadridimensionale a constituenților atmosferici cu ciclu de viață scurt;

ÎNTRUCÂT o înțelegere mai profundă a variabilității atmosferice a constituenților atmosferici cu ciclu de viață scurt necesită cunoașterea proceselor complexe care determină interacțiunile dintre ei;

ÎNTRUCÂT știința schimbărilor climatice și a calității aerului necesită un acces securizat la date observaționale pe termen lung, care să aibă precizie și acoperire geografică adecvate;

ÎNTRUCÂT îmbunătățirea cunoștințelor și a tehnologiilor pentru știința schimbărilor climatice și a calității aerului necesită acces la platforme de cercetare foarte instrumentat, în atmosfere naturale și controlate;

ÎNTRUCÂT ACTRIS oferă o expertiză unică cu privire la metrologia aerosolilor, a norilor și a gazelor minore reactive, la furnizarea de date referitoare la variabilitatea constituenților atmosferici cu ciclu de viață scurt și la procedurile de acces la aceste informații;

ÎNTRUCÂT produsele de date ACTRIS sunt necesare pentru a avea un sistem complet de observare a Pământului în materie de climă și calitate a aerului și pentru a contribui la soluționarea incertitudinilor din modelele climatice și ale sistemului terestru în vederea dezvoltării unor soluții sustenabile pentru a răspunde provocărilor de mediu;

ÎNTRUCÂT ACTRIS intenționează să crească nivelul tehnologiei utilizate în infrastructura de cercetare distribuită, precum și calitatea serviciilor oferite unei comunități foarte largi de utilizatori, implicând parteneri din sectorul privat;

ÎNTRUCÂT ACTRIS promovează și formarea operatorilor și a utilizatorilor și accentuează legătura dintre cercetare, educație și inovare în domeniul științelor atmosferice și climatice;

PRIN URMARE

membrii și observatorii enumerați în anexa I

CONVIN DUPĂ CUM URMEAZĂ:

CAPITOLUL 1

ELEMENTE ESENȚIALE

Articolul 1

Denumire

Infrastructura de cercetare a aerosolilor, norilor și gazelor minore (ACTRIS) se înființează sub forma unui Consorțiu pentru o infrastructură europeană de cercetare (ERIC), în temeiul Regulamentului (CE) nr. 723/2009, denumită „ACTRIS ERIC”.

Articolul 2

Sarcini și activități

1.   Obiectivul ACTRIS este de a produce seturi de date integrate de înaltă calitate în domeniul științelor atmosferice și de a furniza servicii, inclusiv acces la platforme instrumentate, adaptate utilizării științifice și tehnologice.

2.   Principala sarcină a ACTRIS ERIC este de a înființa și de a exploata infrastructura de cercetare distribuită și de a coordona dezvoltarea strategică și financiară, precum și funcționarea pe termen lung, a ACTRIS.

3.   În îndeplinirea sarcinii sale principale și în conformitate cu normele stabilite în prezentul statut, ACTRIS ERIC desfășoară următoarele activități:

(a)

coordonează și monitorizează furnizarea adecvată a datelor provenite de la structurile naționale;

(b)

coordonează și monitorizează activitățile din cadrul structurilor centrale și strategiile acestora de dezvoltare a serviciilor;

(c)

asigură accesul deschis și în timp util la datele și la produsele de date ACTRIS prin intermediul centrului de date;

(d)

gestionează accesul fizic și de la distanță la centrele tematice, la centrul de date și la structurile naționale.

4.   ACTRIS ERIC poate desfășura următoarele activități:

(a)

promovarea ACTRIS în comunitățile științifice, în sectorul privat și în rândul publicului larg;

(b)

punerea în aplicare a progreselor societale și tehnologice legate de sarcina și activitățile prevăzute la articolul 2 alineatele (2) și (3) din statut;

(c)

dezvoltarea unor activități comune cu grupurile de utilizatori, inclusiv cu industria;

(d)

promovarea transferului de cunoștințe către industrie, societate și factorii de decizie politică;

(e)

armonizarea punerii în aplicare a ACTRIS cu prioritățile și strategiile naționale;

(f)

promovarea resurselor ACTRIS în scopul educației și al formării profesionale;

(g)

colaborarea și interacționarea cu alte infrastructuri de cercetare în domenii conexe și complementare;

(h)

promovarea formării profesionale, a activităților de comunicare și a cooperării internaționale;

(i)

participarea în calitate de partener finanțat sau finanțator la activități de cercetare științifică relevante pentru sarcina sa și

(j)

orice alte acțiuni conexe necesare pentru îndeplinirea sarcinii sale.

5.   ACTRIS ERIC își îndeplinește sarcina principală fără a urmări un scop lucrativ. Fără a aduce atingere normelor aplicabile ajutoarelor de stat, ACTRIS ERIC poate desfășura activități economice limitate, cu condiția ca acestea să fie strâns legate de sarcina sa principală și să nu pună în pericol realizarea acesteia. ACTRIS ERIC contabilizează separat costurile și veniturile din activitățile sale economice, în condițiile unor prețuri de piață sau, în cazul în care acestea nu pot fi stabilite, contabilizează costurile totale plus o marjă rezonabilă. Orice venituri generate prin respectivele activități economice limitate sunt utilizate de ACTRIS-ERIC pentru a îmbunătăți și consolida sarcina sa.

Articolul 3

Localizare și sediu statutar

1.   ACTRIS ERIC este o infrastructură de cercetare distribuită, sediul statutar fiind situat în Helsinki, Finlanda, iar unități reprezentând sediul central fiind situate în Finlanda și în Italia.

2.   Infrastructura de cercetare distribuită include un centru de date, centre tematice și structuri naționale situate în diverse țări. Centrul de date, centrele tematice și structurile naționale sunt conectate la ACTRIS ERIC prin acorduri încheiate cu organizațiile care găzduiesc structurile respective.

Articolul 4

Durata și încetarea activității

1.   ACTRIS ERIC se înființează pentru o perioadă nedeterminată, fără a aduce atingere dispozițiilor privind încetarea activității ERIC.

2.   Încetarea activității ACTRIS ERIC se decide de adunarea generală, în conformitate cu articolul 18 alineatul (8) din statut.

3.   Activele rămase după plata datoriilor ACTRIS ERIC se repartizează între membri, observatori permanenți și observatori, proporțional cu contribuția lor anuală respectivă la ACTRIS ERIC, cu excepția cazului în care adunarea generală decide altfel.

4.   Fără întârzieri nejustificate de la adoptarea deciziei de încetare a activității și, în orice caz, în termen de 10 zile de la adoptarea ei, ACTRIS ERIC informează Comisia Europeană în acest sens. Fără întârzieri nejustificate și, în orice caz, în termen de zece zile de la data finalizării procedurii de încetare a activității, ACTRIS ERIC informează Comisia Europeană în acest sens.

