EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017D0369

Decizia de punere în aplicare (UE) 2017/369 a Consiliului din 27 februarie 2017 privind impunerea măsurilor de control cu privire la metil 2-[[1-(ciclohexilmetil)-1H-indol-3-carbonil]amino]-3,3-dimetilbutanoat (MDMB-CHMICA)

JO L 56, 3.3.2017, p. 210–212 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2017/369/oj

3.3.2017   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 56/210


DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2017/369 A CONSILIULUI

din 27 februarie 2017

privind impunerea măsurilor de control cu privire la metil 2-[[1-(ciclohexilmetil)-1H-indol-3-carbonil]amino]-3,3-dimetilbutanoat (MDMB-CHMICA)

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Decizia 2005/387/JAI a Consiliului din 10 mai 2005 privind schimbul de informații, evaluarea riscurilor și controlul noilor substanțe psihoactive (1), în special articolul 8 alineatul (3),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

având în vedere avizul Parlamentului European (2),

întrucât:

(1)

Raportul de evaluare a riscurilor privind noua substanță psihoactivă metil 2-[[1-(ciclohexilmetil)-1H-indol-3-carbonil]amino]-3,3-dimetilbutanoat (MDMB-CHMICA) a fost elaborat, în conformitate cu Decizia 2005/387/JAI, în cadrul unei sesiuni speciale a Comitetului științific extins al Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie și a fost transmis ulterior Comisiei și Consiliului la 28 iulie 2016.

(2)

MDMB-CHMICA este clasificată ca agonist sintetic al receptorului canabinoid. Agoniștii sintetici ai receptorului canabinoid, denumiți și canabinoizi sintetici, reprezintă un grup de substanțe diferite din punct de vedere chimic similare din punct de vedere funcțional cu Δ9-tetrahidrocanabinolul (Δ9-THC), care este principiul psihoactiv major al canabisului. Δ9-THC și canabinoizii sintetici naftalen-1-il(1-pentil-1H-indol-3-il)metanonă (JWH-018) și 1-(5-fluoropentil)-1H-indol-3-il]-(naftalen-1-il)-metanonă (AM-2201) sunt agoniști ai receptorului canabinoid supuși controlului în temeiul Convenției Organizației Națiunilor Unite din 1971 privind substanțele psihotrope.

(3)

Efectele puternice ale MDMB-CHMICA și cantitățile foarte variabile de compus prezente în drogurile legale (legal high) implică un risc ridicat de toxicitate acută.

(4)

MDMB-CHMICA este disponibilă pe piața drogurilor din Uniune cel puțin din august 2014 și a fost detectată în 23 de state membre. Substanța este vândută, de obicei, cu titlu comercial de drog legal în magazine specializate (head shops), precum și pe internet, ca înlocuitor „legal” pentru canabis. Informațiile disponibile sugerează că pulberile vrac de MDMB-CHMICA sunt produse de fabrici de produse chimice din China. Acestea sunt importate în Uniune, unde sunt fie procesate și ambalate ca amestecuri de fumat comerciale, fie vândute sub formă de pulbere. Nu există informații care să indice că MDMB-CHMICA se produce în Uniune.

(5)

MDMB-CHMICA se consumă, de obicei, fumând un amestec de ierburi, care este fie un drog legal comercial gata de consum, fie, mai rar, un amestec preparat de consumator. Pe produsele comerciale nu se precizează de obicei dacă acestea conțin MDMB-CHMICA sau un alt agonist sintetic al receptorului canabinoid. În consecință, este posibil ca multe dintre persoanele expuse la MDMB-CHMICA să consume substanța fără a fi conștiente de acest lucru. În plus, acești consumatori ar putea să nu știe ce doză consumă. Procesul de producție poate conduce, de asemenea, la o distribuție inegală a substanței în amestecul de plante, astfel încât unele produse pot avea părți în care canabinoidul este foarte concentrat (hot pockets), fapt ce sporește riscul de toxicitate acută și de apariție a intoxicațiilor în masă.

(6)

Datele disponibile sugerează că MDMB-CHMICA este utilizată de consumatorii de canabis, de „psihonauți” și de persoanele supuse în mod regulat unor proceduri de depistare a consumului de droguri, inclusiv de deținuți.

(7)

Deși nu există informații specifice despre posibilele efecte ale MDMB-CHMICA asupra mediului social apropiat sau a societății în ansamblu, mai multe rapoarte au indicat posibilitatea comiterii de acte de violență și agresiune ca urmare a consumului acestei substanțe. În plus, depistarea MDMB-CHMICA în cazurile de suspiciune de conducere sub influența stupefiantelor indică un risc potențial mai amplu pentru siguranța publică.

(8)

Opt state membre au raportat un total de 28 de decese și 25 de cazuri de intoxicație acută, unde MDMB-CHMICA a fost detectată. Dacă MDMB-CHMICA ar fi disponibilă și consumată pe scară mai largă, implicațiile pentru sănătatea individuală și cea publică ar putea fi semnificative.

