Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32018H1016(01)

    Recomandarea Consiliului din 15 octombrie 2018 privind stabilirea etapelor îndeplinirii angajamentelor mai stricte asumate în cadrul cooperării structurate permanente (PESCO) și specificarea unor obiective mai precise

    ST/11001/2018/INIT

    JO C 374, 16.10.2018, p. 1–7 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    16.10.2018   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 374/1


    RECOMANDAREA CONSILIULUI

    din 15 octombrie 2018

    privind stabilirea etapelor îndeplinirii angajamentelor mai stricte asumate în cadrul cooperării structurate permanente (PESCO) și specificarea unor obiective mai precise

    (2018/C 374/01)

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind Uniunea Europeană, în special articolul 46 alineatul (6),

    având în vedere Protocolul nr. 10 privind cooperarea structurată permanentă stabilită prin articolul 42 din Tratatul privind Uniunea Europeană, anexat la Tratatul privind Uniunea Europeană și la Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Decizia (PESC) 2017/2315 a Consiliului din 11 decembrie 2017 de stabilire a cooperării structurate permanente (PESCO) și de adoptare a listei statelor membre participante (1),

    având în vedere propunerea Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate,

    întrucât:

    (1)

    Articolul 4 alineatul (2) litera (b) din Decizia (PESC) 2017/2315 prevede că Consiliul adoptă decizii și recomandări pentru a stabili etapele îndeplinirii angajamentelor mai stricte care figurează în anexa la decizia respectivă în cursul celor două faze inițiale consecutive (anii 2018-2020 și 2021-2025) și a specifica, la începutul fiecărei faze, obiectivele mai precise pentru îndeplinirea angajamentelor mai stricte.

    (2)

    Recomandarea Consiliului din 6 martie 2018 privind o foaie de parcurs pentru implementarea PESCO (2) prevede că este oportună adoptarea de către Consiliu a unei recomandări privind stabilirea etapelor îndeplinirii angajamentelor, care să definească și indicatori stabiliți de comun acord pentru a oferi sprijin statelor membre participante în îndeplinirea angajamentelor și pentru a evalua progresele realizate în această privință.

    (3)

    Secretariatul PESCO, asigurat în comun de către Serviciul European de Acțiune Externă, inclusiv de Statul-Major al Uniunii Europene (EUMS), și Agenția Europeană de Apărare (AEA) în temeiul articolului 7 din Decizia (PESC) 2017/2315, a furnizat un răspuns inițial până la sfârșitul lunii martie 2018 cu privire la tipul, gradul de detaliere și structura informațiilor furnizate în cadrul planurilor naționale de punere în aplicare comunicate de statele membre participante în decembrie 2017, astfel cum a solicitat Consiliul în Recomandarea sa din 6 martie 2018.

    (4)

    La 25 iunie 2018, Consiliul a adoptat Decizia (PESC) 2018/909 (3) care stabilește un set comun de norme de guvernanță pentru proiectele PESCO. La aceeași dată, Consiliul a adoptat concluzii menționând că așteaptă cu interes adoptarea unei recomandări a Consiliului privind stabilirea etapelor îndeplinirii angajamentelor mai stricte asumate de statele membre participante la PESCO și specificarea unor obiective mai precise.

    (5)

    Consiliul va fi invitat să ajungă la un acord, în noiembrie 2018, cu privire la prima punere în aplicare integrală a procesului anual coordonat de revizuire privind apărarea (CARD), care urmează să fie lansată în toamna anului 2019.

    (6)

    Prin urmare, Consiliul ar trebui să adopte o recomandare privind stabilirea etapelor îndeplinirii angajamentelor mai stricte asumate în cadrul PESCO și specificarea unor obiective mai precise,

    ADOPTĂ PREZENTA RECOMANDARE:

    I.   Obiectiv și domeniu de aplicare

    1.

