Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32018R0941

    Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/941 al Comisiei din 2 iulie 2018 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 669/2009 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 882/2004 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește controalele oficiale consolidate efectuate asupra importurilor de anumite produse de hrană pentru animale și alimentare de origine neanimală și a Regulamentului (UE) nr. 885/2014 de punere în aplicare al Comisiei (Text cu relevanță pentru SEE.)

    C/2018/4066

    JO L 166, 3.7.2018, p. 7–16 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 13/12/2019; abrogare implicită prin 32019R1793

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2018/941/oj

    3.7.2018   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 166/7


    REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2018/941 AL COMISIEI

    din 2 iulie 2018

    de modificare a Regulamentului (CE) nr. 669/2009 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 882/2004 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește controalele oficiale consolidate efectuate asupra importurilor de anumite produse de hrană pentru animale și alimentare de origine neanimală și a Regulamentului (UE) nr. 885/2014 de punere în aplicare al Comisiei

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (CE) nr. 882/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind controalele oficiale efectuate pentru a asigura verificarea conformității cu legislația privind hrana pentru animale și produsele alimentare și cu normele de sănătate animală și de bunăstare a animalelor (1), în special articolul 15 alineatul (5),

    Având în vedere Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor și a cerințelor generale ale legislației alimentare, de instituire a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și de stabilire a procedurilor în domeniul siguranței produselor alimentare (2), în special articolul 53 alineatul (5) litera (b) punctul (ii),

    întrucât:

    (1)

    Regulamentul (CE) nr. 669/2009 al Comisiei (3) stabilește norme privind controalele oficiale consolidate care trebuie efectuate asupra importurilor de hrană pentru animale și de produse alimentare de origine neanimală incluse în anexa I la regulamentul respectiv (denumită în continuare „lista”), la punctele de intrare desemnate (denumite în continuare „PID”) pe teritoriile menționate în anexa I la Regulamentul (CE) nr. 882/2004.

    (2)

    În temeiul Regulamentului (CE) nr. 669/2009, în cazul loturilor care intră pe teritoriul Uniunii pe cale maritimă, care sunt descărcate cu scopul de a fi încărcate pe o altă navă pentru a fi transportate în continuare către un port dintr-un alt stat membru (transporturi transbordate), punctul de intrare desemnat fiind ultimul port. Aceeași regulă ar trebui aplicată și loturilor care intră pe teritoriul Uniunii pe cale aeriană din țări terțe și care sunt transbordate pentru continuarea călătoriei către alt aeroport din Uniune, pentru o mai bună organizare a controalelor oficiale la frontierele Uniunii, asigurându-se în același timp și un nivel ridicat de protecție a sănătății umane, a animalelor și a plantelor. În astfel de cazuri, punctul de intrare desemnat ar trebui să fie ultimul aeroport. Din aceleași motive, această regulă ar trebui aplicată și loturilor care sunt transbordate pentru continuarea călătoriei în același stat membru. Terminologia utilizată pentru loturile transbordate, și anume „pentru a fi transportate în continuare”, ar trebui înlocuită cu „continuarea călătoriei” pentru a ține seama de diferența dintre loturile transbordate și loturile care au primit autorizația pentru a fi transportate în continuare, în așteptarea rezultatelor controalelor fizice. Prin urmare, este necesar ca Regulamentul (CE) nr. 669/2009 să fie modificat în consecință.

    (3)

    Regulamentul (CE) nr. 882/2004 solicită autorităților competente să notifice Comisia și celelalte state membre cu privire la respingerile la frontieră. În ceea ce privește pesticidele, este oportun să se clarifice faptul că, atunci când autoritățile competente resping un lot de hrană pentru animale și produse alimentare enumerate în anexa I la Regulamentul (CE) nr. 669/2009, această notificare ar trebui transmisă în cazul în care limita maximă de reziduuri stabilită în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 396/2005 al Parlamentului European și al Consiliului (4) nu a fost respectată, indiferent dacă doza acută de referință a fost sau nu depășită.

    (4)

    Articolul 2 din Regulamentul (CE) nr. 669/2009 prevede că lista din anexa I la regulamentul respectiv trebuie să facă obiectul unei reexaminări periodice, cel puțin bianuale, luând în considerare sursele de informație menționate la articolul respectiv.

