Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32007R0439

    Regulamentul (CE) nr. 439/2007 al Comisiei din 20 aprilie 2007 de punere în aplicare a Deciziei 2006/526/CE a Consiliului privind relațiile dintre Comunitatea Europeană, pe de o parte, și Groenlanda și Regatul Danemarcei, pe de altă parte

    JO L 104, 21.4.2007, p. 20–25 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
    JO L 56M, 29.2.2008, p. 315–320 (MT)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2007/439/oj

    21.4.2007   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 104/20


    REGULAMENTUL (CE) NR. 439/2007 AL COMISIEI

    din 20 aprilie 2007

    de punere în aplicare a Deciziei 2006/526/CE a Consiliului privind relațiile dintre Comunitatea Europeană, pe de o parte, și Groenlanda și Regatul Danemarcei, pe de altă parte

    COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

    având în vedere Decizia 2006/526/CE a Consiliului din 17 iulie 2006 privind relațiile dintre Comunitatea Europeană, pe de o parte, și Groenlanda și Regatul Danemarcei, pe de altă parte (1), în special articolul 9,

    având în vedere Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului din 25 iunie 2002 privind Regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităților Europene (2),

    întrucât:

    (1)

    Decizia 2006/526/CE (denumită în continuare „decizia”) prevede adoptarea de către Comisie a dispozițiilor de punere în aplicare privind partea a doua a deciziei în strânsă consultare cu Guvernul local din Groenlanda și Guvernul Danemarcei în cadrul procedurii de parteneriat.

    (2)

    Dispozițiile adoptate de Comisie în temeiul articolului 9 din decizie trebuie să fie compatibile cu principiile de bună gestiune financiară, parteneriat, complementaritate și de subsidiaritate și să garanteze că Guvernul local din Groenlanda își însușește procesul de dezvoltare și asigură, împreună cu Comisia, o auditare și o monitorizare adecvate.

    (3)

    În temeiul articolului 11 alineatul (2) din decizie și luând în considerare necesitățile specifice și capacitățile Guvernului local din Groenlanda și modalitatea în care acesta gestionează cheltuielile publice, acestuia ar trebui să i se acorde asistență financiară sub formă de ajutor bugetar.

    (4)

    Ar trebui stabilite dispoziții în vederea preparării și adoptării de către Guvernul local din Groenlanda și Comisie a unui Document de programare indicativ pentru dezvoltarea durabilă a Groenlandei, menționat la articolul 6 din decizie, și pentru punerea în aplicare, urmărirea, evaluarea și examinarea acestuia, precum și pentru raportare. Aceste dispoziții trebuie să reglementeze participarea Comisiei la activitățile respective.

    (5)

    Măsurile prevăzute în prezentul regulament au făcut obiectul unei consultări cu Guvernul local din Groenlanda și Guvernul Danemarcei.

    (6)

    Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului Groenlanda instituit prin articolul 10 din decizie,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Obiect

    Prezentul regulament stabilește procedurile de programare, aplicare, monitorizare, examinare și evaluare a asistenței financiare comunitare acordate Groenlandei, gestionate de Comisie de la 1 ianuarie 2007 până la 31 decembrie 2013, în conformitate cu dispozițiile Deciziei 2006/526/CE și ale Regulamentului financiar aplicabil bugetului general al Comunităților Europene.

    Articolul 2

    Complementaritate și parteneriat

    (1)   Programarea, aplicarea, monitorizarea, examinarea și evaluarea sprijinului se efectuează în strânsă consultare între Guvernul local din Groenlanda, Guvernul Danemarcei și Comisie.

    (2)   Guvernul local din Groenlanda se asigură că autoritățile locale și societatea civilă sunt consultate corespunzător în timpul procesului de programare.

    (3)   Guvernul local din Groenlanda, Guvernul Danemarcei și Comisia promovează coordonarea și coerența măsurilor adoptate în temeiul prezentului regulament, a măsurilor finanțate din FED și a operațiunilor efectuate de Banca Europeană de Investiții pe de o parte, și a finanțărilor de la Guvernul Danemarcei, pe de altă parte.

