Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023R2533

    Regulamentul (UE) 2023/2533 al Comisiei din 17 noiembrie 2023 de punere în aplicare a Directivei 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește cerințele în materie de proiectare ecologică aplicabile uscătoarelor de rufe de uz casnic cu tambur, de modificare a Regulamentului (UE) 2023/826 al Comisiei și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 932/2012 al Comisiei

    C/2023/7671

    JO L, 2023/2533, 22.11.2023, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/2533/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/2533/oj

    European flag

    Jurnalul Ofícial
    al Uniunii Europene

    RO

    Seria L


    2023/2533

    22.11.2023

    REGULAMENTUL (UE) 2023/2533 AL COMISIEI

    din 17 noiembrie 2023

    de punere în aplicare a Directivei 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește cerințele în materie de proiectare ecologică aplicabile uscătoarelor de rufe de uz casnic cu tambur, de modificare a Regulamentului (UE) 2023/826 al Comisiei și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 932/2012 al Comisiei

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Directiva 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 21 octombrie 2009 de instituire a unui cadru pentru stabilirea cerințelor în materie de proiectare ecologică aplicabile produselor cu impact energetic (1), în special articolul 15 alineatul (1),

    întrucât:

    (1)

    În temeiul articolului 15 din Directiva 2009/125/CE, Comisia trebuie să stabilească cerințe în materie de proiectare ecologică aplicabile produselor cu impact energetic care reprezintă volume semnificative de vânzări și de schimburi comerciale în Uniune, care au un impact semnificativ asupra mediului și care prezintă un potențial semnificativ de ameliorare prin proiectare în ceea ce privește impactul asupra mediului, fără să antreneze costuri excesive.

    (2)

    Planul de lucru pentru proiectarea ecologică pentru perioada 2016-2019 (2), elaborat de Comisie în conformitate cu articolul 16 alineatul (1) din Directiva 2009/125/CE, stabilește prioritățile de lucru în temeiul cadrului privind proiectarea ecologică și etichetarea energetică pentru perioada 2016-2019. Planul de lucru identifică grupele de produse cu impact energetic drept priorități pentru studiile pregătitoare și, dacă este necesar, pentru adoptarea măsurilor de punere în aplicare. Aceasta include uscătoarele de rufe de uz casnic cu tambur. În plus, uscătoarele de rufe de uz casnic cu tambur se încadrează în cele trei grupe principale prevăzute pentru revizuire înainte de sfârșitul anului 2025 în cadrul Planului de lucru privind proiectarea ecologică și etichetarea energetică pentru perioada 2022-2024 (3).

    (3)

    Măsurile avute în vedere în Planul de lucru privind proiectarea ecologică pentru perioada 2022-2024 au potențialul de a realiza economii anuale totale de energie finală estimate la peste 170 Twh în 2030, ceea ce echivalează cu reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu aproximativ 24 de milioane de tone pe an în 2030. În cazul uscătoarelor de rufe de uz casnic cu tambur, ar putea fi realizate economii de energie electrică de 0,6 TWh/an până în 2030 și de 1,7 TWh/an până în 2040.

    (4)

    Regulamentul (UE) nr. 932/2012 al Comisiei (4) a stabilit cerințe de proiectare ecologică aplicabile uscătoarelor de rufe de uz casnic cu tambur.

    (5)

    Articolul 7 din Regulamentul (UE) nr. 932/2012 prevede obligația Comisiei de a reexamina regulamentul respectiv în lumina progreselor tehnologice. Comisia a efectuat reexaminarea și a analizat aspectele tehnice, de mediu și economice ale uscătoarelor de rufe de uz casnic cu tambur, precum și comportamentul real al utilizatorilor. Reexaminarea a fost efectuată în strânsă colaborare cu părțile implicate și interesate din Uniune și din țări terțe. Rezultatele acestei reexaminări au fost făcute publice și prezentate forumului consultativ instituit în conformitate cu articolul 18 din Directiva 2009/125/CE.

    (6)

    Aspectele legate de mediu ale uscătoarelor de rufe de uz casnic cu tambur, care au fost identificate ca fiind semnificative în sensul prezentului regulament, sunt consumul de energie în cursul fazei de utilizare, generarea de deșeuri la sfârșitul ciclului de viață, emisiile în aer și în apă generate, în faza de producție, de extracția și prelucrarea materiilor prime, și în faza de utilizare, de consumul de energie electrică.

    (7)

    În Uniune, consumul anual de energie al uscătoarelor de rufe de uz casnic cu tambur care fac obiectul Regulamentul (UE) nr. 932/2012 a fost estimat la 10,5 TWh/an în 2020. Într-un scenariu de statu-quo, se preconizează că acest consum va scădea la 9 TWh/an în 2030. Această scădere poate avea loc mai rapid dacă cerințele existente în materie de proiectare ecologică sunt actualizate pentru a elimina de pe piață uscătoarele de rufe de uz casnic cu tambur care au performanțe scăzute în materie de eficiență energetică.

    (8)

    Planul de acțiune al UE pentru economia circulară (5) și Planul de lucru privind proiectarea ecologică și etichetarea energetică pentru perioada 2022-2024 subliniază importanța utilizării cadrului privind proiectarea ecologică pentru a sprijini trecerea la o economie circulară și mai eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor. Se preconizează că durata de viață utilă a uscătoarelor de rufe de uz casnic cu tambur a scăzut în ultimii ani de la 14 la aproximativ 12 ani și este probabil ca această tendință să continue în absența unor stimulente pentru întreținerea și repararea corespunzătoare a uscătoarelor de rufe de uz casnic cu tambur. Prin urmare, prezentul regulament trebuie să stabilească cerințe adecvate care să contribuie la obiectivele economiei circulare, în special făcând obligatorie disponibilitatea pieselor de schimb și îmbunătățind calitatea informațiilor privind întreținerea efectuată de către utilizatorul final.

    (9)

    Reexaminarea menționată în considerentul (5) indică faptul că marea majoritate a uscătoarelor de rufe cu tambur de pe piață prezintă o eficiență a condensării de peste 80 %. Pragul minim pentru eficiența condensării trebuie ridicat de la 70 % la 80 %.

    (10)

    Uscătoarele de rufe de uz casnic cu tamburi multipli prezintă aceleași caracteristici de bază ca și uscătoarele de rufe de uz casnic cu tambur și, prin urmare, trebuie incluse în domeniul de aplicare al prezentului regulament.

    (11)

    Uscătoarele de rufe de uz casnic încorporate cu tambur sunt instalate într-un dulap sau sunt încastrate cu ajutorul unor panouri care, atunci când fac obiectul încercării privind conformitatea, rețin căldura produsă în interiorul uscătorului de rufe cu tambur, ceea ce conduce la creșterea eficienței energetice și contribuie la respectarea cerințelor în materie de proiectare ecologică. Definiția uscătoarelor de rufe de uz casnic încorporate cu tambur trebuie îmbunătățită pentru a le distinge de alte uscătoare de rufe de uz casnic cu tambur care nu sunt încastrate între panouri, ci sunt doar plasate sub un panou și, prin urmare, nu pot fi supuse încercării ca uscătoare de rufe de uz casnic încorporate cu tambur.

    (12)

    Uscătoarele de rufe de uz casnic cu tambur alimentate de baterii care pot fi, de asemenea, conectate la rețeaua de alimentare prin intermediul unui convertizor de curent alternativ/curent continuu, achiziționat separat, pot fi utilizate în medii mobile, cum ar fi, de exemplu, autorulotele. Prin urmare, acest tip de uscătoare trebuie excluse din domeniul de aplicare al prezentului regulament.

    (13)

    Este necesar să se stabilească cerințe specifice pentru modurile cu consum redus de putere ale uscătoarelor de rufe de uz casnic cu tambur. Cerințele prevăzute în Regulamentul (UE) 2023/826 al Comisiei (6) nu trebuie să se aplice produselor care intră în domeniul de aplicare al prezentului regulament. Prin urmare, Regulamentul (UE) 2023/826 trebuie modificat în consecință.

    (14)

    Calendarul stabilit pentru noua cerință referitoare la consumul maxim de putere în modul oprit pentru uscătoarele de rufe de uz casnic cu tambur trebuie aliniat la calendarul stabilit pentru consumul de putere în modul oprit în temeiul Regulamentul (UE) 2023/826.

    (15)

    Parametrii relevanți ai produselor trebuie măsurați cu ajutorul unor metode fiabile, exacte și reproductibile. Metodele respective trebuie să ia în considerare metodele de măsurare de ultimă generație recunoscute, inclusiv, dacă sunt disponibile, standardele armonizate adoptate de organizațiile de standardizare europene, astfel cum sunt enumerate în anexa I la Regulamentul (UE) nr. 1025/2012 (7) al Parlamentului European și al Consiliului.

    (16)

    În conformitate cu articolul 8 alineatul (2) din Directiva 2009/125/CE, prezentul regulament ar trebui să specifice care sunt procedurile de evaluare a conformității aplicabile.

    (17)

    Pentru a facilita verificarea conformității, producătorii, importatorii sau reprezentanții autorizați ar trebui să furnizeze informații în documentația tehnică menționată în anexele IV și V la Directiva 2009/125/CE, în măsura în care informațiile respective se raportează la cerințele prevăzute în prezentul regulament.

    (18)

    Dacă parametrii din documentația tehnică menționați în prezentul regulament sunt identici cu parametrii din fișa cu informații despre produs menționați în Regulamentul delegat (UE) 2023/2534 al Comisiei (8), producătorii, importatorii sau reprezentanții autorizați trebuie să introducă datele corespunzătoare în baza de date cu produse în conformitate cu Regulamentul (UE) 2017/1369 al Parlamentului European și al Consiliului (9) și nu mai trebuie să furnizeze aceste date autorităților de supraveghere a pieței ca parte a documentației tehnice.

