Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017D2302

    Decizia (PESC) 2017/2302 a Consiliului din 12 decembrie 2017 în sprijinul activităților OIAC de asistență pentru operațiunile de curățare la fostul depozit de arme chimice din Libia în cadrul punerii în aplicare a Strategiei UE împotriva proliferării armelor de distrugere în masă

    JO L 329, 13.12.2017, p. 49–54 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 26/06/2019

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2017/2302/oj

    13.12.2017   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 329/49


    DECIZIA (PESC) 2017/2302 A CONSILIULUI

    din 12 decembrie 2017

    în sprijinul activităților OIAC de asistență pentru operațiunile de curățare la fostul depozit de arme chimice din Libia în cadrul punerii în aplicare a Strategiei UE împotriva proliferării armelor de distrugere în masă

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind Uniunea Europeană, în special articolul 28 alineatul (1) și articolul 31 alineatul (1),

    având în vedere propunerea Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate,

    întrucât:

    (1)

    La 20 iulie 2016, Consiliul executiv al Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a adoptat Decizia EC-M-52/DEC.1 privind distrugerea armelor chimice rămase ale Libiei și a solicitat directorului general al OIAC să ofere asistență Libiei la elaborarea unui plan modificat de distrugere a armelor chimice de categoria 2 ale Libiei.

    (2)

    La 22 iulie 2016, Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite a adoptat Rezoluția 2298, prin care a salutat și a aprobat Decizia EC-M-52/DEC.1 și a solicitat directorului general al OIAC să raporteze cu regularitate Consiliului de Securitate până la momentul în care distrugerea este completă și a fost verificată.

    (3)

    La 27 iulie 2016, Consiliul executiv al OIAC a adoptat Decizia EC-M-52/DEC.2 privind cerințele detaliate pentru distrugerea armelor chimice de categoria 2 rămase ale Libiei.

    (4)

    La 12 decembrie 2003, Consiliul European a adoptat Strategia UE împotriva proliferării armelor de distrugere în masă (denumită în continuare „strategia”), care evidențiază rolurile cruciale ale Convenției privind interzicerea dezvoltării, producerii, stocării și folosirii armelor chimice și distrugerea acestora (CWC) și ale OIAC în crearea unei lumi fără arme chimice.

    (5)

    Uniunea acționează în mod activ pentru punerea în aplicare a strategiei și pune în practică măsurile enumerate în capitolul III din strategie, în special prin furnizarea de resurse financiare destinate sprijinirii unor proiecte specifice desfășurate de instituții multilaterale, cum ar fi OIAC.

    (6)

    La 1 august 2016, directorul general al OIAC a emis o notă prin care se solicită contribuții voluntare la noul fond fiduciar pentru sprijinirea Libiei (S/1400/2016).

    (7)

    La 29 septembrie 2017, OIAC a solicitat Uniunii Europene să ia în considerare o asistență promptă cu fonduri pentru curățarea instalațiilor de distrugere și depozitare ale Libiei.

    (8)

    Uniunea este un susținător ferm și consecvent al OIAC în punerea în aplicare a mandatului său. Declarația UE din 7 aprilie 2017 prevede că Uniunea va continua să sprijine eforturile și activitatea OIAC.

    (9)

    Punerea în aplicare la nivel tehnic a prezentei decizii ar trebui încredințată OIAC. Proiectele sprijinite de Uniune pot fi finanțate numai prin contribuții voluntare la Secretariatul tehnic al OIAC. Astfel de contribuții care urmează a fi furnizate de Uniune vor fi esențiale pentru a permite OIAC să-și îndeplinească în continuare atribuțiile astfel cum sunt indicate în deciziile relevante ale Consiliului executiv al OIAC.

    (10)

    Ar trebui să i se încredințeze Comisiei supravegherea executării corespunzătoare a contribuției financiare a Uniunii,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    (1)   Uniunea sprijină OIAC în vederea distrugerii complete a stocului de arme chimice al Libiei, sub rezerva măsurilor de verificare prevăzute în CWC.

