Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022D0465

    Decizia de punere în aplicare (UE) 2022/465 a Comisiei din 21 martie 2022 de modificare a Deciziei de punere în aplicare (UE) 2019/570 în ceea ce privește capacitățile rescEU în materie de laboratoare mobile și de detectare, prelevare de probe, identificare și monitorizare CBRN [notificată cu numărul C(2022) 1831] (Text cu relevanță pentru SEE)

    C/2022/1831

    JO L 94, 23.3.2022, p. 6–11 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2022/465/oj

    23.3.2022   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 94/6


    DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2022/465 A COMISIEI

    din 21 martie 2022

    de modificare a Deciziei de punere în aplicare (UE) 2019/570 în ceea ce privește capacitățile rescEU în materie de laboratoare mobile și de detectare, prelevare de probe, identificare și monitorizare CBRN

    [notificată cu numărul C(2022) 1831]

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Decizia nr. 1313/2013/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 17 decembrie 2013 privind un mecanism de protecție civilă al Uniunii (1), în special articolul 32 alineatul (1) litera (g),

    întrucât:

    (1)

    Decizia nr. 1313/2013/UE stabilește cadrul juridic al rescEU. Aceasta este o rezervă de capacități la nivelul Uniunii ce vizează oferirea de asistență în situații copleșitoare în cazul în care capacitățile totale existente la nivel național și cele angajate de statele membre în cadrul Rezervei europene de protecție civilă nu sunt în măsură să asigure un răspuns eficace la dezastre naturale și provocate de om.

    (2)

    În conformitate cu articolul 12 alineatul (2) din Decizia nr. 1313/2013/UE, capacitățile rescEU trebuie să fie stabilite ținând seama de riscurile identificate și emergente și de capacitățile și de lacunele generale de la nivelul Uniunii. Există patru domenii asupra cărora rescEU ar trebui să se concentreze în mod special, și anume: combaterea aeriană a incendiilor forestiere, incidentele chimice, biologice, radiologice și nucleare („CBRN”), răspunsul medical de urgență, precum și transporturile și logistica.

    (3)

    Decizia de punere în aplicare (UE) 2019/570 a Comisiei (2) stabilește componența inițială a rescEU în ceea ce privește capacitățile și cerințele de calitate. În prezent, rezerva rescEU constă din capacități de combatere aeriană a incendiilor forestiere, din capacități de evacuare aeriană medicală, din echipe medicale de urgență, din constituirea de stocuri de echipamente medicale și/sau de echipamente individuale de protecție, din capacități de decontaminare chimică, biologică, radiologică și nucleară (CBRN), din capacități de constituire de stocuri CBRN, din capacități de adăpostire temporară și din capacități de transport și logistică.

    (4)

    O analiză a riscurilor identificate și emergente, precum și a capacităților și a lacunelor la nivelul Uniunii arată că este necesară sprijinirea activităților de protecție civilă prin furnizarea de capacități de detectare, prelevare de probe, identificare și monitorizare CBRN pe teren pentru răspunsul în situații de urgență (și anume, pentru atenuarea consecințelor negative asupra vieții sau sănătății umane cauzate de substanțe CBRN), pentru activitățile de căutare (și anume, pentru determinarea locației substanțelor CBRN care nu fac obiectul controlului de reglementare), pentru răspunsul la evenimente de securitate (și anume, pentru a răspunde unor acte potențial infracționale sau neautorizate săvârșite cu intenție care implică sau vizează substanțe CBRN) și pentru supravegherea evenimentelor majore (și anume, pentru prevenirea actelor infracționale sau neautorizate săvârșite cu intenție care implică substanțe CBRN).

    (5)

    Capacitatea ar trebui să includă un sprijin la distanță (reachback) în materie de evaluare tehnică pentru activitățile de detectare, prelevare de probe, identificare și monitorizare CBRN puse în aplicare în cadrul mecanismului Uniunii. Această componentă de sprijin la distanță ar trebui, de asemenea, să fie pusă la dispoziția autorităților naționale. Sprijinul la distanță ar putea fi furnizat de o singură instituție sau de un grup de instituții specializate.

    (6)

    Capacitatea este concepută ca un ansamblu unic cu un grad ridicat de scalabilitate și modularitate internă; acest lucru face posibilă, dacă este necesar, desfășurarea separată a componentelor sale individuale adaptate la activitățile de intervenție în situații de urgență, de căutare, de răspuns în materie de securitate sau de supraveghere, precum și adaptate riscului sau amenințării chimice, biologice, radiologice sau nucleare specifice.