    (19)

    Pentru a proteja consumatorii, nu trebuie permisă introducerea pe piață a produselor care, în condiții de încercare, își modifică automat performanța în ceea ce privește parametrii declarați. În mod similar, actualizările de software ale produsului nu trebuie să înrăutățească performanța în ceea ce privește parametrii declarați.

    (20)

    Procedura de verificare în scopul supravegherii pieței trebuie să prevadă cazurile în care încercările efectuate asupra uscătoarelor de rufe de uz casnic cu tambur nu conduc la rezultate valide care să poată fi comparate cu valorile declarate de producător.

    (21)

    În conformitate cu partea 3 punctul 2 din anexa I la Directiva 2009/125/CE, trebuie identificate criteriile indicative de referință pentru cele mai bune tehnologii disponibile, pentru a face disponibile la scară largă și ușor accesibile informațiile cu privire la performanța de mediu pe durata ciclului de viață al produselor care intră sub incidența prezentului regulament.

    (22)

    Posibilele scurgeri ale agentului frigorific conținut în uscătoarele de rufe cu tambur cu pompă de căldură pot contribui la încălzirea globală. Pe uscătorul de rufe de uz casnic cu tambur trebuie să fie afișat, într-un loc vizibil, tipul de agent frigorific utilizat, pentru a facilita manipularea corespunzătoare a agentului frigorific atunci când aparatul este reparat, reciclat sau dezmembrat.

    (23)

    Regulamentul delegat (UE) 2023/807 (10) stabilește un factor de energie primară pentru energia electrică de 1,9 (coeficient de conversie) care trebuie aplicat atunci când economiile de energie sunt calculate în termeni de energie primară pe baza consumului de energie finală. Acest factor de energie primară trebuie aplicat atunci când se compară consumul de energie al uscătoarelor de rufe cu tambur electrice cu al celor alimentate cu gaz.

    (24)

    Prezentul regulament trebuie să fie reexaminat pentru a se evalua pertinența și eficacitatea dispozițiilor sale în ceea ce privește atingerea obiectivelor. Calendarul reexaminării trebuie să lase suficient timp pentru ca toate dispozițiile să fie puse în aplicare și să producă un efect asupra pieței.

    (25)

    Pentru a facilita tranziția de la Regulamentul (UE) nr. 932/2012 la prezentul regulament, utilizarea noului termen „eco” trebuie permisă de la data intrării în vigoare a prezentului regulament. Mai mult, producătorilor trebuie să li se permită totodată să îndeplinească cerințele prezentului regulament cu 4 luni înainte de data aplicării sale.

    (26)

    Pentru a se asigura posibilitatea ca uscătoarele de rufe de uz casnic cu tambur să fie reparate în mod eficace, prețul pieselor de schimb trebuie să fie rezonabil și să nu descurajeze repararea. Pentru a crea transparență și a stimula stabilirea unor prețuri rezonabile, prețul indicativ înainte de impozitare pentru piesele de schimb furnizate în temeiul prezentului regulament trebuie să fie accesibil pe un site web cu acces liber.

    (27)

    Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul comitetului instituit în conformitate cu articolul 19 din Directiva 2009/125/CE,

    (28)

    Prin urmare, se impune ca Regulamentul (UE) nr. 932/2012 să fie abrogat cu efect de la 30 iunie 2025,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Obiect și domeniu de aplicare

    (1)   Prezentul regulament stabilește cerințele în materie de proiectare ecologică pentru introducerea pe piață sau punerea în funcțiune a uscătoarelor de rufe de uz casnic cu tambur alimentate de la rețeaua electrică și a celor alimentate cu gaz. Prezentul regulament se aplică, de asemenea, uscătoarelor de rufe de uz casnic încorporate cu tambur, uscătoarelor de rufe de uz casnic cu tamburi multipli și uscătoarelor de rufe de uz casnic cu tambur alimentate de la rețeaua electrică ce pot fi alimentate și de baterii.

    (2)   Prezentul regulament nu se aplică:

    (a)

    mașinilor de spălat și uscat rufe de uz casnic și storcătoarelor centrifugale de uz casnic;

    (b)

    uscătoarelor de rufe cu tambur care intră sub incidența Directivei 2006/42/CE a Parlamentului European și a Consiliului (11);

    (c)

    uscătoarelor de rufe de uz casnic alimentate de baterii și care pot fi conectate la rețeaua de alimentare prin intermediul unui convertizor de curent alternativ/curent continuu achiziționat separat.

    (3)   Cerințele din secțiunile 2 și 3 și din secțiunea 6 punctul (1) litera (a) și punctul (1) litera (b) din anexa II nu se aplică uscătoarelor de rufe de uz casnic cu tambur cu o capacitate nominală pentru programul eco mai mică sau egală cu 3 kg.

    Articolul 2

    Definiții

    În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

    1.

    „uscător de rufe de uz casnic cu tambur” înseamnă un aparat în care produsele textile sunt uscate prin învârtire într-un tambur rotativ prin care trece un flux de aer cald și care este declarat de producător în declarația de conformitate ca respectând dispozițiile Directivei 2014/35//UE a Parlamentului European și a Consiliului (12) sau ale Directivei 2014/53/UE a Parlamentului European și a Consiliului (13);

    2.

    „rețea de alimentare” înseamnă alimentarea cu energie electrică de la rețea de 230 (± 10 %) volți în curent alternativ la 50 Hz;

    3.

    „uscător de rufe de uz casnic cu tambur alimentat cu gaz” înseamnă un uscător de rufe de uz casnic cu tambur care utilizează gaz pentru a încălzi aerul din interior;

    4.

    „uscător de rufe de uz casnic încorporat cu tambur” înseamnă un uscător de rufe de uz casnic cu tambur care este proiectat, supus încercărilor și comercializat exclusiv astfel încât să fie în conformitate cu toate caracteristicile următoare:

    (a)

    să fie instalat într-un dulap sau încastrat (în partea superioară și/sau în partea inferioară și în părțile laterale) cu ajutorul unor panouri;

    (b)

    să fie fixat în condiții de siguranță de părțile laterale, superioare sau inferioare ale dulapului sau ale panourilor

    (c)

    să fie echipat cu o fațadă integrală finisată în fabrică sau pentru a i se aplica un panou frontal special conceput;

    5.

    „mașină de spălat și uscat rufe de uz casnic” înseamnă un aparat astfel cum este definit la articolul 2 punctul 4 din Regulamentul (UE) 2019/2023 al Comisiei (14);

    6.

    „storcător centrifugal de uz casnic” înseamnă un aparat în care apa este eliminată din produsele textile printr-o acțiune centrifugală realizată în interiorul unui tambur rotativ și este scursă printr-o pompă automată sau în virtutea gravității și care este destinat în principal utilizării neprofesionale, cunoscut și sub denumirea comercială de „uscător centrifugal”;

    7.

    „uscător de rufe de uz casnic cu tamburi multipli” înseamnă un uscător de rufe de uz casnic echipat cu doi sau mai mulți tamburi, care sunt instalați fie în carcase separate, fie în aceeași carcasă;

    8.

    „model echivalent” înseamnă un model care are aceleași caracteristici tehnice relevante pentru informațiile tehnice care trebuie furnizate, dar care este introdus pe piață sau pus în funcțiune de același producător, importator sau reprezentant autorizat ca un alt model cu un identificator de model diferit;

    9.

    „program” înseamnă o serie de operațiuni predefinite pe care producătorul, importatorul sau reprezentatul autorizat le declară ca fiind adecvate pentru uscarea anumitor tipuri de produse textile;

    10.

    „identificator de model” înseamnă codul, de obicei alfanumeric, care distinge un anumit model de produs de alte modele cu aceeași marcă comercială sau cu aceeași denumire a producătorului, a importatorului sau a reprezentantului autorizat;

    11.

    „valori declarate” înseamnă valorile furnizate de producător, de importator sau de reprezentantul autorizat pentru parametrii tehnici declarați, calculați sau măsurați, în conformitate cu articolul 4, pentru verificarea conformității de către autoritățile statelor membre;

    12.

    „bază de date cu produse” înseamnă o bază de date astfel cum este definită la articolul 2 punctul 25 din Regulamentul (UE) 2017/1369;

    13.

    „capacitate nominală” înseamnă masa maximă în kilograme declarată de producător, de importator sau de reprezentantul autorizat la intervale de 0,5 kg de materiale textile uscate de un anumit tip, care poate fi tratată într-un singur ciclu de uscare al unui uscător de rufe de uz casnic cu tambur, în cadrul programului selectat, la o încărcătură de rufe care respectă instrucțiunile producătorului;

    14.

    „program eco” înseamnă un program capabil să usuce rufe din bumbac de la un grad de umiditate inițială al încărcăturii de 60 % până la un grad de umiditate finală al încărcăturii de 0 %;

    15.

    „grad de umiditate inițială” înseamnă cantitatea de umiditate din încărcătură la începutul ciclului de uscare;

    16.

    „grad de umiditate finală” înseamnă cantitatea de umiditate din încărcătură la încheierea ciclului de uscare;

    17.

    „ciclu de uscare” înseamnă un proces de uscare complet, astfel cum este definit de programul aferent, constând într-o serie de operațiuni diferite, inclusiv încălzire și centrifugare.

    În sensul anexelor II-V se aplică definițiile suplimentare din anexa I.

