Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008D0897

    2008/897/CE: Decizia Comisiei din 28 noiembrie 2008 de aprobare a programelor anuale și multianuale de eradicare, combatere și monitorizare a anumitor boli ale animalelor și zoonoze, prezentate de statele membre pentru 2009 și următorii ani, precum și a contribuției financiare a Comunității la aceste programe [notificată cu numărul C(2008) 7415]

    JO L 322, 2.12.2008, p. 39–49 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 17/12/2013

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2008/897/oj

    2.12.2008   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 322/39


    DECIZIA COMISIEI

    din 28 noiembrie 2008

    de aprobare a programelor anuale și multianuale de eradicare, combatere și monitorizare a anumitor boli ale animalelor și zoonoze, prezentate de statele membre pentru 2009 și următorii ani, precum și a contribuției financiare a Comunității la aceste programe

    [notificată cu numărul C(2008) 7415]

    (2008/897/CE)

    COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

    având în vedere Decizia 90/424/CEE a Consiliului din 26 iunie 1990 privind anumite cheltuieli în domeniul veterinar (1), în special articolul 24 alineatul (5),

    întrucât:

    (1)

    Decizia 90/424/CEE stabilește procedurile care reglementează participarea financiară a Comunității la programe de eradicare, combatere și monitorizare a anumitor boli ale animalelor și zoonoze.

    (2)

    De asemenea, articolul 24 alineatul (1) din Decizia 90/424/CEE prevede instituirea unei măsuri financiare comunitare prin care să se ramburseze cheltuielile pe care le suportă statele membre cu ocazia finanțării programelor naționale de eradicare, combatere și monitorizare a bolilor animalelor și a zoonozelor prevăzute în anexa la decizia menționată.

    (3)

    Decizia 2006/965/CE a Consiliului din 19 decembrie 2006 de modificare a Deciziei 90/424/CEE privind anumite cheltuieli în domeniul veterinar (2) a înlocuit articolul 24 din decizia respectivă cu o nouă dispoziție. Decizia 2006/965/CE prevedea, cu titlu tranzitoriu, că programele privind leucoza bovină enzootică și boala Aujeszky ar putea fi finanțate în continuare până la 31 decembrie 2010.

    (4)

    Decizia 2008/341/CE a Comisiei din 25 aprilie 2008 de stabilire a criteriilor comunitare pentru programele naționale de eradicare, combatere și monitorizare a unor boli animale și a zoonozelor (3) prevede că, pentru a fi aprobate în cadrul măsurilor prevăzute la articolul 24 alineatul (1) din Decizia 90/424/CEE, programele prezentate de statele membre trebuie să îndeplinească criteriile stabilite în anexa la Decizia 2008/341/CE.

    (5)

    Regulamentul (CE) nr. 999/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 mai 2001 de stabilire a unor reglementări pentru prevenirea, controlul și eradicarea anumitor forme transmisibile de encefalopatie spongiformă (4) prevede că statele membre elaborează programe anuale de monitorizare a encefalopatiilor spongiforme transmisibile (EST) la bovine, ovine și caprine.

    (6)

    Directiva 2005/94/CE a Consiliului din 20 decembrie 2005 privind măsurile comunitare de combatere a influenței aviare (5) prevede, de asemenea, că statele membre trebuie să desfășoare programe de monitorizare a păsărilor de curte și a păsărilor sălbatice pentru a contribui, inter alia, pe baza unor proceduri de evaluare a riscului actualizate periodic, la cunoașterea pericolelor pe care le reprezintă păsările sălbatice în ceea ce privește orice virus de gripă de origine aviară la păsări. Ar trebui aprobate, de asemenea, programele anuale respective de monitorizare, precum și finanțarea lor.

    (7)

    Anumite state membre au prezentat Comisiei programe anuale de eradicare, combatere și monitorizare a bolilor animalelor, programe de control destinate prevenirii zoonozelor, precum și programe anuale de monitorizare pentru eradicarea și monitorizarea anumitor EST pentru care doresc să primească o contribuție financiară din partea Comunității.

    (8)

    În 2008, anumite programe multianuale prezentate de statele membre pentru eradicarea, combaterea și monitorizarea bolilor animalelor au fost aprobate prin Decizia 2007/782/CE a Comisiei (6). Angajarea cheltuielilor pentru programele multianuale respective a fost adoptată în conformitate cu articolul 76 alineatul (3) din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului din 25 iunie 2002 privind regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităților Europene (7). Primul angajament bugetar pentru programele respective a fost adoptat după aprobarea acestora. Fiecare angajament ulterior ar trebui adoptat de către Comisie în funcție de executarea programului pentru anul precedent, pe baza unei decizii de a acorda o contribuție menționată la articolul 24 alineatul (5) din Decizia 90/424/CEE.

