Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021D0088

    Decizia de punere în aplicare (UE) 2021/88 a Comisiei din 26 ianuarie 2021 de modificare a Deciziei de punere în aplicare (UE) 2019/570 în ceea ce privește capacitățile rescEU din domeniul incidentelor chimice, biologice, radiologice și nucleare [notificată cu numărul C(2021) 313] (Text cu relevanță pentru SEE)

    C/2021/313

    JO L 30, 28.1.2021, p. 6–9 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2021/88/oj

    28.1.2021   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 30/6


    DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2021/88 A COMISIEI

    din 26 ianuarie 2021

    de modificare a Deciziei de punere în aplicare (UE) 2019/570 în ceea ce privește capacitățile rescEU din domeniul incidentelor chimice, biologice, radiologice și nucleare

    [notificată cu numărul C(2021) 313]

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Decizia nr. 1313/2013/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 17 decembrie 2013 privind un mecanism de protecție civilă al Uniunii (1), în special articolul 32 alineatul (1) litera (g),

    întrucât:

    (1)

    Decizia nr. 1313/2013/UE stabilește cadrul juridic al rescEU, care este o rezervă de capacități la nivelul Uniunii ce vizează oferirea de asistență în situații copleșitoare în care capacitățile totale existente la nivel național și cele angajate de statele membre în cadrul Rezervei europene de protecție civilă nu sunt în măsură să asigure un răspuns eficace în caz de dezastre naturale și provocate de om.

    (2)

    Decizia de punere în aplicare (UE) 2019/570 a Comisiei (2) stabilește componența inițială a rescEU în ceea ce privește capacitățile și cerințele de calitate. În prezent, rezerva rescEU constă în capacități de combatere aeriană a incendiilor forestiere, capacități de evacuare aeriană medicală și capacități aferente echipelor medicale de urgență și în constituirea de stocuri de echipamente medicale și/sau de echipamente individuale de protecție.

    (3)

    În conformitate cu articolul 12 alineatul (2) din Decizia nr. 1313/2013/UE, capacitățile rescEU trebuie definite ținând seama de riscurile identificate și emergente, de capacitățile generale și de lacunele de la nivelul Uniunii. Articolul respectiv stabilește, de asemenea, cele trei domenii asupra cărora ar trebui să se concentreze în mod special rescEU, și anume combaterea aeriană a incendiilor forestiere, răspunsul medical de urgență și incidentele chimice, biologice, radiologice și nucleare (CBRN).

    (4)

    O analiză a riscurilor identificate și emergente, precum și a capacităților și a lacunelor de la nivelul Uniunii relevă necesitatea unor capacități rescEU de decontaminare în domeniul incidentelor chimice, biologice, radiologice și nucleare.

    (5)

    Capacitatea de decontaminare dezvoltată în cadrul rescEU ar trebui să poată răspunde unor scenarii chimice, biologice, radiologice și nucleare. O capacitate CBRN cuprinzătoare ar trebui să ofere avantajul de a putea reacționa la situații care implică o combinație de agenți, asigurând astfel o implementare multidimensională eficace.

    (6)

    Sarcina principală a capacității de decontaminare CBRN din cadrul rescEU ar trebui să fie decontaminarea de agenți chimici, biologici, radiologici și nucleari a infrastructurii, clădirilor, vehiculelor, echipamentelor și a elementelor de probă critice, dar această capacitate poate include, de asemenea, decontaminarea adecvată a persoanelor afectate, inclusiv a celor decedate.

    (7)

    În conformitate cu articolul 12 alineatul (4) din Decizia nr. 1313/2013/UE, cerințele de calitate pentru capacitățile de răspuns care fac parte din rescEU trebuie stabilite în urma unor consultări cu statele membre.

    (8)

    Ar trebui stabilite capacități de decontaminare CBRN pentru a răspunde riscurilor cu probabilitate redusă de producere și cu impact ridicat, în conformitate cu categoriile de costuri eligibile menționate la articolul 3e din Decizia de punere în aplicare (UE) 2019/570 și după consultarea statelor membre.

    (9)

    Pentru a acorda asistență financiară din partea Uniunii pentru dezvoltarea unor astfel de capacități de decontaminare CBRN, în conformitate cu articolul 21 alineatul (3) din Decizia nr. 1313/2013/UE, ar trebui stabilite costurile estimate totale ale acestora. Costurile estimate totale ar trebui calculate ținând seama de categoriile de costuri eligibile prevăzute în anexa IA la decizia respectivă.

