EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32019R2019

Regulamentul (UE) 2019/2019 al Comisiei din 1 octombrie 2019 de stabilire a cerințelor în materie de proiectare ecologică aplicabile aparatelor frigorifice în temeiul Directivei 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 643/2009 al Comisiei (Text cu relevanță pentru SEE.)

C/2019/2120

JO L 315, 5.12.2019, p. 187–208 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 01/05/2021

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2019/2019/oj

5.12.2019   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 315/187


REGULAMENTUL (UE) 2019/2019 AL COMISIEI

din 1 octombrie 2019

de stabilire a cerințelor în materie de proiectare ecologică aplicabile aparatelor frigorifice în temeiul Directivei 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 643/2009 al Comisiei

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere articolul 114 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 21 octombrie 2009 de instituire a unui cadru pentru stabilirea cerințelor în materie de proiectare ecologică aplicabile produselor cu impact energetic (1), în special articolul 15 alineatul (1),

întrucât:

(1)

În temeiul Directivei 2009/125/CE, Comisia ar trebui să stabilească cerințe în materie de proiectare ecologică aplicabile produselor cu impact energetic care înregistrează volume semnificative de vânzări și de schimburi comerciale în Uniune, care au un impact semnificativ asupra mediului și care prezintă un potențial semnificativ de îmbunătățire a impactului asupra mediului prin proiectare, fără a antrena costuri excesive.

(2)

Comunicarea Comisiei, COM(2016) 773 (2) (Planul de lucru pentru proiectarea ecologică), elaborată de Comisie în aplicarea articolului 16 alineatul (1) din Directiva 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului, stabilește prioritățile de lucru în temeiul cadrului privind proiectarea ecologică și etichetarea energetică pentru perioada 2016-2019. Planul de lucru pentru proiectarea ecologică identifică grupurile de produse cu impact energetic care urmează să fie considerate prioritare pentru efectuarea de studii pregătitoare și eventuala adoptare de măsuri de punere în aplicare, precum și pentru reexaminarea Regulamentului (CE) nr. 643/2009 al Comisiei (3) și a Regulamentului delegat (UE) nr. 1060/2010 al Comisiei (4).

(3)

Măsurile din planul de lucru pentru proiectarea ecologică au potențialul estimat de a genera, în 2030, economii anuale de energie finală de peste 260 TWh, ceea ce echivalează cu reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu aproximativ 100 de milioane de tone pe an în 2030. Aparatele frigorifice reprezintă unul dintre grupurile de produse enumerate în planul de lucru pentru proiectarea ecologică, cu o valoare estimată a economiilor anuale de energie finală de 10 TWh în 2030.

(4)

Comisia a stabilit cerințele în materie de proiectare ecologică aplicabile aparatelor frigorifice de uz casnic în Regulamentul (CE) nr. 643/2009 și, în temeiul regulamentului respectiv, Comisia ar trebui să reexamineze periodic regulamentul în lumina progreselor tehnologice.

(5)

Comisia a reexaminat Regulamentul (CE) nr. 643/2009 și a analizat aspectele tehnice, de mediu și economice referitoare la aparatele frigorifice, precum și comportamentul în practică al utilizatorilor. Reexaminarea a fost efectuată în strânsă colaborare cu părțile implicate și interesate din Uniune și din țările terțe. Rezultatele acestei reexaminări au fost făcute publice și prezentate forumului consultativ instituit în temeiul articolului 18 din Directiva 2009/125/CE.

(6)

Reexaminarea demonstrează avantajul unor cerințe continue și îmbunătățite, adaptate la progresul tehnologic înregistrat în sectorul aparatelor frigorifice. Mai precis, aceasta demonstrează că pot fi introduse cerințe de eficiență energetică în ceea ce privește aparatele pentru depozitarea vinului și că factorii de corecție pot fi eliminați sau reduși în mod semnificativ.

(7)

Consumul anual de energie electrică în Uniune al produselor care fac obiectul prezentului regulament a fost estimat la 86 TWh în anul 2015, ceea ce corespunde unei cantități de 34 de milioane de tone de emisii de gaze cu efect de seră exprimate în echivalent CO2. Se estimează că, până în 2030, consumul de energie al aparatelor frigorifice în cazul unui scenariu de statu-quo va scădea. Cu toate acestea, este de așteptat ca această scădere să încetinească, cu excepția cazului în care cerințele în materie de proiectare ecologică existente sunt actualizate.

(8)

Aspectele de mediu specifice aparatelor frigorifice vizate de prezentul regulament care au fost identificate ca fiind semnificative în sensul prezentului regulament sunt consumul de energie în faza de utilizare, creșterea consumului de energie pe durata de viață a produselor ca urmare a garniturilor neetanșe ale ușilor, potențialul slab de reparare și opțiunile sub nivelul optim în ceea ce privește conservarea alimentelor, care duc la generarea de deșeuri alimentare evitabile.

(9)

Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor COM(2015) 614 final (5) (Planul de acțiune privind economia circulară) și planul de lucru pentru proiectarea ecologică subliniază importanța utilizării cadrului în materie de proiectare ecologică pentru a sprijini tranziția către o economie circulară, mai eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor. Directiva 2012/19/UE a Parlamentului European și a Consiliului (6) face trimitere la Directiva 2009/125/CE și precizează că cerințele în materie de proiectare ecologică ar trebui să faciliteze refolosirea, demontarea și valorificarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) prin abordarea problemelor în amonte. Prezentul regulament ar trebui, prin urmare, să stabilească cerințe adecvate în acest sens.

(10)

Aparatele frigorifice cu funcție de vânzare directă ar trebui să facă obiectul unui regulament separat privind proiectarea ecologică.

(11)

Congelatoarele cu sertare, inclusiv congelatoarele cu sertare de uz profesional, ar trebui incluse în domeniul de aplicare al prezentului regulament, deoarece ele sunt excluse din domeniul de aplicare al Regulamentului (UE) 2015/1095 al Comisiei (7) și pot fi folosite și în alte medii decât mediile profesionale.

(12)

Aparatele pentru depozitarea vinului și aparatele frigorifice cu nivel redus de zgomot (cum ar fi minibarurile), inclusiv cele cu uși transparente, nu au funcție de vânzare directă. Aparatele pentru depozitarea vinului sunt de obicei utilizate fie în gospodării, fie în restaurante, în timp ce minibarurile sunt de obicei utilizate în camerele de hotel. Prin urmare, aparatele pentru depozitarea vinului și minibarurile, inclusiv cele cu uși transparente, ar trebui reglementate de prezentul regulament.

(13)

Parametrii relevanți ai produselor ar trebui măsurați cu ajutorul unor metode fiabile, exacte și reproductibile. Metodele respective ar trebui să ia în considerare metodele de măsurare de ultimă generație recunoscute, inclusiv, dacă sunt disponibile, standardele armonizate adoptate de organismele europene de standardizare, astfel cum sunt enumerate în anexa I la Regulamentul (UE) nr. 1025/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (8).

(14)

În conformitate cu articolul 8 din Directiva 2009/125/CE, prezentul regulament ar trebui să specifice procedurile aplicabile de evaluare a conformității.

(15)

Pentru a facilita verificarea conformității, producătorii, importatorii sau reprezentanții autorizați ar trebui să furnizeze informații în documentația tehnică menționată în anexele IV și V la Directiva 2009/125/CE, în măsura în care informațiile respective se raportează la cerințele prevăzute în prezentul regulament.

(16)

În scopul supravegherii pieței, producătorilor, importatorilor sau reprezentanților autorizați ar trebui să li se permită să facă trimitere la baza de date cu produse, dacă documentația tehnică întocmită în conformitate cu Regulamentul delegat (UE) 2019/2016 al Comisiei (9) conține aceleași informații.

(17)

Pentru a îmbunătăți eficacitatea prezentului regulament și pentru a proteja consumatorii, produsele care își modifică în mod automat performanța în condiții de încercare în vederea îmbunătățirii parametrilor declarați ar trebui interzise.

(18)

Pe lângă cerințele obligatorii din punct de vedere juridic prevăzute în prezentul regulament, ar trebui să se identifice criteriile de referință indicative pentru cele mai bune tehnologii disponibile, astfel încât informațiile cu privire la performanța de mediu pe durata întregului ciclu de viață a produselor care fac obiectul prezentului regulament să fie ușor accesibile și disponibile la scară largă, în conformitate cu partea 3 punctul 2 din anexa I la Directiva 2009/125/CE.

(19)

Reexaminarea prezentului regulament ar trebui să evalueze pertinența și eficacitatea dispozițiilor sale în ceea ce privește atingerea obiectivelor stabilite. Calendarul reexaminării ar trebui să permită punerea în aplicare a tuturor dispozițiilor și exercitarea de către acestea a unui efect asupra pieței.

(20)

Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 643/2009 ar trebui abrogat.

(21)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul comitetului instituit în temeiul articolului 19 alineatul (1) din Directiva 2009/125/CE,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Obiect și domeniu de aplicare

(1)   Prezentul regulament stabilește cerințele în materie de proiectare ecologică pentru introducerea pe piață și punerea în funcțiune a aparatelor frigorifice cu alimentare de la rețeaua electrică cu un volum total mai mare de 10 litri și mai mic sau egal cu 1 500 de litri.

(2)   Prezentul regulament nu se aplică:

(a)

dulapurilor frigorifice de depozitare de uz profesional și dulapurilor frigorifice de răcire și congelare rapidă, cu excepția congelatoarelor cu sertare de uz profesional;

(b)

aparatelor frigorifice cu funcție de vânzare directă;

(c)

aparatelor frigorifice mobile;

(d)

aparatelor a căror funcție principală nu este depozitarea produselor alimentare prin refrigerare.