    (7)

    De asemenea, din analiza riscurilor identificate și emergente, precum și a capacităților și a lacunelor la nivelul Uniunii a reieșit necesitatea instituirii unor capacități în materie de laboratoare mobile. Principalul obiectiv al capacităților în materie de laboratoare mobile este de a oferi un sprijin flexibil și adaptabil în cazul în care capacitățile statelor membre de a detecta, de a analiza sau de a verifica agenții patogeni sau substanțele CBRN sunt copleșite. Capacitățile în materie de laboratoare mobile s-ar putea concentra pe diferite specializări cu un grad ridicat de scalabilitate, modularitate și interoperabilitate.

    (8)

    În conformitate cu articolul 12 alineatul (4) din Decizia nr. 1313/2013/UE, cerințele de calitate din cadrul rescEU ar trebui să se bazeze pe standarde stabilite la nivel internațional, atunci când există deja astfel de standarde. Prin urmare, cerințele de calitate pentru componenta biologică a laboratoarelor mobile ar trebui să se bazeze pe clasificările laboratoarelor mobile de reacție rapidă (3) furnizate de Organizația Mondială a Sănătății.

    (9)

    Ar trebui să se instituie capacități de detectare, prelevare de probe, identificare și monitorizare CBRN și capacități în materie de laboratoare mobile pentru a răspunde riscurilor cu probabilitate redusă de producere și cu impact major, în conformitate cu categoriile menționate la articolul 3d din Decizia de punere în aplicare (UE) 2019/570 și după consultarea statelor membre.

    (10)

    Prin urmare, ar trebui ca Decizia de punere în aplicare (UE) 2019/570 să fie modificată în consecință.

    (11)

    Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul comitetului menționat la articolul 33 alineatul (1) din Decizia nr. 1313/2013/UE,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Decizia de punere în aplicare (UE) 2019/570 se modifică după cum urmează:

    1.

    La articolul 1a, se adaugă următorul punct 4:

    „4.   «sprijin la distanță (reachback)» înseamnă procesul de obținere a sprijinului din partea unor entități care nu sunt trimise pe teren.”

    2.

    La articolul 2, alineatul (2) se modifică după cum urmează:

    (a)

    litera (j) se înlocuiește cu următorul text:

    „(j)

    capacități de transport și logistică;”;

    (b)

    se adaugă următoarele litere:

    „(k)

    capacități de detectare, prelevare de probe, identificare și monitorizare CBRN pentru răspunsul în situații de urgență, pentru activitățile de căutare, pentru răspunsul la evenimente de securitate și pentru supravegherea evenimentelor majore;

    (l)

    capacități în materie de laboratoare mobile.”

    3.

    Articolul 3a se înlocuiește cu următorul text:

    „Articolul 3a

    Costurile eligibile ale capacităților rescEU în materie de evacuare aeriană, echipe medicale de urgență de tip 2 și de tip 3, constituire de stocuri medicale, decontaminare CBRN, constituire de stocuri CBRN, adăpostire temporară, transport, logistică, detectare, prelevare de probe, identificare și monitorizare CBRN și laboratoare mobile

    La calcularea costurilor totale eligibile ale capacităților rescEU se iau în considerare toate categoriile de costuri menționate în anexa Ia la Decizia nr. 1313/2013/UE.”

    4.

    La articolul 3e, alineatele (3) și (4) se înlocuiesc cu următorul text:

    „(3)   Capacitățile rescEU menționate la articolul 2 alineatul (2) literele (c)-(l) sunt instituite cu obiectivul de a gestiona riscurile cu probabilitate redusă de producere și cu impact major.

    (4)   Atunci când capacitățile rescEU menționate la articolul 2 alineatul (2) literele (c)-(l) sunt trimise pe teren în cadrul mecanismului Uniunii, asistența financiară a Uniunii acoperă 100 % din costurile operaționale, în conformitate cu articolul 23 alineatul (4b) din Decizia nr. 1313/2013/UE.”

    5.

    Anexa se modifică în conformitate cu anexa la prezenta decizie.

    Articolul 2

    Prezenta decizie se adresează statelor membre.

    Adoptată la Bruxelles, 21 martie 2022.

    Pentru Comisie

    Janez LENARČIČ

    Membru al Comisiei


    (1)  JO L 347, 20.12.2013, p. 924.

    (2)  Decizia de punere în aplicare (UE) 2019/570 a Comisiei din 8 aprilie 2019 de stabilire a normelor de punere în aplicare a Deciziei nr. 1313/2013/UE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește capacitățile rescEU și de modificare a Deciziei de punere în aplicare 2014/762/UE a Comisiei (JO L 99, 10.4.2019, p. 41).