    Obiectivul prezentei recomandări este de a asigura o abordare comună și de a permite statelor membre participante să-și îndeplinească angajamentele mai stricte care figurează în anexa la Decizia (PESC) 2017/2315, precum și de a facilita procesul de evaluare anuală prevăzut la articolul 6 din respectiva decizie, pe baza unui set complet de date relevante, inclusiv foi de parcurs care să reflecte, acolo unde este cazul, obiectivele și etapele intermediare. Aceste date ar trebui să fie puse la dispoziție anual de către statele membre participante în planurile lor naționale de punere în aplicare, revizuite și actualizate în conformitate cu articolul 3 din decizia respectivă. Normele de securitate prevăzute în Decizia 2013/488/UE a Consiliului (4) ar trebui să se aplice și planurilor naționale de punere în aplicare. Statele membre participante ar trebui, cu sprijinul secretariatului PESCO, să asigure transparența și să sporească în continuare coerența și consecvența informațiilor solicitate și furnizate în contextul PESCO și al altor inițiative din domeniul apărării, inclusiv CARD. Ar trebui sporită și consolidată în continuare coerența dintre diferitele inițiative în domeniul apărării, inclusiv în ceea ce privește raportarea efectuată de statele membre, ținându-se cont de învățămintele trase la sfârșitul primei faze a PESCO (2018-2020).

    2.

    În conformitate cu angajamentele prevăzute în anexa la Decizia (PESC) 2017/2315 și fără a le modifica sau a introduce noi angajamente, prezenta recomandare oferă orientări cu privire la stabilirea etapelor îndeplinirii acestor angajamente pentru fazele 2018-2020 și 2021-2025 și specifică obiective mai precise pentru fiecare angajament în parte, inclusiv angajamentele care trebuie îndeplinite înainte de 2020. De asemenea, prezenta recomandare conține indicatori de progres care oferă sprijin statelor membre participante pentru planificarea îndeplinirii angajamentelor mai stricte și pentru evaluarea progreselor în această privință.

    3.

    Obiectivele mai precise menționate în secțiunea II, care includ și indicatorii de progres, după caz, pentru angajamente specifice, vor permite statelor membre participante să planifice îndeplinirea angajamentelor mai stricte într-un mod structurat și transparent și să furnizeze informații detaliate și care pot fi evaluate, cu privire la progresele realizate în ceea ce privește îndeplinirea fiecărui angajament în parte în planurile lor naționale de punere în aplicare.

    4.

    Obiectivul este de a se obține primele rezultate specifice în ceea ce privește îndeplinirea angajamentelor mai stricte înainte de sfârșitul anului 2020 și de a se elabora un proces de planificare temeinic, pentru a se asigura continuitatea progreselor înregistrate pe marginea acestora și după încheierea primei faze. La sfârșitul primei faze, în conformitate cu articolul 4 alineatul (2) litera (c) din Decizia (PESC) 2017/2315, Consiliul va actualiza și va consolida, dacă va fi necesar, angajamentele mai stricte stabilite în decizia menționată, prin prisma realizărilor obținute prin intermediul PESCO, cu scopul de a reflecta necesitățile operaționale și în materie de capabilități ale Uniunii, precum și mediul de securitate în schimbare. O astfel de decizie se va baza pe un proces de revizuire strategică vizând evaluarea îndeplinirii angajamentelor PESCO de către fiecare stat membru participant în parte. În acest context, la începutul următoarei faze, Consiliul ar trebui să adopte un al doilea set de obiective mai precise pentru faza 2021-2025, actualizate și mai ambițioase, dacă este cazul, ținând seama de articolul 4 alineatul (2) litera (c) din Decizia (PESC) 2017/2315.

    II.   Stabilirea etapelor îndeplinirii angajamentelor prin specificarea unor obiective mai precise

    Angajamentele 1-5

    5.

    Angajamentul 1: Statele membre participante ar trebui să furnizeze, în planurile lor naționale de punere în aplicare, date financiare exacte cu privire la evoluția cheltuielilor totale pentru apărare, în comparație cu anul precedent, în termeni reali (5), inclusiv în cifre absolute, demonstrând existența unui plan care să vizeze o creștere constantă a cheltuielilor. În această privință, statele membre participante ar trebui, de asemenea, să includă în planurile lor naționale de punere în aplicare previziunile cheltuielilor lor pentru anii următori, convenite la nivel național. Statele membre participante care sunt și membri ai NATO și în cazul cărora nivelul cheltuielilor cu apărarea respectă orientările NATO în materie sau chiar le depășesc ar trebui să specifice dacă plănuiesc să mențină sau să modifice respectivul nivel al cheltuielilor lor cu apărarea. Pornind de la informațiile furnizate în planurile naționale de punere în aplicare, raportul anual al Înaltului Reprezentant va oferi, de asemenea, o prezentare detaliată a evoluției cheltuielilor cu apărarea ale statelor membre participante, în conformitate cu articolul 6 alineatul (3) din Decizia (PESC) 2017/2315.