    Articolul 3

    Programare

    (1)   Operațiunile finanțate de asistența financiară comunitară din cadrul deciziei sunt programate cât de repede posibil după intrarea în vigoare a prezentului regulament prin intermediul adoptării unui Document de programare pentru dezvoltarea durabilă a Groenlandei (denumit în continuare „DPDD”), structurat în conformitate cu modelul prevăzut în anexa prezentului regulament.

    (2)   Guvernul local din Groenlanda elaborează o propunere de DPDD în urma consultării cu părțile interesate în procesul de dezvoltare, bazându-se pe experiența dobândită și cele mai bune practici.

    Propunerea de DPDD se adaptează la nevoile și răspunde situației specifice a Groenlandei. Propunerea stabilește ordinea prioritară a activităților și consolidează asimilarea pe plan local a programelor de cooperare.

    Propunerea este transmisă Comisiei în termen de trei luni de la intrarea în vigoare a prezentului regulament.

    (3)   Proiectul de DPDD face obiectul unui schimb de opinii între Guvernul local din Groenlanda, Guvernul Danemarcei și Comisie, ținând cont de responsabilitatea Comisiei cu privire la strategia de răspuns.

    Guvernul local din Groenlanda oferă toate informațiile necesare, inclusiv rezultatele eventualelor studii de fezabilitate întreprinse, astfel încât analiza propunerii de DPDD de către Comisie să fie cât mai eficientă posibil.

    Se va nota orice divergență între analiza efectuată de Guvernul local din Groenlanda și cea efectuată de Comisie.

    (4)   Comisia evaluează propunerea de DPDD, în cel mult treizeci de zile de la data la care a fost transmisă de către Guvernul local din Groenlanda, pentru a determina dacă aceasta conține toate elementele cerute pentru adoptarea deciziei anuale de finanțare, în conformitate cu articolul 6 alineatul (4) din decizie, și dacă DPDD este compatibil cu scopurile deciziei, ale prezentului regulament și ale politicilor comunitare relevante.

    (5)   Guvernul local din Groenlanda este responsabil pentru finalizarea DPDD. Guvernul local din Groenlanda și Comisia sunt responsabile solidar pentru adoptarea DPDD. Comisia adoptă DPDD după ce comitetul Groenlanda și-a emis avizul, în conformitate cu articolul 10 alineatul (2) din decizie.

    Articolul 4

    Punerea în aplicare

    (1)   Cheltuielile de asistență financiară pentru Groenlanda în temeiul deciziei sunt angajate de Comisie în conformitate cu Regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităților Europene și cu articolul 11 alineatul (3) din decizie.

    (2)   În cadrul DPDD, angajarea cheltuielilor trebuie să fie precedată de o decizie anuală de finanțare a Comisiei care să reglementeze sprijinul bugetar sectorial, urmată de un acord de finanțare încheiat între Comisie și Guvernul local din Groenlanda. Comisia adoptă decizia anuală de finanțare după ce comitetul Groenlanda și-a emis avizul, în conformitate cu articolul 10 alineatul (2) din decizie.

    (3)   În cadrul sumei anuale totale, un procent indicativ de maximum 1 % este utilizat pentru a acoperi resursele necesare Comisiei pentru o administrare eficientă a ajutorului.

    Articolul 5

    Monitorizare, examinare și evaluare

    (1)   Fără a aduce atingere responsabilității Comisiei cu privire la punerea în aplicare a sprijinului financiar comunitar, Guvernul local din Groenlanda își asumă răspunderea principală pentru controlul financiar al sprijinului.

    Comisia și Guvernul local din Groenlanda cooperează și coordonează planurile, metodele și realizarea controalelor, astfel încât eficiența controalelor efectuate să fie maximă. Cele două părți procedează de îndată la comunicarea reciprocă a rezultatelor controalelor efectuate.

    (2)   Guvernul local din Groenlanda supraveghează punerea în aplicare a DPDD.

    Pentru a verifica eficacitatea și calitatea punerii în aplicare a asistenței, Guvernul local din Groenlanda urmărește și examinează progresele înregistrate în atingerea obiectivelor specifice ale DPDD.

