Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32020R0911

    Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/911 al Comisiei din 30 iunie 2020 de specificare a caracteristicilor punctelor de acces pe suport radio cu arie de acoperire restrânsă în temeiul articolului 57 alineatul (2) din Directiva (UE) 2018/1972 a Parlamentului European și a Consiliului de instituire a Codului european al comunicațiilor electronice (Text cu relevanță pentru SEE)

    C/2020/4299

    JO L 208, 1.7.2020, p. 48–51 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 17/07/2020

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2020/911/oj

    1.7.2020   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 208/48


    REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2020/911 AL COMISIEI

    din 30 iunie 2020

    de specificare a caracteristicilor punctelor de acces pe suport radio cu arie de acoperire restrânsă în temeiul articolului 57 alineatul (2) din Directiva (UE) 2018/1972 a Parlamentului European și a Consiliului de instituire a Codului european al comunicațiilor electronice

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Directiva (UE) 2018/1972 a Parlamentului European și a Consiliului din 11 decembrie 2018 de instituire a Codului european al comunicațiilor electronice (1), în special articolul 57 alineatul (2),

    întrucât:

    (1)

    Astfel cum se precizează în Directiva (UE) 2018/1972, având în vedere faptul că este posibil ca punctele de acces pe suport radio cu arie de acoperire restrânsă să aibă un impact pozitiv asupra utilizării spectrului de frecvențe radio și asupra dezvoltării comunicațiilor wireless în Uniune, instalarea punctelor de acces pe suport radio cu arie de acoperire restrânsă ar trebui să fie facilitată printr-un regim de instalare care să nu necesite autorizații.

    (2)

    Un punct de acces pe suport radio cu arie de acoperire restrânsă cuprinde diferite elemente, cum ar fi o unitate de prelucrare a semnalelor, un sistem de antene, conexiuni prin cablu și o carcasă. În unele cazuri, sistemul de antene sau anumite elemente ale acestui sistem ar putea fi instalate separat de celelalte elemente ale punctului de acces pe suport radio cu arie de acoperire restrânsă și ar putea fi conectate prin unul sau mai multe cabluri dedicate. Acesta poate fi cazul sistemelor de antene distribuite sau al unui sistem radio distribuit utilizat de unul sau de mai mulți operatori. Un punct de acces pe suport radio cu arie de acoperire restrânsă poate fi conceput astfel încât să deservească doi sau mai mulți utilizatori ai spectrului de frecvențe radio.

    (3)

    Pentru a asigura acceptarea lor de către public și instalarea durabilă, punctele de acces pe suport radio cu arie de acoperire restrânsă menționate la articolul 57 alineatul (1) al doilea paragraf din Directiva (UE) 2018/1972 ar trebui să aibă un impact vizual minim. Pentru a realiza acest lucru, ele ar trebui să fie invizibile sau montate pe structura de sprijin într-un mod care să nu deranjeze vizual. Funcționarea lor ar trebui, de asemenea, să asigure un nivel ridicat de protecție a sănătății publice, astfel cum se prevede în Recomandarea 1999/519/CE a Consiliului (2) privind limitarea expunerii publicului larg la câmpurile electromagnetice.

    (4)

    Directiva 2014/53/UE a Parlamentului European și a Consiliului privind armonizarea legislației statelor membre referitoare la punerea la dispoziție pe piață a echipamentelor radio (3) prevede că echipamentele radio, inclusiv punctele de acces pe suport radio cu arie de acoperire restrânsă, sunt construite astfel încât să asigure protecția sănătății și a siguranței persoanelor.

    (5)

    Caracteristicile fizice și tehnice ale punctelor de acces pe suport radio cu arie de acoperire restrânsă care fac obiectul articolului 57 alineatul (1) al doilea paragraf din Directiva (UE) 2018/1972 ar trebui, prin urmare, definite în termeni de volum maxim, restricții privind greutatea și putere maximă de emisie pentru a realiza conectivitatea utilizatorilor. Alegerea volumului maxim pentru a delimita impactul vizual al unui punct de acces pe suport radio cu arie de acoperire restrânsă ar trebui să permită flexibilitatea proiectului și adaptabilitatea la caracteristicile fizice și tehnice ale structurii de sprijin.

