Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022D2517

    Decizia (UE) 2022/2517 a Consiliului din 12 decembrie 2022 privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul comitetului mixt constituit prin Acordul dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova privind transportul rutier de mărfuri, în ceea ce privește adoptarea regulamentului de procedură al comitetului mixt și continuarea acordului

    ST/15347/2022/INIT

    JO L 326, 21.12.2022, p. 15–22 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2022/2517/oj

    21.12.2022   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 326/15


    DECIZIA (UE) 2022/2517 A CONSILIULUI

    din 12 decembrie 2022

    privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul comitetului mixt constituit prin Acordul dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova privind transportul rutier de mărfuri, în ceea ce privește adoptarea regulamentului de procedură al comitetului mixt și continuarea acordului

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 91, coroborat cu articolul 218 alineatul (9),

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    întrucât:

    (1)

    Acordul dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova privind transportul rutier de mărfuri (1) (denumit în continuare „acordul”) a fost semnat de Uniune în conformitate cu Decizia (UE) 2022/1165 a Consiliului (2) și se aplică cu titlu provizoriu de la 29 iunie 2022.

    (2)

    Prin articolul 6 alineatul (1) din acord se constituie un comitet mixt care supraveghează și monitorizează executarea și punerea în aplicare a acordului și revizuiește periodic funcționarea acestuia din perspectiva obiectivelor acestuia.

    (3)

    La articolul 6 alineatul (6) din acord se prevede adoptarea de către comitetul mixt a propriului său regulament de procedură. Pentru a se asigura punerea în aplicare corespunzătoare a acordului, ar trebui să fie adoptat regulamentul de procedură al comitetului mixt.

    (4)

    Astfel cum se prevede la articolul 5 din acord, acordul se aplică până la 31 martie 2023. Comitetul mixt este, cu toate acestea, convocat cu cel puțin trei luni înainte de expirarea acordului, pentru a evalua și a decide necesitatea continuării acordului.

    (5)

    Pentru ca atât Uniunea, cât și Republica Moldova să beneficieze în continuare de acord, durata acestuia ar trebui să fie prelungită până la 30 iunie 2024.

    (6)

    În cadrul reuniunii sale din 15 decembrie 2022, comitetul mixt urmează să adopte decizii de adoptare a regulamentului său de procedură și privind necesitatea continuării acordului, inclusiv durata acestuia.

    (7)

    Prin urmare, este oportun să se stabilească poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii în cadrul comitetului mixt cu privire la adoptarea regulamentului de procedură și continuarea acordului, întrucât deciziile sale vor avea caracter obligatoriu pentru Uniune.

    (8)

    Prin urmare, poziția Uniunii în cadrul comitetului mixt ar trebui să se bazeze pe proiectele de decizii atașate,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii în cadrul comitetului mixt constituit prin articolul 6 din Acordul dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova privind transportul rutier de mărfuri (denumit în continuare „acordul”), în ceea ce privește adoptarea regulamentului său de procedură și continuarea acordului, inclusiv durata acestuia, se bazează pe proiectele de decizii ale comitetului mixt, atașate la prezenta decizie (3).

    Reprezentanții Uniunii în cadrul comitetului mixt pot conveni modificări minore ale proiectelor de decizii ale comitetului mixt, fără să fie necesară o nouă decizie a Consiliului.

    Articolul 2

    Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

    Adoptată la Bruxelles, 12 decembrie 2022.

    Pentru Consiliu

    Președintele

    Z. NEKULA


    (1)  JO L 181, 7.7.2022, p. 4.

    (2)  Decizia (UE) 2022/1165 a Consiliului din 27 iunie 2022 privind semnarea, în numele Uniunii, și aplicarea cu titlu provizoriu a Acordului dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova privind transportul rutier de mărfuri (JO L 181, 7.7.2022, p. 1).

    (3)  A se vedea documentul ST 15347/22 ADD 1 și ST 15347/22 ADD 2 la http://register.consilium.europa.eu.


    PROIECT

    DECIZIA NR. 1/2022 A COMITETULUI MIXT CONSTITUIT PRIN ACORDUL DINTRE UNIUNEA EUROPEANĂ ȘI REPUBLICA MOLDOVA PRIVIND TRANSPORTUL RUTIER DE MĂRFURI

    din …

    privind adoptarea regulamentului său de procedură

    COMITETUL MIXT,

    având în vedere Acordul dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova privind transportul rutier de mărfuri (1), în special articolul 6 alineatul (6),

    întrucât:

    Astfel cum se prevede la articolul 6 alineatul (6) din acord, comitetul mixt își adoptă propriul regulament de procedură. Prin urmare, regulamentul de procedură prevăzut în anexa la prezenta decizie ar trebui să fie adoptat,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Regulament de procedură

    Se adoptă regulamentul de procedură al comitetului mixt, astfel cum este prevăzut în anexa la prezenta decizie.

    Articolul 2

    Intrare în vigoare

    Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

    Adoptată la …,

    Pentru comitetul mixt

    Copreședinții


    (1)  JO UE L 181, 7.7.2022, p. 4.