5.   ACTRIS ERIC își încetează existența la data publicării de către Comisia Europeană a anunțului corespunzător în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Articolul 5

Răspundere și asigurare

1.   ACTRIS ERIC răspunde pentru datoriile sale.

2.   Răspunderea financiară a membrilor, a observatorilor permanenți și a observatorilor pentru datoriile ACTRIS ERIC se limitează la contribuțiile lor anuale la ACTRIS ERIC.

3.   ACTRIS ERIC ia măsurile adecvate pentru acoperirea riscurilor specifice creării și funcționării ACTRIS ERIC.

Articolul 6

Politica privind accesul utilizatorilor

1.   ACTRIS ERIC oferă acces efectiv la date, instrumente și servicii. Stabilirea nediscriminatorie a priorităților se aplică pe baza meritelor științifice, a fezabilității tehnice și/sau a altor criterii relevante pentru obiectivul ACTRIS.

2.   Accesul se bazează pe principiile accesului liber pe baza criteriilor, procedurilor și modalităților expuse în politica ACTRIS ERIC în materie de date și în documentele de politică în materie de acces și servicii aprobate de adunarea generală. Procedurile și criteriile de evaluare se pun la dispoziția publicului pe site-ul de internet al ACTRIS ERIC. ACTRIS ERIC oferă orientări utilizatorilor, inclusiv prin intermediul portalului ei de internet, pentru a facilita accesul la date, instrumente și servicii.

Articolul 7

Politica de evaluare

Activitățile ACTRIS ERIC se evaluează anual de către Consiliul consultativ pentru știință și inovare. În plus, serviciile, operațiunile și gestionarea ACTRIS se evaluează cel puțin o dată la 5 ani de către evaluatori externi independenți, care nu pot fi membri ai Consiliului consultativ pentru știință și inovare, numiți de adunarea generală și raportând acesteia.

Articolul 8

Politica în materie de diseminare

1.   ACTRIS ERIC promovează știința deschisă și inovarea și încurajează utilizatorii să își publice rezultatele. Utilizarea datelor, serviciilor și infrastructurii ACTRIS se menționează în publicații și în orice alte documente. Mai multe detalii se pun la dispoziție în normele interne ale ACTRIS ERIC.

2.   ACTRIS ERIC utilizează diverse canale pentru a informa publicul-țintă, inclusiv portalul de internet, platformele de comunicare socială, buletinele informative, atelierele, participarea la conferințe, articolele din reviste și cotidienele.

Articolul 9

Politica privind drepturile de proprietate intelectuală

1.   Sub rezerva termenilor oricărui contract încheiat între ACTRIS ERIC și utilizatori, drepturile de proprietate intelectuală create de utilizatorii ACTRIS ERIC sunt deținute de utilizatorii respectivi.

2.   Datele ACTRIS, precum și drepturile de proprietate intelectuală și alte cunoștințe produse și dezvoltate în cadrul ACTRIS aparțin entității sau persoanei care le-a generat. Utilizarea datelor ACTRIS se acordă ACTRIS ERIC de către furnizorii de date în conformitate cu condițiile stabilite în politica în materie de date ACTRIS și în documentele de politică în materie de acces și servicii.

3.   Datele ACTRIS sunt disponibile în conformitate cu principiile științei deschise și ale accesului liber, prezentate mai detaliat în normele interne.

Articolul 10

Politica în materie de angajare

1.   Politica ACTRIS ERIC în materie de angajare este conformă legislației țării în care este angajat personalul.

2.   Procedurile de selecție, recrutare și angajare a personalului la ACTRIS ERIC trebuie să fie transparente, nediscriminatorii și să respecte egalitatea de șanse. Normele detaliate privind recrutarea personalului se stabilesc în normele interne.

Articolul 11

Politica în materie de achiziții publice

ACTRIS ERIC tratează candidații și ofertanții din cadrul procedurilor de achiziții publice într-un mod egal și nediscriminatoriu, indiferent dacă ei au sau nu sediul central în Uniunea Europeană. Politica în materie de achiziții publice a ACTRIS ERIC respectă principiile transparenței, nediscriminării și concurenței. Normele detaliate privind procedurile și criteriile în materie de achiziții publice se stabilesc în normele interne.

CAPITOLUL 2

STATUTUL DE MEMBRU ȘI STATUTUL DE OBSERVATOR

Articolul 12

Membri, observatori permanenți, observatori și entități reprezentante

1.   Următoarele entități pot deveni membri cu drept de vot ai ACTRIS ERIC sau pot deveni observatori permanenți sau observatori fără drept de vot ai ACTRIS ERIC:

(a)

state membre ale Uniunii Europene;

(b)

țări asociate, astfel cum sunt definite la articolul 2 litera (c) din Regulamentul (CE) nr. 723/2009;

(c)

țări terțe, astfel cum sunt definite la articolul 2 litera (b) din Regulamentul (CE) nr. 723/2009, altele decât țările asociate;

(d)

organizații interguvernamentale.

2.   Condițiile pentru a deveni membru, observator permanent sau observator sunt prevăzute la articolul 13. Printre membrii ACTRIS ERIC trebuie să se numere cel puțin un stat membru al Uniunii Europene și cel puțin alte două țări care sunt fie stat membru, fie țară asociată.

3.   În orice caz, statele membre și țările asociate dețin împreună majoritatea drepturilor de vot în cadrul adunării generale. Adunarea generală asigură faptul că ACTRIS ERIC respectă în permanență această cerință.

4.   Orice membru, observator permanent sau observator menționat la articolul 12 alineatul (1) literele (a) – (c) poate fi reprezentat în adunarea generală de una sau mai multe entități publice, inclusiv regiuni sau entități private cu o misiune de serviciu public, la alegerea lor și desemnate în conformitate cu propriile reguli și proceduri. Acești membri, observatori permanenți sau observatori îl informează pe președintele adunării generale cu privire la modificările aduse entității reprezentante, cu privire la revocarea mandatului acesteia sau cu privire la orice modificări aduse drepturilor și obligațiilor specifice delegate entității reprezentante.

5.   Membrii, observatorii permanenți și observatorii ACTRIS ERIC, împreună cu entitățile reprezentante ale acestora, sunt enumerați în anexa I. Anexa I se actualizează de către președintele adunării generale sau de către orice persoană autorizată de acesta.

6.   În cazurile în care ACTRIS ERIC consideră că este benefic, aceasta poate, în plus, să încheie un acord cu părți terțe, de exemplu cu țări care nu pot fi membri, observatori permanenți sau observatori ai unui ERIC.

Articolul 13

Condiții pentru a deveni membru, observator permanent sau observator

1.   Entitățile care au semnat cererea oficială de înființare a ACTRIS ERIC devin membri sau observatori prin decizia Comisiei de înființare a ACTRIS ERIC în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 723/2009.