(9)

Informațiile care sugerează o potențială implicare a grupurilor infracționale organizate în producția, distribuția, traficul și furnizarea de MDMB-CHMICA în Uniunea Europeană sunt limitate.

(10)

MDMB-CHMICA nu se regăsește pe lista substanțelor supuse controlului în temeiul Convenției unice a Organizației Națiunilor Unite din 1961 privind substanțele stupefiante sau al Convenției Organizației Națiunilor Unite din 1971 privind substanțele psihotrope. Aceasta figurează însă printre substanțele avute în vedere pentru reexaminare la cel de al 38-lea Comitet de experți în domeniul dependenței de droguri al OMS, care adresează Comisiei Națiunilor Unite privind stupefiantele recomandări asupra măsurilor de control pe care le consideră adecvate.

(11)

MDMB-CHMICA nu are nicio utilizare medicală umană sau veterinară stabilită sau recunoscută. Nu există niciun indiciu că substanța se utilizează în alte scopuri decât pentru materiale analitice de referință și în cercetarea științifică ce urmărește să determine caracteristicile sale chimice, farmacologice și toxicologice, ca urmare a apariției sale pe piața drogurilor.

(12)

Raportul de evaluare a riscurilor precizează că dovezile științifice disponibile cu privire la MDMB-CHMICA sunt limitate și evidențiază faptul că sunt necesare cercetări suplimentare. Cu toate acestea, dovezile și informațiile disponibile privind riscurile pentru sănătate și cele sociale pe care substanța le implică oferă motive suficiente pentru a impune măsuri de control în întreaga Uniune cu privire la MDMB-CHMICA.

(13)

Întrucât 10 state membre controlează MDMB-CHMICA în temeiul legislației lor naționale, în conformitate cu obligațiile care le revin în temeiul Convenției Organizației Națiunilor Unite din 1971 privind substanțele psihotrope, iar cinci state membre utilizează alte măsuri legislative pentru a o controla, impunerea măsurilor de control în întreaga Uniune cu privire la această substanță ar contribui la evitarea apariției unor obstacole în asigurarea respectării legii și cooperarea judiciară la nivel transfrontalier, precum și la protecția împotriva eventualelor riscuri generate de disponibilitatea și consumul acestei substanțe.

(14)

Decizia 2005/387/JAI conferă Consiliului competențe de executare cu scopul de a oferi, la nivelul Uniunii, un răspuns rapid și bazat pe cunoștințe de specialitate în cazul apariției unor noi substanțe psihoactive detectate și raportate de statele membre, prin impunerea unor măsuri de control cu privire la substanțele respective în întreaga Uniune. Având în vedere că au fost respectate condițiile și procedura pentru începerea exercitării unor astfel de competențe de punere în aplicare, ar trebui adoptată o decizie de punere în aplicare pentru a impune măsuri de control cu privire la MDMB-CHMICA în întreaga Uniune.

(15)

Danemarcei îi revin obligații în temeiul Deciziei 2005/387/JAI și, prin urmare, aceasta participă la adoptarea și aplicarea prezentei decizii, care pune în aplicare Decizia 2005/387/JAI.

(16)

Irlandei îi revin obligații în temeiul Deciziei 2005/387/JAI și, prin urmare, aceasta participă la adoptarea și aplicarea prezentei decizii, care pune în aplicare Decizia 2005/387/JAI.

(17)

Regatul Unit nu are obligații în temeiul Deciziei 2005/387/JAI și, prin urmare, nu participă la adoptarea prezentei decizii, care pune în aplicare Decizia 2005/387/JAI, nu are obligații în temeiul acesteia și aceasta nu i se aplică,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Se impun măsuri de control în întreaga Uniune cu privire la noua substanță psihoactivă metil 2-[[1-(ciclohexilmetil)-1H-indol-3-carbonil]amino]-3,3-dimetilbutanoat (MDMB-CHMICA).

Articolul 2

Cât mai curând posibil, dar nu mai târziu de 4 martie 2018, statele membre iau măsurile necesare, în conformitate cu dreptul intern, pentru a supune noua substanță psihoactivă menționată la articolul 1 măsurilor de control și sancțiunilor penale prevăzute de legislația acestora, în conformitate cu obligațiile care le revin în temeiul Convenției Organizației Națiunilor Unite din 1971 privind substanțele psihotrope.

Articolul 3

Prezenta decizie intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezenta decizie se aplică în conformitate cu tratatele.

Adoptată la Bruxelles, 27 februarie 2017.

Pentru Consiliu

Președintele

K. MIZZI


(1)  JO L 127, 20.5.2005, p. 32.

(2)  Avizul din 14 februarie 2017 (nepublicat încă în Jurnalul Oficial).


Top