EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R1959

Regulamentul delegat (UE) 2022/1959 al Comisiei din 13 iulie 2022 de completare a Regulamentului (UE) nr. 596/2014 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare care stabilesc un model contractual pentru contractele de furnizare de lichidități pentru acțiunile emitenților ale căror instrumente financiare sunt admise la tranzacționare pe o piață de creștere pentru IMM-uri (Text cu relevanță pentru SEE)

C/2022/4836

JO L 270, 18.10.2022, p. 4–11 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2022/1959/oj

18.10.2022   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 270/4


REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2022/1959 AL COMISIEI

din 13 iulie 2022

de completare a Regulamentului (UE) nr. 596/2014 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare care stabilesc un model contractual pentru contractele de furnizare de lichidități pentru acțiunile emitenților ale căror instrumente financiare sunt admise la tranzacționare pe o piață de creștere pentru IMM-uri

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 596/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 aprilie 2014 privind abuzul de piață (regulamentul privind abuzul de piață) și de abrogare a Directivei 2003/6/CE a Parlamentului European și a Consiliului și a Directivelor 2003/124/CE, 2003/125/CE și 2004/72/CE ale Comisiei (1), în special articolul 13 alineatul (13) al treilea paragraf,

întrucât:

(1)

Articolul 13 alineatul (12) din Regulamentul (UE) nr. 596/2014 prevede că emitenții de instrumente financiare admise la tranzacționare pe o piață de creștere pentru IMM-uri pot încheia un contract de furnizare de lichidități pentru acțiunile lor în cazul în care contractul respectă, printre altele, condițiile prevăzute la articolul 13 alineatul (2) din regulamentul respectiv pentru stabilirea practicilor de piață acceptate. Aceste condiții asigură faptul că contractele de furnizare de lichidități stabilesc un nivel ridicat de garanții în ceea ce privește funcționarea forțelor pieței și interacțiunea adecvată dintre cerere și ofertă, au un impact pozitiv asupra lichidității și eficienței pieței și nu presupun riscuri pentru integritatea piețelor afiliate. Modelul contractual prevăzut pentru contractele de furnizare de lichidități, care vizează asigurarea respectării acestor condiții, stabilește elementele minime pe care ar trebui să le conțină un contract de furnizare de lichidități, inclusiv în ceea ce privește transparența în raport cu piața și realizarea furnizării de lichidități. Părțile sunt libere să introducă clauze suplimentare pentru a reflecta particularitățile fiecărui caz în parte, în conformitate cu libertatea lor contractuală.

(2)

Resursele unui emitent de instrumente financiare care sunt admise la tranzacționare pe o piață de creștere pentru IMM-uri și care sunt alocate pentru executarea unui contract de furnizare de lichidități pentru acțiunile respectivului emitent ar trebui să poată fi identificate imediat. Contractul de furnizare de lichidități ar trebui, prin urmare, să prevadă deschiderea unui cont de lichiditate specific. Un astfel de cont de lichiditate specific este necesar pentru a monitoriza executarea contractului de furnizare de lichidități și pentru a se asigura faptul că tranzacțiile efectuate în scopul contractului de furnizare de lichidități sunt separate de alte activități de tranzacționare desfășurate de furnizorul de lichidități, reducând astfel la minimum riscurile de conflicte de interese. Un astfel de cont de lichiditate ar trebui să fie alimentat cu un volum de resurse în numerar și acțiuni care ar trebui specificat în contractul de furnizare de lichidități. Aceste resurse ar trebui utilizate exclusiv în scopul executării contractului de furnizare de lichidități.

(3)

Resursele alocate contractului de furnizare de lichidități („limitele aplicate resurselor”) ar trebui să fie proporționale cu obiectivele prevăzute la articolul 13 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 596/2014. Din același motiv, tranzacționarea de către furnizorul de lichidități ar trebui să facă obiectul unor limite aplicate prețurilor și volumului, ceea ce, împreună cu limitele aplicate resurselor, ar reduce la minimum riscul ca furnizarea de lichidități să conducă la modificări artificiale ale prețului acțiunilor și, în același timp, ar promova tranzacționarea regulată a acțiunilor nelichide.

