EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32015D1208(01)

Decizia de punere în aplicare a Comisiei din 4 decembrie 2015 privind publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a documentului unic menționat la articolul 94 alineatul (1) litera (d) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului, precum și a trimiterii la publicarea caietului de sarcini al unei denumiri din sectorul vitivinicol [Dons (DOP)]

JO C 407, 8.12.2015, p. 4–7 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

8.12.2015   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 407/4


DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE A COMISIEI

din 4 decembrie 2015

privind publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a documentului unic menționat la articolul 94 alineatul (1) litera (d) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului, precum și a trimiterii la publicarea caietului de sarcini al unei denumiri din sectorul vitivinicol

[Dons (DOP)]

(2015/C 407/06)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 și (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului (1), în special articolul 97 alineatul (3),

întrucât:

(1)

Danemarca a depus o cerere de protecție a denumirii „Dons” în conformitate cu dispozițiile Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 referitoare la protecția denumirilor de origine și a indicațiilor geografice din sectorul vitivinicol. În conformitate cu articolul 97 alineatul (2) din regulamentul menționat, cererea Danemarcei a fost examinată de Comisie.

(2)

Sunt îndeplinite condițiile prevăzute la articolele 93-96, la articolul 97 alineatul (1) și la articolele 100-102 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013.

(3)

În consecință, pentru a se permite depunerea unor declarații de opoziție în conformitate cu articolul 98 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, ar trebui să se publice în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene documentul unic menționat la articolul 94 alineatul (1) litera (d) din regulamentul respectiv, precum și referința de publicare a caietului de sarcini întocmit în cursul procedurii naționale preliminare de examinare a cererii de protecție a denumirii „Dons”,

DECIDE:

Articol unic

Documentul unic menționat la articolul 94 alineatul (1) litera (d) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 și referința de publicare a caietului de sarcini al denumirii „Dons” (DOP) sunt incluse în anexa la prezenta decizie.

În conformitate cu articolul 98 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, publicarea prezentei decizii conferă dreptul de manifestare a opoziției față de protecția denumirii menționate la primul paragraf din prezentul articol în termen de două luni de la data publicării.

Adoptată la Bruxelles, 4 decembrie 2015.

Pentru Comisie

Phil HOGAN

Membru al Comisiei


(1)  JO L 347, 20.12.2013, p. 671.


ANEXĂ

DOCUMENT UNIC

1.   Denumirea (denumirile) propusă (propuse) pentru înregistrare

Dons

2.   Tip de indicație geografică

DOP – Denumire de origine protejată

3.   Categorii de produse vitivinicole

5.

Vinuri spumante de calitate

4.   Descrierea vinului (vinurilor)

Cerințe analitice

Criterii de acceptare pentru Dons

—   Acid malic: < 0,3 g/l

—   Conținut de dioxid de carbon: suprapresiune > 4 bari la 20 °C

—   Conținut de zahăr rezidual: < 25 g/l

Din punct de vedere organoleptic, vinul spumant de calitate Dons este caracterizat de o aciditate deosebit de „strălucită”. Vinurile spumante sunt ușoare și elegante, dominate de o aciditate crocantă rezultată din transformarea acidității sale malice inițiale ridicate în aciditate lactică. Parfumul are o notă de lămâie/lămâie verde/soc și o aromă de prăjit caracteristică, cu un gust rezidual persistent ce se termină cu o notă de aciditate.

În ceea ce privește aspectul, vinul este transparent cu nuanțe de la alb până la roz/roze/roșu deschis și cu bule fine, mici și persistente.

Caracteristici analitice generale

Tăria alcoolică totală maximă (în % volum)

 

Tăria alcoolică dobândită minimă (în % volum)

10,0

Aciditatea totală minimă

4,5 g/l, exprimată ca acid tartric

Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți pe litru)

16,66

Cantitatea totală maximă de dioxid de sulf (în miligrame pe litru)

150

5.   Practici enologice

(a)   Practici enologice esențiale

Presarea strugurilor

Metode enologice specifice

Metoda presării utilizată constă în presarea ușoară a ciorchinilor întregi de strugure la o presiune maximă de 1,6 bari.

Recoltarea, sortarea și presarea

Metode de cultivare

Strugurii trebuie culeși cu mâna înainte de a ajunge la maturitatea fiziologică deplină, pentru a se asigura conservarea unei acidități ridicate, în special aciditatea malică.

Ciorchinii de strugure trebuie sortați manual, respectându-se instrucțiuni speciale.

Fermentarea

Practici enologice specifice

Produsul devine spumant în urma unei a doua fermentații alcoolice în sticlă. Tăria alcoolică totală a producției de vinuri după prima fermentare este de cel puțin 9 %.

Înainte de a doua fermentare, producția de vinuri este supusă fermentării malolactice.