    (5)

    Apariția și relevanța unor incidente alimentare recente, notificate prin Sistemul de alertă rapidă pentru alimente și furaje, constatările auditurilor efectuate în țări terțe de către Direcția pentru audituri și analize în materie de sănătate și alimentație din cadrul Direcției Generale Sănătate și Siguranță Alimentară a Comisiei, precum și rapoartele semestriale privind transporturile de hrană pentru animale și de produse alimentare de origine neanimală transmise Comisiei de către statele membre în conformitate cu articolul 15 din Regulamentul (CE) nr. 669/2009 indică faptul că lista ar trebui modificată.

    (6)

    În special pentru loturile de fructe goji din China și de napi preparați sau conservați în oțet sau acid acetic („napi murați”) din Liban sau Siria, sursele de informații menționate mai sus indică apariția unor noi riscuri pentru sănătatea umană care justifică introducerea unor controale oficiale consolidate. Prin urmare, în listă ar trebui să fie incluse rubrici referitoare la respectivele transporturi.

    (7)

    În special, lista ar trebui modificată prin eliminarea rubricilor referitoare la produsele pentru care informațiile disponibile indică un grad în general satisfăcător de conformitate cu cerințele de siguranță relevante din legislația Uniunii și pentru care intensificarea controalelor oficiale nu mai este, în consecință, justificată. Prin urmare, rubricile referitoare la Brassica oleracea din China, căpșunile din Egipt, stafidele din Iran, mazărea din Kenya, fasolea verde lungă din Thailanda și pătlăgelele vinete și vinetele africane din Uganda ar trebui eliminate din listă.

    (8)

    În plus, lista ar trebui modificată prin reducerea frecvenței controalelor de identitate și fizice vizând produsele pentru care sursele de informare relevante indică o ameliorare generală a conformității cu cerințele relevante prevăzute în legislația Uniunii și pentru care nivelul actual de astfel de controale nu se mai justifică. Prin urmare, rubricile din listă referitoare la ananasul din Benin și lămâile și rodiile din Turcia ar trebui modificate în consecință.

    (9)

    Aria de acoperire a anumitor rubrici din listă ar trebui modificată pentru a include alte produse decât cele incluse în listă, atunci când acele forme prezintă același risc. Prin urmare, este necesar să se modifice rubricile existente privind bamele din Vietnam, inclusiv cele congelate.

    (10)

    Pentru a proteja sănătatea umană din Uniune, Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 885/2014 al Comisiei (5) prevede că loturile de bame (produse alimentare, proaspete și congelate) din India vor putea fi importate în Uniune doar dacă vor fi însoțite de un certificat care să ateste că produsele au fost supuse eșantionării și analizei pentru detectarea prezenței reziduurilor de pesticide și de rezultatele eșantionării și analizei efectuate de țările terțe pentru a se asigura conformitatea cu legislația Uniunii privind nivelurile maxime de reziduuri de pesticide. Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 885/2014 stabilește, de asemenea, o frecvență crescută a controalelor oficiale privind importul de bame originare din India la frontierele Uniunii. Rezultatele acestor controale arată o scădere a frecvenței cazurilor de neconformitate cu conținuturile maxime aplicabile reziduurilor de pesticide stabilite în Regulamentul (CE) nr. 396/2005 pentru acest produs, dovedind faptul că riscurile legate de importul acestuia au scăzut considerabil. Prin urmare, este oportun ca bamele originare din India să nu mai facă obiectul condițiilor speciale de import prevăzute în Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 885/2014. La frontierele Uniunii ar trebui menținut un nivel ridicat de controale oficiale având în vedere întreruperea eșantionării, a testării și a certificării acestui produs înainte de export, prevăzute la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 885/2014. Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 885/2014 și anexa I la Regulamentul (CE) nr. 669/2009 ar trebui modificate în consecință.