    (9)

    Comisia a evaluat programele anuale prezentate de statele membre, precum și cel de-al doilea an al programelor multianuale aprobate în 2008, atât din punct de vedere veterinar, cât și din punct de vedere financiar. S-a constat că programele respective sunt conforme cu legislația comunitară relevantă în domeniul veterinar și în special cu criteriile prevăzute în Decizia 2008/341/CE.

    (10)

    Ținând seama de importanța programelor anuale și multianuale pentru îndeplinirea obiectivelor urmărite de Comunitate în domeniul sănătății animale și al sănătății publice, precum și de obligația de a aplica programele privind EST și gripa aviară în toate statele membre, este necesar să se fixeze rata adecvată a contribuției financiare a Comunității la rambursarea costurilor suportate de statele membre în cauză pentru punerea în aplicare a măsurilor prevăzute în prezenta decizie, în limitele unei valori maxime pentru fiecare program.

    (11)

    Directiva 2006/88/CE a Consiliului din 24 octombrie 2006 privind cerințele de sănătate animală pentru animale și produse de acvacultură și privind prevenirea și controlul anumitor boli la animalele de acvacultură (8) prevede că statele membre cunoscute ca fiind infectate cu una sau mai multe dintre bolile enumerate în partea II din anexa IV la directiva respectivă elaborează programe de eradicare a acestor boli.

    (12)

    Articolul 17 din Regulamentul (CE) nr. 1198/2006 al Consiliului din 27 iulie 2006 privind Fondul European pentru Pescuit (9) prevede că statele membre elaborează programe operaționale pentru a implementa politicile și prioritățile care urmează a fi cofinanțate prin Fondul European pentru Pescuit. Articolul 32 din regulamentul respectiv prevede posibilitatea contribuției din partea Comunității la finanțarea combaterii și eradicării bolilor din acvacultură în condițiile Deciziei 90/424/CEE. În temeiul Deciziei 90/424/CEE, statele membre pot aloca fonduri în cadrul programelor operaționale pentru eradicarea bolilor la animalele de acvacultură menționate în anexa la Decizia 90/424/CEE.

    (13)

    Anumite state membre au elaborat programe multianuale pentru eradicarea anumitor boli la animalele acvatice, enumerate atât în partea II din anexa IV la Directiva 2006/88/CE, cât și în anexa la Decizia 90/424/CEE. Aceste programe au făcut obiectul unei evaluări tehnice a Comisiei și, prin urmare, ar trebui aprobate.

    (14)

    Pentru îmbunătățirea gestionării, a utilizării fondurilor comunitare și a transparenței, este necesar, de asemenea, să se stabilească pentru fiecare program (cu excepția programelor multianuale pentru eradicarea anumitor boli la animalele acvatice pentru care contribuția financiară va fi stabilită după aprobarea tehnică), după caz, valorile maxime care urmează a fi rambursate statelor membre pentru anumite costuri precum testele utilizate în statele membre și despăgubirile plătite proprietarilor pentru pierderile legate de abatorizarea sau sacrificarea animalelor.

    (15)

    În conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1290/2005 al Consiliului din 21 iunie 2005 privind finanțarea politicii agricole comune (10), programele de eradicare și de combatere a bolilor animalelor sunt finanțate prin Fondul European de Garantare Agricolă. În scopul controlului financiar, se aplică articolele 9, 36 și 37 din regulamentul respectiv.

    (16)

    Este necesar să se condiționeze acordarea contribuției financiare comunitare de punerea în aplicare în mod eficient a acțiunilor planificate și de furnizarea de către autoritățile competente a tuturor informațiilor necesare în termenele stabilite în prezenta decizie.

    (17)

    Din motive de eficiență administrativă, toate cheltuielile prezentate pentru o contribuție financiară a Comunității ar trebui exprimate în euro. În conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1290/2005, cursul de schimb pentru cheltuielile efectuate în altă monedă decât euro ar trebui să fie ultimul curs stabilit de Banca Centrală Europeană înaintea primei zile din luna în care statul membru respectiv trimite cererea.

    (18)

    Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    CAPITOLUL 1

    PROGRAMELE ANUALE

    Articolul 1

    Bruceloza bovină

    (1)   Programele pentru eradicarea brucelozei bovine prezentate de Irlanda, Spania, Italia, Malta, Cipru, Portugalia și Regatul Unit se aprobă pentru perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2009 și 31 decembrie 2009.

    (2)   Contribuția financiară a Comunității este stabilită la 50 % din costurile suportate de fiecare stat membru menționat la alineatul (1) pentru analizele de laborator, pentru despăgubirea proprietarilor animalelor abatorizate în cadrul acestor programe și pentru achiziționarea dozelor de vaccin, fără să depășească:

    (a)

    1 100 000 EUR pentru Irlanda;

    (b)

    3 000 000 EUR pentru Spania;

    (c)

    5 000 000 EUR pentru Italia;

    (d)

    77 000 EUR pentru Cipru;

    (e)

    20 000 EUR pentru Malta;

    (f)

    1 400 000 EUR pentru Portugalia;

    (g)

    2 000 000 EUR pentru Regatul Unit.