Articolul 2

Definiții

În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

1.

„rețea de alimentare” sau „rețea electrică de alimentare” înseamnă energia electrică obținută prin branșare la rețeaua de curent alternativ cu frecvența de 50 Hz și tensiunea de 230 V (± 10 %);

2.

„aparat frigorific” înseamnă un dulap izolat termic, prevăzut cu unul sau mai multe compartimente cu temperaturi specifice controlate, răcit prin convecție naturală sau forțată, răcirea realizându-se printr-unul sau mai multe mijloace consumatoare de energie;

3.

„compartiment” înseamnă un spațiu închis în interiorul unui aparat frigorific, separat de un alt compartiment sau de alte compartimente printr-o partiție, un recipient sau o construcție similară, accesibil în mod direct cu ajutorul uneia sau mai multor uși exterioare și care poate fi împărțit el însuși în subcompartimente. În sensul prezentului regulament, cu excepția cazului în care se specifică altfel, „compartiment” se referă atât la compartimente, cât și la subcompartimente;

4.

„ușă exterioară” înseamnă o parte a unui dulap care poate fi mișcată sau înlăturată pentru a permite cel puțin mutarea încărcăturii din exteriorul în interiorul dulapului sau din interiorul în exteriorul acestuia;

5.

„subcompartiment” înseamnă un spațiu închis în cadrul unui compartiment, care are un interval de temperatură de funcționare diferit față de cel al compartimentului în care este situat;

6.

„volum total” (V) înseamnă volumul spațiului delimitat de izolația interioară a aparatului frigorific, egal cu suma dintre volumele compartimentelor, exprimat în dm3 sau în litri;

7.

„volum al compartimentului” (Vc) înseamnă volumul spațiului delimitat de izolația interioară a compartimentului, exprimat în dm3 sau în litri;

8.

„dulap frigorific de depozitare de uz profesional” înseamnă un aparat frigorific izolat în care sunt integrate unul sau mai multe compartimente accesibile prin intermediul uneia sau mai multor uși sau al unuia sau mai multor sertare, care poate menține permanent temperatura alimentelor în cadrul limitelor prevăzute, la o temperatură de funcționare în regim de refrigerare sau de congelare, utilizând un ciclu bazat pe compresia vaporilor, și utilizat pentru depozitarea alimentelor în medii diferite de cel casnic, dar nu și pentru expunerea către cumpărători sau accesarea de către aceștia, conform definiției din Regulamentul (UE) 2015/1095;

9.

„dulap frigorific de răcire și congelare rapidă” înseamnă un aparat frigorific izolat destinat în principal răcirii rapide a alimentelor fierbinți până la temperaturi sub 10 °C în cazul refrigerării și până la temperaturi sub – 18 °C în cazul congelării, conform definiției din Regulamentul (UE) 2015/1095;

10.

„congelator cu sertare de uz profesional” înseamnă un congelator al/ale cărui compartiment (compartimente) este/sunt accesibil(e) prin partea de sus a aparatului sau care dispune de compartimente cu deschidere atât prin partea de sus, cât și prin partea din față, dar în care volumul brut al compartimentului (compartimentelor) cu deschidere prin partea de sus depășește 75 % din volumul brut total al aparatului, utilizat pentru depozitarea alimentelor în medii diferite de cel casnic;

11.

„congelator” înseamnă un aparat frigorific care dispune doar de compartimente cu 4 stele;

12.

„compartiment pentru alimente congelate” înseamnă un tip de compartiment cu o temperatură-țintă mai mică sau egală cu 0 °C, și anume un compartiment fără stele, cu 1 stea, cu 2 stele, cu 3 stele sau cu 4 stele, astfel cum figurează în tabelul 3 din anexa III;

13.

„tip de compartiment” înseamnă tipul de compartiment declarat în conformitate cu parametrii de performanță în materie de refrigerare Tmin, Tmax, Tc și cu alți parametri, astfel cum figurează în tabelul 3 din anexa III;

14.

„temperatură minimă” (Tmin) înseamnă temperatura minimă în interiorul compartimentului în timpul încercărilor legate de depozitare, astfel cum figurează în tabelul 3 din anexa III;

15.

„temperatură maximă” (Tmax) înseamnă temperatura maximă în interiorul compartimentului în timpul încercărilor de depozitare, astfel cum figurează în tabelul 3 din anexa III;

16.

„temperatură-țintă” (Tc) înseamnă temperatura de referință din interiorul unui compartiment în timpul încercării, astfel cum figurează în tabelul 3 din anexa III, și este temperatura pentru încercarea privind consumul de energie, exprimată ca medie în timp și în funcție de un set de senzori;

17.

„compartiment fără stele” și „compartiment pentru prepararea gheții” înseamnă un compartiment pentru alimente congelate cu o temperatură-țintă și condiții de depozitare de 0 °C, astfel cum figurează în tabelul 3 din anexa III;

18.

„compartiment cu 1 stea” înseamnă un compartiment pentru alimente congelate cu o temperatură-țintă și condiții de depozitare de – 6 °C, astfel cum figurează în tabelul 3 din anexa III;

19.

„compartiment cu 2 stele” înseamnă un compartiment pentru alimente congelate cu o temperatură-țintă și condiții de depozitare de – 12 °C, astfel cum figurează în tabelul 3 din anexa III;

20.

„compartiment cu 3 stele” înseamnă un compartiment pentru alimente congelate cu o temperatură-țintă și condiții de depozitare de – 18 °C, astfel cum figurează în tabelul 3 din anexa III;

21.

„compartiment de congelare” sau „compartiment cu 4 stele” înseamnă un compartiment pentru alimente congelate cu o temperatură-țintă și condiții de depozitare de – 18 °C și care îndeplinește cerințele pentru capacitatea de congelare;

22.

„capacitate de congelare” înseamnă cantitatea de alimente proaspete care pot fi congelate într-un compartiment de congelare în decurs de 24 de ore; această capacitate nu trebuie să fie mai mică de 4,5 kg la 24 h pentru 100 de litri din volumul compartimentului de congelare, cu un minimum de 2,0 kg/24 h;

23.

„aparat frigorific cu funcție de vânzare directă” înseamnă un aparat frigorific utilizat pentru funcțiile de expunere și vânzare către clienți de produse la temperaturi specifice mai mici decât temperatura ambiantă, accesibile direct prin intermediul unor părți laterale deschise sau al uneia sau mai multor uși și/sau sertare, inclusiv dulapuri cu suprafețe utilizate pentru depozitare sau pentru distribuirea asistată de produse la care clienții nu au acces și cu excepția minibarurilor și a aparatelor pentru depozitarea vinului, astfel cum se definește în Regulamentul (UE) 2019/2024 al Comisiei (10);

24.

„minibar” înseamnă un aparat frigorific cu un volum total de maximum 60 de litri, destinat în primul rând depozitării și vânzării de alimente în camere de hotel și în spații similare;

25.

„aparat pentru depozitarea vinului” înseamnă un aparat frigorific dedicat pentru depozitarea vinului, care este prevăzut cu un control de precizie al temperaturii pentru condițiile de depozitare și temperatura-țintă ale unui compartiment de depozitare a vinului, conform definiției din tabelul 3 din anexa III, și care este echipat cu măsuri antivibrație;

26.

„aparat frigorific dedicat” înseamnă un aparat frigorific cu un singur tip de compartiment;

27.

„compartiment de depozitare a vinului” înseamnă un compartiment pentru alimente necongelate, cu o temperatură-țintă de 12 °C, un nivel de umiditate internă cuprins între 50 % și 80 % și condiții de depozitare cuprinse între 5 °C și 20 °C, conform definiției din tabelul 3 din anexa III;

28.

„aparat frigorific mobil” înseamnă un aparat frigorific care poate fi utilizat atunci când nu există acces la rețeaua de energie electrică și care utilizează energie electrică de joasă tensiune (< 120V c.c.) și/sau combustibil ca sursă de energie pentru a asigura funcția de refrigerare, inclusiv un aparat frigorific care, pe lângă utilizarea de energie electrică de foarte joasă tensiune și/sau de combustibil, poate fi alimentat de la rețeaua electrică. Un aparat introdus pe piață cu un convertizor de curent alternativ/curent continuu nu este un aparat frigorific mobil;

29.

„produse alimentare” înseamnă alimentele, ingredientele, băuturile, inclusiv vinul, și alte produse utilizate în principal pentru consum, care necesită refrigerare la temperaturi specificate;

30.

„indice de eficiență energetică” (EEI) înseamnă un indice numeric corespunzător eficienței energetice relative a unui aparat frigorific, exprimat în procente, astfel cum figurează la punctul 5 din anexa III;

31.

„aparat frigorific cu nivel redus de zgomot” înseamnă un aparat frigorific fără compresie de vapori și cu emisii acustice în aer mai mici de 27 de decibeli cu ponderația A și o putere de referință de 1 picowatt [dB(A) re 1 pW];

32.

„emisie acustică în aer” înseamnă nivelul de putere acustică al aparatului frigorific, exprimat în decibeli cu ponderația A și o putere de referință de 1 picowatt [dB(A) re 1 pW];

33.

„aparat combinat” înseamnă un aparat frigorific prevăzut cu mai multe tipuri de compartimente, dintre care cel puțin unul este un compartiment pentru alimente necongelate;

34.