    (11)

    Rubricile existente referitoare la ceaiul originar din China menționat în anexa I la Regulamentul (CE) nr. 669/2009 solicită autorităților competente să testeze acest produs pentru depistarea de trifluralin. Cu toate acestea, statele membre nu au raportat detectarea acestui pesticid în acest produs și nu există notificări relevante în cadrul Sistemului de alertă rapidă pentru alimente și furaje stabilite în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 178/2002. În același timp, au fost raportate detectări frecvente de tolfenpirad în ceaiul din China. Acest pesticid, asemenea trifluralinului, nu este enumerat în programul de control menționat la articolul 29 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 396/2005 și, prin urmare, testarea pentru depistarea acestui pesticid nu este necesară în temeiul Regulamentului (CE) nr. 669/2009. Prin urmare, este necesar să fie modificate rubricile existente referitoare ceaiul originar din China din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 669/2009 prin eliminarea referinței la triflurarin și să se solicite autorităților competente testarea acestui produs pentru tolfenpirad.

    (12)

    Caracteristicile specifice de ambalare aseptică în butoaie pentru „Caise, altfel preparate sau conservate” (pulpă de caise) (CN Code 2008 50 61) menționate în anexa I la Regulamentul (CE) nr. 669/2009 sunt de așa natură încât realizarea operațiunilor de eșantionare la PID ar duce în mod inevitabil la un risc grav pentru siguranța alimentară sau la deteriorarea produsului la un nivel inacceptabil. Prin urmare, este necesar ca rubricile existente referitoare la „Caise, altfel preparate sau conservate” (pulpă de caise) din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 669/2009 să fie modificate pentru ca autoritățile competente de la locul de destinație să poată efectua controale de identitate și controale fizice, astfel cum este indicat în documentul comun de intrare (DCI), dacă este cazul, în spațiile de lucru ale operatorului economic din sectorul alimentar, în cazul în care condițiile menționate la articolul 9 alineatul (2) din respectivul regulament sunt respectate.

    (13)

    Pentru a se asigura coerența și claritatea, este adecvat să se înlocuiască anexa I la Regulamentul (CE) nr. 669/2009 cu textul anexei I la prezentul regulament.

    (14)

    Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 669/2009 și Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 885/2014 ar trebui modificate în consecință.

    (15)

    Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Modificări la Regulamentul (CE) nr. 669/2009

    Regulamentul (CE) nr. 669/2009 se modifică după cum urmează:

    1.

    La articolul 3 litera (b), ultima teză se înlocuiește cu următorul text:

    „În cazul loturilor care intră pe teritoriul Uniunii pe cale maritimă sau aeriană din țări terțe, care sunt descărcate pentru a fi încărcate pe o altă navă sau, respectiv, pe un alt avion din același port sau aeroport pentru continuarea călătoriei către un alt port sau aeroport situat pe unul dintre teritoriile menționate în anexa I la Regulamentul (CE) nr. 882/2004, punctul de intrare desemnat este portul sau aeroportul din urmă;”.

    2.

    Articolul 13 se înlocuiește cu următorul text:

    „Articolul 13

    Neconformitate

    (1)   În cazul în care controalele oficiale stabilesc că nu s-a respectat legislația, funcționarul responsabil din cadrul autorității competente completează partea III din documentul comun de intrare și se acționează în conformitate cu articolele 19, 20 și 21 din Regulamentul (CE) nr. 882/2004.

    (2)   În cazul în care autoritatea competentă de la punctul de intrare desemnat nu permite introducerea unui lot de hrană pentru animale și produse alimentare enumerat în anexa I din cauza neconformității cu limita maximă de reziduuri stabilită în Regulamentul (CE) nr. 396/2005, aceasta notifică imediat o astfel de respingere la frontieră în conformitate cu articolul 19 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 882/2004.”

    3.

    Anexa I se înlocuiește cu textul din anexa I la prezentul regulament.

    Articolul 2

    Modificări ale Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 885/2014

    Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 885/2014 se modifică după cum urmează:

    1.

    La articolul 1, alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

    „(1)   Prezentul regulament se aplică loturilor de produse alimentare de origine neanimală care sunt enumerate în anexa I.”

    2.

    Anexa I se modifică în conformitate cu anexa II la prezentul regulament.

    Articolul 3

    Prezentul regulament intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 2 iulie 2018.

    Pentru Comisie

    Președintele

    Jean-Claude JUNCKER


    (1)  JO L 165, 30.4.2004, p. 1.

    (2)  JO L 31, 1.2.2002, p. 1.

