EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32019D0123(01)

Decizia de punere în aplicare a Comisiei din 16 ianuarie 2019 privind publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a unei cereri de înregistrare a unei denumiri menționate la articolul 49 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului – „Džiugas” (IGP)

C/2019/297

JO C 28, 23.1.2019, p. 3–7 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

23.1.2019   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 28/3


DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE A COMISIEI

din 16 ianuarie 2019

privind publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a unei cereri de înregistrare a unei denumiri menționate la articolul 49 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului

„Džiugas” (IGP)

(2019/C 28/03)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 noiembrie 2012 privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare (1), în special articolul 50 alineatul (2) litera (a),

întrucât:

(1)

Lituania a transmis Comisiei o cerere de protecție a denumirii „Džiugas” în conformitate cu articolul 49 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012.

(2)

În conformitate cu articolul 50 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012, Comisia a examinat cererea și a ajuns la concluzia că aceasta îndeplinește condițiile stabilite în regulamentul respectiv.

(3)

Pentru a se permite depunerea de acte de opoziție în conformitate cu articolul 51 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012, documentul unic și trimiterea la publicarea caietului de sarcini al produsului menționate la articolul 50 alineatul (2) litera (a) din regulamentul respectiv pentru denumirea „Džiugas” ar trebui publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene,

DECIDE:

Articol unic

Documentul unic și trimiterea la publicarea caietului de sarcini al produsului menționate la articolul 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 pentru denumirea „Džiugas” (IGP) sunt incluse în anexa la prezenta decizie.

În conformitate cu articolul 51 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012, publicarea prezentei decizii conferă dreptul de opoziție la înregistrarea denumirii menționate la primul paragraf al prezentului articol în termen de trei luni de la data publicării prezentei decizii în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adoptată la Bruxelles, 16 ianuarie 2019.

Pentru Comisie

Phil HOGAN

Membru al Comisiei


(1)  JO L 343, 14.12.2012, p. 1.


ANEXĂ

DOCUMENT UNIC

„DŽIUGAS”

Nr. UE: PGI-LT-02372 – 6.11.2017

DOP ( ) IGP ( X )

1.   Denumirea (denumirile)

„Džiugas”

2.   Țara (țările) solicitantă (solicitante)

Lituania

3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar

3.1.   Tipul de produs

Clasa 1.3. Brânzeturi

3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1

„Džiugas” este o brânză cu pastă tare și un conținut de grăsime mediu, produsă din lapte de vacă standardizat, pasteurizat și închegat cu enzime, coagulul și masa brânzei fiind supuse ulterior unui proces special de prelucrare și maturare. Datorită faptului că este produsă numai din lapte de vacă obținut în perioada de pășunat, brânza cu maturare îndelungată prezintă cei mai buni indicatori organoleptici și microbiologici.

Tabelul 1. Indicatorii organoleptici ai brânzei „Džiugas”

Indicator

Caracterizare

Culoare

Brânza maturată timp de minimum 12 luni: crem/gălbuie, puțin mai intensă lângă coajă

Brânza maturată timp de minimum 18 luni: gălbui spre crem, puțin mai intensă (și cu o tentă verzui) lângă coajă

Brânza maturată timp de minimum 24 de luni: gălbui spre crem, cu o nuanță verzuie mată puțin mai intensă lângă coajă

Brânza maturată timp de minimum 36 de luni: galbenă, cu o tentă galben-roșiatică sau maronie marmorată, ușor mai intensă lângă coajă

Brânza maturată timp de minimum 48 de luni: galbenă, eventual cu o nuanță portocalie, ușor mai intensă lângă coajă

Brânza maturată timp de minimum 60 de luni: între galben și galben închis, cu o nuanță galben-roșiatică, mai închisă la margini, lângă coajă, și cu o gradație în mod vizibil mai intensă a culorii. Dacă este secționată transversal, masa de brânză prezintă o pulpă de culoare galbenă cu nuanțe portocalii și conține cristale albe vizibile de sare de calciu.

Aspect

Dimensiunile roții de brânză cilindrice aplatizate: înălțimea: 9-10 cm, diametrul: 22-24 cm, greutatea: 4,2 -4,5 kg

În secțiune transversală:

Brânza nu conține găurele, deși poate conține, ocazional, găurele neregulate și mici crăpături. Se pot vedea, de asemenea, mici cristale albe și izolate de sare de calciu și de aminoacid tirozină.

Gust și miros

Brânza are un gust bogat, dulce dar picant, cu retrogusturi fructate subtile care pot fi percepute împreună cu iuțeala. Mirosul, subtil, este de proaspăt, aroma fiind de acid lactic și de brânză uscată.

Textură

Masa brânzei este tare, dar se rupe ușor. Cu cât este mai maturată brânza, cu atât este mai tare și cu atât mai crocante sunt cristalele pe care le conține.


