Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32019R1162

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/1162 al Comisiei din 1 iulie 2019 de modificare a anexelor I și II la Regulamentul (UE) nr. 206/2010 în ceea ce privește modelele de certificate sanitar-veterinare BOV-X, OVI-X, OVI-Y și RUM și listele de țări terțe, teritorii sau părți ale acestora din care este autorizată introducerea în Uniune de anumite ungulate și de carne proaspătă (Text cu relevanță pentru SEE.)

C/2019/4622

JO L 182, 8.7.2019, p. 1–32 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 20/04/2021; abrogare implicită prin 32020R0692

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2019/1162/oj

8.7.2019   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 182/1


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2019/1162 AL COMISIEI

din 1 iulie 2019

de modificare a anexelor I și II la Regulamentul (UE) nr. 206/2010 în ceea ce privește modelele de certificate sanitar-veterinare BOV-X, OVI-X, OVI-Y și RUM și listele de țări terțe, teritorii sau părți ale acestora din care este autorizată introducerea în Uniune de anumite ungulate și de carne proaspătă

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2002/99/CE a Consiliului din 16 decembrie 2002 de stabilire a normelor de sănătate animală care reglementează producția, transformarea, distribuția și introducerea produselor de origine animală destinate consumului uman (1), în special articolul 8 alineatele (1) și (4), articolul 9 alineatul (2) litera (b) și alineatul (4) litera (b),

având în vedere Directiva 2004/68/CE a Consiliului din 26 aprilie 2004 de stabilire a normelor de sănătate animală privind importul și tranzitul, în Comunitate, al anumitor ungulate vii, de modificare a Directivelor 90/426/CEE și 92/65/CEE și de abrogare a Directivei 72/462/CEE (2), în special articolul 6 alineatul (1), articolul 7 litera (e) și articolul 13 alineatul (1) litera (e),

întrucât:

(1)

Regulamentul (UE) nr. 206/2010 al Comisiei (3) stabilește, printre altele, cerințele de certificare sanitar-veterinară pentru introducerea în Uniune a anumitor transporturi de animale vii, inclusiv transporturi de ungulate. Partea 1 a anexei I la regulamentul respectiv stabilește o listă de țări terțe, teritorii sau părți ale acestora din care astfel de transporturi pot fi introduse în Uniune, precum și condițiile specifice pentru introducerea unor astfel de transporturi din anumite țări terțe.

(2)

Partea 2 a anexei I la Regulamentul (UE) nr. 206/2010 stabilește modelele de certificate sanitar-veterinare pentru bovinele domestice (inclusiv speciile Bubalus și Bison și hibrizii lor) destinate reproducerii și/sau producției după import (BOV-X), pentru ovinele domestice (Ovis aries) și caprinele domestice (Capra hircus) destinate reproducerii și/sau producției după import (OVI-X), pentru ovinele domestice (Ovis aries) și caprinele domestice (Capra hircus) destinate sacrificării imediate după import (OVI-Y) și pentru animalele din ordinul Artiodactyla [cu excepția bovinelor (inclusiv speciile Bubalus și Bison și hibrizii lor), Ovis aries, Capra hircus, Suidae și Tayassuidae] și din familiile Rhinocerotidae și Elephantidae (RUM). Aceste certificate includ garanții pentru boala hemoragică epizootică – o boală virală care afectează rumegătoarele, nu este contagioasă și este transmisă de anumite specii de musculițe din familia culicoidelor.

(3)

Canada (CA-0) este enumerată în partea 1 a anexei I la Regulamentul (UE) nr. 206/2010 ca fiind autorizată pentru importul în Uniune a transporturilor de anumite ungulate, în conformitate cu modelele de certificate sanitar-veterinare POR-X, BOV-X, OVI-X, OVI-Y și RUM.

(4)

Canada a solicitat să fie recunoscută ca fiind indemnă sezonier de boala hemoragică epizootică. În acest scop, Canada a furnizat, în 2016, informații potrivit cărora între 1 noiembrie și 15 mai condițiile meteorologice din Canada nu permit circulația speciilor de culicoide, care sunt vectori de transmitere atât pentru virusul bolii limbii albastre, cât și pentru virusul bolii hemoragice epizootice.