    (3)  Regulamentul (CE) nr. 669/2009 al Comisiei din 24 iulie 2009 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 882/2004 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește controalele oficiale consolidate efectuate asupra importurilor de anumite produse de hrană pentru animale și alimentare de origine neanimală și de modificare a Deciziei 2006/504/CE (JO L 194, 25.7.2009, p. 11).

    (4)  Regulamentul (CE) nr. 396/2005 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 februarie 2005 privind conținuturile maxime aplicabile reziduurilor de pesticide din sau de pe produse alimentare și hrana de origine vegetală și animală pentru animale și de modificare a Directivei 91/414/CEE (JO L 70, 16.3.2005, p. 1).

    (5)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 885/2014 al Comisiei din 13 august 2014 de stabilire a unor condiții specifice aplicabile importurilor de bame și de frunze de curry din India și de abrogare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 91/2013 (JO L 242, 14.8.2014, p. 20).


    ANEXA I

    ANEXA I

    Hrană pentru animale și produse alimentare de origine neanimală care fac obiectul unor controale oficiale consolidate la punctul de intrare desemnat

    Hrană pentru animale și produse alimentare

    (utilizare preconizată)

    CN cod (1)

    Subdiviziune TARIC

    Țara de origine

    Pericol

    Frecvența controalelor fizice și de identitate (%)

    Ananas

    (Produse alimentare – proaspete sau refrigerate)

    0804 30 00

     

    Benin (BJ)

    Reziduuri de pesticide (2)  (3)

    10

    Arahide, în coajă

    1202 41 00

     

    Bolivia (BO)

    Aflatoxine

    50

    Arahide, fără coajă

    1202 42 00

    Unt de arahide

    2008 11 10

    Arahide, altfel preparate sau conservate

    2008 11 91 ;

    2008 11 96 ;

    2008 11 98

    (Hrană pentru animale și produse alimentare)

     

    Goji tibetan (goji chinezesc) (Lycium barbarum L.)

    (Produse alimentare – proaspete, refrigerate sau uscate)

    ex 0813 40 95 ;

    10

    China (CN)

    Reziduuri de pesticide (2)  (4)

    10

    ex 0810 90 75

    10

    Ceai, aromatizat sau nearomatizat

    (Produse alimentare)

    0902

     

    China (CN)

    Reziduuri de pesticide (2)  (5)

    10

    Ardei dulce (Capsicum annuum)

    0709 60 10 ;

    0710 80 51

     

    Republica Dominicană (DO)

    Reziduuri de pesticide (2)  (6)

    20

    Ardei (altul decât ardeiul dulce) (Capsicum spp.)

    ex 0709 60 99 ;

    20

    ex 0710 80 59

    20

    Fasole verde lungă

    (Vigna unguiculata spp. sesquipedalis, vigna unguiculata spp. unguiculata)

    ex 0708 20 00 ;

    10

    ex 0710 22 00

    10

    (Produse alimentare – proaspete, refrigerate sau congelate)

     

     

    Ardei dulce (Capsicum annuum)

    0709 60 10 ;

     

    Egipt (EG)

    Reziduuri de pesticide (2)  (7)

    10

    0710 80 51

     

    Ardei (altul decât ardeiul dulce) (Capsicum spp.)

    ex 0709 60 99 ;

    20

    ex 0710 80 59

    20

    (Produse alimentare – proaspete, refrigerate sau congelate)

     

     

    Alune, în coajă

    0802 21 00

     

    Georgia (GE)

    Aflatoxine

    20

    Alune, fără coajă

    0802 22 00

    (Produse alimentare)

     

    Ulei de palmier

    (Produse alimentare)

    1511 10 90

     

    Ghana (GH)

    Coloranți Sudan (8)

    50

    1511 90 11 ;

     

    ex 1511 90 19 ;

    90

    1511 90 99

     

    Arahide, în coajă

    1202 41 00

     

    Gambia (GM)

    Aflatoxine

    50

    Arahide, fără coajă

    1202 42 00

    Unt de arahide

    2008 11 10

    Arahide, altfel preparate sau conservate

    2008 11 91 ;

    2008 11 96 ;

    2008 11 98

    (Hrană pentru animale și produse alimentare)

     

    Bame

    (Produse alimentare –proaspete, refrigerate sau congelate)

    ex 0709 99 90 ;

    20

    India (IN)

    Reziduuri de pesticide (2)  (9)

    10

    ex 0710 80 95

    30

    Ardei (altul decât ardeiul dulce) (Capsicum spp.)