„compartiment pentru alimente necongelate” înseamnă un tip de compartiment cu o temperatură-țintă mai mare sau egală cu 4 °C; este vorba de un compartiment de tip „cămară”, de un compartiment pentru depozitarea vinului, de un compartiment de tip „cramă” sau de un compartiment pentru alimente proaspete, cu condiții de depozitare și temperaturi-țintă astfel cum figurează în tabelul 3 din anexa III;

35.

„compartiment de tip «cămară»” înseamnă un compartiment pentru alimente necongelate cu o temperatură-țintă de 17 °C și condiții de depozitare cuprinse între 14 °C și 20 °C, astfel cum figurează în tabelul 3 din anexa III;

36.

„compartiment de tip «cramă»” înseamnă un compartiment pentru alimente necongelate cu o temperatură-țintă de 12 °C și condiții de depozitare cuprinse între 2 °C și 14 °C, astfel cum figurează în tabelul 3 din anexa III;

37.

„compartiment pentru alimente proaspete” înseamnă un compartiment pentru alimente necongelate cu o temperatură-țintă de 4 °C și condiții de depozitare cuprinse între 0 °C și 8 °C, astfel cum figurează în tabelul 3 din anexa III;

38.

„sistem de încălzire anti-condens controlat de condițiile ambiante” înseamnă un sistem de încălzire anti-condens a cărui capacitate de încălzire depinde de temperatura ambiantă, de umiditatea ambiantă sau de ambele;

39.

„sistem de încălzire anti-condens” înseamnă un sistem de încălzire care împiedică formarea de condens pe aparatul frigorific;

40.

„energie auxiliară” (Eaux ) înseamnă energia utilizată de un sistem de încălzire anti-condens controlat de condițiile ambiante, exprimată în kWh/a.

În sensul anexelor, sunt prevăzute definiții suplimentare în anexa I.

Articolul 3

Cerințe în materie de proiectare ecologică

Cerințele în materie de proiectare ecologică stabilite în anexa II se aplică începând cu datele indicate în anexa respectivă.

Articolul 4

Evaluarea conformității

(1)   Procedura de evaluare a conformității menționată la articolul 8 din Directiva 2009/125/CE este sistemul de control intern al proiectării prevăzut în anexa IV la directiva în cauză sau sistemul de management prevăzut în anexa V la directiva respectivă.

(2)   În sensul evaluării conformității în temeiul articolului 8 din Directiva 2009/125/CE, documentația tehnică trebuie să includă o copie a informațiilor despre produs furnizate potrivit dispozițiilor de la punctul 4 din anexa II, precum și detaliile și rezultatele calculelor stabilite în anexa III la prezentul regulament.

(3)   În cazul în care informațiile incluse în documentația tehnică pentru un anumit model au fost obținute:

(a)

de la un model care prezintă aceleași caracteristici tehnice relevante pentru informațiile tehnice care trebuie furnizate, dar care este produs de un producător diferit sau

(b)

prin calcule efectuate pe baza caracteristicilor de proiectare sau prin extrapolare pornind de la un alt model al aceluiași producător și/sau al unui alt producător,

documentația tehnică trebuie să includă detaliile acestui calcul, evaluarea efectuată de către producător pentru a verifica exactitatea calculului și, după caz, declarația de identitate între modelele diferiților producători.

Documentația tehnică trebuie să includă o listă a tuturor modelelor echivalente, inclusiv identificatorii de model.

(4)   Documentația tehnică trebuie să includă informații în ordinea și în conformitate cu anexa VI la Regulamentul delegat (UE) 2019/2016. În scopul supravegherii pieței, producătorii, importatorii sau reprezentanții autorizați pot face trimitere, fără a aduce atingere punctului 2 litera (g) din anexa IV la Directiva 2009/125/CE, la documentația tehnică încărcată în baza de date cu produse, care conține aceleași informații prevăzute în Regulamentul delegat (UE) 2019/2016.

Articolul 5

Procedura de verificare în scopul supravegherii pieței

Statele membre aplică procedura de verificare stabilită în anexa IV atunci când efectuează verificările în scopul supravegherii pieței menționate la articolul 3 alineatul (2) din Directiva 2009/125/CE.

Articolul 6

Circumvenție

Producătorul, importatorul sau reprezentantul autorizat nu introduce pe piață produse care au fost concepute astfel încât să poată depista dacă fac obiectul unei încercări (de exemplu, prin recunoașterea condițiilor de încercare sau a ciclului de încercare) și să reacționeze în mod specific prin modificarea automată a performanței lor în timpul încercării cu obiectivul de a atinge un nivel mai favorabil pentru oricare dintre parametrii declarați de producător, de importator sau de reprezentantul autorizat în documentația tehnică sau incluși în oricare dintre documentele furnizate.

Consumul de energie al produsului și oricare dintre ceilalți parametri declarați nu trebuie să se deterioreze după o actualizare de software sau de firmware atunci când sunt măsurați cu ajutorul aceleiași încercări standard utilizate inițial pentru declarația de conformitate, cu excepția cazului în care utilizatorul final și-a dat consimțământul explicit înainte de actualizarea respectivă.

Articolul 7

Criterii de referință indicative

Criteriile de referință indicative pentru cele mai performante produse și tehnologii disponibile pe piață la momentul adoptării prezentului regulament sunt prevăzute în anexa V.

Articolul 8

Reexaminare

Comisia reexaminează prezentul regulament în lumina progreselor tehnologice și prezintă forumului consultativ rezultatele acestei evaluări, inclusiv, dacă este cazul, un proiect de propunere de revizuire, cel târziu la 25 decembrie 2025.

Reexaminarea respectivă trebuie să evalueze, în special:

(a)

cerințele privind indicele de eficiență energetică pentru aparatele frigorifice cu nivel redus de zgomot și pentru aparatele pentru depozitarea vinului, inclusiv cele dotate cu uși transparente;

(b)

pertinența stabilirii de cerințe privind indicele de eficiență energetică pentru aparatele combinate cu nivel redus de zgomot prevăzute cu unul sau mai multe compartimente pentru alimente congelate;

(c)

tratamentul congelatoarelor cu sertare de uz profesional;

(d)

nivelul de toleranță;

(e)

pertinența existenței unui semnal sonor obligatoriu în caz de deschidere prelungită a ușilor;

(f)

factorii de compensare și parametrii de modelare;

(g)

pertinența stabilirii pentru produse a unor cerințe suplimentare privind utilizarea eficientă a resurselor, în conformitate cu principiile economiei circulare, inclusiv dacă ar trebui să se includă mai multe piese de schimb;

(h)

pertinența includerii în stabilirea energiei auxiliare a unor alte dispozitive sau funcții auxiliare decât sistemul de încălzire anti-condens controlat de condițiile ambiante;

(i)

metodologia pentru luarea în considerare a dezghețării automate și inteligente.

Articolul 9

Abrogare

Regulamentul (CE) nr. 643/2009 al Comisiei se abrogă cu efect de la 1 martie 2021.

Articolul 10

Intrare în vigoare și aplicare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament se aplică de la 1 martie 2021. Cu toate acestea, articolul 6 se aplică de la 25 decembrie 2019.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 1 octombrie 2019.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER


(1)  JO L 285, 31.10.2009, p. 10.

(2)  Comunicare a Comisiei. Planul de lucru pentru proiectarea ecologică pentru perioada 2016-2019, COM(2016)773 final, 30.11.2016.

(3)  Regulamentul (CE) nr. 643/2009 al Comisiei din 22 iulie 2009 de punere în aplicare a Directivei 2005/32/CE a Parlamentului European și a Consiliului cu privire la cerințele de proiectare ecologică pentru aparatele frigorifice de uz casnic (JO L 191, 23.7.2009, p. 53).

(4)  Regulamentul delegat (UE) nr. 1060/2010 al Comisiei din 28 septembrie 2010 de completare a Directivei 2010/30/UE a Parlamentului European și a Consiliului cu privire la cerințele de proiectare ecologică pentru aparatele frigorifice de uz casnic (JO L 314, 30.11.2010, p. 17).

(5)  Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor: Închiderea buclei - un plan de acțiune al UE pentru economia circulară, COM (2015) 614 final, 2.12.2015.

(6)  Directiva 2012/19/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 4 iulie 2012 privind deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) (JO L 197, 24.7.2012, p. 38).

(7)  Regulamentul (UE) 2015/1095 al Comisiei din 5 mai 2015 de punere în aplicare a Directivei 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește cerințele în materie de proiectare ecologică aplicabile dulapurilor frigorifice de depozitare profesionale, dulapurilor frigorifice de răcire și congelare rapidă, unităților de condensare și răcitoarelor pentru procese (JO L 177, 8.7.2015, p. 19).

(8)  Regulamentul (UE) nr. 1025/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2012 privind standardizarea europeană, de modificare a Directivelor 89/686/CEE și 93/15/CEE ale Consiliului și a Directivelor 94/9/CE, 94/25/CE, 95/16/CE, 97/23/CE, 98/34/CE, 2004/22/CE, 2007/23/CE, 2009/23/CE și 2009/105/CE ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Deciziei 87/95/CEE a Consiliului și a Deciziei nr. 1673/2006/CE a Parlamentului European și a Consiliului (JO L 316, 14.11.2012, p. 12).

(9)  Regulamentul delegat (UE) 2019/2016 al Comisiei din 11 martie 2019 de completare a Regulamentului (UE) 2017/1369 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește etichetarea energetică a aparatelor frigorifice și de abrogare a Regulamentului delegat (UE) nr. 1060/2010 al Comisiei (a se vedea pagina 102 din prezentul Jurnal Oficial).