    Articolul 3

    Cerințe în materie de proiectare ecologică

    (1)   Uscătoarele de rufe de uz casnic cu tambur îndeplinesc cerințele de proiectare ecologică stabilite în anexa II.

    (2)   Conformitatea cu cerințele în materie de proiectare ecologică se măsoară și se calculează în conformitate cu metodele stabilite în anexa III.

    Articolul 4

    Evaluarea conformității

    (1)   Procedura de evaluare a conformității menționată la articolul 8 din Directiva 2009/125/CE urmează sistemul de control intern al proiectării stabilit în anexa IV la directiva respectivă sau sistemul de management stabilit în anexa V la directiva respectivă.

    (2)   În sensul evaluării conformității menționate la articolului 8 din Directiva 2009/125/CE, documentația tehnică trebuie să conțină valorile declarate ale parametrilor enumerați la punctele 2, 3 și 4 din anexa II la prezentul regulament, precum și detaliile și rezultatele calculelor efectuate în conformitate cu anexa III la prezentul regulament.

    (3)   Documentația tehnică trebuie să includă detaliile calculului, evaluarea efectuată de producător pentru a verifica exactitatea calculului și, acolo unde este cazul, declarația de identitate între modelele diferiților producători, în cazul în care informațiile incluse în documentația tehnică pentru un anumit model au fost obținute prin oricare dintre mijloacele următoare:

    (a)

    de la un model care are aceleași caracteristici tehnice relevante pentru informațiile tehnice care trebuie furnizate, dar este produs de un producător diferit; sau

    (b)

    prin calcule efectuate pe baza caracteristicilor de proiectare sau prin extrapolare pornind de la un alt model al aceluiași producător sau al unui alt producător sau ambele.

    (4)   Documentația tehnică trebuie să includă o listă a tuturor modelelor echivalente, inclusiv identificatorii de model.

    (5)   Documentația tehnică trebuie să includă informațiile în ordinea și astfel cum se prevede în anexa VI la Regulamentul delegat (UE) 2023/2534. În scopul supravegherii pieței, producătorii, importatorii sau reprezentanții autorizați pot face trimitere, fără a aduce atingere punctului 2 litera (g) din anexa IV la Directiva 2009/125/CE, la documentația tehnică încărcată în baza de date cu produse, care conține aceleași informații ca cele prevăzute în Regulamentul delegat (UE) 2023/2534.

    Articolul 5

    Procedura de verificare în scopul supravegherii pieței

    Statele membre aplică procedura de verificare descrisă în anexa IV la prezentul regulament atunci când efectuează verificările având drept scop supravegherea pieței menționate la articolul 3 alineatul (2) din Directiva 2009/125/CE.

    Articolul 6

    Circumvenție

    (1)   Producătorii, importatorii sau reprezentanții autorizați nu introduc pe piață și nu pun în funcțiune produse destinate să își modifice comportamentul sau proprietățile atunci când fac obiectul încercării, pentru a obține un rezultat mai favorabil pentru orice valoare declarată a parametrilor reglementați de prezentul regulament. Acestea includ, dar nu se limitează la produsele proiectate astfel încât să detecteze faptul că sunt supuse încercării, prin recunoașterea condițiilor de încercare sau a ciclului de încercare, și să reacționeze modificându-și automat comportamentul sau proprietățile, precum și produsele programate în prealabil să își modifice comportamentul sau proprietățile în momentul încercării.

    (2)   Producătorii, importatorii sau reprezentanții autorizați nu prevăd instrucțiuni specifice în materie de încercare care să modifice comportamentul sau proprietățile produselor cu scopul de a obține un rezultat mai favorabil pentru orice valoare declarată a parametrilor reglementați de prezentul regulament. Aceasta include, printre altele, prevederea unei modificări manuale a unui produs, în cursul pregătirii pentru încercare, care să îi schimbe comportamentul sau proprietățile pe care le are atunci când este utilizat în mod normal de către utilizatorul final.

    (3)   Producătorii, importatorii sau reprezentanții autorizați nu introduc pe piață și nu pun în funcțiune produse destinate să își modifice comportamentul sau proprietățile la scurt timp după ce au fost puse în funcțiune, astfel încât să înrăutățească orice valoare declarată pentru parametrii reglementați de prezentul regulament.

    Articolul 7

    Actualizări de software

    (1)   Actualizările de software sau de firmware nu trebuie să înrăutățească nicio valoare declarată pentru parametrii unui uscător de rufe de uz casnic cu tambur atunci când aceștia sunt măsurați utilizând metoda de încercare aplicabilă la momentul introducerii sale pe piață sau al punerii sale în funcțiune.

    (2)   În cazul în care actualizarea este respinsă nu trebuie să se producă nicio modificare a niciunei valori declarate pentru parametrii unui uscător de rufe de uz casnic cu tambur atunci când aceștia sunt măsurați utilizând metoda de încercare aplicabilă la momentul introducerii sale pe piață sau al punerii sale în funcțiune.

    Articolul 8

    Criterii de referință orientative

    Valorile de referință pentru cele mai performante uscătoare de rufe de uz casnic cu tambur disponibile pe piață în momentul intrării în vigoare a prezentului regulament sunt stabilite în anexa V.

    Articolul 9

    Reexaminare

    Comisia reexaminează prezentul regulament în lumina progreselor tehnologice și prezintă forumului consultativ rezultatele acestei reexaminări, inclusiv, dacă este cazul, un proiect de propunere de revizuire, cel târziu la 12 decembrie 2029.

    În cadrul reexaminării se evaluează, în special:

    (a)

    potențialul de ameliorare în ceea ce privește performanța energetică și de mediu a uscătoarelor de rufe de uz casnic cu tambur;

    (b)

    evoluția comportamentului consumatorilor și fezabilitatea unui mecanism de feedback obligatoriu cu privire la încărcarea aparatului, la consumul de energie și la durata programului selectat;

    (c)

    eficacitatea cerințelor existente privind utilizarea eficientă a resurselor;

    (d)

    pertinența stabilirii unor cerințe suplimentare privind utilizarea eficientă a resurselor pentru produse, în conformitate cu obiectivele economiei circulare, inclusiv disponibilitatea unor piese de schimb suplimentare și a unor informații privind materiile prime critice și alte materiale relevante din punctul de vedere al mediului;

    (e)

    pertinența stabilirii de cerințe în materie de proiectare ecologică pentru uscătoarele verticale fără tambur;

    (f)

    pertinența stabilirii unor cerințe pentru reducerea răspândirii microparticulelor de plastic.

    Articolul 10

    Modificarea Regulamentului (UE) 2023/826

    (1)   Punctul 1 din anexa II la Regulamentul (UE) 2023/826:

    (a)

    rubrica „uscătoare de rufe cu tambur și alte uscătoare de haine” se înlocuiește cu „uscătoare de haine, cu excepția uscătoarelor de rufe de uz casnic cu tambur care intră sub incidența Regulamentului (UE) 2023/2533 al Comisiei (*1)

    (b)

    rubrica „alte aparate pentru gătit și alte modalități de pregătire a hranei, pentru prepararea băuturilor, pentru curățarea și întreținerea hainelor, cu excepția mașinilor de spălat vase de uz casnic care intră sub incidența Regulamentului (UE) 2019/2022 al Comisiei și a mașinilor de spălat rufe de uz casnic și a mașinilor de spălat și uscat rufe de uz casnic care intră sub incidența Regulamentul (UE) 2019/2023 al Comisiei” se înlocuiește cu următorul text:

    „alte aparate pentru gătit și alte modalități de pregătire a hranei, pentru prepararea băuturilor, pentru curățarea și întreținerea hainelor, cu excepția mașinilor de spălat vase de uz casnic care intră sub incidența Regulamentului (UE) 2019/2022 al Comisiei (*2), a mașinilor de spălat rufe de uz casnic și a mașinilor de spălat și uscat rufe de uz casnic care intră sub incidența Regulamentului (UE) 2019/2023 al Comisiei (*3) și a uscătoarelor de rufe de uz casnic cu tambur care intră sub incidența Regulamentului (UE) 2023/2533;

    (*2)  Regulamentul (UE) 2019/2022 al Comisiei din 1 octombrie 2019 de stabilire a cerințelor în materie de proiectare ecologică aplicabile mașinilor de spălat vase de uz casnic în temeiul Directivei 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1275/2008 al Comisiei și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1016/2010 al Comisiei (JO L 315, 5.12.2019, p. 267)."

    (*3)  Regulamentul (UE) 2019/2023 al Comisiei din 1 octombrie 2019 de stabilire a cerințelor în materie de proiectare ecologică aplicabile mașinilor de spălat rufe de uz casnic și mașinilor de spălat și uscat rufe de uz casnic în temeiul Directivei 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului, de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1275/2008 al Comisiei și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1015/2010 al Comisiei (JO L 315, 5.12.2019, p. 285).” "

    (2)   La punctul 1 litera (b) din anexa III la Regulamentul (UE) 2023/826:

     

    paragraful „Puterea consumată de echipamente în orice stare care asigură numai funcția de afișare unor informații sau a stării ori care asigură doar o combinație între funcția de reactivare și cea de afișare a unor informații sau a stării ori care asigură numai funcția de reactivare și o indicație a faptului că funcția de reactivare și de afișare a unor informații sau a stării este activată nu trebuie să depășească 0,80 W, cu excepția uscătoarelor de rufe de uz casnic cu tambur, care intră sub incidența Regulamentului (UE) nr. 932/2012 al Comisiei, pentru care această valoare este de 1,00 W.” se înlocuiește cu următorul text:

    „Puterea consumată de echipamente în orice stare care asigură numai funcția de afișare unor informații sau a stării ori care asigură doar o combinație între funcția de reactivare și cea de afișare a unor informații sau a stării ori care asigură numai funcția de reactivare și o indicație a faptului că funcția de reactivare și de afișare a unor informații sau a stării este activată nu trebuie să depășească 0,80 W.”