Tabelul 2. Caracteristicile fizice și chimice ale brânzei „Džiugas”

Denumirea indicatorului

Valoarea standard

Conținutul de grăsime al substanței uscate a brânzei (%)

39-40

Nivel de umiditate (în %)

34-35

Conținutul de sare (%)

1,8 -2,2

3.3.   Hrană pentru animale (doar în cazul produselor de origine animală) și materii prime (doar în cazul produselor prelucrate)

lapte de vacă obținut numai în perioada de pășunat (din mai până în octombrie); în perioada respectivă, vacile care pasc nu primesc hrană suplimentară;

culturi starter de bacterii lactice sub formă de bastonașe (Lactobacillus) și streptococi termofili (Streptococcus);

o enzimă din clasa proteazelor, cu rol de coagulare a laptelui, de origine microbiologică, obținută prin cultivarea microfungilor Rhizomucor miehei;

sare.

3.4.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată

Prepararea amestecului de lapte, producerea zerului fermentat, coagularea enzimatică a amestecului de lapte, prelucrarea coagulului și a boabelor de brânză, precum și formarea, presarea, sărarea și maturarea brânzei se desfășoară în aria geografică delimitată.

3.5.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc. ale produsului la care se referă denumirea înregistrată

3.6.   Norme specifice privind etichetarea produsului la care se referă denumirea înregistrată

4.   Delimitarea concisă a ariei geografice

Aria geografică este alcătuită din localitatea (seniūnija) Telšiai, aflată în județul Telšiai, situat pe platourile înalte din Žemaitija, din nord-vestul Lituaniei, și se învecinează cu localitățile Ryškėnai, Degaičiai, Gadūnavas și Viešvėnai din județul Telšiai (Lituania).

5.   Legătura cu aria geografică

Legătura brânzei „Džiugas” cu aria geografică se bazează pe buna reputație a produsului, care este determinată de experiența brânzarilor locali în ceea ce privește fabricarea și maturarea acestei brânze cu pastă tare.

Brânza „Džiugas” este produsă în localitatea Telšiai, unde se află un fort, situat pe un deal și cunoscut sub numele de „Džiugo kalnas”. Potrivit unei legende străvechi, dealul a fost numit în onoarea lui Džiugas, un conducător militar din Žemaitija. Se zice că secretul puternicului Džiugas era o brânză pe care o păstra în pivnița fermei sale și care îi dădea puteri extraordinare când era consumată.

Brânzeturile proaspete produse în mod tradițional în Lituania erau obținute doar cu ajutorul bacteriilor lactice, utilizate pentru coagularea laptelui. Însă în Žemaitija, în nord-vestul Lituaniei, nevestele fermierilor știau să obțină brânzeturi fermentate cu ajutorul stomacului uscat de vițel. Printre exponatele muzeului „Alka” din Žemaitija, aflat în Telšiai, se numără forme din lemn pentru brânzeturi, folosite de soțiile fermierilor pentru producția de brânzeturi fermentate. Cronicile din secolul al XVIII-lea menționează că locuitorii din Žemaitija știau să facă o brânză cu un gust, o aromă, o consistență și un aspect distinctive. Cartea Didžioji Virėja, publicată de editura Sakala din Klaipėda în 1936, conține o rețetă de brânză de casă, cu pastă tare și maturată timp de unul sau doi ani.

În 1926, când a fost înființată dioceza Telšiai, orașul Telšiai a devenit capitala regiunii etnografice și istorice Žemaitija, iar acum este centrul spiritual, cultural, artistic și științific al regiunii. Așadar, cei mai buni și pricepuți meșteșugari din regiune, din toate domeniile, s-au adunat de-a lungul timpului în acest oraș.

Brânzeturile și alte produse lactate sunt importante dintotdeauna în nutriția locuitorilor acestei regiuni. Producția industrială de brânzeturi în această regiune a început în primii ani ai secolului al XX-lea. Pentru locuitorii din Žemaitija, tranziția spre producția de brânzeturi cu pastă tare a fost îndelungată. Prima fabrică de lactate din Telšiai și-a început activitatea în 1924, dar abia în 1985, într-o unitate de producție nou construită, a început producția experimentală a brânzei cu pastă tare din care a evoluat apoi brânza „Džiugas”. Din 1994, cantitatea de brânză produsă a început să crească și au fost elaborate noi manuale și specificații tehnice. Volumul producției de brânză a variat considerabil de la o perioadă la alta. Producția a crescut semnificativ din 2006, această tendință continuând și în prezent. În fiecare an sunt produse aproximativ 10 000 de tone de brânză cu pastă tare. Creșterea volumului producției se datorează faptului că brânza „Džiugas” este exportată în Danemarca, Finlanda, Italia și alte țări. „Džiugas” este cea mai cunoscută și cea mai bine vândută brânză cu pastă tare din Lituania.

