EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R1519

Regulamentul delegat (UE) 2022/1519 al Comisiei din 5 mai 2022 de modificare a Regulamentului (UE) 2019/1009 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește cerințele aplicabile produselor fertilizante UE care conțin compuși inhibitori și prelucrarea ulterioară a digestatului (Text cu relevanță pentru SEE)

C/2022/2882

JO L 236, 13.9.2022, p. 5–15 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2022/1519/oj

13.9.2022   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 236/5


REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2022/1519 AL COMISIEI

din 5 mai 2022

de modificare a Regulamentului (UE) 2019/1009 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește cerințele aplicabile produselor fertilizante UE care conțin compuși inhibitori și prelucrarea ulterioară a digestatului

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2019/1009 al Parlamentului European și al Consiliului din 5 iunie 2019 de stabilire a normelor privind punerea la dispoziție pe piață a produselor fertilizante UE și de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1069/2009 și (CE) nr. 1107/2009 și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 2003/2003 (1), în special articolul 42 alineatul (1),

întrucât:

(1)

Un produs fertilizant care îndeplinește cerințele prevăzute în anexele I și II la Regulamentul (UE) 2019/1009 pentru categoria funcțională de produse („CFP”) relevantă și, respectiv, categoria de materii componente („CMC”) relevantă, care este etichetat în conformitate cu anexa III la regulamentul menționat, și care a fost supus cu succes procedurii de evaluare a conformității prevăzute în anexa IV la Regulamentul (UE) 2019/1009, poate purta marcajul CE și poate circula liber pe piața internă ca produs fertilizant UE.

(2)

În cursul pregătirii pentru tranziția la noile norme de armonizare, atât statele membre, cât și părțile interesate au informat Comisia cu privire la necesitatea ca unele dispoziții tehnice din anexele la Regulamentul (UE) 2019/1009 să fie adaptate. Adaptările respective sunt necesare pentru a facilita accesul pe piața internă al produselor fertilizante care sunt eficiente din punct de vedere agronomic, sigure și deja comercializate pe scară largă pe piață. Unele dintre aceste modificări facilitează libera circulație a acestor produse, și anume a produselor fertilizante sigure și eficiente din punct de vedere agronomic, prin îmbunătățirea coerenței cu alte acte juridice și cu obiective de politică ale Uniunii. Alte modificări sunt necesare pentru a se evita situațiile în care categorii semnificative de produse fertilizante ar fi excluse involuntar de la normele de armonizare.

(3)

Regulamentul (UE) 2019/1009, astfel cum a fost modificat prin Regulamentul delegat (UE) 2021/1768 al Comisiei (2), permite producătorilor să utilizeze anumite tipuri de polimeri în produsele fertilizante UE dacă ei respectă condițiile prevăzute pentru CMC 1 și CMC 11 în anexa II la Regulamentul (UE) 2019/1009. Una dintre condiții este ca polimerul să fie înregistrat în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului (3). În comunicarea intitulată „Strategia pentru promovarea sustenabilității în domeniul substanțelor chimice – Către un mediu fără substanțe toxice” (4), Comisia a anunțat revizuirea Regulamentului (CE) nr. 1907/2006, extinzând obligația de înregistrare la anumiți polimeri. În consecință, din motive de coerență și consecvență, este necesar, ca prim pas, ca obligația de înregistrare a polimerilor să fie reglementată în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1907/2006, deoarece discuțiile pentru revizuirea acestuia oferă un context mai larg și posibilitatea de a adopta o abordare holistică, înainte de a deveni aplicabilă în temeiul Regulamentului (UE) 2019/1009.

(4)

Regulamentul (UE) 2019/1009 stabilește obligația de înregistrare a magneziei în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1907/2006. Cu toate acestea, Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 exceptează magnezia, care nu este modificată chimic, de la obligația de înregistrare, deoarece înregistrarea este considerată inadecvată sau nenecesară pentru substanța respectivă, iar exceptarea sa de la obligația de înregistrare nu periclitează obiectivele regulamentului respectiv. Magnezia are un istoric îndelungat de utilizare în îngrășăminte și nu are o clasificare armonizată în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 al Parlamentului European și al Consiliului (5). Având în vedere acest aspect și pentru a facilita accesul pe piața internă al îngrășămintelor care conțin magnezie ca produse fertilizante UE, este necesar ca obligația de înregistrare prevăzută în Regulamentul (UE) 2019/1009 să nu se mai aplice magneziei utilizate în îngrășăminte.