    Articolul 11

    Abrogare

    Regulamentul (UE) nr. 932/2012 se abrogă.

    Articolul 12

    Măsuri tranzitorii

    (1)   Până la 30 iunie 2025, prin derogare de la cerința prevăzută la punctul 1.1 din anexa I la Regulamentul (UE) nr. 932/2012, nu este necesar ca indicarea programului standard pentru bumbac să fie afișată pe dispozitivul de selecție a programelor sau pe dispozitivul de afișare al uscătoarelor de rufe de uz casnic cu tambur în cazul în care sunt îndeplinite ambele condiții de mai jos:

    (a)

    programul standard pentru rufe din bumbac poate fi identificat în mod clar în manualul de utilizare menționat la punctul 1.2 din anexa I la Regulamentul (UE) nr. 932/2012 și în documentația tehnică menționată la articolul 4 alineatul (2) din regulamentul respectiv;

    (b)

    programul eco este afișat în mod clar pe dispozitivul de selecție a programelor sau pe dispozitivul de afișare al uscătoarelor de rufe de uz casnic cu tambur, în conformitate cu secțiunea 1 litera (b) din anexa II.

    (2)   În cazul în care nicio unitate din același model sau din modele echivalente nu a fost introdusă pe piață înainte de 1 martie 2025, unitățile din modelele introduse pe piață în perioada 1 martie 2025-30 iunie 2025 care respectă dispozițiile prezentului regulament sunt considerate conforme cu cerințele Regulamentului (UE) nr. 932/2012.

    Articolul 13

    Intrare în vigoare și aplicare

    Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Se aplică de la 1 iulie 2025. Cu toate acestea, articolul 6 se aplică de la 12 decembrie 2023.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 17 noiembrie 2023.

    Pentru Comisie

    Președinta

    Ursula VON DER LEYEN


    (1)   JO L 285, 31.10.2009, p. 10.

    (2)  Comunicare a Comisiei, Planul de lucru pentru proiectarea ecologică pentru perioada 2016-2019 [COM(2016) 773 final, 30.11.2016].

    (3)  Comunicare a Comisiei: Planul de lucru privind proiectarea ecologică și etichetarea energetică pentru perioada 2022-2024, 2022/C 182/01 (JO C 182, 4.5.2022, p. 1).

    (4)  Regulamentul (UE) nr. 932/2012 al Comisiei din 3 octombrie 2012 de punere în aplicare a Directivei 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului cu privire la cerințele de proiectare ecologică aplicabile uscătoarelor de rufe de uz casnic cu tambur (JO L 278, 12.10.2012, p. 1).

    (5)  Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor. Închiderea buclei – un plan de acțiune al UE pentru economia circulară [COM(2015) 614 final, 2.12.2015].

    (6)  Regulamentul (UE) 2023/826 al Comisiei din 17 aprilie 2023 de stabilire a cerințelor în materie de proiectare ecologică pentru consumul de energie în modurile oprit, standby și standby în rețea al echipamentelor electrice și electronice de uz casnic și de birou în temeiul Directivei 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 1275/2008 și (CE) nr. 107/2009 ale Comisiei (JO L 103, 18.4.2023, p. 29).

    (7)  Regulamentul (UE) nr. 1025/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2012 privind standardizarea europeană, de modificare a Directivelor 89/686/CEE și 93/15/CEE ale Consiliului și a Directivelor 94/9/CE, 94/25/CE, 95/16/CE, 97/23/CE, 98/34/CE, 2004/22/CE, 2007/23/CE, 2009/23/CE și 2009/105/CE ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Deciziei 87/95/CEE a Consiliului și a Deciziei nr. 1673/2006/CE a Parlamentului European și a Consiliului (JO L 316, 14.11.2012, p. 12).

    (8)  Regulamentul delegat (UE) 2023/2534 al Comisiei din 13 iulie 2023 de completare a Regulamentului (UE) 2017/1369 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește etichetarea energetică a uscătoarelor de rufe de uz casnic cu tambur și de abrogare a Regulamentului delegat (UE) nr. 392/2012 al Comisiei (JO L, 2023/2534, 22.11.2023, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2023/2534/oj).

    (9)  Regulamentul (UE) 2017/1369 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2017 de stabilire a unui cadru pentru etichetarea energetică și de abrogare a Directivei 2010/30/UE (JO L 198, 28.7.2017, p. 1).

    (10)  Regulamentul delegat (UE) 2023/807 al Comisiei din 15 decembrie 2022 privind revizuirea factorului de energie primară pentru energia electrică în aplicarea Directivei 2012/27/UE a Parlamentului European și a Consiliului (JO L 101, 14.4.2023, p. 16).

    (11)  Directiva 2006/42/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 17 mai 2006 privind echipamentele tehnice și de modificare a Directivei 95/16/CE (JO L 157, 9.6.2006, p. 24).

    (12)  Directiva 2014/35/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 februarie 2014 privind armonizarea legislației statelor membre referitoare la punerea la dispoziție pe piață a echipamentelor electrice destinate utilizării în cadrul unor anumite limite de tensiune (JO L 96, 29.3.2014, p. 357).

    (13)  Directiva 2014/53/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 aprilie 2014 privind armonizarea legislației statelor membre referitoare la punerea la dispoziție pe piață a echipamentelor radio și de abrogare a Directivei 1999/5/CE (JO L 153, 22.5.2014, p. 62).

    (14)  Regulamentul (UE) 2019/2023 al Comisiei din 1 octombrie 2019 de stabilire a cerințelor în materie de proiectare ecologică aplicabile mașinilor de spălat rufe de uz casnic și mașinilor de spălat și uscat rufe de uz casnic în temeiul Directivei 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului, de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1275/2008 al Comisiei și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1015/2010 al Comisiei (JO L 315, 5.12.2019, p. 285).


    ANEXA I

    DEFINIȚII

    În sensul anexelor II-V, se aplică următoarele definiții:

    1.

    „uscător de rufe cu tambur cu ventilație” înseamnă un uscător de rufe de uz casnic cu tambur care absoarbe aer proaspăt, îl suflă peste produsele textile și elimină aerul umed rezultat în încăpere sau în exterior;

    2.

    „uscător de rufe cu tambur cu acțiune de condensare” înseamnă un uscător de rufe de uz casnic cu tambur care include un sistem, acționând fie prin condensare, fie prin alte mijloace, pentru eliminarea umidității din aerul utilizat în procesul de uscare;

    3.

    „uscător de rufe de uz casnic cu tambur cu element de încălzire” înseamnă un uscător de rufe de uz casnic cu tambur în care singurul mijloc sau principalul mijloc de încălzire a aerului din interior este o rezistență electrică;

    4.

    „uscător de rufe de uz casnic cu tambur cu pompă de căldură” înseamnă un uscător de rufe de uz casnic cu tambur în care singurul mijloc sau principalul mijloc de încălzire a aerului din interior este un sistem cu pompă de căldură;

    5.

    „indice de eficiență energetică” sau „EEI” înseamnă raportul dintre consumul de energie ponderat și consumul de energie al ciclului standard de uscare al unui anumit model de uscător de rufe de uz casnic cu tambur;

    6.

    „durata programului” înseamnă perioada de timp care începe cu inițierea programului selectat, excluzând orice întârziere programată de utilizator, până când se activează un indicator de sfârșit al programului și utilizatorul are acces la încărcătură;

    7.

    „încărcătură completă” înseamnă capacitatea nominală pentru un anumit program al unui uscător de rufe de uz casnic cu tambur;

    8.

    „încărcătură parțială” înseamnă jumătate din capacitatea nominală pentru un anumit program al unui uscător de rufe de uz casnic cu tambur;

    9.

    „eficiența condensării” înseamnă raportul dintre masa de umiditate condensată de un uscător de rufe cu tambur cu acțiune de condensare și masa de umiditate eliminată din încărcătură la sfârșitul unui ciclu de uscare;

    10.

    „modul oprit” înseamnă o stare în care uscătorul de rufe de uz casnic cu tambur este conectat la rețeaua de alimentare și nu îndeplinește nicio funcție, inclusiv următoarele stări:

    (a)

    stări care oferă doar indicația că echipamentul este în modul oprit;

    (b)

    stări care oferă numai funcționalitățile destinate să asigure compatibilitatea electromagnetică, în temeiul Directivei 2014/30/UE a Parlamentului European și a Consiliului (1);

    11.

    „mod standby” înseamnă o stare în care uscătorul de rufe de uz casnic cu tambur este conectat la rețeaua de alimentare și asigură doar următoarele funcții, sau doar pe unele dintre acestea, care pot continua pentru o perioadă de timp nedefinită:

    (a)

    funcția de reactivare sau funcția de reactivare și o indicație că funcția de reactivare este activată;

    (b)

    funcția de reactivare printr-o conexiune la o rețea („standby în rețea”);

    (c)

    afișarea unor informații sau a stării;

    (d)

    funcția de detectare pentru măsurile de urgență;

    12.

    „rețea” înseamnă o infrastructură de comunicații cu o topologie a legăturilor și o arhitectură care include componente fizice, principii organizaționale, proceduri și formate (protocoale) de comunicare;

    13.

    „funcție anti-șifonare” înseamnă o operațiune a uscătorului de rufe de uz casnic cu tambur care are loc după încheierea unui program, pentru a împiedica șifonarea excesivă a rufelor;

    14.