    ANEXĂ

    Regulamentul de procedură al comitetului mixt

    Articolul 1

    Șefii de delegație

    (1)   Comitetul mixt este compus din reprezentanți ai părților. Fiecare parte numește șeful și, acolo unde acest lucru este necesar, șeful adjunct al delegației sale. Șeful de delegație poate fi înlocuit de șeful adjunct sau de o persoană desemnată pentru o anumită reuniune.

    (2)   Comitetul mixt este prezidat în mod alternativ de un reprezentant al Uniunii Europene și de un reprezentant al Republicii Moldova. Șeful delegației relevante sau, în absența acesteia, șeful adjunct sau persoana desemnată să îi înlocuiască exercită funcția de președinte.

    Articolul 2

    Reuniuni

    (1)   Comitetul mixt se reunește ori de câte ori este necesar. Oricare dintre părți poate solicita convocarea unei reuniuni. Comitetul mixt este, de asemenea, convocat cu cel puțin trei luni înainte de expirarea acordului, pentru a evalua și a decide necesitatea continuării acordului în conformitate cu articolul 5 alineatul (2) din acord.

    (2)   Comitetul mixt organizează reuniuni față în față sau prin alte mijloace (de exemplu, teleconferințe sau videoconferințe).

    (3)   Reuniunile au loc, pe cât posibil, în mod alternativ într-un loc dintr-un stat membru al Uniunii Europene și unul din Republica Moldova, cu excepția cazului în care părțile convin altfel.

    (4)   Limba de lucru este limba engleză.

    (5)   În momentul în care data și locul reuniunilor au fost convenite de părți, reuniunile sunt convocate de Comisia Europeană pentru Uniunea Europeană și de ministerul responsabil cu transportul rutier pentru Republica Moldova.

    (6)   Cu excepția cazului în care părțile convin altfel, reuniunile comitetului mixt nu sunt publice. Dacă este necesar, la sfârșitul reuniunii poate fi redactat, de comun acord, un comunicat de presă.

    Articolul 3

    Delegarea

    (1)   Înaintea fiecărei reuniuni, șefii delegațiilor trebuie să se informeze reciproc cu privire la componența prevăzută a delegațiilor lor pentru reuniunea respectivă.

    (2)   La reuniuni pot fi invitați să participe la reuniuni sau la părți ale reuniunilor, în calitate de observatori, reprezentanți ai părților interesate din domeniul transportului rutier, în cazul în care comitetul mixt convine astfel prin consens.

    (3)   Dacă se convine astfel prin consens, comitetul mixt poate invita și alte părți interesate sau experți să participe la reuniunile sale sau la părți din acestea pentru a furniza informații legate de subiecte specifice.

    (4)   Observatorii nu participă la procesul decizional al comitetului mixt.

    Articolul 4

    Secretariatul

    Funcția de secretar al comitetului mixt este îndeplinită în comun de un funcționar din cadrul serviciilor Comisiei Europene și de un funcționar al Ministerului responsabil cu transportul rutier din Republica Moldova.

    Articolul 5

    Ordinea de zi a reuniunilor

    (1)   Șefii delegațiilor stabilesc de comun acord ordinea de zi provizorie a fiecărei reuniuni. Ordinea de zi provizorie este transmisă de secretari membrilor delegațiilor cu cel puțin cincisprezece zile înainte de data reuniunii.

    (2)   Comitetul mixt adoptă ordinea de zi la începutul fiecărei reuniuni. Pe ordinea de zi se pot include și alte puncte decât cele de pe ordinea de zi provizorie, dacă comitetul mixt convine astfel.

    (3)   Șefii delegațiilor pot scurta termenul indicat la alineatul (1) pentru a ține cont de necesitățile sau de urgența unui caz particular.

    Articolul 6

    Proces-verbal

    (1)   După fiecare reuniune se întocmește un proiect de proces-verbal al reuniunii comitetului mixt. În acesta se indică punctele discutate și deciziile adoptate.

    (2)   În termen de o lună de la reuniune, proiectul de proces-verbal este înaintat spre aprobare prin procedură scrisă de către șeful delegației gazdă celuilalt șef de delegație prin intermediul secretarilor comitetului mixt.

    (3)   Atunci când este aprobat, procesul-verbal trebuie să fie semnat în două exemplare de șefii delegațiilor, iar un original trebuie păstrat de fiecare dintre părți. Șefii delegațiilor pot stabili că această cerință este îndeplinită prin semnarea și schimbul de exemplare electronice.

    (4)   Procesele-verbale ale reuniunilor comitetului mixt sunt publice, cu excepția cazului în care una dintre părți solicită contrariul.

    Șefii delegațiilor pot scurta termenul indicat la alineatul (2) și pot conveni asupra unei date în ceea ce privește aprobarea menționată la alineatul (3) pentru a ține seama de necesitățile sau de urgența unui caz particular.