    6.

    Angajamentul 2: Statele membre participante ar trebui să furnizeze, fiecare, în planurile lor naționale de punere în aplicare, date financiare exacte cu privire la modul în care intenționează să contribuie la criteriul colectiv de referință (6) de 20 % pentru investițiile în apărare. Aceste informații ar trebui să ofere o previziune a creșterii în termeni reali, în comparație cu anul anterior, ca procent din bugetul total al apărării. Cifrele furnizate ar trebui să cuprindă investiții pentru achizițiile din domeniul apărării și al cercetării și dezvoltării (C & D). Statele membre participante al căror nivel al cheltuielilor a atins deja sau a depășit criteriul (colectiv) de referință ar trebui să specifice dacă plănuiesc să mențină sau să modifice respectivul nivel al cheltuielilor.

    7.

    Angajamentul 3: Statele membre participante ar trebui să furnizeze informații detaliate în planurile lor naționale de punere în aplicare cu privire la modul și mijloacele prin care acestea urmăresc să sporească numărul, dimensiunea și impactul proiectelor de capabilități de apărare strategice comune și bazate pe colaborare, menționând, de asemenea, cifrele bugetare și proiectele specifice care beneficiază sau au beneficiat de asistență financiară din partea Uniunii. În acest sens, statele membre participante ar trebui să furnizeze, fiecare, date financiare exacte privind modul în care intenționează să contribuie la atingerea efectivă a criteriului colectiv de referință privind achizițiile de echipamente efectuate prin colaborare la nivel european – de 35 % din totalul cheltuielilor pentru echipamente – și a criteriului colectiv de referință privind cercetarea și tehnologia (C & T) din domeniul apărării, efectuate prin colaborare la nivel european – de 20 % din totalul cheltuielilor pentru C & T în domeniul apărării. Statele membre participante care au atins deja acest nivel al cheltuielilor ar trebui să specifice dacă plănuiesc să mențină sau să modifice respectivul nivel al cheltuielilor.

    8.

    Angajamentul 4: Statele membre participante ar trebui fiecare să furnizeze date financiare exacte, în mod clar, în planurile lor naționale de punere în aplicare cu privire la modul în care vor contribui în vederea unei apropieri de obiectivul de 2 % din totalul cheltuielilor pentru apărare (criteriu de referință colectiv), ca procent din totalul cheltuielilor de apărare pentru C & T din domeniul apărării, inclusiv previziunile în materie de cheltuieli, pentru a contribui la monitorizarea progreselor reale înregistrate de la an la an.

    9.

    Angajamentul 5: În fiecare an, statele membre participante sunt încurajate să utilizeze planurile lor naționale de punere în aplicare pentru a face schimb de experiență în ceea ce privește planificarea și contribuția la îndeplinirea angajamentelor 1-4, având în vedere obiectivele mai precise prezentate mai sus. La sfârșitul anului 2020, va fi efectuată o revizuire a acestor angajamente, pe baza datelor referitoare la cheltuieli furnizate în planurile naționale de punere în aplicare, cu scopul de a adapta indicatorii și obiectivele aferente acestor angajamente în funcție de nevoi, în vederea aprobării de către Consiliu.

    Angajamentele 6-11

    10.

