Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32012D0709

    2012/709/Euratom: Decizia Consiliului din 13 noiembrie 2012 privind adoptarea programului suplimentar de cercetare pentru 2012-2015 referitor la reactorul cu flux ridicat care va fi implementat de Centrul Comun de Cercetare pentru Comunitatea Europeană a Energiei Atomice

    JO L 321, 20.11.2012, p. 59–60 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2012/709/oj

    20.11.2012   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 321/59


    DECIZIA CONSILIULUI

    din 13 noiembrie 2012

    privind adoptarea programului suplimentar de cercetare pentru 2012-2015 referitor la reactorul cu flux ridicat care va fi implementat de Centrul Comun de Cercetare pentru Comunitatea Europeană a Energiei Atomice

    (2012/709/Euratom)

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene a Energiei Atomice, în special articolul 7,

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    după consultarea Comitetului științific și tehnic (1),

    întrucât:

    (1)

    În cadrul Spațiului european de cercetare, reactorul cu flux ridicat de la Petten (denumit în continuare „HFR”) reprezintă de la o vreme un mijloc important aflat la dispoziția Comunității de a contribui la studierea și testarea materialelor, la medicina nucleară și la cercetarea în materie de securitate a reactoarelor în domeniul energiei nucleare.

    (2)

    Exploatarea HFR a făcut obiectul unei serii de programe suplimentare de cercetare, dintre care ultimul, Decizia 2009/410/Euratom a Consiliului din 25 mai 2009 privind adoptarea unui program suplimentar de cercetare care va fi implementat de Centrul Comun de Cercetare pentru Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (2), a expirat la 31 decembrie 2011. Pentru a se asigura continuitatea între programele suplimentare de cercetare și o bună funcționare a programului suplimentar de cercetare pentru 2012-2015 referitor la HFR, prezenta decizie ar trebui să se aplice de la 1 ianuarie 2012.

    (3)

    Dată fiind nevoia continuă ca HFR, în calitate de infrastructură indispensabilă cercetării comunitare în domenii precum îmbunătățirea securității reactoarelor nucleare, sănătate, inclusiv dezvoltarea de izotopi medicali pentru a răspunde unor întrebări ce țin de cercetarea medicală, fuziunea nucleară, cercetarea fundamentală, formarea și gestionarea deșeurilor, inclusiv posibilitatea de a studia, din punct de vedere al securității, comportamentul combustibililor nucleari pentru sistemele de reactoare de interes pentru Europa, exploatarea acestui tip de reactor ar trebui să continue, în temeiul prezentului program suplimentar de cercetare, până la sfârșitul anului 2015.

    (4)

    Datorită interesului lor deosebit pentru exploatarea în continuare a HFR, Țările de Jos, Franța și Belgia ar trebui, după cum au indicat, să finanțeze prezentul program prin contribuții financiare la bugetul general al Uniunii Europene sub formă de venituri alocate,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Programul suplimentar de cercetare privind exploatarea HFR (denumit în continuare „programul”), ale cărui obiective sunt stabilite în anexa I, se adoptă pentru o perioadă de patru ani, începând cu 1 ianuarie 2012.

    Articolul 2

    Costurile de execuție a programului, estimate la 31 400 000 EUR, se finanțează în întregime prin contribuții din partea Țărilor de Jos, a Franței și a Belgiei. Defalcarea acestei sume este prezentată în anexa II. Această contribuție se consideră ca venituri alocate în conformitate cu articolul 18 alineatul (2) din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului (3).

    Articolul 3

    (1)   Comisia este responsabilă de gestionarea programului. În acest scop, ea recurge la serviciile Centrului Comun de Cercetare.

    (2)   Consiliul de administrație al Centrului Comun de Cercetare este informat cu privire la implementarea programului.

    Articolul 4

    Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului un raport intermediar și un raport final privind punerea în aplicare a prezentei decizii.

    Articolul 5

    Prezenta decizie intră în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Se aplică de la 1 ianuarie 2012.

    Articolul 6

    Prezenta decizie se adresează statelor membre.

    Adoptată la Bruxelles, 13 noiembrie 2012.

    Pentru Consiliu

    Președintele

    V. SHIARLY


    (1)  Procesul verbal al reuniunii Comitetului științific și tehnic (STC) din 17 februarie 2012.

    (2)  JO L 132, 29.5.2009, p. 13.

    (3)  JO L 248, 16.9.2002, p. 1.


    ANEXA I

    OBIECTIVE ȘTIINȚIFICE ȘI TEHNICE

    Obiectivele principale ale programului sunt următoarele:

    1.

    Asigurarea exploatării sigure și fiabile a HFR, pentru a garanta disponibilitatea fluxului de neutroni pentru scopuri experimentale.

    2.

    Facilitarea utilizării eficiente a HFR de către institute de cercetare cu activitate într-o gamă largă de discipline: îmbunătățirea securității reactoarelor nucleare, sănătatea, inclusiv dezvoltarea de izotopi medicali, fuziunea nucleară, cercetarea fundamentală și formarea, precum și gestionarea deșeurilor, inclusiv posibilitatea de a studia, din punct de vedere al securității, combustibilii nucleari pentru sistemele de reactoare de interes pentru Europa.


    ANEXA II

    DEFALCAREA CONTRIBUȚIILOR

    Contribuțiile la program provin de la Țările de Jos, Franța și Belgia.

    Aceste contribuții se repartizează după cum urmează:

     

    Țările de Jos: 29 000 000 EUR;

     

    Franța: 1 200 000 EUR;

     

    Belgia: 1 200 000 EUR;

     

    Total: 31 400 000 EUR.

    Respectivele contribuții se constituie la bugetul general al Uniunii Europene și se alocă prezentului program.

    Respectivele contribuții sunt ferme și nu pot fi revizuite în ceea ce privește variațiile aferente costurilor operaționale, de întreținere sau de dezafectare.


    Top