    Guvernul local din Groenlanda efectuează monitorizarea în funcție de indicatorii specificați în DPDD și în acordul anual de finanțare. Indicatorii se referă la caracterul specific al programului și la obiectivele acestuia.

    (3)   Guvernul local din Groenlanda elaborează și prezintă Comisiei raportul anual de punere în aplicare, conform calendarului stabilit în acordurile de finanțare care se încheie anual între Comisie și Guvernul local din Groenlanda.

    Raportul anual de punere în aplicare se elaborează la nivel local și se finalizează de către Guvernul local din Groenlanda împreună cu Comisia în termen de șaizeci de zile.

    Acesta include, în special:

    (a)

    o evaluare a rezultatelor obținute în sectoarele-țintă în raport cu obiectivele stabilite în DPDD și indicatorii de impact, precum și angajamentele politicii sectoriale;

    (b)

    o evaluare a punerii în aplicare a operațiunilor în curs, astfel cum au fost prevăzute în acordurile de finanțare și măsura în care a fost respectat calendarul angajamentelor și plăților; și

    (c)

    o declarație care să garanteze legalitatea și regularitatea.

    (4)   În contextul reexaminării intermediare prevăzute la articolul 13 din decizie, se examinează rezultatele inițiale ale DPDD, relevanța acestora și măsura în care obiectivele au fost îndeplinite, utilizarea resurselor financiare și derularea monitorizării și a punerii în aplicare, precum și ritmul decontărilor și cooperarea globală dintre Guvernul local din Groenlanda și Comisie.

    Responsabilitatea reexaminării revine Comisiei, în colaborare cu Guvernul local din Groenlanda și Guvernul Danemarcei, pe baza criteriilor definite în DPDD, inclusiv cu privire la alocarea financiară și luând în considerare raportul anual de punere în aplicare menționat la alineatul (3).

    (5)   Evaluarea DPDD vizează, pe baza rezultatelor deja disponibile ale evaluării, utilizarea resurselor, eficiența și operabilitatea asistenței, impactul acesteia, precum și formularea de concluzii și recomandări.

    Evaluarea vizează factorii care contribuie la succesul sau eșecul punerii în aplicare, precum și realizările și rezultatele, inclusiv durabilitatea acestora.

    Responsabilitatea evaluării DPDD revine Comisiei, în colaborare cu Guvernul local din Groenlanda și Guvernul Danemarcei.

    Rezultatele evaluării sunt puse la dispoziția publicului.

    Articolul 6

    Măsuri de salvgardare

    (1)   Comisia suspendă plățile și, după declararea motivelor, solicită Guvernului local din Groenlanda să prezinte observații și, dacă este cazul, să efectueze eventuale corecții în termenul stabilit dacă, după finalizarea controalelor necesare, conchide că:

    (a)

    Guvernul local din Groenlanda nu și-a respectat obligațiile; sau

    (b)

    întregul DPDD sau o parte din acesta nu justifică contribuția Comunității, totală sau parțial; sau

    (c)

    sistemele de gestiune și control prezintă neajunsuri grave, care ar putea conduce la nereguli sistematice.

    (2)   Termenul stabilit în care Guvernul local din Groenlanda poate răspunde la o solicitare de prezentare a observațiilor și, dacă este cazul, a corecțiilor este de două luni, cu excepția cazurilor pe deplin justificate în care Comisia poate acorda un termen mai lung.

    (3)   În cazul în care Guvernul local din Groenlanda contestă observațiile formulate de Comisie, aceasta invită Guvernul local din Groenlanda și Guvernul Danemarcei la o reuniune de parteneriat, în cadrul căreia toate părțile încearcă să ajungă la un acord privind observațiile și concluziile aferente.

    Ori de câte ori Guvernul local din Groenlanda contestă observațiile formulate de Comisie și se organizează ad hoc o reuniune de parteneriat, termenul de trei luni prevăzut la alineatul (5), pe durata căruia Comisia poate lua o decizie, începe de la data reuniunii.