    (3)  Orientări privind clasificarea laboratoarelor mobile de reacție rapidă (RRML). Copenhaga, Biroul regional pentru Europa al OMS, 2021.


    ANEXĂ

    În anexa la Decizia de punere în aplicare (UE) 2019/570 se adaugă următoarele secțiuni 11 și 12:

    „11.   Capacități de detectare, prelevare de probe, identificare și monitorizare CBRN pentru răspunsul în situații de urgență, pentru activitățile de căutare, pentru răspunsul la evenimente de securitate și pentru supravegherea evenimentelor majore

     

    Sarcini

    Capacități de detectare, prelevare de probe, identificare și monitorizare CBRN care pot fi trimise pe teren și care oferă un sprijin la distanță (reachback) pentru răspunsul în situații de urgență, pentru activitățile de căutare, pentru răspunsul la evenimente de securitate și pentru supravegherea evenimentelor majore (1).

     

    Capacități

    Capacitatea de a oferi sprijin operațional pentru răspunsul în situații de urgență (2), prin detectarea, prelevarea de probe, identificarea și monitorizarea CBRN pe teren.

    Capacitatea de a sprijini activitățile de căutare prin detectarea, prelevarea de probe, identificarea și monitorizarea CBRN pe teren.

    Capacitatea de a oferi sprijin operațional pentru răspunsul în cazul unor evenimente de securitate, prin detectarea, eșantionarea, identificarea și monitorizarea CBRN pe teren. Aceasta include capacitatea de a sprijini autoritatea competentă a statului membru solicitant sau a țării terțe solicitante (3) în efortul său de a conserva și de a colecta probe criminalistice, de a securiza lanțul de custodie și de a proteja informațiile clasificate.

    Capacitatea de a sprijini operațiunile de supraveghere a evenimentelor majore prin detectarea, prelevarea de probe, identificarea și monitorizarea CBRN pe teren.

    Capacitatea de a furniza un sprijin la distanță care nu se desfășoară pe teren în materie de evaluare tehnică pentru activitățile de detectare, prelevare de probe, identificare și monitorizare CBRN, precum și de a aborda preocupările în materie de siguranță legate de aceste activități.

    Capacitatea de a se pregăti pentru provocările operaționale în ceea ce privește punerea în aplicare a activităților de detectare, prelevare de probe, identificare și monitorizare CBRN în statul membru solicitant sau în țara terță solicitantă și de a le aborda, luând în considerare evaluările, planurile, procedurile și protocoalele statului membru solicitant sau ale țării terțe solicitante privind pericolele și amenințările.

    Capacitatea de a funcționa sub conducerea statului membru solicitant, astfel cum se menționează la articolul 12 alineatele (6) și (7) din Decizia nr. 1313/2013/UE, și de a asigura capacități operaționale eficace de legătură și coordonare cu autoritățile relevante ale statului membru solicitant (4).

     

    Componente principale

    Grup de experți care poate evalua și planifica activități de detectare, prelevare de probe, identificare și monitorizare CBRN, pe baza evaluărilor pericolelor și amenințărilor din statul membru sau țara terță.

    Grup de experți care poate fi trimis pe teren și care poate desfășura activități de detectare, prelevare de probe, identificare și monitorizare CBRN, pentru răspunsul în situații de urgență, pentru activitățile de căutare, pentru răspunsul la evenimente de securitate și pentru supravegherea evenimentelor majore.

    Echipamente și instrumente de detectare, prelevare de probe, identificare și monitorizare CBRN care pot fi utilizate pe teren, precum și ansamblul echipamentelor, instrumentelor, resurselor, vehiculelor, consumabilelor, comunicațiilor securizate, schimburilor de date și tehnologiilor informației, precum și al laboratoarelor mici de teren (5), după cum se consideră necesar pentru a asigura funcționalitatea capacității.

    Echipamente, instrumente, resurse și consumabile care pot fi utilizate pe teren, precum și un sistem de gestionare adecvat, pentru a trata deșeurile contaminate cauzate de activitățile de detectare, prelevare de probe, identificare și monitorizare.

    Capacitatea operațională de sprijin la distanță pentru evaluarea tehnică și operațională, în special în domeniul identificării, prelevării de probe și siguranței.

    Echipamente, proceduri, instrumente, resurse și consumabile adecvate pentru a asigura siguranța personalului care operează într-un mediu periculos, cum ar fi detectoare, echipamente individuale de protecție sau componente de decontaminare adecvate, în conformitate cu cerințele legale și cu standardele internaționale aplicabile existente.

