EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008R1165

Regulamentul (CE) nr. 1165/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 19 noiembrie 2008 privind statisticile referitoare la efectivele de animale și la carne și de abrogare a Directivelor 93/23/CEE, 93/24/CEE și 93/25/CEE ale Consiliului (Text cu relevanță pentru SEE)

JO L 321, 1.12.2008, p. 1–13 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 10/01/2014

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/1165/oj

1.12.2008   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 321/1


REGULAMENTUL (CE) NR. 1165/2008 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI

din 19 noiembrie 2008

privind statisticile referitoare la efectivele de animale și la carne și de abrogare a Directivelor 93/23/CEE, 93/24/CEE și 93/25/CEE ale Consiliului

(Text cu relevanță pentru SEE)

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolul 285 alineatul (1),

având în vedere propunerea Comisiei,

hotărând în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 251 din tratat (1),

întrucât:

(1)

Directiva 93/23/CEE a Consiliului din 1 iunie 1993 privind anchetele statistice care trebuie efectuate în domeniul producției de porcine (2), Directiva 93/24/CEE a Consiliului din 1 iunie 1993 privind anchetele statistice care trebuie efectuate în domeniul producției de bovine (3) și Directiva 93/25/CEE a Consiliului din 1 iunie 1993 privind anchetele statistice care trebuie efectuate în domeniul producției de ovine și caprine (4) au fost modificate de mai multe ori. Întrucât în prezent sunt necesare noi modificări și simplificări, aceste acte ar trebui, din motive de claritate, să fie înlocuite cu un act unic.

(2)

În scopul asigurării gestionării corespunzătoare a politicii agricole comune, în special în ceea ce privește piețele cărnii de vită, de vițel, de porc, de oaie, de capră și de pasăre, Comisia solicită date periodice referitoare la tendințele privind efectivele de animale și la producția de carne.

(3)

Regulamentul (CEE) nr. 571/88 al Consiliului din 29 februarie 1988 privind organizarea anchetelor comunitare asupra structurii exploatațiilor agricole (5) prevede un program de anchete comunitare destinate furnizării de statistici referitoare la structura exploatațiilor agricole până în anul 2007.

(4)

În conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1059/2003 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 mai 2003 privind instituirea unui nomenclator comun al unităților teritoriale de statistică (NUTS) (6), toate statisticile statelor membre transmise Comisiei, care sunt defalcate pe unități teritoriale, folosesc nomenclatorul NUTS. Prin urmare, în vederea stabilirii unor statistici regionale comparabile, unitățile teritoriale ar trebui definite în conformitate cu nomenclatorul NUTS.

(5)

Pentru a limita sarcina statelor membre, cerințele privind datele regionale nu ar trebui să depășească cerințele stabilite prin legislația anterioară (exceptând cazul în care, între timp, au apărut noi niveluri regionale), iar datele regionale ar trebui să fie opționale în cazurile în care numărul efectivelor de animale la nivel regional este sub un anumit prag.

(6)

Pentru a facilita punerea în aplicare a prezentului regulament, este necesară o strânsă cooperare între statele membre și Comisie, iar acest lucru poate fi obținut în special cu ajutorul Comitetului permanent pentru statistică agricolă, înființat prin Decizia 72/279/CEE a Consiliului (7).

(7)

Pentru a se asigura o tranziție ușoară de la regimul aplicabil în temeiul Directivelor 93/23/CEE, 93/24/CEE și 93/25/CEE, prezentul regulament ar trebui să permită acordarea unei derogări pentru o perioadă de cel mult un an, iar în cazul ovinelor și caprinelor, de cel mult doi ani, statelor membre în cazul cărora aplicarea prezentului regulament la sistemele statistice naționale ar necesita adaptări majore și este probabil să cauzeze probleme practice semnificative.

(8)

Măsurile prevăzute de prezentul regulament pentru elaborarea de statistici sunt necesare pentru desfășurarea activităților Comunității. Întrucât obiectivul prezentului regulament, și anume crearea unui cadru juridic comun pentru elaborarea sistematică de statistici comunitare referitoare la efectivele de animale și la carne în statele membre, nu poate fi realizat în mod suficient de statele membre și, prin urmare, poate fi realizat mai bine la nivel comunitar, Comunitatea poate adopta măsuri, în conformitate cu principiul subsidiarității enunțat la articolul 5 din tratat. În conformitate cu principiul proporționalității, enunțat în același articol, prezentul regulament nu depășește ceea ce este necesar pentru realizarea obiectivului respectiv.