    Angajamentul 6: Până în 2020, statele membre participante vor fi recurs în mai mare măsură și își vor fi sporit contribuția la instrumentele de dezvoltare a capabilităților Uniunii, cum ar fi planul de dezvoltare a capacităților (CDP) și procesul anual coordonat de revizuire privind apărarea (CARD), pentru a ghida procesul decizional și planificarea în domeniul apărării la nivel național, precum și dezvoltarea de activități de colaborare în materie de capabilități de apărare în cadrul Uniunii. În acest scop, statele membre participante ar trebui să indice în planurile lor naționale de punere în aplicare modul în care implementează prioritățile de dezvoltare a capabilităților Uniunii ce derivă din CDP, inclusiv prin definirea priorităților naționale, și să prezinte planurile și obiectivele referitoare la prioritățile respective care urmează să fie atinse în următorii ani.

    11.

    Angajamentul 7: Până în 2020, fiecare stat membru participant ar trebui să fi exploatat la maximum instrumentele și procesele disponibile, pentru a furniza toate informațiile relevante solicitate în cadrul CARD, inclusiv prin dialoguri bilaterale. Statele membre participante ar trebui să fi ținut seama de învățămintele desprinse în timpul exercițiului-pilot din cadrul CARD și să furnizeze, în planurile lor naționale de punere în aplicare, informații cu privire la sprijinul acordat exercițiului-pilot în cauză și, în măsura în care este posibil, primului ciclu integral al CARD din perioada 2019-2020, inclusiv în ceea ce privește utilizarea recomandărilor formulate în rapoartele privind CARD drept element de referință în contextele naționale și multinaționale pentru adoptarea deciziilor pertinente.

    12.

    Angajamentul 8: Până la sfârșitul anului 2020, statele membre participante vor utiliza pe deplin – și vor asigura monitorizare pentru – atât rezultatele acțiunii pregătitoare privind cercetarea în domeniul apărării (2017-2019), cât și rezultatele Programului european de dezvoltare industrială în domeniul apărării (EDIDP) (2019-2020) pentru proiecte de cooperare cu o valoare adăugată identificată a UE. În scopul sprijinirii priorităților în materie de capabilități ce derivă din CDP și având totodată în vedere CARD, statele membre participante ar trebui să indice, în planurile lor naționale de punere în aplicare, la ce proiecte de cooperare în materie de dezvoltare a capabilităților participă și/sau planifică să participe, în cazul cărora se primește sau se anticipează că se va primi cofinanțare cu ajutor financiar din partea Uniunii. Acestea ar trebui să indice, de asemenea, în măsura în care este posibil, ponderea investițiilor naționale în materie de apărare pe care au alocat-o sau pe care intenționează să o aloce respectivelor proiecte de cooperare.

    13.

    Angajamentul 9: Statele membre participante ar trebui să furnizeze o listă a proiectelor relevante de cooperare în materie de dezvoltare a capabilităților aflate în curs de desfășurare, în conformitate cu CDP, în cadrul PESCO, precum și în alte cadre, și să menționeze datele planificate pentru începerea și pentru finalizarea armonizării cerințelor. Data prevăzută pentru începerea armonizării cerințelor în materie de capabilități ar trebui, de asemenea, să fie indicată pentru proiectele deja planificate și pentru cele avute în vedere. Acest lucru ar trebui realizat pentru anii următori, cu axare specială pe eliminarea lacunelor în materie de capabilități identificate în cadrul CDP și luând în considerare CARD.

    14.

    Angajamentul 10: Statele membre participante ar trebui să prezinte, în planurile lor naționale de punere în aplicare, capabilitățile și facilitățile care au fost furnizate și puse la dispoziție pentru a fi utilizate în comun de către alte state membre participante, cu exemple specifice, cum ar fi cursurile de formare și exercițiile, bazele militare și sprijinul logistic, inclusiv în cazul operațiilor, vizând totodată promovarea utilizării bazei de date în colaborare (CODABA) pentru a sprijini statele membre participante să facă schimb de informații cu privire la planurile și programele lor de apărare în materie de dezvoltare a capabilităților. Statele membre participante ar putea indica totodată în planurile lor naționale de punere în aplicare acele capabilități, inclusiv infrastructură, puse la dispoziție de alte state membre participante și care ar putea constitui o bază de cooperare. Planurile naționale de punere în aplicare ar trebui să precizeze modul în care o astfel de cooperare ar putea optimiza resursele disponibile și le-ar putea îmbunătăți eficacitatea globală, inclusiv prin furnizarea, atunci când sunt disponibile, de informații privind eventualele economii și valoarea financiară planificată, în cifre absolute, pentru anii următori.

