EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014A1115(01)

Avizul Comisiei din 14 noiembrie 2014 privind proiectul de Regulament al Băncii Centrale Europene privind statisticile referitoare la piețele monetare

JO C 407, 15.11.2014, p. 1–2 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

15.11.2014   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 407/1


AVIZUL COMISIEI

din 14 noiembrie 2014

privind proiectul de Regulament al Băncii Centrale Europene privind statisticile referitoare la piețele monetare

2014/C 407/01

Introducere

La 8 septembrie 2014, Comisia a primit o cerere din partea Băncii Centrale Europene (BCE) prin care i se solicita un aviz în legătură cu un proiect pentru un nou regulament privind statisticile referitoare la piețele monetare.

Comisia salută această cerere și recunoaște că BCE acționează în conformitate cu obligația de a consulta Comisia cu privire la proiectele de regulamente ale BCE atunci când există legături cu obligații statistice impuse de Comisie, în conformitate cu articolul 5 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 2533/98 al Consiliului din 23 noiembrie 1998 privind colectarea informațiilor statistice de către Banca Centrală Europeană (1), pentru a garanta coerența necesară producerii unor statistici care să îndeplinească obligațiile de informare respective ale BCE și ale Comisiei. O bună cooperare între BCE și Comisie este benefică ambelor instituții, precum și utilizatorilor și respondenților, permițând o elaborare mai eficientă a statisticilor europene. De asemenea, Comisia salută faptul că, în regulamentul în cauză, se face trimitere în mod explicit la avizul său.

Comisia salută inițiativa BCE de a colecta date referitoare la piețele monetare. Comisia sprijină toate eforturile depuse în scopul de a crește transparența acestor piețe și recunoaște că este nevoie de date pentru a se stabili niveluri de referință fiabile și bine fundamentate, în conformitate cu orientările recente emise de Organizația Internațională a Comisiilor de Valori Mobiliare (OICVM) și de Autoritatea bancară europeană (ABE).

Meritele propunerii sunt clare și semnificative, ele fiind importante pentru o serie largă de părți interesate și pentru scopuri diferite: analiza politicii monetare, instituirea unor niveluri de referință ale ratei dobânzii, sarcini de supraveghere bancară, analiza strategică și transparența acestor piețe. Toate aceste aspecte sunt fundamentale pentru buna funcționare a sistemului financiar.

Comisia consideră că este important ca toate datele care vor fi colectate de BCE de pe piețele monetare în temeiul acestui regulament să fie puse la dispoziția celorlalte autorități interesate din Uniune pentru ca acestea să își exercite atribuțiile.

Se propune ca datele să fie colectate de la instituțiile financiare monetare. Comisia este preocupată de faptul că lista instituțiilor financiare monetare conține unități care nu sunt organisme active de colectare de depozite și subliniază că ar trebui respectate principii statistice.

Observații referitoare la propunerea legislativă și modificări propuse ale acesteia

În cadrul inițiativei în discuție, se va impune raportarea unei varietăți de operațiuni pe piața monetară, cum ar fi instrumentele de datorie negarantate, anumite operațiuni pe termen scurt de finanțare prin instrumente financiare (de exemplu, acordurile repo, tranzacțiile de cumpărare-revânzare – buy-sell back) și instrumentele financiare derivate. Raportarea va permite astfel BCE să își îndeplinească sarcina de a produce date statistice cuprinzătoare, detaliate și armonizate cu privire la piețele monetare din zona euro.

Această inițiativă este strâns legată de două evoluții legislative de importanță deosebită în UE:

Propunerea de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind raportarea și transparența operațiunilor de finanțare prin instrumente financiare, COM(2014) 40 final din 29.1.2014:

Odată adoptat, regulamentul va prevedea raportarea la scara UE a detaliilor tuturor operațiunilor de finanțare prin instrumente financiare încheiate în UE, inclusiv acordurile repo și tranzacțiile de vânzare-recumpărare (sell-buy back) pe termen scurt, către un registru central de tranzacții. Băncile centrale din UE, precum și alte autorități competente, vor avea acces la toate datele care le sunt necesare pentru a-și îndeplini responsabilitățile. Deoarece se preconizează că raportarea va intra în vigoare după 2017, este extrem de important să se evite duplicarea cerințelor în materie de raportare impuse participanților pe piață.

Regulamentul (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2012 privind instrumentele financiare derivate extrabursiere, contrapărțile centrale și registrele centrale de tranzacții (2):

Este totodată fundamental să se evite duplicarea cerințelor în materie de raportare impuse participanților de pe piață pentru operațiunile cu instrumente financiare derivate. În acest scop, inițiativa BCE ar trebui să țină seama de datele deja disponibile din registrele centrale de tranzacții și să solicite doar acele elemente ale datelor care lipsesc și sunt necesare pentru producerea statisticilor.

Având în vedere că este necesar să se evite duplicarea obligațiilor în materie de raportare și luând în considerare viitoarea intrare în vigoare a unui regulament privind raportarea și transparența operațiunilor de finanțare prin instrumente financiare, se propune modificarea articolului 11 pentru a preciza că actualizările periodice, ulterioare revizuirii inițiale, ar putea avea loc la intervale mai scurte de doi ani în cazul în care intră în vigoare cerințe noi similare în materie de raportare impuse prin dreptul UE. În sprijinul acestei modificări, se propune, de asemenea, să se introducă un considerent nou care să precizeze că, în cazurile în care detaliile unei operațiuni de finanțare prin instrumente financiare sau ale unui contract derivat au fost deja raportate către un registru central de tranzacții și cu condiția ca BCE să aibă acces efectiv la detaliile acestor tranzacții, se consideră că au fost respectate cerințele în materie de raportare cuprinse în regulamentul BCE privind statisticile referitoare la piețele monetare.

Concluzii

Comisia susține, în general, proiectul de regulament, în măsura în care acesta contribuie la colectarea de statistici fiabile privind piața financiară la nivel european, fapt de mare importanță pentru părțile interesate, inclusiv pentru Comisie.

Cu toate acestea, Comisia consideră că problemele menționate mai sus ar trebui soluționate.

Adoptat la Bruxelles, 14 noiembrie 2014.

Pentru Comisie

Marianne THYSSEN

Membru al Comisiei


(1)  JO L 318, 27.11.1998, p. 8.

(2)  JO L 201, 27.7.2012, p. 1.


Top