(9)

În conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 322/97 al Consiliului din 17 februarie 1997 privind statisticile comunitare (8), care constituie un cadru de referință pentru dispozițiile prezentului regulament, este necesar ca datele statistice să fie culese cu respectarea principiilor imparțialității, care implică, în special, obiectivitate și independență științifică, precum și transparență, fiabilitate, pertinență, rentabilitate și confidențialitate statistică.

(10)

Măsurile necesare pentru punerea în aplicare a prezentului regulament ar trebui să fie adoptate în conformitate cu Decizia 1999/468/CE a Consiliului din 28 iunie 1999 de stabilire a normelor privind exercitarea competențelor de executare conferite Comisiei (9).

(11)

Comisia ar trebui, în special, să fie împuternicită să modifice anexele I, II, IV și V. Deoarece măsurile respective au un domeniu general de aplicare și sunt destinate să modifice elemente neesențiale ale prezentului regulament, printre altele prin completarea acestuia cu noi elemente neesențiale, măsurile respective trebuie adoptate în conformitate cu procedura de reglementare cu control, prevăzută la articolul 5a din Decizia 1999/468/CE.

(12)

Directivele 93/23/CEE, 93/24/CEE și 93/25/CEE ar trebui, prin urmare, abrogate.

(13)

Comitetul permanent pentru statistică agricolă a fost consultat,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Obiectul

Scopul prezentului regulament este crearea unui cadru juridic comun pentru producerea sistematică de statistici comunitare referitoare la efectivele de animale și producția de carne în statele membre, în special:

(a)

statistici referitoare la efectivele de bovine, de porcine, de ovine și de caprine;

(b)

statistici referitoare la sacrificările de bovine, de porcine, de ovine, de caprine și de păsări de curte; și

(c)

previziuni privind producția de carne de vită, de vițel, de porc, de oaie și de capră.

Articolul 2

Definiții

În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

1.

„exploatație agricolă” înseamnă o exploatație agricolă, astfel cum este definită la articolul 2 litera (a) din Regulamentul (CE) nr. 1166/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 19 noiembrie 2008 privind anchetele referitoare la structura exploatațiilor agricole și ancheta privind metodele de producție agricolă (10);

2.

„anchetă prin sondaj” înseamnă o anchetă prin sondaj astfel cum este definită la articolul 2 litera (c), din Regulamentul (CE) nr. 1166/2008;

3.

„bovine” înseamnă animale domestice din speciile Bos taurus și Bubalus bubalis, precum și hibrizi ca Beefalo;

4.

„porcine” înseamnă animale domestice din specia Sus scrofa domesticus;

5.

„ovine” înseamnă animale domestice din specia Ovis aries;

6.

„caprine” înseamnă animale domestice din subspecia Capra aegagrus hircus;

7.

„păsări de curte” înseamnă păsări domestice din speciile Gallus gallus (pui), Meleagris spp. (curcani), Anas spp. și Cairina moschata (rațe) și Anser anser dom. (gâște). Această categorie include păsările domestice din speciile Coturnix spp. (prepelițe), Phasianus spp. (fazani), Numida meleadgris dom. (bibilică), Columbinae spp. (porumbei) și Struthio camelus (struți). Cu toate acestea, nu sunt incluse în această categorie păsările crescute în captivitate în scopuri cinegetice și care nu sunt destinate producției de carne;

8.

„abator” înseamnă o unitate înregistrată și aprobată în mod oficial, folosită pentru sacrificarea și prelucrarea animalelor a căror carne este destinată consumului uman.

În sensul prezentului regulament alte definiții sunt cele stabilite în anexa I.

SECȚIUNEA I

STATISTICILE REFERITOARE LA EFECTIVELE DE ANIMALE

Articolul 3

Sfera de cuprindere

(1)   Fiecare stat membru efectuează statistici referitoare la numărul de bovine, porcine, ovine și caprine deținute în exploatațiile agricole aflate pe teritoriul său.

