EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016D0883

Decizia (UE, Euratom) 2016/883 a Comisiei din 31 mai 2016 privind normele de punere în aplicare pentru măsurile standard de securitate, nivelurile de alertă și gestionarea situațiilor de criză în cadrul Comisiei, în temeiul articolului 21 din Decizia (UE, Euratom) 2015/443 privind securitatea în cadrul Comisiei

C/2016/3341

JO L 146, 3.6.2016, p. 25–28 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2016/883/oj

3.6.2016   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 146/25


DECIZIA (UE, Euratom) 2016/883 A COMISIEI

din 31 mai 2016

privind normele de punere în aplicare pentru măsurile standard de securitate, nivelurile de alertă și gestionarea situațiilor de criză în cadrul Comisiei, în temeiul articolului 21 din Decizia (UE, Euratom) 2015/443 privind securitatea în cadrul Comisiei

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene a Energiei Atomice,

având în vedere Decizia (UE, Euratom) 2015/443 a Comisiei din 13 martie 2015 privind securitatea în cadrul Comisiei (1), în special articolul 21,

întrucât:

(1)

Obiectivul normelor de punere în aplicare pentru măsurile standard de securitate, nivelurile de alertă și gestionarea situațiilor de criză este de a asigura nivelurile adecvate de protecție a integrității fizice a persoanelor, a incintelor sau a altor active, în mod proporțional cu riscurile identificate, precum și de a obține, în timp util, rezultate eficiente în materie de securitate.

(2)

Sistemul nivelurilor de alertă de securitate al Comisiei, introdus prin Decizia 2007/65/CE a Comisiei (2), trebuie revizuit și simplificat pentru a constitui un răspuns mai flexibil și mai eficace la amenințările la adresa securității.

(3)

Înființarea Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE), cu statut de organism al Uniunii autonom din punct de vedere funcțional, impune modificarea normelor actuale privind nivelurile de alertă în ceea ce privește obligația de diligență față de personalul Comisiei. SEAE este responsabil pentru securitatea și siguranța incintelor Delegației Uniunii Europene și ale personalului care lucrează în acestea.

(4)

Prezenta decizie face obiectul unei decizii a Comisiei prin care este abilitat membrul Comisiei responsabil cu securitatea, în deplină conformitate cu regulamentul intern de procedură, astfel cum se prevede la articolul 21 din Decizia (UE, Euratom) 2015/443.

(5)

Prin urmare, Decizia 2007/65/CE ar trebui abrogată,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

CAPITOLUL 1

DISPOZIȚII GENERALE

Articolul 1

Definiție

Pe lângă definițiile prevăzute la articolul 1 din Decizia (UE, Euratom) 2015/443, se aplică următoarea definiție:

 

„nivel de alertă” înseamnă o serie de măsuri de securitate menite să ofere un nivel specific de protecție a integrității fizice a persoanelor, a incintelor sau a altor active din cadrul Comisiei, în mod proporțional cu amenințările la adresa securității.

Articolul 2

Obiect și domeniu de aplicare

(1)   Prezenta decizie stabilește măsurile corespunzătoare nivelurilor de alertă, în conformitate cu Decizia (UE, Euratom) 2015/443, pentru a anticipa sau a răspunde la amenințările și incidentele care afectează securitatea în cadrul Comisiei, precum și măsurile necesare pentru gestionarea situațiilor de criză.

(2)   În incintele Comisiei se aplică un sistem de securitate care cuprinde măsuri standard de securitate și trei niveluri de alertă. Măsurile standard de securitate și nivelurile de alertă sunt identificate prin coduri de culoare: „ALB” corespunde măsurilor standard de securitate; „GALBEN”, „PORTOCALIU” și „ROȘU” corespund unor niveluri de amenințare sporită.

(3)   Prezenta decizie se aplică tuturor departamentelor Comisiei și în toate incintele acesteia situate în interiorul și în afara Uniunii Europene, sub rezerva responsabilităților prevăzute la articolul 4.

Articolul 3

Niveluri de alertă

(1)   În cazul în care nu s-a identificat o amenințare sau un incident care să afecteze integritatea fizică a persoanelor, a incintelor sau a altor active din cadrul Comisiei, se aplică măsurile standard de securitate, corespunzătoare nivelului „ALB”. Acestea sunt utilizate zilnic și sunt destinate să asigure un nivel adecvat de securitate.

(2)   În cazul în care există amenințări sau se produce un incident ce afectează integritatea fizică a persoanelor, a incintelor ori a altor active, care pot avea un efect negativ asupra Comisiei sau a funcționării acesteia, se aplică nivelul de alertă „GALBEN”.

(3)   În cazul în care există amenințări care afectează integritatea fizică a persoanelor, a incintelor sau a altor active, iar aceste amenințări vizează în mod specific Comisia sau funcționarea acesteia, chiar dacă nu s-a identificat o anumită țintă sau un anumit moment de atac, se aplică nivelul de alertă „PORTOCALIU”.