    (Produse alimentare – proaspete, refrigerate sau congelate)

    ex 0709 60 99 ;

    20

    India (IN)

    Reziduuri de pesticide (2)  (10)

    10

    ex 0710 80 59

    20

    Țelină chinezească (Apium graveolens)

    (Produse alimentare – plante aromatice proaspete sau refrigerate)

    ex 0709 40 00

    20

    Cambodgia (KH)

    Reziduuri de pesticide (2)  (11)

    50

    Fasole verde lungă

    (Vigna unguiculata spp. sesquipedalis, vigna unguiculata spp. unguiculata)

    (Produse alimentare – legume proaspete, refrigerate sau congelate)

    ex 0708 20 00

    10

    Cambodgia (KH)

    Reziduuri de pesticide (2)  (12)

    50

    ex 0710 22 00

    10

    Napi (Brassica rapa spp. Rapa)

    (Produse alimentare – preparate sau conservate în oțet sau acid acetic)

    ex 2001 90 97

    11 ; 19

    Liban (LB)

    Rodamină B

    50

    Ardei (dulce sau altul decât ardeiul dulce) (Capsicum spp.)

    (Produse alimentare – uscate, prăjite, zdrobite sau măcinate)

    ex 2008 99 99 ;

    79

    Sri Lanka (LK)

    Aflatoxine

    20

    0904 21 10 ;

     

    ex 0904 21 90 ;

    20

    ex 0904 22 00

    11 ; 19

    Arahide, în coajă

    1202 41 00

     

    Madagascar (MG)

    Aflatoxine

    50

    Arahide, fără coajă

    1202 42 00

    Unt de arahide

    2008 11 10

    Arahide, altfel preparate sau conservate

    2008 11 91 ;

    2008 11 96 ;

    2008 11 98

    (Hrană pentru animale și produse alimentare)

     

    Semințe de susan

    (Produse alimentare – proaspete sau refrigerate)

    1207 40 90

     

    Nigeria (GN)

    Salmonella (13)

    50

    Ardei (altul decât ardeiul dulce) (Capsicum spp.)

    (Produse alimentare – proaspete, refrigerate sau congelate)

    ex 0709 60 99 ;

    20

    Pakistan (PK)

    Reziduuri de pesticide (2)

    10

    ex 0710 80 59

    20

    Zmeură

    (Produse alimentare – congelate)

    0811 20 31 ;

     

    Serbia (RS)

    Norovirus

    10

    ex 0811 20 11 ;

    10

    ex 0811 20 19

    10

    Arahide, în coajă

    1202 41 00

     

    Sudan (SD)

    Aflatoxine

    50

    Arahide, fără coajă

    1202 42 00

    Unt de arahide

    2008 11 10

    Arahide, altfel preparate sau conservate

    2008 11 91 ;

    2008 11 96 ;

    2008 11 98

    (Hrană pentru animale și produse alimentare)

     

    Semințe de susan

    (Produse alimentare – proaspete sau refrigerate)

    1207 40 90

     

    Sudan (SD)

    Salmonella (13)

    50

    Semințe de pepene verde (Egusi, Citrullus spp.) și produse derivate

    (Produse alimentare)

    ex 1207 70 00 ;

    10

    Sierra Leone (SL)

    Aflatoxine

    50

    ex 1106 30 90 ;

    30

    ex 2008 99 99

    50

    Arahide, în coajă

    1202 41 00

     

    Senegal (SN)

    Aflatoxine

    50

    Arahide, fără coajă

    1202 42 00

    Unt de arahide

    2008 11 10

    Arahide, altfel preparate sau conservate

    2008 11 91 ;

    2008 11 96 ;

    2008 11 98

    (Hrană pentru animale și produse alimentare)

     

    Napi (Brassica rapa spp. Rapa)

    (Produse alimentare – preparate sau conservate în oțet sau acid acetic)

    ex 2001 90 97

    11 ; 19

    Siria (SY)

    Rodamină B

    50

    Ardei (altul decât ardeiul dulce) (Capsicum spp.)

