EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022D0589

Decizia (UE) 2022/589 a Comisiei din 6 aprilie 2022 de stabilire a componenței Grupului de coordonare al Comisiei privind sărăcia energetică și clienții vulnerabili și a dispozițiilor operaționale de instituire a acestuia

C/2022/2082

JO L 112, 11.4.2022, p. 67–72 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2022/589/oj

11.4.2022   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 112/67


DECIZIA (UE) 2022/589 A COMISIEI

din 6 aprilie 2022

de stabilire a componenței Grupului de coordonare al Comisiei privind sărăcia energetică și clienții vulnerabili și a dispozițiilor operaționale de instituire a acestuia

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolele 168 și 194,

întrucât:

(1)

O tranziție echitabilă și justă către o Uniune neutră din punct de vedere climatic până în 2050 este un element central al Pactului verde european și al obiectivelor energetice și climatice ale UE pentru 2030. Pachetele legislative menite să pună în aplicare Pactul verde, prezentate în iulie și decembrie 2021, pun un accent puternic pe combaterea sărăciei energetice și pe protecția grupurilor vulnerabile. În plus, „Valul de renovări” (1), o inițiativă majoră concepută pentru a impulsiona renovarea structurală a clădirilor publice și private, pune, la rândul său, un accent deosebit pe combaterea sărăciei energetice. În acest context, Comisia a lansat Inițiativa privind locuințele la prețuri accesibile, care vizează renovarea a 100 de districte-far de locuințe sociale și accesibile ca preț, iar în 2020 a fost adoptată o recomandare a Comisiei privind sărăcia energetică (2) pentru a contribui la eradicarea sărăciei energetice prin combaterea cauzelor sale fundamentale și pentru a promova strategii de renovare eficiente din punct de vedere energetic menite să amelioreze calitatea vieții cetățenilor din UE.

(2)

Conceptul de sărăcie energetică a fost consolidat, de asemenea, în pachetul legislativ „Energie curată pentru toți europenii”, prin plasarea consumatorilor în centrul unei tranziții energetice juste și prin prevederea mai multor măsuri specifice vizând abordarea anumitor vulnerabilități prin intermediul legislației în domeniul energiei.

(3)

Accesul la serviciile energetice este esențial pentru incluziunea socială. Pilonul european al drepturilor sociale, proclamat în comun de Parlamentul European, de Consiliu și de Comisie la 17 noiembrie 2017, include energia printre serviciile esențiale (3) la care toată lumea are drept de acces. Pentru persoanele aflate într-o situație dificilă, trebuie să existe un sprijin pentru accesul la aceste servicii (4). Planul de acțiune privind Pilonul european al drepturilor sociale (5) stabilește acțiuni concrete pentru transpunerea în realitate a celor 20 de principii ale pilonului, inclusiv inițiative concrete pentru 2022 care vor contribui, de asemenea, la combaterea sărăciei energetice.

(4)

Prin prezentarea recomandării sale privind sărăcia energetică și a unui document de lucru însoțitor al serviciilor sale, Comisia și-a îndeplinit, de asemenea, obligația de a furniza îndrumări orientative cu privire la indicatorii adecvați pentru măsurarea sărăciei energetice și la o definiție a „număr[ului] semnificativ de gospodării afectate de sărăcie energetică”, după cum se prevede în Regulamentul (UE) 2018/1999 al Parlamentului European și al Consiliului (6) („Regulamentul privind guvernanța”) și în Directiva reformată privind energia electrică. Comisia subliniază, de asemenea, importanța politicilor asociate planurilor naționale privind energia și clima (PNEC) și strategiilor de renovare pe termen lung, menite să soluționeze aceste probleme. Grupul se va baza pe lucrările Forumului cetățenilor pe teme de energie și ale Observatorului sărăciei energetice al UE.

(5)

Definițiile standard ale conceptelor de sărăcie energetică și clienți vulnerabili sunt încă în curs de elaborare. Prin urmare, statele membre și-au stabilit propriile criterii în conformitate cu contextul lor național și local. Eforturile întreprinse de statele membre pentru a reduce sărăcia în general sunt recunoscute ca fiind la fel de valoroase. La implementarea și actualizare PNEC în conformitate cu Regulamentul privind guvernanța uniunii energetice și a acțiunilor climatice, trebuie luate în considerare Orientările Comisiei privind sărăcia energetică (7).