    (3)   Valoarea maximă a costurilor rambursabilă statelor membre pentru programele menționate la alineatul (1) nu depășește în medie:

    (a)

    pentru testele cu roz-bengal

    0,2 EUR pe test;

    (b)

    pentru testele de seroaglutinare

    0,2 EUR pe test;

    (c)

    pentru reacțiile de fixare a complementului

    0,4 EUR pe test;

    (d)

    pentru testele ELISA

    1 EUR pe test;

    (e)

    pentru animalele abatorizate

    375 EUR pe animal.

    Articolul 2

    Tuberculoza bovină

    (1)   Programele de eradicare a tuberculozei bovine prezentate de Irlanda, Spania, Italia, Polonia și Portugalia se aprobă pentru perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2009 și 31 decembrie 2009.

    (2)   Contribuția financiară a Comunității este stabilită la 50 % din costurile suportate de fiecare stat membru menționat la alineatul (1) pentru testele de tuberculinare și pentru testele cu interferon gamma și pentru despăgubirea proprietarilor animalelor abatorizate în cadrul acestor programe, fără să depășească:

    (a)

    2 000 000 EUR pentru Irlanda;

    (b)

    5 000 000 EUR pentru Spania;

    (c)

    2 700 000 EUR pentru Italia;

    (d)

    1 100 000 EUR pentru Polonia;

    (e)

    1 000 000 EUR pentru Portugalia.

    (3)   Valoarea maximă a costurilor rambursabilă statelor membre pentru programele menționate la alineatul (1) nu depășește în medie:

    (a)

    pentru testele de tuberculinare

    1 EUR pe test;

    (b)

    pentru testele cu interferon gamma

    5 EUR pe test;

    (c)

    pentru animalele abatorizate

    375 EUR pe animal.

    Articolul 3

    Bruceloză ovină și caprină

    (1)   Programele de eradicare a brucelozei ovine și caprine prezentate de Grecia, Spania, Italia, Cipru și Portugalia se aprobă pentru perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2009 și 31 decembrie 2009.

    (2)   Contribuția financiară a Comunității este stabilită la 50 % din costurile suportate de fiecare stat membru menționat la alineatul (1) pentru achiziționarea vaccinurilor, pentru efectuarea analizelor de laborator și pentru despăgubirea proprietarilor animalelor abatorizate în cadrul acestor programe, fără să depășească:

    (a)

    250 000 EUR pentru Grecia;

    (b)

    4 500 000 EUR pentru Spania;

    (c)

    4 000 000 EUR pentru Italia;

    (d)

    75 000 EUR pentru Cipru;

    (e)

    1 100 000 EUR pentru Portugalia.

    (3)   Valoarea maximă a costurilor rambursabilă statelor membre pentru programele menționate la alineatul (1) nu depășește în medie:

    (a)

    pentru testele cu roz-bengal

    0,2 EUR pe test;

    (b)

    pentru reacțiile de fixare a complementului

    0,4 EUR pe test;

    (c)

    pentru animalele abatorizate

    50 EUR pe animal.

    Articolul 4

    Boala limbii albastre în zone endemice sau cu risc crescut

    (1)   Programele de eradicare și de monitorizare pentru boala limbii albastre prezentate de Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Germania, Estonia, Irlanda, Grecia, Spania, Franța, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Ungaria, Malta, Țările de Jos, Austria, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Finlanda și Suedia se aprobă pentru perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2009 și 31 decembrie 2009.

    (2)   Contribuția financiară din partea Comunității este stabilită la 50 % din costurile suportate de fiecare dintre statele membre menționate la alineatul (1) pentru analizele de laborator efectuate în scopul supravegherii virologice, serologice și entomologice și pentru achiziționarea capcanelor și a vaccinurilor, fără să depășească:

    (a)

    1 200 000 EUR pentru Belgia;

    (b)

    5 000 EUR pentru Bulgaria;

    (c)

    790 000 EUR pentru Republica Cehă;

    (d)

    840 000 EUR pentru Danemarca;

    (e)

    4 100 000 EUR pentru Germania;

    (f)

    10 000 EUR pentru Estonia;

    (g)

    1 000 000 EUR pentru Irlanda;

    (h)

    50 000 EUR pentru Grecia;

    (i)

    16 100 000 EUR pentru Spania;

    (j)

    19 100 000 EUR pentru Franța;

    (k)

    9 000 000 EUR pentru Italia;

    (l)

    70 000 EUR pentru Letonia;

    (m)

    50 000 EUR pentru Lituania;

    (n)

    220 000 EUR pentru Luxemburg;

    (o)

    500 000 EUR pentru Ungaria;

    (p)

    5 000 EUR pentru Malta;

    (q)

    2 100 000 EUR pentru Țările de Jos;

    (r)

    1 500 000 EUR pentru Austria;

    (s)

    500 000 EUR pentru Polonia;

    (t)

    3 200 000 EUR pentru Portugalia;

    (u)

    250 000 EUR pentru România;

    (v)

    250 000 EUR pentru Slovenia;

    (w)

    50 000 EUR pentru Finlanda;

    (x)

    370 000 EUR pentru Suedia.

