EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008D0215

2008/215/CE: Decizia Consiliului din 18 februarie 2008 de adoptare a Regulamentului de procedură al Comitetului Fondului European de Dezvoltare

JO L 78, 19.3.2008, p. 35–40 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2008/215/oj

19.3.2008   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 78/35


DECIZIA CONSILIULUI

din 18 februarie 2008

de adoptare a Regulamentului de procedură al Comitetului Fondului European de Dezvoltare

(2008/215/CE)

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Acordul de parteneriat între membrii grupului de state din Africa, Caraibe și Pacific, pe de o parte, și Comunitatea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de altă parte, semnat la Cotonou la 23 iunie 2000 (1) și revizuit la Luxemburg la 25 iunie 2005 („Acordul de parteneriat ACP-CE”),

având în vedere Acordul intern dintre reprezentanții guvernelor statelor membre, reuniți în cadrul Consiliului, privind finanțarea asistenței comunitare în cadrul financiar multianual pentru perioada 2008-2013, în conformitate cu Acordul de parteneriat ACP-CE, și alocarea asistenței financiare pentru țările și teritoriile de peste mări cărora li se aplică dispozițiile părții a patra din Tratatul CE (2) („acordul intern”), în special articolul 8 alineatul (5),

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 617/2007 al Consiliului din 14 mai 2007 privind punerea în aplicare a celui de-al zecelea Fond European de Dezvoltare în cadrul Acordului de parteneriat ACP-CE (3) („regulamentul de punere în aplicare a celui de-al zecelea FED”),

având în vedere Decizia 2001/822/CE a Consiliului din 27 noiembrie 2001 privind asocierea țărilor și teritoriilor de peste mări la Comunitatea Europeană (4) („decizia de asociere a țărilor și teritoriilor de peste mări”),

având în vedere propunerea Comisiei,

DECIDE:

Articolul 1

Se adoptă Regulamentul de procedură al Comitetului Fondului European de Dezvoltare prevăzut în anexă.

Articolul 2

Până la intrarea în vigoare a acordului intern, Regulamentul de procedură al Comitetului Fondului European de Dezvoltare se aplică numai în ceea ce privește necesitățile de programare și procedurile decizionale conexe menționate în titlurile II și III din regulamentul de punere în aplicare a celui de-al zecelea FED și, în ceea ce privește țările și teritoriile de peste mări, în articolele 20 și 24 din decizia de asociere a țărilor și teritoriilor de peste mări.

Articolul 3

Prezenta decizie intră în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adoptată la Bruxelles, 18 februarie 2008.

Pentru Consiliu

Președintele

D. RUPEL


(1)  JO L 317, 15.12.2000, p. 3.

(2)  JO L 247, 9.9.2006, p. 32.

(3)  JO L 152, 13.6.2007, p. 1.

(4)  JO L 314, 30.11.2001, p. 1. Decizie modificată prin Decizia 2007/249/CE a Consiliului (JO L 109, 26.4.2007, p. 33).


ANEXĂ

REGULAMENTUL DE PROCEDURĂ AL COMITETULUI FONDULUI EUROPEAN DE DEZVOLTARE

Articolul 1

Structură

Comitetul Fondului European de Dezvoltare („comitetul”) este compus din delegațiile statelor membre („delegațiile”) și este prezidat de un reprezentant al Comisiei.

Un reprezentant al Băncii Europene de Investiții participă la lucrările comitetului.

Un reprezentant al Secretariatului General al Consiliului participă la ședințe în calitate de observator.

Articolul 2

Sesizarea comitetului

(1)   Sesizarea comitetului are loc în cazurile și în conformitate cu procedurile stabilite în regulamentul de punere în aplicare a celui de-al zecelea FED și, după caz, în decizia de asociere a țărilor și teritoriilor de peste mări. Ținând seama de responsabilitățile conferite acestuia prin decizia de asociere a țărilor și teritoriilor de peste mări, comitetul este denumit în continuare „comitetul FED-TTPM”.

(2)   Pe lângă cazurile de sesizare prevăzute la alineatul (1):

(a)

la fiecare ședință, Comisia înaintează comitetului o listă a deciziilor adoptate în perioada anterioară, în temeiul articolului 11 alineatul (2) și al articolului 12 din regulamentul de punere în aplicare a celui de-al zecelea FED;

(b)

comitetul este informat cât mai curând posibil cu privire la întârzierile sau dificultățile întâmpinate în punerea în aplicare a programelor anuale de acțiune, a programelor speciale de sprijin și a măsurilor speciale care ar putea implica angajamente suplimentare semnificative sau schimbări majore susceptibile să atragă sesizarea obligatorie în temeiul dispozițiilor regulamentului de punere în aplicare a celui de-al zecelea FED.

