EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32015R0255

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/255 al Comisiei din 13 februarie 2015 de aprobare a unei modificări minore a caietului de sarcini al unei denumiri înregistrate în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate [Marchfeldspargel (IGP)]

JO L 43, 18.2.2015, p. 3–8 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2015/255/oj

18.2.2015   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 43/3


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2015/255 AL COMISIEI

din 13 februarie 2015

de aprobare a unei modificări minore a caietului de sarcini al unei denumiri înregistrate în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate [Marchfeldspargel (IGP)]

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 noiembrie 2012 privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare (1), în special articolul 53 alineatul (2) al doilea paragraf,

întrucât:

(1)

În conformitate cu articolul 53 alineatul (1) primul paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012, Comisia a examinat cererea Austriei de aprobare a unei modificări a caietului de sarcini al indicației geografice protejate „Marchfeldspargel”, înregistrată în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1263/96 al Comisiei (2), astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (CE) nr. 564/2002 (3).

(2)

Scopul cererii este modificarea caietului de sarcini în ceea ce privește schimbarea autorității de control.

(3)

Comisia a examinat modificarea în cauză și a concluzionat că este justificată. Deoarece modificarea este minoră în sensul articolului 53 alineatul (2) al treilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012, Comisia o poate aproba fără a recurge la procedura stabilită la articolele 50-52 din respectivul regulament,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Caietul de sarcini al indicației geografice protejate „Marchfeldspargel” se modifică în conformitate cu anexa I la prezentul regulament.

Articolul 2

Documentul unic consolidat care reia elementele principale ale caietului de sarcini figurează în anexa II la prezentul regulament.

Articolul 3

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 13 februarie 2015.

Pentru Comisie,

pentru președinte

Phil HOGAN

Membru al Comisiei


(1)  JO L 343, 14.12.2012, p. 1.

(2)  Regulamentul (CE) nr. 1263/96 al Comisiei din 1 iulie 1996 de completare a anexei la Regulamentul (CE) nr. 1107/96 privind înregistrarea indicațiilor geografice și a denumirilor de origine în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 17 din Regulamentul (CEE) nr. 2081/92 (JO L 163, 2.7.1996, p. 19).

(3)  Regulamentul (CE) nr. 564/2002 al Comisiei din 2 aprilie 2002 de modificare în caietul de sarcini a două denumiri care figurează în anexa la Regulamentul (CE) nr. 1107/96 privind înregistrarea indicațiilor geografice și a denumirilor de origine în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 17 din Regulamentul (CEE) nr. 2081/92 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare și de modificare în caietul de sarcini a unei denumiri care figurează în anexa la Regulamentul (CE) nr. 2400/96 privind înscrierea anumitor denumiri în „Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate”, prevăzut în Regulamentul (CEE) nr. 2081/92 al Consiliului (Marchfeldspargel/Baena/Lammefjordsgulerod) (JO L 86, 3.4.2002, p. 7).


ANEXA I

Se aprobă următoarele modificări ale caietului de sarcini al indicației geografice protejate „Marchfeldspargel”:

La punctul 5 litera (g) din caietul de sarcini, organismul de control indicat, Landeshauptmann von Niederösterreich, se înlocuiește cu următorul organism de control privat:

SGS Austria Controll-Co.GesmbH

Diefenbachgasse 35

A-1150 Viena

Tel. + 43 15122567-0

Fax + 43 15122567-9

E-mail: sgs.austria@sgs.com

Denumirea grupului solicitant s-a modificat după cum urmează:

„Verein Genuss Region Marchfeldspargel g.g.A.”


ANEXA II

DOCUMENT UNIC CONSOLIDAT

Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului din 20 martie 2006 privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare (1)

„MARCHFELDSPARGEL”

Nr. CE: AT-PGI-0217-01213 – 11.3.2014

IGP (X) DOP ( )

1.   Denumire

„Marchfeldspargel”

2.   Statul membru sau țara terță

Austria

3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar

3.1.   Tip de produs

Clasa 1.6. Fructe, legume și cereale în stare proaspătă sau prelucrate

3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1

Lăstarii (= tulpinile tinere de sparanghel, plantă din specia Asparagus officinalis L.) trebuie să fie întregi, sănătoși, fără daune cauzate de o spălare necorespunzătoare și curați, trebuie să aibă un aspect și un miros proaspăt, să fie lipsiți de paraziți și de daune provocate de rozătoare sau de insecte, fără pete sau umiditate externă anormală și miros și/sau gust străin. Tăietura de la baza lăstarilor trebuie să fie cât mai precisă posibil. În plus, lăstarii nu trebuie să fie nici goi pe dinăuntru, nici despicați, nici curățați de pieliță. Într-o măsură limitată, sunt tolerate mici crăpături apărute după recoltare. Produsul „Marchfeldspargel” are un gust de sparanghel puternic și delicat, cu o ușoară notă de amar. Sparanghelul nu poate fi nici amar la gust, nici fibros.

Există patru categorii de sparanghel, în funcție de culoare:

sparanghelul alb;

sparanghelul violet: mugurele este de culoare roz spre violet/purpuriu, iar o parte a lăstarului este de culoare albă;

sparanghelul violet/verde: de culoare verde, cu părți violet;

sparanghelul verde: mugurele și cea mai mare parte a lăstarului trebuie să fie de culoare verde.