(6)

Articolul 28 din Directiva (UE) 2019/944 a Parlamentului European și a Consiliului (8) și articolul 3 alineatul (3) din Directiva 2009/73/CE a Parlamentului European și a Consiliului (9) prevăd obligația statelor membre de a defini conceptul de clienți vulnerabili care poate face referire la sărăcia energetică și, printre altele, la interzicerea debranșării acestor clienți în situații critice. Conceptul de clienți vulnerabili poate include nivelurile veniturilor, ponderea cheltuielilor cu energia din venitul disponibil, eficiența energetică a locuințelor, dependența critică de echipamente electrice din motive de sănătate, vârstă sau alte criterii. Statele membre trebuie să ia măsurile corespunzătoare pentru protecția clienților și să garanteze, în special, protecția adecvată a clienților vulnerabili.

(7)

De asemenea, articolul 29 din Directiva reformată (UE) 2019/944 privind energia electrică prevede obligația statelor membre de a evalua numărul gospodăriilor afectate de sărăcia energetică, precum și obligația lor de a stabili și de a publica criteriile care stau la baza evaluării respective. În cazul în care există un număr semnificativ de astfel de gospodării, statele membre trebuie să includă în planurile lor naționale privind energia și clima un obiectiv orientativ privind reducerea sărăciei energetice, să ofere un calendar în acest sens și să prezinte politici și măsurători relevante. Ulterior, statele membre trebuie să raporteze Comisiei, în conformitate cu Regulamentul privind guvernanța uniunii energetice și a acțiunilor climatice, toate progresele realizate în direcția îndeplinirii obiectivului de reducere a numărului de gospodării afectate de sărăcia energetică. În mod similar, articolul 3 alineatul (4) din Directiva 2009/73/CE prevede obligația statelor membre de a lua măsuri corespunzătoare pentru a combate sărăcia energetică.

(8)

Toate inițiativele din cadrul pachetului legislativ „Pregătiți pentru 55” menite să pună în aplicare obiectivele energetice și climatice ale UE pentru 2030 au fost concepute în mod consecvent cu scopul de a crea sinergii, de a atenua eventualele efecte distributive negative, inclusiv între statele membre, în special asupra persoanelor celor mai vulnerabile și mai sărace din punct de vedere energetic (propunerea de reformare a Directivei privind eficiența energetică, propunerea privind Fondul pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climaticei, propunerea de reformare a Directivei privind impozitarea energiei, propunerea de reformare a Directivei privind performanța energetică a clădirilor, pachetul privind hidrogenul și decarbonizarea gazelor, propunerea de recomandare a Consiliului privind asigurarea unei tranziții echitabile către neutralitatea climatică). Pentru a furniza tot sprijinul posibil statelor membre, Comisia a adoptat o recomandare (10) care conține orientări și exemple pentru implementarea în procesul decizional care cuprinde și sectorul energetic.

(9)

Schimbul de bune practici și îmbunătățirea coordonării măsurilor de politică între statele membre, alte părți interesate și Comisie pentru a sprijini gospodăriile vulnerabile și cu posibilități financiare reduse sau pe cele afectate de sărăcia energetică sunt cruciale pentru consolidarea eforturilor și a angajamentelor de a pune în aplicare Pactul verde european într-o manieră echitabilă și justă. Prin urmare, este necesar să se instituie un grup de coordonare privind sărăcia energetică și clienții vulnerabili.

(10)

Misiunea generală a Grupului de coordonare privind sărăcia energetică și clienții vulnerabili trebuie să fie de a furniza Comisiei și statelor membre expertiza necesară în materie de politici pentru elaborarea unor inițiative care să vizeze identificarea, sprijinirea și protejarea celor mai vulnerabili clienți, menținând și consolidând totodată buna funcționare a pieței interne a energiei. Grupul trebuie să colaboreze cu grupurile de pregătire relevante din cadrul Consiliului, precum Comitetul pentru protecție socială, în ceea ce privește, în special, impactul politicilor asupra gospodăriilor vulnerabile și cu venituri reduse și rolul politicilor sociale în combaterea sărăciei energetice.