(10)  Regulamentul delegat (UE) 2019/2024 al Comisiei din 1 octombrie 2019 de stabilire a cerințelor în materie de proiectare ecologică aplicabile aparatelor frigorifice cu funcție de vânzare directă în conformitate cu Directiva 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului (a se vedea pagina 313 din prezentul Jurnal Oficial).


ANEXA I

Definiții aplicabile pentru anexe

Se aplică următoarele definiții:

1.

„ușă (uși) transparentă(e)” înseamnă o ușă sau mai multe uși exterioare confecționată(e) din material transparent, care permit(e) utilizatorului final să vadă produsele prin ea/ele; cel puțin 75 % din înălțimea interioară a dulapului și cel puțin 75 % din lățimea interioară a dulapului trebuie să fie transparente, ambele dimensiuni fiind măsurate în partea din față a dulapului;

2.

„congelare rapidă” înseamnă o caracteristică care poate fi activată de utilizatorul final în conformitate cu instrucțiunile producătorului, ale importatorului sau ale reprezentantului autorizat, care asigură reducerea temperaturii de depozitare a compartimentului (compartimentelor) de congelare pentru a realiza o congelare mai rapidă a alimentelor necongelate;

3.

„reglaj de iarnă” înseamnă o funcție de control a unui aparat combinat prevăzut cu un singur compresor și un singur termostat, care, conform instrucțiunilor producătorului, ale importatorului sau ale reprezentantului autorizat, poate fi utilizat în condiții de temperaturi ambiante mai mici de + 16 °C, constând într-un dispozitiv de comutare sau o funcție care garantează, chiar dacă acest lucru nu ar fi necesar pentru compartimentul unde se află termostatul, că respectivul compresor continuă să funcționeze pentru a menține temperaturile de depozitare adecvate în celelalte compartimente;

4.

„compartiment de răcire” înseamnă un compartiment care poate să își controleze temperatura medie în cadrul unui interval determinat, fără a fi necesară efectuarea de ajustări de către utilizator, având o temperatură-țintă egală cu 2 °C și condiții de depozitare cuprinse între – 3 °C și 3 °C, astfel cum figurează în tabelul 3 din anexa III;

5.

„panou de izolare sub vid” (VIP) înseamnă un panou de izolare alcătuit dintr-un material rigid, cu o porozitate ridicată, acoperit cu un înveliș exterior subțire și etanș la gaz, din care gazele sunt evacuate și care este închis etanș pentru a preveni pătrunderea gazelor din exterior;

6.

„secțiune cu 2 stele” înseamnă o parte a unui compartiment cu 3 sau 4 stele care nu dispune de propria ușă sau de propriul capac de acces și care are o temperatură-țintă și condiții de depozitare de – 12 °C;

7.

„garnitură a ușii” înseamnă o garnitură mecanică de etanșare care umple spațiul dintre ușă și dulapul aparatului frigorific pentru a preveni scurgerile din dulap în aerul exterior;

8.

„piesă de schimb” înseamnă o piesă separată care poate înlocui o piesă cu funcții identice sau similare într-un produs;

9.

„reparator profesionist” înseamnă un operator sau o întreprindere care prestează servicii de reparație și de întreținere a aparatelor frigorifice;

10.

„aparat de sine-stătător” înseamnă un aparat frigorific care nu este încorporabil;

11.

„aparat încorporabil” înseamnă un aparat frigorific care este conceput, încercat și comercializat exclusiv:

(a)

pentru a fi instalat într-o mobilă sau pentru a fi încastrat (în partea superioară, inferioară și în părțile laterale) cu ajutorul unor panouri; și

(b)

pentru a fi fixat solid de părțile laterale, superioare sau inferioare ale mobilei sau ale panourilor; și

(c)

pentru a fi echipat cu o fațadă integrală finisată în fabrică sau cu un panou frontal special conceput;

12.

„garanție” înseamnă orice angajament față de consumator al comerciantului cu amănuntul sau al unui producător, importator sau reprezentant autorizat:

(a)

de a rambursa prețul plătit; sau

(b)

de a înlocui, de a repara sau de a manipula în orice mod aparatele frigorifice, dacă ele nu îndeplinesc specificațiile din certificatul de garanție sau din materialele publicitare relevante;

13.

„clasă climatică” înseamnă intervalul de temperaturi ambiante, astfel cum figurează la punctul 1 litera (i) din anexa III, în care aparatele frigorifice sunt destinate a fi utilizate și pentru care sunt îndeplinite în mod simultan în toate compartimentele condițiile de depozitare necesare indicate în tabelul 3 din anexa III;

14.

„bază de date cu produse” înseamnă o colecție de date referitoare la produse, care este structurată în mod sistematic și care constă într-o secțiune publică axată pe consumator, în care informațiile referitoare la parametrii produselor individuale sunt accesibile prin mijloace electronice, într-un portal online (pentru accesibilitate) și într-o secțiune privind conformitatea, cu cerințe de accesibilitate și de securitate specificate în mod clar, astfel cum prevede Regulamentul (UE) 2017/1369 al Parlamentului European și al Consiliului (1);

15.

„consum anual de energie” (AE) înseamnă consumul mediu zilnic de energie, înmulțit cu 365 (de zile pe an), exprimat în kilowați-oră pe an (kWh/a) și calculat în conformitate cu punctul 3 din anexa III;

16.

„consum zilnic de energie” (Ezilnic ) înseamnă energia electrică consumată de un aparat frigorific timp de 24 de ore în condițiile de referință, exprimat în kilowați-oră per 24 de ore (kWh/24 h) și calculat în conformitate cu punctul 3 din anexa III;

17.

„dozator” înseamnă un dispozitiv care distribuie, la cerere, produse refrigerate sau congelate dintr-un aparat frigorific, cum ar fi dozatoarele de cuburi de gheață sau dozatoarele de apă refrigerată;

18.

„compartiment cu temperatură variabilă” înseamnă un compartiment destinat utilizării ca două (sau mai multe) tipuri de compartimente alternative (de exemplu, un compartiment care poate fi fie compartiment pentru alimente proaspete, fie compartiment de congelare) și care poate fi reglat de utilizatori pentru a menține în permanență intervalul de temperatură de funcționare aplicabil fiecărui tip de compartiment declarat. Un compartiment destinat utilizării ca tip unic de compartiment care poate să îndeplinească, de asemenea, condițiile de depozitare ale altor tipuri de compartimente (de exemplu, un compartiment de răcire care poate îndeplini și cerințele specifice unui compartiment fără stele) nu este un compartiment cu temperatură variabilă;

19.

„rețea” înseamnă o infrastructură de comunicații cu o topologie a legăturilor și o arhitectură care include componente fizice, principii organizaționale, proceduri și formate (protocoale) de comunicare;

20.

„consum de energie electrică în regim constant” (Pss ) înseamnă consumul mediu de putere în condiții constante, exprimat în wați (W);

21.

„consum incremental de energie pentru dezghețare și recuperare” (ΔΕd-f ) înseamnă consumul mediu suplimentar de energie necesar pentru efectuarea operațiunilor de dezghețare și recuperare, exprimat în wați-oră (Wh);

22.

„dezghețare automată” înseamnă o caracteristică cu ajutorul căreia compartimentele sunt dezghețate fără intervenția utilizatorului pentru a iniția eliminarea depunerilor la toate reglajele de temperatură sau pentru a restabili funcționarea normală, iar eliminarea apei de la topire se face automat;

23.

„interval de dezghețare” (td-f ) înseamnă intervalul mediu reprezentativ, exprimat în ore (h), dintre momentul de activare a încălzitorului pentru dezghețare și momentul următor, în două cicluri de dezghețare și recuperare consecutive sau, în cazul în care nu există un încălzitor pentru dezghețare, dintre momentul dezactivării compresorului și momentul următor, în două cicluri de dezghețare și recuperare consecutive;

24.

„perioadă de dezghețare și recuperare” înseamnă perioada scursă între demararea ciclului de control al dezghețării și restabilirea condițiilor stabile de funcționare;

25.

„tip de dezghețare” înseamnă metoda de eliminare a depunerilor de gheață de pe evaporatorul (evaporatoarele) unui aparat frigorific, adică dezghețare automată sau manuală;

26.

„dezghețare manuală” înseamnă dezghețare care nu este automată;

27.

„factor de încărcare” (L) înseamnă un factor care ține seama de sarcina suplimentară (dincolo de ceea ce s-a anticipat ca urmare a creșterii temperaturii ambiante medii pentru încercare) de răcire necesară în urma introducerii de alimente calde, ale cărui valori figurează la punctul 3 litera (a) din anexa III;

28.

„consum anual standard de energie” (SAE) înseamnă consumul anual de referință de energie al unui aparat frigorific, exprimat în kilowați-oră pe an (kWh/a) și calculat în conformitate cu punctul 4 din anexa III;

29.

„parametru de combinare” (C) înseamnă un parametru de modelare care ține seama de efectul de sinergie atunci când diferite tipuri de compartimente sunt combinate într-un singur aparat, ale cărui valori figurează în tabelul 4 din anexa III;

30.

„factor de pierdere de căldură prin ușă” (D) înseamnă un factor de compensare pentru aparatele combinate în funcție de numărul compartimentelor cu temperaturi diferite sau de numărul de uși exterioare, reținându-se valoarea cea mai mică, astfel cum figurează în tabelul 5 din anexa III. În ceea ce privește acest factor, termenul „compartiment” nu se referă la subcompartiment;

31.