2.   Sub rezerva articolului 13 alineatul (1), entitățile menționate la articolul 12 alineatul (1) care doresc să devină membri ai ACTRIS ERIC transmit o cerere scrisă președintelui adunării generale. În cererea respectivă se descrie modul în care entitatea va contribui la desfășurarea activităților ACTRIS ERIC descrise la articolul 2, precum și modul în care ea își va îndeplini obligațiile menționate la articolul 15.

3.   Sub rezerva articolului 13 alineatul (1), entitățile menționate la articolul 12 alineatul (1) care doresc să contribuie la ACTRIS ERIC, dar nu sunt în situația de a deveni membri, pot solicita să fie observatori permanenți sau observatori. Solicitanții transmit o cerere scrisă președintelui adunării generale. În cererea respectivă se descrie modul în care solicitantul va contribui la îndeplinirea sarcinilor și la desfășurarea activităților ACTRIS ERIC descrise la articolul 2, precum și modul în care el își va îndeplini obligațiile menționate la articolul 16.

Articolul 14

Retragerea unui membru, a unui observator permanent sau a unui observator și revocarea statutului de membru sau de observator

1.   Un membru sau un observator permanent nu se retrage în cursul primilor cinci ani ai ACTRIS ERIC.

2.   După primii cinci ani de la înființarea ACTRIS ERIC, un membru sau un observator permanent se poate retrage la sfârșitul unui exercițiu financiar, cu condiția să notifice retragerea sa printr-o cerere oficială, transmisă președintelui adunării generale, cu șase luni înainte.

3.   Un observator se poate retrage la sfârșitul unui exercițiu financiar, cu condiția să notifice retragerea sa printr-o cerere oficială, transmisă președintelui adunării generale, cu șase luni înainte.

4.   Membrii, observatorii permanenți și observatorii trebuie să-și îndeplinească toate obligațiile financiare și de altă natură înainte ca retragerea lor să intre în vigoare.

5.   Adunarea generală poate revoca statutul de membru sau de observator dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:

(a)

un membru, un observator permanent sau un observator a încălcat grav una sau mai multe obligații care îi revin în conformitate cu prezentul statut;

(b)

un membru, un observator permanent sau un observator nu a reușit să rectifice respectiva situație de încălcare a obligațiilor în termen de șase luni de la data primirii notificării scrise privind încălcarea obligațiilor de la președintele adunării generale.

6.   Membrul, observatorul permanent sau observatorul menționat la articolul 14 alineatul (5) de mai sus are dreptul de a-și explica poziția în fața adunării generale înainte ca aceasta să ia o decizie cu privire la chestiunea respectivă.

7.   Membrul, observatorul permanent sau observatorul care se retrage sau a cărui calitate de membru sau de observator este revocată nu are dreptul la restituirea sau rambursarea contribuțiilor plătite.

8.   Fără a aduce atingere articolului 14 alineatele (1) – (3), membrii, observatorii permanenți și observatorii care sunt țări terțe, altele decât țările asociate sau organizațiile interguvernamentale, se pot retrage din ACTRIS ERIC ca urmare a unor modificări ale Regulamentului (CE) nr. 723/2009 al Consiliului care le-ar afecta în mod semnificativ drepturile și obligațiile în legătură cu ACTRIS ERIC. Astfel de modificări sunt considerate semnificative în cazul în care implică creșterea taxelor (inclusiv a contribuțiilor anuale), afectează puterea de vot, impun cerințe contrare legislației aplicabile în conformitate cu articolul 31 din prezentul statut, elimină dreptul de a fi reprezentat în cadrul adunării generale sau în cadrul altor organisme înființate de ACTRIS ERIC sau afectează drepturile lor legate de reprezentare sau de utilizarea serviciilor și structurilor ACTRIS.

Obligațiile și efectele retragerii din ACTRIS ERIC se stabilesc inițial în conformitate cu articolul 14 alineatul (4), sub rezerva unui votul unanim al adunării generale.

În pofida dispozițiilor articolului 14 alineatele (1) – (3), membrul și observatorul permanent afectat, în termen de șase luni de la modificarea în cauză a reglementărilor vizând ERIC, transmit adunării generale, cu cel puțin trei luni înainte, un preaviz cu privire la retragerea lor, pentru a produce efecte în orice moment după cinci ani de la intrarea în vigoare a prezentului statut.

Fără a aduce atingere articolului 14 alineatele (1) – (3), observatorul afectat transmite adunării naționale, cu cel puțin trei luni înainte, în termen de șase luni de la modificarea relevantă a reglementărilor vizând ERIC, un preaviz cu privire la retragerea sa.

CAPITOLUL 3

DREPTURILE ȘI OBLIGAȚIILE MEMBRILOR ȘI ALE OBSERVATORILOR

Articolul 15

Membri

1.   Fără a aduce atingere altor drepturi prevăzute în prezentul statut, în politicile interne sau în legislația aplicabilă, fiecare membru are dreptul:

(a)

de a participa și de a vota în adunarea generală;

(b)

de a participa la evenimentele și activitățile ACTRIS ERIC;

(c)

de a avea acces la sprijin pentru structurile sale naționale din partea ACTRIS ERIC și a centrelor tematice ale infrastructurii de cercetare distribuite;

(d)

de a numi entități reprezentante în conformitate cu articolul 12;

(e)

de a alege și de a fi ales în organele de guvernanță ale ACTRIS ERIC prin intermediul delegaților săi din cadrul adunării generale;

(f)

de a găzdui o unitate a structurii centrale și de a conduce o structură centrală;

(g)

de a achiziționa bunuri și servicii care urmează să fie furnizate în natură pentru uzul oficial și exclusiv al ACTRIS ERIC și care sunt destinate exclusiv activităților neeconomice ale ACTRIS ERIC (și contabilizate ca atare în conturile ACTRIS ERIC).

2.   Fiecare membru:

(a)

furnizează contribuția anuală în conformitate cu articolul 26;

(b)

își împuternicește reprezentanții cu autoritate deplină de vot în ceea ce privește toate aspectelor evidențiate în cursul unei reuniuni a adunării generale;

(c)

se angajează să îndeplinească sarcinile și activitățile ACTRIS ERIC, astfel cum sunt definite la articolul 2;

(d)

încurajează adoptarea standardelor ACTRIS în rândul comunităților sale științifice naționale aferente ACTRIS;

(e)

administrează structuri naționale de o calitate suficientă pentru a presta servicii către ACTRIS.

Articolul 16

Observatori permanenți și observatori

1.   Drepturile observatorilor includ dreptul:

(a)

de a participa la adunarea generală, fără drept de vot;

(b)

de a participa la evenimentele și activitățile ACTRIS ERIC;

(c)

de a avea acces la sprijin din partea ACTRIS ERIC și a centrelor tematice ale infrastructurii de cercetare distribuite pentru structurile sale naționale;

(d)

de a numi entități reprezentante în conformitate cu articolul 12.