    (2)   Proiectul sprijinit prin prezenta decizie a Consiliului contribuie la costurile asociate operațiunilor de curățare ale OIAC la fostul depozit de arme chimice de la Ruwagha din Libia.

    În anexă figurează o descriere detaliată a proiectului.

    Articolul 2

    (1)   Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate (ÎR) este responsabil de punerea în aplicare a prezentei decizii.

    (2)   Punerea în aplicare din punct de vedere tehnic a activităților menționate la articolul 1 alineatul (2) se încredințează OIAC. Ea îndeplinește această sarcină sub responsabilitatea ÎR. În acest scop, ÎR încheie acordurile necesare cu OIAC.

    Articolul 3

    (1)   Valoarea de referință financiară pentru punerea în aplicare a proiectului menționat la articolul 1 alineatul (2) este de 3 035 590,80 EUR.

    (2)   Cheltuielile finanțate din cuantumul prevăzut la alineatul (1) se gestionează în conformitate cu procedurile și normele aplicabile bugetului Uniunii.

    (3)   Comisia supraveghează gestionarea corectă a cheltuielilor menționate la alineatul (1). În acest scop, aceasta încheie un acord de finanțare cu OIAC. Acordul de finanțare prevede că OIAC trebuie să asigure vizibilitatea contribuției Uniunii, corespunzător dimensiunii acesteia.

    (4)   Comisia depune eforturile necesare pentru a încheia acordul de finanțare menționat la alineatul (3) cât mai curând posibil după intrarea în vigoare a prezentei decizii. Comisia informează Consiliul cu privire la orice dificultate în cadrul respectivului proces și cu privire la data încheierii acordului de finanțare.

    Articolul 4

    (1)   ÎR raportează Consiliului cu privire la punerea în aplicare a prezentei decizii, pe baza unor rapoarte întocmite periodic de OIAC. Rapoartele respective constituie baza pentru evaluarea efectuată de Consiliu.

    (2)   Comisia furnizează Consiliului informații cu privire la aspectele financiare ale punerii în aplicare a proiectului menționat la articolul 1 alineatul (2).

    Articolul 5

    (1)   Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

    (2)   Expiră la 20 luni de la data încheierii acordului de finanțare dintre Comisie și OIAC menționat la articolul 3 alineatul (3) sau expiră la șase luni de la intrarea sa în vigoare în cazul în care acordul de finanțare respectiv nu a fost încheiat până atunci.

    Adoptată la Bruxelles, 12 decembrie 2017.

    Pentru Consiliu

    Președintele

    S. MIKSER


    ANEXĂ

    1.   Context

    În februarie 2014, Libia a finalizat distrugerea armelor chimice de categoria 1 (AC) în instalația de la Ruwagha, provincia Al Jufra. Procesul de distrugere a dus la umplerea a 24 de containere de transport cu deșeuri toxice și la umplerea a trei containere cu saramuri. În 2016, Libia a fost în măsură să decanteze arme chimice de categoria 2 (precursori), care au fost stocate în 45 de cisterne în curs de degradare, în containere noi certificate de Organizația Internațională de Standardizare (ISO). În conformitate cu o decizie a Consiliului executiv al OIAC (EC-M-52/DEC.2, din 27 iulie 2016), noile containere ISO au fost transportate în portul Misrata în vederea expedierii în Germania pentru eliminare la o instalație specializată. În cursul decantării, într-o cisternă s-a produs o reacție exotermică. Din cauza naturii necunoscute și a vâscozității ridicate a materialului rămas în cisternă, autoritățile germane nu au putut accepta cisterna pentru a fi distrusă. Cele 45 de cisterne inițiale decantate sunt încă depozitate la instalația de la Ruwagha. Aceste cisterne se află în diferite stadii de degradare și multe dintre ele conțin încă rămășițe de substanțe chimice care sunt lipite de pereți sau a căror pompare completă nu a fost posibilă. În plus, aproximativ 350 de tone de efluenți din hidroliza HD (muștar sulfurat distilat) sunt, de asemenea, depozitate la Ruwagha. Se crede că multe dintre containere au fost umplute cu o masă de reacție care conține substanțe chimice cu un înalt grad de aciditate și periculozitate care nu au fost stabilizate. Mai multe dintre containere prezintă scurgeri și coroziune și necesită tratament suplimentar pentru o eliminare corespunzătoare.