(5)

Regulamentul (UE) 2019/1009 stabilește cerințe aplicabile inhibitorilor ca produse fertilizante UE aparținând CFP 5 și produselor fertilizante UE care conțin inhibitori ca materii componente care fac parte din CMC 1. Pentru a evita orice confuzie, este necesar ca terminologia utilizată în regulamentul respectiv să fie modificată astfel încât să reflecte distincția dintre cele două situații. Astfel, este necesar ca termenul „compus inhibitor” să fie utilizat ori de câte ori se referă la o substanță sau la un amestec care îmbunătățește modalitatea de eliberare a nutrienților prin întârzierea sau oprirea activității unor grupuri specifice de microorganisme sau enzime. Este necesar ca termenul „inhibitor” să fie utilizat numai atunci când se referă la produse fertilizante UE care fac parte din CFP 5. Această distincție este importantă, deoarece inhibitorii pot fi amestecuri care, pe lângă compușii inhibitori, conțin și alte substanțe, de exemplu stabilizatori. Utilizarea corectă a acestor termeni este necesară pentru a facilita libera circulație a produselor fertilizante UE, prin stabilirea clară a normelor aplicabile în fiecare situație.

(6)

Regulamentul (UE) 2019/1009 include cerințe care garantează eficiența compușilor inhibitori, dar nu stabilește cerințe privind eficiența îngrășământului sau a amestecului care conține un astfel de compus inhibitor. Utilizarea unor produse eficiente care conțin astfel de substanțe contribuie la evitarea poluării mediului cauzate de percolarea azotului. Comunicările Comisiei intitulate „Calea către o planetă sănătoasă pentru toți – Plan de acțiune al UE: «Către reducerea la zero a poluării aerului, apei și solului» (6) și „O Strategie «De la fermă la consumator» pentru un sistem alimentar echitabil, sănătos și ecologic” (7) menționează preocupările legate de mediu și obiectivele ambițioase de reducere a pierderilor de nutrienți cu 50 % până în 2030. Prin urmare, este important să se asigure eficiența produselor fertilizante UE care conțin compuși inhibitori. În consecință, este necesar ca Regulamentul (UE) 2019/1009 să fie modificat pentru a include o cerință potrivit căreia compușii inhibitori trebuie să fie prezenți în îngrășăminte (CFP 1) sau în amestecul de produse fertilizante (CFP 7) într-o concentrație care să fie situată în intervalul de concentrații care asigură eficiența compusului inhibitor respectiv. În plus, este necesar ca cerințele suplimentare de etichetare să asigure faptul că producătorii de inhibitori menționați în CFP 5 pun la dispoziție instrucțiuni clare cu privire la modul de amestecare a acestor produse cu un îngrășământ pentru a asigura eficiența lor.

(7)

Regulamentul (UE) 2019/1009 stabilește norme privind utilizarea digestatului de plante de cultură proaspete și a digestatului de alt tip decât de plante de cultură proaspete, denumit în continuare în mod curent „digestat”, ca materii componente în produsele fertilizante UE. Regulamentul respectiv stabilește norme pentru procesele de digestie. Totuși, nu prevede alte norme pentru prelucrarea ulterioară a digestatului.