    15.

    Angajamentul 11: Statele membre participante ar trebui să specifice, în planurile lor naționale de punere în aplicare, modul în care urmează să își intensifice cooperarea în domeniul apărării cibernetice, inclusiv prin intermediul inițiativelor existente sau al unor activități de colaborare noi, precizând totodată nivelul de participare la exerciții de securitate cibernetică multinaționale. Până în 2020, fiecare stat membru participant ar trebui să își fi manifestat intenția de a participa la un proiect PESCO în domeniul apărării cibernetice și de a oferi sprijin altor state membre participante în caz de amenințări cibernetice, de exemplu prin schimb de informații. Până în 2020, fiecare stat membru participant ar trebui, de asemenea, să precizeze resursele pe care le-a pus la dispoziție pentru cooperare, fie în cadrul AEA sau al unei noi platforme în domeniul apărării cibernetice din cadrul Colegiului European de Securitate și Apărare, și care au fost folosite pentru a crește nivelul de apărare cibernetică.

    Angajamentele 12-14

    16.

    Angajamentul 12: Până în 2020, statele membre participante ar trebui:

    (a)

    în conformitate cu conceptul de răspuns militar rapid al UE, să finalizeze baza de date pentru reacția rapidă, pentru a permite utilizarea acesteia ca instrument util de planificare militară în vederea contribuirii la îndeplinirea nivelului de ambiție al UE. Contribuind la baza de date pentru reacția rapidă, și fără a se aduce atingere cerințelor constituționale naționale referitoare la deciziile de desfășurare, statele membre participante vor indica potențiala lor contribuție în materie de formațiuni, capabilități și infrastructură de sprijin relevantă care pot fi desfășurate rapid, ce ar putea fi desfășurate sau utilizate fără întârziere într-o misiune sau operație a politicii de securitate și apărare comună (PSAC) militară, în sprijinul nivelului de ambiție al UE. În acest scop, fiecare dintre statele membre participante ar trebui să actualizeze baza de date în timpul Conferinței anuale privind coordonarea răspunsului militar rapid, cu o listă a formațiunilor și a capabilităților militare disponibile. Acest proces cuprinde finalizarea bazelor de date terestre, maritime și aeriene și include o indicație a nivelului de pregătire pentru capabilități și forțe, după caz. Fără a aduce atingere cerințelor privind clasificarea, această parte a bazei de date pentru răspuns rapid ar trebui să fie accesibilă statelor membre participante, astfel încât să sprijine capacitatea de a efectua o evaluare inițială cu privire la posibilitatea de a lansa o misiune sau o operație PSAC militară. Statele membre participante ar trebui să consemneze contribuțiile lor la această bază de date în planurile lor naționale de punere în aplicare;

    (b)

    să fi evaluat fezabilitatea unui angajament politic accelerat la nivel național, respectând cerințele lor constituționale, inclusiv prin intermediul unei posibile revizuiri a procedurii decizionale naționale cu scopul de a-i aduce îmbunătățiri, dacă acest lucru nu s-a petrecut deja. Dacă este cazul, derularea procedurilor decizionale prin exerciții de tip POLEX în cadrul unor scenarii vizând răspunsul rapid, precum și constatările relevante ar trebui consemnate, la rândul lor, în planurile naționale de punere în aplicare;

    (c)

    să fi oferit un sprijin substanțial, în limita mijloacelor și capabilităților lor, pentru operațiile și misiunile PSAC militare, astfel încât să răspundă integral declarației de cerințe și să fi contribuit, astfel, în mod echitabil la generarea forțelor respective, consemnând acest fapt în planurile lor naționale de punere în aplicare;

    (d)

    să își confirme contribuțiile importante și recurente la grupurile tactice de luptă ale UE în principiu cu cel puțin patru ani în avans și să își pregătească și formeze forțele și capabilitățile pe care le pun la dispoziție, în conformitate cu Conceptul de grupuri tactice ale UE și cu Ghidul de pregătire a grupurilor tactice de luptă ale UE. În acest scop, fiecare stat membru participant ar trebui să consemneze în planul său național de punere în aplicare actualizările bianuale aduse listei de disponibilități pentru grupurile tactice de luptă ale UE;