„factor de dezghețare” (Ac ) înseamnă un factor de compensare care ia în considerare dacă aparatele frigorifice sunt prevăzute cu un sistem de dezghețare automată sau manuală; valorile acestuia figurează în tabelul 5 din anexa III;

32.

„factor de încorporare” (Bc ) înseamnă un factor de compensare care ia în considerare dacă aparatul frigorific este încorporabil sau de sine-stătător; valorile acestuia figurează în tabelul 5 din anexa III;

33.

„Mc” și „Nc” înseamnă parametrii de modelare care iau în considerare dependența de volum a consumului de energie, ale căror valori figurează în tabelul 4 din anexa III;

34.

„parametru termodinamic” (rc ) înseamnă un parametru de modelare care corectează consumul anual standard de energie la o temperatură ambiantă de 24 °C; valorile acestuia figurează în tabelul 4 din anexa III;

35.

„model echivalent” înseamnă un model care are aceleași caracteristici tehnice relevante pentru informațiile tehnice care trebuie furnizate, dar care este introdus pe piață sau pus în funcțiune de același producător, importator sau reprezentant autorizat ca un alt model cu un identificator de model diferit;

36.

„identificator de model” înseamnă codul, de obicei alfanumeric, prin care se distinge un model specific de produs de alte modele cu aceeași marcă comercială sau cu aceeași denumire a furnizorului;

37.

„frigider cu congelator” înseamnă un aparat combinat care are cel puțin un compartiment de congelare și cel puțin un compartiment pentru alimente proaspete.


(1)  Regulamentul (UE) 2017/1369 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2017 de stabilire a unui cadru pentru etichetarea energetică și de abrogare a Directivei 2010/30/UE (JO L 198, 28.7.2017, p. 1).


ANEXA II

Cerințe în materie de proiectare ecologică

1.   Cerințe de eficiență energetică:

(a)

Începând cu 1 martie 2021, indicele de eficiență energetică (EEI) al aparatelor frigorifice nu trebuie să fie mai mare decât valorile stabilite în tabelul 1.

Tabelul 1

EEI maxim pentru aparatele frigorifice, exprimat în %

 

EEI

aparate frigorifice dedicate cu nivel redus de zgomot, cu compartiment(e) pentru alimente proaspete

375

aparate frigorifice cu nivel redus de zgomot, cu uși transparente

380

alte aparate frigorifice cu nivel redus de zgomot, cu excepția aparatelor combinate cu nivel redus de zgomot prevăzute cu un compartiment pentru alimente congelate

300

aparate pentru depozitarea vinului, cu uși transparente

190

alte aparate pentru depozitarea vinului

155

toate celelalte aparate frigorifice, cu excepția aparatelor combinate cu nivel redus de zgomot prevăzute cu un compartiment pentru alimente congelate

125

(b)

Începând cu 1 martie 2024, EEI al aparatelor frigorifice nu trebuie să fie mai mare decât valorile stabilite în tabelul 2.

Tabelul 2

EEI maxim pentru aparatele frigorifice, exprimat în %

 

EEI

aparate frigorifice dedicate cu nivel redus de zgomot prevăzute cu compartiment(e) pentru alimente proaspete

312

aparate frigorifice cu nivel redus de zgomot cu ușă (uși) transparentă(e)

300

alte aparate frigorifice cu nivel redus de zgomot, cu excepția aparatelor combinate cu nivel redus de zgomot prevăzute cu un compartiment pentru alimente congelate

250

aparate pentru depozitarea vinului cu ușă (uși) transparentă(e)

172

alte aparate pentru depozitarea vinului

140

toate celelalte aparate frigorifice, cu excepția aparatelor combinate cu nivel redus de zgomot prevăzute cu un compartiment de congelare

100

2.   Cerințe funcționale:

Începând cu 1 martie 2021, aparatele frigorifice trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:

(a)

Orice funcție de congelare rapidă sau orice funcție similară realizată prin modificarea temperaturii în compartimentele de congelare, trebuie, odată activată de utilizatorul final conform instrucțiunilor producătorului, importatorului sau reprezentantului autorizat, să revină automat la condițiile anterioare de temperatură de depozitare normale după cel mult 72 de ore.

(b)

Reglajele de iarnă se activează sau se dezactivează automat în funcție de necesitatea de a menține compartimentul (compartimentele) pentru alimente congelate la temperatura corectă.

(c)

Fiecare compartiment trebuie să fie marcat cu simbolul de identificare corespunzător. În cazul compartimentelor pentru alimente congelate, acesta constă în numărul de stele al compartimentului. În cazul compartimentului de răcire și al compartimentului pentru alimente necongelate, simbolul de identificare trebuie să fie un indiciu, ales de producător, de importator sau de reprezentantul autorizat, al tipului de alimente care ar trebui stocate în compartimentul respectiv.

(d)

Dacă aparatul frigorific conține panouri de izolare sub vid, pe aparatul frigorific trebuie marcate literele „VIP” într-un mod ușor de observat și lizibil.

(e)

În ceea ce privește subcompartimentele cu 2 stele sau secțiunile cu 2 stele:

un subcompartiment cu 2 stele sau o secțiune cu 2 stele trebuie să fie separat(ă) de volumul unui compartiment cu 3 sau 4 stele printr-o partiție, un recipient sau o construcție similară;

volumul subcompartimentului cu 2 stele sau al secțiunii cu 2 stele nu trebuie să depășească 20 % din volumul total al compartimentului conținător.

(f)

În ceea ce privește compartimentele cu 4 stele, capacitatea specifică de congelare trebuie stabilită astfel încât timpul de înghețare necesar pentru a aduce temperatura sarcinii ușoare (3,5 kg/100 l) de la + 25 °C la – 18 °C la o temperatură ambiantă de 25 °C să fie mai mic sau egal cu 18,5 h.

Până la 1 martie 2024, cerințele prevăzute la punctul 2 literele (a) și (b) nu se aplică aparatelor combinate cu un termostat electromecanic și un compresor care nu sunt echipate cu un panou de control electronic.

3.   Cerințe privind eficiența resurselor:

Începând cu 1 martie 2021, aparatele frigorifice trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:

(a)

Disponibilitatea pieselor de schimb:

(1)

producătorii, importatorii de aparate frigorifice sau reprezentanții lor autorizați trebuie să pună la dispoziția reparatorilor profesioniști cel puțin următoarele piese de schimb: termostate, senzori de temperatură, plăci de circuite imprimate și surse de lumină pe o perioadă de șapte ani de la introducerea pe piață a ultimei unități din model;

(2)

producătorii, importatorii de aparate frigorifice sau reprezentanții lor autorizați trebuie să pună la dispoziția reparatorilor profesioniști și a utilizatorilor finali cel puțin următoarele piese de schimb: mânere de ușă, balamale de ușă, tăvi și coșuri pe o perioadă minimă de șapte ani și garnituri de ușă pe o perioadă minimă de 10 ani de la introducerea pe piață a ultimei unități din model;

(3)

producătorii trebuie să se asigure că aceste piese de schimb pot fi înlocuite cu utilizarea unor instrumente disponibile în mod obișnuit și fără cauzarea de daune permanente aparatului;

(4)

lista cu piesele de schimb identificate la punctul 1 și procedura de efectuare a comenzilor de aceste piese trebuie puse la dispoziția publicului, de exemplu pe site-ul web cu acces liber al producătorului, al importatorului sau al reprezentantului autorizat în termen de cel târziu doi ani de la introducerea pe piață a primei unități dintr-un model sau a unui model echivalent și până la sfârșitul perioadei de disponibilitate a acestor piese de schimb;

(5)

lista cu piesele de schimb identificate la punctul 2, precum și procedura de efectuare a comenzilor de aceste piese și instrucțiunile de reparare trebuie puse la dispoziția publicului, de exemplu pe site-ul web cu acces liber al producătorului, al importatorului sau al reprezentantului autorizat în momentul introducerii pe piață a primei unități dintr-un model și până la sfârșitul perioadei de disponibilitate a acestor piese de schimb.

(b)

Accesul la informațiile referitoare la reparare și întreținere:

După o perioadă de doi ani de la introducerea pe piață a primei unități dintr-un model sau dintr-un model echivalent și până la sfârșitul perioadei menționate la litera (a), producătorul, importatorul sau reprezentantul autorizat trebuie să ofere reparatorilor profesioniști acces la informațiile privind repararea și întreținerea aparatelor, în următoarele condiții:

(1)

site-ul web al producătorului, al importatorului sau al reprezentantului autorizat trebuie să indice procesul de înscriere la accesul la informații al reparatorilor profesioniști; pentru a accepta o astfel de solicitare, producătorii, importatorii sau reprezentantul autorizat pot solicita reparatorului profesionist să demonstreze că:

(i)

reparatorul profesionist are competența tehnică de a repara aparate frigorifice și respectă reglementările valabile în cazul reparatorilor de echipamente electrice din statele membre în care își desfășoară activitatea. Trimiterea la un sistem de înregistrare oficial ca reparator profesionist, în cazul în care există un astfel de sistem în statul membru în cauză, se acceptă ca dovadă a conformității cu acest punct;

(ii)

reparatorul profesionist este acoperit de o asigurare care acoperă daunele rezultate din activitatea sa, indiferent dacă statul membru impune sau nu acest lucru;

(2)

producătorii, importatorii sau reprezentanții autorizați trebuie să accepte sau să refuze înregistrarea în termen de cinci zile lucrătoare de la data formulării cererii de către reparatorul profesionist;

(3)

producătorii, importatorii sau reprezentanții autorizați pot percepe comisioane rezonabile și proporționale pentru accesul la informațiile privind repararea și întreținerea sau pentru primirea de actualizări periodice. Un comision este rezonabil dacă nu descurajează accesul prin faptul că nu ia în considerare măsura în care reparatorul profesionist utilizează informațiile.