    (3)   Valoarea maximă a costurilor rambursabilă statelor membre pentru programele menționate la alineatul (1) nu depășește în medie:

    (a)

    pentru testele ELISA: 2,5 EUR pe test;

    (b)

    pentru testele PCR: 10 EUR pe test;

    (c)

    pentru achiziționarea vaccinurilor: 0,3 EUR pe doză.

    Articolul 5

    Salmoneloză (salmonelă zoonotică) în efectivele de reproducție, ouătoare și de carne din specia Gallus gallus

    (1)   Programele de combatere a anumitor forme de salmonelă zoonotică la efectivele de reproducție, ouătoare și de carne din specia Gallus gallus prezentate de Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Germania, Irlanda, Grecia, Spania, Franța, Italia, Cipru, Letonia, Luxemburg, Ungaria, Malta, Țările de Jos, Austria, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia și Regatul Unit se aprobă pentru perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2009 și 31 decembrie 2009.

    (2)   Contribuția financiară a Comunității este stabilită la 50 % din costurile suportate de fiecare stat membru menționat la alineatul (1) pentru testele bacteriologice și de serotipizare în cadrul eșantionării oficiale, pentru despăgubirea proprietarilor păsărilor sacrificate și a ouălor distruse, pentru achiziționarea dozelor de vaccin și pentru testele de laborator în vederea verificării eficienței dezinfecției, fără să depășească:

    (a)

    850 000 EUR pentru Belgia;

    (b)

    30 000 EUR pentru Bulgaria;

    (c)

    1 400 000 EUR pentru Republica Cehă;

    (d)

    75 000 EUR pentru Danemarca;

    (e)

    25 000 EUR pentru Estonia;

    (f)

    600 000 EUR pentru Germania;

    (g)

    40 000 EUR pentru Irlanda;

    (h)

    550 000 EUR pentru Grecia;

    (i)

    4 750 000 EUR pentru Spania;

    (j)

    3 250 000 EUR pentru Franța;

    (k)

    1 100 000 EUR pentru Italia;

    (l)

    76 000 EUR pentru Cipru;

    (m)

    270 000 EUR pentru Letonia;

    (n)

    16 000 EUR pentru Luxemburg;

    (o)

    1 450 000 EUR pentru Ungaria;

    (p)

    110 000 EUR pentru Malta;

    (q)

    1 700 000 EUR pentru Țările de Jos;

    (r)

    525 000 EUR pentru Austria;

    (s)

    1 550 000 EUR pentru Polonia;

    (t)

    500 000 EUR pentru Portugalia;

    (u)

    450 000 EUR pentru România;

    (v)

    625 000 EUR pentru Slovacia;

    (w)

    25 000 EUR pentru Slovenia;

    (x)

    20 000 EUR pentru Regatul Unit.

    (3)   Valoarea maximă a costurilor rambursabilă statelor membre pentru programele menționate la alineatul (1) nu depășește în medie:

    (a)

    :

    pentru testele bacteriologice (cultură)

    :

    5,0 EUR pe test;

    (b)

    :

    pentru achiziționarea unei doze de vaccin

    :

    0,05 EUR pe doză;

    (c)

    :

    pentru serotipizarea izolatelor relevante de Salmonella spp.

    :

    20 EUR pe test;

    (d)

    :

    pentru analizele destinate verificării eficienței utilizării dezinfectanților

    :

    5,0 EUR pe test;

    (e)

    :

    pentru sacrificarea unei păsări de reproducție din specia Gallus gallus

    :

    3,5 EUR pe pasăre;

    (f)

    :

    pentru sacrificarea unei păsări ouătoare din specia Gallus gallus

    :

    1,5 EUR pe pasăre.

    Articolul 6

    Pestă porcină clasică și pestă porcină africană

    (1)   Programele pentru combaterea și monitorizarea:

    (a)

    pestei porcine clasice prezentate de Bulgaria, Germania, Franța, Luxemburg, Ungaria, România, Slovenia și Slovacia se aprobă pentru perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2009 și 31 decembrie 2009;

    (b)

    pestei porcine africane prezentate de Italia se aprobă pentru perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2009 și 31 decembrie 2009.