    (e)

    să își fi adus o contribuție concretă la punerea în aplicare a Planului de acțiune al UE privind mobilitatea militară și a proiectelor PESCO în respectivul domeniu, cu respectarea suveranității naționale, a procesului decizional, a legilor și a reglementărilor naționale, inclusiv prin promovarea celor patru măsuri la nivel național, astfel cum a fost convenit în Concluziile Consiliului privind securitatea și apărarea din 25 iunie 2018, în special la punctul 18 al respectivelor concluzii, cât mai curând posibil, dar nu mai târziu de 2024. Acestea ar trebui, de asemenea, să vizeze punerea în practică a primelor măsuri menționate până la sfârșitul anului 2019, inclusiv elaborarea unui plan național pentru punerea în aplicare a mobilității militare. Respectivele contribuții naționale ar trebui să fie consemnate în detaliu în planurile naționale de punere în aplicare.

    17.

    Angajamentul 13: În ceea ce privește interoperabilitatea forțelor, statele membre participante ar trebui:

    (a)

    să utilizeze Ghidul de pregătire a grupurilor tactice de luptă ale UE, inclusiv criterii comune de evaluare și de validare pentru ansamblul de forțe al grupurilor tactice de luptă ale UE, aliniate cu standardele NATO, menținând, în același timp, certificarea națională. În planurile lor naționale de punere în aplicare, statele membre participante ar trebui să precizeze modul în care își formează și certifică forțele, de exemplu, prin crearea unui program de exerciții al grupurilor tactice de luptă ale UE pentru faza pregătitoare și prin efectuarea unui exercițiu real final ca parte a pachetului de certificare al grupurilor tactice de luptă;

    (b)

    să precizeze în planurile lor naționale de punere în aplicare modul în care intenționează să convină asupra unor standarde tehnice și operaționale comune care să fie utilizate de forțele tuturor statele membre participante, ținându-se totodată cont de necesitatea de a se asigura interoperabilitatea și coerența între UE și NATO și asigurându-se faptul că acele condiții prealabile necesare pentru un maximum de interoperabilitate sunt puse în practică, pentru a permite tuturor statelor membre participante să își îndeplinească angajamentele;

    (c)

    să specifice, în planurile lor naționale de punere în aplicare, nivelul actual al participării lor și intenția de a spori, acolo unde este posibil, participarea și contribuția lor la structurile multinaționale europene relevante, în special la cele la care Uniunea are acces.

    18.

    Angajamentul 14: Statele membre participante ar trebui să depună eforturi pentru elaborarea unei abordări ambițioase a finanțării comune a operațiilor și misiunilor PSAC militare, prezentând opțiuni și posibilități, dincolo de ceea ce se va defini drept costuri comune în conformitate cu Decizia (PESC) 2015/528 a Consiliului (7), care face în prezent obiectul unei reexaminări. Statele membre participante sunt invitate să prezinte propuneri în acest sens înainte de sfârșitul anului 2018. Până la începutul anului 2020, statele membre ar trebui să fi examinat aceste propuneri pentru a facilita luarea de decizii de către Consiliu, după caz.

    Angajamentele 15-17

    19.

    Angajamentul 15: Până în 2020, statele membre participante ar trebui să fi crescut numărul și volumul proiectelor lor în materie de dezvoltare a capabilităților care contribuie la acoperirea lacunelor în materie de capabilități identificate în CDP și descrise în prioritățile de dezvoltare a capabilităților Uniunii, inclusiv în cazurile practice strategice conexe, sprijinindu-se totodată și pe CARD. Prioritățile de dezvoltare a capabilităților Uniunii ce derivă din revizuirea CDP țin seama, de asemenea, de deficitele de capabilități considerate prioritare și de obiectivele în materie de capabilități cu impact ridicat. Statele membre participante ar trebui să prezinte planurile lor pentru anii următori, descriind, în termeni financiari, numărul și volumul estimat de proiecte de colaborare, și vor furniza informații cu privire la proiectele lor naționale care contribuie la reducerea deficitelor de capabilități identificate în cadrul CDP. De asemenea, statele membre participante ar trebui să împărtășească evaluările proprii cu privire la importanța respectivelor proiecte pentru îmbunătățirea autonomiei strategice a Europei și pentru o bază industrială și tehnologică de apărare europeană (EDTIB) consolidată. Pentru acele activități care au o dimensiune industrială sau tehnologică, statele membre participante ar trebui să precizeze ce tip de sector industrial european sau ce tehnologie europeană urmează să facă obiectul consolidării.