(4)

În conformitate cu practicile de piață acceptate anterioare privind contractele de furnizare de lichidități, autoritățile competente au analizat cifra de afaceri medie aferentă tranzacțiilor cu acțiuni cotate pe piețele de creștere pentru IMM-uri. Această analiză a arătat că limitele aplicate resurselor ar trebui să depindă de profilul de lichiditate al acțiunilor în cauză (lichide versus nelichide) și să țină seama de activitatea de tranzacționare care are loc pe piața vizată. Pe baza acestei analize, este oportun ca în contractul de furnizare de lichidități să se prevadă limite ale resurselor care să fie stabilite ca procent din cifra de afaceri zilnică medie pentru acțiunea în cauză, acest procent fiind calibrat pe baza profilului de lichiditate al acțiunii și plafonat pentru a evita orice impact negativ al contractului de furnizare de lichidități asupra integrității pieței și a bunei funcționări a pieței. Pentru a permite furnizarea eficace de lichidități în cazul în care cifra de afaceri zilnică medie este scăzută, ar trebui să se aplice un prag unic pentru resursele alocate contractului de furnizare de lichidități.

(5)

Limitele aplicate prețurilor ar trebui să asigure faptul că activitatea de tranzacționare a furnizorului de lichidități desfășurată în cadrul contractului de furnizare de lichidități nu conduce la modificări artificiale ale prețurilor acțiunilor atunci când există un interes de tranzacționare independent.

(6)

Limitele aplicate volumului ar trebui să asigure faptul că tranzacțiile efectuate de furnizorul de lichidități nu depășesc un procent maxim din cifra de afaceri zilnică medie pentru acțiuni nelichide și acțiuni lichide. Este adecvat ca această cifră de afaceri zilnică medie să fie calculată pe baza celor 20 de zile de tranzacționare care precedă ziua de tranzacționare. Un astfel de calcul reprezintă în mod adecvat tranzacționarea acțiunii în cauză, deoarece oferă o imagine pe termen mediu, absorbind efectul vârfurilor de tranzacționare pe parcursul unei singure sesiuni de tranzacționare sau al câtorva sesiuni de tranzacționare.

(7)

Pentru a diminua riscurile de abuz de piață, în condiții normale de piață, contractul de furnizare de lichidități ar trebui să prevadă că furnizorul de lichidități introduce ordine de tranzacționare de ambele părți ale registrului de ordine, cu excepția cazurilor excepționale care împiedică funcționarea normală a pieței. Din același motiv, ordinele de dimensiuni mari și tranzacțiile negociate ar trebui să intre în domeniul de aplicare al contractului de furnizare de lichidități, cu condiția ca anumite condiții privind executarea acestor ordine să fie îndeplinite și ca tranzacțiile respective să aibă loc în situații excepționale. Astfel de situații excepționale pot apărea atunci când, la un anumit moment, proporția dintre resursele în numerar și acțiunile aflate la dispoziția furnizorului de lichidități nu îi permite acestuia din urmă să furnizeze lichidități în temeiul contractului.

(8)

Contractul de furnizare de lichidități ar trebui îi impună furnizorului de lichidități să își execute contractul de furnizare de lichidități independent de emitentul acțiunii în cauză și de deciziile de tranzacționare ale altor birouri, grupuri sau unități de tranzacționare din cadrul furnizorului de lichidități, implicate în activități de tranzacționare pe acțiunea respectivă sau pe instrumente financiare al căror preț sau a căror valoare depinde de prețul sau valoarea acțiunii în cauză sau are un efect asupra acestora. O astfel de independență a furnizorului de lichidități este necesară pentru a evita riscurile la adresa integrității pieței.