    În raportul celei de a 83-a sesiuni (11 noiembrie 2016), Consiliul executiv al OIAC a solicitat Secretariatului tehnic al OIAC să preleveze eșantioane atunci când situația din Libia o permite, însă situația de securitate nu a permis ca acest lucru să se întâmple până în prezent. O prelevare din zonă ar putea fi adaptată la situația securității printr-o transmisie video în direct.

    În Decizia sa EC-M-53/DEC.1 din 26 august 2016, Consiliul executiv al OIAC -- la punctul dispozitiv 2, în care saluta contribuțiile și angajamentele financiare voluntare asumate de o multitudine de state părți în sprijinul operațiunilor de distrugere -- a recunoscut că Uniunea Europeană, sub rezerva aprobării în cadrul Uniunii, îi notificase Secretariatului tehnic intenția sa de a oferi finanțare pentru distrugerea stocului de cisterne decantate rămase și pentru depoluare la Ruwagha. Atenția acordată de Uniune acestei chestiuni urgente va permite Libiei să se desprindă pe deplin de programele anterioare de arme chimice într-o manieră adecvată din punct de vedere ecologic, evidențiind astfel contribuția Uniunii în regiune cu efecte atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

    2.   Obiective generale

    Obiectivul general al acțiunii este de a contribui la eliminarea și distrugerea completă a stocului de arme chimice din Libia.

    Obiectivele specifice sunt următoarele:

    să se finalizeze operațiile de curățare completă la fostul depozit de arme chimice de la Ruwagha (provincia Al Jufra), într-un mod care respectă mediul, supus măsurilor de verificare prevăzute în Convenția privind armele chimice (CWC);

    să se consolideze capacitatea Autorității Naționale Libiene (LNA), astfel cum a fost desemnată în temeiul articolului VII alineatul (4) din CWC, precum și a celor implicați în distrugerea, decontaminarea și eliminarea materialelor chimice din Libia;

    să fie instruiți cei implicați în aceste eforturi pentru a colecta, înregistra și transporta eșantioane de sol din interiorul și din jurul parcului de cisterne de la Ruwagha în conformitate cu standardele OIAC, cu utilizarea transmisiilor video în direct și a camerelor OIAC sigilate, pentru conformarea cu raportul celei de a optzeci și treia sesiuni a Consiliului executiv.

    3.   Descrierea activităților

    Secretariatul tehnic al OIAC va acorda asistență Autorității Naționale Libiene, care va deține responsabilitatea finală pentru finalizarea deplină a operațiunilor de curățare.

    Secretariatul tehnic al OIAC va stabili un acord de contribuție cu Biroul Organizației Națiunilor Unite pentru Servicii de Proiect (UNOPS) pentru a angaja o societate libiană cu expertiză pentru implementarea proiectului și pentru a asigura plata pentru societatea libiană. OIAC, în parteneriat cu Autoritatea Națională Libiană, va supraveghea și va valida activitatea desfășurată.

    Activitatea 1: Reuniuni de coordonare între Secretariatul tehnic al OIAC, Autoritatea Națională Libiană, consultanți și experți, precum și vizite tehnice

    Activitățile planificate sunt următoarele:

    Reuniuni de consultare tehnică între Secretariatul tehnic al OIAC, reprezentanți libieni și consultantul pentru proiectul tehnic de pe lângă Autoritatea Națională Libiană. Din cauza restricțiilor de securitate, reuniunile se vor desfășura în Tunisia;

    Vizite efectuate de reprezentanți ai UNOPS și ai Libiei la întreprinderile producătoare și la întreprinderile de transport, comercializare și servicii.

    Calendar: pe întreaga durată a proiectului.

