EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017R1414

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/1414 al Comisiei din 3 august 2017 de modificare a anexei I la Regulamentul (CE) nr. 798/2008 în ceea ce privește rubricile referitoare la fosta Republică iugoslavă a Macedoniei, Statele Unite, Africa de Sud și Zimbabwe din lista cu țări terțe, teritorii, zone sau compartimente din care anumite produse obținute de la păsări de curte pot fi importate în Uniune sau pot tranzita Uniunea în contextul riscului de gripă aviară înalt patogenă (Text cu relevanță pentru SEE. )

C/2017/5382

JO L 203, 4.8.2017, p. 4–8 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 20/04/2021; abrogare implicită prin 32020R0692

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2017/1414/oj

4.8.2017   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 203/4


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2017/1414 AL COMISIEI

din 3 august 2017

de modificare a anexei I la Regulamentul (CE) nr. 798/2008 în ceea ce privește rubricile referitoare la fosta Republică iugoslavă a Macedoniei, Statele Unite, Africa de Sud și Zimbabwe din lista cu țări terțe, teritorii, zone sau compartimente din care anumite produse obținute de la păsări de curte pot fi importate în Uniune sau pot tranzita Uniunea în contextul riscului de gripă aviară înalt patogenă

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2002/99/CE a Consiliului din 16 decembrie 2002 de stabilire a normelor de sănătate animală care reglementează producția, transformarea, distribuția și introducerea produselor de origine animală destinate consumului uman (1), în special teza introductivă de la articolul 8, articolul 8 punctul 1 primul paragraf, articolul 8 punctul 4 și articolul 9 alineatul (4) litera (c),

având în vedere Directiva 2009/158/CE a Consiliului din 30 noiembrie 2009 privind condițiile de sănătate animală care reglementează comerțul intracomunitar și importurile din țări terțe de păsări de curte și de ouă pentru incubație (2), în special articolul 23 alineatul (1), articolul 24 alineatul (2) și articolul 25 alineatul (2),

întrucât:

(1)

Regulamentul (CE) nr. 798/2008 al Comisiei (3) stabilește cerințele de certificare sanitar-veterinară pentru importul în Uniune și tranzitul prin Uniune, inclusiv depozitarea în timpul tranzitului, al păsărilor de curte și al produselor obținute de la păsări de curte (denumite în continuare „produsele”). Regulamentul respectiv prevede că aceste produse sunt importate în Uniune și tranzitează Uniunea numai dacă provin din țările terțe, teritoriile, zonele sau compartimentele menționate în coloanele 1 și 3 din tabelul cuprins în partea 1 a anexei I la regulamentul respectiv.

(2)

De asemenea, în Regulamentul (CE) nr. 798/2008 sunt precizate condițiile pe care o țară terță, un teritoriu, o zonă sau un compartiment trebuie să le îndeplinească pentru a fi considerate indemne de gripă aviară înalt patogenă (HPAI).

(3)

Fosta Republică iugoslavă a Macedoniei este menționată în partea 1 a anexei I la Regulamentul (CE) nr. 798/2008 ca țară terță pentru care sunt autorizate importul în Uniune și tranzitul prin Uniune al anumitor produse aviare provenite de pe întregul său teritoriu.

(4)

La 28 ianuarie 2017, fosta Republică iugoslavă a Macedoniei a confirmat prezența HPAI de subtip H5N8 într-o exploatație avicolă de pe teritoriul său. Din cauza existenței unui focar confirmat de HPAI, teritoriul fostei Republici iugoslave a Macedoniei nu mai poate fi considerat indemn de boala respectivă, iar autoritățile veterinare din fosta Republică iugoslavă a Macedoniei nu mai pot certifica loturile de carne de pasăre destinată consumului uman pentru importul în Uniune sau pentru tranzitul prin Uniune. Prin urmare, este oportun să se indice în partea 1 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 798/2008 data de la care țara terță respectivă nu mai poate fi considerată ca fiind indemnă de HPAI.

(5)

Ca urmare a apariției unui focar de HPAI în ianuarie 2017, fosta Republică iugoslavă a Macedoniei a pus în aplicare o politică de depopulare totală în scopul de a controla și de a limita răspândirea bolii în cauză. fosta Republică iugoslavă a Macedoniei a transmis informații actualizate cu privire la situația epidemiologică de pe teritoriul lor și măsurile luate pentru a preveni extinderea răspândirii HPAI, care sunt în prezent evaluate de Comisie. În plus, fosta Republică iugoslavă a Macedoniei a raportat finalizarea măsurilor de curățare și dezinfectare după procedura de depopulare în exploatația avicolă în care a fost depistat un focar de HPAI în ianuarie 2017.