    (Produse alimentare – proaspete, refrigerate sau congelate)

    ex 0709 60 99 ;

    20

    Thailanda (TH)

    Reziduuri de pesticide (2)  (14)

    10

    ex 0710 80 59

    20

    Caise uscate

    0813 10 00

     

    Turcia (TR)

    Sulfiți (16)

    20

    Caise, altfel preparate sau conservate (15)

    2008 50 61

    (Produse alimentare)

     

    Struguri uscați (inclusiv struguri uscați tocați sau zdrobiți pentru a obține o pastă, fără alt tratament)

    (Produse alimentare)

    0806 20

     

    Turcia (TR)

    Ochratoxina A

    5

    Lămâi (Citrus limon, Citrus limonum)

    (Produse alimentare – proaspete, refrigerate sau uscate)

    0805 50 10

     

    Turcia (TR)

    Reziduuri de pesticide (2)

    10

    Rodii

    (Produse alimentare – proaspete sau refrigerate)

    ex 0810 90 75

    30

    Turcia (TR)

    Reziduuri de pesticide (2)  (17)

    10

    Ardei grași (Capsicum annuum)

    (Produse alimentare – proaspete, refrigerate sau congelate)

    0709 60 10 ;

    0710 80 51

     

    Turcia (TR)

    Reziduuri de pesticide (2)  (18)

    10

    Frunze de viță-de-vie

    (Produse alimentare)

    ex 2008 99 99

    11 ; 19

    Turcia (TR)

    Reziduuri de pesticide (2)  (19)

    50

    Semințe de susan

    (Produse alimentare – proaspete sau refrigerate)

    1207 40 90

     

    Uganda (UG)

    Salmonella (13)

    50

    Fistic, cu coajă

    0802 51 00

     

    Statele Unite ale Americii (US)

    Aflatoxine

    10

    Fistic, fără coajă

    0802 52 00

     

    Fistic, prăjit

    (Produse alimentare)

    ex 2008 19 13 ;

    20

    ex 2008 19 93

    20

    Caise uscate

    0813 10 00

     

    Uzbekistan (UZ)

    Sulfiți (16)

    50

    Caise, altfel preparate sau conservate (15)

    2008 50 61

    (Produse alimentare)

     

    Frunze de coriandru

    ex 0709 99 90

    72

    Vietnam (VN)

    Reziduuri de pesticide (2)  (20)

    50

    Busuioc (sfânt, dulce)

    ex 1211 90 86

    20

    Mentă

    ex 1211 90 86

    30

    Pătrunjel

    ex 0709 99 90

    40

    (Produse alimentare – plante aromatice proaspete sau refrigerate)

     

     

    Bame

    (Produse alimentare –proaspete, refrigerate sau congelate)

    ex 0709 99 90

    20

    Vietnam (VN)

    Reziduuri de pesticide (2)  (20)

    50

    ex 0710 80 95

    30

    Ardei (altul decât ardeiul dulce) (Capsicum spp.)

    (Produse alimentare – proaspete, refrigerate sau congelate)

    ex 0709 60 99 ;

    20

    Vietnam (VN)

    Reziduuri de pesticide (2)  (20)

    50

    ex 0710 80 59

    20

    Pitahaya (fructul dragonului)

    (Produse alimentare – proaspete sau refrigerate)

    ex 0810 90 20

    10

    Vietnam (VN)

    Reziduuri de pesticide (2)  (20)

    10


    (1)  În cazul în care trebuie examinate numai anumite produse de la orice cod NC și nu există nicio subdiviziune specifică a codului respectiv, codul NC este marcat cu «ex».

    (2)  Reziduurile cel puțin ale pesticidelor menționate în programul de control adoptat în conformitate cu articolul 29 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 396/2005 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 februarie 2005 privind conținuturile maxime aplicabile reziduurilor de pesticide din sau de pe produse alimentare și hrana de origine vegetală și animală pentru animale și de modificare a Directivei 91/414/CEE a Consiliului (JO L 70, 16.3.2005, p. 1), care pot fi analizate prin metode pentru mai multe reziduuri bazate pe GC-MS și LC-MS (pesticide care trebuie să fie monitorizate doar în/pe produsele de origine vegetală).