    (2)   Contribuția financiară din partea Comunității este stabilită la 50 % din costurile suportate de fiecare stat membru menționat la alineatul (1) pentru testele virologice și serologice pentru porcii domestici și porcii mistreți și, în ceea ce privește programele prezentate de Bulgaria, Germania, Franța, România și Slovacia, la aceeași rată de 50 % din costurile suportate pentru achiziționarea și distribuirea de vaccinuri și de momeli pentru vaccinarea porcilor mistreți și, în cazul României, și pentru vaccinarea porcilor domestici, fără să depășească:

    (a)

    200 000 EUR pentru Bulgaria;

    (b)

    800 000 EUR pentru Germania;

    (c)

    550 000 EUR pentru Franța;

    (d)

    100 000 EUR pentru Italia;

    (e)

    350 000 EUR pentru Ungaria;

    (f)

    5 000 EUR pentru Luxemburg;

    (g)

    2 500 000 EUR pentru România;

    (h)

    30 000 EUR pentru Slovenia;

    (i)

    550 000 EUR pentru Slovacia.

    (3)   Valoarea maximă a costurilor rambursabilă statelor membre pentru programele menționate la alineatul (1) nu depășește în medie 2,5 EUR pe test pentru testele ELISA.

    Articolul 7

    Boala veziculoasă a porcului

    (1)   Programul de eradicare a bolii veziculoase a porcului prezentat de Italia se aprobă pentru perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2009 și 31 decembrie 2009.

    (2)   Contribuția financiară din partea Comunității este stabilită la 50 % din costurile legate de analizele de laborator, fără să depășească 500 000 EUR.

    Articolul 8

    Gripa aviară la păsările de curte și la păsările sălbatice

    (1)   Programele de studiu referitoare la gripa aviară la păsările de curte și la păsările sălbatice prezentate de Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Germania, Estonia, Irlanda, Grecia, Spania, Franța, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Ungaria, Malta, Țările de Jos, Austria, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Finlanda, Suedia și Regatul Unit se aprobă pentru perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2009 și 31 decembrie 2009.

    (2)   Contribuția financiară din partea Comunității este stabilită la 50 % din costurile suportate de fiecare stat membru pentru analizele de laborator și o sumă forfetară pentru eșantionarea păsărilor sălbatice, fără să depășească:

    (a)

    90 000 EUR pentru Belgia;

    (b)

    70 000 EUR pentru Bulgaria;

    (c)

    60 000 EUR pentru Republica Cehă;

    (d)

    200 000 EUR pentru Danemarca;

    (e)

    500 000 EUR pentru Germania;

    (f)

    7 000 EUR pentru Estonia;

    (g)

    60 000 EUR pentru Irlanda;

    (h)

    70 000 EUR pentru Grecia;

    (i)

    350 000 EUR pentru Spania;

    (j)

    200 000 EUR pentru Franța;

    (k)

    550 000 EUR pentru Italia;

    (l)

    15 000 EUR pentru Cipru;

    (m)

    30 000 EUR pentru Letonia;

    (n)

    40 000 EUR pentru Lituania;

    (o)

    10 000 EUR pentru Luxemburg;

    (p)

    180 000 EUR pentru Ungaria;

    (q)

    7 000 EUR pentru Malta;

    (r)

    500 000 EUR pentru Țările de Jos;

    (s)

    50 000 EUR pentru Austria;

    (t)

    80 000 EUR pentru Polonia;

    (u)

    200 000 EUR pentru Portugalia;

    (v)

    400 000 EUR pentru România;

    (w)

    55 000 EUR pentru Slovenia;

    (x)

    50 000 EUR pentru Slovacia;

    (y)

    35 000 EUR pentru Finlanda;

    (z)

    280 000 EUR pentru Suedia;

    (za)

    380 000 EUR pentru Regatul Unit.

    (3)   Valoarea maximă a costurilor rambursabilă statelor membre pentru testele prevăzute de programe nu depășește în medie:

    (a)

    :

    pentru testele ELISA

    :

    1 EUR pe test;

    (b)

    :

    pentru testele de imunodifuzie în gel de agar

    :

    1,2 EUR pe test;

    (c)

    :

    pentru testele IH pentru H5/H7

    :

    12 EUR pe test;

    (d)

    :

    pentru testele de izolare a virusului

    :

    30 EUR pe test;

    (e)

    :

    pentru testele PCR

    :

    15 EUR pe test;

    (f)

    :

    pentru eșantionarea păsărilor sălbatice

    :

    20 EUR pe eșantion.

    Articolul 9

    Encefalopatiile spongiforme transmisibile (EST), encefalopatia spongiformă bovină (ESB) și scrapia

    (1)   Programele de monitorizare a encefalopatiilor spongiforme transmisibile (EST) și de eradicare a encefalopatiei spongiforme bovine (ESB) și a scrapiei prezentate de Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Germania, Estonia, Irlanda, Grecia, Spania, Franța, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Ungaria, Malta, Țările de Jos, Austria, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Finlanda, Suedia și Regatul Unit se aprobă pentru perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2009 și 31 decembrie 2009.