(6)

Pe baza evaluării informațiilor furnizate de către fosta Republică iugoslavă a Macedoniei, este, de asemenea, necesar să se indice în partea 1 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 798/2008 data începând de la care țara terță poate din nou, în conformitate cu articolul 9 din Regulamentul (CE) nr. 798/2008, să fie considerată indemnă de HPAI și data de la care importurile în Uniune și tranzitul prin Uniune al anumitor produse aviare originare din țara terță respectivă ar trebui să fie autorizate din nou.

(7)

Prin urmare, rubrica privind fosta Republică iugoslavă a Macedoniei din lista cuprinsă în partea 1 a anexei I la Regulamentul (CE) nr. 798/2008 ar trebui să fie modificată pentru a se ține seama de situația epidemiologică actuală din țara terță respectivă.

(8)

Statele Unite sunt menționate în partea 1 a anexei I la Regulamentul (CE) nr. 798/2008 ca țară terță din care sunt autorizate importul în Uniune și tranzitul prin Uniune al produselor provenite din anumite părți ale teritoriilor lor, în funcție de prezența focarelor de HPAI. Regionalizarea respectivă a fost prevăzută în partea 1 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 798/2008, astfel cum a fost modificat prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/481 al Comisiei (4), în urma apariției unui focar de HPAI de subtip H7N9 la o fermă de păsări în statul Tennessee la 4 martie 2017.

(9)

La 15 martie 2017, Statele Unite au confirmat prezența HPAI de subtip H7N9 într-o altă exploatație avicolă din statul Tennessee. Acest focar era situat într-o zonă care a făcut obiectul regionalizării, având în vedere focarul anterior din 4 martie 2017, iar zona respectivă este acoperită în mod corespunzător de modificările făcute la partea 1 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 798/2008 prin Regulamentul (UE) 2017/481. Prin urmare, nici o altă regionalizare a țării terțe nu este necesară în ceea ce privește focarul cel mai recent menționat.

(10)

Un acord între Comunitatea Europeană și Statele Unite ale Americii privind măsurile sanitare pentru protejarea sănătății publice și animale în comerțul cu animale vii și produse de origine animală („acordul”) (5), care a fost aprobat prin Decizia 98/258/CE a Consiliului (6), prevede o recunoaștere reciprocă rapidă a măsurilor de regionalizare în cazul apariției unor focare de boală în Uniune sau în Statele Unite.

(11)

Ca urmare a apariției unui focar de HPAI în martie 2017, Statele Unite au pus în aplicare o politică de depopulare totală în scopul de a controla și de a limita răspândirea bolii în cauză. Autoritățile veterinare din Statele Unite au suspendat eliberarea de certificate sanitar-veterinare pentru transporturile de produse destinate exportului sau tranzitului în Uniune în cazul în care produsele provin din districtele afectate din Tennessee și Alabama, care au fost plasate sub restricții din cauza prezenței acestei boli, și care fac obiectul măsurilor de regionalizare ale Uniunii în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 798/2008.

(12)

De la jumătatea lunii martie 2017, în Statele Unite nu au mai fost depistate noi focare de HPAI. Statele Unite au transmis informații actualizate cu privire la situația epidemiologică de pe teritoriul lor și măsurile luate pentru a preveni extinderea răspândirii HPAI, care sunt în prezent evaluate de Comisie. În plus, Statele Unite au raportat finalizarea măsurilor de curățare și dezinfectare după aplicarea politicii de depopulare totală a exploatațiilor din statul Tennessee în care au fost depistate focare de HPAI în martie 2017.

(13)

Pe baza evaluării informațiilor furnizate de Statele Unite ale Americii, precum și a angajamentelor prevăzute în acord și a garanțiilor oferite de Statele Unite, este adecvat să se indice data de la care districtele afectate din statele Tennessee și Alabama care au făcut obiectul restricțiilor sanitar-veterinare în legătură cu focarele de HPAI în martie 2017, pot din nou, în conformitate cu articolul 9 din Regulamentul (CE) nr. 798/2008, să fie considerate indemne de HPAI și data de la care importurile în Uniune și tranzitul prin Uniune de anumite produse aviare provenite din aceste zone ar trebui să fie autorizate din nou.