(2)   Statele membre care efectuează anchete prin sondaj țin cont de un număr suficient de exploatații agricole reprezentând cel puțin 95 % din efectivele de animale, astfel cum au fost determinate de ultima anchetă privind structura exploatațiilor agricole.

Articolul 4

Frecvența și perioada de referință

(1)   Statisticile referitoare la efectivele de bovine sunt elaborate de două ori pe an, cu trimitere la o anumită zi din luna mai/iunie și o anumită zi din luna noiembrie/decembrie. Statele membre ale căror efective de bovine numără mai puțin de 1 500 000 de capete pot elabora aceste statistici doar o dată pe an, cu trimitere la o anumită zi din luna noiembrie/decembrie.

(2)   Statisticile referitoare la efectivele de porcine sunt elaborate de două ori pe an, cu trimitere la o anumită zi din luna mai/iunie și o anumită zi din luna noiembrie/decembrie. Statele membre ale căror efective de porcine numără mai puțin de 3 000 000 de capete pot elabora aceste statistici doar o dată pe an, cu trimitere la o anumită zi din luna noiembrie/decembrie.

(3)   Statisticile referitoare la efectivele de ovine sunt elaborate o dată pe an, cu trimitere la o anumită zi din luna noiembrie/decembrie, de acele state membre ale căror efective de ovine numără 500 000 de capete sau mai mult.

(4)   Statisticile referitoare la efectivele de caprine sunt elaborate o dată pe an, cu trimitere la o anumită zi din luna noiembrie/decembrie, de acele state membre ale căror efective de caprine numără 500 000 de capete sau mai mult.

Articolul 5

Categorii

Statisticile referitoare la efectivele de animale sunt elaborate pentru categoriile stabilite în anexa II.

Articolul 6

Precizie

(1)   Statele membre care efectuează anchete prin sondaj iau toate măsurile necesare pentru a se asigura că rezultatele extrapolate ale anchetelor naționale respectă cerințele de precizie stabilite în anexa III.

(2)   Dacă un stat membru decide să utilizeze o sursă administrativă, acesta informează Comisia în prealabil și furnizează informații cu privire la metoda care urmează a fi folosită și la calitatea datelor provenite din această sursă administrativă.

(3)   Dacă un stat membru decide să utilizeze alte surse decât anchetele, acesta se asigură că informațiile obținute din asemenea surse sunt cel puțin de aceeași calitate ca cele obținute din anchete statistice.

Articolul 7

Termene de transmitere

(1)   Statele membre transmit Comisiei statisticile provizorii referitoare la efectivele de animale înainte de:

(a)

data de 15 septembrie a aceluiași an pentru statisticile din mai/iunie;

(b)

data de 15 februarie a anului următor pentru statisticile din noiembrie/decembrie.

(2)   Statele membre transmit Comisiei statisticile finale referitoare la efectivele de animale înainte de:

(a)

data de 15 octombrie a aceluiași an pentru statisticile din mai/iunie;

(b)

data de 15 mai a anului următor pentru statisticile din noiembrie/decembrie.

Articolul 8

Statistici regionale

Statisticile din noiembrie/decembrie sunt defalcate după unitățile teritoriale clasificate în nomenclatorul NUTS 1 și NUTS 2, definite în Regulamentul (CE) nr. 1059/2003. Cu titlu de excepție, aceste statistici pot fi furnizate, în cazul Germaniei și al Regatului Unit, defalcate numai după unitățile teritoriale clasificate în nomenclatorul NUTS 1. Aceste statistici sunt facultative în cazul unităților teritoriale cu efective sub 75 000 de bovine, 150 000 de porcine, 100 000 de ovine și 25 000 de caprine, dacă aceste unități teritoriale împreună reprezintă 5 % sau mai puțin din efectivele naționale ale animalelor respective.

SECȚIUNEA II

STATISTICI REFERITOARE LA SACRIFICĂRI

Articolul 9

Sfera de cuprindere

Fiecare stat membru efectuează statistici referitoare la numărul și greutatea în carcasă a bovinelor, a porcinelor, a ovinelor, a caprinelor și a păsărilor de curte sacrificate în abatoarele de pe teritoriul său și a căror carne este considerată adecvată consumului uman. Statul membru respectiv furnizează, de asemenea, estimări privind sacrificările efectuate în afara abatoarelor, astfel încât statisticile să includă toate bovinele, porcinele, ovinele și caprinele sacrificate pe teritoriul său.