    „pornire întârziată” înseamnă o stare în care utilizatorul a selectat o anumită întârziere în ceea ce privește începerea sau încheierea ciclului de uscare al programului selectat;

    15.

    „piesă de schimb” înseamnă o piesă separată care poate înlocui o piesă cu funcții identice sau similare într-un produs;

    16.

    „reparator profesionist” înseamnă un operator sau o întreprindere care prestează servicii de reparare și de întreținere profesională a uscătoarelor de rufe de uz casnic cu tambur;

    17.

    „garanție” înseamnă orice angajament față de consumator asumat de către comerciant sau de către producător fie de a rambursa prețul plătit, fie de a înlocui, de a repara sau de a manipula în orice mod uscătorul de rufe de uz casnic cu tambur, dacă acesta nu respectă specificațiile din certificatul de garanție sau din materialele publicitare relevante;

    18.

    „coeficient de conversie” (CC) înseamnă coeficientul implicit pentru energia primară per kWh de energie electrică menționat în Directiva 2012/27/UE a Parlamentului European și a Consiliului; valoarea coeficientului de conversie este CC = 1,9.


    (1)  Directiva 2014/30/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 februarie 2014 privind armonizarea legislațiilor statelor membre cu privire la compatibilitatea electromagnetică (JO L 96, 29.3.2014, p. 79).


    ANEXA II

    CERINȚE ÎN MATERIE DE PROIECTARE ECOLOGICĂ

    1.   Cerințe privind programele

    Uscătoarele de rufe de uz casnic cu tambur trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:

    (a)

    uscătoarele de rufe de uz casnic cu tambur trebuie să asigure un program eco. Capacitatea nominală declarată pentru programul eco nu trebuie să fie mai mică decât cea mai mare capacitate nominală declarată dintre toate programele pentru bumbac ale uscătorului de rufe de uz casnic cu tambur;

    (b)

    programul eco trebuie să fie indicat ca „eco” și trebuie să poată fi identificat în mod clar pe dispozitivul de selectare a programelor, pe afișaj și prin conexiunea la rețea, în funcție de funcționalitățile oferite de uscătorul de rufe de uz casnic cu tambur;

    (c)

    denumirea „eco” se utilizează exclusiv pentru programul eco și poate fi completată numai cu termenul „bumbac”. Formatul denumirii „eco” nu este limitat în ceea ce privește tipul caracterelor, dimensiunea caracterelor, sensibilitatea la scrierea cu majusculă/minusculă sau culoarea. Nu este permis ca vreun alt program să conțină în denumirea sa termenul „eco”;

    (d)

    programul „eco” trebuie stabilit ca program implicit pentru selectarea automată a programelor sau pentru orice funcție de menținere a selectării unui program sau, în cazul în care nu există o funcție de selectare automată a programelor, acesta trebuie să fie disponibil pentru selectare directă, fără a mai fi necesară o altă selectare, cum ar fi un anumit timp sau o anumită încărcătură;

    (e)

    indicațiile „normal”, „zilnic”, „regulat” și „standard”, precum și traducerile lor în toate limbile oficiale ale Uniunii nu se utilizează în denumirile programelor pentru uscătoarele de rufe de uz casnic cu tambur, nici singure, nici în combinație cu alte informații.

    2.   Cerințe de eficiență energetică

    EEI al uscătoarelor de rufe de uz casnic cu tambur nu trebuie să fie mai mare de 85.

    EEI se calculează în conformitate cu anexa III.

    3.   Cerințe de eficiență a condensării

    Eficiența condensării uscătoarelor de rufe cu tambur cu acțiune de condensare nu trebuie să fie mai mică de 80 %. Clasa de eficiență a condensării se calculează în conformitate cu anexa III.

    4.   Moduri cu consum redus de putere

    Uscătoarele de rufe de uz casnic cu tambur trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:

    (a)

    trebuie să aibă un mod oprit, un mod standby sau ambele. Consumul de putere în modul oprit nu trebuie să depășească 0,50 W, iar consumul de putere în modul standby nu trebuie să depășească 0,50 W; începând cu 9 mai 2027, consumul de putere în modul oprit nu trebuie să depășească 0,3 W;

    (b)

    dacă modul standby include afișarea de informații sau a stării, consumul de putere al acestui mod nu trebuie să depășească 1,00 W;

    (c)

    dacă modul standby oferă conectivitate la rețea și un mod standby în rețea, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 10 din Regulamentul (UE) 2023/826 al Comisiei, consumul de putere al acestui mod nu trebuie să depășească 2,00 W;

    (d)

    la cel mult 15 minute după ce uscătorul de rufe de uz casnic cu tambur a fost pornit sau după încheierea oricărui program și a oricăror activități asociate sau după întreruperea funcției anti-șifonare sau după orice interacțiune cu uscătorul de rufe de uz casnic cu tambur, dacă nu se declanșează niciun alt mod, inclusiv măsuri de urgență, uscătorul de rufe de uz casnic cu tambur trebuie să treacă automat în modul oprit sau în modul standby;

    (e)

    dacă uscătorul de rufe de uz casnic cu tambur asigură funcția de pornire întârziată, consumul de putere în această stare, inclusiv în orice mod standby, nu trebuie să depășească 4,00 W. Pornirea întârziată trebuie să nu poată fi programată de utilizator cu mai mult de 24 h înainte;

    (f)

    orice uscător de rufe de uz casnic cu tambur care poate fi conectat la o rețea trebuie să asigure posibilitatea de a activa și de a dezactiva conexiunea (conexiunile) la rețea. Conexiunea (conexiunile) la rețea se dezactivează în mod implicit.

    5.   Cerințe privind utilizarea eficiență a resurselor

    (1)

    Disponibilitatea pieselor de schimb:

    (a)

    pentru toate modelele ale căror unități sunt introduse pe piață începând cu 1 iulie 2025, producătorii, importatorii sau reprezentanții autorizați ai uscătoarelor de rufe de uz casnic cu tambur trebuie să pună la dispoziția reparatorilor profesioniști cel puțin următoarele piese de schimb:

    (i)

    garnituri și dispozitive de etanșare;

    (ii)

    întrerupătoare și butoane;

    (iii)

    pompă de condensat;

    (iv)

    motoare și perii de motor;

    (v)

    mecanisme de transmisie între motor și tambur;

    (vi)

    ventilatoare și rotoare de ventilator;

    (vii)

    tamburi și cuzineți;

    (viii)

    țevi de apă și echipamente conexe, inclusiv furtunuri, valve și filtre;

    (ix)

    cabluri și fișe;

    (x)

    plăci de circuite imprimate;

    (xi)

    afișaje electronice;

    (xii)

    termostate și senzori de temperatură;

    (xiii)

    software și firmware, inclusiv software de resetare;

    (xiv)

    amortizoare și resorturi;

    (xv)

    încălzitoare și elemente de încălzire;

    (xvi)

    siguranțe fuzibile electrice (individuale sau grupate);

    (xvii)

    role de întindere;

    (xviii)

    role de sprijin;

    (xix)

    presostate;

    (b)

    disponibilitatea pieselor de schimb menționate la litera (a) trebuie să fie asigurată pentru o perioadă minimă care începe cel târziu la 1 iulie 2025 sau la doi ani de la introducerea pe piață a primei unități din model, în funcție de data care survine cel mai târziu, și se încheie la cel puțin 10 ani de la introducerea pe piață a ultimei unități din modelul în cauză. În acest scop, lista pieselor de schimb, procedura de comandare a acestora și instrucțiunile de reparare trebuie să fie puse la dispoziția publicului pe site-ul web cu acces liber al producătorului, al importatorului sau al reprezentantului autorizat, cel puțin în aceeași perioadă și începând de la data menționată la prezenta literă;

    (c)

    pentru toate modelele ale căror unități sunt introduse pe piață începând cu 1 iulie 2025, producătorii, importatorii sau reprezentanții autorizați ai uscătoarelor de rufe de uz casnic cu tambur trebuie să pună la dispoziția reparatorilor profesioniști și a utilizatorilor finali cel puțin următoarele piese de schimb:

    (i)

    uși, dispozitive de etanșare pentru uși, mânere de uși, ansambluri de dispozitive de închidere a ușilor și balamale;

    (ii)

    filtre pentru scame;

    (iii)

    filtre de aer;

    (iv)

    elemente auxiliare din plastic;

    (v)

    rezervor de condensat;

    (d)

    disponibilitatea pieselor de schimb menționate la litera (c) trebuie să fie asigurată pentru o perioadă minimă care începe la data introducerii pe piață a unității respective și se încheie la cel puțin 10 ani de la introducerea pe piață a ultimei unități din modelul în cauză. În acest scop, lista pieselor de schimb, procedura de comandare a acestora și informațiile privind repararea și întreținerea trebuie să fie puse la dispoziția publicului pe site-ul web cu acces liber al producătorului, al importatorului sau al reprezentantului autorizat, cel puțin în aceeași perioadă și începând de la data menționată la prezenta literă;

    (e)

    producătorii sau importatorii de uscătoare de rufe de uz casnic cu tambur sau reprezentanții autorizați ai acestora trebuie să se asigure că piesele de schimb menționate la literele (a) și (c) pot fi înlocuite cu ajutorul unor unelte disponibile în mod obișnuit și fără deteriorarea permanentă a uscătorului de rufe de uz casnic cu tambur;

    (f)

    în perioada menționată la literele (b) și (d), producătorii, importatorii sau reprezentanții autorizați trebuie să precizeze prețurile indicative înainte de impozitare, cel puțin în euro, pentru piesele de schimb enumerate la literele (a) și (c), inclusiv prețul indicativ înainte de impozitare al elementelor de fixare și al sculelor, dacă se furnizează împreună cu piesa de schimb, pe site-ul cu acces liber al producătorului, al importatorului sau al reprezentantului autorizat.