(14)

Prin urmare, rubrica privind Statele Unite ale Americii din lista cuprinsă în partea 1 a anexei I la Regulamentul (CE) nr. 798/2008 ar trebui să fie modificată pentru a ține seama de situația epidemiologică actuală din țara terță respectivă.

(15)

Africa de Sud este menționată în partea 1 a anexei I la Regulamentul (CE) nr. 798/2008 ca țară terță pentru care sunt autorizate importul în Uniune și tranzitul prin Uniune al anumitor produse aviare provenite de pe întregul său teritoriu. În special, importul în Uniune și tranzitul prin Uniune de carne de ratite de crescătorie destinată consumului uman (RAT) sunt autorizate sub condiția specifică „H”, astfel cum este stabilit în partea 2 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 798/2008, care prevede că, în anumite condiții, în caz de apariție a unui focar de HPAI, importurile de carne de acest tip pot fi totuși autorizate, în cazul în care aceasta este obținută din ratite care provin dintr-o exploatație de ratite înregistrată și închisă care a fost indemnă de HPAI.

(16)

La 22 iunie 2017, Africa de Sud a confirmat prezența HPAI de subtip H5N8 într-o exploatație avicolă de pe teritoriul său. Din cauza existenței unui focar confirmat de HPAI pe teritoriul său, Africa de Sud nu mai poate fi considerată indemnă de boala respectivă, iar autoritățile veterinare din Africa de Sud nu mai pot, prin urmare, să certifice loturile de carne de ratite de crescătorie pentru importul sau tranzitul în Uniune, cu excepția cazului în care carnea este obținută din ratite care provin dintr-o exploatație de ratite înregistrată și închisă care a fost indemnă de HPAI în conformitate cu condiția specifică „H”.

(17)

Autoritățile sanitar-veterinare din Africa de Sud au prezentat informații preliminare privind focarul de HPAI și au confirmat că au suspendat imediat eliberarea de certificate sanitar-veterinare pentru transporturile de carne de ratite de crescătorie pentru consum uman destinate importului în Uniune sau tranzitului prin Uniune.

(18)

În consecință, rubrica privind Africa de Sud din lista cuprinsă în partea 1 a anexei I la Regulamentul (CE) nr. 798/2008 ar trebui să fie modificată pentru a ține seama de situația epidemiologică actuală din țara terță respectivă.

(19)

Zimbabwe este menționată în partea 1 a anexei I la Regulamentul (CE) nr. 798/2008 ca țară terță pentru care sunt autorizate importul în Uniune și tranzitul prin Uniune al anumitor produse aviare provenite de pe întregul său teritoriu.

(20)

La 1 iunie 2017, Zimbabwe a confirmat prezența HPAI de subtip H5N8 într-o exploatație avicolă de pe teritoriul său. Din cauza existenței unui focar confirmat de HPAI, teritoriul Zimbabwe nu mai poate fi considerat indemn de boala respectivă, iar autoritățile veterinare din Zimbabwe nu mai pot certifica loturile de carne de ratite de crescătorie destinată consumului uman pentru importul în Uniune sau pentru tranzitul prin Uniune.

(21)

În consecință, rubrica privind Zimbabwe din lista cuprinsă în partea 1 a anexei I la Regulamentul (CE) nr. 798/2008 ar trebui să fie modificată pentru a ține seama de situația epidemiologică actuală din țara terță respectivă.

(22)

Prin urmare, anexa I la Regulamentul (CE) nr. 798/2008 ar trebui modificată în consecință.

(23)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Partea 1 a anexei I la Regulamentul (CE) nr. 798/2008 se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 3 august 2017.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER


(1)  JO L 18, 23.1.2003, p. 11.

(2)  JO L 343, 22.12.2009, p. 74.

(3)  Regulamentul (CE) nr. 798/2008 al Comisiei din 8 august 2008 de stabilire a unei liste a țărilor terțe, teritoriilor, zonelor sau compartimentelor din care pot fi importate în Comunitate și pot tranzita Comunitatea păsările de curte și produsele de pasăre, precum și a cerințelor de certificare sanitar-veterinară (JO L 226, 23.8.2008, p. 1).