Articolul 10

Frecvența și perioada de referință

(1)   Statisticile referitoare la sacrificările în abatoare sunt elaborate lunar de fiecare stat membru. Perioada de referință este luna calendaristică.

(2)   Statisticile referitoare la sacrificările efectuate în afara abatoarelor sunt elaborate anual de fiecare stat membru. Perioada de referință este anul calendaristic.

Articolul 11

Categorii

Statisticile referitoare la sacrificări sunt elaborate pentru categoriile stabilite în anexa IV.

Articolul 12

Termene de transmitere

Statele membre transmit Comisiei statisticile referitoare la:

(a)

sacrificările în abatoare în termen de 60 de zile după perioada de referință;

(b)

sacrificările efectuate în afara abatoarelor înainte de 30 iunie a anului următor.

SECȚIUNEA III

PREVIZIUNI PRIVIND PRODUCȚIA DE CARNE

Articolul 13

Sfera de cuprindere

Statele membre folosesc statisticile menționate în secțiunile I și II, precum și alte informații disponibile pentru a elabora previziuni ale ofertei lor de bovine, porcine, ovine și caprine. Această ofertă este exprimată ca producție națională brută, care corespunde numărului de bovine, porcine, ovine și caprine sacrificate, plus soldul operațiunilor comerciale intracomunitare și externe cu aceste animale vii.

Articolul 14

Frecvența și perioada de referință

(1)   Previziunile pentru bovine sunt efectuate de două ori pe an de către fiecare stat membru. Statele membre ale căror efective de bovine numără mai puțin de 1 500 000 de capete pot efectua aceste previziuni statistice doar o dată pe an.

(2)   Previziunile pentru porcine sunt efectuate de două ori pe an de fiecare stat membru. Statele membre ale căror efective de porcine numără mai puțin de 3 000 000 de capete pot efectua aceste previziuni doar o dată pe an.

(3)   Previziunile pentru ovine sunt efectuate o dată pe an de acele state membre ale căror efective de ovine numără 500 000 de capete sau mai mult.

(4)   Previziunile pentru caprine sunt efectuate o dată pe an de acele state membre ale căror efective de caprine numără 500 000 de capete sau mai mult.

(5)   Previziunile acoperă:

(a)

trei semestre pentru bovine și patru trimestre pentru porcine, în cazul statelor membre care efectuează previziuni de două ori pe an;

(b)

patru semestre pentru bovine și șase trimestre pentru porcine, în cazul statelor membre care efectuează previziuni o dată pe an;

(c)

două semestre pentru ovine și caprine.

Articolul 15

Categorii

Previziunile sunt elaborate pentru categoriile stabilite în anexa V.

Articolul 16

Termene de transmitere

Statele membre transmit Comisiei previziunile pentru producția de carne:

(a)

înainte de 15 februarie pentru previziunile privind bovinele de la începutul primului semestru al anului curent și până la sfârșitul primului semestru al anului următor și înainte de 15 septembrie pentru previziunile de la începutul celui de-al doilea semestru al anului curent până la sfârșitul celui de-al doilea semestru al anului următor în cazul statelor membre care realizează previziuni de două ori pe an;

(b)

înainte de 15 februarie pentru previziunile privind bovinele de la începutul primului semestru al anului curent până la sfârșitul celui de-al doilea semestru al anului următor în cazul statelor membre care realizează previziuni o dată pe an;

(c)

înainte de 15 februarie pentru previziunile privind porcinele de la începutul primului semestru și până la sfârșitul celui de-al patrulea trimestru al anului curent și înainte de 15 septembrie pentru previziuni de la începutul celui de-al treilea trimestru al anului curent până la sfârșitul celui de-al doilea trimestru al anului următor în cazul statelor membre care realizează previziuni de două ori pe an;

(d)

înainte de 15 februarie pentru previziunile privind porcinele de la începutul primului trimestru al anului curent până la sfârșitul celui de-al doilea trimestru al anului următor pentru state membre care realizează previziuni o dată pe an;

(e)

înainte de 15 februarie pentru previziunile privind ovinele și caprinele de la începutul primului semestru al anului curent până la sfârșitul celui de-al doilea semestru al anului curent.

