EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017D0784

Decizia de punere în aplicare (UE) 2017/784 a Consiliului din 25 aprilie 2017 de autorizare a Republicii Italiene pentru aplicarea unei măsuri speciale de derogare de la articolele 206 și 226 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată și de abrogare a Deciziei de punere în aplicare (UE) 2015/1401

JO L 118, 6.5.2017, p. 17–19 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 27/07/2023

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2017/784/oj

6.5.2017   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 118/17


DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2017/784 A CONSILIULUI

din 25 aprilie 2017

de autorizare a Republicii Italiene pentru aplicarea unei măsuri speciale de derogare de la articolele 206 și 226 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată și de abrogare a Deciziei de punere în aplicare (UE) 2015/1401

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată (1), în special articolul 395 alineatul (1),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)

Prin Decizia de punere în aplicare (UE) 2015/1401 a Consiliului (2), Italia este autorizată să impună ca taxa pe valoarea adăugată (TVA) datorată pentru prestațiile către autoritățile publice să fie plătită de către respectivele autorități într-un cont bancar separat blocat al administrației fiscale. Măsura reprezintă o derogare de la articolele 206 și 226 din Directiva 2006/112/CE în ceea ce privește plata TVA-ului și regulile de facturare.

(2)

Prin scrisoarea înregistrată de Comisie la 16 februarie 2017, Italia a solicitat prelungirea autorizației respective. În același timp, Italia a solicitat să se extindă domeniul de aplicare al derogării pentru livrările de mărfuri și prestările de servicii astfel încât aceasta să se aplice atât societăților controlate de autoritățile publice centrale și locale, cât și societăților cotate la bursă incluse în indicele bursier Financial Times Stock Exchange Milano Indice di Borsa (FTSE MIB).

(3)

Prin scrisoarea din 15 martie 2017, Comisia a informat celelalte state membre cu privire la cererea depusă de Italia. Printr-o scrisoare din 16 martie 2017, Comisia a înștiințat Italia că dispune de toate informațiile necesare pentru examinarea cererii.

(4)

Italia a introdus măsuri suplimentare de control care permit autorităților fiscale să efectueze verificări încrucișate între diferitele operațiuni declarate de operatori, precum și să monitorizeze sumele plătite cu titlu de TVA în conturile de stat blocate. Cu toate acestea, aceste măsuri de control sunt încă în faza de început și este nevoie de mai mult timp pentru a le evalua eficacitatea în determinarea contribuabililor să își respecte obligațiile fiscale. Prin urmare, Italia nu este în măsură să finalizeze organizarea și punerea în aplicare a măsurilor de politică de control adecvate înainte de expirarea, la 31 decembrie 2017, a Deciziei de punere în aplicare (UE) 2015/1401. Prin urmare, Italia a solicitat prelungirea perioadei de aplicare a respectivei derogări.

(5)

Italia a detectat evaziune în ceea ce privește livrările de mărfuri și prestările de servicii către alte entități controlate de autoritățile publice centrale și locale, precum și către un anumit număr de societăți cotate la bursă incluse în indicele bursier FTSE MIB. Pentru a combate evaziunea fiscală sub forma neplătirii TVA de către furnizorii respectivelor entități, Italia solicită să i se permită derogarea de la articolul 206 din Directiva 2006/112/CE și, de asemenea, solicită ca TVA-ul datorat pentru livrările de mărfuri și prestările de servicii către aceste societăți controlate de autoritățile publice centrale și locale, precum și către societățile cotate la bursă incluse în indicele bursier FTSE MIB, să fie plătit de entitățile respective în contul separat blocat al administrației fiscale. În plus, este de asemenea necesar să se prevadă o derogare de la articolul 226 din Directiva 2006/112/CE, pentru a permite introducerea unei mențiuni speciale pe facturi potrivit căreia TVA-ul trebuie plătit în contul special menționat.

(6)

Unul dintre efectele măsurii este faptul că furnizorii, fiind persoane impozabile, nu sunt în măsură să își compenseze TVA-ul plătit în amonte cu TVA-ul încasat. Ei s-ar putea afla mereu într-o poziție de credit, fiind nevoiți să solicite restituirea TVA de către administrația fiscală. În raportul prezentat în iunie 2016, obligatoriu în conformitate cu articolul 3 alineatul (2) din Decizia de punere în aplicare (UE) 2015/1401, Italia a demonstrat că sistemul său de restituire de TVA funcționează în mod corespunzător și că perioada medie de restituire a TVA nu depășește trei luni. În plus, Italia a furnizat informații potrivit cărora furnizorilor autorităților publice li se aplică o procedură prioritară în care perioada de restituire este mai scurtă. Italia estimează că noile norme care sunt în vigoare gestionează în mod adecvat orice posibilă creștere a cererilor de restituiri de TVA.