(8)

În raportul Centrului Comun de Cercetare (JRC) intitulat „End-of-waste criteria for biodegradable waste subjected to biological treatment (compost and digestate): Technical proposals” [Criterii de stabilire a încetării statutului de deșeu pentru deșeurile biodegradabile supuse tratării biologice (compost și digestat): propuneri tehnice] (8) se afirmă că digestatul este utilizat adesea în agricultură, fie integral, fie în urma separării într-o fracțiune solidă și una lichidă. Această separare facilitează depozitarea materiilor și transportul acestora pe distanțe lungi, ceea ce este deosebit de important pentru un produs cu marcaj CE. Separarea mecanică a digestatului în fracțiunea solidă și cea lichidă este o metodă utilizată în mod obișnuit în unele state membre și pare a fi o metodă consacrată, conform unui studiu recent intitulat „Digestate and compost as fertilisers: Risk assessment and risk management options” (Digestatul și compostul ca îngrășăminte: opțiuni de evaluare și gestionare a riscurilor) (9). Separarea digestatului în fracțiuni solidă și lichidă ar putea prezenta riscuri limitate dacă se prevăd condiții privind procesul post-digestie și aditivii care să fie utilizați. Prin urmare, este necesar ca Regulamentul (UE) 2019/1009 să fie modificat pentru a include acest proces post-digestie, cu condiția ca aditivii utilizați să nu depășească o anumită concentrație și să fie înregistrați în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1907/2006. Autorizarea acestor procese prin Regulamentul (UE) 2019/1009 este necesară pentru a facilita accesul pe piața internă al produselor fertilizante UE care conțin digestat și pentru a adapta cerințele stabilite pentru aceste categorii de materii componente la progresul tehnic. Astfel se vor crea, de asemenea, noi oportunități pentru valorificarea deșeurilor biologice, ceea ce corespunde planurilor ambițioase generale de realizare a unei economii circulare.

(9)

Pe lângă separarea mecanică a digestatului în fracțiuni solidă și lichidă, în mod obișnuit se utilizează și alte procese pentru a îndepărta apa dintr-un digestat sau din fracțiunile acestuia. Este necesar ca Regulamentul (UE) 2019/1009 să permită producătorilor să prelucreze suplimentar digestatul sau fracțiunile sale pentru a extrage apa, fără intenția de a modifica chimic în alt mod materiile componente. În plus, azotul sau fosforul pot fi recuperate dintr-un digestat prin stripare sau precipitare. Pentru a închide bucla, este important nu numai să se creeze posibilitatea de recuperare a acestor nutrienți din digestat, ci și să se permită utilizarea digestatului rămas în produsele fertilizante UE, având în vedere că el conține diverși alți nutrienți și materii organice. În plus, este necesar să fie stabilite cerințe pentru utilizarea aditivilor necesari pentru astfel de procese.

(10)

Regulamentul (UE) 2019/1009 se aplică fără a aduce atingere Regulamentului (UE) 2019/1021 al Parlamentului European și al Consiliului (10), care stabilește normele generale aplicabile poluanților organici persistenți. Regulamentul (UE) 2019/1009 stabilește o valoare-limită de 0,8 mg/kg de materie uscată de PCB-uri care nu sunt de tipul dioxinelor pentru materiile obținute prin piroliză și gazeificare care fac parte din CMC 14. Cu toate acestea, în conformitate cu Regulamentul (UE) 2019/2021, trebuie ca PCB-urile să nu fie prezente în substanțele sau amestecurile introduse pe piața UE. Pentru a se asigura coerența cu Regulamentul (UE) 2019/1021 și claritatea în ceea ce privește faptul că PCB-urile care nu sunt de tipul dioxinelor trebuie să nu intre în componența produselor fertilizante UE cu materii obținute prin piroliză sau gazeificare, este necesar ca valoarea-limită respectivă din Regulamentul (UE) 2019/1009 să fie eliminată.

(11)

Prin urmare, este necesar ca Regulamentul (UE) 2019/1009 să fie modificat în consecință,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul (UE) 2019/1009 se modifică după cum urmează:

1.

anexa I se modifică în conformitate cu anexa I la prezentul regulament;

2.

anexa II se modifică în conformitate cu anexa II la prezentul regulament;

3.

anexa III se modifică în conformitate cu anexa III la prezentul regulament;

4.

anexa IV se modifică în conformitate cu anexa IV la prezentul regulament.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 5 mai 2022.

Pentru Comisie

Președinta

Ursula VON DER LEYEN


(1)  JO L 170, 25.6.2019, p. 1.