SECȚIUNEA IV

DISPOZIȚII GENERALE

Articolul 17

Evaluarea calității și rapoarte

(1)   În sensul prezentului regulament, următoarele criterii de evaluare a calității se aplică datelor care se comunică:

(a)

„pertinența” se referă la măsura în care statisticile răspund nevoilor actuale și potențiale ale utilizatorilor;

(b)

„exactitatea” se referă la cât de apropiate sunt estimările de valori reale necunoscute;

(c)

„promptitudinea” se referă la intervalul de timp dintre disponibilitatea informației și evenimentul sau fenomenul pe care aceasta îl descrie;

(d)

„punctualitatea” se referă la intervalul de timp dintre data publicării datelor și data la care acestea ar fi trebuit să fie furnizate;

(e)

„accesibilitatea” și „claritatea” se referă la condițiile și la modalitățile prin care utilizatorii pot obține, folosi și interpreta datele;

(f)

„comparabilitatea” se referă la măsurarea impactului diferențelor dintre conceptele statistice aplicate și instrumentele și procedurile de măsurare, atunci când se face o comparație între statistici pe diferite zone geografice, domenii sectoriale sau în timp; și

(g)

„coerența” se referă la posibilitatea de combinare a datelor în mod fiabil, în moduri diferite și în scopuri diverse.

(2)   La fiecare trei ani și prima dată până la 1 iulie 2011, statele membre prezintă Comisiei (Eurostat) un raport privind calitatea datelor transmise.

(3)   Rapoartele de calitate descriu:

(a)

organizarea anchetelor care fac obiectul prezentului regulament și metodologia aplicată;

(b)

nivelul de precizie atins pentru anchetele prin sondaj prevăzute în prezentul regulament;

(c)

calitatea surselor utilizate, altele decât anchetele; și

(d)

calitatea previziunilor menționate în prezentul regulament.

(4)   Statele membre informează Comisia privind orice modificare metodologică sau de alt tip care ar influența în mod considerabil aceste statistici. Această informare are loc nu mai târziu de trei luni de la intrarea în vigoare a respectivei modificări.

(5)   Se ține cont de principiul conform căruia costurile și sarcinile suplimentare trebuie să se încadreze în limite rezonabile.

Articolul 18

Măsuri de punere în aplicare

(1)   Măsurile destinate să modifice elemente neesențiale ale prezentului regulament, printre altele prin completarea acestuia, referitoare la modificările aduse anexelor I, II, IV și V, se adoptă în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 19 alineatul (2)

(2)   Se ține cont de principiul conform căruia beneficiile modificărilor trebuie să fie superioare costurilor, precum și de principiul conform căruia costurile și sarcinile suplimentare trebuie să se încadreze în limite rezonabile.

Articolul 19

Procedura comitetului

(1)   Comisia este asistată de Comitetul permanent pentru statistică agricolă.

(2)   Atunci când se face o trimitere la prezentul alineat, se aplică articolul 5a alineatele (1)-(4) și articolul 7 din Decizia 1999/468/CE, cu respectarea dispozițiilor articolului 8 din respectiva decizie.

Articolul 20

Derogare

(1)   În cazul în care aplicarea prezentului regulament la sistemul statistic național al unui stat membru necesită adaptări majore și este probabil să cauzeze probleme practice semnificative, Comisia poate acorda o derogare de la aplicarea sa până la 1 ianuarie 2010, iar în cazul statisticilor privind ovinele și caprinele, până la 1 ianuarie 2011.

(2)   Statul membru în cauză informează Comisia, în acest sens, până la 21 martie 2009.

Articolul 21

Abrogare

(1)   Fără a aduce atingere alineatului (3) al acestui articol, Directivele 93/23/CEE, 93/24/CEE și 93/25/CEE se abrogă.

(2)   Orice trimitere la directivele abrogate se consideră o trimitere la prezentul regulament.

(3)   Prin derogare de la al doilea paragraf al articolului 22, un stat membru căruia i s-a acordat o derogare în conformitate cu articolul 20 continuă să aplice dispozițiile Directivelor 93/23/CEE, 93/24/CEE și 93/25/CEE pe durata perioadei de derogare acordate.