Procesul de producție, inclusiv învechirea, durează minimum nouă luni, calculate de la începutul procesului de fermentare.

Scopul fermentării este de a face producția de vinuri spumantă, aceasta trebuind să fie lăsată să se învechească pe drojdii în sticle cel puțin 180 de zile.

După fermentarea în sticlă, produsul este separat de drojdii prin degorjare.

(b)   Producțiile maxime

5 000 kg de struguri la hectar

6.   Aria delimitată

Aria definită: Orașul Dons de lângă Kolding, Danemarca, mai exact valea-tunel de sedimente fluvio-glaciale din pietriș și nisip din sectorul cadastral Dons By, Almind. Sectorul cadastral Dons By, care are o suprafață de 853 ha, a fost delimitat clar din 1821 pe planuri parcelare.

Viile sunt situate la o înălțime de 25-60 m și la mică distanță de mare, la aproximativ 7 km de Kolding Fjord.

7.   Soiurile principale de struguri de vin

 

Zalas Perle

 

Cabernet Cortis

 

Orion

 

Madeleine Angevine

 

Solaris

 

Rondo

 

Regent

 

Pinot Noir

8.   Descrierea legăturii (legăturilor)

Viile sunt situate în jurul orașului Dons, la o înălțime de 25-60 m și la o distanță de aproximativ 7 km de mare. Zona este o vale-tunel formată prin eroziune subglaciară, cu lacuri formate ca sedimente lacustre, cu pante deluroase și lande sărace în substanțe nutritive pe sedimente nisipoase.

Parametrii analitici diferă de cei ai vinurilor spumante clasice printr-o aciditate lactică mai ridicată, atribuibilă condițiilor de cultivare nordice.

Profilul vinului, în special profilul de aciditate, se datorează condițiilor geografice ale zonei și teritoriului său specific, caracterizate de sedimente de pietriș sărace în substanțe nutritive și straturi adânci nisipoase aflate mult mai sus decât acviferele apelor subterane, fapt datorită căruia portaltoii rezultați sunt de mari dimensiuni, precum și selecției unor soiuri destul de rezistente.

9.   Condiții suplimentare esențiale

Metoda de obținere

Cadrul juridic:

Legislația UE

Tipul condiției suplimentare:

Dispoziții suplimentare privind etichetarea

Descrierea condiției:

Trimitere la metoda de producție: Mențiunile „fermentat în sticlă” sau „fermentat în sticlă prin metoda tradițională” trebuie să figureze pe etichetă, după caz și trebuie documentate în privința duratei fermentării pe drojdii.

Logoul UE

Cadrul juridic:

Legislația UE

Tipul condiției suplimentare:

Dispoziții suplimentare privind etichetarea

Descrierea condiției:

Utilizarea logoului UE: Mențiunea „denumire de origine protejată” trebuie indicată împreună cu simbolul/logoul UE.

Soiul de struguri de vin

Cadrul juridic:

Legislația UE

Tipul condiției suplimentare:

Dispoziții suplimentare privind etichetarea

Descrierea condiției:

Soiul viței-de-vie: Eticheta trebuie să indice soiul de struguri de vin din care este obținut produsul dacă este folosit un singur soi. Dacă produsul este obținut dintr-o producție de vinuri din mai multe soiuri de viță-de-vie incluse în caietul de sarcini, producătorul poate alege să menționeze toate soiurile în ordine descrescătoare sau să nu le menționeze pe etichetă.

Înscrierea pe etichetă a anului recoltei

Cadrul juridic:

Legislația UE

Tipul condiției suplimentare:

Dispoziții suplimentare privind etichetarea

Descrierea condiției:

Anul de recoltă: Eticheta trebuie să indice anul de recoltă dacă vinul este produs dintr-o singură recoltă. Dacă vinul este obținut dintr-o producție de vinuri din mai multe recolte, nu se indică niciun an de recoltă.

Îmbuteliere

Cadrul juridic:

Legislația UE

Tipul condiției suplimentare:

Ambalarea în aria delimitată

Descrierea condiției:

Îmbuteliere:

Conform secțiunii (c) a caietului de sarcini, produsul trebuie cultivat, fabricat și îmbuteliat în această arie, deoarece s-a dovedit că aceasta este o condiție indispensabilă pentru obținerea unor calități specifice. În plus, transportarea în afara ariei ar putea afecta metodele de obținere specifice legate de depozitare, degorjare și învechire, ceea ce ar duce la o scădere a calității independentă de controlul vinificatorului. În zonele învecinate cu cea pentru care se depune cererea nu se produce vin.

Link către caietul de sarcini

http://www.foedevarestyrelsen.dk/SiteCollectionDocuments/Kemi%20og%20foedevarekvalitet/Varestandarder-handelsnormer-kvalitet/Produktspecifikation%20Dons%20rev%20nov%202014%20(2).pdf


Top