2.   Fiecare observator:

(a)

furnizează contribuția anuală în conformitate cu articolul 26;

(b)

se angajează să îndeplinească sarcinile și activitățile ACTRIS ERIC, astfel cum sunt definite la articolul 2;

(c)

încurajează adoptarea standardelor ACTRIS în rândul comunităților sale științifice naționale aferente ACTRIS;

(d)

asigură infrastructura tehnică necesară pentru a face posibil accesul.

3.   Un observator este admis pentru o perioadă de maximum trei ani, cu posibilitatea prelungirii de două ori, cu câte un an, cu aprobarea adunării generale.

4.   Un observator care preconizează să aibă o participare de durată în cadrul consorțiului, dar care nu este în măsură să devină membru, poate primi statutul de observator permanent pe baza aprobării adunării generale. Observatorii permanenți au aceleași drepturi și obligații ca membrii, astfel cum se prevede la articolul 15 alineatele (1) și (2) și la articolul 26, cu excepția dreptului de vot în cadrul adunării generale.

Articolul 17

Suspendarea drepturilor membrilor, ale observatorilor și ale observatorilor permanenți

1.   În cazul în care un membru datorează contribuții în conformitate cu articolul 26 în cuantum egal sau mai mare decât cel al contribuțiilor datorate de membrul respectiv pentru anul precedent, drepturile sale de vot în cadrul adunării generale se suspendă automat până la plata contribuțiilor.

2.   În cazul în care un observator sau un observator permanent datorează contribuții în conformitate cu articolul 26 în cuantum egal sau mai mare decât cel al contribuțiilor datorate de respectivul observator sau observator permanent pentru anul precedent, dreptul său de a participa la reuniunile adunării generale se suspendă automat până la plata contribuțiilor.

CAPITOLUL 4

GUVERNANȚĂ

Articolul 18

Adunarea generală

1.   Adunarea generală este organul de conducere al ACTRIS ERIC și este compusă din delegați ai membrilor, observatori permanenți și observatori. Fiecare membru, observator permanent sau observator este reprezentat de cel mult doi delegați. Delegații sunt numiți de către un membru, un observator permanent sau un observator. Adunarea generală se reunește cel puțin o dată pe an și este responsabilă de conducerea și supravegherea generală a ACTRIS ERIC. Adunarea generală alege un președinte și un vicepreședinte pentru un mandat de doi ani, care poate fi reînnoit de două ori. Fiecare membru, observator permanent sau observator informează în scris, fără întârzieri nejustificate, președintele adunării generale cu privire la orice numire sau revocare a delegaților săi. Delegații pot fi însoțiți de cel mult doi experți cu scopul exclusiv de a-i consilia pe delegați. Experții nu își exprimă opiniile în cursul reuniunilor decât la invitația președintelui. Adunarea generală își adoptă propriile norme interne.

2.   Fiecare membru dispune de un vot, la care se adaugă un vot suplimentar pentru un membru care contribuie la cel puțin o structură centrală ACTRIS și încă un vot în cazul în care el contribuie la mai mult de trei structuri centrale ACTRIS diferite. Observatorii permanenți și observatorii participă, fără drept de vot, la reuniunile adunării generale.

3.   Adunarea generală este convocată și prezidată de președinte. În absența acestuia, adunarea generală este prezidată de vicepreședinte.

4.   La cererea unei treimi din membri, se convoacă o reuniune extraordinară a adunării generale.

5.   Un membru poate reprezenta cel mult un alt membru. Membrul reprezentat informează în scris președintele înainte de orice reuniune a adunării generale.

6.   Deciziile pot fi luate și în cadrul unei proceduri scrise. Termenii procedurii scrise sunt stabiliți în normele interne adoptate de adunarea generală.

7.   Pentru ca reuniunea să fie validă este necesar un cvorum de două treimi din numărul membrilor și al voturilor. Dacă nu se întrunește cvorumul, se convoacă cât mai curând posibil o nouă reuniune, trimițându-se o nouă invitație cu aceeași ordine de zi. În cadrul acestei a doua reuniuni, se consideră că se întrunește cvorumul dacă sunt prezenți 50 % din membri și din voturi.

8.   În special, adunarea generală:

 

decide, prin votul unanim al membrilor prezenți la reuniune, cu privire la modificarea statutului ACTRIS ERIC.

 

Sub rezerva articolului 26 alineatul (2), deciziile privind următoarele aspecte necesită (a) o majoritate de 2/3 din voturile membrilor prezenți la reuniune și (b) o majoritate de 60 % din contribuțiile anuale ca membru plătite pentru cel mai recent exercițiu financiar complet:

(a)

aprobarea planului financiar al ACTRIS ERIC;

(b)

aprobarea normelor financiare interne.

 

Sub rezerva articolului 26 alineatul (2), deciziile privind următoarele aspecte necesită o majoritate de 2/3 din voturile membrilor prezenți la reuniune:

(a)

aprobarea planurilor anuale de lucru și a bugetului;

(b)

aprobarea normelor interne, altele decât normele financiare interne;

(c)

contribuțiile membrilor și ale observatorilor permanenți;

(d)

lichidarea voluntară și încetarea activității ACTRIS ERIC;

(e)

aprobarea conturilor anuale anterioare și a raportului de activitate;

(f)

numirea președintelui și a vicepreședintelui;

(g)

numirea și demiterea directorului general;

(h)

aprobarea noilor membri, observatori permanenți și observatori, precum și reînnoirea unui observator;

(i)

revocarea calității de membru sau de observator de către adunarea generală, excluzând de la vot membrul în cauză;

(j)

înființarea și eliminarea unor organisme consultative suplimentare, care nu sunt reglementate de prezentul statut, precum și a unor comitete și grupuri de lucru.

 

Se decide cu majoritate simplă cu privire la:

 

orice alt aspect.

Articolul 19

Directorul general

1.   Directorul general este numit de către adunarea generală în conformitate cu o procedură adoptată de aceasta. Directorul general este angajat al ACTRIS ERIC. Directorul general este reprezentantul legal al ACTRIS ERIC. Directorul general este responsabil de punerea în aplicare a deciziilor de către adunarea generală și asigură faptul că dezvoltarea științifică și strategică a ACTRIS răspunde așteptărilor privind impactul socioeconomic, dezvoltarea tehnologică și inovarea. Directorul general contribuie în mod activ la consolidarea comunității și la promovarea relațiilor externe și a parteneriatelor strategice, precum și la supravegherea și coordonarea activităților ACTRIS. Directorul general reprezintă ACTRIS ERIC în orice litigiu.