(11)

Grupul trebuie să fie alcătuit din autoritățile competente ale statelor membre. Este necesar să se prevadă norme cu privire la dezvăluirea informațiilor de către membrii grupului,

DECIDE:

Articolul 1

Obiect

Se instituie Grupul de coordonare privind sărăcia energetică și clienții vulnerabili (denumit în continuare „grupul”).

Articolul 2

Sarcinile grupului

(1)   Grupul are următoarele sarcini:

(a)

să servească drept platformă principală pentru schimbul de informații și coordonarea dintre Comisie și statele membre cu privire la aspecte legate de elaborarea și punerea în aplicare a legislației, programelor și politicilor Uniunii care abordează gospodăriile cu posibilități financiare reduse sau pe cele afectate de sărăcia energetică și clienții vulnerabili, inclusiv în contextul accesibilității prețurilor la energie, al măsurilor specifice privind renovarea și eficiența energetică și al programelor de finanțare la nivel național;

(b)

să ofere un forum pentru schimbul de experiență, de bune practici și de expertiză în ceea ce privește abordarea clienților vulnerabili și a gospodăriilor cu posibilități financiare reduse sau a celor afectate de sărăcia energetică, inclusiv la nivel regional și local;

(c)

să asiste Comisia și statele membre la elaborarea de inițiative de politică, în special în legătură cu planurile lor naționale privind energia și clima, cu rapoartele lor naționale intermediare integrate privind energia și clima și cu strategiile lor conexe.

(2)   În special, grupul:

(a)

face schimb de informații privind deciziile referitoare la măsurile de sprijinire și de responsabilizare a clienților vulnerabili și a gospodăriilor cu posibilități financiare reduse sau a celor afectate de sărăcia energetică și la măsurile de abordare a accesibilității prețurilor la energie în contextul lor național și în cadrul mai larg al tranziției către energia curată, la toate nivelurile de guvernare (național, regional și local);

(b)

discută aspecte specifice legate de clienții vulnerabili și de gospodăriile cu posibilități financiare reduse sau de cele afectate de sărăcia energetică, cu scopul de a identifica acțiuni adecvate și soluții coordonate în conformitate cu dreptul Uniunii;

(c)

examinează perspectivele și rapoartele periodice elaborate de Platforma de consiliere privind sărăcia energetică și de Comisie, în special prin analizarea, măsurarea și monitorizarea progreselor înregistrate în ceea ce privește cauzele fundamentale și soluțiile, inclusiv analiza socioeconomică relevantă;

(d)

îmbunătățește calitatea și intervalul datelor și ale indicatorilor statistici disponibili, inclusiv colectarea armonizată a datelor la nivelul Uniunii, acordând o atenție corespunzătoare specificului național, pentru a asigura faptul că abordările în materie de sprijinire și de responsabilizare a clienților vulnerabili și săraci din punct de vedere energetic se bazează pe o înțelegere documentată și actualizată a aspectelor esențiale implicate și a dimensiunilor relevante, precum și a variațiilor temporale și spațiale ale acestora, în strânsă cooperare cu Comitetul pentru protecție socială (și cu subgrupul pentru indicatori al acestuia) și cu ESTAT;

(e)

promovează schimbul de informații, prevenirea și acțiunile coordonate în situații de urgență în cadrul Uniunii.

Articolul 3

Consultare

Comisia poate consulta grupul cu privire la orice aspect legat de sărăcia energetică și de clienții vulnerabili.

Articolul 4

Componență

(1)   Grupul este alcătuit din autorități din toate statele membre.

(2)   Autoritățile statelor membre, în special ministerele competente în domeniul energiei, își numesc reprezentanții și sunt responsabile pentru asigurarea faptului că reprezentanții lor furnizează expertiză de nivel înalt în legătură cu lucrările care urmează să fie realizate și în funcție de măsurile interne ale statului membru în cauză.