(4)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/481 al Comisiei din 20 martie 2017 de modificare a anexei I la Regulamentul (CE) nr. 798/2008 în ceea ce privește rubrica referitoare la Statele Unite din lista cu țări terțe, teritorii, zone sau compartimente din care anumite produse obținute de la păsări de curte pot fi importate în Uniune sau pot tranzita Uniunea în contextul riscului de gripă aviară înalt patogenă (JO L 75, 21.3.2017, p. 15).

(5)  JO L 118, 21.4.1998, p. 3.

(6)  Decizia 98/258/CE Consiliului din 16 martie 1998 privind încheierea Acordului între Comunitatea Europeană și Statele Unite ale Americii cu privire la măsurile sanitare pentru protejarea sănătății publice și animale în comerțul cu animale vii și produse de origine animală (JO L 118, 21.4.1998, p. 1).


ANEXĂ

Partea 1 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 798/2008 se modifică după cum urmează:

1.

rubrica referitoare la fosta Republică iugoslavă a Macedoniei se înlocuiește cu următorul text:

Codul ISO și numele țării terțe sau al teritoriului

Codul țării terțe, al teritoriului, al zonei sau al compartimentului

Descrierea țării terțe, a teritoriului, a zonei sau a compartimentului

Certificat sanitar-veterinar

Condiții specifice

Condiții specifice

Situația supravegherii gripei aviare

Situația vaccinării împotriva gripei aviare

Situația combaterii salmonelei (6)

Model(e)

Garanții suplimentare

Dată de închidere (1)

Dată de deschidere (2)

1

2

3

4

5

6

6A

6B

7

8

9

„MK – fosta Republică iugoslavă a Macedoniei

MK-0 (4)

Întreaga țară

POU

 

 

28.1.2017

1.5.2017

 

 

 

E, EP”;

 

 

 

 

 

 

 

2.

rubrica pentru Statele Unite referitoare la statul Tennessee US-2.23 și statul Alabama US-2.24 se înlocuiește cu următorul text:

Codul ISO și numele țării terțe sau al teritoriului

Codul țării terțe, al teritoriului, al zonei sau al compartimentului

Descrierea țării terțe, a teritoriului, a zonei sau a compartimentului

Certificat sanitar-veterinar

Condiții specifice

Condiții specifice

Situația supravegherii gripei aviare

Situația vaccinării împotriva gripei aviare

Situația combaterii salmonelei (6)

Model(e)

Garanții suplimentare

Dată de închidere (1)

Dată de deschidere (2)

1

2

3

4

5

6

6A

6B

7

8

9

„US – Statele Unite

US-2.23

Statul Tennessee:

 

Districtul Lincoln

 

Districtul Franklin

 

Districtul Moore

WGM

VIII

P2

4.3.2017

11.8.2017

 

 

 

POU, RAT

 

N

P2

 

 

 

BPR, BPP, DOC, DOR, HEP, HER, SRP, SRA, LT20

 

A

 

S3, ST1

US-2.24

Statul Alabama:

 

Districtul Madison

 

Districtul Jackson

WGM

VIII

P2

4.3.2017

11.8.2017

 

 

 

POU, RAT

 

N

P2

 

 

 

BPR, BPP, DOC, DOR, HEP, HER, SRP, SRA, LT20

 

A

 

S3, ST1”;

3.

rubricile referitoare la Africa de Sud și Zimbabwe se înlocuiesc cu următorul text:

Codul ISO și numele țării terțe sau al teritoriului

Codul țării terțe, al teritoriului, al zonei sau al compartimentului

Descrierea țării terțe, a teritoriului, a zonei sau a compartimentului

Certificat sanitar-veterinar

Condiții specifice

Condiții specifice

Situația supravegherii gripei aviare

Situația vaccinării împotriva gripei aviare

Situația combaterii salmonelei (6)

Model(e)

Garanții suplimentare

Dată de închidere (1)

Dată de deschidere (2)

1

2

3

4

5

6

6A

6B

7

8

9

„ZA – Africa de Sud

ZA-0

Întreaga țară

SPF

 

 

 

 

 

 

 

EP, E

 

 

 

 

 

 

S4

BPR

I

P2

9.4.2011

 

A

 

 

DOR

II

 

 

 

HER

III

 

 

 

RAT

VII

H, P2

22.6.2017

 

 

 

 

ZW – Zimbabwe

ZW-0

Întreaga țară

RAT

VII

P2

1.6.2017

 

 

 

 

EP, E

 

 

 

 

 

 

S4”.


Top