    Activitatea 2: Contractarea serviciilor

    Activitățile planificate sunt următoarele:

    Angajarea unui consultant tehnic pentru Autoritatea Națională Libiană;

    Contractarea unei societăți de inginerie pentru proiectarea bazinului de evaporare;

    Contractarea personalului local pentru activitățile de curățare;

    Echipament de comunicare în sprijinul transmisiilor video în direct pentru eșantionare.

    Calendar: Lunile 1-6 ale proiectului.

    Activitatea 3: Formare tehnică și de eșantionare pentru Autoritatea Națională Libiană

    Activitățile planificate sunt următoarele:

    Formarea reprezentanților libieni de către echipele de formare a inspectorilor OIAC cu privire la colectarea, sigilarea și lanțul de custodie al eșantioanelor;

    Livrarea camerelor video și formarea reprezentanților libieni în fața camerei video și prin transmisii în direct din Tunis. Formarea la fața locului nu se poate realiza din lipsă de sprijin din partea Departamentului de Siguranță și Securitate al Organizației Națiunilor Unite, precum și a costurilor ridicate ale asigurării pentru persoanele aflate sub contract într-o zonă de pericol;

    Efectuarea eșantionării de către reprezentanții libieni formați.

    Calendar: Lunile 1-3 ale proiectului.

    Activitatea 4: Închirierea și achiziționarea de echipamente și materiale, inclusiv costurile cu înlocuirea, întreținerea și reparațiile

    Închirierea și achiziționarea de echipamente în sprijinul construirii de bazine de evaporare. Se vor depune toate eforturile pentru a se închiria echipamente în măsura în care acest lucru este posibil, decât să se achiziționeze; cu toate acestea, unele echipamente vor fi considerate contaminate și nu vor putea fi returnate. Ca atare, la încheierea proiectului, respectivele echipamente vor rămâne în proprietatea Autorității Naționale Libiene, care va păstra echipamentul. Substanțele chimice pentru procesul de neutralizare, precum și conductele și țevile vor face parte din consumabilele proiectului. Toate echipamentele necesare lucrărilor importante de construcție; respectiv macaralele, buldozerele, motostivuitoarele, vor fi închiriate.

    Achiziționarea și închirierea de echipamente și materiale de la societăți libiene va fi realizată de UNOPS. Cu toate acestea, unele articole, în funcție de oportunitate și costuri, pot fi achiziționate de OIAC.

    Calendar: pe toată durata proiectului, dacă și atunci când echipamentele și serviciile sunt necesare.

    Activitatea 5: Achiziționarea de echipamente de protecție și sisteme de detectare, precum și de materiale medicale și sprijin medical

    În apropierea substanțelor chimice periculoase este necesară utilizarea echipamentului personal de protecție (EPP). Se preconizează că toate EPP vor fi contaminate și trebuie distruse în țară. Echipamentele neutilizate vor deveni proprietatea Autorității Naționale Libiene.

    Achiziția de echipamente și materiale va fi detaliată între OIAC și UNOPS.

    Calendar: pe întreaga durată a proiectului.

    Activitatea 6: Implementarea proiectului

    Secretariatul tehnic al OIAC va asigura supravegherea gestionării programului; aceasta include desemnarea obiectivelor de referință, evaluări interne, supravegherea acordurilor contractuale și gestiunea financiară. Fondurile nu vor fi eliberate de UNOPS către firmele libiene decât când Autoritatea Națională Libiană confirmă în scris managerului de program din cadrul OIAC că activitatea a fost finalizată în mod satisfăcător. Printre activitățile anticipate se numără:

    Achiziția de servicii externe sau un acord pentru servicii speciale de asistență tehnică în implementarea proiectului.

    Plata unor comisioane de gestionare pentru servicii de achiziții și contractare prestate de Biroul Organizației Națiunilor Unite pentru Servicii de Proiect.

    Calendar: pe întreaga durată a proiectului

    4.   Planul orientativ de acțiune

    Activitățile care urmează să fie puse în aplicare în această acțiune vor consta într-o fază pregătitoare, urmată de trei faze operaționale.