    (10)

    Prin urmare, este necesar ca Decizia de punere în aplicare (UE) 2019/570 să fie modificată în consecință.

    (11)

    Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul comitetului menționat la articolul 33 alineatul (1) din Decizia nr. 1313/2013/UE,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Decizia de punere în aplicare (UE) 2019/570 se modifică după cum urmează:

    1.

    Articolul 2 se modifică după cum urmează:

    (a)

    alineatul (1) se modifică după cum urmează:

    (i)

    a patra liniuță se înlocuiește cu următorul text:

    „– capacități de constituire a unor stocuri medicale,”;

    (ii)

    se adaugă o a cincea liniuță, după cum urmează:

    „—capacități în domeniul incidentelor chimice, biologice, radiologice și nucleare.”;

    (b)

    alineatul (2) se modifică după cum urmează:

    (i)

    litera (f) se înlocuiește cu următorul text:

    „(f) constituirea de stocuri de contramăsuri medicale sau de echipamente individuale de protecție care vizează combaterea amenințărilor transfrontaliere grave pentru sănătate, astfel cum se menționează în Decizia nr. 1082/2013/UE a Parlamentului European și a Consiliului (*1);

    (*1)  Decizia nr. 1082/2013/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 22 octombrie 2013 privind amenințările transfrontaliere grave pentru sănătate și de abrogare a Deciziei nr. 2119/98/CE (JO L 293, 5.11.2013, p. 1).”;"

    (ii)

    se adaugă următoarea literă (g):

    „(g) capacități de decontaminare chimică, biologică, radiologică și nucleară (CBRN).”

    2.

    La articolul 3e, alineatele (3) și (4) se înlocuiesc cu următorul text:

    „(3)

    Capacitățile rescEU menționate la articolul 2 alineatul (2) literele (c)-(g) sunt instituite cu obiectivul de a gestiona riscurile cu probabilitate redusă de producere și cu impact major. Asistența financiară din partea Uniunii acoperă toate costurile necesare pentru a asigura disponibilitatea și trimiterea acestora pe teren, în conformitate cu articolul 21 alineatul (4) din Decizia nr. 1313/2013/UE.

    (4)

    Atunci când capacitățile rescEU menționate la articolul 2 alineatul (2) literele (c)-(g) sunt trimise pe teren în cadrul mecanismului Uniunii, asistența financiară a Uniunii acoperă 100 % din costurile operaționale, în conformitate cu articolul 23 alineatul (4b) din Decizia nr. 1313/2013/UE.”

    3.

    Se introduce următorul articol 3f:

    „Articolul 3f

    Costurile totale estimate ale capacităților de decontaminare CBRN din cadrul rescEU

    (1)   La calcularea costurilor totale estimate ale capacităților de decontaminare CBRN din cadrul rescEU se iau în considerare toate categoriile de costuri menționate în anexa IA la Decizia nr. 1313/2013/UE.

    (2)   Costurile estimate totale aferente capacităților de decontaminare CBRN din categoria menționată la punctul 1 din anexa IA la Decizia nr. 1313/2013/UE se calculează pe baza prețurilor pieței aplicabile la momentul achiziționării, închirierii sau luării în leasing a capacităților, în conformitate cu articolul 12 alineatul (3) din Decizia nr. 1313/2013/UE. Atunci când statele membre achiziționează, închiriază sau iau în leasing capacități rescEU, acestea trebuie să îi furnizeze Comisiei documente justificative ale prețurilor efective de pe piață sau, atunci când pentru anumite componente ale capacităților respective nu există prețuri pe piață, documente echivalente.

    (3)   Costurile estimate totale aferente capacităților de decontaminare CBRN din categoria menționată la punctele 2-8 din anexa IA la Decizia nr. 1313/2013/UE se calculează cel puțin o dată pe parcursul fiecărui cadru financiar multianual, ținând seama de informațiile de care dispune Comisia, inclusiv de inflație. Aceste costuri sunt utilizate de Comisie în scopul acordării de asistență financiară anuală.

    (4)   Costurile estimate totale menționate la alineatele (2) și (3) se calculează atunci când cel puțin un stat membru își exprimă interesul de a achiziționa, a închiria sau a lua în leasing o astfel de capacitate rescEU.”