(5)

Comisia a considerat că informațiile furnizate de Canada sunt în conformitate cu standardele Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animală (OIE) privind demonstrarea calității de a fi indemnă sezonier de boala limbii albastre și, de asemenea, cu cerințele Uniunii (4) care se aplică deplasărilor de animale receptive în interiorul Uniunii. Prin urmare, Canadei i s-a acordat, prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/384 al Comisiei (5), recunoașterea statutului de zonă indemnă sezonier de boala limbii albastre între 1 noiembrie și 15 mai.

(6)

Standardele Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE) privind demonstrarea calității de a fi zonă indemnă sezonier de boala hemoragică epizootică sunt echivalente cu cele pentru boala limbii albastre. Prin urmare, Canadei ar trebui să i se acorde recunoașterea statutului de zonă indemnă sezonier de boala hemoragică epizootică pentru o perioadă echivalentă cuprinsă între 1 noiembrie și 15 mai.

(7)

Prin urmare, lista și condițiile specifice prevăzute în partea 1 a anexei I la Regulamentul (UE) nr. 206/2010 ar trebui modificate în ceea ce privește introducerea în Uniune a anumitor ungulate care sunt receptive la boala hemoragică epizootică, dintr-o țară sau dintr-un teritoriu cu statutul de zonă indemnă sezonier de boala hemoragică epizootică și, în plus, pentru a recunoaște, în cazul Canadei, un astfel de statut de zonă indemnă de boala hemoragică epizootică pentru perioada cuprinsă între 1 noiembrie și 15 mai.

(8)

Modelele de certificate sanitar-veterinare BOV-X, OVI-X, OVI-Y și RUM prevăzute în partea 2 din anexa respectivă ar trebui, de asemenea, modificate pentru a introduce atestările de sănătate animală relevante pentru animalele care provin dintr-o țară sau dintr-un teritoriu indemn(ă) sezonier de boala hemoragică epizootică.

(9)

Regulamentul (UE) nr. 206/2010 prevede, de asemenea, condițiile specifice pentru introducerea în Uniune a transporturilor de carne proaspătă provenită de la anumite ungulate. Anexa II la regulamentul respectiv stabilește o listă de țări terțe, teritorii și părți ale acestora din care astfel de transporturi pot fi importate în Uniune, precum și modelele de certificate sanitar-veterinare corespunzătoare transporturilor în cauză și condițiile specifice impuse pentru importul din anumite țări terțe.

(10)

În prezent, numai unul dintre teritoriile argentiniene enumerate în partea 1 din anexa II la Regulamentul (UE) nr. 206/2010, AR-2, este autorizat să exporte către Uniune carne proaspătă cu os provenită de la bovine și ovine, precum și de la rumegătoare de crescătorie și sălbatice. Autoritățile competente din Argentina au solicitat Comisiei autorizarea unei alte părți a teritoriului său, denumită „Patagonia Norte A”, pentru introducerea în Uniune a cărnii proaspete cu os provenite de la anumite ungulate. Această regiune, care cuprinde părți din provinciile Neuquén, Río Negro și Buenos Aires, incluse anterior în AR-1, a fost recunoscută de OIE în 2013 ca fiind indemnă de febra aftoasă fără vaccinare (6).

(11)

Serviciile Comisiei au realizat un audit în martie 2018 pentru a evalua dacă măsurile de supraveghere și de regionalizare pentru febra aftoasă în zona „Patagonia Norte A” oferă garanții adecvate pentru introducerea în Uniune de carne proaspătă de bovine, de ovine, de rumegătoare de crescătorie și sălbatice care nu este supusă dezosării și maturării. Rezultatul auditului a fost favorabil.

(12)

Prin urmare, partea 1 din anexa II la Regulamentul (UE) nr. 206/2010 ar trebui modificată în consecință, pentru a actualiza regionalizarea Argentinei și a autoriza introducerea în Uniune, dintr-o nouă parte din teritoriul Argentinei, de carne proaspătă cu os provenită de la anumite ungulate.

(13)

De asemenea, sunt autorizate importurile în Uniune de carne proaspătă de ungulate sălbatice, în conformitate cu modelul de certificat sanitar-veterinar RUW, din cele trei teritorii argentiniene indemne de febra aftoasă, indiferent dacă se practică sau nu vaccinarea. Atunci când se practică vaccinarea, se aplică garanțiile suplimentare privind maturarea, măsurarea pH-ului și dezosarea cărnii proaspete. Cu toate acestea, în lista din partea 1 a anexei II la Regulamentul (UE) nr. 206/2010 a fost inclusă o notă de subsol pentru a exclude de la această autorizare anumite departamente din provincia Corrientes, unde au fost raportate focare de febră aftoasă în 2006. Autoritățile competente din Argentina au prezentat Comisiei o cerere de eliminare a acestei note de subsol pentru a reflecta situația actuală a sănătății animale din respectivele departamente. Comisia consideră că situația actuală a sănătății animale din respectivele departamente justifică eliminarea notei de subsol în cauză. Prin urmare, partea 1 din anexa II la Regulamentul (UE) nr. 206/2010 ar trebui modificată în consecință, pentru a elimina nota de subsol în cauză.