    20.

    Angajamentul 16: Până în 2020, statele membre participante ar trebui să consemneze în planurile lor naționale de punere în aplicare deciziile și măsurile adecvate adoptate la nivel național pentru a se considera drept prioritară o abordare europeană bazată pe colaborare pentru proiectele viitoare care să elimine lacunele în materie de capabilități identificate la nivel național. Utilizarea activă a CODABA ar putea facilita îndeplinirea acestui angajament. Pentru anii 2019 și 2020, statele membre participante ar trebui să enumere, în planurile lor naționale de punere în aplicare, proiectele de cooperare și activitățile multinaționale despre care se consideră că vor elimina deficiențele identificate la nivel național și ar trebui să își împărtășească planurile privind modul în care intenționează să sporească frecvența abordărilor bazate pe colaborare în acest sens.

    21.

    Angajamentul 17: Deoarece toate statele membre participante contribuie la unul sau mai multe proiecte PESCO, planurile naționale de punere în aplicare ar trebui să descrie în detaliu contribuția generală în resurse și expertiză pe care o aduc sau intenționează să o aducă și modul în care respectiva contribuție este planificată pentru a obține un impact strategic.

    Angajamentele 18-20:

    22.

    Angajamentul 18: Până în 2020, statele membre participante ar trebui să se asigure că exploatează la maximum AEA, ca forum european pentru dezvoltarea capabilităților comune. În acest sens, statele membre participante ar trebui să indice în planurile lor naționale de punere în aplicare proiectele la care participă și volumul financiar aferent canalizat prin intermediul AEA, folosind cifrele din 2018 drept punct de referință și enumerând activitățile preconizate pentru 2019 și 2020, inclusiv domeniile de capabilități și tipul activității planificate. Statele membre sunt invitate să indice în planurile lor naționale de punere în aplicare cum și în ce situații își propun să considere Organizația de Cooperare Comună în materie de Armament (OCCAR) drept organizația preferată în domeniul gestionării bazate pe colaborare a programelor, precum și să furnizeze informații cu privire la deciziile luate în vederea selecționării unei organizații multinaționale de gestionare a programelor, în care OCCAR a fost considerată drept o opțiune. Acest lucru nu aduce atingere aplicării Directivei 2009/81/CE a Parlamentului European și a Consiliului (8).

    23.

    Angajamentul 19: Până în 2020, statele membre participante ar trebui să demonstreze că proiectele lor de cooperare în domeniul capabilităților, inclusiv proiectele PESCO de capabilități, contribuie la stimularea competitivității, eficienței și capacității de inovare a industriei de apărare în întreaga Uniune.

    (a)

    Planurile naționale de punere în aplicare ar trebui să precizeze modul în care un set de politici industriale corespunzătoare, dacă există, ghidează dezvoltarea de proiecte de cooperare în materie de dezvoltare a capabilităților pentru a evita suprapunerile inutile, indicându-se domeniile industriale consolidate și domeniile în care au fost evitate suprapuneri.

    (b)

    Statele membre participante vor raporta cu privire la programele lor de cooperare care beneficiază de cofinanțare din partea Uniunii în cadrul EDIDP, în conformitate cu angajamentul 8.

    24.

    Angajamentul 20:

    (a)

    Până în 2020, statele membre participante ar trebui să demonstreze că programele lor de cooperare aduc beneficii entităților care asigură o valoare adăugată pe teritoriul UE (de exemplu, aspecte legate de rezultatele obținute și de drepturile de proprietate intelectuală, îmbunătățiri tehnologice, crearea unor oportunități de piață). Planurile naționale de punere în aplicare ar trebui să ofere indicații, după caz, cu privire la entitățile relevante care beneficiază de programe de cooperare și cu privire la impactul aferent asupra EDTIB.