(9)

Pentru a evita orice risc pentru integritatea și buna funcționare a pieței de creștere pentru IMM-uri în cauză, remunerația variabilă a furnizorului de lichidități ar trebui să fie limitată. În plus, pentru a asigura condiții de concurență echitabile, aceste limite ar trebui să se aplice în mod consecvent tuturor contractelor de furnizare de lichidități încheiate de emitenții ale căror instrumente financiare sunt admise la tranzacționare pe o piață de creștere pentru IMM-uri. Totuși, limitele maxime pentru partea variabilă a remunerației ar trebui să fie stabilite la un procent rezonabil din remunerația totală, astfel încât furnizorul de lichidități să fie stimulat să execute în mod corespunzător contractul, fără a fi atât de substanțial încât să stimuleze comportamente care pot prezenta un risc pentru integritatea și buna funcționare a pieței în cauză.

(10)

Transparența în ceea ce privește contractele de furnizare de lichidități asigură integritatea pieței și protecția investitorilor. Pentru a permite altor participanți la piață să ia o decizie în cunoștință de cauză cu privire la acțiunile care fac obiectul contractului de furnizare de lichidități, contractul de furnizare de lichidități ar trebui să prevadă obligații de transparență care să acopere diferitele etape ale furnizării de lichidități, și anume înainte de intrarea în vigoare a contractului de furnizare de lichidități, pe parcursul executării acestuia și după încetarea lui. În acest sens, este necesar să se identifice o parte care va fi responsabilă de obligațiile în materie de transparență. Pentru a facilita obținerea de către public a informațiilor privind acțiunile în cauză, partea respectivă ar trebui să fie emitentul, care ar trebui să publice informațiile relevante pe site-ul său web.

(11)

Prezentul regulament se bazează pe proiectul de standarde tehnice de reglementare prezentat Comisiei de Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe.

(12)

Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe a efectuat consultări publice deschise cu privire la proiectul de standarde tehnice de reglementare pe care se bazează prezentul regulament, a analizat costurile și beneficiile potențiale aferente și a solicitat avizul Grupului părților interesate din domeniul valorilor mobiliare și piețelor, înființat în conformitate cu articolul 37 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010 al Parlamentului European și al Consiliului (2),

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Modelul contractului de furnizare de lichidități

În scopul încheierii unui contract de furnizare de lichidități, astfel cum se menționează la articolul 13 alineatul (12) din Regulamentul (UE) nr. 596/2014, emitenții de instrumente financiare admise la tranzacționare pe una sau mai multe piețe de creștere pentru IMM-uri utilizează modelul prevăzut în anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării sale în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 13 iulie 2022.

Pentru Comisie

Președinta

Ursula VON DER LEYEN


(1)  JO L 173, 12.6.2014, p. 1.

(2)  Regulamentul (UE) nr. 1095/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 noiembrie 2010 de instituire a Autorității europene de supraveghere (Autoritatea europeană pentru valori mobiliare și piețe), de modificare a Deciziei nr. 716/2009/CE și de abrogare a Deciziei 2009/77/CE a Comisiei (JO L 331, 15.12.2010, p. 84).


ANEXĂ

Modelul contractului de furnizare de lichidități

CONTRACT DE FURNIZARE DE LICHIDITĂȚI

Prezentul contract de furnizare de lichidități („contractul”) este încheiat la [data]

între

[denumirea societății],

o societate cu un capital social în valoare de […] [EUR/moneda națională], cu sediul social la [adresa], înregistrată la Registrul Comerțului din [oraș/țară] cu numărul […], reprezentată de […],

(„emitentul”)

și

[denumirea societății], o societate cu un capital social în valoare de […] [EUR/moneda națională], cu sediul social la [adresa], autorizată de [autoritatea națională competentă], număr de referință […] și înregistrată la Registrul Comerțului din [oraș/țară] cu numărul […], reprezentată de […],

(„furnizorul de lichidități”)

(denumite în continuare împreună „părțile”)

Părțile convin după cum urmează:

1.   DEFINIȚII

În prezentul contract [și în toate modificările acestuia], termenii și expresiile următoare au următoarele sensuri:

(a)