Priceperea unică a meșteșugarilor locali a contribuit la crearea unui produs care este caracteristic pentru această zonă. Pentru o roată de brânză de 4 kg sunt necesari circa 60 de litri de lapte de vacă obținut în perioada de pășunat. Datorită acestui lapte, brânza cu maturare îndelungată prezintă cei mai buni indicatori organoleptici și microbiologici. În cadrul procesului de fabricare a brânzei, este foarte important să se asigure proporția optimă dintre bacteriile Lactobacillus și Streptococcus în zerul fermentat utilizat în producție. Culturile starter utilizate în producție sunt obținute dintr-un zer fermentat preparat (zerul este fermentat cu ajutorul unui ferment uscat congelat). Culturile starter utilizate în producție pot fi dezvoltate chiar și de cinci ori. Fiecare cultură starter ulterioară destinată producției este fermentată cu ajutorul culturii preparate anterior. Fiecare cultură starter utilizată în producție, preparată din zer, trebuie să prezinte raportul necesar dintre bacteriile Lactobacillus și Streptococcus. În timpul dezvoltării culturilor starter destinate producției, raportul dintre culturile bacteriene poate fi ușor diferit de cele obligatoriu. Așadar, pentru a menține un raport constant între cele două culturi bacteriene, fabricanții de brânză pricepuți gestionează pasteurizarea culturii starter destinate producției (a zerului) și durata procesului. În plus, cultura starter (zerul fermentat) este pasteurizată nu automat, ci manual, prin reglarea valvelor pentru încălzire sau răcire.

O etapă foarte importantă în procesul de fabricare a brânzei „Džiugas” este maturarea, care depinde, de asemenea, foarte mult de priceperea brânzarilor. Pe parcursul maturării, brânza „Džiugas” este poziționată vertical în recipiente speciale, pe niște bețe rotunde care se rotesc în continuu. Pentru a se garanta că suprafețele laterale ale brânzei sunt netede și uscate uniform, pe măsură ce scade conținutul de umezeală al întregii roți, brânza „Džiugas” este învârtită manual cu aproximativ 60 ° din trei în trei zile. Așadar, până la sfârșitul perioadei de maturare, brânza a fost rotită cu 360 °, ceea ce garantează că indicatorii calitativi ai brânzei „Džiugas” rămân aceiași. Grație priceperii producătorilor de brânză locali, brânza „Džiugas” se diferențiază prin caracteristicile sale speciale, care au determinat și buna reputație a acestui produs.

Buna reputație a brânzei „Džiugas” se bazează pe: (1) o multitudine de premii câștigate în Lituania și în întreaga lume; (2) faptul că a devenit un produs alimentar simbolic pentru Lituania, fiind oferit adesea în dar oaspeților străini; (3) faptul că brânza este cunoscută nu doar pentru calitățile ei gustative, ci și pentru dezvoltarea în mod voit a unor activități educative și datorită promovării unei culturi a consumului de brânză.

În perioada 1998-2017, această brânză a câștigat un total de 51 de premii, unele dintre care merită menționate. În 1998, brânza s-a bucurat de recunoaștere și a primit pentru prima oară titlul de produs al anului în Lituania, câștigând apoi o medalie de aur la expoziția internațională „AgroBalt’99” în anul următor. Din 2009 și până în prezent se organizează anual un concurs pentru identificarea celui mai popular produs. În acest concurs, produsele nominalizate în cadrul diverselor categorii sunt diferențiate în funcție de alegerile consumatorilor, pe baza vânzărilor din majoritatea lanțurilor de magazine cu amănuntul din țară și pe baza unor criterii referitoare la calitate. Brânza „Džiugas” a primit deja premiul întâi și a fost recunoscută ca cel mai popular produs al anului pentru al șaselea an consecutiv.

Acest produs a câștigat prima medalie de aur la o expoziție internațională organizată la „Prodexpo”, în Rusia, în 2005, performanță repetată în cadrul aceleiași expoziții în 2008, 2010 și 2014. „Džiugas” a primit un certificat pentru că a fost cel mai popular produs la expoziția internațională specializată „Peterfood-2010” din Sankt Petersburg. În cadrul competiției de degustare a alimentelor și a băuturilor „Superior Taste Award”, organizată de International Taste and Quality Institute (iTQi) în Bruxelles în 2011, brânza a primit două stele, după care a urmat același rezultat în 2013, însă în 2014, o brânză „Džiugas” maturată timp de 36 de luni a primit pentru prima oară punctajul cel mai mare cu putință: trei stele aurii din trei posibile. În 2015 și 2016, brânza a primit din nou trei stele aurii, drept care a câștigat un premiu numit „CRYSTAL TASTE AWARD”, conferit doar produselor care au câștigat trei stele aurii din trei timp de trei ani la rând.