    (6)

    Studiul efectuat pentru Comisie „Regimul simplificat de instalare a punctelor de acces pe suport radio cu arie de acoperire restrânsă (4)” [Light Deployment Regime for Small-Area Wireless Access Points (SAWAPs)] demonstrează că un volum maxim de 20 de litri ar trebui să fie suficient pentru a include principalele elemente ale unui punct de acces pe suport radio cu arie de acoperire restrânsă, asigurând în același timp caracterul discret al acestuia. Acest volum maxim ar trebui să se aplice oricărei instalări a unui singur punct de acces pe suport radio cu arie de acoperire restrânsă care deservește unul sau mai mulți utilizatori ai spectrului de frecvențe radio, precum și a mai multor puncte de acces pe suport radio cu arie de acoperire restrânsă care utilizează în comun o infrastructură cu suprafață mică, cum ar fi un stâlp de iluminat, un semafor, un panou de afișaj sau o stație de autobuz, care, datorită dimensiunilor fizice și/sau unei prezențe dense într-o anumită zonă, riscă să creeze o supraîncărcare vizuală.

    (7)

    Punctele de acces pe suport radio cu arie de acoperire restrânsă ar trebui să respecte standardul european armonizat EN 62232:2017 (5)„Determinarea intensității câmpurilor de radiofrecvențe, a densității de putere și a ratei specifice de absorbție în apropierea stațiilor de bază utilizate pentru radiocomunicații în scopul evaluării expunerii umane”, care prevede o metodologie pentru instalarea stațiilor de bază, în funcție de puterea lor de emisie în scopul evaluării expunerii umane la câmpurile electromagnetice, în conformitate cu limitele stabilite în Recomandarea 1999/519/CE.

    (8)

    Acest standard se aplică tuturor tipurilor de stații de bază, împărțite în cinci clase de instalare, în funcție de puterea echivalentă izotropic radiată (EIRP), și anume: câțiva miliwați (clasa E0), 2 wați (clasa E2), 10 wați (clasa E10), 100 de wați (clasa E100), respectiv peste 100 de wați (clasa E+). Având în vedere distanțele de siguranță pentru instalare care trebuie respectate în conformitate cu acest standard și întrucât Directiva (UE) 2018/1972 prevede că punctele de acces pe suport radio cu arie de acoperire restrânsă ar trebui să fie echipamente cu putere redusă, prezentul regulament ar trebui să se aplice, printre clasele enumerate mai sus, numai claselor E0, E2 și E10. Conform tabelului 2 care figurează la punctul 6.2.4 din EN 62232:2017, partea radiantă inferioară a unei antene de clasa E10 trebuie să fie plasată la o înălțime de cel puțin 2,2 metri deasupra zonelor pietonale, pentru a asigura o distanță de cel puțin 20 cm între lobul principal al antenei și corpul unei persoane de 2 m înălțime (6).

    (9)

    Din motive estetice, instalarea într-un spațiu interior a punctelor de acces pe suport radio cu arie de acoperire restrânsă din clasa E10, care vor utiliza, probabil, limita maximă de 20 de litri, ar trebui limitată la spațiile interioare mari, cu o înălțime de cel puțin 4 metri, cum ar fi muzeele, stadioanele, centrele de conferință, aeroporturile, stațiile de metrou, gările feroviare sau centrele comerciale.

    (10)

    Greutatea și forma unui punct de acces pe suport radio cu arie de acoperire restrânsă nu ar trebui să necesite o consolidare structurală a structurii de sprijin utilizate.

    (11)

    Întrucât este prevăzută dezvoltarea în continuare a standardelor relevante, dacă acestea trebuie să acopere punctele de acces pe suport radio cu arie de acoperire restrânsă care utilizează sisteme de antene active, acestor puncte de acces nu ar trebui să li se aplice, în această etapă, regimul de instalare care să nu necesite autorizații.

    (12)

    Pentru ca autoritățile competente să își poată desfășura activitățile de supraveghere și monitorizare, în special în cazul mai multor sisteme de antene amplasate în același loc, orice operator care a instalat puncte de acces pe suport radio cu arie de acoperire restrânsă în conformitate cu caracteristicile prevăzute în prezentul regulament ar trebui să anunțe în timp util autoritatea competentă cu privire la instalarea și amplasarea acestor puncte de acces.