„piață” înseamnă piața de creștere pentru IMM-uri pe care acțiunile emitentului sunt admise la cotare și tranzacționare și pe care se execută contractul, mai exact [denumirea pieței (piețelor) de creștere pentru IMM-uri];

(b)

„acțiuni” înseamnă capitalul social al emitentului în [EUR/moneda națională], […], admis la cotare și tranzacționare pe piață și împărțit în […] acțiuni cu o valoare nominală de […] cu următorul (următoarele) cod(uri) ISIN: […];

(c)

„cont de lichiditate”: un cont specific [numărul …] deschis de furnizorul de lichidități în numele emitentului;

(d)

„cifra de afaceri zilnică medie” înseamnă cifra de afaceri totală pentru acțiunile relevante împărțită la 20, unde cifra de afaceri totală pentru acțiunile în cauză se calculează prin însumarea rezultatelor înmulțirii, pentru fiecare tranzacție executată în cursul celor 20 de zile de tranzacționare precedente pe piața de creștere pentru IMM-uri în cauză, a numărului de acțiuni schimbate între cumpărători și vânzători cu prețul unitar aplicabil unei astfel de tranzacții;

(e)

„acțiuni lichide” înseamnă acțiuni care au o piață lichidă, astfel cum se menționează la articolul 1 din Regulamentul delegat (UE) 2017/567 al Comisiei (1).

(f)

„acțiuni nelichide” înseamnă acțiuni care nu au o piață lichidă conform articolelor 1 și 5 din Regulamentul delegat (UE) 2017/567.

2.   OBLIGAȚIILE FURNIZORULUI DE LICHIDITĂȚI

2.1.   Autorizarea

Furnizorul de lichidități declară și garantează emitentului că este autorizat în mod corespunzător de către [autoritatea națională competentă] să desfășoare activitatea de [serviciu financiar] și că este membru înregistrat al pieței. Furnizorul de lichidități se angajează să mențină autorizația emisă de autoritatea competentă și apartenența la piață pe întreaga durată a contractului.

[Obligații suplimentare]

2.2.   Independența furnizorului de lichidități

2.2.1.

În executarea prezentului contract, furnizorul de lichidități acționează independent de emitent.

2.2.2.

Furnizorul de lichidități instituie măsuri pentru a garanta că deciziile de tranzacționare legate de prezentul contract rămân independente de deciziile de tranzacționare ale altor birouri, grupuri sau unități de tranzacționare din cadrul furnizorului de lichidități, implicate în activități de tranzacționare cu acțiuni sau instrumente financiare al căror preț sau a căror valoare depinde de prețul sau valoarea acțiunilor sau are un efect asupra acestora în limitele mandatului furnizorului de lichidități în temeiul prezentului contract, inclusiv ordine de tranzacționare primite de la clienți, gestionarea portofoliului sau ordine plasate în nume propriu.

2.2.3.

Furnizorul de lichidități menține o structură internă adecvată și controale interne adecvate care să asigure independența personalului său responsabil cu tranzacționarea în temeiul prezentului contract față de alte birouri, grupuri sau unități de tranzacționare implicate în activități de tranzacționare desfășurate de furnizorul de lichidități.

2.3.   Conflictele de interese

Furnizorul de lichidități trebuie să dispună de măsuri adecvate pentru a preveni și a gestiona conflictele de interese care decurg din executarea prezentului contract.

2.4.   Contul de lichiditate

2.4.1.

Furnizorul de lichidități deschide un cont de lichiditate cu resurse în numerar și/sau acțiuni alocate de emitent pentru executarea contractului de furnizare de lichidități.

2.4.2.

Furnizorul de lichidități înregistrează toate tranzacțiile efectuate în temeiul prezentului contract, și numai acele tranzacții, în contul de lichiditate.

2.4.3.

Furnizorul de lichidități utilizează resursele alocate contului de lichiditate exclusiv în scopul îndeplinirii obligațiilor care îi revin în temeiul prezentului contract de furnizare de lichidități.

2.4.4.