„Džiugas” a primit o medalie de aur la „Goldener Preis - 2011”, în Germania, la „International Cheese Awards” din Regatul Unit în 2012 și la „World Food 2012”, concurs organizat în același an în Moscova. În 2013, brânza „Džiugas” a primit diploma „SIAL Innovation Grand Prix” în cadrul expoziției internaționale de produse alimentare „SIAL CHINA”. Brânza cu pastă tare „Džiugas” maturată timp de 24 de luni s-a bucurat de recunoaștere ca cel mai bun produs la a optsprezecea ediție a târgului internațional „EuroGastro”, în Polonia, în 2014. Asociația internațională de certificare ICERTIAS, cu sediul în Elveția, a acordat brânzei „Džiugas” premiul numit „Best Buy Award” în 2015, iar o brânza maturată timp de 36 de luni a primit o diplomă la „Premio Roma 2017”.

Datorită gustului său unic, brânza „Džiugas” a devenit unul dintre produsele alimentare simbolice ale Lituaniei, fiind dusă adesea ca dar gustos prietenilor și partenerilor de afaceri din alte țări sau rudelor care s-au mutat în străinătate. Această brânză este oferită în dar de președintele Lituaniei liderilor din alte țări. În 2013, președintele Lituaniei, Dalia Grybauskaitė, a felicitat-o pe Angela Merkel, cancelarul german, pentru victoria sa în alegerile pentru Bundestag, oferindu-i o roată de brânză lituaniană „Džiugas”. Un articol din 15 octombrie 2013 din revista Stilius a evaluat pozitiv modul în care a fost primită în Germania brânza „Džiugas” din Žemaitija, în vreme ce un articol publicat în ziarul Lietuvos rytas la 3 mai 2014 menționa că reputația mondială a brânzei „Džiugas” obligă producătorii să mențină producția la același nivel calitativ. Brânza „Džiugas” este descrisă ca fiind „regina” brânzeturilor cu pastă tare și ocupă un loc de onoare printre preferințele consumatorilor. În ediția sa din 1 septembrie 2016, ziarul Draugas a exprimat încântare pentru faptul că brânza lituaniană „Džiugas” se poate găsi deja pe mesele din SUA. Un articol publicat la 28 ianuarie 2017 în ziarul Lietuvos rytas relata că oaspeților le este oferită această brânză în ambasadele lituaniene din străinătate. Brânza „Džiugas” promovează Lituania în întreaga lume. Un articol relatează despre premiul primit de această brânză la Bruxelles și menționează faptul că „Džiugas” este prima brânză lituaniană care se bucură de apreciere în Asia. Într-un articol publicat la 18 martie 2017 în Lietuvos rytas se afirmă că „Džiugas” este cea mai apreciată brânză din Lituania, datorită caracteristicilor sale gustative deosebite, tipice doar pentru acest produs.

Brânza „Džiugas” este descrisă și în Good cheese 2013-2014, o revistă dedicată brânzeturilor, precum și într-o carte publicată în 2015 referitoare la brânzeturile din întreaga lume (Dorling Kindersley Ltd, World Cheese Book, 2015, 352 p.).

În mai, la debutul sezonului de pășunat, când începe și producția de brânză „Džiugas”, în Telšiai se organizează un festival intitulat „Džiugas Day”, în cadrul căruia un comitet special evaluează proprietățile organoleptice ale brânzei produse cu un an înainte și maturate timp de 12 luni. De asemenea, pot fi eșantionate și roți de brânză cu maturare mai îndelungată, pentru a se compara culoarea, gustul, textura și alte proprietăți ale acestora.

În 2013, în Telšiai, Vilnius și Klaipėda au fost înființate Case „Džiugas” („Džiugas” namai), în care se organizează sesiuni de degustare a brânzei și programe educative. La aceste degustări au participat deja aproximativ 13 000 de persoane. În 2016, o Casă „Džiugas” a devenit, de asemenea, sediul unui muzeu „Džiugas”. Expoziția, care se află la parter, prezintă vizitatorilor industria lactatelor de-a lungul vremurilor, tradițiile de fabricare a lactatelor în Žemaitija și istoria producției de brânză cu pastă tare „Džiugas”. Casa „Džiugas” este deschisă deja de mai mulți ani în capitala regiunii Žemaitija și este una dintre cele mai populare atracții din județul Telšiai. Centrul de informare turistică al regiunii Žemaitija [VĮ Žemaitijos turizmo informacijos centras] oferă informații privind Casa „Džiugas” ca obiectiv turistic.

Trimitere la publicarea caietului de sarcini

[articolul 6 alineatul (1) al doilea paragraf din prezentul regulament]

http://zum.lrv.lt/suris-dziugas-paraiska-su-produkto-specifikacija


Top