    (b)

    Statele membre participante vor demonstra că strategiile de achiziții pe care le-au pus în aplicare din 2018 până în 2020 au un impact pozitiv asupra EDTIB. Acest lucru ar putea fi indicat prin enumerarea volumului absolut de investiții în domeniul apărării și a cotei relative care este alocată soluțiilor dezvoltate și produse în Uniune. În special planurile naționale de punere în aplicare ar trebui să furnizeze informații privind capabilitățile și domeniile tehnologice, astfel cum s-a convenit în CDP, precum și privind strategia de achiziții, în raport cu proiectele în materie de capabilități care au o dimensiune industrială.

    III.   Calea de urmat

    25.

    În urma adoptării prezentei recomandări, statele membre participante vor revizui și actualiza planurile lor naționale de punere în aplicare și le vor comunica secretariatului PESCO până la 10 ianuarie 2019, în conformitate cu articolul 3 alineatul (2) din Decizia (PESC) 2017/2315, în vederea procesului de evaluare prevăzut la articolul 6 alineatul (3) din aceasta. În conformitate cu punctul 14 din foaia de parcurs din 6 martie 2018 pentru implementarea PESCO și în lumina prezentei recomandări, secretariatul PESCO va actualiza modelul-tip utilizat pentru planurile naționale de punere în aplicare.

    26.

    Înaltul Reprezentant ar trebui să țină seama de prezenta recomandare în raportul anual privind PESCO, care va sprijini evaluarea îndeplinirii angajamentelor mai stricte asumate de fiecare stat membru participant, ce urmează a se prezenta în conformitate cu punctele 14-16 din foaia de parcurs pentru implementarea PESCO.

    27.

    Prezenta recomandare va fi revizuită și actualizată în funcție de necesități la începutul următoarei faze, în 2021.

    Adoptat la Luxemburg, 15 octombrie 2018.

    Pentru Consiliu

    Președintele

    F. MOGHERINI


    (1)  JO L 331, 14.12.2017, p. 57.

    (2)  JO C 88, 8.3.2018, p. 1.

    (3)  Decizia (PESC) 2018/909 a Consiliului din 25 iunie 2018 de stabilire a unui set comun de norme de guvernanță pentru proiectele PESCO (JO L 161, 26.6.2018, p. 37).

    (4)  Decizia 2013/488/UE a Consiliului din 23 septembrie 2013 privind normele de securitate pentru protecția informațiilor UE clasificate (JO L 274, 15.10.2013, p. 1).

    (5)  În conformitate cu lista de definiții privind datele care țin de domeniul apărării (EDA201807105) a Agenției Europene de Apărare.

    (6)  În noiembrie 2007, comitetul director al AEA la nivel ministerial a aprobat patru criterii colective pentru investiții: 20 % din totalul cheltuielilor pentru apărare pentru achiziții de echipamente (inclusiv C & D/C & T); 35 % din totalul cheltuielilor pentru echipamente pentru achiziții de echipamente efectuate prin colaborare la nivel european; 2 % din totalul cheltuielilor pentru apărare pentru cercetare și tehnologie în domeniul apărării; 20 % din totalul cheltuielilor pentru C&T în domeniul apărării pentru cercetare și tehnologie în domeniul apărării, rezultat al cooperării la nivel european.

    (7)  Decizia (PESC) 2015/528 a Consiliului din 27 martie 2015 de instituire a unui mecanism de gestionare a finanțării costurilor comune ale operațiilor Uniunii Europene care au implicații militare sau în domeniul apărării (Athena) și de abrogare a Deciziei 2011/871/PESC (JO L 84, 28.3.2015, p. 39).

    (8)  Directiva 2009/81/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 iulie 2009 privind coordonarea procedurilor privind atribuirea anumitor contracte de lucrări, de furnizare de bunuri și de prestare de servicii de către autoritățile sau entitățile contractante în domeniile apărării și securității și de modificare a Directivelor 2004/17/CE și 2004/18/CE (JO L 216, 20.8.2009, p. 76).


    Top