Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014R0275

    Regulamentul delegat (UE) nr. 275/2014 al Comisiei din 7 ianuarie 2014 de modificare a anexei I la Regulamentul (UE) nr. 1316/2013 al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a Mecanismului pentru Interconectarea Europei Text cu relevanță pentru SEE

    JO L 80, 19.3.2014, p. 1–4 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2014/275/oj

    19.3.2014   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 80/1


    REGULAMENTUL DELEGAT (UE) NR. 275/2014 AL COMISIEI

    din 7 ianuarie 2014

    de modificare a anexei I la Regulamentul (UE) nr. 1316/2013 al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a Mecanismului pentru Interconectarea Europei

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1316/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 de instituire a Mecanismului pentru Interconectarea Europei (1), în special articolul 21,

    întrucât:

    (1)

    În temeiul articolului 21 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 1316/2013, în primul an de la intrarea în vigoare a regulamentului menționat, Comisia este împuternicită să adopte acte delegate pentru a detalia prioritățile de finanțare a transporturilor care urmează să se reflecte în programele de lucru pe durata MIE pentru acțiuni eligibile în temeiul articolului 7 alineatul (2). Prin urmare, este necesar ca actul delegat care detaliază prioritățile de finanțare a transporturilor să fie adoptat înainte de adoptarea programelor de lucru.

    (2)

    În conformitate cu articolul 21 alineatul (3), prioritățile de finanțare a transporturilor ar trebui să țină seama de acțiunile eligibile care contribuie la proiecte de interes comun în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1315/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (2) enumerate la articolul 7 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1316/2013.

    (3)

    Acțiunile eligibile enumerate la articolul 7 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1316/2013 sunt detaliate la articolele 10 și 11 din regulamentul menționat, unde se precizează și ratele de finanțare maxime aplicabile pentru aceste acțiuni. Prin urmare, este necesar să se facă trimitere la acțiunile menționate la articolele respective în vederea detalierii priorităților de finanțare a transporturilor.

    (4)

    Proiectele de interes comun enumerate în partea I din anexa I la Regulamentul (UE) nr. 1316/2013 sunt eligibile pentru programele de lucru multianuale menționate la articolul 17 alineatul (3) din regulamentul respectiv. Proiecte care nu sunt enumerate în partea I din anexa I, însă care sunt eligibile în conformitate cu articolul 7 alineatul (2) din regulamentul menționat, sunt eligibile pentru programele de lucru anuale.

    (5)

    Având în vedere că articolul 21 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 1316/2013 se referă la obiectivele specifice transporturilor de la articolul 4 alineatul (2) din regulamentul menționat, este necesar să se facă trimitere la obiectivele respective în scopul prezentului regulament.

    (6)

    Având în vedere faptul că instrumentele financiare urmează să beneficieze de contribuția UE în cadrul programelor de lucru anuale, este necesar să se includă prin prezentul act delegat o prioritate corespunzătoare.

    (7)

    Acțiunile de sprijinire a programelor, enumerate la articolul 5 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul (UE) nr. 1316/2013, care constau în cheltuieli de asistență tehnică și administrativă efectuate de Comisie pentru gestionarea Mecanismului pentru Interconectarea Europei, plafonate la 1 % din pachetul financiar, nu vor fi acoperite de programele de lucru. Totuși, acțiunile de sprijinire a programelor care contribuie la proiecte de interes comun în conformitate cu prevederile articolului 7 alineatul (2) și menționate la articolul 5 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1316/2013 vor fi acoperite de programele de lucru și sunt incluse în prezentul act delegat cu o prioritate corespunzătoare.

    (8)

    Toate resursele menționate la articolul 5 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1316/2013, inclusiv resursele transferate din Fondul de coeziune, vor fi acoperite în cadrul acelorași programe de lucru. În conformitate cu articolul 11 din regulamentul menționat, resursele transferate din Fondul de coeziune vor face obiectul unor cereri de propuneri specifice.

    (9)

    Prezentul regulament ar trebui să intre în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, pentru a permite adoptarea rapidă a actelor de punere în aplicare prevăzute la articolul 17 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 1316/2013,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Textul din anexa la prezentul regulament se adaugă în anexa I a Regulamentului (UE) nr. 1316/2013, ca partea VI.

    Articolul 2

    Prezentul regulament intră în vigoare în prima zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 7 ianuarie 2014.

    Pentru Comisie

    Președintele

    José Manuel BARROSO


    (1)  JO L 348, 20.12.2013, p. 129.

    (2)  Regulamentul (UE) nr. 1315/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 privind orientările Uniunii pentru dezvoltarea rețelei transeuropene de transport și de abrogare a Deciziei nr. 661/2010/UE (JO L 348, 20.12.2013, p. 1).


    ANEXĂ

    În anexa I la Regulamentul (UE) nr. 1316/2013, se adaugă următoarea parte VI:

    „PARTEA VI

    PRIORITĂȚILE DE FINANȚARE A TRANSPORTURILOR ÎN SCOPUL PROGRAMELOR DE LUCRU MULTIANUALE ȘI ANUALE

    1.   Prioritățile de finanțare pentru programele de lucru multianuale

    1.1.