(3)   Fiecare stat membru numește maximum doi reprezentanți permanenți și doi reprezentanți supleanți care să participe la lucrările grupului, la nivelul decizional adecvat.

(4)   Reprezentanții supleanți sunt numiți în conformitate cu aceleași condiții ca cele aplicabile membrilor, prevăzute la alineatul (2) de mai sus; reprezentanții supleanți îi înlocuiesc automat pe membrii absenți sau indisponibili.

(5)   Comisia poate refuza numirea unui reprezentant în cazul în care consideră că numirea este inadecvată în raport cu cerințele specificate la alineatul (2) de mai sus. Într-un astfel de caz, statelor membre în cauză li se solicită să numească un alt reprezentant. Fiecare membru al grupului se asigură că statutul său de membru este actualizat.

(6)   Datele personale ale membrilor se colectează, se prelucrează și se publică în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului (11) sau cu Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului (12), după caz.

(7)   Membrii rămân în funcție până la încheierea mandatului sau până la înlocuirea lor. Mandatul lor poate fi reînnoit.

Articolul 5

Funcționare

(1)   Grupul este prezidat de un reprezentant al DG ENER.

(2)   Președintele convoacă grupul în mod periodic și îi comunică acestuia informațiile primite de la membrii săi, păstrând totodată confidențialitatea informațiilor sensibile din punct de vedere comercial.

(3)   Reuniunile grupului au loc online sau spațiile de lucru ale Comisiei.

(4)   DG ENER asigură serviciile de secretariat. La reuniunile grupului pot participa funcționari ai Comisiei din departamentele relevante.

(5)   DG ENER pune toate documentele de lucru relevante la dispoziția membrilor grupului prin intermediul unui spațiu de lucru colaborativ. În plus, Comisia publică toate documentele relevante, fie prin includerea lor în registru, fie prin intermediul unui link din registru către un site web special. DG ENER publică ordinea de zi și alte documente de referință relevante cu suficient timp înaintea reuniunilor. Este necesar să se prevadă excepții de la publicarea sistematică în cazurile în care divulgarea unui document este de natură să submineze protecția unui interes public sau privat, astfel cum este definit la articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 1049/2001.

(6)   Procesele-verbale se întocmesc de către secretariat, sub responsabilitatea președintelui, și se distribuie la scurt timp după reuniune.

(7)   În măsura posibilului, avizele, recomandările sau rapoartele grupului se adoptă prin consens. În cazul unui vot, rezultatul votului se decide cu majoritatea simplă a membrilor. Membrii care au votat împotrivă sau s-au abținut au dreptul ca la avize, recomandări sau rapoarte să se anexeze un document care să rezume argumentele pe care se întemeiază poziția lor.

Articolul 6

Subgrupuri

Pentru analizarea unor chestiuni specifice, DG ENER poate crea subgrupuri al căror mandat este stabilit de grup. Subgrupurile își desfășoară activitatea în conformitate cu normele orizontale privind crearea și funcționarea grupurilor de experți ale Comisiei (13) și raportează grupului. De îndată ce și-au îndeplinit mandatul, subgrupurile sunt dizolvate.

Articolul 7

Experți externi

DG ENER poate invita experți din afara grupului care dețin expertiză specifică cu privire la un anumit subiect de pe ordinea de zi să participe ad-hoc la lucrările grupului sau ale subgrupurilor.

Articolul 8

Observatori

(1)   Persoanelor fizice, organizațiilor și entităților publice înregistrate în registrul de transparență, precum consumatorii, organizațiile partenerilor sociali și reprezentanții societății civile, li se poate acorda statutul de observator, prin invitație directă.

(2)   Observatorii și reprezentanții acestora pot fi autorizați de președinte să participe la discuțiile grupului și să furnizeze expertiză. Totuși, aceștia nu au drept de vot.

Articolul 9

Regulament de procedură

La propunerea și cu acordul Comisiei, grupul își adoptă regulamentul de procedură cu majoritatea simplă a membrilor săi, în conformitate cu normele orizontale (14).