(7)

În 2014, Italia a introdus obligația ca livrările de mărfuri și prestările de servicii către autoritățile publice să fie facturate electronic. Acest lucru ar trebui să permită un control adecvat al sectorului respectiv în viitor, după ce o politică adecvată de control va fi elaborată și implementată pe baza datelor disponibile în format electronic. Începând cu 1 ianuarie 2017, se aplică măsuri de control suplimentare în Italia: sistemul contabil opțional (cunoscut sub denumirea de „facturare electronică”) și raportarea obligatorie către autoritățile fiscale a facturilor emise și primite, care se aplică atât societăților pentru care s-a solicitat derogarea cât și furnizorilor lor. Aceste măsuri au rolul de a permite autorităților fiscale din Italia să efectueze verificări încrucișate între diferitele operațiuni declarate de operatori, precum și să monitorizeze sumele plătite cu titlu de TVA. Odată ce acest sistem va fi pus în aplicare în totalitate, nu ar trebui să mai fie necesară derogarea de la Directiva 2006/112/CE. Prin urmare, Italia a oferit asigurări că nu va solicita reînnoirea derogării.

(8)

Derogarea solicitată ar trebui să fie limitată în timp pentru a se putea evalua dacă măsura specială în cauză este adecvată și eficace.

(9)

Pentru a garanta continuitatea necesară în cadrul acestei derogări și, în special, impactul asupra restituirilor de TVA către persoanele impozabile care beneficiază de derogare, Italia ar trebui să fie obligată să prezinte un raport Comisiei în termen de 15 luni de la data intrării în vigoare a măsurii de derogare, referitor la situația generală și, în special, la timpul mediu necesar pentru restituirea TVA către persoanele impozabile și la eficacitatea măsurilor de reducere a evaziunii fiscale în sectoarele în cauză. Italia ar trebui să continue reformele menite să asigure o procedură de restituire a TVA-ului armonioasă și în timp util.

(10)

Măsura de derogare este proporțională cu obiectivele urmărite, întrucât este limitată în timp și nu privește decât sectoarele în care există probleme considerabile de evaziune fiscală. În plus, măsura de derogare nu generează riscul reorientării evaziunii către alte sectoare sau către alte state membre.

(11)

Derogarea nu va afecta negativ cuantumul global al încasărilor din impozite colectate în etapa de consum final și nu va avea niciun impact negativ asupra resurselor proprii ale Uniunii care provin din TVA.

(12)

Decizia de punere în aplicare (UE) 2015/1401 ar trebui să fie abrogată,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Prin derogare de la articolul 206 din Directiva 2006/112/CE, Italia este autorizată să dispună că TVA-ul datorat pentru livrările de mărfuri și prestările de servicii către următoarele entități trebuie să fie plătit de către destinatar într-un cont bancar separat blocat al administrației fiscale:

autorități publice;

societăți controlate de autorități publice în sensul articolului 2359 din Codul civil italian (Codice Civile);

societăți cotate la bursă care sunt incluse în indicele bursier FTSE MIB, a căror listă va fi publicată de către Italia în Jurnalul Oficial al Italiei (Gazzetta Ufficiale) după 28 aprilie 2017 și va fi revizuită anual, dacă este necesar.

Articolul 2

Prin derogare de la articolul 226 din Directiva 2006/112/CE, Italia este autorizată să impună ca facturile eliberate pentru livrările de mărfuri și prestările de servicii către entitățile enumerate la articolul 1 să includă o mențiune specială potrivit căreia TVA-ul trebuie să fie plătit în respectivul cont bancar separat blocat al administrației fiscale.

Articolul 3

Italia notifică Comisiei măsurile naționale menționate la articolele 1 și 2.

În termen de 15 luni de la data intrării în vigoare în Italia a măsurilor menționate la articolele 1 și 2, Italia prezintă Comisiei un raport referitor la situația globală a restituirilor de TVA către persoanele impozabile afectate de aceste măsuri și, în special, referitor la durata medie a procedurii de restituire și la eficacitatea generală a acestei măsuri în reducerea evaziunii privind TVA în sectoarele vizate.

Articolul 4

Decizia de punere în aplicare (UE) 2015/1401 se abrogă începând cu data de 1 iulie 2017.

Articolul 5

Prezenta decizie se aplică de la 1 iulie 2017 până la 30 iunie 2020.

Articolul 6

Prezenta decizie se adresează Republicii Italiene.

Adoptată la Luxemburg, 25 aprilie 2017.

Pentru Consiliu

Președintele

I. BORG


(1)  JO L 347, 11.12.2006, p. 1.

(2)  Decizia de punere în aplicare (UE) 2015/1401 a Consiliului din 14 iulie 2015 de autorizare a Italiei să aplice o măsură specială de derogare de la articolele 206 și 226 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată (JO L 217, 18.8.2015, p. 7).


Top