    Articolul 7

    Procedura scrisă

    În cazul în care acest lucru este necesar și motivat în mod corespunzător, deciziile comitetului mixt pot fi adoptate prin procedură scrisă. În acest scop, șefii delegațiilor trebuie să își transmită reciproc proiectele de măsuri pentru care este solicitat avizul comitetului mixt, care poate fi apoi confirmat prin schimb de corespondență. Cu toate acestea, orice parte poate solicita convocarea comitetului mixt pentru a discuta chestiunea în cauză.

    Articolul 8

    Deliberări

    (1)   Comitetul mixt adoptă decizii pe baza consensului părților.

    (2)   Deciziile comitetului mixt se intitulează „Decizia”, urmată de un număr de ordine, de data adoptării și de o descriere a obiectului lor.

    (3)   Deciziile comitetului mixt sunt semnate de șefii delegațiilor și atașate la procesul-verbal.

    (4)   Deciziile adoptate de comitetul mixt sunt puse în aplicare de părți în conformitate cu propriile proceduri interne.

    (5)   Deciziile adoptate de comitetul mixt pot fi publicate de părți în publicațiile oficiale ale fiecăreia dintre ele. Fiecare dintre părți trebuie să păstreze un original al deciziilor.

    Articolul 9

    Grupuri de lucru

    (1)   Comitetul mixt poate înființa grupuri de lucru care să îl asiste în îndeplinirea sarcinilor sale. Mandatul unui grup de lucru trebuie să fie aprobat de comitetul mixt în conformitate cu articolul 6 alineatul (5) din acord și trebuie inclus într-o anexă la decizia de înființare a respectivului grup de lucru.

    (2)   Grupurile de lucru sunt alcătuite din reprezentanți ai părților.

    (3)   Grupurile de lucru își desfășoară activitatea sub autoritatea comitetului mixt, căruia îi prezintă un raport după fiecare reuniune a lor. Acestea nu pot lua decizii, dar pot transmite recomandări comitetului mixt.

    (4)   Comitetul mixt poate decide în orice moment să dizolve orice grupuri de lucru existente, să le modifice mandatele sau să înființeze noi grupuri de lucru care să îl asiste în îndeplinirea sarcinilor sale.

    Articolul 10

    Cheltuieli

    (1)   Fiecare dintre părți suportă cheltuielile aferente participării sale la reuniunile comitetului mixt și ale grupurilor de lucru, atât cheltuielile cu personalul, cheltuielile de deplasare și diurnele, cât și cheltuielile poștale și de telecomunicații.

    (2)   Orice alte cheltuieli aferente organizării efective a reuniunilor sunt suportate de partea care găzduiește reuniunea.

    Articolul 11

    Modificarea regulamentului de procedură

    Comitetul mixt poate, în orice moment, să modifice prezentul regulament de procedură printr-o decizie adoptată în conformitate cu articolul 6 alineatul (5) din acord.


    PROIECT

    DECIZIA NR. 2/2022 A COMITETULUI MIXT CONSTITUIT PRIN ACORDUL DINTRE UNIUNEA EUROPEANĂ ȘI REPUBLICA MOLDOVA PRIVIND TRANSPORTUL RUTIER DE MĂRFURI

    din …

    privind continuarea acordului

    COMITETUL MIXT,

    având în vedere Acordul dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova privind transportul rutier de mărfuri (1), în special articolul 6,

    întrucât:

    (1)

    Comitetul mixt și-a adoptat propriul regulamentul de procedură prin Decizia nr. 1/2022 din [15 decembrie 2022].

    (2)

    Astfel cum se prevede la articolul 5 alineatul (1) din Acordul dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova privind transportul rutier de mărfuri (denumit în continuare „acordul”), acordul se aplică până la 31 martie 2023.

    (3)

    Astfel cum se prevede la articolul 6 alineatul (2) din acord, comitetul mixt este convocat cu cel puțin trei luni înainte de expirarea acordului pentru a evalua și a decide cu privire la necesitatea continuării acordului, inclusiv durata acestuia.

    (4)

    Monitorizarea acordului a arătat că acesta a adus beneficii comerciale atât pentru Uniunea Europeană, cât și pentru Republica Moldova și că creșterea serviciilor de transport rutier a fost, de asemenea, benefică pentru operatorii de transport rutier ai ambelor părți.

    (5)

    Acordul a permis Republicii Moldova să înceapă să își redirecționeze comerțul către Uniunea Europeană și, prin urmare, a contribuit la integrarea progresivă a economiei Republicii Moldova în economia occidentală. Împreună cu un acord comparabil privind transportul rutier semnat cu Ucraina, acesta a facilitat, de asemenea, exportul de mărfuri ucrainene, contribuind la culoarele de solidaritate.

    (6)

    Prelungirea duratei acordului ar trebui înțeleasă inclusiv ca o contribuție la reconstrucția Ucrainei după războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

    (7)

    Prin urmare, este oportun să se prelungească acordul până la 30 iunie 2024,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Continuarea acordului

    Acordul dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova privind transportul rutier de mărfuri este prelungit până la 30 iunie 2024.

    Articolul 2

    Intrare în vigoare

    Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

    Adoptată la …,

    Pentru comitetul mixt

    Copreședinții


    (1)  JO UE L 181, 7.7.2022, p. 4.


    Top