După înregistrare, un reparator profesionist trebuie să aibă acces, în termen de o zi lucrătoare de la depunerea unei cereri în acest sens, la informațiile privind repararea și întreținerea solicitate. Informațiile disponibile privind repararea și întreținerea includ:

identificarea fără echivoc a aparatului;

o schemă de dezmembrare sau o vizualizare explodată;

lista echipamentelor necesare pentru reparare și testare;

informații privind componentele și diagnosticarea (cum ar fi valorile teoretice minime și maxime pentru măsurători);

diagramele de cablare și de conectare;

codurile de eroare și de diagnostic (inclusiv codurile specifice producătorului, dacă este cazul); și

înregistrările de date referitoare la incidentele de defectare raportate stocate în aparatul frigorific (dacă este cazul).

(c)

Termenul maxim de livrare a pieselor de schimb:

(1)

în cursul perioadei menționate la punctul 3 litera (a) subpunctul 1 și la punctul 3 litera (a) subpunctul 2, producătorul, importatorul sau reprezentanții autorizați trebuie să asigure livrarea pieselor de schimb pentru aparatele frigorifice în termen de 15 zile lucrătoare de la primirea comenzii;

(2)

în cazul pieselor de schimb disponibile numai pentru reparatorii profesioniști, această disponibilitate poate fi limitată la reparatorii profesioniști înregistrați în conformitate cu litera (b).

(d)

Cerințe privind dezmembrarea pentru recuperarea și reciclarea materialelor în condiții de evitare a poluării:

(1)

producătorii, importatorii sau reprezentanții autorizați trebuie să se asigure că aparatele frigorifice sunt concepute în așa fel încât materialele și componentele menționate în anexa VII la Directiva 2012/19/UE să poată fi îndepărtate cu utilizarea unor unelte disponibile în mod obișnuit;

(2)

producătorii, importatorii și reprezentanții autorizați trebuie să îndeplinească obligațiile prevăzute la articolul 15 alineatul (1) din Directiva 2012/19/UE.

4.   Cerințe privind informarea:

Începând cu 1 martie 2021, manualele cu instrucțiuni pentru instalatori și utilizatori finali, precum și site-urile web cu acces liber ale producătorilor, ale importatorilor sau ale reprezentanților autorizați trebuie să includă următoarele informații:

(a)

combinația de sertare, de coșuri și de rafturi prin care se asigură eficiența energetică maximă a aparatului frigorific;

(b)

orientări clare cu privire la locul și modul de stocare a alimentelor într-un aparat frigorific pentru o conservare optimă pe perioada cea mai lungă posibilă, cu scopul de a se evita risipa de alimente;

(c)

reglajul recomandat al temperaturilor în fiecare compartiment pentru conservarea în condiții optime a alimentelor. Aceste reglaje nu trebuie să fie în contradicție cu condițiile de depozitare stabilite în tabelul 3 din anexa III;

(d)

o estimare a impactului reglajelor temperaturii asupra risipei de alimente;

(e)

o descriere a efectelor modurilor și caracteristicilor speciale și, în special, a modului în care temperaturile sunt afectate în fiecare compartiment și pentru cât timp;

(f)

în ceea ce privește aparatele pentru depozitarea vinului: „acest aparat este destinat a fi utilizat exclusiv la depozitarea vinului”. Această dispoziție nu se aplică aparatelor frigorifice care nu sunt concepute special pentru depozitarea vinului, însă pot fi folosite în acest scop, și nici aparatelor frigorifice care sunt prevăzute cu un compartiment pentru depozitarea vinului în combinație cu orice alt tip de compartiment;

(g)

instrucțiuni pentru instalarea și întreținerea, inclusiv curățarea, corecte ale aparatului frigorific de către utilizatorul final;

(h)

în ceea ce privește un aparat frigorific de sine-stătător: „acest aparat frigorific nu este destinat a fi utilizat ca aparat încorporat”;

(i)

în ceea ce privește aparatele fără compartiment cu 4 stele: „acest aparat frigorific nu este adecvat pentru congelarea produselor alimentare”;

(j)

accesul la reparații profesionale (pagini de internet, adrese, date de contact);

(k)

informații relevante pentru efectuarea comenzilor de piese de schimb, direct sau prin intermediul altor canale furnizate de producător, de importator sau de reprezentantul autorizat;

(l)

perioada minimă în care sunt disponibile piesele de schimb necesare pentru repararea aparatului;

(m)

durata minimă a garanției comerciale a aparatului frigorific oferită de producător, de importator sau de reprezentantul autorizat;

(n)

în ceea ce privește aparatele frigorifice cu clasă climatică:

temperată extinsă: „acest aparat frigorific este destinat a fi utilizat la temperaturi ambiante cuprinse între 10 °C și 32 °C”;

temperată: „acest aparat frigorific este destinat a fi utilizat la temperaturi ambiante cuprinse între 16 °C și 32 °C”;

subtropicală: „acest aparat frigorific este destinat a fi utilizat la temperaturi ambiante cuprinse între 16 °C și 38 °C”;

tropicală: „acest aparat frigorific este destinat a fi utilizat la temperaturi ambiante cuprinse între 16 °C și 43 °C”;

(o)

instrucțiuni privind modul de identificare a informațiilor despre model în baza de date cu produse, astfel cum se definește în Regulamentul delegat (UE) 2019/2016 al Comisiei prin intermediul unui link către informațiile despre model stocate în baza de date cu produse sau al unui link către baza de date cu produse, precum și prin intermediul unui link către baza de date cu produse și informațiile privind modul de identificare pe produs a identificatorului de model.


ANEXA III

Metode de măsurare și calcule

În scopul conformității și al verificării conformității cu cerințele prezentului regulament, măsurătorile și calculele se efectuează utilizându-se standarde armonizate sau alte metode fiabile, exacte și reproductibile, care iau în considerare metodele de măsurare de ultimă generație general recunoscute și care sunt în conformitate cu dispozițiile stabilite mai jos. Trimiterile la aceste standarde armonizate au fost publicate în acest scop în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene:

1.   Condiții generale pentru încercare:

(a)

în ceea ce privește aparatele frigorifice prevăzute cu sisteme de încălzire anti-condens care pot fi pornite și oprite de utilizatorul final, sistemele de încălzire anti-condens trebuie să fie pornite și, dacă sunt reglabile, reglate la nivelul maxim de încălzire și incluse în consumul anual de energie (AE) ca și consum zilnic de energie (Ezilnic );

(b)

în ceea ce privește aparatele frigorifice prevăzute cu sisteme de încălzire anti-condens controlate de condițiile ambiante, sistemele electronice de încălzire anti-condens controlate de condițiile ambiante trebuie oprite sau, dacă nu, dezactivate, acolo unde este posibil, în timpul măsurării consumului de energie;

(c)

în ceea ce privește aparatele frigorifice cu dozatoare care pot fi pornite și oprite de utilizatorul final, dozatoarele trebuie pornite pe durata încercării privind măsurarea consumului de energie, dar nu trebuie să funcționeze;

(d)

în ceea ce privește măsurarea consumului de energie, compartimentele cu temperatură variabilă trebuie să funcționeze la cea mai scăzută temperatură care poate fi setată de utilizator pentru a menține în permanență intervalul de temperatură, astfel cum figurează în tabelul 3, al tipului de compartiment cu cea mai scăzută temperatură;

(e)

în ceea ce privește aparatele frigorifice care pot fi conectate la o rețea, modulul de comunicare trebuie să fie activat, dar nu este necesar să existe un tip specific de comunicare și/sau de schimb de date în timpul încercării privind consumul de energie. În timpul încercării privind consumul de energie trebuie să se asigure conectarea unității la o rețea;

(f)

în ceea ce privește performanța compartimentelor de răcire:

(1)

în cazul unui compartiment cu temperatură variabilă clasificat drept compartiment pentru alimente proaspete și/sau compartiment de răcire, se determină indicele de eficiență energetică (EEI) pentru fiecare condiție de temperatură și se aplică valoarea cea mai ridicată;

(2)

un compartiment de răcire trebuie să își poată controla temperatura medie într-un interval determinat fără a fi necesară efectuarea de ajustări de către utilizator; acest lucru poate fi verificat în timpul încercărilor privind consumul de energie la temperaturi ambiante de 16 °C și 32 °C;

(g)

în ceea ce privește compartimentele cu volum reglabil, dacă volumele a două compartimente pot fi reglate de către utilizatorul final unul în raport cu celălalt, consumul de energie și volumul trebuie supuse încercărilor atunci când volumul compartimentului cu temperatura-țintă mai ridicată este reglat la volumul său minim;

(h)

capacitatea de congelare specifică se calculează prin înmulțirea cu 12 a greutății sarcinii ușoare, împărțită la timpul de congelare, pentru a aduce temperatura sarcinii ușoare de la + 25 la – 18 °C la o temperatură ambiantă de 25 °C, exprimată în kg/12 h și rotunjită la o zecimală; greutatea sarcinii ușoare este de 3,5 kg la 100 de litri din volumul compartimentelor pentru alimente congelate și trebuie să fie de cel puțin 2,0 kg;

(i)

în ceea ce privește stabilirea claselor climatice, acronimul pentru intervalul de temperatură ambiantă, și anume SN, N, ST sau T reprezintă clasa:

(1)

temperată extinsă (SN), cu un interval de temperatură între 10 °C și 32 °C;

(2)

temperată (N), cu un interval de temperatură între 16 °C și 32 °C;

(3)

subtropicală (ST), cu un interval de temperatură între 16 °C și 38 °C și

(4)

tropicală (T), cu un interval de temperatură între 16 °C și 43 °C.