Furnizorul de lichidități nu depășește contul de lichiditate nici în ceea ce privește numerarul, nici acțiunile și se asigură că resursele respective sunt în conformitate cu pragurile menționate la punctul 3.3 al doilea paragraf.

2.4.5.

Furnizorul de lichidități închide contul de lichiditate atunci când contractul a expirat sau a încetat, după ce a transferat imediat orice numerar sau acțiuni deținute în contul de lichiditate către contul (conturile) desemnat(e) de emitent.

2.5.   Ordine de cumpărare și de vânzare

2.5.1.

Furnizorul de lichidități se angajează să introducă ordine de cumpărare și de vânzare a acțiunilor pe piață cu unicul scop de a spori lichiditatea acestora și de a îmbunătăți regularitatea tranzacționării acestor acțiuni sau de a evita fluctuațiile prețurilor care nu sunt justificate de tendința actuală a pieței. Furnizorul de lichidități introduce ordine de tranzacționare de ambele părți ale registrului de ordine.

2.5.2.

Furnizorul de lichidități se angajează să nu introducă ordine care pot conduce la inducerea în eroare a terților.

2.5.3.

Furnizorul de lichidități se angajează să nu modifice prețurile de pe piață în cazul în care există un interes de tranzacționare din partea unor birouri, grupuri sau unități de tranzacționare independente implicate în alte activități de tranzacționare în cadrul furnizorului de lichidități sau din partea unor terți independenți. Pentru ordinele de cumpărare, furnizorul de lichidități se angajează să plaseze ordine referitoare la acțiuni care au un preț ce nu depășește ordinul independent de cumpărare cu cea mai ridicată valoare din registru sau ultima tranzacție independentă, oricare dintre aceste valori este mai mare. Pentru ordinele de vânzare, furnizorul de lichidități se angajează să plaseze ordine referitoare la acțiuni care au un preț care nu este mai mic decât ordinul independent de vânzare cu cea mai scăzută valoare din registru sau ultima tranzacție independentă, oricare dintre aceste valori este mai mică.

2.5.4.

Obligația de a introduce ordine de tranzacționare de ambele părți ale registrului de ordine menționată la punctul 2.5.1 nu se aplică în niciuna dintre următoarele situații:

(a)

o situație de volatilitate care declanșează mecanisme de volatilitate pentru acțiunea care face obiectul contractului de furnizare de lichidități sau o situație de volatilitate extremă care declanșează mecanisme de volatilitate pentru majoritatea instrumentelor financiare tranzacționate pe piață;

(b)

război, acțiuni sindicale, tulburări civile sau sabotaj cibernetic;

(c)

condiții de tranzacționare de natură să perturbe stabilitatea, în care menținerea unei execuții corecte, ordonate și transparente a tranzacțiilor este compromisă și în care furnizorul de lichidități este în măsură să furnizeze dovezi cu privire la oricare dintre următoarele elemente:

(i)

funcționarea sistemului pieței a fost afectată semnificativ de întârzieri și întreruperi;

(ii)

au avut loc mai multe ordine sau tranzacții eronate;

(iii)

capacitatea pieței de a furniza servicii a devenit insuficientă.

2.6.   Activitate zilnică de tranzacționare

2.6.1.

Atunci când tranzacționează, furnizorul de lichidități nu depășește următoarele volume zilnice:

(a)

pentru acțiuni nelichide: 25 % din cifra de afaceri zilnică medie;

(b)

pentru acțiuni lichide: 15 % din cifra de afaceri zilnică medie.

În cazul în care volumul prevăzut la litera (a) nu ar permite furnizorului de lichidități să furnizeze lichidități în mod eficace, furnizorul de lichidități poate aplica un singur prag ferm în valoare de 20 000 EUR sau, în statele membre a căror monedă nu este euro, în valoare echivalentă în moneda națională, stabilită prin aplicarea cursului de schimb de referință pentru euro al Băncii Centrale Europene de la data de 31 decembrie a anului precedent.

2.6.2.