    (2)

    Termenul maxim de livrare a pieselor de schimb:

    În perioada de disponibilitate a pieselor de schimb, producătorul, importatorul sau reprezentantul autorizat trebuie să asigure livrarea pieselor de schimb în termen de 15 zile lucrătoare de la primirea comenzii.

    (3)

    Accesul la informațiile referitoare la reparare și întreținere:

    (a)

    în perioada menționată la punctul 1 litera (b), producătorul, importatorul sau reprezentantul autorizat asigură accesul reparatorilor profesioniști la informațiile referitoare la repararea și întreținerea aparatului.

    Pe site-ul web al producătorului, al importatorului sau al reprezentantului autorizat trebuie să se indice procesul prin care reparatorii profesioniști pot solicita accesul la informații. Pentru a accepta o astfel de solicitare, producătorii, importatorii sau reprezentanții autorizați pot solicita reparatorului profesionist doar să demonstreze că:

    (i)

    reparatorul profesionist dispune de competența tehnică necesară pentru repararea uscătoarelor de rufe de uz casnic cu tambur și respectă reglementările aplicabile reparatorilor de echipamente electrice din statele membre în care își desfășoară activitatea. Trimiterea la un sistem oficial de înregistrare ca reparator profesionist, dacă în statele membre în cauză există un astfel de sistem, se acceptă ca dovadă a conformității cu prezentul subpunct;

    (ii)

    reparatorul profesionist este acoperit de o asigurare pentru răspunderile rezultate din activitatea sa, indiferent dacă acest lucru este impus de statul membru sau nu;

    (b)

    producătorii, importatorii sau reprezentanții autorizați acceptă sau refuză solicitarea menționată la litera (a) în termen de cinci zile lucrătoare;

    (c)

    producătorii, importatorii sau reprezentanții autorizați pot percepe comisioane rezonabile și proporționale pentru accesul la informațiile privind repararea și întreținerea sau pentru primirea de actualizări periodice. Un comision este rezonabil dacă nu descurajează accesul prin faptul că nu ia în considerare măsura în care reparatorul profesionist utilizează informațiile;

    (d)

    de îndată ce solicitarea este acceptată, reparatorul profesionist trebuie să aibă acces la informațiile solicitate privind repararea și întreținerea în termen de o zi lucrătoare. Dacă este cazul, informațiile pot fi furnizate pentru un model echivalent sau pentru un model din aceeași familie;

    (e)

    informațiile privind repararea și întreținerea trebuie să includă:

    (i)

    identificarea neechivocă a uscătorului de rufe de uz casnic cu tambur;

    (ii)

    o schemă de demontare sau o diagramă explodată;

    (iii)

    manualul tehnic cu instrucțiuni pentru reparații;

    (iv)

    lista echipamentelor necesare pentru reparare și încercare;

    (v)

    informații despre componente și diagnostic (cum ar fi valorile teoretice minime și maxime pentru măsurători);

    (vi)

    traseele de cablaj și diagramele de conectare;

    (vii)

    codurile de eroare și de diagnostic (inclusiv codurile specifice ale producătorului, dacă este cazul);

    (viii)

    instrucțiuni pentru instalarea de software și firmware relevante, inclusiv software de resetare;

    (ix)

    informații despre modul de accesare a înregistrărilor de date stocate în uscătorul de rufe de uz casnic cu tambur cu privire la incidentele de defectare raportate (dacă este cazul);

    (x)

    diagrame ale subansamblurilor electronice;

    (f)

    fără a se aduce atingere drepturilor de proprietate intelectuală, trebuie să se permită părților terțe să utilizeze și să publice, fără să le modifice, informații privind repararea și întreținerea care au fost publicate inițial de producător, de importator sau de reprezentantul autorizat și care sunt identificate la litera (e), de îndată ce producătorul, importatorul sau reprezentantul autorizat sistează accesul la informațiile respective după încheierea perioadei de acces la informațiile privind repararea și întreținerea.

    (4)

    Producătorii, importatorii de uscătoare de rufe de uz casnic cu tambur sau reprezentanții autorizați ai acestora trebuie să pună la dispoziție actualizări de software și firmware timp de cel puțin 10 ani de la introducerea pe piață a ultimei unități dintr-un model, iar aceste actualizări de software și firmware trebuie furnizate gratuit.

    (5)

    Cerințe de informare privind agenții frigorifici:

    Fără a aduce atingere Regulamentului (UE) nr. 517/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (1) și, în special, articolului 12 privind etichetarea și informațiile despre produse și echipamente, denumirea chimică sau denumirea industrială acceptată a agentului frigorific utilizat în uscătoarele de rufe cu tambur cu pompă de căldură trebuie să fie afișată permanent pe partea exterioară a aparatului, într-un loc vizibil și ușor de identificat de către utilizatorul final, de exemplu pe panoul posterior.

    (6)

    Cerințe privind dezmembrarea pentru recuperarea și reciclarea materialelor în condiții de evitare a poluării:

    (a)

    producătorii, importatorii sau reprezentanții autorizați trebuie să se asigure că uscătoarele de rufe de uz casnic cu tambur sunt concepute în așa fel încât materialele și componentele menționate în anexa VII la Directiva 2012/19/UE a Parlamentului European și a Consiliului (2) să poată fi îndepărtate cu ajutorul unor unelte disponibile în mod obișnuit;

    (b)

    producătorii, importatorii sau reprezentanții autorizați trebuie să îndeplinească obligațiile prevăzute la articolul 15 alineatul (1) din Directiva 2012/19/UE.

    6.   Cerințe referitoare la informații

    Instrucțiunile de utilizare și de instalare trebuie furnizate sub forma unui manual de utilizare pe un site web cu acces liber al producătorului, al importatorului sau al reprezentantului autorizat și trebuie să includă:

    (1)

    următoarele informații generale:

    (a)

    informații cu privire la faptul că programul eco este adecvat pentru uscarea rufelor umede din bumbac și că acest program este utilizat pentru evaluarea conformității cu legislația UE în materie de proiectare ecologică;

    (b)

    informații privind faptul că programul eco este programul cel mai eficient din punctul de vedere al consumului de energie pentru uscarea rufelor umede din bumbac;

    (c)

    informații privind faptul că încărcarea uscătorului de rufe de uz casnic cu tambur până la capacitatea maximă indicată de producător pentru programele respective va contribui la realizarea de economii de energie;

    (d)

    dacă este cazul, informații privind modul de activare și dezactivare a conexiunii la rețea și impactul asupra consumului de energie;

    (e)

    instrucțiuni privind modul de identificare a informațiilor despre model în baza de date cu produse, astfel cum se specifică în Regulamentul delegat (UE) 2023/2534 al Comisiei (3) prin intermediul unui link către informațiile despre model stocate în baza de date cu produse sau al unui link către baza de date cu produse și al unor informații privind modul de identificare pe produs a identificatorului de model;

    (2)

    valori pentru următorii parametri:

    (a)

    capacitatea nominală în kg;

    (b)

    durata programului, exprimată în ore și minute;

    (c)

    consumul de energie electrică și, dacă este cazul, de gaz, în kWh/ciclu de uscare;

    (d)

    gradul de umiditate finală după ciclul de uscare;

    (e)

    emisiile acustice în aer în timpul ciclului de uscare.

    Valorile parametrilor stabiliți la literele (a)-(e) se furnizează pentru programul eco cu încărcătură completă și, cu excepția parametrului stabilit la litera (e), cu încărcătură parțială și pentru următoarele programe, în cazul în care acestea sunt disponibile:

    (a)

    uscare sintetice, încărcătură completă;

    (b)

    uscare textile delicate/lână, încărcătură completă;

    (c)

    uscare extra bumbac, încărcătură completă și încărcătură parțială;

    (d)

    uscare și călcare bumbac, încărcătură completă și încărcătură parțială;

    (e)

    uscare extra sintetice, încărcătură completă;

    (f)

    uscare și călcare sintetice, încărcătură completă.

    Valorile date pentru alte programe decât programul eco sunt doar orientative;

    (3)

    instrucțiuni pentru efectuarea operațiunilor de întreținere, incluzând cel puțin următoarele operațiuni:

    (a)

    instalarea corectă, inclusiv poziționarea nivelului, conectarea la rețeaua de alimentare, conectarea la racordul de ieșire a apei (dacă este cazul), conectarea la gaz (dacă este cazul), instalarea furtunului de ventilație (dacă este cazul);

    (b)

    curățarea filtrelor, inclusiv frecvența optimă și procedura, precum și principalele consecințe ale curățării insuficiente a filtrelor; instrucțiunile trebuie să indice faptul că, în momentul curățării filtrelor, scamele trebuie aruncate la coșul de gunoi, nu evacuate prin spălare în sistemul de canalizare, pentru a se evita răspândirea microparticulelor de plastic în sistemul de ape uzate;

    (c)

    golirea rezervorului de apă pentru uscătoarele cu acțiune de condensare, în cazul în care uscătorul de rufe de uz casnic cu tambur nu este conectat la un racord de ieșire a apei;

    (d)

    curățarea periodică, inclusiv frecvența optimă;

    (e)

    deschiderea ușilor între ciclurile de uscare, dacă este cazul;

    (f)

    îndepărtarea obiectelor străine;

    (g)

    identificarea erorilor, semnificația erorilor și măsurile necesare, inclusiv identificarea erorilor care necesită asistență profesională;

    (h)

    modul de accesare a serviciilor de reparații profesionale (pagini de internet, adrese, date de contact).