Articolul 3

Convocarea ședințelor

(1)   Comitetul este convocat de către președintele acestuia, fie din proprie inițiativă, fie la cererea unui stat membru.

(2)   Ședințele comune ale comitetului cu alte comitete pot fi convocate pentru a se discuta aspecte de interes comun aflate în sfera de competență respectivă a acestora.

Articolul 4

Ordinea de zi

(1)   Președintele elaborează o propunere a ordinii de zi și o prezintă comitetului.

(2)   Ordinea de zi face distincția între:

(a)

măsuri propuse cu privire la care se solicită avizul comitetului, în conformitate cu procedurile de gestionare prevăzute la articolul 11 alineatul (3) din regulamentul de punere în aplicare a celui de-al zecelea FED;

(b)

alte aspecte prezentate comitetului în temeiul articolului 11 alineatele (4) și (5) din regulamentul de punere în aplicare a celui de-al zecelea FED, fie la inițiativa președintelui, fie la solicitarea scrisă a unui membru al comitetului.

(3)   Orice delegație poate solicita includerea unui punct pe ordinea de zi a ședințelor comitetului. Informațiile relevante privind aceste puncte pot fi oferite verbal.

(4)   Ordinea de zi include aprobarea procesului-verbal al ședinței anterioare.

Articolul 5

Documentația care se trimite membrilor comitetului

(1)   Președintele trimite membrilor comitetului o invitație la ședință, propunerea de ordine de zi și măsurile propuse asupra cărora se solicită avizul comitetului și orice alte documente de lucru, prin intermediul secretariatului, în limbile oficiale ale Comunității, de regulă cel târziu cu 15 zile lucrătoare înainte de data ședinței.

(2)   În cazuri de urgență și în cazul în care măsurile care trebuie adoptate trebuie aplicate imediat, președintele poate, la cererea unui membru al comitetului sau din proprie inițiativă, să scurteze perioada menționată la alineatul (1) la cinci zile lucrătoare înainte de data ședinței.

(3)   Cu titlu de excepție, în cazuri de extremă urgență justificate corespunzător (de exemplu, în cazul în care țara beneficiară se află într-o situație economică, socială și politică gravă, suferă o catastrofă naturală, o criză umanitară sau se află în situații de natură similară care necesită o reacție foarte rapidă), președintele poate, la cererea unui membru al comitetului sau din proprie inițiativă, să facă abstracție de termenele prevăzute la alineatele (1) și (2) de mai sus.

(4)   Alineatele (2) și (3) nu se aplică documentelor de strategie și programelor indicative multianuale și nici modificărilor aduse acestora în urma evaluării intermediare și a evaluării finale menționate la articolele 4 și 5 din regulamentul de punere în aplicare a celui de-al zecelea FED.

(5)   În cazul propunerilor prezentate, spre avizare, comitetului prin procedura orală, delegațiile ar trebui să informeze în scris secretariatul comitetului, cu cel puțin trei zile lucrătoare înainte de data ședinței, cu privire la:

(a)

punctele cu privire la care își pot da deja acordul de principiu și pe care le propun spre a fi incluse ca puncte A (cu sau fără observații sau solicitări de informații suplimentare) pe ordinea de zi menționată la articolul 4 alineatul (1); și

(b)

punctele cu privire la care consideră că este necesară discutarea acestora și pe care le propun spre a fi introduse ca puncte B.

Delegațiile formulează observații sau cereri de informații suplimentare în scris și în același termen.

Comisia furnizează informații suplimentare și răspunde oricăror observații, atunci când este posibil, în scris și înainte de ședința comitetului.

Articolul 6

Transmiterea documentelor de strategie către Adunarea Parlamentară Paritară

În conformitate cu articolul 4 alineatul (5) din regulamentul de punere în aplicare a celui de-al zecelea FED, secretariatul comitetului transmite, spre informare, documentele de strategie către Adunarea Parlamentară Paritară, atunci când le trimite și delegațiilor comitetului.

Articolul 7

Avizul comitetului

(1)   Atunci când un caz este înaintat comitetului spre avizare, acesta este dezbătut în condițiile și în conformitate cu procedura stabilită la articolul 11 alineatul (3) din regulamentul de punere în aplicare a celui de-al zecelea FED și la articolul 8 alineatele (2) și (3) din acordul intern.

(2)   Atunci când se recurge la procedura orală și se face o schimbare substanțială sau se adaugă noi elemente faptice la propunerile de măsuri în timpul ședinței, președintele, din proprie inițiativă sau la cererea unui stat membru, poate amâna votul privind un anumit punct de pe ordinea de zi până la sfârșitul ședinței sau până la o ședință ulterioară.