    (13)

    Prezentul regulament nu aduce atingere competențelor statelor membre de a stabili nivelurile agregate ale câmpurilor electromagnetice care rezultă din instalarea în același loc sau din acumularea într-un anumit spațiu a unor puncte de acces pe suport radio cu arie de acoperire restrânsă, conform articolului 57 alineatul (1) al doilea paragraf din Directiva (UE) 2018/1972, și de a asigura conformitatea lor cu limitele de expunere agregată aplicabile, în conformitate cu dreptul Uniunii, prin alte mijloace decât autorizațiile individuale.

    (14)

    Punerea în aplicare a prezentului regulament ar trebui monitorizată în mod regulat pentru a facilita revizuirea acestuia, dacă este necesar, ținând cont de practicile naționale și de evoluțiile în materie de standardizare, în special în ceea ce privește includerea sistemelor de antene active.

    (15)

    Prezentul regulament nu aduce atingere măsurilor naționale privind siguranța, furnizarea de utilități și respectarea proprietății private, inclusiv dreptului proprietarilor de a determina în ce mod își utilizează proprietatea.

    (16)

    Prezentul regulament nu aduce atingere aplicării unor regimuri mai puțin restrictive la nivel național pentru instalarea punctelor de acces pe suport radio cu arie de acoperire restrânsă, pentru a facilita o densitate proporțională și un impact vizual redus al implementării serviciilor de acces pe suport radio cu arie de acoperire restrânsă.

    (17)

    Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului pentru comunicații,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Prezentul regulament stabilește caracteristicile fizice și tehnice ale punctelor de acces pe suport radio cu arie de acoperire restrânsă menționate la articolul 57 alineatul (1) al doilea paragraf din Directiva (UE) 2018/1972.

    Prezentul regulament nu se aplică punctelor de acces pe suport radio cu arie de acoperire restrânsă dotate cu sisteme de antene active.

    Articolul 2

    În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

    1.

    „putere echivalentă izotropic radiată (EIRP)” înseamnă produsul dintre puterea furnizată antenei și câștigul antenei într-o direcție dată, pentru o antenă izotropă;

    2.

    „sistem de antene” înseamnă o componentă hardware a unui punct de acces pe suport radio cu arie de acoperire restrânsă care radiază energia de frecvență radio în scopul furnizării de conectivitate pe suport radio către utilizatorii finali;

    3.

    „sistem de antene active” (active antenna systems – AAS) înseamnă un sistem de antene al unui punct de acces pe suport radio cu arie de acoperire restrânsă în care amplitudinea și/sau faza dintre elementele antenei sunt ajustate continuu, obținându-se astfel o diagramă a antenei care variază ca răspuns la variațiile pe termen scurt ale mediului radio. Această definiție exclude reglarea fasciculului pe termen lung, cum ar fi înclinația electrică fixă către partea de jos. Într-un punct de acces pe suport radio cu arie de acoperire restrânsă echipat cu un AAS, acesta din urmă este integrat în punctul de acces pe suport radio cu arie de acoperire restrânsă;

    4.

    „spațiu interior” înseamnă orice spațiu, inclusiv vehicule de transport, care are un plafon sau un acoperiș ori o structură sau un dispozitiv fix sau mobil ce poate acoperi întreg spațiul și care, cu excepția ușilor, a ferestrelor și a căilor de acces, este complet delimitat de pereți sau margini, fie permanent, fie temporar, indiferent de tipul de material folosit pentru acoperiș, pereți sau margini și indiferent dacă structura respectivă este permanentă sau temporară;

    5.

    „spațiu exterior” înseamnă orice spațiu care nu este interior.

    Articolul 3

    (1)   Punctele de acces pe suport radio cu arie de acoperire restrânsă menționate la articolul 57 alineatul (1) al doilea paragraf din Directiva (UE) 2018/1972 trebuie să fie integrate în totalitate și în condiții de siguranță în structura lor de sprijin și, prin urmare, invizibile pentru publicul larg sau să îndeplinească condițiile prevăzute la punctul A din anexa la prezentul regulament și cerințele standardului european prevăzute la punctul B din anexa la prezentul regulament.

    (2)   Primul paragraf nu aduce atingere competențelor statelor membre de a stabili nivelurile agregate ale câmpurilor electromagnetice care rezultă din instalarea în același loc sau din acumularea într-un anumit spațiu a unor puncte de acces pe suport radio cu arie de acoperire restrânsă și de a asigura conformitatea lor cu limitele de expunere agregată la câmpurile electromagnetice care sunt aplicabile în conformitate cu dreptul Uniunii, prin alte mijloace decât autorizațiile individuale.