    Instrucțiunile trebuie să includă, de asemenea, informații cu privire la orice implicații ale reparării de către utilizator sau ale reparațiilor neprofesionale pentru siguranța utilizatorului și pentru garanție, precum și cu privire la perioada minimă de disponibilitate a pieselor de schimb.


    (1)  Regulamentul (UE) nr. 517/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 aprilie 2014 privind gazele fluorurate cu efect de seră și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 842/2006 (JO L 150, 20.5.2014, p. 195).

    (2)  Directiva 2012/19/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 4 iulie 2012 privind deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) (JO L 197, 24.7.2012, p. 38).

    (3)  Regulamentul delegat (UE) 2023/2534 al Comisiei din 13 iulie 2023 de completare a Regulamentului (UE) 2017/1369 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește etichetarea energetică a uscătoarelor de rufe de uz casnic cu tambur și de abrogare a Regulamentului delegat (UE) nr. 392/2012 al Comisiei (JO L, 2023/2534, 22.11.2023, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2023/2534/oj).


    ANEXA III

    METODE DE MĂSURARE ȘI DE CALCUL

    În scopul asigurării și al verificării conformității cu cerințele prezentului regulament, măsurătorile și calculele se efectuează utilizându-se standarde armonizate ale căror numere de referință sunt publicate în acest sens în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene sau alte metode fiabile, exacte și reproductibile care iau în considerare metodele de ultimă generație general recunoscute și care sunt în conformitate cu dispozițiile din prezenta anexă.

    În cazul în care un parametru este declarat în temeiul articolului 4, valoarea declarată a acestuia trebuie utilizată de către producător, importator sau reprezentantul autorizat pentru efectuarea calculelor prevăzute în prezenta anexă.

    Pentru măsurarea și calcularea EEI, a eficienței condensării, a duratei programului, a gradului de umiditate finală și a emisiilor acustice în aer se utilizează programul eco, astfel cum poate fi identificat pe dispozitivul de selectare a programelor, pe afișaj și prin conexiunea la rețea, în funcție de funcționalitățile oferite de uscătorul de rufe de uz casnic cu tambur și fără alte modificări ale reglajului gradului de umiditate finală. Consumul de energie, eficiența condensării, durata programului și gradul de umiditate finală se măsoară simultan.

    Calculul consumului ponderat de energie, al duratei ponderate a programului, al gradului de umiditate finală și al eficienței condensării se efectuează pe baza a trei cicluri de uscare cu încărcătură completă și a patru cicluri de uscare cu încărcătură parțială.

    1.   Indicele de eficiență energetică

    Pentru calcularea EEI al unui model de uscător de rufe de uz casnic cu tambur, consumul ponderat de energie per ciclu de uscare pentru programul eco cu încărcătură completă și parțială se compară cu consumul standard de energie per ciclu de uscare.

    (a)

    EEI se calculează cu ajutorul formulei următoare și se rotunjește la o zecimală:

    Formula

    unde

    EtC

    =

    consumul ponderat de energie per ciclu de uscare;

    SEC

    =

    consumul standard de energie per ciclu de uscare;

    (b)

    SEC se calculează în kWh după cum urmează și se rotunjește la două zecimale:

    (i)

    pentru uscătoarele de rufe de uz casnic cu tambur, altele decât uscătoarele de rufe cu tambur cu ventilație:

    Formula

    (ii)

    pentru uscătoarele de rufe cu tambur cu ventilație:

    Formula

    unde

    c

    este capacitatea nominală, a uscătorului de rufe de uz casnic cu tambur pentru programul eco;

    Tt

    este durata ponderată a programului pentru programul eco;

    (c)

    EtC se calculează în kWh după cum urmează și se rotunjește la două zecimale:

    Formula

    unde

    Edry

    =

    consumul de energie al programului eco cu încărcătură completă, exprimat în kWh și rotunjit la două zecimale;

    Edry½

    =

    consumul de energie al programului eco cu încărcătură parțială, exprimat în kWh și rotunjit la două zecimale;

    (d)

    pentru uscătoarele de rufe cu tambur alimentate cu gaz, Edry și Edry1/2 se calculează după cum urmează:

    Formula

    Formula

    unde

    Egdry

    =

    consumul de gaz al programului eco cu încărcătură completă, exprimat în kWh și rotunjit la două zecimale;

    Egdry½

    =

    consumul de gaz al programului eco cu încărcătură parțială, exprimat în kWh și rotunjit la două zecimale;

    Egdry,a

    =

    consumul de energie electrică auxiliară al programului eco cu încărcătură completă, exprimat în kWh și rotunjit la două zecimale;

    Egdry½,a

    =

    consumul de energie electrică auxiliară al programului eco cu încărcătură parțială, exprimat în kWh și rotunjit la două zecimale;

    CC (coeficientul de conversie)

    =

    1,9.

    (e)

    Tt pentru programul eco se calculează în minute, rotunjite la cel mai apropiat minut întreg, după cum urmează:

    Formula

    unde

    Tdry

    =

    durata programului în cazul programului eco cu încărcătură completă, exprimată în minute și rotunjită la cel mai apropiat minut întreg;

    Tdry½

    =

    durata programului în cazul programului eco cu încărcătură parțială, exprimată în minute și rotunjită la cel mai apropiat minut întreg;

    (f)

    gradul mediu de umiditate finală μt în cazul programului eco se calculează în procente, rotunjite la o zecimală, după cum urmează:

    Formula

    unde:

    μdry

    =

    gradul de umiditate finală în cazul programului eco cu încărcătură completă, exprimat în procente și rotunjit la o zecimală;

    μdry½

    =

    gradul de umiditate finală în cazul programului eco cu încărcătură parțială, exprimat în procente și rotunjit la o zecimală.

    2.   Eficiența condensării

    Eficiența condensării în cazul unui program (Ct) este raportul dintre masa umidității condensate și colectate în recipientul unui uscător de rufe cu tambur cu acțiune de condensare și masa umidității eliminate din încărcătură de program, aceasta din urmă fiind calculată ca diferența dintre masa încărcăturii umede de încercare înainte de uscare și masa încărcăturii de încercare după uscare.

    Ct se calculează ca procent și se rotunjește la cel mai apropiat procent întreg, după cum urmează:

    Formula

    unde

    Cdry

    =

    eficiența medie a condensării în cazul programului eco cu încărcătură completă;

    Cdry½

    =

    eficiența medie a condensării în cazul programului eco cu încărcătură parțială.

    3.   Moduri cu consum redus de putere

    Se măsoară consumul de putere al modului oprit (Po ), al modului standby (Psm ) și, după caz, al pornirii întârziate (Pds ). Valorile măsurate sunt exprimate în W și rotunjite la două zecimale.

    În timpul măsurării puterii consumate în modurile cu consum redus de putere, se verifică și se înregistrează următoarele funcții:

    (a)

    afișarea sau nu de informații;

    (b)

    activarea sau nu a unei conexiuni la rețea.

    Dacă modul standby include afișarea unor informații sau a stării, această funcție trebuie să fie asigurată și atunci când este disponibil modul standby în rețea.

    În cazul în care uscătorul de rufe de uz casnic cu tambur asigură o funcție anti-șifonare, această funcție trebuie întreruptă prin deschiderea ușii uscătorului de rufe de uz casnic cu tambur sau prin orice altă intervenție adecvată cu 15 minute înainte de măsurarea consumului de putere.

    4.   Emisiile acustice în aer

    Emisiile acustice în aer ale ciclului de uscare al unui uscător de rufe de uz casnic cu tambur se calculează pentru programul eco cu încărcătură completă, utilizând standarde armonizate ale căror numere de referință au fost publicate în acest scop în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene sau utilizând alte metode fiabile, exacte și reproductibile, care țin seama de stadiul actual al tehnologiei general recunoscut.

    Emisiile acustice în aer se măsoară în dB(A) în raport cu 1 pW, iar rezultatul se rotunjește la cel mai apropiat număr întreg.


    ANEXA IV

    PROCEDURA DE VERIFICARE ÎN SCOPUL SUPRAVEGHERII PIEȚEI

    1.   

    Toleranțele de verificare stabilite în prezenta anexă se referă numai la verificarea valorilor declarate de autoritățile statelor membre și nu trebuie utilizate de producător, de importator sau de reprezentantul autorizat ca toleranțe permise pentru a stabili valorile respective în documentația tehnică sau pentru a interpreta aceste valori în vederea obținerii conformității ori pentru a comunica performanțe superioare prin orice mijloace.

    2.   

    În cazul în care un model nu este conform cu cerințele stabilite la articolul 6, modelul respectiv și toate modelele echivalente sunt considerate neconforme.

    3.   