     

    Autosuficiență

    Se aplică articolul 12 din Decizia de punere în aplicare 2014/762/UE.

     

    Trimiterea pe teren

    Disponibilitatea de a trimite componente care pot fi utilizate pe teren și disponibilitatea de a furniza un sprijin la distanță în materie de evaluare tehnică în termen de maximum 12 ore de la acceptarea ofertei.

    Capacitatea de a continua operațiunile timp de cel puțin 14 zile consecutive.

    Capacitatea poate fi prepoziționată în cazul cererilor de asistență în conformitate cu articolul 15 alineatul (2) din Decizia nr. 1313/2013/UE și pe baza evaluărilor amenințărilor naționale care indică o situație excepțională de risc sporit.

    12.   Capacități în materie de laboratoare mobile

    Sarcini

    Furnizarea unui laborator mobil modular, flexibil și adaptabil, capabil să detecteze, să analizeze sau să verifice agenții patogeni sau substanțele CBRN.

    Capacități

    Capacitatea de a gestiona activitățile de laborator.

    Capacitatea de a efectua teste și analize în conformitate cu standardele, orientările și bunele practici internaționale aplicabile existente.

    Capacitatea de a manipula agenți patogeni sau substanțe CBRN din diferite grupe de risc și de a stoca, a transmite și a gestiona datele și rezultatele analitice aferente într-un mod securizat și sigur.

    Capacitatea de a sprijini investigațiile în domeniul sănătății publice, de a raporta rezultatele și de a efectua verificări, menținând în același timp lanțul de custodie și protejând informațiile clasificate.

    Componente principale

    Experți

    Personal instruit și dotat în mod corespunzător pentru a îndeplini diferitele îndatoriri definite în cadrul rubricii «Sarcini».

    Logistică

    Elaborarea unor proceduri operaționale adecvate.

    Cunoașterea normelor vamale și a cerințelor specifice legate de trecerea frontierei de către echipamentele mobile de laborator, reactivi și membrii personalului.

    Gestionarea informațiilor

    Sistem de comunicații cu rețea informatică securizată și nesecurizată (LAN) pentru a asigura conexiunea la internet, gestionarea datelor și schimbul de date, inclusiv în regiunile îndepărtate.

    Sistem de gestionare a informațiilor de laborator.

    Echipamente

    Echipamente și consumabile adecvate necesare pentru îndeplinirea sarcinilor și funcțiilor esențiale.

    Instrumente și resurse adecvate pentru sistemele de sprijin pentru îndeplinirea sarcinilor și funcțiilor esențiale.

    Siguranță

    Echipamente, proceduri, instrumente, resurse și consumabile adecvate, inclusiv sisteme adecvate de gestionare a deșeurilor, pentru a asigura siguranța personalului, a populației din zonă și a mediului în timpul utilizării substanțelor periculoase CBRN sau a agenților patogeni, în conformitate cu cerințele legale și cu standardele internaționale aplicabile existente.

    Autosuficiență

    Capacitatea ar trebui să asigure autosuficiența timp de cel puțin 14 zile.

    Se aplică articolul 12 alineatele (1) și (2) din Decizia de punere în aplicare 2014/762/UE.

    Trimiterea pe teren

    Disponibilitate de a pleca pe teren în cel mult 12 ore de la acceptarea ofertei.”


    (1)  Orice eveniment care, pe baza evaluărilor naționale ale amenințărilor, poate necesita desfășurarea unor activități de supraveghere CBRN (de exemplu, adunări publice de mare amploare, evenimente sportive, reuniuni ale șefilor de stat, concerte muzicale, expoziții mondiale).

    (2)  Acestea includ toate tipurile de urgențe naturale sau provocate de om care implică materiale periculoase sau substanțe CBRN. Printre exemple se numără situațiile de urgență care rezultă din dezastre naturale, din activități industriale, de transport sau de cercetare, din acte infracționale sau neautorizate săvârșite cu intenție, din acte teroriste sau conflicte armate sau din prăbușirea unui satelit și căderea de deșeuri spațiale pe Pământ.

    (3)  În conformitate cu articolul 12 alineatul (10) din Decizia 1313/2013/UE, în cazul în care un dezastru din afara Uniunii ar putea afecta în mod semnificativ unul sau mai multe state membre sau pe cetățeni ai acestora, pot fi trimise pe teren capacități rescEU.

    (4)  Cum ar fi autoritățile de protecție civilă, autoritățile de aplicare a legii, serviciile de informații, autoritățile responsabile cu eliminarea dispozitivelor explozive sau cu asistența tehnică.

    (5)  De exemplu, pentru a sprijini analiza inițială a probelor.


    Top