(14)

Ca urmare a eforturilor de facilitare ale Organizației Națiunilor Unite (ONU), Atena și Skopje au ajuns la un acord bilateral („Acordul de la Prespa”), în iunie 2018, pentru a schimba denumirea provizorie utilizată de ONU pentru fosta Republică iugoslavă a Macedoniei. Acest acord a fost ratificat de ambele țări, iar Republica Macedonia de Nord a notificat oficial UE cu privire la intrarea sa în vigoare.

(15)

Prin urmare, anexele I și II la Regulamentul (UE) nr. 206/2010 ar trebui modificate în consecință.

(16)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Anexele I și II la Regulamentul (UE) nr. 206/2010 se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 1 iulie 2019.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER


(1)  JO L 18, 23.1.2003, p. 11.

(2)  JO L 139, 30.4.2004, p. 321.

(3)  Regulamentul (UE) nr. 206/2010 al Comisiei din 12 martie 2010 de stabilire a unor liste de țări terțe, teritorii sau părți ale acestora autorizate să introducă în Uniunea Europeană anumite animale și carne proaspătă, precum și a cerințelor de certificare sanitar-veterinară (JO L 73, 20.3.2010, p. 1).

(4)  Regulamentul (CE) nr. 1266/2007 al Comisiei din 26 octombrie 2007 referitor la normele de punere în aplicare a Directivei 2000/75/CE a Consiliului în ceea ce privește combaterea, monitorizarea, supravegherea febrei catarale ovine, precum și restricțiile privind deplasările unor animale din specii receptive la aceasta (JO L 283, 27.10.2007, p. 37).

(5)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/384 al Comisiei din 2 martie 2017 de modificare a anexelor I și II la Regulamentul (UE) nr. 206/2010 în ceea ce privește modelele de certificate sanitar-veterinare BOV-X, OVI-X, OVI-Y și RUM și listele țărilor terțe, a teritoriilor sau a părților acestora din care este autorizată introducerea în Uniune de anumite ungulate și de carne proaspătă (JO L 59, 7.3.2017, p. 3).

(6)  http://www.oie.int/fileadmin/Home/eng/Animal_Health_in_the_World/map/A_Argentina.jpg


ANEXĂ

1.   

Anexa I la Regulamentul (UE) nr. 206/2010 se modifică după cum urmează:

(a)

Partea 1 se modifică după cum urmează:

(i)

rândul corespunzător MK-0 se înlocuiește cu următorul text:

„MK – Republica Macedonia de Nord

MK-0

Întreaga țară

 

 

I”

(ii)

se elimină următoarea notă de subsol:

„(****)

fosta Republică iugoslavă a Macedoniei: denumirea definitivă a acestei țări va fi adoptată în urma negocierilor care au loc în prezent la nivelul ONU.”;

(iii)

nota de subsol (******) se înlocuiește cu următorul text:

„Canada (******): perioada indemnă sezonier de boala limbii albastre și de boala hemoragică epizootică este între 1 noiembrie și 15 mai, în conformitate cu Codul sanitar pentru animale terestre al OIE.”;

(iv)

la Condiții speciale, al patrulea paragraf de la condiția specifică „I” se înlocuiește cu următorul text:

„Certificatul trebuie să fie ștampilat la punctul de ieșire din Uniune de către autoritatea veterinară competentă înainte de tranzitul pe teritoriul uneia sau mai multor țări terțe, cu următoarea mențiune: «NUMAI PENTRU TRANZITUL ÎNTRE PĂRȚI DIFERITE ALE UNIUNII EUROPENE VIA REPUBLICA MACEDONIA DE NORD/MUNTENEGRU/SERBIA (*) (**)»”;

(v)

la Condiții speciale, condiția specifică „XIII” se înlocuiește cu următorul text:

„«XIII»

:

teritoriu recunoscut oficial ca indemn sezonier de boala limbii albastre și de boala hemoragică epizootică în scopul exportului către Uniune de animale vii certificate în conformitate cu modelul de certificat sanitar-veterinar BOV-X, OVI-X, OVI-Y sau RUM.”