2.   Mandatul directorului general este de cinci ani. El poate fi reînnoit o singură dată de către adunarea generală.

3.   Directorul general activează în sediul statutar al ACTRIS ERIC și este responsabil de gestionarea personalului și a activităților ACTRIS ERIC în conformitate cu bugetul și cu normele interne ale ACTRIS ERIC.

Articolul 20

Sediul central

Sediul central este platforma centrală a ACTRIS, coordonând operațiunile ACTRIS și permițând prestarea serviciilor ACTRIS. Sediul central sprijină activitatea adunării generale, precum și a organelor și comitetelor consultative ale ACTRIS ERIC.

Articolul 21

Consiliul consultativ pentru știință și inovare

1.   Adunarea generală înființează un Consiliu consultativ independent pentru știință și inovare. Membrii Consiliului consultativ pentru știință și inovare sunt numiți de adunarea generală.

2.   Consiliul consultativ pentru știință și inovare:

(a)

monitorizează calitatea științifică și operațională a ACTRIS ERIC și activitățile infrastructurii de cercetare distribuite;

(b)

emite opinii și formulează recomandări pentru dezvoltarea ACTRIS ERIC și a activităților infrastructurii de cercetare distribuite;

(c)

se reunește cel puțin o dată pe an și formulează recomandări pentru adunarea generală.

Articolul 22

Consiliul consultativ pentru etică

1.   Adunarea generală înființează un Consiliu consultativ independent pentru etică. Membrii Consiliului consultativ pentru etică sunt numiți de adunarea generală.

2.   Consiliul consultativ pentru etică:

(a)

emite opinii și formulează recomandări pentru elaborarea aspectelor etice ale ACTRIS ERIC și ale activităților infrastructurii de cercetare distribuite;

(b)

se reunește și formulează recomandări pentru adunarea generală și directorul general, atunci când este necesar.

Articolul 23

Comitetul financiar

1.   Adunarea generală înființează un comitet financiar și îi numește pe membrii acestuia.

2.   Comitetul financiar:

(a)

sprijină adunarea generală în aspecte legate de gestionarea planificării financiare;

(b)

se reunește și formulează recomandări pentru adunarea generală, atunci când este necesar.

3.   Comitetul financiar adoptă propriul său regulament de procedură, care este aprobat de adunarea generală.

Articolul 24

Alte organisme, comitete și grupuri de lucru

Dacă se consideră necesar, ACTRIS ERIC poate înființa și alte organisme, comitete și grupuri de lucru și le poate defini atribuțiile și mandatul.

CAPITOLUL 5

FINANȚARE ȘI CONTRIBUȚII

Articolul 25

Resurse financiare

Resursele ACTRIS ERIC includ următoarele:

(a)

contribuțiile membrilor, ale observatorilor permanenți și ale observatorilor în conformitate cu articolul 26 și anexa II;

(b)

granturi și donații; și

(c)

alte resurse, în limitele și în condițiile aprobate de adunarea generală.

Articolul 26

Contribuții

1.   Contribuția membrilor, a observatorilor permanenți și a observatorilor se calculează în conformitate cu normele și principiile de bază prevăzute în anexa II, care sunt detaliate în normele financiare interne ale ACTRIS ERIC.

2.   Orice modificare a contribuțiilor trebuie să fie aprobată de membrul (membrii) sau de observatorul (observatorii) permanent (permanenți) afectat (afectați) de modificarea respectivă înainte de a putea fi aprobată de adunarea generală.

Articolul 27

Principii bugetare, conturi și audit

1.   Exercițiul financiar al ACTRIS ERIC începe la 1 ianuarie și se încheie la 31 decembrie în fiecare an.

2.   ACTRIS ERIC se supune cerințelor legislației țării în care își are sediul statutar în ceea ce privește întocmirea, depunerea, auditarea și publicarea conturilor. Norme mai detaliate sunt prevăzute în normele financiare interne ale ACTRIS ERIC.

3.   Conturile ACTRIS ERIC se însoțesc de un raport privind gestiunea bugetară și financiară a exercițiului financiar. Raportul anual și bugetul anual sunt prezentate adunării generale.

4.   Donațiile, cadourile și orice alte venituri de la membri, observatori permanenți, observatori sau terți pot fi primite după aprobare de către adunarea generală.

Articolul 28

Scutiri de taxe și accize

1.   Scutirile de TVA, în temeiul articolului 143 alineatul (1) litera (g) și al articolului 151 alineatul (1) litera (b) din Directiva 2006/112/CE a Consiliului și în conformitate cu articolele 50 și 51 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 282/2011 al Consiliului, se aplică achizițiilor de bunuri și servicii de către ARCTIS ERIC și de către membrii ERIC, astfel cum sunt definite la articolul 9 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 723/2009 al Consiliului din 25 iunie 2009 privind cadrul juridic comunitar aplicabil unui consorțiu pentru o infrastructură europeană de cercetare (ERIC) și în sensul capitolelor 2 și 3 din statut, care sunt destinate utilizării oficiale și exclusive de către ARCTIS ERIC, cu condiția ca astfel de achiziții să se efectueze numai pentru activitățile fără caracter economic ale ARCTIS ERIC, în concordanță cu activitățile sale. Scutirile de TVA se limitează la achizițiile a căror valoare depășește 300 EUR.

2.   Scutirile de accize, în temeiul articolului 11 din Directiva (UE) 2020/262 a Consiliului, se limitează la achizițiile efectuate de ACTRIS ERIC care sunt destinate utilizării oficiale și exclusive de către ACTRIS ERIC, cu condiția ca astfel de achiziții să se efectueze numai pentru activitățile fără caracter economic ale ACTRIS ERIC, în concordanță cu activitățile sale și ca valoarea achiziției să depășească 300 EUR.

3.   Achizițiile efectuate de membrii personalului nu fac obiectul scutirilor.

CAPITOLUL 6

DIVERSE

Articolul 29

Raportarea către Comisia Europeană

1.   ACTRIS ERIC întocmește un raport anual de activitate care conține, în special, aspectele științifice, operaționale și financiare ale activităților sale. Raportul se aprobă de adunarea generală și se transmite Comisiei Europene și autorităților publice relevante, în termen de șase luni de la sfârșitul exercițiului financiar respectiv. Acest raport se pune la dispoziția publicului pe site-ul de internet al ACTRIS ERIC.

2.   ACTRIS ERIC informează Comisia Europeană cu privire la orice circumstanțe care amenință să pericliteze grav îndeplinirea sarcinilor ACTRIS ERIC sau să stânjenească ACTRIS ERIC în îndeplinirea cerințelor stabilite în Regulamentul (CE) nr. 723/2009.

Articolul 30

Limba de lucru

Limba de lucru a ACTRIS ERIC este limba engleză.

