EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32015R0949

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/949 al Comisiei din 19 iunie 2015 de aprobare a controalelor anterioare exportului efectuate de anumite țări terțe la anumite produse alimentare în ceea ce privește prezența anumitor micotoxine (Text cu relevanță pentru SEE)

JO L 156, 20.6.2015, p. 2–8 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 17/07/2017

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2015/949/oj

20.6.2015   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 156/2


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2015/949 AL COMISIEI

din 19 iunie 2015

de aprobare a controalelor anterioare exportului efectuate de anumite țări terțe la anumite produse alimentare în ceea ce privește prezența anumitor micotoxine

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 882/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind controalele oficiale efectuate pentru a asigura verificarea conformității cu legislația privind hrana pentru animale și produsele alimentare și cu normele de sănătate animală și de bunăstare a animalelor (1), în special articolul 23,

întrucât:

(1)

Regulamentul (CE) nr. 1881/2006 al Comisiei (2) stabilește nivelurile maxime permise de ochratoxină A și de aflatoxine în produsele alimentare. Numai produsele alimentare care respectă nivelurile maxime pot fi introduse pe piața Uniunii.

(2)

Regulamentul (CE) nr. 882/2004 prevede o obligație pentru statele membre de a asigura efectuarea cu regularitate a controalelor oficiale, în funcție de riscuri și cu frecvența corespunzătoare pentru a realiza obiectivele regulamentului, care sunt, printre altele, prevenirea, eliminarea sau reducerea la niveluri acceptabile a riscurilor pentru oameni și animale.

(3)

Articolul 23 din Regulamentul (CE) nr. 882/2004 prevede că pot fi aprobate controale specifice anterioare exportului, pe care le desfășoară o țară terță cu privire la hrana pentru animale și la produsele alimentare imediat înainte de exportul în Uniunea Europeană cu scopul de a verifica dacă produsele exportate îndeplinesc cerințele Uniunii.

(4)

O astfel de aprobare poate fi acordată unei țări terțe numai în urma unui audit al Uniunii Europene care a arătat că hrana pentru animale sau produsele alimentare exportate în Uniunea Europeană satisfac cerințele Uniunii sau alte cerințe echivalente și că controalele desfășurate în țara terță înainte de expediere sunt considerate a fi suficient de eficace și de eficiente pentru a înlocui sau a reduce controalele documentelor, de identitate sau fizice prevăzute în legislația UE.

(5)

În aprilie 2005, Statele Unite ale Americii (denumite în continuare „Statele Unite”) au transmis Comisiei o cerere pentru obținerea unei aprobări a controalelor anterioare exportului efectuate de autoritățile competente din Statele Unite privind nivelul de contaminare cu aflatoxine a arahidelor destinate exportului către Uniune.

(6)

În urma unui audit efectuat de către Oficiul Alimentar și Veterinar al Comisiei (OAV), prin Decizia 2008/47/CE a Comisiei (3) s-au aprobat respectivele controale anterioare exportului, care vizează asigurarea conformității cu nivelurile maxime de aflatoxine prevăzute în legislația Uniunii.

(7)

La data de 8 octombrie 2007, Canada a transmis Comisiei o cerere pentru obținerea unei aprobări a controalelor anterioare exporturilor efectuate de autoritățile competente din Canada privind contaminarea cu ochratoxină A a grâului (comun și dur) și a făinii de grâu destinate exportului în Uniunea Europeană.

(8)

Comisia a evaluat în detaliu informațiile furnizate de Comisia canadiană pentru cereale, autoritatea competentă din Canada sub responsabilitatea căreia se desfășoară controalele anterioare exportului, și consideră că garanțiile furnizate sunt satisfăcătoare pentru a accepta cererea de aprobare a controalelor anterioare exportului pentru grâu și anumite produse derivate din grâu cu privire la prezența ochratoxinei A. Prin urmare, aprobarea controalelor anterioare exportului care vizează asigurarea respectării nivelurilor maxime de ochratoxină A permise de legislația Uniunii a fost acordată prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 844/2011 al Comisiei (4).

(9)

La data de 21 noiembrie 2012, Statele Unite au transmis Comisiei o cerere pentru obținerea unei aprobări a controalelor anterioare exportului efectuate de autoritățile competente din Statele Unite ale Americii privind nivelul de contaminare cu aflatoxine a migdalelor destinate exportului în Uniune.

(10)

În urma unui audit efectuat de OAV al Comisiei și în urma evaluării în detaliu a informațiilor suplimentare furnizate de Statele Unite, Comisia consideră că garanțiile furnizate sunt satisfăcătoare și justifică aprobarea controalelor anterioare exporturilor. Prin urmare, este adecvat să se aprobe controalele anterioare exportului care vizează asigurarea respectării nivelurilor maxime de aflatoxine permise de legislația Uniunii.

(11)

Este oportun ca toate aprobările controalelor anterioare exportului efectuate de anumite țări terțe în ceea ce privește prezența de micotoxine în produsele alimentare să fie reunite într-un singur regulament pentru a simplifica legislația și a garanta o abordare uniformă. Prin urmare, Decizia 2008/47/CE și Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 844/2011 ar trebui să fie înlocuite, iar normele care figurează în actele respective ar trebui incluse în prezentul regulament de punere în aplicare. Totuși, au fost introduse unele mici modificări în vederea alinierii dispozițiilor privind frecvența controalelor și în vederea actualizării dispozițiilor pentru a reflecta modificările codurilor NC.