(2)  Regulamentul delegat (UE) 2021/1768 al Comisiei din 23 iunie 2021 de modificare, în scopul adaptării la progresul tehnic, a anexelor I, II, III și IV la Regulamentul (UE) 2019/1009 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a normelor privind punerea la dispoziție pe piață a produselor fertilizante UE (JO L 356, 8.10.2021, p. 8).

(3)  Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 decembrie 2006 privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice (REACH), de înființare a Agenției Europene pentru Produse Chimice, de modificare a Directivei 1999/45/CE și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 793/93 al Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 1488/94 al Comisiei, precum și a Directivei 76/769/CEE a Consiliului și a Directivelor 91/155/CEE, 93/67/CEE, 93/105/CE și 2000/21/CE ale Comisiei (JO L 396, 30.12.2006, p. 1).

(4)  Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor: Strategia pentru promovarea sustenabilității în domeniul substanțelor chimice – Către un mediu fără substanțe toxice, COM(2020) 667 final, 14.10.2020.

(5)  Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor și a amestecurilor, de modificare și de abrogare a Directivelor 67/548/CEE și 1999/45/CE, precum și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1907/2006 (JO L 353, 31.12.2008, p. 1).

(6)  Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor: Calea către o planetă sănătoasă pentru toți – Plan de acțiune al UE: „Către reducerea la zero a poluării aerului, apei și solului”, COM(2021) 400 final, 12.5.2021.

(7)  Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor: O Strategie „De la fermă la consumator” pentru un sistem alimentar echitabil, sănătos și ecologic, COM(2020) 381 final, 20.5.2020.

(8)  Saveyn, H., Eder, P. „End-of-waste criteria for biodegradable waste subjected to biological treatment (compost and digestate): Technical proposals” [Criterii de stabilire a încetării statutului de deșeu pentru deșeurile biodegradabile supuse tratării biologice (compost și digestat): propuneri tehnice], EUR 26425, Oficiul pentru Publicații al Uniunii Europene, 2013. JRC87124.

(9)  „Digestate and compost as fertilisers: Risk assessment and risk management options” (Digestatul și compostul ca îngrășăminte: opțiuni de evaluare și gestionare a riscurilor), 2019, 40039CL003i3.

(10)  Regulamentul (UE) 2019/1021 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019 privind poluanții organici persistenți (JO L 169, 25.6.2019, p. 45).


ANEXA I

Partea II din anexa I la Regulamentul (UE) 2019/1009 se modifică după cum urmează:

1.

La punctul 2 din CFP 1(C), a doua liniuță se înlocuiește cu următorul text:

„—

compușii inhibitori de nitrificare, de denitrificare sau de ureează, menționați la CMC 1 punctul 4 din partea II a anexei II,”.

2.

Secțiunea „CFP 7” se modifică după cum urmează:

(a)

se introduce punctul 2a cu următorul text:

„2a.

Un compus inhibitor dintr-un amestec trebuie să fie prezent într-o concentrație care să fie situată în intervalul de concentrații care asigură atingerea ratelor de reducere în condițiile menționate în CFP 5 din partea II a prezentei anexe și, respectiv, la punctul 4 din CMC 1 din partea II a anexei II, la nivelul amestecului.”;

(b)

la punctul 3, teza introductivă se înlocuiește cu următorul text:

 

„Producătorul amestecului evaluează conformitatea acestuia cu cerințele prevăzute la punctele 1, 2 și 2a din prezenta CFP, asigură conformitatea amestecului cu cerințele de etichetare stabilite în anexa III și își asumă responsabilitatea, în temeiul articolului 16 alineatul (4) din prezentul regulament, pentru conformitatea amestecului cu cerințele prezentului regulament prin:”.


ANEXA II

Partea II din anexa II la Regulamentul (UE) 2019/1009 se modifică după cum urmează:

1.

Secțiunea „CMC 1” se modifică după cum urmează:

(a)

punctul 2 se înlocuiește cu următorul text:

„2.