Articolul 31

Legislația aplicabilă

Funcționarea internă a ACTRIS ERIC este reglementată de:

(a)

dreptul Uniunii, în particular de Regulamentul (CE) nr. 723/2009 și de deciziile menționate la articolul 6 alineatul (1) litera (a) și la articolul 11 alineatul (1) din regulament;

(b)

legislația statului în care ACTRIS ERIC își are sediul statutar, în cazul aspectelor care nu sunt reglementate sau sunt reglementate doar parțial de actele menționate la litera (a) și

(c)

prezentul statut și de normele de punere în aplicare ale acestuia.

Articolul 32

Litigii

1.   Membrii, observatorii permanenți și observatorii ACTRIS ERIC se străduiesc să soluționeze litigiile pe cale amiabilă.

2.   Curtea de Justiție a Uniunii Europene este competentă să se pronunțe asupra oricărui litigiu dintre membri, observatori și observatori permanenți legat de ACTRIS ERIC, dintre membri, observatori și observatori permanenți, pe de o parte și ACTRIS ERIC, pe de altă parte, precum și asupra oricăror alte litigii la care Uniunea este parte.

3.   Legislația Uniunii privind competența juridică se aplică litigiilor dintre ACTRIS ERIC și terți. În cazurile care nu sunt reglementate de legislația Uniunii, jurisdicția competentă pentru soluționarea unor astfel de litigii este stabilită de legislația statului în care ACTRIS ERIC își are sediul statutar.

Articolul 33

Actualizări ale statutului și disponibilitate

Prezentul statut se actualizează și se păstrează la dispoziția publicului pe site-ul de internet al ACTRIS ERIC și la sediul ei statutar.

Articolul 34

Dispoziții privind înființarea

1.   O primă reuniune a adunării generale se convoacă de statul în care ACTRIS ERIC își are sediul statutar, în cel mai scurt termen de la data intrării în vigoare a deciziei Comisiei Europene de înființare a ACTRIS ERIC.

2.   Înainte de desfășurarea primei reuniunii și în termen de cel mult patruzeci și cinci de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a deciziei Comisiei Europene de înființare a ACTRIS ERIC, statul în cauză îi informează pe membrii fondatori și pe observatori cu privire la orice acțiune juridică specifică și urgentă care trebuie întreprinsă în numele ACTRIS ERIC. Cu excepția cazului în care se primesc obiecții de la un membru fondator în termen de cinci zile lucrătoare de la notificare, acțiunea juridică este întreprinsă de o persoană autorizată în mod corespunzător de către statul în cauză.


ANEXA I

LISTA MEMBRILOR, A OBSERVATORILOR PERMANENȚI, A OBSERVATORILOR ȘI A ENTITĂȚILOR CARE ÎI REPREZINTĂ

Membri

Entități reprezentante

Republica Austria

Ministerul Federal al Educației, Științei și Cercetării (Bundesministerium für Bildung, Wissenschaft und Forschung)

Regatul Belgiei

Service public de programmation Politique scientifique (BELSPO) – Autorité fédérale

Departement Economie, Wetenscap en Innovatie (EWI) – Vlaamse overheid

Service public de Wallonie – Direction Générale opérationelle de l’Economie, de l’Emploi & de la Recherche (EER) – Région wallonne

Republica Bulgaria

Ministerul Educației și Științei

Republica Cipru

Ministerul Adjunct pentru Cercetare, Inovare și Politică Digitală

Republica Cehă

Ministerul Educației, Tineretului și Sportului

Regatul Danemarcei

Agenția Daneză pentru Învățământ Superior și Știință

Republica Finlanda

Ministerul Educației și Culturii

Ministerul Transportului și Comunicațiilor

Republica Franceză

Centre national de la recherche scientifique (CNRS)

Republica Federală Germania

Ministerul Federal al Mediului, Conservării Naturii, Securității Nucleare și Protecției Consumatorilor

Republica Italiană

Consiliul Național de Cercetare (CNR)

Regatul Norvegiei

Consiliul de Cercetare al Norvegiei

Republica Polonă

Ministerul Educației și Științei

România

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării

Regatul Spaniei

Ministerul Științei și Inovării

Regatul Suediei

Consiliul suedez pentru cercetare (VR)

Observatori

Entități reprezentante

Confederația Elvețiană

Oficiul Federal pentru Mediu (Federal Office for the Environment – FOEN)


ANEXA II

CONTRIBUȚIILE MEMBRILOR, ALE OBSERVATORILOR PERMANENȚI ȘI ALE OBSERVATORILOR LA OPERAȚIUNI

Prefață

Asigurarea resurselor necesare structurilor naționale ale ACTRIS este gestionată la nivel național, iar finanțarea lor nu este considerată ca fiind o contribuție specială ca țară-gazdă sau o contribuție ca membru la ACTRIS ERIC sau o contribuție a țării-gazdă la structurile centrale care nu fac parte din ACTRIS ERIC.

Țările care găzduiesc unitățile structurii centrale sunt responsabile de finanțarea construirii lor, în conformitate cu dispozițiile lor naționale.

Operațiunile structurilor centrale care fac parte din ACTRIS ERIC sunt finanțate parțial prin contribuțiile speciale ca țară-gazdă și parțial prin contribuțiile ca membru ale membrilor, observatorilor permanenți și observatorilor ACTRIS ERIC, astfel cum se descrie mai jos.

Operațiunile structurilor centrale care nu fac parte din ACTRIS ERIC sunt finanțate parțial prin contribuțiile țărilor-gazdă ale țărilor care găzduiesc structurile centrale și parțial de către ACTRIS ERIC prin realocarea contribuțiilor ca membru, astfel cum se descrie mai jos.

Bugetul și activitățile ACTRIS vor fi ajustate pentru a corespunde veniturilor.

Principiile contribuțiilor

1.

Contribuțiile anuale ale membrilor și ale observatorilor permanenți constau în contribuțiile ca membru și, după caz, în contribuțiile țărilor-gazdă și în contribuțiile speciale ca țară-gazdă. Contribuțiile anuale ale observatorilor constau numai în contribuțiile ca membru.

2.

Contribuțiile ca membru reprezintă contribuțiile sub formă de lichidități la ACTRIS ERIC din partea tuturor membrilor, observatorilor permanenți și observatorilor, care sunt utilizate de ACTRIS ERIC pentru a contribui la finanțarea costurilor operaționale anuale ale structurilor centrale.

3.

Contribuția specială ca țară-gazdă reprezintă sprijinul oferit de membrii și observatorii permanenți ai ACTRIS ERIC pentru funcționarea structurilor centrale care fac parte din ACTRIS ERIC, găzduite în țara lor.

4.

Contribuția unei țări-gazdă reprezintă sprijinul acordat de membrii și observatorii permanenți ai ACTRIS ERIC pentru funcționarea structurilor centrale care nu fac parte din ACTRIS ERIC, găzduite în țara lor. Contribuțiile țărilor-gazdă sunt furnizate în conformitate cu principiul 6 și pot fi transferate fie integral, fie parțial, la ACTRIS ERIC pentru a fi transmise instituțiilor respective din țara lor.