    (4)   În cazul în care Comisia propune corecții financiare, Guvernului local din Groenlanda i se acordă posibilitatea de a demonstra, printr-o reexaminare a dosarelor în cauză, faptul că gravitatea reală a neregulii este mai mică decât a estimat Comisia.

    Cu excepția cazurilor justificate corespunzător, termenul acordat pentru această examinare nu depășește o perioadă suplimentară de două luni după termenul de două luni menționat la alineatul (2). Comisia ține cont de orice dovezi prezentate de Guvernul local din Groenlanda în aceste termene.

    (5)   La sfârșitul perioadei stabilite la alineatul (2), în cazul în care nu s-a ajuns la un acord, iar Guvernul local din Groenlanda nu a făcut corecții, Comisia ia în considerare toate observațiile prezentate de Guvernul local din Groenlanda și Guvernul Danemarcei și hotărăște în termen de trei luni:

    (a)

    reducerea plăților; sau

    (b)

    efectuarea corecțiilor financiare necesare prin anularea totală sau parțială a alocării.

    (6)   Fără a aduce atingere alineatelor (1)-(5), după o verificare regulamentară, Comisia poate suspenda, total sau parțial, plata intermediară în cazul în care constată că respectivele cheltuieli se datorează unei nereguli grave care nu a fost corectată și că este necesară o intervenție imediată.

    Comisia informează Guvernul local din Groenlanda cu privire la măsurile luate și motivele acestora. Dacă, după cinci luni, motivele suspendării persistă sau Guvernul local din Groenlanda nu a notificat Comisia cu privire la măsurile adoptate pentru corectarea neregulii grave, sumele datorate pot fi recuperate în conformitate cu Regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităților Europene.

    Articolul 7

    Informare și publicitate

    (1)   Guvernul local din Groenlanda se asigură că programele finanțate beneficiază de o publicitate adecvată, în conformitate cu decizia, prin conștientizarea publicului larg cu privire la rolul Comunității în raport cu aceste programe.

    (2)   Guvernul local din Groenlanda se asigură, în special, de implicarea adecvată a reprezentanților instituțiilor comunitare în principalele activități publice referitoare la programele finanțate.

    Articolul 8

    Intrarea în vigoare

    Prezentul regulament intră în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 20 aprilie 2007.

    Pentru Comisie

    Louis MICHEL

    Membru al Comisiei


    (1)  JO L 208, 29.7.2006, p. 28.

    (2)  JO L 248, 16.9.2002, p. 1. Regulament, astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1995/2006 (JO L 390, 30.12.2006, p. 1).


    ANEXĂ

    STRUCTURĂ ORIENTATIVĂ PENTRU DOCUMENTUL DE PROGRAMARE PENTRU DEZVOLTAREA DURABILĂ A GROENLANDEI

    Textul integral, inclusiv rezumatul și capitolele 1-5, nu ar trebui să depășească cincisprezece pagini, la care se adaugă anexele.

    Partea A:   Strategie de cooperare

    Rezumat

    DPDD trebuie să înceapă cu o jumătate de pagină de rezumat. Acesta trebuie să includă provocările majore pe care Groenlanda le întâmpină pe termen scurt și lung, obiectivul major al DPDD și motivele principale pentru alegerea domeniului de interes.

    Capitolul 1:   Obiectivele cooperării CE

    În această secțiune se afirmă explicit obiectivele largi ale cooperării CE, după cum prevăd Tratatul CE, decizia și declarațiile comune relevante privind relațiile dintre Comunitatea Europeană, pe de o parte, și Groenlanda și Regatul Danemarcei, pe de alta.

    Capitolul 2:   Agenda politică a Guvernului local din Groenlanda

    Acest capitol trebuie să prezinte o declarație concisă a scopurilor și a obiectivelor Guvernului local din Groenlanda, astfel cum sunt stabilite în documentele politice oficiale (sectoriale), în planurile pe termen mediu sau lung, în strategiile de reformă sau programele de dezvoltare. La aceasta trebuie să se adauge o indicație privind modalitatea în care Guvernul local din Groenlanda propune să îndeplinească obiectivele respective și o evaluare a sectorului bugetar relevant. Capitolul trebuie, de asemenea, să conțină o evaluare concisă a capacității instituționale.