    Faza pregătitoare:

    Se va angaja o societate de experți pentru a furniza Autorității Naționale Libiene formare cu privire la prelevarea de probe și pentru a furniza consultanță și asistență tehnică pe întreaga durată a proiectului. Se va încheia între OIAC și UNOPS un acord de contribuție în legătură cu angajarea de societăți locale pentru proiectarea unui bazin de evaporare, pentru furnizarea de asistență medicală de urgență, pentru achiziționarea și închirierea bunurilor necesare și pentru executarea lucrărilor de curățare.

    Faza 1:

    Solul din jurul containerelor cu scurgeri va fi eșantionat cu monitorizare video în timp real. Aceasta va include o transmisie directă destinată centrului de operații pentru ca inspectorii OIAC să monitorizeze colectarea de eșantioane și ambalarea acestora. Containerele care au fost decantate înainte de expedierea substanțelor chimice vor fi clătite cu substanță de decontaminare și apă, după care containerele goale vor fi expediate la o topitorie pentru a fi distruse. Apa de clătire rezultată va fi colectată în containerele deja disponibile la fața locului, în așteptarea construirii bazinului de evaporare.

    Faza 2:

    Se vor proiecta și construi două bazine de evaporare pentru primirea materialului colectat în faza 1 și pentru conținutul neutralizat în prealabil al celor 24 de cisterne, în care apa se va evapora pe cale naturală și se vor îngropa sărurile nepericuloase. Cisternele utilizate pentru neutralizarea conținutului celor 24 de cisterne contaminate vor fi transportate la o topitorie pentru distrugere.

    Faza 3:

    Aproximativ 350 de tone de efluenți proveniți din hidroliza HD (muștar sulfurat distilat) depozitate în prezent la Ruwagha vor fi analizate și tratate, după caz, și apoi pompate în bazine pentru neutralizare, stabilizare, evaporare și îngropare.

    5.   Rezultate preconizate

    Rezultatele preconizate ale acțiunii sunt următoarele:

    finalizarea eliminării programului libian de arme chimice;

    curățarea deplină a fostului depozit de arme chimice de la Ruwagha, Libia, inclusiv prin distrugerea completă a celor 45 de containere decantate, care urmează să includă expedierea la o topitorie și stabilizarea și distrugerea a 350 de tone de efluent HD;

    asigurarea formării tehnice și privind eșantionarea pentru Autoritatea Națională Libiană pentru CWC;

    finalizarea, sub conducerea OIAC, a prelevării și a expedierii de eșantioane de sol din jurul containerelor cu scurgeri.

    6.   Durata estimată

    Durata proiectului este prevăzută a fi de 20 de luni.

    7.   Vizibilitatea Uniunii

    Vizibilitatea finanțării UE la evenimente sau reuniuni ale OIAC: sprijinul financiar al Uniunii Europene va fi recunoscut în rapoartele directorului general al OIAC și ale Consiliului executiv în ceea ce privește activitățile din Libia. Un steag al UE va fi afișat pe toată documentația proiectului.

    Vizibilitatea finanțării UE pe echipament: OIAC va cere Autorității Naționale Libiene să afișeze recunoașterea adecvată pe toate echipamentele achiziționate cu utilizarea fondurilor UE care nu sunt consumabile, inclusiv logo-ul UE. OIAC va solicita și UNOPS să aplice aceste dispoziții referitoare la vizibilitatea sprijinului financiar al Uniunii Europene. În cazul în care această afișare ar putea periclita privilegiile și imunitățile OIAC sau siguranța personalului organizației sau a beneficiarilor finali, se vor face aranjamente alternative adecvate.

    8.   Comitetul director

    Pentru acest proiect, comitetul director va fi format din reprezentanți ai SEAE și ai OIAC. Comitetul director va revizui punerea în aplicare a prezentei decizii cu regularitate, cel puțin o dată la 6 luni, inclusiv prin mijloace electronice de comunicare.

    9.   Raportarea

    OIAC va prezenta un raport descriptiv privind progresele înregistrate o dată la șase luni, pentru a trece în revistă progresele înregistrate în direcția obținerii rezultatelor proiectului. OIAC va prezenta un raport descriptiv și financiar final în termen de șase luni de la sfârșitul perioadei de implementare.


    Top