Articolul 22

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării sale în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Acesta se aplică de la 1 ianuarie 2009.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Strasbourg, 19 noiembrie 2008.

Pentru Parlamentul European

Președintele

H.-G PÖTTERING

Pentru Consiliu

Președintele

J.-P JOUYET


(1)  Avizul Parlamentului European din 20 mai 2008 (nepublicat încă în Jurnalul Oficial) și Decizia Consiliului din 27 octombrie 2008.

(2)  JO L 149, 21.6.1993, p. 1.

(3)  JO L 149, 21.6.1993, p. 5.

(4)  JO L 149, 21.6.1993, p. 10.

(5)  JO L 56, 2.3.1988, p. 1.

(6)  JO L 154, 21.6.2003, p. 1.

(7)  JO L 179, 7.8.1972, p. 1.

(8)  JO L 52, 22.2.1997, p. 1.

(9)  JO L 184, 17.7.1999, p. 23.

(10)  A se vedea pagina 14 din prezentul Jurnal Oficial.


ANEXA I

DEFINIȚII

În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

1.   Categorii de bovine

 

Anexa II

Anexele IV și V

Viței

 

Bovine cu vârsta de 8 luni sau mai mică

Tineret bovin

 

Bovine cu vârsta mai mare de 8 luni dar cel mult de 12 luni

Viței și tineret bovin de sacrificiu

Viței și tineret bovin cu o vârstă de cel mult 12 luni pentru sacrificare

 

Tauri

 

Bovine mascule necastrate și care nu sunt incluse în categoria vițeilor sau a tineretului bovin

Boi

 

Bovine mascule castrate și care nu sunt incluse în categoria vițeilor sau a tineretului bovin

Juninci

Bovine femele care nu au fătat încă și care nu sunt incluse în categoria vițeilor și a tineretului bovin

Bovine femele care nu au fătat încă și care nu sunt incluse în categoria vițeilor și a tineretului bovin

Juninci de sacrificiu

Juninci crescute pentru producția de carne

 

Alte juninci

Juninci crescute pentru reproducere și destinate să înlocuiască vaci de lapte sau alt tip de vaci

 

Vaci

Bovine femele care au fătat (inclusiv cele în vârstă de până la doi ani)

Bovine femele care au fătat

Vaci de lapte

Vaci crescute exclusiv sau în principal pentru a produce lapte pentru consumul uman și/sau pentru procesare în produse lactate, inclusiv vaci reformate de sacrificiu (îngrășate sau nu în perioada dintre ultima lactație și sacrificiu).

 

Alte vaci

Alte vaci decât vacile de lapte, inclusiv, dacă e cazul, vaci de povară

 

2.   Categorii de ovine

Oi și mioare împerecheate: ovine femele care au fătat deja cel puțin o dată, precum și cele care au fost împerecheate pentru prima dată.

Oi de lapte: oi ținute exclusiv sau în principal pentru producția de lapte destinat consumului uman și/sau procesării sub formă de produse lactate, inclusiv oile de lapte reformate (îngrășate sau nu în perioada dintre ultima lactație și sacrificare).

Alte oi: alte oi decât oile de lapte.

Miei: ovine mascule sau femele de până la 12 luni.

3.   Termenul de „carcasă”

(a)

în cazul bovinelor, înseamnă corpul întreg al unui animal sacrificat, după sângerare, eviscerare și jupuire, prezentat fără cap (separat de carcasă la nivelul articulației atlantooccipitale) și fără picioare (separate la nivelul articulațiilor carpo-metacarpiene sau tarso-metatarsiene); fără organele din cavitățile toracică și abdominală, cu sau fără rinichi, grăsime renală și grăsime pelviană; și fără organele sexuale și mușchii aferenți și fără uger sau grăsimea mamară;

(b)

în cazul porcinelor, înseamnă corpul unui porc sacrificat, după sângerare și eviscerare, întreg sau tăiat în două pe linia mediană a coloanei vertebrale, fără limbă, păr, copite, organe sexuale, osânză, rinichi și diafragmă;

(c)