    Capitolul 3:   Evaluarea situației politice, economice și sociale

    Acest capitol trebuie să prezinte progresele politice și problematicile interne majore, precum și aspectele relevante ale situației externe, inclusiv situația politică, aspectele comerciale, situația economică și socială, aspectele privind mediul și, în cele din urmă, durabilitatea politicilor actuale și a provocărilor pe termen mediu. O atenție specială trebuie acordată evaluării politicii macroeconomice și gestiunii cheltuielilor publice din Groenlanda.

    Capitolul 4:   Strategia de răspuns CE

    Această secțiune trebuie să stabilească opțiunile strategice pentru cooperarea CE, precizând în ce domeniu (domenii)/sector (sectoare) se va concentra asistența. Această opțiune trebuie să decurgă logic din:

    obiectivele politice CE;

    o analiză a situației Groenlandei și a strategiei sale de dezvoltare, care să determine relevanța și durabilitatea strategiei de asistență;

    valoarea orientativă a fondurilor disponibile;

    complementaritate cu asistența din partea altor parteneri importanți și cu programele proprii ale Guvernului local din Groenlanda. Aceste programe trebuie descrise pe scurt.

    Partea B:   Planificare orientativă

    Capitolul 5:   Planificare orientativă

    Acest capitol conține planificarea orientativă pentru Groenlanda, care are la bază și este pe deplin compatibilă cu analiza strategică. Planificarea orientativă este o parte integrantă a DPDD și trebuie să conțină următoarele secțiuni:

       Obiectivele și rezultatele preconizate: această secțiune trebuie să descrie pe scurt obiectivele generale și scopul programului care va fi finanțat pentru perioada 2007-2013, precum și rezultatele preconizate.

       Pachetul financiar: această secțiune trebuie să includă repartizarea sumelor orientative rezervate pentru perioada 2007-2013 pentru domeniul de interes (și, dacă este cazul, pentru alte domenii), care trebuie folosite să sprijine prioritățile definite în strategie. Toate sumele sunt exprimate în euro.

       Domeniul de interes: această secțiune trebuie să conțină informații despre obiectivele specifice și rezultatele preconizate pentru domeniul de interes (sau dacă este cazul, pentru alte domenii), precum și asistența principală planificată. Trebuie, de asemenea, să conțină politicile/măsurile adiacente pe care Guvernul Groenlandei trebuie să le adopte ca o contribuție la punerea în aplicare a strategiei de răspuns. Trebuie indicată suma alocată pentru domeniul de interes (sau, dacă este cazul, pentru alte domenii). Trebuie identificate părțile interesate.

       Modalitățile de finanțare: trebuie efectuată o analiză a avantajelor abordării unui ajutor bugetar sectorial și trebuie indicate modalitățile de abordare.

       Riscuri și ipoteze: trebuie prezentate ipotezele și riscurile care pot afecta punerea în aplicare a programului și trebuie luate în considerare măsuri de atenuare.

       Indicatori: trebuie identificate resursele alocate, resursele utilizate, rezultatele și, în măsura în care este posibil, indicatorii de impact pentru domeniile politice din sfera sectorului de interes. Indicatorii trebuie să fie preciși, măsurabili pe termen scurt/mediu, realizabili, realiști și stabiliți pe o perioadă determinată, trebuie să includă o etapă inițială, un scop și o perioadă de timp clar definită și să poată fi comparați la evaluarea anuală, intermediară și finală.

       Monitorizarea rezultatelor: în această secțiune trebuie descrise măsurile pentru monitorizarea rezultatelor, bazate pe informații disponibile.

       Chestiuni transversale: trebuie acordată atenție integrării chestiunilor transversale în domeniile de asistență (de exemplu, egalitatea dintre femei și bărbați, mediul, dezvoltarea instituțională și consolidarea capacităților).

       Date succinte privind Groenlanda, precum și alte informații relevante trebuie incluse în această secțiune.


    Top