Ordinele de dimensiuni mari și tranzacțiile negociate menționate la articolul 4 alineatul (1) literele (b) și (c) din Regulamentul (UE) nr. 600/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (2) și la articolul 7 din Regulamentul delegat (UE) 2017/587 al Comisiei (3) intră în domeniul de aplicare al prezentului contract de furnizare de lichidități, cu condiția ca acestea să îndeplinească toate condițiile următoare:

(a)

sunt executate la locul de tranzacționare;

(b)

respectă regulile pieței;

(c)

au loc în situații excepționale.

În condițiile prevăzute la literele (a), (b) și (c), furnizorul de lichidități poate depăși limitele prevăzute la punctul 2.6.1 pentru ziua de tranzacționare respectivă.

2.7.   Păstrarea evidenței

2.7.1.

Furnizorul de lichidități se angajează să păstreze evidența adecvată a ordinelor și tranzacțiilor legate de contract pentru o perioadă de cinci ani.

2.7.2.

Furnizorul de lichidități se angajează să păstreze pentru o perioadă de cinci ani documentația care demonstrează că ordinele introduse sunt înregistrate separat și individual, fără agregarea ordinelor de la alți clienți sau din propria sa activitate de tranzacționare, precum și să verifice aceste documente prin intermediul funcției de conformitate sau al altei funcții de control intern.

2.8.   Audit și conformitate

Furnizorul de lichidități garantează că dispune de resurse de asigurare a conformității și de audit pentru a monitoriza și a asigura în permanență respectarea cadrului legislativ aplicabil și a condițiilor prevăzute în prezentul contract.

2.9.   Transparența

Furnizorul de lichidități se angajează să furnizeze emitentului toate informațiile necesare pentru a-i permite acestuia să își respecte obligațiile de transparență față de public și față de [autoritatea națională competentă].

3.   OBLIGAȚIILE EMITENTULUI

3.1.   Independența furnizorului de lichidități

Emitentul nu exercită nicio influență asupra furnizorului de lichidități în ceea ce privește executarea contractului de furnizare de lichidități.

3.2.   Transparența

3.2.1.

Emitentul pune la dispoziția [autorității naționale competente] relevante, în cel mai scurt timp, o copie a prezentului contract, la cererea acesteia.

3.2.2.

Emitentul se angajează să publice și să actualizeze periodic pe site-ul său web toate informațiile următoare [Informațiile vor fi publicate, de asemenea, pe site-ul web al furnizorului de lichidități și/sau pe site-ul web al pieței sau prin alte mijloace].

(a)

înainte de intrarea în vigoare a prezentului contract:

(i)

identitatea emitentului și a furnizorului de lichidități;

(ii)

identificarea acțiunilor care fac obiectul prezentului contract;

(iii)

data de începere și durata prezentului contract, precum și situațiile sau condițiile care conduc la întreruperea temporară, la suspendare sau la reziliere;

(iv)

identificarea pieței pe care se vor îndeplini obligațiile prevăzute în prezentul contract și, după caz, indicarea posibilității de a executa tranzacții în conformitate cu punctul 2.6.2 din prezentul contract;

(v)

resursele în numerar și acțiunile alocate prezentului contract în contul de lichiditate;

(b)

pe durata executării contractului:

(i)

semestrial, cifre agregate pe zi de activitate de tranzacționare desfășurată în temeiul prezentului contract, inclusiv:

numărul de tranzacții executate;

volumul tranzacționat;

dimensiunea medie a tranzacțiilor și marjele medii cotate;

prețurile tranzacțiilor executate;

(ii)

orice modificare a informațiilor publicate anterior cu privire la contractul de furnizare de lichidități, modificările legate de volumul de numerar și de numărul de acțiuni alocate de emitent;

(c)

după rezilierea prezentului contract:

(i)

faptul că execuția prezentului contract a încetat;

(ii)

descrierea modului în care a fost executat contractul;

(iii)

motivele care stau la baza acestei rezilieri;

(iv)

în cazul în care contractul expiră, informațiile privind expirarea acestuia.