Articolul 10

Secretul profesional și gestionarea informațiilor clasificate

Membrii grupului și reprezentanții acestora, precum și experții și observatorii invitați, au obligația de a respecta secretul profesional, care, în virtutea tratatelor și a normelor de aplicare ale acestora, se aplică în cazul tuturor membrilor instituțiilor și personalului acestora, precum și normele de securitate ale Comisiei privind protecția informațiilor clasificate ale Uniunii, prevăzute în Deciziile (UE, Euratom) 2015/443 (15) și (UE, Euratom) 2015/444 (16) ale Comisiei. În cazul în care nu se respectă aceste obligații, Comisia poate lua toate măsurile care se impun.

Articolul 11

Cheltuieli aferente reuniunilor

(1)   Participanții la activitățile grupului și ale subgrupurilor nu sunt remunerați pentru serviciile oferite.

(2)   Cheltuielile de călătorie și diurnele participanților la activitățile grupului și ale subgrupurilor sunt rambursate de către Comisie.

Rambursarea se face în conformitate cu dispozițiile în vigoare ale Comisiei și în limita creditelor disponibile alocate serviciilor Comisiei în cadrul procedurii anuale de alocare a resurselor.

Adoptată la Bruxelles, 6 aprilie 2022.

Pentru Comisie

Kadri SIMSON

Membru al Comisiei


(1)  COM(2020) 662 final.

(2)  Recomandarea (UE) 2020/1563 a Comisiei din 14 octombrie 2020 privind sărăcia energetică.

(3)  Necesitatea ca statele membre să abordeze sărăcia energetică este evidențiată și în orientarea 8, „Promovarea egalității de șanse pentru toți, promovarea incluziunii sociale și combaterea sărăciei” din orientările integrate pentru politicile de ocupare a forței de muncă, care contribuie la coordonarea politicilor sociale și de ocupare a forței de muncă ale statelor membre în cadrul semestrului european.

(4)  PEDS, principiul 20 „Accesul la servicii esențiale”: Pilonul european al drepturilor sociale în 20 de principii |Comisia Europeană (europa.eu).

(5)  COM(2021) 102 final.

(6)  Regulamentul (UE) 2018/1999 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2018 privind guvernanța uniunii energetice și a acțiunilor climatice, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 663/2009 și (CE) nr. 715/2009 ale Parlamentului European și ale Consiliului, a Directivelor 94/22/CE, 98/70/CE, 2009/31/CE, 2009/73/CE, 2010/31/UE, 2012/27/UE și 2013/30/UE ale Parlamentului European și ale Consiliului, a Directivelor 2009/119/CE și (UE) 2015/652 ale Consiliului și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 525/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 328, 21.12.2018, p. 1).

(7)  SWD(2020) 960 final.

(8)  Directiva (UE) 2019/944 a Parlamentului European și a Consiliului din 5 iunie 2019 privind normele comune pentru piața internă de energie electrică și de modificare a Directivei 2012/27/UE (JO L 158, 14.6.2019, p. 125).

(9)  Directiva 2009/73/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 iulie 2009 privind normele comune pentru piața internă în sectorul gazelor naturale și de abrogare a Directivei 2003/55/CE (JO L 211, 14.8.2009, p. 94).

(10)  Recomandarea (UE) 2021/1749 a Comisiei.

(11)  Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor) (JO L 119, 4.5.2016, p. 1).

(12)  Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2018 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 45/2001 și a Deciziei nr. 1247/2002/CE (JO L 295, 21.11.2018, p. 39).

(13)  C(2016) 3301 final.

(14)  A se vedea articolul 17 din Decizia C(2016) 3301 a Comisiei.

(15)  Decizia (UE, Euratom) 2015/443 a Comisiei din 13 martie 2015 privind securitatea în cadrul Comisiei (JO L 72, 17.3.2015, p. 41).

(16)  Decizia (UE, Euratom) 2015/444 a Comisiei din 13 martie 2015 privind normele de securitate pentru protecția informațiilor UE clasificate (JO L 72, 17.3.2015, p. 53).


Top