(b)

Partea 2 se modifică după cum urmează:

(i)

modelul de certificat sanitar-veterinar BOV-X se înlocuiește cu următorul text:

Model BOV-X

Image 1 Textul imaginii Image 2 Textul imaginii Image 3 Textul imaginii Image 4 Textul imaginii Image 5 Textul imaginii Image 6 Textul imaginii Image 7 Textul imaginii

(ii)

modelul de certificat sanitar-veterinar OVI-X se înlocuiește cu următorul text:

Model OVI-X

Image 8 Textul imaginii Image 9 Textul imaginii Image 10 Textul imaginii Image 11 Textul imaginii Image 12 Textul imaginii Image 13 Textul imaginii Image 14 Textul imaginii

(iii)

modelul de certificat sanitar-veterinar OVI-Y se înlocuiește cu următorul text:

Model OVI-Y

Image 15 Textul imaginii Image 16 Textul imaginii Image 17 Textul imaginii Image 18 Textul imaginii Image 19 Textul imaginii

(iv)

modelul de certificat sanitar-veterinar RUM se înlocuiește cu următorul text:

Model RUM

Image 20 Textul imaginii Image 21 Textul imaginii Image 22 Textul imaginii Image 23 Textul imaginii Image 24 Textul imaginii Image 25 Textul imaginii Image 26 Textul imaginii

2.   

Partea 1 din anexa II la Regulamentul (UE) nr. 206/2010 se modifică după cum urmează:

(a)

rubrica referitoare la Argentina se înlocuiește cu următorul text:

„AR – Argentina

AR-0

Întreaga țară

EQU

 

 

 

 

 

AR – 1

Provinciile:

O parte din Buenos Aires (cu excepția teritoriului inclus în AR-4),

Catamarca,

Corrientes,

Entre Ríos,

La Rioja,

Mendoza,

Misiones,

San Juan,

San Luis,

Santa Fe,

Tucuman,

Cordoba,

La Pampa,

Santiago del Estero,

Chaco,

Formosa,

Jujuy,

Salta (cu excepția teritoriului inclus în AR-3).

BOV

RUF

RUW

A

1

 

1 august 2010

 

AR-2

Provinciile:

Chubut,

Santa Cruz,

Tierra del Fuego,

O parte din Neuquén (cu excepția teritoriului inclus în AR-4),

O parte din Río Negro (cu excepția teritoriului inclus în AR-4).

BOV

OVI

RUW

RUF

 

 

 

1 august 2008

 

AR-3

O parte din Salta: zona de 25 km de la frontiera cu Bolivia și Paraguay care se întinde de la districtul Santa Catalina din provincia Jujuy până la districtul Laishi din provincia Formosa (fosta zonă-tampon de supraveghere intensă)

BOV

RUF

RUW

A

1

 

1 iulie 2016

 

AR-4

Provinciile:

O parte din Neuquén (în Confluencia, zona situată la est de drumul provincial 17 și, în Picun Leufú, zona situată la est de drumul provincial 17)

O parte din provincia Río Negro (în Avellaneda, zona situată la nord de drumul provincial 7 și la est de drumul provincial 250; în Conesa, zona situată la est de drumul provincial 2; în El Cuy, zona situată la nord de drumul provincial 7, de la intersecția acestuia cu drumul provincial 66 până la granița cu departamentul Avellaneda, și în San Antonio, zona situată la est de drumurile provinciale 250 și 2)

O parte din Buenos Aires (Partido de Patagones).

BOV

OVI

RUW

RUF

 

 

 

8 iulie 2019”

(b)

rândul corespunzător MK-0 se înlocuiește cu următorul text:

„MK – Republica Macedonia de Nord

MK-0

Întreaga țară

BOV, OVI, EQU”

 

 

 

 

(c)

se elimină următoarele note de subsol:

„(4)

fosta Republică iugoslavă a Macedoniei: cod provizoriu care nu aduce atingere în niciun fel nomenclaturii definitive pentru această țară, care va fi adoptată după încheierea negocierilor ce au loc în prezent pe această temă în cadrul Organizației Națiunilor Unite.”

„(7)

Pentru «RUW»: cu excepția următoarele departamente din provincia Corrientes: departamentele Berón de Astrada, Capital, Empedrado, General Paz, Itati, Mbucuruyá, San Cosme și San Luís del Palmar.”

Top