(4)   În cazul în care există amenințări indicând un atac iminent care afectează integritatea fizică a persoanelor, a incintelor sau a altor active, iar aceste amenințări vizează în mod specific Comisia sau funcționarea acesteia, se aplică nivelul de alertă „ROȘU”.

Articolul 4

Responsabilități

(1)   Membrul Comisiei responsabil cu securitatea:

(a)

decide, în consultare cu alte instituții europene și cu alte entități europene relevante, modificarea nivelului de alertă;

(b)

decide, la consilierea Direcției Generale Resurse Umane și Securitate, măsurile specifice corespunzătoare nivelului de alertă care trebuie puse în aplicare, având în vedere situația curentă în materie de securitate, și măsurile suplimentare care trebuie adoptate;

(c)

îi informează pe președintele și pe ceilalți membri ai Comisiei cu privire la orice decizie luată în temeiul prezentului articol.

(2)   Direcția Generală Resurse Umane și Securitate:

(a)

este responsabilă de punerea în aplicare a prezentei decizii în incintele Comisiei situate în statele membre ale Uniunii Europene;

(b)

asigură legătura cu serviciile externe, astfel cum se prevede la articolul 18 alineatul (2) din Decizia (UE, Euratom) 2015/443, în cazul unor amenințări sau incidente care afectează integritatea fizică a persoanelor, a incintelor sau a altor active din cadrul Comisiei;

(c)

în caz de urgență, ia deciziile prevăzute la alineatul (1) literele (a) și (b). Cât mai curând posibil după luarea măsurilor respective, Direcția Generală Resurse Umane și Securitate îl informează pe membrul Comisiei responsabil cu securitatea cu privire la măsurile luate și la motivele care stau la baza acestora;

(d)

monitorizează în permanență amenințările și riscurile legate de securitate.

(3)   Direcția Generală Ajutor Umanitar și Protecție Civilă este responsabilă de punerea în aplicare a prezentei decizii în toate birourile sale situate în țări terțe.

(4)   Direcția Generală Comunicare este responsabilă de punerea în aplicare a prezentei decizii în reprezentanțele Comisiei și în reprezentanțele regionale.

(5)   Direcția Generală Centrul Comun de Cercetare este responsabilă de punerea în aplicare a prezentei decizii în incintele Centrului Comun de Cercetare al Comisiei.

(6)   Direcțiile generale enumerate mai sus pot lua măsuri de securitate suplimentare în caz de urgență, în conformitate cu prezenta decizie și cu Decizia (UE, Euratom) 2015/443. Direcția Generală Resurse Umane și Securitate este informată fără întârziere cu privire la aceste măsuri.

Articolul 5

Măsuri

(1)   Direcția Generală Resurse Umane și Securitate adoptă și pune în aplicare măsurile de securitate în conformitate cu Decizia (UE, Euratom) 2015/443. Direcția Generală Resurse Umane și Securitate întocmește și pune în aplicare o listă neexhaustivă de măsuri.

(2)   Măsurile corespunzătoare nivelurilor de alertă sunt în strictă conformitate cu Decizia (UE, Euratom) 2015/443. Nivelurile de alertă sunt definite în strânsă colaborare cu serviciile competente ale altor instituții europene și ale altor entități relevante ale Uniunii, precum și cu statele membre care găzduiesc incinte ale Comisiei.

(3)   Nivelurile de alertă sunt reprezentate în spațiile publice printr-un sistem de semnalizare bazat pe un cod al culorilor, culoarea fiind diferită în funcție de nivelul de alertă.

(4)   Măsurile de securitate corespunzătoare nivelului „ALB” sunt prezentate în detaliu într-o notificare de securitate în deplină conformitate cu articolul 21 alineatul (2) din Decizia (UE, Euratom) 2015/443.

CAPITOLUL 2

DISPOZIȚII DIVERSE ȘI DISPOZIȚII FINALE

Articolul 6

Transparență

Prezenta decizie este adusă la cunoștința personalului Comisiei și a tuturor persoanelor cărora li se aplică.

Articolul 7

Abrogare

Decizia 2007/65/CE se abrogă.

Articolul 8

Intrarea în vigoare

Prezenta decizie intră în vigoare în ziua următoare publicării sale în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adoptată la Bruxelles, 31 mai 2016.

Pentru Comisie,

pentru președinte

Kristalina GEORGIEVA

Vicepreședinte


(1)  JO L 72, 17.3.2015, p. 41.

(2)  Decizia 2007/65/CE a Comisiei din 15 decembrie 2006 de instituire a măsurilor de securitate standard și a nivelurilor de alertă ale Comisiei și de modificare a regulamentului său de procedură în ceea ce privește procedurile operaționale de gestionare a situațiilor de criză (JO L 32, 6.2.2007, p. 144).


Top