2.   Condițiile de depozitare și temperaturile-țintă pentru fiecare tip de compartiment:

Tabelul 3 prezintă condițiile de depozitare și temperatura-țintă pentru fiecare tip de compartiment.

3.   Determinarea AE:

(a)

În ceea ce privește toate aparatele frigorifice, cu excepția aparatelor frigorifice cu nivel redus de zgomot:

Consumul de energie se stabilește prin încercarea la o temperatură ambiantă de 16 °C și de 32 °C.

Pentru a determina consumul de energie, temperaturile medii ale aerului din fiecare compartiment trebuie să fie mai mici sau egale cu temperaturile-țintă specificate în tabelul 3 pentru fiecare tip de compartiment declarat de producător, importator sau reprezentant autorizat. Valorile mai mari și mai mici decât temperaturile-țintă pot fi utilizate pentru a estima consumul de energie la temperatura-țintă pentru fiecare compartiment relevant prin interpolare, după caz.

Principalele componente ale consumului de energie care urmează să fie stabilite sunt:

un set de valori ale consumului de putere în regim constant (Pss ), exprimat în W și rotunjit la o zecimală, fiecare la o temperatură ambiantă specifică și la un set de temperaturi ale compartimentului, care nu sunt neapărat temperaturile-țintă;

consumul incremental reprezentativ de energie pentru dezghețare și recuperare (ΔΕd-f ), exprimat în Wh și rotunjit la o zecimală, pentru produsele cu unul sau mai multe sisteme de dezghețare automată (fiecare cu propriul ciclu de control al dezghețării), măsurat la o temperatură ambiantă de 16 °C (ΔΕd-f16 ) și de 32 °C (ΔΕd-f32 );

intervalul de dezghețare (td-f ), exprimat în h și rotunjit la trei zecimale, pentru produsele cu unul sau mai multe sisteme de dezghețare automată (fiecare cu propriul ciclu de control al dezghețării), măsurat la o temperatură ambiantă de 16 °C (td-f16 ) și de 32 °C (td-f32 ). td-f se determină pentru fiecare sistem pentru o serie de condiții diverse;

pentru fiecare încercare realizată, Pss și ΔΕd-f se adună pentru a da consumul zilnic la o anumită temperatură ambiantă ET = 0,001 × 24 × (Pss + ΔΕd-f /td-f ), exprimat în kWh/24 h, specific reglajelor aplicate;

Eaux , exprimat în kWh/a și rotunjit la trei zecimale. Eaux se limitează la sistemul de încălzire anti-condens controlat de condițiile ambiante și se determină pe baza consumului de putere al sistemului de încălzire la o serie de condiții de temperatură și de umiditate ambiante, înmulțit cu probabilitatea ca această condiție de umiditate și temperatură ambiantă să aibă loc și să fie însumată; acest rezultat este ulterior înmulțit cu un factor de pierdere, pentru a ține seama de pierderile de căldură în compartiment și de eliminarea lor ulterioară prin sistemul de refrigerare.

Tabelul 3

Condițiile de depozitare și temperaturile-țintă pentru fiecare tip de compartiment

Grup

Tip de compartiment

Notă

Condiții de depozitare

Tc

Tmin

Tmax

Denumire

Denumire

nr.

°C

°C

°C

Compartimente pentru alimente necongelate

Cămară

 (1)

+14

+20

+17

Depozitarea vinului

 (2)  (6)

+5

+20

+12

Cramă

 (1)

+2

+14

+12

Alimente proaspete

 (1)

0

+8

+4

Compartiment de răcire

Răcire

 (3)

-3

+3

+2

Compartimente pentru alimente congelate

Fără stele și pentru prepararea gheții

 (4)

n.a.

0

0

1 stea

 (4)

n.a.

-6

-6

2 stele

 (4)  (5)

n.a.

-12

-12

3 stele

 (4)  (5)

n.a.

-18

-18

congelator (4 stele)

 (4)  (5)

n.a.

-18

-18

n.a. = nu se aplică

Fiecare dintre acești parametri se determină printr-o încercare separată sau printr-un set de încercări. Datele de măsurare se calculează ca medie pe o perioadă de încercare care este efectuată după un anumit interval de timp de la punerea în funcțiune a aparatului. Pentru a îmbunătăți eficiența și acuratețea încercărilor, durata perioadei de încercare nu trebuie să fie fixă; ea trebuie stabilită astfel încât aparatul să se afle în regim constant pe durata acestei perioade de încercare. Acest lucru se confirmă prin examinarea tuturor datelor colectate în această perioadă de încercare și prin raportarea lor la o serie de criterii de stabilitate, dacă a fost posibil să se colecteze suficiente date în acest regim constant.

AE exprimat în kWh/a și rotunjit la două zecimale, se calculează după cum urmează:

AE = 365 × Ezilnic/L + Eaux

unde

factorul de încărcare L = 0,9 pentru aparatele frigorifice prevăzute doar cu compartimente pentru alimente congelate și L = 1,0 pentru toate celelalte aparate și

Ezilnic , exprimat în kWh/24 h și rotunjit la trei zecimale, calculat pornind de la ET la o temperatură ambiantă de 16 °C (E16 ) și la o temperatură ambiantă de 32 °C E32 ), după cum urmează:

Ezilnic = 0,5 × (E16 + E32 )

unde E16 și E32 sunt derivate prin interpolarea încercării privind consumul de energie la temperaturile-țintă prevăzute în tabelul 3.

(b)

În ceea ce privește aparatele frigorifice cu nivel redus de zgomot:

Consumul de energie se determină astfel cum se prevede la punctul 3 litera (a), însă la o temperatură ambiantă de 25 °C și nu la 16 °C și la 32 °C.

Ezilnic , exprimat în kWh/24 h și rotunjit la trei zecimale pentru calcularea AE este după cum urmează:

Ezilnic = E25

unde E25 este ET la o temperatură ambiantă de 25 °C și derivat prin interpolarea încercărilor privind consumul de energie la temperaturile-țintă enumerate în tabelul 3.

4.   Determinarea consumului anual standard de energie (SAE):

(a)

Pentru toate aparatele frigorifice:

SAE, exprimat în kWh/a și rotunjit la două zecimale, se calculează după cum urmează:

Formula

unde

c este indicele numeric pentru un tip de compartiment cuprins între 1 și n, iar n este numărul total de tipuri de compartimente;

Vc , exprimat în dm3 sau în litri și rotunjit la prima zecimală, este volumul compartimentului;

V (exprimat în dm3 sau în litri și rotunjit la cel mai apropiat număr întreg) este volumul total cu Formula;

rc, Nc, Mc și C sunt parametrii de modelare specifici fiecărui compartiment, ai căror valori figurează în tabelul 4; și

Ac , Bc și D sunt factorii de compensare, ai căror valori figurează în tabelul 5.

La efectuarea calculelor de mai sus, pentru compartimentele cu temperatură variabilă, se alege tipul de compartiment cu cea mai scăzută temperatură-țintă pentru care este declarat adecvat.

(b)

Parametrii de modelare per tip de compartiment pentru calcularea SAE:

Parametrii de modelare figurează în tabelul 4.

Tabelul 4

Valorile parametrilor de modelare per tip de compartiment

Tip de compartiment

rc  (1)

Nc

Mc

C

Cămară

0,35

75

0,12

între 1,15 și 1,56 pentru aparate combinate cu compartimente cu 3 sau 4 stele (2), 1,15 pentru alte aparate combinate, 1,00 pentru alte aparate frigorifice

Depozitarea vinului

0,60

Cramă

0,60

Alimente proaspete

1,00

Răcire

1,10

138

0,12

Fără stele și pentru prepararea gheții

1,20

138

0,15

1 stea

1,50

2 stele

1,80

3 stele

2,10

Congelator (4 stele)

2,10

(c)

Factorii de compensare per tip de compartiment pentru calcularea SAE:

Factorii de compensare figurează în tabelul 5.

Tabelul 5

Valorile factorilor de corecție per tip de compartiment

Tip de compartiment

Ac

Bc

D

 

Dezghețare manuală

Dezghețare automată

Aparat de sine-stătător

Aparat încorporat

≤ 2 (3)

3 (3)

4 (3)

> 4 (3)

Cămară

1,00

1,00

1,02

1,00

1,02

1,035

1,05

Depozitarea vinului

Cramă

Alimente proaspete

Răcire

1,03

Fără stele și pentru prepararea gheții

1,00

1,10

1,05

1 stea

2 stele

3 stele

Congelator (4 stele)

5.   Obținerea EEI:

EEI, exprimat în % și rotunjit la prima zecimală, calculat după cum urmează:

EEI = AE/SAE.


(1)   Tmin și Tmax sunt valorile medii măsurate în timpul perioadei de încercare (medii în timp și în funcție de un set de senzori).

(2)  Variația temperaturii medii pe parcursul perioadei de încercare pentru fiecare senzor nu trebuie să fie mai mare de ± 0,5 Kelvin (K). În timpul unei perioade de dezghețare și de recuperare, media tuturor senzorilor nu trebuie să crească cu mai mult de 1,5 K peste valoarea medie a compartimentului.