Toate substanțele încorporate în produsul fertilizant UE, ca atare sau într-un amestec, cu excepția polimerilor, trebuie să fi fost înregistrate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1907/2006 (*), pe baza unui dosar care conține:

(a)

informațiile prevăzute în anexele VI, VII și VIII la Regulamentul (CE) nr. 1907/2006;

(b)

un raport de securitate chimică în temeiul articolului 14 din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006, care să cuprindă utilizarea ca produs fertilizant,

cu excepția cazului în care este exceptată în mod explicit de la obligația de înregistrare prevăzută în anexa IV la Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 sau la punctul 6, 7, 8, 9 sau 10 (doar în cazul magneziei) din anexa V la regulamentul menționat.

(*)  În cazul unei substanțe recuperate în Uniunea Europeană, această condiție este îndeplinită dacă substanța este aceeași, în sensul articolului 2 alineatul (7) litera (d) punctul (i) din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006, cu o substanță înregistrată pe baza unui dosar care conține informațiile indicate aici și dacă informațiile respective îi sunt disponibile producătorului produsului fertilizant în sensul articolului 2 alineatul (7) litera (d) punctul (ii) din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006.”;"

(b)

punctul 4 se înlocuiește cu următorul text:

„4.

În cazul în care substanța sau una dintre substanțele din amestec este destinată să îmbunătățească modalitățile de eliberare a nutrienților ale produsului fertilizant UE prin întârzierea sau stoparea activității unor grupuri specifice de microorganisme sau de enzime, substanța în cauză trebuie să fie un compus inhibitor de nitrificare, de denitrificare sau de ureează și se aplică următoarele norme:

(a)

Compusul inhibitor de nitrificare inhibă oxidarea biologică a azotului amoniacal (NH3-N) prezent în produsele fertilizante UE în nitriți (NO2 -), încetinind astfel formarea nitraților (NO3 -).

Rata de oxidare a azotului amoniacal (NH3-N) se măsoară prin una dintre următoarele metode:

(i)

dispariția azotului amoniacal (NH3-N);

(ii)

suma producției de nitriți (NO2 -) și de nitrați (NO3-) în funcție de timp.

În raport cu un eșantion de control în care nu a fost adăugat compusul inhibitor de nitrificare, un eșantion de sol care conține compusul inhibitor de nitrificare indică o reducere cu 20 % a ratei oxidării azotului amoniacal (NH3-N) pe baza unei analize efectuate la 14 zile după aplicare, la un nivel de încredere de 95 %.

Compusul inhibitor de nitrificare trebuie să fie prezent în produsul fertilizant UE într-o concentrație care să fie situată în intervalul de concentrații care asigură realizarea unei astfel de reduceri.

Cel puțin 50 % din conținutul de azot (N) total al produsului fertilizant UE constă în azot (N) sub formă de amoniu (NH4 +) și de uree (CH4N2O).

(b)

Compusul inhibitor de denitrificare inhibă formarea protoxidului de azot (N2O) conținut în produsul fertilizant UE prin încetinirea sau blocarea conversiei nitratului (NO3 -) în azot molecular (N2) fără influențarea procesului de nitrificare, astfel cum se prevede la CFP 5(A).

În raport cu un eșantion de control în care nu a fost adăugat compusul inhibitor de denitrificare, un test in vitro care utilizează compusul inhibitor de denitrificare indică o reducere cu 20 % a ratei de eliberare a protoxidului de azot (N2O) pe baza unei analize efectuate la 14 zile după aplicare, la un nivel de încredere de 95 %.

Compusul inhibitor de denitrificare trebuie să fie prezent în produsul fertilizant UE într-o concentrație care să fie situată în intervalul de concentrații care asigură realizarea unei astfel de reduceri.

(c)

Compusul inhibitor de ureează inhibă hidroliza ureei (CH4N2O) prezente în produsul fertilizant UE de către enzima ureează, acțiune menită în principal să reducă volatilizarea amoniacului.

În raport cu un eșantion de control în care nu a fost adăugat compusul inhibitor de ureează, un test in vitro care utilizează compusul inhibitor de ureează indică o reducere cu 20 % a ratei de hidroliză a ureei (CH4N2O) pe baza unei analize efectuate la 14 zile după aplicare, la un nivel de încredere de 95 %.

Compusul inhibitor de ureează trebuie să fie prezent în produsul fertilizant UE într-o concentrație care să fie situată în intervalul de concentrații care asigură realizarea unei astfel de reduceri.