(12)

În conformitate cu articolul 16 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 882/2004, statele membre au obligația să ajusteze frecvența controalelor fizice asupra importurilor în funcție de riscul asociat diferitelor categorii de produse alimentare, precum și să ia în considerare, printre altele, garanțiile oferite de autoritățile competente din țările terțe de origine pentru produsele alimentare vizate. Controalele sistematice anterioare exportului, efectuate sub responsabilitatea autorității competente din țara terță în conformitate cu aprobarea Uniunii acordată în temeiul articolului 23 din Regulamentul (CE) nr. 882/2004, oferă un nivel satisfăcător de garanții în ceea ce privește contaminarea cu micotoxine și, prin urmare, permit statelor membre să reducă frecvența controalelor fizice asupra produselor respective.

(13)

Frecvența mică a controalelor stabilită în anexa la prezentul regulament ar trebui să fie aplicată de statele membre care importă un număr mare de transporturi de produse alimentare în cauză. Statele membre care importă doar un număr limitat de transporturi de produse alimentare în cauză ar trebui să asigure o frecvență mică a controalelor și ar putea să nu fie în măsură să respecte frecvența stabilită a controalelor.

(14)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Aprobarea controalelor anterioare exportului

(1)   Se aprobă controalele anterioare exportului efectuate, înainte de exportul în Uniune, de Comisia canadiană pentru cereale, în calitate de autoritate competentă, în ceea ce privește ochratoxina A din grâul și făina de grâu enumerate în anexa I și produse pe teritoriul Canadei.

(2)   Se aprobă următoarele controale anterioare exportului efectuate, înainte de exportul în Uniune, de Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite (United States Department of Agriculture – USDA), în calitate de autoritate competentă:

(a)

controalele anterioare exportului vizând aflatoxinele din arahidele enumerate în anexa I și produse pe teritoriul Statelor Unite;

(b)

controalele anterioare exportului vizând aflatoxinele din migdalele enumerate în anexa I și produse pe teritoriul Statelor Unite.

Articolul 2

Documentele de însoțire și identificarea transporturilor

(1)   Fiecare transport de produse menționate la articolul 1 este însoțit de:

(a)

un raport conținând rezultatele prelevării de probe și ale analizelor efectuate în conformitate cu dispozițiile din Regulamentul (CE) nr. 401/2006 al Comisiei (5), sau cu cerințe echivalente, de către un laborator aprobat în acest scop de autoritatea competentă;

(b)

un certificat în conformitate cu modelul prevăzut în anexa II, completat, verificat și semnat de un reprezentant al autorității competente; certificatul este valabil timp de patru luni de la data eliberării.

(2)   Fiecare transport de produse menționate la articolul 1 poartă un cod de identificare, care este reprodus în raport și pe certificatul menționat la alineatul (1). Fiecare pachet individual (sau altă formă de ambalaj) sau alt ambalaj care combină mai multe unități individuale într-un singur pachet din transport se identifică cu același cod.

Articolul 3

Fracționarea transporturilor

În caz de fracționare a unui transport, fiecare parte a transportului fracționat este însoțită de copii ale certificatului prevăzut la articolul 2 alineatul (1) litera (b) atestate de autoritatea competentă din statul membru în care s-a efectuat fracționarea, până este pusă în liberă circulație.

Articolul 4

Controalele oficiale

În conformitate cu dispozițiile articolului 16 alineatul (2) și ale articolului 23 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 882/2004, frecvența controalelor fizice efectuate de statele membre asupra transporturilor de produse menționate la articolul 1 și prezentate în conformitate cu articolul 2 se reduce la procentajul maxim corespunzător numărului de transporturi prezentate astfel cum se stipulează în anexa I.

Articolul 5

Abrogare

Decizia 2008/47/CE și Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 844/2011 se abrogă.

Trimiterile la decizia și la regulamentul de punere în aplicare abrogate se interpretează ca trimiteri la prezentul regulament.

Articolul 6

Intrare în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 19 iunie 2015.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER


(1)  JO L 165, 30.4.2004, p. 1.

(2)  Regulamentul (CE) nr. 1881/2006 al Comisiei din 19 decembrie 2006 de stabilire a nivelurilor maxime pentru anumiți contaminanți din produsele alimentare (JO L 364, 20.12.2006, p. 5).

(3)  Decizia 2008/47/CE a Comisiei din 20 decembrie 2007 privind aprobarea controalelor anterioare exportului, desfășurate de Statele Unite ale Americii privind arahidele și produsele derivate din acestea referitoare la prezența aflatoxinelor (JO L 11, 15.1.2008, p. 12).

(4)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 844/2011 al Comisiei din 23 august 2011 de aprobare a controalelor anterioare exportului desfășurate de către Canada la grâu și făină de grâu în ceea ce privește prezența ochratoxinei A (JO L 218, 24.8.2011, p. 4).

(5)  Regulamentul (CE) nr. 401/2006 al Comisiei din 23 februarie 2006 de stabilire a modalităților de prelevare de probe și a metodelor de analiză pentru controlul oficial al conținutului de micotoxine din produsele alimentare (JO L 70, 9.3.2006, p. 12).


ANEXA I

Produsele menționate la articolul 1 și frecvența controalelor fizice menționată la articolul 4:

Produs alimentar

Cod NC

Subdiviziunea TARIC

Țara de origine

Micotoxina

Frecvența controalelor fizice (%) la import

Grâu

1001

 

Canada

Ochratoxină A

< 1

Făină de grâu

1101 00

Arahide, în coajă

1202 41 00

 

Statele Unite ale Americii

Aflatoxine

< 1

Arahide, decojite

1202 42 00

Arahide, altfel preparate sau conservate

2008 11 91; 2008 11 96; 2008 11 98

Migdale, în coajă

0802 11

 

Statele Unite ale Americii

Aflatoxine

< 1

Migdale, decojite

0802 12

ANEXA II

Image

Image

Image


Top