    4.

    Anexa se modifică în conformitate cu anexa la prezenta decizie.

    Articolul 2

    Prezenta decizie se adresează statelor membre.

    Adoptată la Bruxelles, 26 ianuarie 2021.

    Pentru Comisie

    Janez LENARČIČ

    Membru al Comisiei


    (1)  JO L 347, 20.12.2013, p. 924.

    (2)  Decizia de punere în aplicare (UE) 2019/570 a Comisiei din 8 aprilie 2019 de stabilire a normelor de punere în aplicare a Deciziei nr. 1313/2013/UE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește capacitățile rescEU și de modificare a Deciziei de punere în aplicare 2014/762/UE a Comisiei (JO L 99, 10.4.2019, p. 41).


    ANEXĂ

    În anexă se adaugă următoarea secțiune 7:

    „7.   Decontaminarea chimică, biologică, radiologică și nucleară

     

    Sarcini

    Decontaminarea de agenți chimici, biologici, radiologici și nucleari a infrastructurii, clădirilor, vehiculelor, echipamentelor, elementelor de probă critice sau a persoanelor afectate, inclusiv a celor decedate.

     

    Capacități

    Capacitate adecvată de decontaminare pentru infrastructură, clădiri, vehicule, echipamente și elemente de probă critice;

    În cazul în care capacitatea se referă la decontaminarea persoanelor, o capacitate adecvată de decontaminare pentru cel puțin 200 de persoane cu caracter ambulant pe oră și 20 de persoane fără caracter ambulant pe oră, precum și pentru persoane decedate;

    Capacitatea de decontaminare în caz de expunere la substanțe chimice industriale toxice obișnuite, agenți de război recunoscuți, agenți biologici infecțioși (patogeni), toxine și radionuclizi;

    Capacitatea de a construi instalații temporare de decontaminare pe o rază sigură, de a monitoriza zona de decontaminare pentru a menține mediul de lucru în condiții de siguranță și de a evalua eficacitatea decontaminării.

     

    Componente principale

    Echipamente, tehnologii și soluții adecvate pentru decontaminarea în caz de expunere la substanțe chimice industriale toxice obișnuite, agenți de război recunoscuți, agenți biologici infecțioși (patogeni), toxine și radionuclizi;

    Echipamente adecvate pentru monitorizarea evoluției operațiunilor de decontaminare;

    Echipamente și personal adecvat pentru decontaminarea infrastructurii, a clădirilor, a vehiculelor, a echipamentelor, a elementelor de probă critice și a capacităților;

    În cazul în care capacitatea se referă la decontaminarea persoanelor, echipamente și personal adecvat pentru decontaminarea persoanelor cu și fără caracter ambulant;

    Capacitatea și procedurile adecvate de monitorizare a zonei de decontaminare pentru a menține mediul de lucru în condiții de siguranță și pentru a verifica eficacitatea decontaminării;

    Echipamente individuale de protecție adecvate pentru a funcționa în condiții de siguranță într-un mediu contaminat pe întreaga perioadă de intervenție;

    Sisteme de pompare și recipiente adecvate pentru a prelua apa la nivel local;

    Sisteme și proceduri securizate și sigure de gestionare a deșeurilor în timpul decontaminării și după decontaminare, inclusiv soluții de izolare pentru depozitarea temporară și în condiții de siguranță a deșeurilor contaminate, a pompelor, a reziduurilor din arderea deșeurilor, a apei contaminate și a echipamentelor de epurare a apelor uzate. Gestionarea deșeurilor periculoase, inclusiv a apei contaminate și a altor subproduse, se va face în conformitate cu reglementările relevante din Uniune sau de la nivel internațional sau cu legislația țării-gazdă, oricare dintre acestea sunt mai stricte, și cu sprijinul țării-gazdă.

     

    Autosuficiență

    Se aplică articolul 12 alineatele (1) și (2) din Decizia de punere în aplicare 2014/762/UE;

    Capacitatea de a decontamina propriul personal al capacității.

     

    Trimitere pe teren

    Disponibilitate de a pleca pe teren în cel mult 12 ore de la acceptarea ofertei;

    Capacitatea de a continua operațiunile timp de cel puțin 14 zile consecutive.”


    Top