3.3.   Limitele aplicate resurselor alocate executării contractului

Emitentul alocă în contul de lichiditate resurse în numerar sau acțiuni care sunt proporționale și adaptate în funcție de obiectivul privind sporirea lichidității. Volumul respectiv este de [XXX și XXX, în numerar și, respectiv, acțiuni].

Emitentul se asigură că alocarea acestor resurse nu depășește următoarele praguri:

(a)

pentru acțiuni nelichide: 500 % din cifra de afaceri zilnică medie a acțiunii, plafonată la 1 milion de euro;

(b)

pentru acțiuni lichide: 200 % din cifra de afaceri zilnică medie a acțiunii, plafonată la 20 de milioane de euro.

În cazul în care pragul de 500 % prevăzut la litera (a) nu permite furnizorului de lichidități să furnizeze lichidități în mod eficace, se poate aplica un prag unic de 500 000 EUR.

Pentru emitenții situați în state membre a căror monedă nu este euro, valoarea echivalentă în moneda națională se determină aplicând cursul de schimb de referință pentru euro al Băncii Centrale Europene la data de 31 decembrie a anului anterior datei prezentului contract.

3.4.   Remunerarea furnizorului de lichidități

Drept contravaloare pentru serviciile furnizate în cadrul prezentului contract, emitentul se angajează să plătească furnizorului de lichidități [a se specifica suma] și [a se specifica procentul] din [a se specifica remunerația, criteriile pentru a stabili remunerația variabilă, care nu poate depăși 15 % din remunerația totală, precum și comisioanele și frecvența plății].

4.   SUSPENDAREA SAU RESTRICȚIONAREA TEMPORARĂ A PREZENTULUI CONTRACT

4.1.   [situații sau condiții în care executarea contractului poate fi suspendată sau restricționată temporar]

5.   ALTE CLAUZE ȘI CONDIȚII CONTRACTUALE

5.1.   [Părțile sunt libere să introducă clauze suplimentare în modelul contractual pentru a reflecta particularitățile fiecărui caz în parte, în conformitate cu libertatea lor contractuală (de exemplu, legea care reglementează contractul, confidențialitatea, durata, rezilierea, reînnoirea, jurisdicția și orice alte dispoziții suplimentare pentru a ține seama de particularitățile fiecărui caz în parte)]

6.   PREZENTAREA PROIECTULUI DE CONTRACT

Emitentul a prezentat un proiect al prezentului contract [participantului la piață], care a fost de acord cu clauzele și condițiile proiectului de contract. Emitentul confirmă prin prezenta că clauzele și condițiile cuprinse în prezentul contract sunt identice cu cele din proiectul de contract convenit de [participantul la piață].

Drept pentru care, prezentul contract a fost încheiat în [ziua], [luna] și [anul].

SEMNAT DE

Emitent

[nume]

pentru și în numele

[nume]

Furnizorul de lichidități

[nume]

pentru și în numele

[nume]


(1)  Regulamentul delegat (UE) 2017/567 al Comisiei din 18 mai 2016 de completare a Regulamentului (UE) nr. 600/2014 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește definițiile, transparența, comprimarea portofoliilor și măsurile de supraveghere privind intervenția asupra produselor și pozițiile (JO L 87, 31.3.2017, p. 90).

(2)  Regulamentul (UE) nr. 600/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 mai 2014 privind piețele instrumentelor financiare și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 (JO L 173, 12.6.2014, p. 84).

(3)  Regulamentul delegat (UE) 2017/587 al Comisiei din 14 iulie 2016 de completare a Regulamentului (UE) nr. 600/2014 al Parlamentului European și al Consiliului privind piețele instrumentelor financiare în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare referitoare la cerințele în materie de transparență pentru locurile de tranzacționare și firmele de investiții în legătură cu acțiunile, certificatele de depozit, fondurile tranzacționate la bursă, certificatele și alte instrumente financiare similare și la obligația de tranzacționare a anumitor acțiuni într-un loc de tranzacționare sau printr-un operator independent (JO L 87, 31.3.2017, p. 387).


Top