(3)   Tmin și Tmax sunt valorile instantanee din timpul perioadei de încercare.

(4)   Tmin este valoarea maximă măsurată în timpul perioadei de încercare (maximă în timp și în funcție de un set de senzori).

(5)  În cazul în care compartimentul este prevăzut cu funcția de dezghețare automată, temperatura (definită ca maxima tuturor senzorilor) nu trebuie să crească cu mai mult de 3,0 K în timpul perioadei de dezghețare și de recuperare.

(6)   Tmin și Tmax sunt valorile medii măsurate în timpul perioadei de încercare (medii în timp pentru fiecare senzor) și definesc intervalul maxim permis de temperatură de funcționare.

(1)  rc = (Ta-Tc)/20; unde Ta = 24 °C și Tc au valorile din tabelul 3.

(2)  C pentru aparatele combinate cu compartimente cu 3 sau 4 stele se determină după cum urmează:

unde frzf este volumul Vfr compartimentului cu 3 sau 4 stele, calculat ca fracție din V cu frzf = Vfr/V:

dacă frzf ≤ 0,3, atunci C =1,3 + 0,87 × frzf;

altfel, dacă 0,3 < frzf < 0,7, atunci C =1,87 – 1,0275 × frzf;

altfel, C = 1,15.

(3)  numărul ușilor sau compartimentelor, oricare dintre ele este mai mic.


ANEXA IV

Procedura de verificare în scopul supravegherii pieței

Toleranțele de verificare stabilite în prezenta anexă se referă numai la verificarea parametrilor măsurați de autoritățile statelor membre și nu trebuie utilizate de producător, de importator sau de reprezentantul autorizat ca toleranțe permise pentru a stabili valorile din documentația tehnică sau pentru a interpreta aceste valori în vederea obținerii conformității ori pentru a comunica performanțe superioare prin orice mijloace.

În cazul în care un model a fost conceput pentru a fi capabil să depisteze dacă este în curs de încercare (de exemplu, prin recunoașterea condițiilor de încercare sau a ciclului de încercare) și să reacționeze în mod specific prin modificarea automată a performanței sale în timpul încercării cu obiectivul de a atinge un nivel mai favorabil pentru oricare dintre parametrii specificați în prezentul regulament sau incluși în documentația tehnică sau incluși în oricare din documentele furnizate, modelul și toate modelele sale echivalente sunt considerate neconforme.

La verificarea conformității unui model de produs cu cerințele prevăzute în prezentul regulament în temeiul articolului 3 alineatul (2) din Directiva 2009/125/CE, autoritățile statelor membre aplică următoarea procedură pentru cerințele menționate în anexa II:

1.

Autoritățile statelor membre verifică o singură unitate a modelului.

2.

Modelul este considerat conform cu cerințele aplicabile dacă:

(a)

valorile furnizate în documentația tehnică în temeiul punctului 2 din anexa IV la Directiva 2009/125/CE (valorile declarate) și, după caz, valorile folosite pentru calculul acestor valori nu sunt mai favorabile pentru producător, importator sau reprezentantul autorizat decât rezultatele măsurătorilor corespunzătoare efectuate în temeiul literei (g) de la punctul respectiv; și

(b)

valorile declarate respectă toate cerințele prevăzute în prezentul regulament și niciuna dintre informațiile obligatorii despre produs publicate de producător, de importator sau de reprezentantul autorizat nu conține valori care sunt mai avantajoase pentru producător, importator sau reprezentantul autorizat decât valorile declarate; și

(c)

atunci când autoritățile statelor membre verifică unitatea din model, acestea verifică dacă producătorul, importatorul sau reprezentantul autorizat a instituit un sistem care respectă cerințele de la articolul 6 al doilea paragraf; și

(d)

atunci când autoritățile statelor membre verifică unitatea din model, aceasta trebuie să respecte cerințele funcționale prevăzute la punctul 2 literele (a)-(f) din anexa II și cerințele privind eficiența utilizării resurselor prevăzute la punctul 3 din anexa II; și

(e)

atunci când autoritățile statelor membre încearcă unitatea din model, valorile determinate (valorile parametrilor relevanți, măsurate în cadrul încercării, și valorile calculate pe baza acestor măsurători) respectă toleranțele de verificare respective, astfel cum figurează în tabelul 6.

3.

Dacă rezultatele menționate la punctul 2 litera (a), (b), (c) sau (d) nu sunt atinse, modelul și toate modelele echivalente sunt considerate neconforme cu prezentul regulament.

4.

Dacă nu se obține rezultatul menționat la punctul 2 litera (e), autoritățile statelor membre selectează pentru încercare trei unități suplimentare din același model. Ca alternativă, cele trei unități suplimentare selectate pot fi dintr-unul sau mai multe modele echivalente.

5.

Modelul este considerat conform cu cerințele aplicabile dacă, pentru cele trei unități selectate, media aritmetică a valorilor determinate respectă toleranțele de verificare respective stabilite în tabelul 6.

6.

Dacă rezultatul menționat la punctul 5 nu este atins, modelul și toate modelele echivalente se consideră neconforme cu prezentul regulament.

7.

Fără întârziere după luarea deciziei privind nerespectarea de către model a punctelor 3 sau 6, autoritatea statului membru respectiv furnizează autorităților celorlalte state membre și Comisiei toate informațiile relevante.

Autoritățile statelor membre utilizează metodele de măsurare și de calcul stabilite în anexa III.

Autoritățile statelor membre aplică numai toleranțele de verificare stabilite în tabelul 6 și utilizează doar procedura descrisă la punctele 1-7 pentru cerințele stabilite în prezenta anexă. În ceea ce privește parametrii din tabelul 6, nu se aplică alte toleranțe, cum ar fi cele stabilite în standardele armonizate sau în orice altă metodă de măsurare.

Tabelul 6

Toleranțe de verificare

Parametri

Toleranțe de verificare

Volumul total și volumul compartimentului

Valoarea obținută (1) nu trebuie să fie mai mică decât valoarea declarată cu mai mult de 3 % sau 1 litru - oricare dintre acestea este mai mare.

Capacitate de congelare

Valoarea obținută (1) nu trebuie să fie mai mică cu mai mult de 10 % decât valoarea declarată.

E16, E32

Valoarea obținută (1) nu trebuie să fie mai mare cu mai mult de 10 % decât valoarea declarată.

Eaux

Valoarea obținută (1) nu trebuie să fie mai mare cu mai mult de 10 % decât valoarea declarată.

Consum anual de energie

Valoarea obținută (1) nu trebuie să fie mai mare cu mai mult de 10 % decât valoarea declarată.

Umiditatea internă a aparatelor pentru depozitarea vinului (%)

Valoarea obținută (1) nu trebuie să difere cu mai mult de 10 % de limitele intervalului prescris.

Emisii acustice în aer

Valoarea obținută (1) nu trebuie să fie mai mare cu mai mult de 2 dB(A) re 1 pW decât valoarea declarată.


(1)  în cazul celor trei unități suplimentare încercate în conformitate cu punctul 4, valoarea obținută înseamnă media aritmetică a valorilor obținute pentru aceste trei unități suplimentare.


ANEXA V

Valori de referință

La data intrării în vigoare a prezentului regulament, au fost identificate, pentru aparatele frigorifice, cele mai bune tehnologii disponibile pe piață din punctul de vedere al indicelui de eficiență energetică (EEI) și al emisiilor acustice în aer, după cum se descrie în continuare.

Cifrele de mai jos au fost obținute utilizându-se o conversie simplificată a valorilor EEI, obținute conform Regulamentului (CE) nr. 643/2009. Cifrele din paranteze indică valoarea EEI, obținute conform Regulamentului (CE) nr. 643/2009.

Aparate frigorifice:

Aparat frigorific specific pentru depozitarea alimentelor proaspete („frigider”):

Mare:

EEI = 57 % [18 %],

V = 309 litri,

AE = 70 kWh/a

De masă:

EEI = 63 % [22 %],

V = 150 litri,

AE = 71 kWh/a

Aparat pentru depozitarea vinului:

Ușă exterioară izolată:

EEI = 113 % [33 %],

V = 499 litri,

AE = 111 kWh/a

Ușă transparentă:

EEI = 140 % [42 %],

V = 435 litri,

AE = 133 kWh/a

Frigider cu congelator:

EEI = 59 % [18 %],

V = 343 litri (223/27/93 litri pentru alimente proaspete/răcire/congelare),

AE = 146 kWh/a

Congelator:

Vertical mic:

EEI = 52 % [20 %],

V = 103 litri,

AE = 95 kWh/a

Vertical mediu:

EEI = 63 % [22 %],

V = 206 litri,

AE = 137 kWh/a

Cu sertare:

EEI = 55 % [22 %],

V = 230 litri,

AE = 116 kWh/a

Cel mai scăzut zgomot raportat (dintre toate modelele): 34-35 dB(A) re 1 pW

Aparat frigorific cu nivel redus de zgomot (aparat frigorific specific de tip „cramă” sau „cămară”):

Ușă exterioară izolată:

EEI = 233 % [73 %],

V = 30 litri,

AE = 182 kWh/a

Ușă transparentă:

EEI = 330 % [102 %],

V = 40 litri,

AE = 255 kWh/a

S-a raportat că aparatele frigorifice cu nivel redus de zgomot au emisii acustice în aer mai mici de 15 dB(A) re 1 pW în conformitate cu standardele de încercare actuale.


Top