    (3)   Operatorii care au instalat puncte de acces pe suport radio cu arie de acoperire restrânsă care îndeplinesc caracteristicile prevăzute la alineatul (1) informează autoritățile competente cu privire la instalarea și amplasarea acestor puncte de acces.

    Articolul 4

    Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Se aplică de la 21 decembrie 2020.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 30 iunie 2020.

    Pentru Comisie

    Președintele

    Ursula VON DER LEYEN


    (1)  JO L 321, 17.12.2018, p. 36.

    (2)  Recomandarea 1999/519/CE a Consiliului din 12 iulie 1999 privind limitarea expunerii publicului larg la câmpurile electromagnetice (0 Hz-300 GHz) (JO L 199, 30.7.1999, p. 59).

    (3)  Directiva 2014/53/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 aprilie 2014 privind armonizarea legislației statelor membre referitoare la punerea la dispoziție pe piață a echipamentelor radio și de abrogare a Directivei 1999/5/CE (JO L 153, 22.5.2014, p. 62).

    (4)  Smart 2018/0017, https://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/463e2d3d-1d8f-11ea-95ab-01aa75ed71a1/language-en/format-PDF/source-112125706

    (5)  Aplicabil pentru gama de frecvențe 110 MHz-100 GHz.

    (6)  Anexa C.4 la EN 62232:2017.


    ANEXĂ

    A.   Condițiile prevăzute la articolul 3 alineatul (1)

    1.

    Volumul total al părții vizibile a unui punct de acces pe suport radio cu arie de acoperire restrânsă care deservește unul sau mai mulți utilizatori ai spectrului nu trebuie să depășească 20 de litri.

    2.

    Volumul total al părților vizibile ale mai multor puncte de acces pe suport radio cu arie de acoperire restrânsă care utilizează în comun o infrastructură cu suprafață mică, cum ar fi un stâlp de iluminat, un semafor, un panou de afișaj sau o stație de autobuz, nu trebuie să depășească 20 de litri.

    3.

    În cazurile în care sistemul de antene și alte elemente ale punctului de acces pe suport radio cu arie de acoperire restrânsă, cum ar fi o unitate de radiofrecvență, un procesor digital, o unitate de stocare, un sistem de răcire, alimentarea cu energie electrică, conexiunile prin cablu, elementele de racordare sau elementele de împământare și fixare, sunt instalate separat, orice parte a acestor elemente care depășește 20 de litri trebuie să fie invizibilă.

    4.

    Punctul de acces pe suport radio cu arie de acoperire restrânsă trebuie să respecte caracteristicile vizuale care asigură consecvența vizuală cu structura de sprijin și să aibă o dimensiune proporțională cu dimensiunea globală a structurii de sprijin, o formă coerentă, culori neutre și cabluri ascunse și să nu creeze, împreună cu alte puncte de acces pe suport radio cu arie de acoperire restrânsă care sunt deja instalate în situri adiacente, o supraîncărcare vizuală.

    5.

    Greutatea și forma unui punct de acces pe suport radio cu arie de acoperire restrânsă nu trebuie să necesite o consolidare structurală a structurii de sprijin.

    B.   Cerințele din standardul european menționat la articolul 3 alineatul (1)

    1.

    Instalarea trebuie efectuată în conformitate cu clasele E0, E2 și E10 din tabelul 2 care figurează la punctul 6.2.4 din standardul european EN 62232:2017 „Determinarea intensității câmpurilor de radiofrecvențe, a densității de putere și a ratei specifice de absorbție în apropierea stațiilor de bază utilizate pentru radiocomunicații în scopul evaluării expunerii umane”.

    2.

    Un punct de acces pe suport radio cu arie de acoperire restrânsă din clasa de instalare E10 trebuie să fie utilizat doar în spațiul exterior sau în spații interioare cu o înălțime de cel puțin 4 m.

    3.

    În cazul în care sunt amplasate în același loc mai multe sisteme de antene (sau elemente ale acestor sisteme) care corespund unuia sau mai multor puncte de acces pe suport radio cu arie de acoperire restrânsă, criteriile aplicabile EIRP incluse în referința de la punctul 1 se aplică sumei EIRP corespunzătoare tuturor sistemelor de antene amplasate în același loc (sau porțiunilor din aceste sisteme).

    Top