în cazul ovinelor și caprinelor, înseamnă corpul întreg al animalului sacrificat, după sângerare, eviscerare și jupuire, prezentat fără cap (separat la nivelul articulației atlantooccipitale); fără picioare (separate la nivelul articulațiilor carpo-metacarpiene sau tarso-metatarsiene); fără coadă (tăiată între cea de-a șasea și cea de-a șaptea vertebră caudală); fără organele din cavitățile toracică și abdominală (cu excepția rinichilor și a grăsimii renale) și fără uger și organele sexuale; rinichii și grăsimea renală fac parte din carcasă;

(d)

în cazul păsărilor de curte, înseamnă păsări deplumate și eviscerate, fără cap și gheare și fără gât, inimă, ficat și pipotă, numite „pui 65 %”, sau prezentate sub altă formă;

4.

Termenul „greutatea în carcasă” reprezintă greutatea carcasei reci, care pentru porci, în special, se obține prin scăderea a 2 % din greutatea corpului cald, înregistrată cel mai târziu la 45 de minute după sângerarea porcului, iar pentru bovine se obține prin scăderea a 2 % din greutatea corpului cald, înregistrată cel mai târziu la 60 de minute după sângerarea animalului.


ANEXA II

STATISTICI REFERITOARE LA EFECTIVELE DE ANIMALE, PE CATEGORII

Bovine:

bovine cu vârsta de cel mult 1 an

viței și tineret bovin de sacrificiu

altele:

masculi

femele

bovine cu vârsta mai mare de 1 an dar mai mică de 2 ani (cu excepția femelelor care au fătat):

masculi

femele (juninci, animale care nu au fătat încă):

animale de sacrificiu

altele

bovine cu vârsta de 2 ani sau mai mare:

masculi

femele

juninci:

juninci de sacrificiu

altele

vaci (bovine care au fătat, inclusiv cele cu o vârstă mai mică de 2 ani):

vaci de lapte

altele

bivoli:

bivolițe pentru reproducere

alți bivoli

Porcine:

purcei cu o greutate vie sub 20 kg

purcei cu o greutate de 20 kg sau mai mult, dar sub 50 kg

porci pentru îngrășat, inclusiv scroafe și vieri reformați cu o greutate vie:

de 50 kg sau mai mult, dar sub 80 kg

de 80 kg sau mai mult, dar sub 110 kg

de 110 kg sau mai mult

porci pentru reproducere, cu o greutate vie de 50 kg și mai mult:

vieri

scroafe împerecheate, dintre care:

scroafe împerecheate pentru prima dată

alte scroafe, dintre care:

scroafe tinere care nu au fost încă împerecheate

Ovine:

oi și mioare împerecheate:

oi de lapte și mioare de lapte împerecheate

alte oi și mioare împerecheate

alte ovine

Caprine:

capre care au fătat deja o dată și capre care au fost împerecheate:

capre care au fătat deja o dată

capre împerecheate pentru prima dată

alte caprine.


ANEXA III

CERINȚE LEGATE DE PRECIZIE

În cazul anchetelor privind efectivele de animale, erorile de eșantionare pentru rezultatele din fiecare stat membru nu depășesc (cu un interval de încredere de 68 %):

(a)

1 % din numărul total de bovine (5 % în cazul în care efectivele de bovine numără sub 1 000 000 de capete);

(b)

1,5 % din numărul total de vaci (5 % în cazul în care efectivele de vaci numără sub 500 000 de capete);

(c)

2 % din numărul total de porcine (5 % în cazul în care efectivele de porcine numără sub 1 000 000 de capete);

(d)

2 % din numărul total de ovine și caprine (5 % în cazul în care efectivele de ovine și caprine numără sub 1 000 000 de capete).


ANEXA IV

STATISTICI REFERITOARE LA SACRIFICĂRI, PE CATEGORII

Bovine:

viței

tineret bovin

juninci

vaci

tauri

boi

Porcine:

fără defalcare

Ovine:

miei

altele

Caprine:

fără defalcare

Păsări de curte:

pui

curcani

rațe

altele.


ANEXA V

PREVIZIUNI PRIVIND PRODUCȚIA DE CARNE, PE CATEGORII

Bovine:

viței și tineret bovin

juninci

vaci

tauri și boi

Porcine:

fără defalcare

Ovine:

fără defalcare

Caprine:

fără defalcare


Top