5.

S-a convenit ca nivelul contribuțiilor țărilor-gazdă și al contribuțiilor speciale ca țară-gazdă să fie de aproximativ 70 % din costurile structurii centrale. Cuantumul maxim al contribuțiilor țărilor-gazdă sau al contribuțiilor speciale ca țară-gazdă la structurile centrale nu poate depăși 70 % din bugetul lor anual și nu poate fi mai mic de 50 %.

6.

Contribuțiile țărilor-gazdă și contribuțiile speciale ca țară-gazdă pot fi furnizate sub formă de lichidități sau în natură. Normele privind contribuțiile sub formă de lichidități și în natură vor fi definite în normele interne.

7.

Cota din costurile operaționale anuale ale fiecărei structuri centrale care nu este acoperită de contribuția țării-gazdă sau de contribuția specială ca țară-gazdă este finanțată de ACTRIS ERIC prin contribuțiile ca membru ale membrilor, observatorilor permanenți și observatorilor ACTRIS ERIC.

8.

Contribuțiile ca membru se furnizează numai sub formă de lichidități.

9.

Contribuțiile ca membru la ACTRIS ERIC se virează în moneda euro.

10.

Contribuțiile anuale ca membru ale observatorilor permanenți și ale observatorilor se bazează pe aceleași principii ca în cazul membrilor.

11.

Membrii, observatorii permanenți și observatorii care se alătură ACTRIS ERIC vor plăti contribuția anuală proporțională pentru anul de intrare, în funcție de luna în care s-au alăturat ACTRIS ERIC.

12.

Contribuțiile anuale ale organizațiilor interguvernamentale sunt stabilite de adunarea generală în momentul acceptării candidaturii acestora, în calitate de membru sau observator.

13.

Contribuțiile ca membru constau în:

a)

sprijin general pentru susținerea operațiunilor sediului central și ale centrului de date, pentru partea neacoperită de contribuțiile țării-gazdă sau de contribuțiile speciale ca țară-gazdă;

b)

sprijin operațional pentru susținerea operațiunilor centrelor tematice, pentru partea neacoperită de contribuția țării-gazdă sau de contribuția specială ca țară-gazdă.

Contribuțiile anuale ca membru sunt calculate pe baza următoarei ecuații și sunt detaliate în normele financiare interne:

Ecuația pentru partea de sprijin general și de sprijin operațional:

Pentru fiecare țară membră/observator i (de la 1 la N)

Contribuția de membru (i) = partea de sprijin general (i) + partea de sprijin operațional (i)

1.

Formula

2.

Formula

Unde

Abrevieri: CM = contribuții ca membru, SC = sediul central, CD = centru de date, CT = centru tematic, VNB = venit național brut.

Partea CM SC/CD/CT = 30 % din costul de funcționare al SC/CD/CT

Capacitatea CT este capacitatea maximă declarată de CT, exprimată ca număr maxim de structuri naționale (SN) pentru carese poate acorda sprijin operațional

Nr(i, j) este numărul de structuri naționale din țara i (de la 1 la N) care vor primi sprijin operațional din partea centrului tematic j (de la 1 la 6).

Angajamente financiare pentru primii cinci ani

Pentru perioadă inițială de cinci ani a ACTRIS ERIC, planul orientativ de venituri și cheltuieli al ACTRIS ERIC este prezentat mai jos (tabelul 1).

Pentru primii cinci ani, contribuțiile ca membru sunt calculate, în conformitate cu ecuația de mai sus, pe baza costurilor pentru intensificarea operațiunilor structurilor centrale și a planului membrilor, observatorilor permanenți și observatorilor de a aduce structurile naționale în ACTRIS. Contribuțiile ca membru pe care trebuie să le plătească membrii, observatorii permanenți și observatorii sunt calculate pentru perioada inițială de cinci ani și sunt prezentate în tabelul 2.

Contribuțiile anuale estimate ca țări-gazdă la ACTRIS ERIC pentru perioada inițială de cinci ani sunt prezentate în tabelul 2. Contribuțiile orientative ca țări-gazdă la structurile centrale, care nu fac parte din ACTRIS ERIC, sunt prezentate în tabelul 3.

Cu cel puțin un an înainte de sfârșitul perioadei inițiale de 5 ani, adunarea generală va începe procesul decizional privind planul financiar subsecvent și contribuțiile membrilor.

Tabelul 1

Planul de venituri și cheltuieli al ACTRIS ERIC pentru primii cinci ani

VENITURILE ACTRIS ERIC

2021

2022

2023

2024

2025

Contribuție ca membru

1 475 320

2 069 497

2 421 496

2 720 060

3 088 263

Contribuție specială ca țară-gazdă

889 400

924 400

951 400

993 400

1 067 400

TOTAL

2 364 720

2 993 897

3 372 896

3 713 460

4 155 663


CHELTUIELILE ACTRIS ERIC

2021

2022

2023

2024

2025

Sediul central

1 158 895

1 209 290

1 241 027

1 302 089

1 402 081

Centrul de date, partea aferentă ERIC

78 312

78 312

82 312

82 312

86 312

Contribuțiile ca membru redistribuite către structurile centrale, care nu fac parte din ACTRIS ERIC

1 127 512

1 706 296

2 049 557

2 329 059

2 667 270

TOTAL

2 364 720

2 993 897

3 372 896

3 713 460

4 155 663


Tabelul 2

Contribuțiile anuale ca membru estimate și contribuțiile speciale ca țară-gazdă la ACTRIS ERIC în primii cinci ani