    (2)   Contribuția financiară a Comunității este stabilită la 100 % din costurile suportate de fiecare stat membru menționat la alineatul (1) pentru efectuarea testelor rapide și a testelor moleculare inițiale de discriminare, la 50 % din costurile suportate de fiecare stat membru pentru despăgubirea proprietarilor animalelor sacrificate și distruse în cadrul programelor lor de eradicare a ESB și a scrapiei și la 50 % din costurile legate de analizele genotipice ale eșantioanelor, fără să depășească:

    (a)

    1 850 000 EUR pentru Belgia;

    (b)

    750 000 EUR pentru Bulgaria;

    (c)

    920 000 EUR pentru Republica Cehă;

    (d)

    1 850 000 EUR pentru Danemarca;

    (e)

    8 900 000 EUR pentru Germania;

    (f)

    220 000 EUR pentru Estonia;

    (g)

    5 400 000 EUR pentru Irlanda;

    (h)

    2 000 000 EUR pentru Grecia;

    (i)

    7 400 000 EUR pentru Spania;

    (j)

    12 600 000 EUR pentru Franța;

    (k)

    4 100 000 EUR pentru Italia;

    (l)

    1 800 000 EUR pentru Cipru;

    (m)

    230 000 EUR pentru Letonia;

    (n)

    530 000 EUR pentru Lituania;

    (o)

    105 000 EUR pentru Luxemburg;

    (p)

    990 000 EUR pentru Ungaria;

    (q)

    24 000 EUR pentru Malta;

    (r)

    2 900 000 EUR pentru Țările de Jos;

    (s)

    1 150 000 EUR pentru Austria;

    (t)

    3 340 000 EUR pentru Polonia;

    (u)

    1 300 000 EUR pentru Portugalia;

    (v)

    1 300 000 EUR pentru România;

    (w)

    250 000 EUR pentru Slovenia;

    (x)

    860 000 EUR pentru Slovacia;

    (y)

    750 000 EUR pentru Finlanda;

    (z)

    900 000 EUR pentru Suedia;

    (za)

    5 900 000 EUR pentru Regatul Unit.

    (3)   Contribuția financiară a Comunității la programele menționate la alineatul (1) este destinată finanțării testelor efectuate și despăgubirii proprietarilor animalelor sacrificate și distruse, iar valoarea maximă nu depășește în medie:

    (a)

    5 EUR pe test pentru testele efectuate pe bovinele menționate în anexa III la Regulamentul (CE) nr. 999/2001;

    (b)

    30 EUR pe test pentru testele efectuate pe ovinele și caprinele menționate în anexa III la Regulamentul (CE) nr. 999/2001;

    (c)

    50 EUR pe test pentru testele efectuate pe cervidele menționate în anexa III la Regulamentul (CE) nr. 999/2001;

    (d)

    175 EUR pe test pentru testele moleculare inițiale de discriminare efectuate în conformitate cu capitolul C punctul 3.2 litera (c) punctul (i) din anexa X la Regulamentul (CE) nr. 999/2001;

    (e)

    10 EUR pe analiză genotipică;

    (f)

    500 EUR pentru fiecare animal din specia bovină;

    (g)

    70 EUR pentru fiecare animal din specia ovină sau caprină sacrificat.

    Articolul 10

    Rabia

    (1)   Programele de eradicare a rabiei prezentate de Bulgaria, Lituania, Ungaria, Austria, Polonia, România și Slovacia se aprobă pentru perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2009 și 31 decembrie 2009.

    (2)   Contribuția financiară a Comunității este stabilită la 50 % din costurile suportate de fiecare stat membru menționat la alineatul (1) pentru analizele de laborator și pentru achiziționarea și distribuirea de vaccinuri și de momeli în cadrul programelor, fără să depășească:

    (a)

    790 000 EUR pentru Bulgaria;

    (b)

    1 100 000 EUR pentru Lituania;

    (c)

    780 000 EUR pentru Ungaria;

    (d)

    270 000 EUR pentru Austria;

    (e)

    4 450 000 EUR pentru Polonia;

    (f)

    500 000 EUR pentru România;

    (g)

    470 000 EUR pentru Slovacia.

    (3)   Valoarea maximă a costurilor rambursabilă statelor membre pentru programele menționate la alineatul (1) nu depășește în medie:

    (a)

    pentru testele ELISA

    8 EUR pe test;

    (b)

    pentru testele de detectare a tetraciclinei în oase

    8 EUR pe test.

    Articolul 11

    Leucoza enzootică bovină

    (1)   Programele de eradicare a leucozei enzootice bovine prezentate de Estonia, Lituania, Malta și Polonia se aprobă pentru perioada cuprinsă între 1 ianuarie și 31 decembrie 2009.