    (3)  Reziduuri de etefon.

    (4)  Reziduuri de amitraz.

    (5)  Residues of Tolfenpyrad.

    (6)  Reziduuri de acefat, aldicarb (sumă de aldicarb, sulfoxidul și sulfona acestuia, exprimată ca aldicarb), amitraz (amitraz, inclusiv metaboliții care conțin gruparea 2,4-dimetilanilină, exprimați ca amitraz), diafentiuron, dicofol (sumă de izomeri p, p′ și o, p′), ditiocarbamați (ditiocarbamați exprimați ca CS2, inclusiv maneb, mancozeb, metiram, propineb, tiram și ziram) și metiocarb (sumă de metiocarb și sulfoxid și sulfonă de metiocarb, exprimată ca metiocarb).

    (7)  Reziduuri de dicofol (sumă de izomeri p, p′ și o, p′), dinotefuran, folpet, procloraz (sumă de procloraz și metaboliții acestuia care conțin gruparea 2,4,6-triclorfenol, exprimată ca procloraz), tiofanat-metil și triforin.

    (8)  În sensul prezentei anexe, „coloranți Sudan” se referă la următoarele substanțe chimice: (i) Sudan I (număr CAS 842-07-9); (ii) Sudan II (număr CAS 3118-97-6); (iii) Sudan III (număr CAS 85-86-9); (iv) Scarlet Red; sau Sudan IV (număr CAS 85-83-6).

    (9)  Reziduuri de diafentiuron.

    (10)  Reziduuri de carbofuran.

    (11)  Reziduuri de fentoat.

    (12)  Reziduuri de clorbufam.

    (13)  Metoda de referință EN/ISO 6579-1 sau o metodă validată în raport cu aceasta în conformitate cu versiunea cea mai recentă a standardului EN/ISO 16140 sau cu alte protocoale similare acceptate la nivel internațional.

    (14)  Reziduuri de formetanat [sumă de formetanat și sărurile sale exprimată în formetanat (clorhidrat)], protiofos și triforin.

    (15)  Controalele de identitate și controalele fizice pot fi efectuate de autoritatea competentă de la locul de destinație, astfel cum este indicat în DCI, dacă este cazul, în spațiile de lucru ale operatorului economic din sectorul alimentar, în cazul în care condițiile menționate la articolul 9 alineatul (2) din respectivul regulament.

    (16)  Metode de referință: EN 1988-1:1998, EN 1988-2:1998 sau ISO 5522:1981.

    (17)  Reziduuri de procloraz.

    (18)  Reziduuri de diafentiuron, formetanat [sumă de formetanat și sărurile sale exprimată în formetanat (clorhidrat)] și tiofanat-metil.

    (19)  Reziduuri de ditiocarbamați (ditiocarbamați exprimați ca CS2, inclusiv maneb, mancozeb, metiram, propineb, tiram și ziram) și metrafenon.

    (20)  Reziduuri de ditiocarbamați (ditiocarbamați exprimați ca CS2, inclusiv maneb, mancozeb, metiram, propineb, tiram și ziram), fentoat și quinalfos.


    ANEXA II

    În anexa I la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 885/2014, următoarea rubrică referitoare la bame din India se elimină:

    „Bame

    (Produse alimentare – proaspete și congelate)

    ex 0709 99 90

    20

    India (IN)

    Reziduuri de pesticide analizate prin metode multireziduale bazate pe GC-MS și LC-MS sau prin metode monoreziduale (2)

    20


    (2)  Certificare realizată de țara de origine și control la import realizat de statele membre pentru a asigura conformitatea cu Regulamentul (CE) nr. 396/2005 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 februarie 2005 privind conținuturile maxime aplicabile reziduurilor de pesticide din sau de pe produse alimentare și hrana de origine vegetală și animală pentru animale și de modificare a Directivei 91/414/CEE a Consiliului (JO L 70, 16.3.2005, p. 1), în special în ceea ce privește reziduurile de: acefat, metamidofos, triazofos, endosulfan, monocrotofos, metomil, tiodicarb, diafentiuron, tiametoxam, fipronil, oxamil, acetamiprid, indoxacarb, mandipropamid.”


    Top