(3)   În cazul în care, în situația descrisă la alineatul (2), președintele respinge amânarea votului cerută de una sau mai multe delegații, aceasta (acestea) poate (pot) formula o rezervă, care poate fi retrasă în termen de maximum trei zile lucrătoare începând cu ziua următoare ședinței. Avizul comitetului se înregistrează ca definitiv la expirarea acestei perioade. Comisia informează statele membre cu privire la poziția definitivă adoptată de statul membru (statele membre) a cărui (ale căror) delegație (delegații) a (au) formulat o rezervă în cadrul comitetului.

(4)   La cererea unei delegații, votul cu privire la un anumit punct poate fi amânat în cazul în care documentele referitoare la un anumit punct de pe ordinea de zi nu au fost transmise membrilor comitetului în termenul prevăzut la articolul 5 alineatele (1) și (2). În acest caz, președintele poate decide prelungirea perioadei de consultare până cel mult la sfârșitul ședinței următoare. Atunci când este necesar, se poate recurge la procedura scrisă prevăzută la articolul 11 din prezentul regulament de procedură.

Cu toate acestea, la propunerea președintelui sau la cererea unui membru al comitetului, comitetul poate decide cu majoritatea simplă a membrilor săi să mențină acest punct pe ordinea de zi datorită caracterului urgent al problemei.

(5)   În contextul unei examinări a programelor anuale de acțiune, orice delegație poate solicita retragerea unui proiect sau program din programul anual de acțiune. În cazul în care această solicitare este susținută de o minoritate de blocaj a delegațiilor, astfel cum este prevăzut la articolul 9 alineatul (3), coroborat cu articolul 8 alineatul (2) din acordul intern, programul anual de acțiune este adoptat de Comisie fără proiectul sau programul în cauză, în conformitate cu procedurile de gestionare menționate la articolul 11 alineatul (3) din regulamentul de punere în aplicare a celui de-al zecelea FED. Cu excepția cazului în care Comisia, în acord cu opiniile delegațiilor comitetului, nu dorește să continue proiectul sau programul retras, acesta va fi prezentat încă o dată comitetului în afara programului anual de acțiune sub forma unei propuneri financiare care se adoptă de Comisie în conformitate cu procedurile de gestionare stabilite la articolul 11 alineatul (3) din regulamentul de punere în aplicare a celui de-al zecelea FED.

Articolul 8

Schimbul de opinii

(1)   În conformitate cu articolul 11 alineatul (4) din regulamentul de punere în aplicare a celui de-al zecelea FED, comitetul efectuează un schimb de opinii privind concluziile generale ale evaluărilor operaționale anuale și ale raportului anual menționate la articolul 14 alineatul (3) din regulamentul de punere în aplicare a celui de-al zecelea FED. Fiecare delegație poate, de asemenea, solicita un schimb de opinii privind evaluările menționate la articolul 15 alineatul (2) din regulamentul de punere în aplicare a celui de-al zecelea FED.

Fiecare delegație poate invita Comisia, în orice moment, să furnizeze comitetului informații și să efectueze un schimb de opinii pe teme legate de atribuțiile descrise la articolul 11 alineatul (2) din regulamentul de punere în aplicare a celui de-al zecelea FED.

(2)   Astfel de schimburi de opinii pot duce la formularea de către delegații a unor recomandări pe care Comisia le ia în considerare. Procesul-verbal al comitetului prezintă intervențiile făcute. O intervenție susținută de o majoritate calificată a delegațiilor, astfel cum este stipulat la articolul 8 alineatul (3), coroborat cu articolul 8 alineatul (2) din acordul intern, este înregistrată ca recomandare.

Articolul 9

Reprezentare și cvorum

(1)   Fiecare delegație este considerată un singur membru al comitetului. Fiecare stat membru decide componența delegației sale și informează președintele cu privire la aceasta.

(2)   Cu aprobarea președintelui, delegațiile pot fi însoțite de experți neguvernamentali, pe cheltuiala statului membru în cauză. Aprobarea președintelui se bazează pe notificarea în scris, în prealabil, a secretariatului comitetului de către delegații cu privire la intenția acestora de a fi însoțite de experți pentru un anumit punct de pe ordinea de zi. În cazul în care președintele nu are obiecții cu privire la participarea unui expert înaintea respectivei ședințe a comitetului, se consideră că permisiunea este acordată.

(3)   O delegație poate, dacă este necesar, să reprezinte cel mult un al doilea stat membru. Președintele comitetului este informat în scris, cel târziu până la începerea ședinței, de delegația care este reprezentată.

(4)   Cvorumul necesar pentru ca deliberările comitetului să fie valabile este cel care permite emiterea unui aviz cu majoritate calificată în conformitate cu articolul 11 alineatul (3) din regulamentul de punere în aplicare a celui de-al zecelea FED.

Articolul 10

Admiterea terților

(1)   Președintele poate decide să audieze experți cu privire la anumite puncte de pe ordinea de zi, la cererea unei delegații sau din proprie inițiativă.