    Prioritățile de finanțare pentru obiectivul de eliminare a discontinuităților și a blocajelor, de sporire a gradului de interoperabilitate feroviară și, în special, de îmbunătățire a tronsoanelor transfrontaliere:

    (i)

    Proiecte identificate în prealabil privind coridoarele rețelei centrale (căi ferate, căi navigabile interioare, căi rutiere, porturi maritime și interioare).

    (ii)

    Proiecte identificate în prealabil privind celelalte secțiuni ale rețelei centrale (căi ferate, căi navigabile interioare, căi rutiere, porturi maritime și interioare).

    (iii)

    Interoperabilitate feroviară.

    (iv)

    Implementarea ERTMS.

    1.2.

    Prioritățile de finanțare pentru obiectivul de asigurare, pe termen lung, a sistemelor de transport durabile și eficiente, în vederea pregătirii pentru viitoarele fluxuri de transport preconizate, precum și de facilitare a decarbonizării tuturor modurilor de transport prin trecerea la tehnologii de transport inovatoare, cu emisii scăzute de carbon și eficiente din punct de vedere energetic, pe fondul optimizării siguranței:

    (i)

    Implementarea de noi tehnologii și inovații în toate modurile de transport, cu accent pe decarbonizare, pe siguranță și pe tehnologii inovatoare pentru promovarea durabilității, a operabilității, a gestionării, a accesibilității, a caracterului multimodal și a eficienței rețelei.

    (ii)

    Infrastructură sigură și securizată, inclusiv parcări sigure în rețeaua rutieră centrală.

    1.3.

    Prioritățile de finanțare pentru obiectivul de optimizare a integrării și a interconectării modurilor de transport și de sporire a gradului de interoperabilitate a serviciilor de transport, cu asigurarea totodată a accesibilității infrastructurilor de transport:

    (i)

    Cerul unic european – SESAR.

    (ii)

    Servicii de informații fluviale.

    (iii)

    Servicii de transport rutier inteligente.

    (iv)

    Sistemul de monitorizare și informare privind traficul navelor maritime.

    (v)

    Autostrăzi maritime.

    (vi)

    Acțiuni de implementare a infrastructurii de transport în nodurile rețelei centrale, inclusiv în noduri urbane.

    (vii)

    Conexiuni cu platformele logistice multimodale și dezvoltarea unor astfel de platforme.

    1.4.

    Acțiuni de sprijinire a programelor.

    2.   Prioritățile de finanțare pentru programele de lucru anuale

    2.1.

    Prioritățile de finanțare pentru obiectivul de eliminare a blocajelor, de creștere a gradului de interoperabilitate feroviară, de eliminare a discontinuităților și, în special, de îmbunătățire a tronsoanelor transfrontaliere:

    (i)

    Proiectele privind transportul feroviar, transportul pe căi navigabile interioare și transportul rutier în rețeaua centrală, inclusiv conexiunile la porturile interioare și maritime și la aeroporturi, precum și dezvoltarea de porturi.

    (ii)

    Proiecte privind rețeaua globală (căi ferate, căi navigabile interioare, căi rutiere, porturi maritime și interioare).

    (iii)

    Proiecte pentru a conecta rețeaua transeuropeană de transport la rețelele de infrastructură din țările învecinate, în special în ceea ce privește tronsoanele transfrontaliere (căi ferate, căi navigabile interioare, căi rutiere, porturi maritime și interioare).

    2.2.

    Prioritățile de finanțare pentru obiectivul de asigurare, pe termen lung, a sistemelor de transport durabile și eficiente, în vederea pregătirii pentru viitoarele fluxuri de transport preconizate, precum și de facilitare a decarbonizării tuturor modurilor de transport prin trecerea la tehnologii de transport inovatoare, cu emisii scăzute de dioxid de carbon și eficiente din punct de vedere energetic, pe fondul optimizării siguranței:

    (i)

    Implementarea de noi tehnologii și inovații, altele decât cele acoperite de programul de lucru multianual.

    (ii)

    Serviciile de transport de marfă.

    (iii)

    Acțiuni de reducere a zgomotului provocat de transportul de marfă pe căi ferate, inclusiv prin modernizarea materialului rulant existent.

    2.3.

    Prioritățile de finanțare pentru obiectivul de optimizare a integrării și a interconectării modurilor de transport și de sporire a gradului de interoperabilitate a serviciilor de transport, cu asigurarea totodată a accesibilității infrastructurilor de transport:

    (i)

    Sisteme de aplicații telematice, altele decât cele acoperite de programul de lucru multianual.

    (ii)

    Acțiuni pentru îmbunătățirea accesibilității infrastructurii de transport pentru persoanele cu handicap.

    (iii)

    Acțiuni de implementare a infrastructurii de transport în nodurile rețelei centrale, inclusiv în noduri urbane.

    (iv)

    Conexiuni cu platformele logistice multimodale și dezvoltarea unor astfel de platforme.

    2.4.

    Instrumente financiare ale MIE:

    (i)

    Contribuție la instrumentele financiare, astfel cum sunt definite la articolul 14 și în partea III din anexa MIE.

    (ii)

    Acțiuni de sprijinire a programelor pentru instrumente financiare inovatoare.”


    Top