Cel puțin 50 % din conținutul de azot (N) total al produsului fertilizant UE constă în azot (N) sub formă de uree (CH4N2O).”

2.

La punctul 1 litera (d) din secțiunea „CMC 3”, subpunctul (i) se înlocuiește cu următorul text:

„(i)

aditivul să îndeplinească cerința prevăzută la punctul 2 din CMC 1 și”.

3.

Secțiunea „CMC 4” se modifică după cum urmează:

(a)

la punctul 1 litera (b), subpunctul (i) se înlocuiește cu următorul text:

„(i)

aditivul să îndeplinească cerința prevăzută la punctul 2 din CMC 1 și”;

(b)

se introduc următoarele puncte 3a, 3b, 3c și 3d:

„3a.

Un produs fertilizant UE poate conține o fracțiune solidă sau lichidă, obținută prin separarea mecanică a unui digestat care este conform cu punctele 1-3.

3b.

Un produs fertilizant UE poate conține un digestat care este conform cu punctele 1-3 sau o fracțiune care este conformă cu punctul 3a, din care s-a îndepărtat total sau parțial amoniul și/sau fosfatul solubil pentru recuperarea azotului și/sau a fosforului, fără intenția de a modifica în alt mod digestatul sau fracțiunea.

3c.

Un produs fertilizant UE poate conține un digestat care este conform cu punctele 1-3 sau cu punctul 3b, precum și o fracțiune care este conformă cu punctul 3a, care au fost supuse numai prelucrării fizice pentru îndepărtarea apei fără intenția de a modifica în alt mod digestatul sau fracțiunea.

3d.

Aditivii necesari pentru prelucrarea ulterioară a unui digestat sau a unei fracțiuni în conformitate cu punctele 3a, 3b și 3c pot fi utilizați cu condiția ca:

(a)

aditivul să îndeplinească cerința prevăzută la punctul 2 din CMC 1;

(b)

concentrația aditivilor necesari în fiecare dintre procese să nu depășească 5 % din greutatea digestatului sau a fracțiunii utilizate ca materie primă în procesul respectiv.”;

(c)

la punctul 4, teza introductivă se înlocuiește cu următorul text:

„Digestatul sau o fracțiune menționată la punctele 3a, 3b și 3c respectă cel puțin unul dintre următoarele criterii de stabilitate:”.

4.

Secțiunea „CMC 5” se modifică după cum urmează:

(a)

la punctul 1 litera (d), subpunctul (i) se înlocuiește cu următorul text:

„(i)

aditivul să îndeplinească cerința prevăzută la punctul 2 din CMC 1 și”;

(b)

se introduc următoarele puncte 3a, 3b, 3c și 3d:

„3a.

Un produs fertilizant UE poate conține o fracțiune solidă sau lichidă obținută prin separarea mecanică a unui digestat care este conform cu punctele 1-3.

3b.

Un produs fertilizant UE poate conține un digestat care este conform cu punctele 1-3 sau o fracțiune care este conformă cu punctul 3a, din care s-a îndepărtat total sau parțial amoniul și/sau fosfatul solubil pentru recuperarea azotului și/sau a fosforului, fără intenția de a modifica în alt mod digestatul sau fracțiunea.

3c.

Un produs fertilizant UE poate conține un digestat care este conform cu punctele 1-3 sau cu punctul 3b, precum și o fracțiune care este conformă cu punctul 3a, care au fost supuse numai prelucrării fizice pentru îndepărtarea apei fără intenția de a modifica în alt mod digestatul sau fracțiunea.

3d.

Aditivii necesari pentru prelucrarea ulterioară a unui digestat sau a unei fracțiuni în conformitate cu punctele 3a, 3b și 3c pot fi utilizați cu condiția ca:

(a)

aditivul să îndeplinească cerința prevăzută la punctul 2 din CMC 1;

(b)

concentrația aditivilor necesari în fiecare dintre procese să nu depășească 5 % din greutatea digestatului sau a fracțiunii utilizate ca materie primă în procesul respectiv.”;

(c)

punctul 4 se înlocuiește cu următorul text:

„4.