Țara

Contribuție

2021

2022

2023

2024

2025

AUSTRIA

Contribuție ca membru

51 000

76 742

83 486

96 865

107 141

BELGIA

Contribuție ca membru

86 227

110 044

120 199

128 664

140 113

BULGARIA

Contribuție ca membru

48 581

61 336

66 783

72 739

80 954

CIPRU

Contribuție ca membru

66 946

78 713

83 726

89 401

96 941

REPUBLICA CEHĂ

Contribuție ca membru

57 901

83 624

90 523

103 485

113 181

DANEMARCA

Contribuție ca membru

43 568

57 853

63 477

70 246

93 649

FINLANDA

Contribuția specială ca țară-gazdă, SC

700 000

700 000

700 000

700 000

700 000

Contribuția specială ca țară-gazdă, CD

7 200

7 200

7 200

7 200

7 200

Contribuție ca membru

83 769

109 163

153 669

180 067

211 134

FRANȚA

Contribuția specială ca țară-gazdă, CD

34 500

34 500

34 500

34 500

34 500

Contribuție ca membru

210 698

262 706

294 487

315 407

347 968

GERMANIA

Contribuție ca membru

220 163

360 321

416 454

505 778

605 431

ITALIA

Contribuția specială ca țară-gazdă, SC

111 000

146 000

169 000

211 000

281 000

Contribuția specială ca țară-gazdă, CD

13 000

13 000

17 000

17 000

21 000

Contribuție ca membru

128 645

248 588

297 000

320 619

344 335

NORVEGIA

Contribuția specială ca țară-gazdă, CD

23 700

23 700

23 700

23 700

23 700

Contribuție ca membru

66 247

81 318

87 587

95 014

104 688

POLONIA

Contribuție ca membru

74 690

101 707

121 326

142 714

169 500

ROMÂNIA

Contribuție ca membru

82 255

99 041

134 294

147 967

158 643

SPANIA

Contribuție ca membru

145 271

175 830

190 798

204 847

223 905

SUEDIA

Contribuție ca membru

58 425

75 352

123 895

138 371

149 300

ELVEȚIA

Contribuție ca membru

50 935

87 161

93 793

107 876

141 380

Totalul contribuțiilor ca membru

1 475 320

2 069 497

2 421 496

2 720 060

3 088 263

Totalul contribuțiilor speciale ca țară-gazdă

889 400

924 400

951 400

993 400

1 067 400


Tabelul 3

Contribuțiile anuale indicate ale țărilor-gazdă, atât la punerea în aplicare, cât și la activitățile operaționale ale structurilor centrale care nu fac parte din ACTRIS ERIC (partea neaferentă ERIC a centrului de date și a centrelor tematice). Aceste contribuții ca țări-gazdă nu fac parte din veniturile și cheltuielile ACTRIS ERIC prezentate în tabelul 1

Țara

Contribuții la

2021

2022

2023

2024

2025

AUSTRIA

CIS, CREGARS

437 000

520 000

402 000

432 000

319 000

BELGIA

CREGARS

651 000

731 000

580 000

561 000

527 000

REPUBLICA CEHĂ

CAIS-ECAC

115 000

102 000

106 000

106 000

95 000

FINLANDA

CD, CAIS-ECAC, CCRES, CiGas

1 714 000

788 000

772 000

802 000

833 000

FRANȚA

CD, CAIS-ECAC, CARS, CCRES, CiGas, CREGARS

2 644 000

2 261 000

2 430 000

2 144 000

1 915 000

GERMANIA

CAIS-ECAC, CARS, CIS, CCRES, CiGas, CREGARS

4 610 000

5 214 000

4 219 000

4 544 000

3 052 000

ITALIA

SC (*1), CD, CAIS-ECAC, CARS

2 675 000

3 497 000

940 000

956 000

1 198 000

NORVEGIA

CD

1 256 000

1 116 000

1 119 000

709 000

585 000

ROMÂNIA

CARS

105 000

255 000

265 000

272 000

282 000

SPANIA

CD, CARS

380 000

400 000

407 000

414 000

398 000

ELVEȚIA

CiGas

121 000

116 000

112 000

108 000

104 000

Totalul contribuțiilor ca țări-gazdă

14 708 000

15 000 000

11 352 000

11 048 000

9 308 000


(*1)  Contribuția ca țară-gazdă a Italiei include contribuțiile pentru implementarea unității SC în perioada 2021-2022.


ANEXA III

DEFINIȚII

În sensul prezentului statut se aplică următoarele definiții:

„ACTRIS” înseamnă Infrastructura de cercetare a aerosolilor, norilor și gazelor minore, care produce date de înaltă calitate despre constituenții atmosferici cu ciclu scurt de viață și procesele care conduc la variabilitatea acestora în atmosfere naturale și controlate, și care integrează, armonizează și distribuie seturi de date, activități și servicii furnizate de structurile centrale și de structurile naționale.

„Datele ACTRIS” sunt definite în politica ACTRIS în materie de date, astfel cum a fost acceptată și modificată prin deciziile adunării generale.

„ACTRIS ERIC” înseamnă Infrastructura de cercetare a aerosolilor, norilor și gazelor minore înființată sub forma unui Consorțiu pentru o infrastructură europeană de cercetare (ERIC), în temeiul Regulamentului (CE) nr. 723/2009.

„Structură centrală” înseamnă o componentă ACTRIS la nivel european, un sediu central, un centru de date sau un centru tematic care oferă utilizatorilor date ACTRIS sau servicii de cercetare și alte servicii, precum și sprijin operațional pentru structurile naționale.

„Contribuție la o structură centrală” înseamnă că o țară contribuie la o structură centrală dacă găzduiește o parte a structurii centrale sau contribuie la activitățile aferente acestei părți. Contribuția la o structură centrală presupune contribuția la finanțarea structurii centrale prin contribuții ale țărilor-gazdă.

„Acord de cooperare” înseamnă un acord între ACTRIS ERIC și o structură națională sau între ACTRIS ERIC și o structură centrală care nu este inclusă în ACTRIS ERIC.

„Centru de date” înseamnă structura centrală responsabilă de gestionare, conservarea și distribuirea datelor ACTRIS, a produselor și instrumentelor cu valoare adăugată, precum și de găzduirea portalului de date ACTRIS.

„Sediu central” înseamnă structura centrală responsabilă de coordonarea și reprezentarea ACTRIS, precum și de facilitarea accesului la serviciile ACTRIS.

„Țară-gazdă” înseamnă orice țară în care este situată și funcționează unitatea structurii centrale.

„Contribuție a țării-gazdă” înseamnă sprijinul acordat de membri sau de observatori permanenți pentru funcționarea structurilor centrale care nu fac parte din ACTRIS ERIC, găzduite în țara lor.

„Contribuție specială ca țară-gazdă” înseamnă sprijinul acordat de membrii și de observatorii permanenți ai ACTRIS ERIC pentru funcționarea structurilor centrale care fac parte din ACTRIS ERIC, găzduite în țara lor.

„Proprietate intelectuală” înseamnă ceea ce se definește la articolul 2 din Convenția de instituire a Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale din 14 iulie 1967, astfel cum a fost modificată la 28 septembrie 1979.

„Contribuție ca membru” înseamnă suma de bani pe care țările o plătesc pentru a adera la ACTRIS ERIC în calitate de membri, observatori permanenți sau observatori.

„Structură națională” înseamnă o platformă de observare sau de explorare care are o relație contractuală cu ACTRIS ERIC și care furnizează date și/sau asigură acces fizic/de la distanță la sediile sale.

„Centru tematic” înseamnă o structură centrală, care fie este inclusă în ACTRIS ERIC, fie are o relație contractuală cu ACTRIS ERIC, oferind servicii și sprijin operațional pentru asigurarea calității/controlul calității măsurătorilor și datelor (inclusiv formare, calibrare, instrumente de asigurare a calității/control al calității și elaborarea unor proceduri standard de operare și de evaluare).


Top