(2)   Respectivii experți și cei menționați la articolul 9 alineatul (2) nu sunt prezenți și nu iau parte la vot.

Articolul 11

Procedura scrisă

(1)   În cazul în care măsurile propuse sunt supuse unei proceduri scrise, delegațiile au la dispoziție 15 zile lucrătoare de la trimiterea propunerilor pentru a adopta o poziție. Orice delegație a comitetului care nu își exprimă opoziția sau intenția de a se abține înainte de termenul stabilit în scrisoare se consideră că și-a dat acordul tacit cu privire la propunere.

În cazuri de urgență sau extremă urgență, se aplică termenele prevăzute la articolul 5 alineatele (2) și (3). Cazul de urgență sau extremă urgență trebuie justificat corespunzător, în scris, de către Comisie. În cazuri de extremă urgență, se consideră că delegațiile și-au dat acordul numai în cazul în care acesta a fost notificat în mod expres. Absența notificării în termen de 48 de ore se consideră abținere.

(2)   Cu toate acestea, în cazul în care un membru al comitetului solicită ca propunerile de măsuri să fie luate în discuție în cadrul unei ședințe a comitetului, procedura scrisă se încheie și măsurile propuse se reportează pentru ședința următoare a comitetului.

(3)   Comisia informează în scris membrii comitetului cu privire la rezultatul procedurii scrise imediat după adoptarea deciziei în cauză.

Articolul 12

Secretariatul

Serviciile de secretariat pentru comitet sunt asigurate de către Comisie.

Articolul 13

Procesul-verbal și raportul de sinteză al ședințelor

Procesul-verbal al fiecărei ședințe se elaborează sub supravegherea președintelui și conține opiniile exprimate cu privire la măsurile propuse și pozițiile exprimate în timpul ședinței. Procesul-verbal se trimite membrilor comitetului în termen de 15 zile lucrătoare.

Delegațiile transmit președintelui orice observații scrise pe care le au cu privire la procesul-verbal. Comitetul este informat asupra acestui fapt; în cazul în care există puncte de vedere divergente, modificarea propusă se discută în cadrul comitetului. În cazul în care dezacordul persistă, modificarea propusă se anexează la procesul-verbal.

Articolul 14

Lista de prezență

(1)   La fiecare ședință, președintele întocmește o listă de prezență specificând autoritățile sau organismele din care fac parte participanții. Lista de prezență va fi distribuită participanților pe parcursul ședinței.

(2)   La începutul fiecărei ședințe, oricare delegație a cărei participare la lucrările comitetului reprezintă un conflict de interese cu privire la un anumit punct de pe ordinea de zi trebuie să informeze președintele cu privire la această situație. Membrii delegațiilor care nu aparțin unei anumite autorități sau organizații dintr-un stat membru trebuie să semneze o declarație care atestă că participarea lor nu creează niciun conflict de interese.

În cazul unui asemenea conflict de interese, membrul în cauză trebuie să se retragă, la cererea președintelui, atunci când se discută punctele relevante de pe ordinea de zi.

Articolul 15

Corespondența

(1)   Corespondența privind comitetul este adresată Comisiei, în atenția secretariatului comitetului.

(2)   Corespondența adresată delegațiilor de către secretariat se transmite și reprezentantului permanent al statului membru în cauză, pe calea electronică cea mai rapidă și mai sigură.

(3)   În afară de situațiile excepționale, corespondența dintre Comisie și delegații se trimite în ambele direcții prin mijloacele informatice prevăzute în acest scop.

Articolul 16

Transparența

(1)   Principiile și condițiile care privesc accesul public la documente, care se aplică în cazul Comisiei, se aplică și în cazul comitetului FED. În cazul în care o asemenea solicitare se trimite unui stat membru, acesta trebuie să acționeze în conformitate cu articolul 5 din Regulamentul (CE) nr. 1049/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2001 privind accesul public la documentele Parlamentului European, ale Consiliului și ale Comisiei (1).

(2)   Lucrările comitetului au caracter confidențial pentru toți participanții.

Articolul 17

Cheltuieli de funcționare

(1)   Cheltuielile de funcționare ale comitetului, inclusiv cele de călătorie ale unui participant pentru fiecare stat membru, sunt suportate de Comisie.

În cazul în care alocația financiară o permite și în limitele acesteia, Comisia acoperă cheltuielile de călătorie pentru doi membri ai delegației care prezintă o cerere în acest sens.

(2)   Comisia este autorizată să ramburseze cheltuielile de cazare și transport ale experților invitați în temeiul articolului 8 alineatul (1).

(3)   Comisia pune la dispoziția comitetului spațiul și resursele materiale necesare desfășurării activității acestuia.


(1)  JO L 145, 31.5.2001, p. 43.


Top