    (2)   Contribuția financiară a Comunității este stabilită la 50 % din costurile suportate de fiecare stat membru menționat la alineatul (1) pentru analizele de laborator și pentru despăgubirea proprietarilor animalelor abatorizate în cadrul acestor programe, fără să depășească:

    (a)

    15 000 EUR pentru Estonia;

    (b)

    20 000 EUR pentru Lituania;

    (c)

    500 000 EUR pentru Malta;

    (d)

    800 000 EUR pentru Polonia.

    (3)   Valoarea maximă a costurilor rambursabilă statelor membre pentru programele menționate la alineatul (1) nu depășește în medie:

    (a)

    pentru testele ELISA

    0,5 EUR pe test;

    (b)

    pentru testele de imunodifuzie în gel de agar

    0,5 EUR pe test;

    (c)

    pentru animalele abatorizate

    375 EUR pe animal.

    Articolul 12

    Boala Aujeszky

    (1)   Programele de eradicare a bolii Aujeszky prezentate de Spania, Ungaria și Polonia se aprobă pentru perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2009 și 31 decembrie 2009.

    (2)   Contribuția financiară a Comunității la programele menționate la alineatul (1) este stabilită la 50 % din costurile suportate de statele membre în cauză pentru analizele de laborator, fără să depășească:

    (a)

    800 000 EUR pentru Spania;

    (b)

    80 000 EUR pentru Ungaria;

    (c)

    2 500 000 EUR pentru Polonia.

    (3)   Valoarea maximă a costurilor rambursabilă statelor membre pentru programele menționate la alineatul (1) nu depășește în medie 1 EUR pe test pentru testele ELISA.

    CAPITOLUL II

    PROGRAMELE MULTIANUALE

    Articolul 13

    Rabia

    (1)   Al doilea an al programelor multianuale de eradicare a rabiei prezentate de Republica Cehă, Germania, Estonia, Letonia, Slovenia și Finlanda se aprobă pentru perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2009 și 31 decembrie 2009.

    (2)   Contribuția financiară a Comunității este stabilită la 50 % din costurile suportate de fiecare stat membru menționat la alineatul (1) pentru analizele de laborator și pentru achiziționarea și distribuirea de vaccinuri și de momeli în cadrul programelor, fără să depășească:

    (a)

    600 000 EUR pentru Republica Cehă;

    (b)

    325 000 EUR pentru Germania;

    (c)

    1 000 000 EUR pentru Estonia;

    (d)

    1 100 000 EUR pentru Letonia;

    (e)

    370 000 EUR pentru Slovenia;

    (f)

    100 000 EUR pentru Finlanda.

    (3)   Valoarea maximă a costurilor rambursabilă statelor membre pentru programele menționate la alineatul (1) nu depășește în medie:

    (a)

    pentru testele ELISA

    8 EUR pe test;

    (b)

    pentru testele de detectare a tetraciclinei în oase

    8 EUR pe test.

    (4)   Sumele care urmează a fi angajate pentru următorii ani se stabilesc în funcție de executarea programului în 2009. În tabelul de mai jos sunt prezentate aceste sume cu titlu orientativ (în euro):

    Stat membru

    2010

    2011

    2012

    Republica Cehă

     

     

     

    Germania

     

     

     

    Letonia

    1 250 000

     

     

    Finlanda

    100 000

     

     

    Estonia

    1 250 000

    1 250 000

     

    Slovenia

    350 000

    350 000

    350 000

    Articolul 14

    Boala Aujeszky

    (1)   Al doilea an al programului multianual de eradicare a bolii Aujeszky prezentat de Belgia se aprobă pentru perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2009 și 31 decembrie 2009.

    (2)   Contribuția financiară a Comunității este stabilită la 50 % din costurile suportate de Belgia pentru analizele de laborator și nu depășește 175 000 EUR.

    (3)   Valoarea maximă a costurilor rambursabilă Belgiei pentru programul menționat la alineatul (1) nu depășește 1 EUR pe test pentru testele ELISA.

    Articolul 15

    Leucoza enzootică bovină

    (1)   Al doilea an al programelor multianuale de eradicare a leucozei enzootice bovine prezentate de Italia, Letonia și Portugalia se aprobă pentru perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2009 și 31 decembrie 2009.

    (2)   Contribuția financiară a Comunității este stabilită la 50 % din costurile suportate de fiecare stat membru menționat la alineatul (1) pentru analizele de laborator și pentru despăgubirea proprietarilor animalelor abatorizate în cadrul acestor programe, fără să depășească:

    (a)

    800 000 EUR pentru Italia;

    (b)

    55 000 EUR pentru Letonia;

    (c)

    350 000 EUR pentru Portugalia.

    (3)   Valoarea maximă a costurilor rambursabilă statelor membre pentru programele menționate la alineatul (1) nu depășește în medie:

    (a)

    pentru testele ELISA

    0,5 EUR pe test;

    (b)

    pentru testele de imunodifuzie în gel de agar

    0,5 EUR pe test;

    (c)

    pentru animalele abatorizate

    375 EUR pe animal.

    (4)   Sumele care urmează a fi angajate pentru 2010 se stabilesc în funcție de executarea programului în 2009. Aceste sume cu titlu orientativ (în euro) sunt prezentate mai jos:

    (a)

    800 000 EUR pentru Italia;

    (b)

    55 000 EUR pentru Letonia;

    (c)

    350 000 EUR pentru Portugalia.