    În cadrul verificării conformității unui model de produs cu cerințele prevăzute în prezentul regulament, în temeiul articolului 3 alineatul (2) din Directiva 2009/125/CE, autoritățile statelor membre aplică următoarea procedură:

    (a)

    autoritățile statelor membre verifică o singură unitate din modelul respectiv;

    (b)

    modelul este considerat conform cu cerințele aplicabile dacă îndeplinește toate cerințele următoare:

    (i)

    valorile declarate furnizate în documentația tehnică în temeiul punctului 2 din anexa IV la Directiva 2009/125/CE și, dacă este cazul, valorile folosite pentru calculul acestor valori declarate nu sunt mai avantajoase pentru producător, pentru importator sau pentru reprezentantul autorizat decât rezultatele măsurătorilor corespunzătoare efectuate în temeiul punctului 2 litera (g) din anexa respectivă;

    (ii)

    valorile declarate respectă toate cerințele prevăzute în prezentul regulament și niciuna dintre informațiile obligatorii despre produs publicate de producător, de importator sau de reprezentantul autorizat nu conține valori care sunt mai avantajoase pentru producător sau pentru importator decât valorile declarate;

    (iii)

    atunci când autoritățile statelor membre verifică unitatea din model, orice sistem de actualizare a software-ului pe care este posibil să îl fi instalat producătorul, importatorul sau reprezentantul autorizat trebuie să respecte cerințele prevăzute la articolul 7;

    (iv)

    atunci când autoritățile statelor membre verifică unitatea din model, aceasta respectă cerințele privind programele prevăzute la punctul 1, cerințele privind eficiența utilizării resurselor prevăzute la punctul 5 și cerințele privind informațiile prevăzute la punctul 6 din anexa II; și

    (v)

    atunci când autoritățile statelor membre supun încercării unitatea din model, valorile determinate (și anume, valorile parametrilor relevanți, astfel cum au fost măsurate în cadrul încercării, și valorile calculate pe baza respectivelor măsurători) respectă:

    (a)

    criteriile de validitate prevăzute în tabelul 1;

    (b)

    toleranțele de verificare corespunzătoare stabilite în tabelul 1.

    4.   

    Dacă nu se obțin rezultatele menționate la punctul 3 litera (b) subpunctul (i), (ii) (iii) sau (iv), modelul și toate modelele echivalente trebuie considerate neconforme cu prezentul regulament.

    5.   

    Dacă nu se obține rezultatul menționat la punctul 3 litera (b) subpunctul (v), autoritățile din statele membre selectează pentru încercare trei unități suplimentare din același model. Ca alternativă, cele trei unități suplimentare selectate pot fi din unul sau mai multe modele echivalente.

    6.   

    Modelul și toate modelele echivalente sunt considerate neconforme cu prezentul regulament dacă valoarea determinată pentru gradul mediu de umiditate finală în cazul programului eco nu îndeplinește criteriile de validitate indicate în tabelul 1 pentru una dintre cele trei unități suplimentare menționate la punctul 5. În acest caz, nu este necesar ca celelalte unități, care nu au făcut încă obiectul încercării, să fie supuse încercării. Modelul este considerat conform dacă valoarea determinată pentru gradul de umiditate finală respectă criteriile de validitate indicate în tabelul 1 pentru fiecare dintre cele trei unități suplimentare.

    7.   

    Modelul este considerat conform cu cerințele aplicabile dacă, pentru cele trei unități selectate menționate la punctul 5, media aritmetică a valorilor determinate respectă toleranțele de verificare corespunzătoare stabilite în tabelul 1.

    8.   

    Dacă nu se obține rezultatul menționat la punctul 7, modelul respectiv și toate modelele echivalente sunt considerate neconforme cu prezentul regulament.

    9.   

    Imediat după adoptarea unei decizii privind neconformitatea modelului în temeiul punctului 2, 4, 6 sau 8, autoritățile statului membru în cauză furnizează autorităților celorlalte state membre și Comisiei toate informațiile relevante.

    10.   

    Autoritățile statelor membre utilizează metodele de măsurare și de calcul stabilite în anexa III.

    11.   

    Autoritățile statelor membre aplică numai criteriile de validitate și toleranțele de verificare stabilite în tabelul 1 și utilizează doar procedura descrisă la punctele 3-8 pentru cerințele menționate în prezenta anexă. Pentru parametrii din tabelul 1 nu se aplică alte criterii de validitate sau toleranțe de verificare, cum ar fi cele stabilite în standardele armonizate sau în orice altă metodă de măsurare.

    Tabelul 1

    Toleranțe de verificare și criterii de validitate

    Parametru

    Criterii de validitate

    Gradul mediu de umiditate finală în cazul programului eco μt

    Valoarea determinată se măsoară și se calculează și trebuie să fie mai mică de 1,5 %.

    Parametru

    Toleranțe de verificare

    Edry și Edry½

    Valoarea determinată (*1) nu trebuie să depășească valoarea declarată pentru Edry și Edry½ cu mai mult de 6 %.

    Egdry și Egdry½

    Valoarea determinată (*1) nu trebuie să depășească valoarea declarată pentru Egdry și Egdry½ cu mai mult de 6 %.

    Egdry,a și Egdry½,a

    Valoarea determinată (*1) nu trebuie să depășească valoarea declarată pentru Egdry,a și Egdry½,a cu mai mult de 6 %.

    Ct

    Valoarea determinată (*1) nu trebuie să fie inferioară valorii declarate pentru Ct cu mai mult de 6 %.

    Tdry și Tdry½

    Valoarea determinată (*1) nu trebuie să depășească valoarea declarată pentru Tdry și Tdry½ cu mai mult de 6 %.

    Po

    Valoarea determinată (*1) a Po nu trebuie să depășească valoarea declarată cu mai mult de 0,10 W.

    Psm

    Valoarea determinată (*1) a Psm nu trebuie să depășească valoarea declarată cu mai mult de 10 % dacă valoarea declarată este mai mare de 1,00 W sau cu mai mult de 0,10 W dacă valoarea declarată este mai mică sau egală cu 1,00 W.

    Pds

    Valoarea determinată (*1) a Pds nu trebuie să depășească valoarea declarată cu mai mult de 10 % dacă valoarea declarată este mai mare de 1,00 W sau cu mai mult de 0,10 W dacă valoarea declarată este mai mică sau egală cu 1,00 W.

    Emisiile acustice în aer

    Valoarea determinată (*1) nu trebuie să depășească valoarea declarată cu mai mult de 2 dB în raport cu 1 pW.


    (*1)  În cazul în care sunt supuse încercării trei unități suplimentare, în conformitate cu punctul 5, valoarea determinată înseamnă media aritmetică a valorilor determinate pentru aceste trei unități suplimentare.


    ANEXA V

    VALORI DE REFERINȚĂ

    La data intrării în vigoare a prezentului regulament, cea mai bună tehnologie disponibilă pe piață pentru uscătoarele de rufe de uz casnic cu tambur este identificată după cum urmează:

    1.

    uscător de rufe cu tambur cu acțiune de condensare cu element de încălzire, cu o capacitate nominală de 7 kg:

    (a)

    consum de energie: 2,73 kWh/ciclu de uscare pentru programul eco (*);

    (b)

    durata ciclului de uscare: 76 minute pentru programul eco (*);

    (c)

    emisiile acustice în aer: 63 dB(A);

    2.

    uscător de rufe cu tambur cu pompă de căldură, cu o capacitate nominală de 7 kg:

    (a)

    consum de energie: 0,85 kWh/ciclu de uscare pentru programul eco (*);

    (b)

    durata ciclului de uscare: 134 minute pentru programul eco (*);

    (c)

    emisiile acustice în aer: 66 dB(A);

    3.

    uscător de rufe cu tambur cu ventilație cu element de încălzire, cu o capacitate nominală de 7 kg:

    (a)

    consum de energie: 2,58 kWh/ciclu de uscare pentru programul eco (*);

    (b)

    durata ciclului de uscare: 76 minute pentru programul eco (*);

    (c)

    emisiile acustice în aer: 69 dB(A);

    (*)

    Valoare calculată pe baza unei medii ponderate între încărcătura completă și cea parțială, unde încărcătura completă se înmulțește cu 0,24, iar cea parțială cu 0,76.

    ANEXA VI

    USCĂTOARE DE RUFE DE UZ CASNIC CU TAMBURI MULTIPLI

    În ceea ce privește uscătoarele de rufe de uz casnic cu tamburi multipli, dispozițiile de la punctele 1-4 din anexa II se aplică fiecărui tambur, conform metodelor de măsurare și de calcul stabilite în anexa III. Dispozițiile de la punctul 5 din anexa II se aplică tuturor uscătoarelor de rufe de uz casnic cu tamburi multipli în ansamblu. Dispozițiile de la punctul 6 din anexa II se aplică fiecărui tambur sau uscătoarelor de rufe de uz casnic cu tamburi multipli în ansamblu. Dispozițiile de la punctele 1-4 din anexa II se aplică în mod independent fiecărui tambur, cu excepția cazului în care tamburii sunt integrați în aceeași carcasă și pot funcționa numai în mod simultan atunci când se selectează programul eco. În acest din urmă caz, dispozițiile respective se aplică uscătorului de rufe de uz casnic cu tamburi multipli în ansamblu, după cum urmează:

    (a)

    capacitatea nominală a uscătorului de rufe de uz casnic cu tamburi multipli este suma capacităților nominale ale tuturor tamburilor;

    (b)

    consumul de energie al uscătorului de rufe de uz casnic cu tamburi multipli este suma consumului de energie al tuturor tamburilor;

    (c)

    indicele de eficiență energetică se calculează utilizând capacitatea nominală și consumul de energie ale uscătorului de rufe de uz casnic cu tambur multipli în ansamblu;

    (d)

    durata programului este durata programului „eco” al tamburului cu cea mai mare capacitate nominală;

    (e)

    cerințele privind modurile cu consum redus de putere se aplică întregului uscător de rufe de uz casnic cu tambur multipli;

    (f)

    emisiile acustice în aer sunt cele ale întregului uscător de rufe de uz casnic cu tambur multipli.

    Procedura de verificare prevăzută în anexa IV se aplică uscătorului de rufe de uz casnic cu tamburi multipli, în ansamblul său, criteriile de validitate și toleranțele de verificare aplicându-se fiecăruia dintre parametrii determinați în conformitate cu prezenta anexă.


    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/2533/oj

    ISSN 1977-0782 (electronic edition)


    Top