Digestatul sau fracțiunea menționată la punctele 3a, 3b și 3c nu conține mai mult de 6 mg HAP16/kg de substanță uscată (**).

(**)  Sumă de naftalină, acenaftilenă, acenaftenă, fluorenă, fenantrenă, antracenă, fluorantenă, pirenă, benz[a]antracenă, crisenă, benz[b]fluorantenă, benz[k]fluorantenă, benz[a]pirenă, inden[1,2,3-cd]pirenă, dibenz[a,h]antracenă și benz[ghi]perilenă.”;"

(d)

la punctul 5, teza introductivă se înlocuiește cu următorul text:

„Digestatul sau fracțiunea menționată la punctele 3a, 3b și 3c conține:”;

(e)

la punctul 6, teza introductivă se înlocuiește cu următorul text:

„Digestatul sau fracțiunea menționată la punctele 3a, 3b și 3c respectă cel puțin unul dintre următoarele criterii de stabilitate:”

5.

În secțiunea „CMC 6”, punctul 2 se înlocuiește cu următorul text:

„2.

Toate substanțele încorporate în produsul fertilizant UE, ca atare sau într-un amestec, trebuie să respecte cerința prevăzută la punctul 2 din CMC 1.”

6.

În secțiunea „CMC 11”, punctul 2 se înlocuiește cu următorul text:

„2.

Subprodusele trebuie să respecte cerința prevăzută la punctul 2 din CMC 1.”

7.

În secțiunea „CMC 12”, punctul 13 se înlocuiește cu următorul text:

„13.

Sărurile de fosfat precipitat sau derivații trebuie să respecte cerința prevăzută la punctul 2 din CMC 1.”

8.

În secțiunea „CMC 13”, punctul 8 se înlocuiește cu următorul text:

„8.

Materiile obținute prin oxidare termică sau derivații trebuie să respecte cerința prevăzută la punctul 2 din CMC 1.”

9.

Secțiunea „CMC 14” se modifică după cum urmează:

(a)

punctul 3 litera (c) se elimină;

(b)

punctul 7 se înlocuiește cu următorul text:

„7.

Materiile obținute prin piroliză și gazeificare trebuie să respecte cerința prevăzută la punctul 2 din CMC 1.”

10.

În secțiunea „CMC 15”, punctul 10 se înlocuiește cu următorul text:

„10.

Materiile cu un grad mare de puritate trebuie să respecte cerința prevăzută la punctul 2 din CMC 1.”


(*)  În cazul unei substanțe recuperate în Uniunea Europeană, această condiție este îndeplinită dacă substanța este aceeași, în sensul articolului 2 alineatul (7) litera (d) punctul (i) din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006, cu o substanță înregistrată pe baza unui dosar care conține informațiile indicate aici și dacă informațiile respective îi sunt disponibile producătorului produsului fertilizant în sensul articolului 2 alineatul (7) litera (d) punctul (ii) din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006.”;

(**)  Sumă de naftalină, acenaftilenă, acenaftenă, fluorenă, fenantrenă, antracenă, fluorantenă, pirenă, benz[a]antracenă, crisenă, benz[b]fluorantenă, benz[k]fluorantenă, benz[a]pirenă, inden[1,2,3-cd]pirenă, dibenz[a,h]antracenă și benz[ghi]perilenă.”;”


ANEXA III

Partea II din anexa III la Regulamentul (UE) 2019/1009 se modifică după cum urmează:

1.

Secțiunea „CFP 1” se modifică după cum urmează:

(a)

punctul 3 se înlocuiește cu următorul text:

„3.

Următoarele norme se aplică îngrășămintelor care conțin compuși inhibitori, conform specificațiilor de la CMC 1 din partea II a anexei II:

(a)

eticheta conține mențiunea „inhibitor de nitrificare”, „inhibitor de denitrificare” sau „inhibitor de ureează”, după caz;

(b)

conținutul de compus inhibitor de nitrificare se exprimă ca % din masa azotului (N) total prezent sub formă de azot amoniacal (NH4 +) și de azot ureic (CH4N2O);

(c)

conținutul de compus inhibitor de denitrificare se exprimă ca % din masa nitratului (NO3 -) prezent;

(d)

conținutul de compus inhibitor de ureează se exprimă ca % din masa azotului (N) total prezent sub formă de azot ureic (CH4N2O).”;

(b)

la punctul 4 litera (a), subpunctul (ii) se înlocuiește cu următorul text:

„(ii)

compușii inhibitori de nitrificare, de denitrificare sau de ureează menționați la CMC 1 punctul 4 din partea II a anexei II”.