Lungimea maximă admisă este de 22 cm în cazul sparanghelului alb și al celui violet și de 25 cm în cazul sparanghelului violet/verde și al sparanghelului verde.

Soiuri:

soiuri germane: „Ruhm von Braunschweig”, „Schwetzinger Meisterschuss”, „Huchels Auslese”, „Lukullus”, „Vulkan”, „Presto”, „Merkur”, „Hermes”, „Eposs”, „Ravel”, „Ramos”;

soiuri de sparanghel verde (= lipsite de antocieni): „Spaganiva”, „Schneewittchen”, „Schneekopf”;

soiuri neerlandeze: „Venlim”, „Carlim”, „Gijnlim”, „Boonlim”, „Backlim”, „Thielim”, „Horlim”, „Prelim”, „Grolim”;

soiuri franceze: „Larac”, „Cito”, „Aneto”, „Desto”, „Selection” Darbonne no4„”, „Selection” Darbonne no3„”, „Jacq. Ma. 2001”, „Jacq. Ma. 2002”, „Andreas”, „Dariana”, „Cipres”, „Viola”;

soi american: „Mary Washington”.

3.3.   Materii prime (numai pentru produsele prelucrate)

3.4.   Hrană pentru animale (numai pentru produsele de origine animală)

3.5.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată

3.6.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc.

Sparanghelul „Marchfeldspargel” este ambalat în mănunchiuri strâns legate, în straturi puse în ambalaje unitare sau în ambalaje mici. Calibrajul este determinat de diametru, în conformitate cu caietul de sarcini. Conținutul fiecărui pachet sau al fiecărei legături trebuie să fie omogen și să nu cuprindă decât lăstari cu aceeași origine, calitate și culoare. Ambalarea se realizează doar cu materiale care protejează de umiditate, împiedică pătrunderea luminii și permit sigilarea.

Un sistem special de transport garantează că sparanghelul recoltat într-o zi este disponibil în toată Austria în termen de 24 de ore.

3.7.   Norme specifice privind etichetarea

Logoul comun, denumirea protejată „Marchfeldspargel”, precum și denumirea, adresa, tipul în funcție de culoare, clasa, calibrul, greutatea și numărul de pachete.

4.   Delimitarea concisă a ariei geografice

Marchfeld: câmpia fertilă situată la est de Viena, între Dunăre și Morava (în limba germană: March), delimitată la sud de Dunăre, la est de Morava, la nord de dealurile Weinviertler Hügelland, iar la vest de marginea orașului Viena.

5.   Legătura cu aria geografică

5.1.   Specificitatea ariei geografice

Regiunea Marchfeld resimte într-o mică măsură influențele climatice ale stepelor panonice și prezintă tipuri de sol specifice (soluri precum cele de la marginea râurilor, cernoziomuri, coluviale și aluviale, foarte bogate în humus și cu proporții variabile de argilă și loess). La fel ca sud-estul Stiriei, această regiune se bucură de cea mai îndelungată perioadă însorită din toată Austria și se află printre cele mai calde regiuni ale întregii țări. Începând din secolul al XIX-lea, regiunea Marchfeld a jucat un rol important în cultivarea sparanghelului (în perioada monarhiei austro-ungare, producătorii individuali erau furnizori ai curții împăratului de la Viena); așadar, producătorii de fructe și legume din această regiune au o experiență îndelungată în ceea ce privește cultivarea sparanghelului. Condițiile de producție favorabile ale regiunii Marchfeld permit îndeplinirea cu ușurință a criteriilor ecologice.

5.2.   Specificitatea produsului

„Marchfeldspargel” se caracterizează printr-o aromă de sparanghel cu totul deosebită. Produsul conține mai puține substanțe amare decât alte produse din aceeași categorie și este apetisant prin frăgezimea sa.

5.3.   Legătura cauzală dintre aria geografică și calitatea sau caracteristicile produsului (pentru DOP) sau o calitate anume, reputația sau alte caracteristici ale produsului (pentru IGP)

Condițiile climatice, împreună cu tipurile de sol specifice, sunt ideale pentru cultivarea sparanghelului. Temperaturile medii ridicate, îmbinate cu o umiditate suficientă, asigură condiții foarte favorabile culturilor. Așadar, în forma sa sălbatică, sparanghelul este originar din regiunea Marchfeld. Experiența îndelungată a cultivatorilor de fructe și legume din regiunea Marchfeld contribuie la a garanta faptul că sunt cultivate doar soiurile cele mai bine adaptate condițiilor speciale de producție. Având în vedere că soiurile de sparanghel sunt deosebit de bine adaptate la condițiile pedologice, „Marchfeldspargel” conține foarte puține substanțe amare. De altfel, lăstarii de „Marchfeldspargel” sunt recoltați mai frecvent decât alte produse similare, fiind astfel foarte puțin lemnoși.

Produsul „Marchfeldspargel” se bucură de o reputație excelentă. O dovadă este faptul că sezonul sparanghelului de Marchfeld este inaugurat de celebrități din lumea politică, din cea a afacerilor și din cea a culturii, cu ocazia acestui eveniment fiind aleasă regina sparanghelului de Marchfeld.

Trimitere la publicarea caietului de sarcini

[Articolul 5 alineatul (7) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006]

http://www.patentamt.at/Media/Marchfeldspargel.pdf


(1)  JO L 93, 31.3.2006, p. 12. Înlocuit de Regulamentul (UE) nr. 1151/2012.


Top