    Articolul 16

    Boli ale animalelor de acvacultură

    Programul multianual de eradicare a septicemiei hemoragice virale (SHV) prezentat de Danemarca și programul pentru eradicarea bolii cauzate de virusul herpetic al crapului koi (KHV) prezentat de Germania se aprobă pentru perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2009 și 31 decembrie 2013.

    CAPITOLUL III

    DISPOZIȚII GENERALE ȘI FINALE

    Articolul 17

    Despăgubirile pentru proprietarii animalelor sacrificate sau abatorizate și ai produselor distruse se acordă în termen de 90 de zile de la abatorizarea sau sacrificarea animalului sau de la distrugerea produselor sau de la prezentarea unei cereri completate de către proprietar.

    Articolul 9 alineatele (1), (2) și (3) din Regulamentul (CE) nr. 883/2006 al Comisiei (11) se aplică plăților compensatorii efectuate după expirarea termenului de 90 de zile.

    Articolul 18

    (1)   Cheltuielile prezentate de statele membre în vederea obținerii unei contribuții financiare din partea Comunității sunt exprimate în euro și exclud taxa pe valoare adăugată și alte taxe.

    (2)   Cheltuielile efectuate de un stat membru într-o altă monedă decât euro sunt convertite de statul membru respectiv în euro pe baza celui mai recent curs de schimb stabilit de Banca Centrală Europeană înaintea primei zile a lunii în care statul membru depune cererea.

    Articolul 19

    (1)   Contribuția financiară a Comunității la programele menționate la articolele 1-16 se acordă cu condiția ca statele membre în cauză:

    (a)

    să pună în aplicare programele în conformitate cu dispozițiile de drept comunitar, inclusiv cele privind concurența și atribuirea contractelor de achiziții publice;

    (b)

    să asigure intrarea în vigoare, până la 1 ianuarie 2009, a actelor cu putere de lege și a actelor administrative necesare pentru punerea în aplicare a programelor menționate la articolele 1-16;

    (c)

    să transmită Comisiei, până la 31 iulie 2009, rapoartele tehnice și financiare intermediare pentru programele menționate la articolele 1-16, în conformitate cu articolul 24 alineatul (7) litera (a) din Decizia 90/424/CEE;

    (d)

    pentru programele menționate la articolul 8, să transmită Comisiei, la fiecare trei luni, prin intermediul sistemului online al acesteia, un raport privind rezultatele pozitive și negative constatate în cadrul supravegherii păsărilor de curte și a celor sălbatice, în termen de patru săptămâni de la încheierea lunii de referință a respectivului raport;

    (e)

    pentru programele menționate la articolele 1-16, să transmită Comisiei, în conformitate cu articolul 24 alineatul (7) litera (b) din Decizia 90/424/CEE până la 30 aprilie 2010, un raport final privind executarea tehnică a programului, însoțit de documentele justificative referitoare la costurile suportate de statul membru respectiv și la rezultatele obținute în cursul perioadei cuprinse între 1 ianuarie 2009 și 31 decembrie 2009;

    (f)

    pentru programele menționate la articolele 1-16, să pună în aplicare în mod eficient programul respectiv;

    (g)

    pentru programele menționate la articolele 1-16, să nu depună alte cereri de contribuții comunitare pentru aceste măsuri și să nu fi depus anterior astfel de cereri.

    (2)   În cazul în care un stat membru nu respectă dispozițiile alineatului (1), Comisia reduce contribuția financiară a Comunității în funcție de natura și gravitatea încălcării și de pierderile financiare înregistrate de Comunitate.

    Articolul 20

    Prezenta decizie se aplică de la 1 ianuarie 2009.

    Articolul 21

    Prezenta decizie se adresează statelor membre.

    Adoptată la Bruxelles, 28 noiembrie 2008.

    Pentru Comisie

    Androulla VASSILIOU

    Membru al Comisiei


    (1)  JO L 224, 18.8.1990, p. 19.

    (2)  JO L 397, 30.12.2006, p. 22.

    (3)  JO L 115, 29.4.2008, p. 44.

    (4)  JO L 147, 31.5.2001, p. 1.

    (5)  JO L 10, 14.1.2006, p. 16.

    (6)  JO L 314, 1.12.2007, p. 29.

    (7)  JO L 248, 16.9.2002, p. 1.

    (8)  JO L 328, 24.11.2006, p. 14.

    (9)  JO L 223, 15.8.2006, p. 1.

    (10)  JO L 209, 11.8.2005, p. 1.

    (11)  JO L 171, 23.6.2006, p. 1.


    Top