2.

Secțiunea „CFP 5: INHIBITOR” se înlocuiește cu următorul text:

„CFP 5: INHIBITOR

1.

Toate ingredientele se declară în ordinea descrescătoare a magnitudinii greutății sau volumului din produs.

2.

Se declară conținutul compusului (compușilor) inhibitor(i) ca % din masă sau volum.

3.

Instrucțiunile de utilizare menționate în partea I punctul 1 litera (d) din prezenta anexă conțin informații privind:

(a)

tipurile de produse fertilizante UE cu care inhibitorul poate fi amestecat, în special:

(i)

pentru inhibitorul de nitrificare menționat la CFP 5(A) din partea II a anexei I, un produs fertilizant UE în care cel puțin 50 % din conținutul de azot (N) total constă în azot (N) sub formă de amoniu (NH4 +) și de uree (CH4N2O);

(ii)

pentru inhibitorul de ureează menționat la CFP 5(C) din partea II a anexei I, un produs fertilizant UE în care cel puțin 50 % din conținutul de azot (N) total constă în azot (N) sub formă de uree (CH4N2O);

(b)

concentrația minimă și maximă recomandată a compusului (compușilor) inhibitor(i) atunci când este (sunt) amestecat (amestecați) cu un îngrășământ înainte de utilizare:

(i)

pentru inhibitorul de nitrificare menționat la CFP 5(A) din partea II a anexei I, ca % din masa azotului (N) total prezent sub formă de azot amoniacal (NH4 +) și azot ureic (CH4N2O);

(ii)

pentru inhibitorul de denitrificare menționat la CFP 5(B) din partea II a anexei I, ca % din masa nitratului (NO3 -) prezent;

(iii)

pentru inhibitorul de ureează menționat la CFP 5(C) din partea II a anexei I, ca % din masa azotului (N) total prezent sub formă de azot ureic (CH4N2O).”

3.

În secțiunea „CFP 7: AMESTEC DE PRODUSE FERTILIZANTE” se adaugă următorul paragraf:

„În cazul în care amestecul de produse fertilizante conține unul sau mai mulți inhibitori care fac parte din CFP 5, nu se adaugă instrucțiunile de utilizare menționate la punctul 3 din CFP 5 din partea II a prezentei anexe.”

În partea III din anexa III, secțiunea „CFP 1: ÎNGRĂȘĂMÂNT” se înlocuiește cu următorul text:

„CFP 1: ÎNGRĂȘĂMÂNT

Următoarele toleranțe se aplică îngrășămintelor care conțin compuși inhibitori de nitrificare, de denitrificare sau de ureează, astfel cum se specifică la CMC 1 din partea II a anexei II:

Compuși inhibitori

Toleranța admisă pentru conținutul declarat de compuși inhibitori

Concentrație mai mică sau egală cu 2 %

± 20 % din valoarea declarată

Concentrație de peste 2 %

± 0,3 puncte procentuale în termeni absoluți”


ANEXA IV

Partea I din anexa IV la Regulamentul (UE) 2019/1009 se modifică după cum urmează:

1.

La punctul 1.1, litera (a) se înlocuiește cu următorul text:

„(a)

substanțe sau amestecuri de materiale PRIME virgine, astfel cum sunt precizate la CMC 1 din partea II a anexei II, cu excepția unui compus inhibitor de nitrificare, de denitrificare sau de ureează,”

2.

La punctul 3.1, litera (a) se înlocuiește cu următorul text:

„(a)

compus inhibitor de nitrificare, de denitrificare sau de ureează, astfel cum se specifică la CMC 1 din partea II a anexei II,”.


Top